otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Voodoo GER VH11-023-0036

Kuollut 11.03.2013

              

  Virallinen nimi   Voodoo GER   Säkäkorkeus   142 cm
  Lempinimi   Voodoo   Syntynyt   27.03.2009, VHKR
  Rotu   WPB (NWR 31.25%)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   Gestüt V, GER
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: vaB, 70 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset: --

    Taustaa

Voodoo on saanut alkunsa ja varttunut aikuiseksi laitosmaisessa V:n siittolassa Saksanmaalla. Se on yksi harvoja tilalta ulkomaille myytyjä hevosia - V on tunnettu erittäin tiukoista myyntikriteereistään ja varsin omintakeisista toimintaperiaatteista muutenkin, joten on pieni ihme, että Paraatiponien nurkkaa kuluttaa aito V-läinen. Se, onko se hyvä vai huono juttu, on itse kunkin päätettävissä.

Yksityishenkilönä meikäläiselle ei olisi ikinä myyty edes puolikuollutta teurasluuskaa tuosta koko Saksan arvostamasta siittolamysteeristä, mutta Voodoo ei kumma kyllä olekaan allekirjoittaneen itse ulkomailta tuoma poni. Tamma on välitetty myytäväksi tuontikeskus GHSn kautta, mikä mahdollisti allekirjoittaneen hyppysten upottamisen soppaan. Aivan omista ja uniikeista, hyvin vähän tunnetuista linjoista polveutuva Voodoo voisi hyvällä tsägällä olla todella laadukas ja haluttu tamma omaan welsh part bred -jalostukseeni ja kun sillä oli vielä hyviä tuloksia koulukentiltä ja aivan upea ravi, vahvistui käsitykseni siitä entisestään. Kaupat lyötiin lukkoon ja Voodoo matkasi uuteen kotiinsa Paraatiponeihin.

Valitettavasti kaikki ei kuitenkaan mennyt niin ruusuisesti, vaan kotipihalla tamma osoittautui luonnoltaan melko karmivaksi. Teräspohkeinen myyjä oli tietenkin saanut koulittua tammasta aivan uskomattoman helpon näköisen ratsun, ja arvatenkin ne Saksassa kasatut kisatulokset olivat jonkun olympiajuniorin kisaamia. Voodoo uhitteli ja ärhenteli muille poneille minkä kerkisi ja sen kotiutumisessa kesti kauan. Nyttemmin allekirjoittanut on päässyt jyvälle tamman mielenmaisemista, ja sen kanssa voidaan aloitella kilpailu-uraa erittäin hyvällä tasolla vahvojen tulosnäyttöjen rohkaisemina - peukut pystyyn nyt kaikille.. Myöhemmin siitä on varmasti tuleva upea siitosponi, toivottavasti tuo luonne tuosta pehmenisi.

    Luonnekuvaus

Voodoo on kipakka ja ärhäkkä tamma - se on kiukkuinen ja itsekeskeinen, omapäinen ja omintakeinen, äkkipikainen ja nirppanokkainen diiva, jolla on neitipäivä 365 kertaa vuodessa. Mokomalle hienohelmalle ei tunnu kelpaavan yhtään mikään, mutta osaa se hoitajan sille sopivasti ärähtäessä olla siivostikin - tamma on hankala hoidettava, eikä se varmasti anna mitään ilmaiseksi, mutta osaa kyllä arvostaa arvostuksen ansaitsevaa ihmistä. Ponin luottamuksen voittaminen kestää kauan ja siihen vain tarvitaan sitä jotain oikeaa kemiaa - Voodoo on hyvin nirso kaikkien sosiaalisten suhteittensa saralla ja se voi heittää ranttaliksi, vaikka käsittelijä kuinka oivallinen olisikin. Joihinkin se taas tuntuu mieltyvän ensisilmäyksellä ja antaa luottamuksen syntyä helpommin - tuontihevosena allekirjoittanut ei sen elämän alun vaiheista tiedä, ehkä tamma suosii kasvattajansa kaltaisia henkilöitä..

Laitumella ja muiden hevosten seurassa yleisesti tämä tamma on se tyranni, jota kaikki muut väistävät kroppa mutkalla. Suuressa, kaikenkarvaisia hevosia varsoista vanhuksiin sisältävässä laumassa ponit yleensä tottuvat olemaan säikkymättä pienestä, mutta jo kaukaa kantava Voodoon vihainen mulkaisu tai niskaan painetut korvat saavat muut luikkimaan sen tieltä reippaassa vauhdissa. Tamma vaikuttaa olevan melkoinen erakko, sillä se laiduntaa mieluiten omassa nurkassaan joko yksin tai muutaman tarkoin valitun kaverin kanssa.
Taluttaessa Voodoo ei hypi taluttajansa päälle, mutta se kaahaa helposti ihmisensä ohi, mikäli sitä ei osata kieltää ja pitää sopivan tiukasti kiinni. Tamma ei tykkää seisoskella ja hoitajan matelu saa sen tuuppimaan häntä selästä.

Hoitaessa Voodoo ei varsinaisesti ole vaarallinen, vaikka totta kai tällaisten hevosten kanssa tulee pitää varansa - sen ykköstarkoitus on kuitenkin vain oman alueensa suojeleminen ja hoitajan pompottaminen. Karsinan ovea avatessa tamma vetäytyy takapuoli ovelle osoitettuna kauimmaiseen nurkkaan, mutta säikähtää ei sovi; jos joku on hyvin, niin se, ettei Voodoo juurikaan potki. Se kuitenkin uhittelee irvistelemällä todella rumasti ja puremalla oikein ilkeästi ilmaa, joten sen kiinnisitominen on varmasti ainakin alkuun järkevää. Vasta luottamuksen ollessa sataprosenttista molemmin puolin voi tamman jättää huoletta sitomatta.

Itse harjaamiseen Voodoo ei yleensä sano mitään, se vain muljauttelee silmiään ja huiskii välillä kiukkuisesti hännällään. Sen päähän saa pitää kunnioitettavan välimatkan, sillä ei ole kovin kummallista joutua sen hampaiden kohteeksi - näykkäisyä tai paria on yleensä mahdoton estää sitomisesta huolimatta, sillä Voodoo suhtautuu asioihin hyvin vaihtelevasti. Joskus kumisualla pyörittely on ihan ok, kun taas joskus se saa sen näkemään punaista. Ryntäiden harjaus on ehdoton ei, tamma kilahtaa täysin ja murskaa hoitajan käden ryntäidensä ja ison leukansa väliin. Myös päästään Voodoo on jokseenkin arka, eikä sen korvia kannata turhan kauaa harjata - tammalla on paha tapa töniä etujaloilla ja käydä samoin tein hampailla kiinni.

Kaviot Voodoo nostaa kiukkuisesti, todella nopealla voimalla ja alkaen saman tien paukuttaa niitä lattiaan, mikäli hoitaja ei ensimmäisellä sekunnilla tajua tarrata käpälästä kunnolla kiinni. Se on kärsimätön seisomaan kolmella jalalla, ja kiukkunsa merkiksi se huiskuttelee hännällään, nykii jalkojaan ja kurottaa päällään - mitäs muuta, kuin näykkäisemään hoitajaa.
Kengittäjän luona moinen pelleily jatkuu ja Kenkä-Erkki menettää hermonsa yhä uudelleen ja uudelleen Voodoon kanssa. Paras tapa saada se seisomaan edes hetkeksi on kärrätä sen eteen kottarillinen heinää, vaikkei se kauaa siihen jaksakaan keskittyä kaiken melun keskellä.

Voodoo ei ole vielä kertaakaan elämässään suostunut tulemaan pesuboksiin pestäväksi, se yksinkertaisesti tekee tenän pysähtymällä aivan kumimaton reunalle ja peruuttamalla omatoimisesti tallista ulos. Kiskominen saa sen vetopaniikkiin, eikä hullukaan uskalla sitä takajaloista työntää - toistaiseksi tammaa on voitu suihkuttaa lähinnä tallipihalla, jossa se kuikkelehtii inhoten vesisuihkua karkuun puolelta toiselle.
Varustamisesta Voodoo ei yllätyksenä pidä laisinkaan ja se tulee sitoa hyvin varsinkin ennen satulanlaittoa. Mikäli sillä ei ole karsinassa mitään syötävää, on hyvä laittaa sille suitset ennen satulaa - se nimittäin avaa vielä tympääntyneenä suunsa tuntiessaan hoitajan sormet hammaslomassaan, eikä remmien kiinnilaitto ole mahdotonta, vaikka tamma kovasti leuoillaan jauhaakin ja jyrsii remmejä, joita ei ole vielä kiinnitetty. Satula saa sen kuitenkin steppailemaan kiihkeästi, viuhtomaan häntäänsä ja pullistelemaan aika tavalla. Satulavyötä kiristäessä tamma näykkii todella rajusti ilmaa, joten sen pään lähettyvillä ei kannata olla.

Ratsuna Voodoo seuraakin sitten aivan vanhempiensa jalanjälkiä ollen aivan mielettömän lahjakas ja osaava. Se on koulutettu kiireettömästi, ammattitaitoisesti sekä erittäin huolellisesti ja sillä riittää rahkeita oikeasti aivan mielettömästi. Ainoaksi esteeksi muodostuu, että Voodoon ratsastaminen on hyvin hankalaa - se on aivan megasuperherkkä, ja voi vetää herneet nenäänsä asioista, joita kuski ei tule edes ajatelleeksi. Tamma vaatii toimiakseen kunnolla työtä, työtä ja vielä lisää työtä, eikä se ole yhden ihmisen ratsu - poni kulkee aivan omilla säännöillään, joita ei yhdessä kerrassa opi.

Voodoo on notkea ja elastinen hevonen, eikä sen liikkeistä voi sanoa pahaa sanaa - koko hevosen kohokohta ovatkin itse asiassa sen sulavat lisäykset ja uskomattoman helponnäköisesti sujuvat kokoamiset sen suuren kokoamisasteen takia. Sitä tulee kuitenkin lämmitellä huolella mahdollisimman monipuolisesti erilaisin harjoituksin, jotta sen saa toimimaan hyvin. Huonosti avuilla olevana tamma feikkaa menevänsä tosi nätisti rynnäten sitten yhtäkkiä pois avuilta tai viskaamalla päänsä taivaisiin hypähtäen kokeilevasti takajaloilleen. Se kuuntelee painoapuja erittäin hyvin ja välillä tuntuu, että sitä voisi ratsastaa huoletta ilman käsiä ja jalkoja.
Yhteistyö on myös asia, josta Voodoo on tarkka. Ratsastaja saa olla kokoajan joka ikisessä tehtävässä yhtä paljon mukana kuin tamma itse, sillä se ei aio työskennellä kuskinsa puolesta. Nöyräksi saatuna se tottelee kyllä nätisti, muttei se muutu orjaksi tai automaatiksi - mitään se ei tee, mikäli ei pyydetä ja olla valmiita tekemään itse mukana. Tällä ponilla ei matkusteta, tätä ponia ratsastetaan.

Kilpailuissa Voodoo tuntuu olevan kuin kotonaan, kilpailuviettiä sillä tuskin on nimeksikään, mutta esiintyminen on siitä hauskaa. Harmi vain tamma on erittäin hankala lastattava ja kaikenlisäksi sitä tuntuu olevan mahdotonta lahjoa traileriin - vain tiettyjen kavereiden perässä se ottaa askeleen ylemmäs rampilla.

    Suku

 isä Acracadabra
    WPB, evm
 ii. Call It Hardstyle xx
    xx, evm
 iii. Air Commodore xx
    xx, evm
 iie. Hardship xx
    xx, evm
 ie. Touch Wood
    WPB, evm
 iei. Can't Hear You
    WPB (wb x ox), evm
 iee. Standard of Living
    WPB (wb x WPB (wb x ox)), evm
 emä Schimmer
     WPB, evm
 ei. Donald Duck
      WPB, evm
 eii. Blockade
    WPB (wb x xx), evm
 eie. Winsome ox
    ox, evm
 ee. Au Revoir
    wb, evm
 eei. Cordial
    wb, evm
 eee. Pezzo Grosso
    wb, evm

Jotain aivan muuta taas vaihteeksi, Voodoon kaikki sukulaiset ovat saksalaisten piirien welshponikantaa ja aivan tuiki tuntemattomia allekirjoittaneelle. Erittäin mielenkiintoinen suku ja sopiva piriste nykyisiin varsin suomalais-hollantilaisiin linjoihin.

    Jälkeläiset

Voodoo on tarjolla welshponijalostukseen!

21.05.2011 o. Njord Dawn (i. Haertel Nino NLD) omistaja: Juli
14.04.2012 t. Vera Dawn (i. Huckleberry-Finn), omistaja: Siiri K, Ruskamäki
27.07.2012 t. Vienne Dawn (i. Like This Like That xx) omistaja: elen

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

Ei Voodoo ole missään käynyt...

    Kilpailut

Voodoolla kilpaillaan pääpainoisesti KRJn alaisissa kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 59 kpl

30.06.10, villit koulukilpailut, vaB : 03/16
29.06.10, villit koulukilpailut, vaB : 04/16
27.06.10, villit koulukilpailut, vaB : 02/16
26.06.10, villit koulukilpailut, vaB : 03/16
09.06.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/06
03.06.10, villit koulukilpailut, vaB : 03/13
29.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 03/13
25.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/10
15.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/10
13.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 03/10
12.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 03/10
17.10.10, villit koulukilpailut, vaB : 04/24
25.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/13
17.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 03/53
22.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 05/28
16.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 02/50
27.09.10, villit koulukilpailut, vaB : 04/39
05.01.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/33
20.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/07
21.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/07
21.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/07
17.09.10, villit koulukilpailut, vaB : 04/20
10.09.10, villit koulukilpailut, vaB : 03/20
01.07.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/16
06.05.12, villit koulukilpailut, vaB : 01/28
10.05.12, villit koulukilpailut, vaB : 02/17
12.05.12, villit koulukilpailut, vaB : 01/17
13.05.12, villit koulukilpailut, vaB : 02/17
13.05.12, villit koulukilpailut, vaB : 02/17
15.05.12, villit koulukilpailut, vaB : 02/17
11.10.12, villit koulukilpailut, vaB : 04/21
06.08.12, villit koulukilpailut, vaB : 01/30
09.09.10, KRJ, vaB : 05/27
24.02.11, KRJ, vaB : 04/40
28.02.11, KRJ, vaB : 03/40
26.02.11, KRJ, vaB : 01/50
02.03.11, KRJ, vaB : 05/50
03.03.11, KRJ, vaB : 04/50
06.03.11, KRJ, vaB : 04/50
04.03.11, KRJ, vaB : 01/30
08.03.11, KRJ, vaB : 02/30
02.03.11, KRJ, vaB : 06/40
05.03.11, KRJ, vaB : 05/40
06.03.11, KRJ, vaB : 04/40
01.03.11, KRJ, vaB : 02/30
22.02.11, KRJ, vaB : 02/60
28.02.11, KRJ, vaB : 10/100
01.03.11, KRJ, vaB : 03/60
05.03.11, KRJ, vaB : 05/60
09.07.12, KRJ, vaB : 04/40
13.07.12, KRJ, vaB : 05/60
17.07.12, KRJ, vaB : 05/50
11.07.12, KRJ, vaB : 04/70
18.07.12, KRJ, vaB : 04/30
19.07.12, KRJ, vaB : 01/30
28.07.12, KRJ, vaB : 04/40
03.08.12, KRJ, vaB : 06/60
05.08.12, KRJ, vaB : 07/60
14.10.12, KRJ, vaB : 06/40

 

Voodoo GER on virtuaalihevonen.
Kuvat © GHS 2010
Kaiken muun materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!