otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Cedion Wynfor VH11-024-0095

Kuollut 01.12.2013

        

  Virallinen nimi   Cedion Wynfor   Säkäkorkeus   116 cm
  Lempinimi   Vippe   Syntynyt   31.01.2010, VHKR
  Rotu   Welsh mountainponi   Sukupuoli   Ori
  Väri   Rautias   Kasvattaja   elen
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 80 cm
Käyttö: Siitosponi

Saavutukset: VWY-II, 6 + 7 + 8,5 + 20 + 5 = 46,5p. 17.06.2012

3-vuotias 28.02.2010

    Taustaa

Vippe ostettiin Paraatiponeihin kesän 2010 lopussa - olipa mukava hankkia lomanpäätteeksi mudanvärinen poni talliin muistuttamaan siitä kamalasta syyskuukausien mutarumbasta! Annettakoon oriille kuitenkin ulkonäkönsä anteeksi, sillä se on muuten erittäin hieno poni - se on isälinjansa ainoa jatkaja, eli suvullisesti myös harvinainen ja tulee toimimaan jalostuksessa vain huolellisesti etukäteen suunnitelluissa tapauksissa. Edellisen omistajansa Tessan ajoilta ukolla on jo yksi jälkeläinen, mutta se on part bred ja kaikenlisäksi tamma, eli isälinjan luominen on vieläkin allekirjoittaneen käsissä. ;)

Vippe on myös hyvin menestynyt kilpahevonen ja sen kasvattaja ja edellinen omistaja Tessa oli pitänyt huolen ponin säännöllisestä kilpailusta - oriilla oli jo kokonaiset 42 sijoitusta meille saapuessaan, eli meikäläisen kontolle jää vain kiikuttaa ukko laatuarvosteluun jonain kauniina päivänä. Vipen kanssa ei kuitenkaan oteta turhia paineita ja se saa chillailla omaan tahtiinsa tallin mailla supertammavieraitaan odotellen.

    Luonnekuvaus

Vippe on oriiksi varsin kiltti ja herrasmiesmäinen, mutta sillä tuppaa olemaan aina aivan hirmuisesti liikaa energiaa - sen takia se ei todellakaan ole annettavissa pikkulapsille tai aloittelijoille käsiteltäväksi, ukko nimittäin puskee sopivasti turhautuneena vaikka tallinseinästä läpi. Se vaatii paljon liikuntaa ja tekemistä pysyäkseen tyytyväisenä, mutta aktiviteettien tarjoaminen kannattaa - höyryjä päästeltyään on Vippe vieläkin vilkas, mutta hyvin ihmisten kanssa toimeentuleva ja käyttäytyvä poni.

Vippe on pienen kokonsa takia usein kuitenkin melko helppo käsiteltävä kokeneille hevosenhoitajille. Yleensä vaikein osuus arkisista toimista on oriin hakeminen tarhasta - ukko on suorastaan hyppäämässä syliin tai puskemassa portin läpi hoitajan luo ja se muutenkin porhaltaa malttamattomana usein ravissa ja riuhtoo päätään ja kaulaansa vääntelehtien puolelta toiselle tietä. On tullut jo tavaksi viedä Vippe tarhasta suoraan ulkokentälle juoksemaan muutama kierros ja viedä se vasta sen jälkeen talliin - ori on huomattavasti helpompi pitää ihmisen kanssa samassa tahdissa sen irroteltua vähäsen.

Tallissa Vippe hoidetaan usein käytävällä kummaltakin puolelta kiinnisidottuna, eikä sillä ole ongelmaa suoriutua seisomisesta pelleilemättä - ori katselee kiinnostuneena tallin tapahtumia ja pitää itsensä ajan tasalla kommentoiden välillä muiden hevosten hirnahduksia ja kurottelemalla lähimpiin karsinoihin. Hoitaja saa harjata Vipen melko reippaasti, ettei se keksi alkaa kerätä taas kierroksia, mutta ori on onneksi kaikin puolin tottunut kosketukseen eikä pane pahakseen kovempaakaan harjausta - hoitaja saa siis työskennellä aivan rauhassa, joskaan liikaa aikailematta.

Kaviot Vippe nostaa usein nätisti pyynnöstä, eikä muutenkaan sen kanssa törmää mihinkään kummallisiin ongelmiin. Eläinlääkäri saa tutkia, se on ok ja pesuboksiin on kiva mennä. Ainoastaan kengittäjän kanssa on tullut joskus ongelmia, kun Vippe ei millään jaksaisi seistä kolmella jalalla - onneksi oria ei tarvitse enää ratsastaa mitenkään erityisen rankasti, kun sillä ei tähdätä kilpailuihin, joten sen on päätetty antaa kulkea paljain jaloin ja vuolemisen ajan se vielä jaksaa usein keskittyä eikä huidella omiaan.
Ori on myös helppo varustaa ja se tuntuu olevan aivan täpinöissään satulan ja suitset nähdessään - jee, liikuntaa! Se avaa suunsa nätisti, mutta tuppaa kuitenkin usein pullistelemaan tai steppailemaan satulavyötä kiristäessä.

Ratsastaessa yksi asia on varmaa - Vippe menee kovaa, eikä sitä juuri tarvitse patistella eteenpäin! Se on ratsuna hyvin notkea ja pehmeä, mutta voi varsinkin huonosti lämmiteltynä äityä vain juoksemaan avuista sen kummemmin välittämättä - alkulämmittelyssä kannattaa keskittyä siihen, että kuski saa sopivan kuolaintuntuman ja ratsastettua ponin ohjan ja pohkeen väliin. Myös takajalkoja on hyvä välillä ratsastaa enemmän rungon alle, sillä Vippe on melko velmu lintsaamaan ja heittäytymään huomaamatta makkaraksi. Kun kuski pitää huolen siitä, että ori pääsee parempaan työskentelymuotoon, on se hyvin osaava elukka ja miellyttävä ratsastaa - Vippe on yritteliäs ja kuuntelee tarkasti kuskiaan, vaikkei aina tahtoisikaan hidastella vauhtia kokoamisiin ja pysähdyksiin.

Vippe on myös oiva hyppääjä ja se on ehdottomasti omiaan menemään lujaa ja säästämään ajassa esimerkiksi tiukoilla teillä. Totta puhuen oriin hyppytekniikka voisi olla parempikin, sen suurin synti on ponnistaa hieman liian kaukaa, mutta kunhan kuski pitää huolen askelien sopivuudesta esteväleihin pystyy kyllä Vippe hyppäämään tällä hieman sukeltamista muistuttavalla tekniikallaan vaikka minkälaisia esteitä.

Kilpailuissa Vippe pitää hyvin omat hermonsa kasassa, mutta trailerissa seisoskelun jälkeen sitä saa yleensä lämmitellä varsin reilusti - radalle ei ole mitään asiaa silmät lautasina kiitävän poniraketin kanssa, joten siitä on puristettava liiat mehut verryttelyssä. Auton kyydissä ori on ihan hyvä matkustaja, mutta pidemmillä matkoilla sen kanssa on pakko tehdä ehkä normaalia enemmän jaloittelubreikkejä, tai se alkaa turhautuneena mesota kopissaan, eikä siitä seuraa mitään hyvää.

    Suku

 isä VIR MVA Ch Moonbeam Yates
    VWY-III, VWY-AB, rt, 120 cm, wm
 ii. Rockfield Cameroon
    km, 118 cm, wm, evm
 iii. Saturnus Aladin
    118 cm, wm, evm
 iie. Rockfield Luxor
    119 cm, wm, evm
 ie. Moonbeam Beatrice
    117 cm, wm, evm
 iei. Bombay's Adonis
    vkko, 119 cm, wm, evm
 iee. Moonbeam Andrea
    116 cm, wm, evm
 emä Ch A.V. Cinderella
     km, 117 cm, wm
 ei. No Plan To Save
      116 cm, wm, evm
 eii. Running Free
    116 cm, wm, evm
 eie. Dream Of Something Good
    114 cm, wm, evm
 ee. White Beatyful
    117 cm, wm, evm
 eei. White Smarandgi
    116 cm, wm, evm
 eee. Lonely Dream
    115 cm, wm, evm

    Jälkeläiset

Vippe on tarjolla welshponijalostukseen!

08.05.2010 t. Hidden Highness (e. Hidden Emotions x), omistaja: Daivive
20.12.2011 o. William Dawn (e. Greenwich's Aderyn), omistaja: Paraatiponit
07.06.2012 t. Ryanne Dawn (e. Adwr Rhianna), omistaja: Katharine
29.04.2013 t. Hanya Dawn (e. Honoria Dawn), omistaja: Ibbe, Silence Ponies
01.11.2013 o. KW Code Casino (e. Metsäpirtin Stopple), omistaja: Omppu, Virtuaalitalli Kerkkä

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

29.05.2012, päiväkirjamerkintä
Olen suunnitellut Vipelle lisää jälkeläisiä. Tänään poitsu sai astua allekirjoittaneen hyppääjätamman Rhiannan, joka alkaa olla jo melko konkari emätamman roolissa. Kaikki sujui hyvin, eli nyt vain odotellaan ja toivotaan tärpänneen - tästä varsasta kun tulisi tulevaisuudessa varmasti oivallinen esteponi, eikä suvussakaan olisi valittamista! Muuten Vipen elämään kuuluu oikein hyvää ja olen harkinnut sen ilmoittamista VWY:n laatuarvosteluun. Eiköhän se olisi korkea aika jo saada tällekin poitsulle jotain virallisempia tuloksia laadun takeiksi!

14.03.2012, maastoretki
Tänään kävin Vipen kanssa oikein pitkällä maastoreissulla - pituutta kertyi miltei kolme tuntia, kun kävin oriin kanssa tarkastamassa näin kevään kunniaksi tallin tärkeimpiä maastoreittejä ja kirjasin ylös mahdollisia huoltotarpeita talven jäljiltä. Ori oli varsin pirtsakalla tuulella. Alkuun se ei meinannut tyytyä pelkkään käppäilyyn, vaan tarjoili varsinkin ylämäissä laukkaa, mutta kyllä siinä vähän päälle kahden tunnin kohdalla huomasi ponistakin, että pari askelta on tullut otettua. Ei sekään olisi kunnolla jaksanut, jos heti alkuun olisi otettu pitkiä laukkapätkiä, varsinkin, kun paikoin haasteellinen maasto toi lisähaastetta etenemiselle. Kaiken kaikkiaan kaikki sujui kuitenkin varsin mallikkaasti ja Vippekin oli alkuinnostuksensa hälvettyä varsin tyytyväisen rauhallinen. Puolessa välissä otettiin vähän laukkaa ja ravia, mutta maastomaratoonin tarkoituksena ei ollut uuvuttaa Vippeä henkihieveriin - eikä se onneksi sopivan kevyenä pysyttyä niin tehnytkään!

20.12.2011, päiväkirjamerkintä
Jokin aika sitten Vippe astui allekirjoittaneen koulutamman Aderynin, ja pariskunnan jälkeläinen näki tänään ensikerran päivänvalon - Aderyn varsoi ihanan terveen orivarsan, tosin nähtäväksi jää, kimoutuuko se emänsä tapaan vai pitääkö se värinsä, kuten Vippe. Suuri läsi poitsulla tosin on, miltei kokonaan valkoinen naama, joten kimoutumista sietää ehkä odotella.. Parasta eli rautiasta väritystä voi kuitenkin aina toivoa, meikäläinen tykkää enemmän noista ihan tasaisen yksivärisistä kuin kimoista! Vippe pääsi jo tänään itsekin tervehtimään poikaansa, kun se väliaikaisesti laitettiin asumaan Aderynin ja varsan viereiseen karsinaan, kun sen omaa putsattiin - ja voi sitä innostuneen hörinän määrää!

28.09.2011, kouluvalmennus
Tämänpäiväisessä kouluvalmennuksessa Vippe ei oikein ollut parhaimmillaan. Se hösäsi omiaan ja tuntui jotenkin liukkaalta - se ei meinannut pysyä lainkaan ohjan ja pohkeen välissä, vaan tuntui livistävän pohjetta karkuun, samoin se reagoi muihinkin apuihin aivan liian dramaattisesti. Siksi en saanut siitä kunnon otetta ja kaikki tehtävät tuntuivat hieman leviävän käsiin. Valmentaja ehdotteli vaikka mitä tilanteen korjaamiseksi ja sainkin Vipen ajoittain hieman tiiviimpään pakettiin, mutta jossain välissä se kuitenkin hypähti pois siitä, mihin olin sen saanut. Kun ori ei tunnin keskivaiheenkaan ylittyessä vieläkään tuntunut sen paremmalta, alkoi meikäläisen itsetuntoa syödä ja hermoja raastaa ja vähällä oli, etteivät hanskat lentäneet kokonaan tiskiin. Valmentajakin tarjoutui kokeilemaan Vippeä, mutta hän on näin pienen ponin selkään hieman liian suuri, eipä tosin sillä, ettei allekirjoittanutkaan olisi hieman polvet suussa.. Toivottavasti ensi kerralla sujuisi paremmin!

17.06.2011, maastoestevalmennus
Tänään repäisin oikein kunnolla - eräs maastoesteratojen suunnittelija ja lajin tuomari oli lupautunut pitämään paikallisille maastoesteratsastusvalmennuksen omalla radallaan. Koska tunnin mainostettiin olevan soveltuva myös aloittelijoille, päätti allekirjoittanut tietenkin hyökätä paikalle Vipen kanssa. Koska valmennus oli siis vieraalla maalla ja autolla melko hankalakulkuisen matkan päässä tunturityyppisen vuoren rinteellä, oli ori alkuun varsin väsynyt ja hämillään pitkän roudaamisen jälkeen. Alkuverryttelyssä se ei ollut parhaimmillaan, mutta kun varsinaiselle radalle päästiin, voitti uteliaisuus väsymyksen ja Vipestä kuoriutui oikein pieni maastoestekiituri! Se hyppäsi oikein pelottomasti, välillä ehkä hieman tyhmänkin rohkeasti, kun pari kertaa ohjaus petti, mutta poitsu päätti silti selvittää esteen huonommastakin lähestymisestä, mutta ponnua onneksi riitti ja vaaratilanteilta vältyttiin. Tunnin jälkeen poni puhkui tyytyväisenä - pitäisiköhän se meidänkin maastoesterata vihdoin kunnostaa ja päästellä menemään siellä hieman useammin?

26.02.2011, estevalmennus
Vippe osallistui tänään nuorikoiden kanssa estevalmennukseen näyttämään vanhana konkarina esimerkkiä oikeanlaisesta hyppykäyttäytymisestä. Tunnilla hypättiin lähinnä melko yksinkertaisia ratoja ja sarjoja, mutta vastassa oli sitäkin enemmän erikoisempia esteviritelmiä, tiukkoja kulmia ja jopa yksi irtohypytyksestä tuttu kujatyyppinen sarja. Vippe oli reippaalla päällä ja suoriutui tehtävistä leikiten - se jopa yltyi hieman tyylittelemään nuorten ponineitien silmien edessä ja yhdelläkin okserilla päästi oikein pitkän riemunkiljahduksen. Vaikka keskittyminen ei ollutkaan ihan 110-prosenttista, oli tunti hauskan huoleton ponin mielestä, eikä kuskillakaan ole valitettavaa!

29.12.2010, kouluvalmennus
Tämänpäiväisessä kouluvalmennuksessa keskityttiin askellajeihin, niiden työstämiseen ja temponvaihteluihin. Jo lämmittelyssä Vippe tuntui todella hyvältä, oikein herkältä ja kuuliaiselta, joten nostin suoraan odotuksia valmennuksen varalle - ja hieno ponihan lunasti ne kaikki hipomatta rimaa ollenkaan! Varsinkin lisäyksissä pikkumies antoi oikeasti kaikkensa ja venytti askeltaan parhaimman puoliverisen lailla pitkälle eteen, eikä vain tyytynyt hiihtämään pienten ponien tapaan tai lähtenyt sekoilemaan polvellaan taivaisiin welsheille tyypillisesti. Myös kokoamiset sujuivat yllättäen hyvin, ja siirtymiset olivat tarkkoja ja huolellisia. Myös allekirjoittanut onnistui omasta mielestään sangen hyvin. Pitäisiköhän tästä ponista sittenkin muovata vielä koulumenijä vanhoille päivilleen?

15.11.2010, kouluvalmennus
Tänään osallistuin Vipellä vaihteen vuoksi kouluvalmennukseen. Poitsulla riitti tyypilliseen tapaansa loputtomasti energiaa, eikä tunnin teemana olleista avoista ja suluista meinannut tulla mitään oriin kaahottaessa vain lapa edellä pohkeesta läpi. Pienen kurinpalautuksen jälkeen alkoivat puolipidätteet muistua ukkelille ja valmentajakin hieman monimutkaisti tehtävää, jotta ponin mielenkiinto pysyisi paremmin yllä, eikä sille jäisi aikaa mietiskellä parhaita tapoja livahtaa ohjan ja pohkeen välistä. Lopputunnista päättömän ikiliikkujan tilalla olikin varsin mallikkaasti kulkeva pieni koulutaituri, joka oli erittäin hienosti taipunut niskastaan ja suoritti rentona tehtäviä. Jee!

20.10.2010, estevalmennus
Mielenvirkistykseksi otin tänään Vipen valmennettavaksi esteille päivän nuorikoiden koulimisen jälkeen. Ori oli varsin pirtsakalla tuulella eikä ensi alkuun malttanut kuunnella pidätteitä alkuunkaan - valmentaja tuumasi heti, ettei päästä meitä hyppäämään ainuttakaan estettä, ellei vauhti hidastu ja meno tasaannu, joten siinä ei auttanut muu, kuin purra hammasta yhteen ja muistutella Vipelle puolipidätteiden tarkoitusta ja rauhallisen asettumisen ja taipumisen ihmeellistä maailmaa. Ponin rentouduttua siirryimme hyppäämään melko simppeliä rataa, joka muuttui sitä haastavammaksi, mitä armottomammaksi tuomarina toiminut valmentaja heittäytyi. Ponnistuspaikkojen tuli olla millimetrin tarkkoja, ja niitäkös sitten väännettiin hieman huolimattoman oriin kanssa ties kuinka kauan. Lopulta suunta muuttui paremmaksi ja valmennus lopetettiin hyviin fiiliksiin.

11.09.2010, päiväkirjamerkintä
Allekirjoittanut on vastikään saanut Eleniltä jälleen uuden ponin - tällä kertaa kyseessä on pirtsakka rautias ori Wynfor! Poitsu polveutuu varsin kivasta yksipolvisesta suvusta, sen isä on hieno Moonbeam Yates, jolta rautias väritys on peruja, ja emä taas sirohko A.V. Cinderella, josta meikäläisellä onkin tallissa jo C-tamma Llestri Ariane. Ariane on osoittanut vienoudestaan huolimatta mainioita kykyjä estekentillä, joten siksi otin mieluusti samasta emästä toisenkin ponin talliin. Eipä sillä, että isässäkään valittamista olisi, päinvastoin! Taskukokoinen, mutta varsin kompakti Wynfor on kiertänyt Elenin kanssa jo tuhottomasti näyttelyitä, harmillisen heikoin tuloksin, ja kilpailuita sijoituksia rohmuten, joten meille ukkeli on tullut lähinnä siitoskäyttöön ja oloneuvokseksi. Tästä tulee vielä hyvä peli harrasteluun!

    Kilpailut

Vipellä kilpaillaan pääpainoisesti villeissä kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 42 kpl

28.06.2010 Paraatiponit, 70 cm - 2/24
20.06.2010 Trystan, 80 cm - 5/34
20.06.2010 Trystan, 60 cm - 1/36
20.06.2010 Paraatiponit, 70 cm - 2/24
19.06.2010 Trystan, 50 cm - 2/25
17.06.2010 Paraatiponit, 90 cm - 3/17
17.06.2010 Paraatiponit, 80 cm - 1/17
15.06.2010 Paraatiponit, 90 cm - 2/17
15.06.2010 Paraatiponit, 100 cm - 3/15
14.06.2010 Paraatiponit, 100 cm - 1/15
13.06.2010 Paraatiponit, 90 cm - 4/17
12.06.2010 Paraatiponit, 90 cm - 2/17
12.06.2010 Paraatiponit, 100 cm - 2/15
11.06.2010 Paraatiponit, 80 cm - 2/17
11.06.2010 Paraatiponit, 90 cm - 2/17
10.06.2010 Paraatiponit, 80 cm - 2/17
10.06.2010 Paraatiponit, 90 cm - 3/17
09.06.2010 Paraatiponit, 90 cm - 2/17
04.06.2010 Paraatiponit, 90 cm - 3/15
02.06.2010 Paraatiponit, 90 cm - 3/15
01.06.2010 Paraatiponit, 80 cm - 4/17
31.05.2010 Paraatiponit, 90 cm - 3/15
31.05.2010 Paraatiponit, 70 cm - 3/15
30.05.2010 Paraatiponit, 70 cm - 1/15
29.05.2010 Paraatiponit, 90 cm - 1/15
28.05.2010 Paraatiponit, 80 cm - 3/17
26.05.2010 Paraatiponit, 80 cm - 4/17
20.05.2010 Paraatiponit, 90 cm - 2/15
18.05.2010 Paraatiponit, 90 cm - 1/15
17.05.2010 Paraatiponit, 70 cm - 4/17
16.05.2010 Paraatiponit, 80 cm - 1/18
15.05.2010 Paraatiponit, 80 cm - 2/18
13.05.2010 Paraatiponit, 90 cm - 3/15
12.05.2010 Paraatiponit, 90 cm - 3/15

28.06.2010 Paraatiponit, Helppo B - 4/20
28.06.2010 Paraatiponit, Helppo C - 2/20
02.06.2010 Paraatiponit, Helppo B - 4/18
02.06.2010 Paraatiponit, Helppo C - 1/18
01.06.2010 Paraatiponit, Helppo C - 2/18
29.05.2010 Paraatiponit, Helppo C - 2/18
27.05.2010 Paraatiponit, Helppo B - 4/18
15.05.2010 Paraatiponit, Helppo C - 4/18

 

Cedion Wynfor on virtuaalihevonen.
Kuvat © Brynseion
Kaiken muun materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!