otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Aubergine Riona VH04-023-5350

Kuollut 03.08.2018  

  Virallinen nimi   Aubergine Riona   Säkäkorkeus   140 cm
  Lempinimi   Riona   Syntynyt   19.06.2007*
  Rotu   WPB (NWR, 36%)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   Tessa J.
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 130 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset: VWY-II, 6 + 5,5 + 7 + 20 + 5 = 43,5p. 25.09.2011
                    KTK-III, 17 + 18 + 15 + 18 = 68p. Ponikantakirjaustilaisuus 20.01.2016

* Oma ikääntyminen, 4-v 15.08.2007

    Taustaa

Riekko saapui talliin lähinnä siitoskäyttöön ja VWY:n laatuarvostelurumban läpikäydäkseen. Allekirjoittanut on hieman peloissaan siitoskäytön suhteen, sillä tamma on todella kovapäinen - mutta se edustaa meikäläiselle todella mieluista emälinjaa ja edellisen omistajansa ja kasvattajansa Tessan luona se pyöräytti maailmaan varsin onnistuneen esikoisensa. Toivottavasti sama linja jatkuu.

    Luonnekuvaus

Riona on hankalahko hevonen, jolle ei tunnu kelpaavaan mikään - eikä tamma itse ole edes sen vertaa viitseliäs, että keksisi itselleen mielekkäämpää tekemistä, kuin muiden hevosten kiusaamista. Päättäväisen ihmisen käsiteltäessä Riona osaa olla ihan mukavakin, mutta mieluusti se vain näyttäisi hapanta naamaa ja omistaisi koko maailman.

Laitumellakaan pahansuinen Riona ei oikein osaa asettua taloksi - se yleensä vain liikuskelee korvat luimussa ympäriinsä, hätistelee muut ponit suurimmilta heinäkasoilta tai vehreimmiltä ruohoalueilta, jää siihen sitten seilaamaan aloillaan joksikin aikaa ja nappaa suuhunsa ehkä matkaeväitä, ja lähtee sitten taas varsin tympääntyneen oloisena kiusaamaan muita. Yksin sitä ei kuitenkaan voida laittaa ulos, tai se ravaa kiukkuisesti aidan viertä ja on muutaman kerran hypännytkin aidan yli - Rienaajaa on mahdotonta saada pysymään jotenkin rauhoittuneen oloisena tarhassa, toisaalta, eipä se ainakaan liiaksi liho nykyisillä tavoillaan..

Rienaajalle ei kelpaa ulkoilu, mutta ei se sisällekään halua. Hoitajan tullessa hakemaan tammaa lähtee se kipittämään aivan päinvastaiseen suuntaan, väistämään sivulle tai kiirehtien silmät lautasina päässä pyörien juomasangolle - tammalla kun kumma kyllä on aina jano, kun hoitajan pitäisi laittaa sille riimu tai suitset. Vaivalloisen kiinnioton jälkeen tamma ei osaa pysyä edes taluttaessa perässä, vaan seilaa puolelta toiselle mielenkiintoisia ääniä kuunnellen, säpsähdellen ja taluttajansa kannoille talloen.

Tallissa Ryökäle on yhtä kyrpiintynyt kuin aina ennenkin, mutta sitä on huomattavasti mukavampi käsitellä, kun se voidaan seisottaa tallikäytävälle kummaltakin puolelta kiinnitettynä. Tammaa ei missään tapauksessa voisi hoitaa sen karsinassa, joka on tamman omaa rauhassa oloa ja syömistä varten - ja herranen aika se puolustaa sapuskoitaan siinä määrin hampaat irvessä, että allekirjoittanuttakin pelottaa. Raukka on varmaan aina aivan ylinälkiintynyt laitumella sekoilun jälkeen.

Käytävällä Riona on kuitenkin suht mutkaton käsitellä, kun hoitajan ei tarvitse välittää sen irvistelyistä tai kiivaasta hirnumisesta. Kun tammaa käsitellään reippaasti ja määrätietoisesti, ei se heittäydy mielenvikaisesti vastaan, vaan kestää arkisen käsittelyn ihan hyvin. Se ei pidä lainkaan esimerkiksi kainaloiden harjaamisesta, mutta kumma kyllä Riona ei ole keksinyt potkimista - se vain viuhtoo päällään korvat luimussa, mutta muutoin hoitaja saa olla rauhassa ilman fyysistä yhteenottoa ponin kanssa. Kaviot tamma nostaa kiireisesti, eikä se millään jaksaisi seistä kolmella jalalla kolmea sekuntia kauempaa, mutta määrätietoinen hoitaja saa kyllä hoidettua hommansa.

Seisoskelu myös mm. eläinlääkärin tai kengittäjän käsiteltävänä ei ole mikään maailmanloppu, ja kyllähän satulointikin siinä muun ohella sujuu, kun vain pidetään siitä määrätietoisesta ja tiukasta linjasta kiinni, mutta Rionaa ei tuppaa millään saamaan traileriin. Jo nähdessään avonaisen trailerin esimerkiksi tallipihalla, kiertää tamma talutettuna ollessaan toiselta puolelta pihaa hoitajan vastustelusta huolimatta. Pää pussissakin voi tamma heittäytyä rampilla todella hermostuneeksi, ja vaikkei ramppi pitkä olekaan, ehtii Riona dyykata silmät ummessa siitä ohi tai alkaa peruuttaa vetopaniikinomaisesti. Poniparka ei yksinkertaisesti voi matkustaa yksin ja trailerissa sitä on aina odotettava muutama luotettava ja mistään hermostumaton ponikaveri ja paljon, paljon ruokaa.

Vaikkei Riona mikään Äiti Teresa noin yleisesti olekaan, on se ratsuna erittäin osaava ja taitava ratsastaja saa hyödynnettyä tamman taitoja pienellä vaivalla. Alkutunnista tamma yleensä köpöttelee naurettavalla askelpituudella ja se on muutenkin sanomassa kaikkeen vastaan, mutta kun kuski vain pistää tamman päättäväisesti työskentelemään eikä reagoi sen temppuiluun, alkaa Rienaaja liikkua paljon paremmin - verryttyään on se erittäin ryhdikäs, kevyt ja virkeä ratsu, joka ei ehkä anna supersankarimaisesti kaikkeaan, mutta toimii niin pitkälle, kuin kuski osaa vaatia ja laittaa sen toteuttamaan. Esteillä Riona on paljon yritteliäämpi ja innokkaampi, se oikeasti haluaakin hypätä, eikä vain tee, mitä käsketään. Se pysyy silti useimmiten lapasessa ja liikkuu radalla uskomattoman verkkaisesti - tamman alaa ei ole koskaan ollut aikaratsastus hirveässä kiitolaukassa, vaan tiukat tiet ja varovaiset sekä terävät hypyt.

Kilpailuissa Riona on yleensä aivan täpinöissään matkustamisen ja syömisen jäljiltä - se on paljon energisempi ja sen on vaikeampi keskittyä sen seuratessa neuroottisesti esimerkiksi verryttelyalueen tapahtumia ja säpsähdellen liian lähelle tulevia muita ratsukoita. Kunhan kuski saa tamman keskittymään verryttelyssä, on se aivan varma nakki radalla - yksin, koko radan omaan käyttöön saadessaan Riekko toimii kuin kotona.

    Suku

 isä Quiz Ion
    WPB 50%
 ii. Magnetic Ion
    wb
 iii. Cymrywn Maddock
    wb
 iie. Dawning's Daylight
    KTK-II, wb
 ie. Quaintess xx
    xx
 iei. Quadrillion xx
    xx
 iee. Dragoslava xx
    xx
 emä Thilde WS
     VWY-III, WPB 22% (NWR)
 ei. Tanglewood's Sickle xx
      xx
 eii. Spirit Of Moon xx
    xx
 eie. Pride Of Bluebell Countess xx
    xx
 ee. Maytilda
    VWY-III, esiKTK, WPB 44,6% (NWR)
 eei. Dawcrock Jackpot
    WPB 53% (NWR)
 eee. Shockhoeve Matilda NLD
    VWY-II, WPB 26,62% (NWR)

Oo, check out da emälinja.

    Jälkeläiset

Riona on tarjolla welshponijalostukseen!

28.03.2009 t. Aubergine Rianna (i. Quick Thrill), omistaja: Tessa J.

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

Kouluvalmennus elokuussa 2011 kotitallilla
Tällä kertaa haettiin sitten sitä terävyyttä, kuten olin uhonnut. Upouudet kannukset pääsivät neitsytkäyttöön ja kyllä hieman pisteliäämmät näyttävät tällä ponilla toimivan paremmin kuin hyvin - kun muisti johtaa ohjalla ja antaa tarpeeksi tukea suuhun, tuntui tamma tulevan yllättävän helposti mukavaan työskentelymuotoon, kun se kerrankin liikkui ripeästi takaosastaan ja reagoi heti pohkeisiin, eikä mussuttanut vastaan tai pyöritellyt vain silmiään. Riona tuntui yllättävän pehmeältä ja elastiselta ja se pysyi nätisti halutussa muodossa kaikissa askellajeissa, joten päätimme lähteä hakemaan siltä hieman laadukkaampia lisäyksiä, niissä kun se lintsaa ahkerasti ja esteradallakin vain kiihdyttää kadottaen raamin saman tien. Lisäykset sujuivat melko hyvin, vaikka Riona olisikin saanut liikkua takapäästään vielä hieman eteenpäin työntävämmällä powerilla ja se vähän vain sipsutteli etujaloillaan. No, kaikessa ei voi onnistua kerralla!

Estevalmennus elokuussa 2011 kotitallilla
Riona pääsi tänään hyppelemään esteitä hieman vakavammassa mielessä kotimaneesissa, ei mentykään pelkkiä puomeja ja ristikoita vaan kunnon esteitä valmennuksen merkeissä. Tamma oli alusta alkaen intopinkeänä ja jarruja ei tarvinnut säästellä - se oli valmis hyppäämään sen sileän tien pää taivasta kohti kurotettuna ties millaisia kenguruloikkia, joten apujen läpisaamisessa ja rentouden etsimisessä meni aikansa. Lopulta päästiin kuitenkin hyppäämään, alkuun pelkkiä pystyjä kaarevalla uralla ja myöhemmin paria jumppasarjaa ja innaria - rytmi oli alkuun hakusessa, kun Riona meinasi innostua hieman liikaa ja lähteä säheltämään, mutta valmentajan neuvojen avulla homma saatiin taas lapaseen ja ylitykset rauhoittuivat. Tunti sujui ihan hyvin, joku päivä täytyy kyllä lähteä tämän kanssa maastoon ja vetää niin piippuun kuin mahdollista, oli taas sellainen duracell-päivä, ettei pahemmasta väliä.

Esteharjoittelua 21.07.2011 Julin ohjauksessa
"Dani verryytteli Rionaa saapuessani kentälle. Pidin tänään parille ns. "estevalmennuksen", vaikka periaatteessa emme keskittyneetkään esteisiin, vaan puomeihin ja mataliin kavaletteihin, sekä lähinnä tamman verkkaisuuteen ja keskittymiskykyyn kentällä. Rionan kanssa piti ottaa kunnolliset, pitkät alkulämmittelyt, ennenkuin tamma alkoi kulkea danin apujen mukaisesti. Puolen tunnin jälkeen puomit alkoivat ylittyä kauniisti, korkein ja kevein askelin. Valmennus meni kutakuinkin hyvin, mutta tamman kanssa täytyy selkeästi panostaa kunnon verryyttelyihin, ennenkuin lähtee oikeisiin hommiin."

Estevalmennus kesäkuussa 2011, valmentajana Lilla
"Olen tammaan muutaman kerran törmännyt kisoissa ja pitänyt sen tyylistä. Huomasin kuitenkin verkassa muutamia ongelmia, kuten esteen jälkeen tamma on aavistuksen verran vahva ja sen ottaminen kontaktiin vie liikaa aikaa. Teimme perusharjoitteita, joissa vahvistettiin ratsukon yhteystyötä. Nopeat ja selkeät avut olivat avainsanoina. Sarjaesteet sujuivat hyvin, mutta yksittäisillä "helpoilla" esteillä tamma oli vahva ja tuli edelleen liian hitaasti takaisin, vaikka olikin ajoittain melko hyvinkin kuulolla."

Kouluvalmennus kesäkuussa 2011 kotitallilla
Sen verran olen kerinnyt Rionaan tutustua, että tällä kertaa ei tarvinnut alkuverryttelyiden kanssa venkslata puolta tuntia, vaan pistin sen heti alkuun liikkumaan kannusten kanssa terävin avuin eteen ja vaihteleville urille. Valmentaja oli suhteellisen tyytyväinen näkemäänsä, mutta toivoi vielä rennompaa liikehdintää kuolainta neuroottisesti pureksivalta ja ympärilleen hermostuneesti vilkuilevalta tammalta. Ja sitä rentoutta sitten etsittiin koko lopputunti.. Oli taivuttelua ja asettelua, monenmoista temponvaihtelua ja pohkeenväistöä, jossa minun mielestäni Riona kulki jopa hieman laiskanpulskeaksi, kun sitä piti saada niin kovin pyöreäksi ja alas. Turpahan siltä tällä menolla vielä putoaa. Lopulta Riona meni kuitenkin nätisti rennosti niskastaan ja hieman korkeammassa muodossa - ei enää vain ohjaan nojaten ja antaen päänsä riippua ja sekä allekirjoittanut että valmentaja olivat tyytyväisiä menoon. Ensi kerralla haetaan kyllä terävyyttä enemmän!

Estevalmennus toukokuussa 2011, valmentajana Katzu
"Riona köpötteli jälleen alkuverryttelyssä lyhyellä askeleella, joten keskityitte askeleen pidentämiseen ja rentouttamiseen. Teitte myös temmonvaihtoja laukassa kaarevilla teillä. Verryttelyn jälkeen ponin askel alkoi näyttää Harjoitusrataan kuului kolmen pystyn sarjaeste, josta jatkettiin kentän päätyyn nousuokserille. Kaarroksen jälkeen hypättävänä on hieman pienempi okseri ja pitkän laukan jälkeen iso pysty. Seuraava este on vaativampi, lyhyellä välityksellä oleva kaksoissarja, jonka jälkeen tulee taas isompi pysty. Viimeinen este on sama kuin kolmas, mutta "vastakarvaan" hypättynä. Haparoitte alun sarjaesteellä ja kahden jälkimmäisen esteen puomit kolisivat. Koottuasi laukan uudelleen haltuun sujui ratakin mallikkaasti. Kiinnitä erityisesti huomiota katseeseesi ja seuraa jo hyvissä ajoin seuraavaa estettä, jotta käännös ei jää myöhäiseksi. Tämän ponin kanssa kannattaa panostaa nimenomaan hyvään ja perusteelliseen verryttelyyn ja temmokkaaaseen etenemiseen."

Estevalmennus toukokuussa 2011, valmentajana Jonna
"Tämä tamma oli osaava ja kiltti, joten tätä oli todella helppo valmentaa. Dani sai tamman kulkemaan hyvin ja sujuvasti. Tamman kanssa harjoittelimme 100cm korkeita pystyesteitä. Esteet ylittyivät korkealla ilmavaralla, joten otimme esteet uudestaan alentaaksemme hieman ilmavaraa. Esteiden jälkeen harjoittelimme vielä pari puomia ja valmennus oli siinä."

Estevalmennus huhtikuussa 2011, valmentajana Katzu
"Alkuun saitte verrytellä itsenäisesti, jonka jälkeen työstettiin hetki tamman askelta puomisarjalla. Kun tamma vertyi kunnolla ja pidensi askeltaan, jatkettiin laukassa estesuoralle. Alkuun on kahden pystyn sarjaeste, esteiden väli on kaksi laukka-askelta ja kuuden laukka-askeleen päässä on hypättävänä nousuokseri. Riona hyppäsi innolla ja olisi halunnut ottaa sarjan välissä vain yhden laukka-askeleen, mutta sait sen pidettyä hyvin hallinnassa. Lopuksi suoritettiin simppeli rata, jonka päätarkoitus oli opettaa ottamaan tilaa haltuun ja tehdä mahdollisimman pitkiä teitä hyvässä ratalaukassa. Edellisen tehtävän estesuoran jälkeen ratsastettiin lyhyt sivu laukassa, käännyttiin lävistäjälle ja hypättiin isompi pysty. Tämän pystyn Riona pudotti useampaankin otteeseen, sillä se olisi halunnut oikaista, mutta esteen sijainnista johtuen oikaisusta aiheutui huomattavaa haittaa hypylle. Pystyn jälkeen suunnattiin jälleen lävistäjälle ja hypättiin päädyn kautta trippeli. Olin erittäin tyytyväinen ratsukon panostukseen ja melko tasaiseen vauhtiin. Muistathan ohjata ponin aina suoraan kohti estettä, vaikka tiet lyhyitä olisivatkin!"

Kouluvalmennus huhtikuussa 2011 kotitallilla
Tänään oli tallille saatu aivan erikseen värvättyä ulkopuolinen valmentaja seuraamaan meikäläisen ja Rienaajan epätasaista työskentelyä perinteisen koulutuuppauksen merkeissä. Alkutunti meni täysin harakoille, kun Riona pisti vastaan kaikessa - se venkoili ja kiemurteli keitettynä makaroonina sinne tänne, ei meinannut suoristua lainkaan ja tuntui jopa välttelevän tasaista tuntumaa, kun sen oli kuin riivattuna nyittävä päätänsä koko ajan. Valmentaja oli jotakuinkin valmis heittämään hanskat tiskiin, kunnes Riona saatiin kuin saatiinkin hieman yritteliäämmäksi nopeasti vaihtuvilla harjoituksilla, joissa sen ole pakko keskittyä. Johtavaa kättä korostettiin useaan otteeseen ja suusta sai elää paljon, ja niin tamma alkoi kulkea hieman hevosen lailla! Lopputunti sujui varsin mukiinmenevästi, vaikka Rionasta olisikin voinut kaivaa vielä enemmän irti - se jätetään suosiolla toiseen kertaan, ettei sillä mene totaalisesti herne hengityselimiin.

08.08.2010, päiväkirjamerkintä
Paraatiponien WPB-lauma sai jälleen uutta vahvistusta, kun vanhempi Riona-tamma saapui meille Eleniltä. Ostin elukan lähinnä sen suvun ja jälkeläisnäyttöjen takia, Riekoksi kutsumani tamma on niin kovapäinen ja ailahtelevainen, että voin sanoa koeratsastuksenkin menneen täysin puihin - kasvattaja hihitteli jossain kentän reunalla ja koitti pitää pokerinaamaa aina meikäläisen katsoessa, mutta haukankatseellani huomasin kyllä, kuinka naama vääntyi virneeseen, kun tamma venkoili allani ja koetin upealla perunasäkki-istunnallani saada sitä liikkumaan mihin tahansa suuntaan.. Siinä sitten etukenossa, kumisaappaat jalassa hyppäsin muutaman esteenkin hirveä leikkivän ratsuni kanssa ja päätin ostaa sen, Elenin ponit eivät petä koskaan ja kyllä siitä kotitallilla vielä jotain muotoutuisi. Toivottavasti, matka sujui ainakin kamalasti, kun poni kiljui ja vauhkoili kopissa koko matkan ajan ja päätti peruuttaa mielettömällä sivuloikalla ulos. Upeaa. Mutta kyllä tämä tästä.

    Kilpailut

Rionalla kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 40 kpl

ERJ:n alaiset sijoitukset
08.06.2008 Melba Sporthorses, 90 cm - 1/4
08.06.2008 Melba Sporthorses, 110 cm - 2/10
14.06.2008 Silvery, 80 cm - 3/40
02.07.2008 Narsissi, 120 cm - 7/60
17.07.2008 Narsissi, 100 cm - 7/300
28.07.2008 Melba Sporthorses, 120 cm - 2/40
30.07.2008 Melba Sporthorses, 120 cm - 4/40
06.09.2008 Cornell Shetlands, 40 cm - 1/20
07.08.2008 PVR, 100 cm - 3/230
10.09.2008 Melba Sporthorses, 120 cm - 3/30
17.08.2008 Kincaid Farm, 110 cm - 4/83
12.09.2008 Notevole, 80 cm - 6/40
19.10.2008 Melba Sporthorses, 120 cm - 5/30
19.10.2008 Melba Sporthorses, 120 cm - 3/30
19.10.2008 Melba Sporthorses, 130 cm - 1/30
20.10.2008 Melba Sporthorses, 120 cm - 2/30
20.10.2008 Melba Sporthorses, 130 cm - 2/30
21.10.2008 Melba Sporthorses, 130 cm - 4/30
22.10.2008 Melba Sporthorses, 120 cm - 4/30
22.01.2009 Eillyn, 80 cm - 1/40
22.01.2009 Eillyn, 100 cm - 2/40
11.02.2009 Prize Team, 100 cm - 6/57
11.02.2009 Prize Team, 120 cm - 7/50
13.02.2009 Prize Team, 110 cm - 2/52
13.02.2009 Prize Team, 120 cm - 4/50
18.02.2009 Cresendo, 80 cm - 3/30
18.02.2009 Cresendo, 90 cm - 4/30
29.04.2009 Repyour, 80 cm - 2/18
29.04.2009 Repyour, 100 cm - 3/28
22.05.2009 Ponitalli Hafrena, 80 cm - 6/49
KRJ:n alaiset sijoitukset
23.02.2009 Rupeltaja, Helppo B - 6/68

Muut
11.05.2009 Sound, 80 cm - 1/50 (MEJ)
11.05.2009 Sound, 90 cm - 5/50 (MEJ)
13.05.2009 Sound, 90 cm - 5/48 (MEJ)

29.11.10, villit estekilpailut, 120 cm : 1/19
22.11.10, villit estekilpailut, 130 cm : 1/06
21.11.10, villit estekilpailut, 130 cm : 1/06
18.11.10, villit estekilpailut, 120 cm : 1/13
17.11.10, villit estekilpailut, 120 cm : 2/13
19.08.10, villit estekilpailut, 120 cm : 2/29

 

Aubergine Riona on virtuaalihevonen.
Kaiken materiaalin © dani 2016, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!