otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Rhongomiant VH06-023-4166

Kuollut 19.07.2013

        

  Virallinen nimi   Rhongomiant   Säkäkorkeus   145 cm
  Lempinimi   Rommi   Syntynyt   03.01.2009, VHKR
  Rotu   WPB, 50 %   Sukupuoli   Ori
  Väri   Rautias   Kasvattaja   veya
  Omistaja   dani   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 110 cm
Käyttö: Siitosponi

Saavutukset: VWY-II, 3 + 6 + 7 + 20 + 5 = 41p. 25.09.2011

    Taustaa

Rommi on täydellinen timmi pakkaus allekirjoittaneen makuun. Lisäksi se passaa oikein mainiosti tallin part bred -ponikantaan, lyhyttä sukua suurehkolla hevosprosentilla on helppo työstää eteenpäin, kun sitä voi risteyttää poneilla vailla stressiä welshveren katoamisesta.
Rommin ensimmäinen kakara lumenvalkean Briallenin kanssa on ollut varsin onnistunut veto - estekyvyt ovat periytyneet tuosta vaan, tosin luonne Vanessaksi nimetyllä tammalla on vähän köykäinen. Se on kuitenkin hyvä näyttö oriin periyttämiskyvyistä, ja siitä on tuleva vielä hieno siitosori. Ori on suorittanut itse aivan hemaisevan kilpauran, joten nyt vain katsellaan sen jälkeläisten kilpatuloksia ja kiitellään Rommelia!

    Luonnekuvaus

Rommi, Rommeli, Ryökäle, Rusina, Rommelipommeli.. Niinhän sitä sanotaan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja Rommi on todellakin lunastanut paikkansa allekirjoittaneen yhtenä lempilapsena mukavalla luonteellaan: tämän kuitenkaan tarkoittamatta oriin olevan jotenkin temperamentiton tai luonnottoman rauhallinen (vaikka useimmiten Dani niitä suosiikin..), päinvastoin! Välistä varsinkin kipakkaluontoinen tulikavio käännyttää ihmiset kannattajikseen sisäisellä villillä oriillaan, huumorintajullaan ja mainiolla ratsastettavuudellaan - osaa mies toki käyttäytyä myös herrasmiehen lailla ja rauhoittua tiukan paikan tullen, kun taas joskus allekirjoittanut repii hiuksiaan omiaan puuhailevan poninsa kanssa. Kiintymys on kuitenkin liian kova, että hän voisi kunnolla suuttua ja haukkua Rommi-parkaa pataluhaksi.

En tiedä miksi, mutta jostakin syystä seurallisen Rommin karsina on aivan tallin perällä ja juuri ikkunasta sisään tunkevan valokiilan ulottumattomissa. Sieltä huutelullaan poni pitää tallin hereillä ja allekirjoittaneen korvat kovilla. Oriin karsinaa avatessa otus tahtoo kiivetä tulijan syliin ja nuolla tämän naaman märäksi samalla kiivaasti höristen - on se ihana saada seuraa! Hoitajan on kuitenkin syytä vain pyytää Rommia peruuttamaan ja lopettaa liika tungettelu, ainakin siksi ajaksi, että karsinan ovi on saatu kiinni: kun miehen pää tunkee pienimmästäkin raosta ulos, se puskee äkkiä häkeltyneen hoitajan tieltään ja vipeltää tammojen touhuja seuraamaan.

Varsinainen pahis Rommi ei ole kuitenkaan, ja sen voi hoitaa karsinassakin vailla kiinnisitomista: Miekkosella ei ole koskaan ollut tapana purra, vaikka välistä se osaa melko ilkeästi ärhennellä ja lyödä jalkojaan maahan - joskus se on myös sellainen hulivili, ettei hoitaja saa hetken rauhaa kun poni nuuskii taskuja ja harjasankoa ja jokainen karsinan nurkka on tarkistettava uudelleen ja sitten taas taskut ja ja.. Silloinen ponipoika on parasta vain tuoda sidottavaksi käytävälle.
Harjauksen sitten alkaessa Rommi keskittää huomionsa vain siitä nauttimiseen - vaikka tammoille toki hirnahdetaan kimakka tervehdys, jos niitä sattuu ohitse kulkemaan. Sään kohdalta rapsuttelu, varsinkin kumisualla, saa Rommelipommelin heittäytymään varsinaiseksi makaroniksi, jolloin sen ylähuuli venyy monta kymmentä senttimetriä lisää pituutta. Kosketusarka poni tämä mies ei ole, mutta yksi asia on syytä muistaa: herra on aivan mahdottoman herkkä kutiamaan! Pieni piperrys pölyharjalla saa sen steppailemaan hermostuksissaan ja nakkelemaan niskojaan - niitä harjoja on osattava käyttää sopivan ronskisti, vaikka oriin karva vaikuttaakin ruohonkorren ohuelta.

Oriin päätä ei tosin sovi kuokan kanssa raastaa, siitä poni ei pidä ja hoitaja saa kiitokseksi välähtävät hampaat ja niskaan painetut korvat - hoitaja on hyvä vaan ja valitsee ämpärin pohjalta pehmeän pääharjan sen kumisuan tilalle. Kaviot Rommi nostaa hyvin ja innokkaasti, etujalat se heittää milteipä kainaloihin asti, mutta vain mikäli jalasta tarrataan kunnolla läheltä kavioita, eikä kutitella vuohiskuoppia.
Pesulle mentäessä ori seuraa hoitajaansa luottavaisena pesuboksiin, sillä suihkuun pääseminen on tästä pojasta mukavaa. Se seisoo ainakin melkein paikoillaan, läiskyttelee hieman lätäköitä kuin 5-vuotias innostunut pikkupoika ja huiskuttaa hännällään - mutta vain tyytyväisyyttään!

Varustaessa Rommi osaa käyttäytyä, sillä ne tietävät liikutusta, mistä ori kovasti pitää - satulavyön kiristys saa kuitenkin ponin esittelemään niin rumia irvistyksiä ja hampaiden kalisuttelua, että kokemattomampaa hirvittää. Allekirjoittanut ei suosittele ponin pään vieressä seisomista vyötä kiristäessä. Kuolaimille Rommi ei avaa suutaan ilman sormien tunkemista hammaslomaan, ja kylmät kuolaimet se sylkee välittömästi pois suustaan - vain vähän lämmitetytkään eivät sille kelpaa, omanarvonsa tunteva ponimies kun kyseessä on. Rautapalojen kolistelu sen hampaita vasten ei edesauta niiden päätymistä otuksen suuhun, päinvastoin se saa Rommin kiukustumaan ja huitomaan etujaloillaan.

Ratsastaessa Rommi on kerrassaan mahtava, ja lopputuloksen kannalta teki ponin kasvattaja mainion päätöksen päättäessään astuttaa B-tammansa täysiverisellä: sen huomaa tästä oriista, positiivisella tavalla. Sillä on ihailtava eteenpäinpyrkimys ja se työntää itseään aktiivisesti takaa eteen hyvin uralla eteenpäin - ponin yllättävän suuret liikkeet osoittautuvat joskus aikamoiseksi ongelmaksi joidenkin ratsastajien kanssa, sillä superherkkänä otuksena Rommi ei siedä vähääkään pomppimista tai ylimääräisiä liikkeitä kuskiltaan: kaikki heijastuu jarruttavasti poniin, joka häkeltyy pidätteistä varsinkin esteradan ulkopuolella - halu liikkuahan on jumalainen hyve. Liikkeitten myötäämisessä tulee vain onnistua, ja kun näin onnellisesti käy, paljastuu oriista kissamaisen notkea ja pehmeä puoli, joka pyrkii rennolle kuolaintuelle hyvään työskentelymuotoon. Rommi ei ole koskaan tarvinnut tuntien mittaisia alkuverryttelyjä, vaan se on lähes saman tien valmis tehtäviin.

Vaikka Rommi onkin ihan kelvollinen kouluponi, ei sen kärsivällisyys aina riitä ja se janoaa esteiden hyppäämistä vanhempiensa tapaan. Se on erinomaisen rohkea ja sopivan varovainen hyppääjä, ja sillä on hyvä tasapaino: nämä ominaisuudet tekevätkin oriista mitä upeimman pienen aikaratsastushevosen uusintakierroksille ja varman hyppääjän - liekö ori koskaan kieltänyt, ellei ratsastaja ole meuhkannut selässä aivan omiaan. Radalla mies imee tehokkaasti esteeltä esteelle, ja osaa katsoa itse ilman ratsastajan apua itselleen sopivan ponnistuspaikan hypylle - kuski ei saa kuitenkaan jättää ponia yksin ja vain seurata kyydissä, vaan olla tiiviisti mukana kuitenkaan häiritsemättä: hieman hankalaa se oli aluksi allekirjoittaneellekin, mutta nykyään kemiat kohtaavat kastanjanruskean kiiturin kanssa ja luotto poniin on täysi kymppi.

    Suku

 isä Robin The Star xx
    KTK-III, xx
 ii. Colorpoint xx
    xx, evm
 iii. Giga's Big Point xx
    xx, evm
 iie. Colored Color xx
    xx, evm
 ie. Rosinette The Star xx
    xx, evm
 iei. Star of the Sky xx
    xx, evm
 iee. Rosette The Star xx
    xx, evm
 emä Mayland Saphira
     wb
 ei. Junos Arthur
      wb, evm
 eii. Fleadh Eric
    wb, evm
 eie. Bunton Juno
    wb, evm
 ee. Rusty Rhianwen
    wb, evm
 eei. Gold's Rusty Sound
    wb, evm
 eee. Seledd Vivionn
    wb, evm

Rommilla on hieno, tasan yksipolvinen suku, jossa yhdistyvät emänpuolen ponilinjat sekä isän upea täysiverisuku ja -rakenne.

    Jälkeläiset

Rommi on tarjolla welshponijalostukseen!

03.11.2009 t. Vanessa Dawn (e. Briallen), omistaja: Disa
02.02.2012 o. Rochirion Dawn (e. Gwalch Cinderella), omistaja: Assi, Poniniemi
03.04.2012 o. Ro Diamond ANW (e. Bychan Cerys), omistaja: rio
11.08.2012 t. Calliope Dawn (e. Kawabik LIA ox), omistaja: Meow

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

Estevalmennus elokuussa 2011, valmentajana Cery
"Rommin ja danin meno oli kaunista katseltavaa koko tunnin ajan. Ori ei pudottanut koko valmennuksen aikana kuin kerran puomin, ja sekin oli liian lähelle ponnistuksen syytä. Rommi osasi kyllä hyvin itse arvioida ponnistuspaikan oikein, eikä ratsastajan tarvinnut kuin istua hiljaa kyydissä ja näyttää suunta. Tämä herra otti selvästikin itseensä, mikäli ratsastaja alkoi määrätä ja muutella sen hyppäämistä jotenkin. Treeneissä voitte kiinnittää huomiota siihen, että Rommi kuuntelee ratsastajaansa koko ajan eikä ala sooloilla ja vain hypätä sen esteen yli mikä eteen sattuu."

Estevalmennus elokuussa 2011, valmentajana Cery
"Rommin ja danin valmennus sujui yleisesti ottaen ihan hyvin, vaikka ori onkin selvästi aika kokematon hyppääjä. Keskityimme pääasiassa Rommin hyppytekniikkaan, emme niinkään ratsastajaan. Korjasitte aina hyvin mitä neuvoin, ja tuolla asenteella pääsette vielä tulevaisuudessa pitkällekin. Rommin heikkous oli selvästikin etäisyyksien arviointi, ja monesti hyppy meni pieleen juuri sen takia, että ponnistus tuli liian läheltä tai kaukaa. Kovalla treenillä saatte Rommin hyppytekniikkaakin paranemaan vuorenvarmasti, joten ei kun treenaamaan jatkossa paljon."

Kouluvalmennus 20.04.2010
Vaihteen vuoksi Rommeli tuupattiin mukaan kouluvalmennukseen. Aiheena olivat kaikkien rakastamat temponvaihtelut sekä siirtymiset, eikä hyväntuulinen ori pistänyt pahakseen esteiden puutetta - vauhtia siinä riittää muutenkin, mikä kävi valmentajalle useaan otteeseen selväksi, kun Rommi ei olisi millään malttanut hidastaa tai pysähtyä niin tiukkaan tahtiin, kuin olisi toivottu. Sain tehdä selässä kunnolla töitä sen eteen, etteivät oriin kootut askellajit olisi näyttäneet vain hitaalta, jarrutetulta vaappumiselta, mutta onneksi ori palkitsi vaivannäön sen eteen reagoimalla aktiivisesti eteenpäin pyytäviin apuihin ja koettamalla parhaansa mukaan lisätä. Mikään upea raami sen lisätyissä liikkeissä ei ole, mutta kaikkensa se antoi ja pysyi nätisti tuntumalla, eikä lähtenyt kiihdyttelemään liikaa. On se vaan kultainen!

Estevalmennus 12.01.2010
Tämä ori saattoi upean kilpailukautensa päätökseen jo viime vuoden puolella, mutta taitojen ylläpitämiseksi ja mielenvirkistykseksi osallistui Rommi tänään estevalmennukseen, kun tallille oli kutsuttu ulkopuolinen valmentaja katsastamaan nuorempia hevosia. Ori on ollut sattuneista syistä hieman kevyemmällä liikunnalla viime aikoina, joten energiaa siinä riitti vähän liikaakin. Tarkoitus oli hypätä mahdollisimman paljon, mutta lopulta hyppääminen aloitettiin vasta myöhemmin ja alussa keskityttiin melko rankkaan verryttelyyn - pääsi Rommikin pitkästä aikaa vääntämään oikein pilkkua viilaten pohkeenväistöä. Kun esteille vihdoin päästiin, oli ori onneksi jo sen verran lämmennyt, ettei välittänyt enää kiihtyä liikaa esteistä - toki se aina innostuu, mutta oli jo niin mukavassa työmoodissa, ettei lähtenyt omiaan säätämään. Tunti sujui varsin hyvin ja meikäläisestä on aina ihana huomata, miten oikeasti duunistaan tykkääviltä poneilta ei ikinä tule se oma ala korvista ulos!

03.11.2009, päiväkirjamerkintä
Katsopas poikaa, Rommelin ensimmäinen jälkeläinen syntyi tänään! Sympaattinen kimo emä Briallen pyöräytti tänään maailmaan ensimmäisen varsansa, isänsä tapaan rautiaan pienen tamman. Nimi sille oli päätetty jo valmiiksi ja tämä tulevaisuudessa Vanessaksi kutsuttu ponilapsi saa jäädä meille kasvamaan ja kehittymään - mielenkiintoista nähdä, miten Rommeli tähän tyttöön muuten kuin ulkonäön perusteella vaikuttaa, samasta emästä meillä kun on jo yksi varsa tallissa, joka on kunnostautunut hienosti kouluradoilla. Nyt toivotaan siskosta estetähtöstä.

Estevalmennus 20.08.2009
Rommi on aloittanut kilpailukautensa vahvasti ja melko menestyksekkäästi, mutta se ei tarkoita, etteikö parantamisen varaa vielä olisi. Tämänpäiväisessä estevalmennuksessa keskityttiin ratsukon väliseen kemiaan, tasaisuuteen sekä malttiin - estekorkeus on noussut ehkä turhankin nopeasti, eikä luottamus ja jarrut aina pelaa niin vikkelästi kuin tarve olisi. Tunti aloitettiin intensiivisellä lämmittelyllä, josta jatkettiin hyppäämään teknillisesti hyvin haastavaa rataa. Yhteistyön tuli oikeasti pelata saumattomasti, jos meinasi selviytyä jotakuinkin kunnialla. Alku oli kankeaa ja kivikkoista, mutta hyvien neuvojen kautta yhteinen sävel löytyi ja suoritukset paranivat huomattavasti.

Estevalmennus 10.06.2009
Olen suunnitellut Rommin starttaavan ensi kuussa ensimmäisissä kilpailuissaan, joten tässä kuussa on harjoiteltu ja treenattu huolella niin lihaksistoa kuin ratsuna toimimista. Osana suunnitelmaa oli tietenkin tehoestevalmennus, joka tapahtui tänään. Nuori poitsu skarppasi oikein hienosti ja suoritti haasteellisemmatkin radat oikein nätisti, vaikka menohaluja oli ajoittain liikaa ja tekniikassa on tietenkin vielä parantamisen varaa. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita oli onneksi vain yksi, kun tulimme melko suurelle okserille liian kovassa vauhdissa, minä huonossa tasapainossa ja onnistuin vetämään herkän oriin täydelliselle makkaralle lähestymisessä horjahtamalla. Muuten tunti sujui mainiosti ja ainakin meikäläinen suuntaa oriin kanssa kisa-areenoille luottavaisin mielin.

Kouluvalmennus 01.05.2009
Rommelia tuli tänään katsastamaan tallimme ulkopuolinen valmentaja - on hyvä saada koulutukseen vähän kontrastia muiltakin tahoilta, ja lisäksi sitä saattaa tulla sokeaksi omille virheilleen ja kangistua turhaksi tuttuihin kaavoihin. Alkuun ratsastin oriilla itse helppoja koulujuttuja, joita ori suoritti suurella mielenkiinnolla ja erittäin tarkasti - kehuja sateli vaikka millä mitalla ja allekirjoittaneen ego tietenkin suureni. Noin puolessa välissä vaihdoimme kuskia ja valmentaja pääsi kokeilemaan Rommia, pistäen nuoren poitsun kulkemaan oikein äärirajoillaan. Meikäläisestä niin hentomielisenä sellaiseen harvemmin on, vaikka pitäisi. Kaikki sujui mainiosti ja Rommi jaksoi keskittyä yllättävän hyvin myös aivan lopputunnista.

15.04.2009, päiväkirjamerkintä
Rommi on sopeutunut hyvin uuteen kotiinsa ja on osoittautunut varsin mukavaksi kaveriksi, itse asiassa allekirjoittanut on täysin rakastunut tähän hurmuriin. Tänäänkin sen liikuttaminen oli silkkaa unelmaa, ori hyrrää Ferrarin lailla ja liikkuu pehmeän sulavasti eteenpäin, vaikka nuoren ikänsä takia se ei paljoa osaa - pohje-, ohja- ja ääniavut ovat hallinnassa, kääntyminen, eteenpäin patistus ja jarrutus sujuvat, mutta eipä sen kanssa vielä ihmeellisyyksiä harrastella. Siinä on kuitenkin sen verran potentiaalia, että jotain suurta siitä vielä kehkeytyy! Kunhan laidunkausi alkaa ja poni pääsee treenailemaan itseään ja saamaan lisää massaa, tulee sitä todellinen komistuksien komistus.

28.02.2009, päiväkirjamerkintä
Allekirjoittanut on edistynyt tallin pidossa - tänään Paraatiponien maille asteli ensimmäinen oma WPB-oriimme, komea raudikko Rhongomiant aka Rommi. Se on estepainotteinen ja edustaa hienoa sukua. Sen emä on Veyan supersuloinen tamma Mayland Saphira ja isä estepainotteinen täysiverinen, siksipä Rommi itsekin saa aloittaa myöhemmin kilpailu-uransa esteillä. Luonteeltaan poitsu on kovin energinen varsinkin nyt, kun ympäristö on uusi ja nähtävää on paljon. Toivottavasti positiivinen asenne on muodostunut jäädäkseen, jotta herran kanssa on mukava toimia myöhemminkin!

    Kilpailut

Rommilla kilpaillaan pääpainoisesti ERJn alaisissa kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 58 kpl

10.07.09, ERJ, 100 cm : 03/30
16.07.09, ERJ, 110 cm : 04/30
18.07.09, ERJ, 110 cm : 03/30
19.07.09, ERJ, 110 cm : 03/30
22.07.09, ERJ, 110 cm : 05/30
17.07.09, ERJ, 100 cm : 04/78
19.07.09, ERJ, 100 cm : 05/100
20.07.09, ERJ, 110 cm : 06/100
25.07.09, ERJ, 100 cm : 06/40
01.08.09, ERJ, 100 cm : 07/100
02.08.09, ERJ, 110 cm : 05/100
02.08.09, ERJ, 100 cm : 02/100
05.08.09, ERJ, 110 cm : 04/100
21.07.09, ERJ, 100 cm : 01/30
30.07.09, ERJ, 110 cm : 01/50
02.08.09, ERJ, 110 cm : 04/50
22.07.09, ERJ, 100 cm : 04/40
23.07.09, ERJ, 100 cm : 04/40
01.08.09, ERJ, 110 cm : 05/40
07.08.09, ERJ, 110 cm : 08/100
22.08.09, ERJ, 100 cm : 06/80
22.08.09, ERJ, 100 cm : 03/80
22.08.09, ERJ, 110 cm : 04/80
24.08.09, ERJ, 110 cm : 03/80
25.08.09, ERJ, 100 cm : 06/80
26.08.09, ERJ, 100 cm : 05/80
20.08.09, ERJ, 100 cm : 05/50
23.08.09, ERJ, 100 cm : 07/50
24.08.09, ERJ, 100 cm : 07/50
16.08.09, ERJ, 100 cm : 04/100
16.08.09, ERJ, 110 cm : 03/100
17.08.09, ERJ, 110 cm : 01/100
19.08.09, ERJ, 110 cm : 07/100
20.08.09, ERJ, 110 cm : 04/100
21.08.09, ERJ, 100 cm : 04/100
28.08.09, ERJ, 100 cm : 10/100
01.09.09, ERJ, 100 cm : 08/100
24.08.09, ERJ, 100 cm : 03/50
03.09.09, ERJ, 100 cm : 07/50
31.08.09, ERJ, 90 cm : 04/30
04.09.09, ERJ, 100 cm : 01/30
31.08.09, ERJ, 100 cm : 01/50
03.09.09, ERJ, 100 cm : 01/50
06.09.09, ERJ, 100 cm : 02/50
09.10.09, ERJ, 110 cm : 01/30
12.10.09, ERJ, 110 cm : 04/40
13.10.09, ERJ, 110 cm : 05/40
11.11.09, ERJ, 100 cm : 05/60
09.11.09, ERJ, 100 cm : 03/80
09.11.09, ERJ, 110 cm : 04/80
16.11.09, ERJ, 100 cm : 01/50
17.11.09, ERJ, 100 cm : 03/50
28.11.09, ERJ CUP, 100 cm : 19/251
18.11.09, ERJ, 100 cm : 01/40
30.11.09, ERJ, 100 cm : 06/40
30.11.09, ERJ, 110 cm : 04/30
30.11.09, ERJ, 100 cm : 05/30
01.12.09, ERJ, 100 cm : 02/30

 

Rhongomiant on virtuaalihevonen.
Kaiken materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!