otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Swansea Tân VH11-025-0033

Kuollut 11.08.2012


     

  Virallinen nimi   Swansea Tân   Säkäkorkeus   136 cm
  Lempinimi   Sara   Syntynyt   31.07.2008, VHKR
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni (C)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Rautias   Kasvattaja   Swansea Stud
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 110 cm
Käyttö: Siitosponi

Saavutukset: VWY-III, 3 + 7 + 4 + 20 + 5 = 39p. 27.09.2010

    Taustaa

Sara on yksi niitä allekirjoittaneen kuuluisia heräteostoksia - lomamatkalla sitä tuli kierrettyä ympäri Brittein saarta, ei vain ostoaikeissa vaan myös ihan paikalliseen hevoskantaan, sukuihin ja kenties omien ponien sukutauluista löytyvien ponien, sekä näiden sukulaisten ja muiden jälkeläisten historiaan. Matka vei lopulta aivan etelään, meren rannalle ja Swansea-siittolan tilalle, jonka yhteydessä oli myös paikallinen maalaismajatalo, joka majoitti noin kymmenkunnan vierailijoita kerrallaan.
Yöpymisen yhteydessä oli tietenkin mainio tilaisuus tutustua paikan poneihin. Omistaja esitteli ystävällisesti ponejaan ja tulihan sitä juttua vaihdettua myös heidän luonnonläheisistä kasvatus- ja hevosenpitomenetelmistään - ja voi, se kosketti tällaista vanhaa ympäristöaktivistia ja hippiä todella! Juttua olisi riittänyt koko viikoksi, mutta jo seuraavana päivänä keskustelunaiheet siirtyivät meikäläisen omaan hippiponiin, joka oli tietenkin kummitellut sen yön unissani. Löytyisiköhän Swanseasta Paraatiponeihin oma hippiponi, kukkaislapsi ja luonnonrakkauden lähettiläs? Arvatkaa kaksi kertaa, miten tarina päättyy. ;)

Jo saapumispäivänään jo Swansean tilalla hyvin ystävällisestä ja eloisalta vaikuttanut Sara onnistui hurmaamaan jokaisen. Siinä riitti ehkä vauhtia vähän liikaakin, eikä sen ratsukoulutus ollut vielä aivan huipussaan, mutta siinä oli jotain salaista karismaa, rajatonta rakkautta ja lämpöä - ja tottahan toki sydäntä lämmittää myös Saran paljolti täyttämä kilpailukaappi, kun se heti radoille valmistuttuaan aloitti aivan mielettömän kilpauran ja sijoitusputken jopa yli metrin luokissa. Nyttemmin Sara on jo kilpaillut itsensä kilpailueläkkeelle ja pyöräyttänyt ensimmäisen varsansa - Tuatha myytiin suoraan vieroituksesta Vipeltäjälle, jonka kanssa se on luonut uskomatonta näyttelyuraa! Ei yhtään hassumpi jälkeläisnäyttö ikipirteälle raikuliponille, tätä tammaa kyllä tullaan jalostuksessa käyttämään. ;)

    Luonnekuvaus

Sara on vekkuli ponitamma - se on aina täysillä ja hyväntuulisena vauhdissa ja messissä, mitä ikinä sitten tapahtuikin. Se on äärettömän utelias ja esimerkiksi aitoja korjaillessa, vesisankoa letkulla täyttäessä tai ihan yleistä tarkastuskierrosta laitumella suorittaessa on sen pakko tunkea kulkea ihmisten perässä, ihmetellä juoma-astian vieressä tai tunkea turpansa naulan ja vasaran väliin. Käsiteltäessä höpsöllä ponilla tuntuu olevan vähän liikaakin energiaa, mikä on johtanut siihen, että se hoidetaan orien tapaan käytävällä kummaltakin puolelta kiinnisidottuna - muuten pösilö ei pysyisi hetkeäkään aloillaan! Ratsastaessa Sara ei ole helpoimmista päästä, mikäli haetaan optimaalisinta suoritusta, mutta kevyemmäksi ratsuksi se sopii kyllä kelle tahansa!

Uteliaisuutensa turvin on Sara tutustunut tallilla jokaiseen - niin ihmiseen, hevoseen kuin ponien puuhia aidanraosta tirkistelevään Rimpula-koiraan, ja joka ikinen niistä on sen kaveri. Siinä missä vanhemmat, arvokkuudestaan kynsin ja hampain kiinni pitävät vanhat ponirouvat katselevat kulmat kurtussa uusia laumanjäseniä tai vallankaappausta yrittäviä nuorikoita, on Sara päätä pahkaa toivottamassa niitä tervetulleeksi tai yllyttämässä hippaan - aikuisenakin tamma on aivan mielettömän leikkisä, ja leikkikaverin puutteessa ravailee se joskus itsekseen ympäri laidunta.

Kuten arvata saattaa, ei Saran taluttaminen laitumelta talliin, tai varsinkaan tallista laitumelle, ole mikään maailman helpoin juttu, vaikkei poni lainkaan ilkeä ole. Se vain kävelee aivan tolkuttoman nopeasti ja tuppaa vaatimaan itselleen todella pitkää riimunnarua - mikä tietenkin mahdollistaisi päättömän seilauksen puolelta toiselle tietä tai kirimisen taluttajan edelle. Saran käsittelijä saakin pitää itsensä tiukkana, ettei tamma pääse hölmöilemään.

Hoitotoimenpiteistä Sara pitää, mutta se ei jaksaisi sitten lainkaan seistä aloillaan edes viittätoista minuuttia! Käytävällä seistessään se siirtelee hieman rauhattomana painoaan takajalalta toiselle, hytkyy ja heiluttelee häntäänsä, vaikkei kärpäsiä olisi lähimaillakaan. Se tykkää osallistua hoitotoimenpiteisiin kääntelemällä hieman päätään ja vilkuillen silmäkulmastaan hoitajan toimimisia, mutta silti on viisasta aina kertoa tammalle, mikäli hoitaja meinaa esimerkiksi harjata takajalkoja - välillä Sara kun on liikehdinnästään huolimatta aivan omissa maailmoissaan ja voi hätkähtää yhtäkkisestä kosketuksesta. Tamma ei ole kosketusherkkä, mutta esimerkiksi yllättävä takajalkojen harjaus voi sen saada vetämään refleksin lailla jalkansa äkkiä ylös. Myös kainaloiden harjaamiseen se voi joskus suhtautua hieman nihkeästi, eikä hoitajan sovikaan jäädä tuntikausiksi nyhjäämään ponin kainaloon.

Kaviot tamma nostaa kiltisti pyynnöstä, mutta aivan hirveällä vauhdilla ja hirvittävän ylös - ei ole lainkaan kummallista, että Sara vetää etukavionsa kainaloon asti. Se ei myös jaksa odotella kavion putsausta maailman ääriin, mutta hoitaja toki saa sanoa tammalle tiukasti vastaan, mikäli se alkaa riuhtoa koipeaan ennen kuin puhdistus on valmista. Kengittäjän luona jalan ylhäällä pitäminen on Saran suurin ongelma, ja yleensä sille saakin olla hoitaja pitämässä seuraa.
Eläinlääkäristä Sara ei juurikaan perusta, kaikenlainen turha ja rutiininomainen kopelointi ilman hierovia harjoja on erittäin typerää tamman mielestä. Mikäli se joutuu seisoskelemaan tuntikausia tutkittavana, ei ole toivoakaan, että se ravaisi nätisti vierellä liiketestissä.

Pestävä olemiseen Sara suhtautuu aivan kuten harjaamiseen - pesuboksiin menemisessä ei ole mitään ongelmaa, mutta siellä pysyminen ilman molemmin puolista kiinnitystä olisi mahdotonta.
Varustamisesta tamma ei sen suuremmin välitä, sillä ei ole tapana pullistella eikä vastustella kuolaimia, mutta ei se kyllä suutaan niille valmiiksi avaa. Kunhan hoitaja suorittaa hommansa nopeasti ja vetämättä remmejä yhtäkkiä viimeiseen reikään, pysyy Sara ihan hyvin ruodussa kiipeilemättä pitkin seiniä.

Ratsastaessa tammaa kuvaa parhaiten vain yksi sana - energinen. Sara on aina valmis liikutukseen ja suhtautuu siihen joka kerralla yhtä hyvin. Se rakastaa purkaa energiaansa reippaiden harjoitusten lomassa ja hyppääminen on sille ehdottomasti kaikki kaikessa.
Sitä ei kuitenkaan sovi päästää kaahottamaan miten sattuu, sillä se on sen yleisin liikkumismuoto - niska jäykkänä kaahaaminen, kulmista ohi kurvailu ja apuihin puoli kierrosta jäljessä reagoiminen. Alkuverryttelyssä on hyvä löytää Saralla se kaikista helpoin ja mukavin jarru ihan puolipidätteiden ja askeleen kokoamisen kautta. On ilo seurata tamman energisyyttä ja luonnostaan löytyvää oikeaa takajalkojen käyttöä, mutta paralla on äkkiä selkä jumissa, jos sitä ei ratsasteta myös niskasta alaspäin ja pyöreäksi. Tamman auttaminen ja saaminen parempaan työskentelyasentoon voi vaatia muutaman tovin, mutta se kannattaa, kun Sarasta muodostuu entistä mukavampi ja tehtävänsä paremmin kunnolla suorittava yritteliäs poni.

Kouluratsastus on ihan kivaa, mutta ennen pitkää se alkaa kyllästyttää esteille sielunsa myynyttä tammaa. Sara vaatii hypätessä ehdottomasti selkäänsä hieman kokeneemman ratsastajan, jolla jarru räpylässä ja kikkoja ponin pysäyttämiseen, vaikka se heittäytyisikin uppiniskaiseksi ja avuille kuuroksi tykinkuulaksi. Esteillä otus on nimittäin erittäin helposti syttyvä ja kuumuva tapaus, joka lähtee ylimääräisestä liikehdinnästä tai epäselvistä avuista vain livistämään avuilta ja kaahottamaan entistä kovempaa - ja vaarallisesti. Sen hyppytyyli ja -kapasiteetti ovat kokoisekseen poniksi aivan omaa sarjaansa, mutta yhtäkään suurempaa estettä ei voi lähteä ylittämään ilman kunnollista alkuverryttelyä ja jarrun testaamista. Radalla Sara imee luonnostaan esteeltä toiselle ja on hyvin rohkea ja varma hyppääjä, ja ratsastajan on hyvä vain pysyä rauhallisena kyydissä, ohjata selvät tiet ja huolehtia jarrusta - tammalla kun ei välillä ole minkäänlaista realistisuuden tajua oman kokonsa ja notkeutensa suhteen, ja se meinaa ängetä välillä aivan kummallisista oikoteistä.

Kilpailuissa Sara ei stressaa turhia, vaan käyttäytyy kuin kotimaneesissa. Tuttuun tapaansa se yrittää aina parhaansa, eikä välitä turhia radan ulkopuolella tapahtuvasta mekastuksesta - tutkimusretkiensä ansiosta se ei pelkää lähes mitään. Poni käyttäytyy kilpailuissa myös maasta käsin todella nätisti, ja tykkää välillä vain seisoskella ja seurata kisavilskettä - aivan päinvastoin siis, kuin kotopuolessa!
Sara ei ehkä ole maailman helpoin lastata, mutta sopivan reippaalla vauhdilla ja kannustuksella se nousee kyllä ramppia traileriin.

    Suku

 isä Swansea Jack
    wC, evm
 ii. Dandi
    wC, evm
 iii. Mawr Dandi
    wC, evm
 iie. London Lotws
    wC, evm
 ie. Prifforf Sidan
    wC, evm
 iei. Teyrn Lear
    wC, evm
 iee. Gwair
    wC, evm
 emä Swansea Hefyd
     wC, evm
 ei. Eryr Caneri
      wC, evm
 eii. Brefer
    wC, evm
 eie. Alarch Gogled
    wC, evm
 ee. Swansea Ennyn
    wC, evm
 eei. Crwydrwr
    wC, evm
 eee. Cegiden Marthal
    wC, evm

Sara on syntynyt kasvatuksessaan vaihtoehtoisia menetelmiä käyttävällä talilla, ja se on mitä ilmeisimmin elänyt kaikkien sukulaistensa kanssa ensimmäisen kahden polven sisällä samalla laitumella. Swansean siittolalla nääs suositaan mahdollisimman luonnonmukaista elämää hevosia ajatellen niiden vapaa-ajalla - ratsuina totta kai toimitaan, kuten ratsun kuuluukin toimia nöyränä ja näppäränä, mutta laitumella vallitsevat viidakon lait. Kaikki astutukset suoritetaan luomuna laitumella, ja oriit pääsevät aina laumaan mukaan kun astutettava tamma on kiimassa - ja kaikki tapahtuu luonnon omassa rauhassa Etelä-Walesissa meren rannalla. Ja sepä onkin saanut Sarankin sukulaisista hyvin terveitä, pitkäikäisiä sekä ennen kaikkea iloisia yksilöitä!

Sara polveutuu hyvästä emälinjasta, jonka toistaiseksi jokainen edustaja tammani kolmen polven sisällä on elossa. Ajatus linjaamisesta syntyi, kun Swansean tilan perustaja vielä pyöritteli peukaloitaan muutaman tamman sekä yhden oriin kera jalostustoiminnan alkupäivinä. Paikan pitäjän ylpeys oli ehdottomasti nyt jo kolmenkympin ikää lähentelevä tamma Cegiden Marthal, joka ei ehkä loistanut ulkonäöllään, mutta liikkui todella hyvin ja oli herkkä ratsu. Kilpailuihin oli kuitenkin liian pitkä matka eristyksissä sijaitsevalta tilalta, eikä tamma päässyt loistamaan kilpailuissakaan - vaan sen todellinen valttikortti paljastui, kun esikoinen Hope syntyi. Tammalla oli aivan omaa luokkaansa oleva periyttämiskyky, sillä myöhemmin Hopesta kasvoi vielä kaksi kertaa paremmin liikkuva poni, joka sai vielä parempia jälkeläisiä.

Tämän ymmärrettyään paikan pitäjä otti Marthalin, astutti sen silloisella omalla komealla, ruunikolla oriillaan Crwydrwrilla, joka nykyisellään on tosin jo myyty useasti muualle ja sittemmin kuopattu ja näin syntyi Saran emänemä Swansea Ennyn, yksi Marthal-linjan parhaimpia ja eniten varsoneita tammoja. Ennynissä on vahva leima sen emästä, josta se on kuin ilmetty kopio upeilla liikkeillään, samalla ystävälliseen viisaalla katseellaan ja halullaan miellyttää ihmisiä. Isältään se peri tämän ruunikon värityksen sekä moitteettomat jalka-asennot, ja niin oli saanut syntynsä Swansean uusi näyttelytähti, joka tahkosi läpi jokaisen muutaman sadan kilometrin sisällä järjestettävän welshnäyttelyn ollen yleensä vähintäänkin sukupuolensa paras poni. Ennyn periytti Marthalin tapaan upeasti hyviä ominaisuuksiaan, ja niin ikään siitä tuli hyvin suosittu emätamma - Saran emä Swansea Hefyd on tamman jo kahdeksas jälkeläinen, jääden tosin viimeisiksi.

Ennen Hefydin syntymää liisattiin Swansean tilalle kuitenkin ihan astutuspuuhat mielessä sellainen komea, rautias ori nimeltä Eryr Caneri, jonka liisausaika venyi ensiksi vuodesta kahteen, sitten kolmeen ja lopulta se päätyi virallisesti asumaan tallin katon alle. Koska Caneri saapui talliin jo vanhempana siitosoriina, oli se ehtinyt luoda hyvää käyttöhevosen uraa kasvattajansa luona - Swansean poneilla kun lähinnä ratsastellaan kotona ja muualle lähdetään vain näyttelyitä katsastamaan. Oriilla oli ihastuttava tyyli hypätä puhtaasti ja voimakkaasti ponnistaen, vaikkei se rakenteeltaan ollutkaan kedon kaunein kukkanen - oriin käyttöominaisuudet osoittautuivat kullan arvoisiksi myöhemmin jalostuskäytössä, ja siksi tila lopulta päätyi ostamaan oriin.

Canerin pelastukseksi osoittautuivat nimenomaan sen käyttöominaisuudet, ori kun polveutuu varsin mitäänsanomattomista vanhemmista - alun perin ori piti ruunata, mutta kasvattaja huomasi sen kyvykkyyden jo aivan koulutuksen ajoissa ja ajatteli saavansa oriista paremmat rahat; vaikka jättikin ponin lopulta vuosiksi hoiviinsa. Isä Brefer valikoitiin astumaan Canerin kasvattajan yksi harvoista tammoista lähinnä vain sen takia, että se oli kauniin värinen - voikko hassulla, sieraimen ulkopuolelta kiertävällä piirrolla sekä herasilmällä. Olihan ori ihan hyväluontoinenkin, mutta mitään erityistaitoja sillä ei ollut. Harmittavasti ori ei edes periyttänyt väriään, kun lopulta tamma Alarch Gogled varsoi siitä itsensä, eli tylsän rautiaan värisen varsan. Alarchkaan ei ollut mikään ponien aatelinen, mutta hyväsydäminen ja korrektin näköinen terhakas otus.

Canerista ja Ennynistä syntynyt Hefyd osoittautui pienestä pitäen todella onnistuneeksi yhdistelmäksi, siitä löytyivät sekä emän upeat liikkeet, emänemälle tyypilliset päänpiirteet, isän väri sekä käyttöominaisuudet - Hefydistä tulikin ensimmäinen Swansean kasvattama poni, joka painottui ratsastuksen ja ajon saralla useaan eri osa-alueeseen. Tamma hyppää mielellään niin kentällä kuin metsässä, laukkaa pelloilla tai kääntyy takaosansa ympäri hiekkakentällä. Aisojen välissä poni pääsee kunnolla esittelemään niitä kuuluisia liikkeitään estoitta, kun näyttelykehissä tuppaavat suorat loppumaan lyhyeen eikä kukaan pysy tammanroikaleen tahdissa. Ei sillä, ettäkö Hefyd nykyisellään suuren varsamahansa kanssa mitään superhyviä palkintoja saisi, mutta liikkeistä se on aina saanut kiitosta. Sara on tamman neljäs jälkeläinen, eikä varmastikaan jää viimeiseksi!

Saran isä Swansea Jack on toistaiseksi vielä melkoinen keltanokka siitosoriin elämän saralla, sillä Hefyd astutettiin sillä jo oriin ollessa vasta kolmivuotias, niin että Sara syntyi samalle kesälle kuin sen isukki kääntyi vasta nelivuotiaaksi. Ei mikään ihme siis, että emäksi valittiin kokenut ja varmasti hyviä jälkeläisiä tekevä tamma, jottei sieltä mitään kurjaa rokulivarsaa syntyisi. Jack on kuitenkin osoittanut liikkuvansa hyvin sekä olevansa hyvin nopea oppimaan - samoin kuin esikoisensa Sara. Ori ei olekaan tyytynyt painottumaan vaan yhteen lajiin Hefydin tapaan, vaan se tuntuu pitävän aivan kaikesta ihmisen kanssa harjoitettavasta liikunnasta. Jackista tulee vielä superhieno poni, kunhan se saa vähän kasvatettua enemmän lihaksia ovat suuntana varmasti aikuisten oriiden näyttelyluokat.

Jackin isä on suoraan upeasta ja hyvin tunnetusta Mawr Dandista polveutuva ori Dandi, joka on itse asiassa isänsä esikoinen. Asiaan perehtymättömälle lienee hyvä kertoa, että Mawr Dandi oli aikanaan welshnäyttelykehien kruunaamaton kuningas tumman, miltei likaisen sävyisen voikon värityksensä, johon ei ollut totuttu, sekä upean rakenteensa ansiosta. Tamman omistajat repivät kilpaa hiuksia toisten päästä kateudesta, mikäli saivat tietää ystävättären tamman astutetun Mawrilla, mutta omalle ponille ei astutusta herunut.

Ori tosin kuoli epäselvissä olosuhteissa jonkinlaiseen sairauskohtaukseen harmittavan nuorena, eikä siitä jäänyt kuin muutama varsa, joiden superhyvästä laatutasosta Dandi on hyvä esimerkki - se on täysin kuin isänsä, tosin sysimustan emänsä London Lotws kiukkuisemmalla luonteella varustettu mies. Swanseaan Dandi ostettiin todella kovalla summalla, eikä sinällään laumaan olisi kaivattu kiukkuisen vääräsäärisen tamman kovapäistä varsaa - upean isän takia ori kuitenkin ostettiin, ja siitä on vähällä häirinnällä tullut elämäänsä tyytyväinen, hyvässä lihassa oleva siitosori.

Jackin emä Prifforf Sidan on valitettavasti omalta emältään Gwairilta todella suuren ähky- ja kaviokuumeherkkyyden perinyt kaunis raudikkotamma, joka on kärsinyt edellä mainitut sairaudet aivan liian monta kertaa elämänsä aikana. Sidan on ollut lopetusuhan alla, pulttipistoolin piippu otsaansa vasten, lukemattomia kertoja elämänsä aikana, mutta aina tamma on jostain ihmeen syystä selvinnyt pahimmistakin oireista. Kummallista kyllä, kukaan Sidanin oma jälkeläinen ei vaikuta perineen sukupolven yli Gwairin kirousta, joka piinasi liinaharjaista vanhaa tammaa koko sen elämän takia - hoitamattoman kaviokuumeen takia sen jalka-asennot vääristyivät, joten ponista ei oikein koskaan tullut ulkopuolisille ylpeästi esiteltävää kalua. Hyväsukuinen tamma lopetettiin harmittavan nuorena, sillä muutaman varsan pyöräytettyään kävivät sen jalat liian heikoiksi varsan tuomalle lisäpainolle.

Sidanin isällä Teyrn Lear on ollut elämässään parempi kohtalo, vaikkakin sen lievä ylipaino on saattanut vaikuttaa sen tyttären ähkyherkkyyteen kovasti. Lear on vielä elossa sinnittelevä hyvin vanha ruunikko ruuna, joka nuoruutensa päivinä tapasi loistaa kouluratsastuskilpailuissa nöyrän luonteensa ja uskomattoman kapasiteettinsa ansiosta. Sittemmin silloista oria käytettiin mukavasti jalostukseen, mutta elämäntyyli ei sopinut sille - parka lihoi herkästi, eikä se ehtinyt kesken astutuskauden liikkumaan kunnolla. Nykyisellään Lear on ruunattu luonteen pehmittämiseksi, ja se viettää rattoisia eläkepäiviä erään yksityishenkilön hoivissa.

    Jälkeläiset

Sara on tarjolla welshponijalostukseen!

21.01.2010 t. Ch Tuatha De Dawn (i. Wynn Merwin), omistaja: Criallt
02.02.2012 o. Chwyf Ffarwel Dawn (i. Cymraeg Chwa), omistaja: rio
02.03.2012 t. Tegeirian Dawn (e. Cymraeg Chwa), omistaja: Meow
01.07.2012 o. Eireamhon Dawn (i. Elijah), omistaja: Christa W.

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

15.08.2010, päiväkirjamerkintä
Allekirjoittanut tunnustaa olevansa saamaton, koska Saralla ei vieläkään ole sitä toista jälkeläistä. Asiaan tulee kyllä varmasti (.. toivottavasti) viimeistään joulun alla muutos, kun kilpailutettaville poneille tulee breikkiä ja ehdin keskittymään astutusasioihin paremmin. Muutoin Saralle kuuluu kyllä oikein hyvää, se on varsomisesta, syömisestä ja laiskottelusta huolimatta varsin hyvässä ja solakassa kunnossa, kiitos ahkeran liikkumisen ja leikkimisen muiden ponien kanssa. Ei ne siitostammat aina painuneen selän ja vatsan omaavia luuskia ole!

13.03.2010, päiväkirjamerkintä
Vastoin allekirjoittaneen aikaisimpia pelkoja, Sara on kyllä sopeutunut laitumella löhöilyyn varsin mallikkaasti. Vieläkin se tosin on aina menossa hirmuista vauhtia satula selässään ja aina valmis tulemaan talliin touhuamaan ja liikutettavaksi - ainakin niin oletan sen lähes jatkuvasta partioinnista ja hirnunnasta laitumen portilla - mutta se on myös löytänyt paikkansa laumasta ja viihtyy hyvin muiden ponien seurassa. Pitäisi varmaan suunnitella sille jo seuraavaa varsaa, Tuathaksi nimetty esikoisvarsa kun on kasvanut erittäin korrektin rakenteen omaavaksi ja hienoksi.

25.01.2010, päiväkirjamerkintä
Ahkera omistaja onneksi jaksaa kirjoitella ajankohtaisista asioista silloin, kuin ne tapahtuvat, eikä vasta myöhemmin.. Mutta tuossa muutama päivä takaperin Sara varsoi ensimmäisen kakaransa allekirjoittaneen hauskan värisestä ja varsin kapasiteetikkaasta oriista Wynn Merwinistä. Varsa on kuitenkin emänsä tapaan tomera tamma, ruunikko sellainen ja aivan mahdottoman utelias ja toimelias - tuleva omistajakin on jo selvillä ja tulevaisuus varmasti loistelias. Kerrassaan hieno esikoinen Saralle. :)

22.11.2009, päiväkirjamerkintä
This is it! Saran viimeinen sijoitus ennen kisaeläkettä napattiin metristä aikaratsastusluokasta ja allekirjoittanut on enemmän kuin tyytyväinen tamman suorituksiin ja saavutuksiin - niin tämän päivän kuin koko kilpailukaudenkin osalta. Vihdoin saadaan kisatraileriin tilaa uudelle tulokkaalle ja Sara varsoja pyöräyttelemään - vaikka tiedänkin jo, että tamman sopeuttaminen siitostamman jokseenkin toimettomaan elämään tulee olemaan varsin hankalaa.. Onneksi Sara on leikkisä ja sopeutuvainen, että eiköhän tästä selvitä.

24.09.2009, päiväkirjamerkintä
Tamma on kehittynyt aivan mielettömästi kilpaponina ja se on sijoittunut aivan mielettömällä tahdilla tässä alkusyksyn mittaan! Ei mene varmaan kauaa, että se voi jäädä kokonaan pois kilparadoilta ja saada vihdoin ensimmäisen kakaransa - isäorikin on jo noin alustavasti mietitty, mutta katsellaan vielä.. Sara on kuitenkin sellainen, että jos sen taidot ja kapasiteetti periytyvät varsallekin, meinaan katsoa todella tarkkaan sen uuden kodin, mikäli en sitä suoraan itselleni jätä.

15.07.2009, päiväkirjamerkintä
Sara pääsi tänään starttaamaan vihdoin ja viimein kilpailuissa pitkän laitumen nuohoamisen jälkeen. Tamma starttasi kahdessa luokassa ja kehityksensä osoittaakseen se otti ja sijoittui hyvin kinkkisen radan omaavassa metrin luokassa, joka oli karsinut jo ensimmäisellä kierroksella suurimman osan kilpailijoista. Allekirjoittanut on nyt tietenkin enemmän kuin ylpeä pikku powertrippaajastaan, tästä se uusi alku kisaradoille lähtee!

20.05.2009, päiväkirjamerkintä
Treenailu on tuonut breikkiä Saran kilpailutukseen, mutta ei se nyt maailmaa kaada - kevät on kuitenkin ollut ponin osalta edistyksellinen, joten katsotaan, josko sitten syksymmällä ja loppukesästä tuloksetkin kilparadoilta parantuisivat, eikä sen kanssa tarvitsisi kierrellä niin monissa kilpailuissa. Tänään ponit päästettiin kuitenkin kesälaitumille lihomaan, Saran kuuluen totta kai myös joukkoon. Poiketen allekirjoittaneen alkuperäisistä suunnitelmista tammalle ei vielä tälle kesälle saatu varsaa, mutta ehkä myöhemmin sitten. Ei tässä kiirettä ole.

06.03.2009, päiväkirjamerkintä
Kavaletti- ja puomityöskentely on tosiaan pitkällä aikavälillä tuottanut tuloksia, Sara liikkuu nykyään aivan erilailla kuin treenin alussa syksyllä - nopeatempoisesti yhä, mutta tarvittaessa tahdikkaasti ja elastisesti. Se on tasavahva paketti, jota on oikeasti kiva ratsastaa, vaikka vauhti onkin välillä hirmuinen. Sara ei tosiaan ole mikään superosaaja, eikä se jaksa opetellakaan uusia asioita, sillä sen intressit ovat niin vahvasti hyppäämisessä, mutta tällä lailla liikkuvaa ponia on kyllä miljardi kertaa helpompi ratsastaa kuin jotain patalaiskaa vaativan koulun luuskaa!

03.01.2009, päiväkirjamerkintä
Koulupuurtaminen on kantanut hedelmää ja Saralla on itse asiassa luontainen taipumus liikkua ihastuttavasti ylämäkeen varsinkin laukassa, kunhan sen saa vain lämmiteltyä ja sopivaan työskentelypakettiin rennon letkeästi. Ravissa se tuppaa vieläkin menemään vähän kovaa, mutta laukan kanssa onnistuminen kannustaa kyllä jatkamaan yrittämistä. Ehkä tammaa pitäisi harjoittaa enemmän vaikka puomien kanssa, niin se ei liikkuisi sillä mahdottoman pitkäaskelisella hiihtämistyylillään? Kokeilemisen arvoinen idea.

23.11.2008, päiväkirjamerkintä
Nuori Sara on ollut viime aikoina hieman liian vauhdikas mahtuakseen usein vastaan tulleisiin tiukkoihin teihin esteradoilla. Allekirjoittanut on päättänyt alkaa ratsastaa Saraa hieman tavoitteellisemmin kouluratsastuksen puolella, kuten tämänpäiväinen koulutreeni osoitti - en enää aio katsoa tamman sekoilua ja kaahailua sormieni välistä ja pistää sitä nuoren iän piikkiin, vaan nyt otetaan hommat hanskaan ja katsotaan, mihin kaikkeen poni oikeasti pystyy. Sara vaatii vaan niin mahdottomasti verukkeita jaksaakseen keskittyä..

    Kilpailut

Saralla kilpaillaan pääpainoisesti ERJn alaisissa kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 49 kpl

15.10.08, ERJ, 100 cm : 04/26
18.10.08, ERJ, 100 cm : 03/52
15.11.08, ERJ, 100 cm : 02/88
13.11.08, ERJ, 100 cm : 06/103
02.11.08, ERJ, 100 cm : 05/40
02.11.08, ERJ, 100 cm : 06/40
02.11.08, ERJ, 110 cm : 01/40
28.10.08, ERJ, 110 cm : 01/13
07.11.08, ERJ, 110 cm : 05/30
07.11.08, ERJ, 110 cm : 01/30
25.10.08, ERJ, 110 cm : 02/39
31.10.08, ERJ, 100 cm : 01/40
08.02.09, ERJ, 110 cm : 03/50
09.02.09, ERJ, 110 cm : 01/50
11.02.09, ERJ, 110 cm : 03/50
12.02.09, ERJ, 100 cm : 02/50
14.02.09, ERJ, 110 cm : 04/50
16.02.09, ERJ, 100 cm : 07/50
17.02.09, ERJ, 110 cm : 02/50
15.07.09, ERJ, 100 cm : 05/100
30.07.09, ERJ, 100 cm : 05/100
01.08.09, ERJ, 100 cm : 01/100
01.08.09, ERJ, 100 cm : 09/100
01.08.09, ERJ, 110 cm : 05/100
01.08.09, ERJ, 110 cm : 08/100
02.08.09, ERJ, 110 cm : 07/100
02.08.09, ERJ, 100 cm : 07/100
05.08.09, ERJ, 100 cm : 04/100
05.08.09, ERJ, 100 cm : 06/100
30.07.09, ERJ, 100 cm : 05/100
07.08.09, ERJ, 110 cm : 09/100
20.08.09, ERJ, 110 cm : 06/50
20.08.09, ERJ, 110 cm : 02/50
22.08.09, ERJ, 110 cm : 02/50
22.08.09, ERJ, 110 cm : 02/50
23.08.09, ERJ, 110 cm : 02/50
23.08.09, ERJ, 110 cm : 05/50
24.08.09, ERJ, 100 cm : 05/50
18.08.09, ERJ, 100 cm : 10/100
18.08.09, ERJ, 110 cm : 03/100
28.08.09, ERJ, 100 cm : 03/100
30.08.09, ERJ, 100 cm : 07/100
31.08.09, ERJ, 110 cm : 04/50
31.08.09, ERJ, 110 cm : 06/50
01.09.09, ERJ, 110 cm : 04/50
03.09.09, ERJ, 110 cm : 05/50
05.09.09, ERJ, 110 cm : 02/50
11.11.09, ERJ, 100 cm : 07/60
22.11.09, ERJ, 100 cm : 05/100

 

Swansea Tân on virtuaalihevonen.
Kuva © Durris
Kaiken muun materiaalin © dani 2012, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!