otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Adwr Rhianna VH06-024-6963

Kuollut 19.07.2013

  

  Virallinen nimi   Adwr Rhianna   Säkäkorkeus   120 cm
  Lempinimi   Rhianna   Syntynyt   07.06.2009, VHKR
  Rotu   Welsh mountainponi   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Punaruunikko   Kasvattaja   Brenn Ponies
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heC, 90 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 6 - 4,5 - 6 - 20 - 5 = 41,5p. 01.05.2011
                    YLA2, 30 + 43 + 16 + 25 = 114p. 28.11.2012

4-vuotias 07.10.09

    Taustaa

Rhianna on Brenn Poniesista ostettu vahvistus allekirjoittaneen mountainponikantaa silmällä pitäen. Todellisen luupään luonteestaan huolimatta otus polveutuu oikein mukavasta yksipolvisesta suvusta, ja kai jokaiselle ponille on annettava mahdollisuus yhteen floppijälkeläiseen - tälle pariskunnalle se floppi taisi ainakin aivotoiminnan puolesta olla Rhianna-polo.
Tamma on kuitenkin perinyt oikein kivan rakenteen, vaikkakin se pörröisen karvansa, muodottoman suuren vatsansa ja pienen päänsä takia muistuttaa varsinkin talvisin nuorta ponia, vaikka ikää löytyy vaikka kuinka - allekirjoittanut elättelee kuitenkin toiveita näyttelymenestyksestä. Piristävän (mudankirjovan..) värityksen omaava tamma on myös todellinen ilopilkku värifriikin omistajan silmään, ja päistärikkövarsojen massatehtailu taitaa alkaa nyt… Ei vaan, pysykäämme kohtuudessa ;)

    Luonnekuvaus

Rhianna on periksi antamaton työnarkomaani ja perfektionisti, joka ei jätä maailmaa tietämättä tamman itsensä kurjista oloista ja tympeistä hoitajista, jotka eivät toteuta sen yliampuvia ideoita. Ponintorvelo kas kun on aina mieltänyt itsensä tallin hierarkian korkeimmaksi huipuksi, eikä se tunnu koskaan hyväksyvän sen mielipiteestä eriävää totuutta - hieman Axl Rosemainen tapaus, kaikki ovat joko itse hallitsija-ponin puolella tai tätä vastaan; ja ne vastaan haraavat sieluparat täytyy pelata pois päiväjärjestyksestä..

Rhianna on aina ollut kiero ja mieleltään mutkikas. Nuorena ponina talliin saapuessaan se näytti hapanta nokkaa ja ryttyili tarhassa kaikille - ne arvovaltaansa tottuneet 25-vuotiaat mummot eivät pitäneet uuden keltanokan asenteesta ja rökittivät sitä takaisin kunnolla. Rhianna ei oppinut, eikä solminut ystävyyssuhteita, vaan koetti kovempaa saavuttaen sitten aikanaan jotakin - nokkimisjärjestyksessä kohoamista. Muita hevosia kohtaan tamma on yhtä tympeä kuin nekin sitä kohtaan ja passittaa uudet tuttavuudet hampaat irvessä laitumen pimeimpään kolkkaan. Hoitajat kohtaavat karsinaan astuessaan suunnilleen saman irvileuan. Super itsetietoista ja -riittoista tammaa ei käy sitten millään miellyttäminen.

Rhianna on pienestä pitäen sidottu kiinni hoitotilanteissa - se ei vain yksinkertaisesti tunnu muuten osaavan käyttäytyä. Tammaparka saa maailman suurimman kohtauksen maailman pienimmästä asiasta, kuten esimerkiksi uudesta loimesta, uudesta riimusta tai.. Uudesta hoitajasta. Poni on uskollinen elämässään vain yhdelle tai muutamalle ihmiselle, ja muut se sulkee saman tien pienen ympyränsä ulkopuolelle. On siis sanomattakin selvää, että Rhianna ei sovi aloittelijoiden harjoitteluponiksi tai heti uusien työskentelijöiden käsiin. Muutenkin se nykii narua ja seinää mukanaan karsinassaan aivan tarpeeksi, kaikki ylimääräinen sählinki on vain tallin kunnolta pois..

Jos yksi asia on Rhiannan mielestä kamalaa, niin se on pään harjaus. Kaikki muu onnistuu pitkäpinnaiselta hoitajalta ihan hyvin, mutta pää on vain se ongelmakohta - päivän kauhuhetki. Silmiään lautasina pyöritellen poni koettaa suuri mahansa heiluen riuhtoa itseään hoitajan otteesta irti, ja toimenpide suoritetaankin tätä nykyä vähemmän epämukavan tuntuisella sienellä kuin harjalla.
Kaviot Rhianna nostaa kiltisti, mikäli sitäkin on käsitelty silkkihansikkain. Jos tammalla on pienintäkään aihetta vetää hernettä nenään, se tekee sen eikä nosta jalkojaan edes katujyrän alle jäämisen uhalla. Riuhtoa saa, niin kovaa kuin sielu sietää, mutta kavionpohja ei maasta irtoa. Lahjonta on tosin aivan eri asia, ja ruualle perso tamma ottaa mielellään ne ratkaisevat askeleet heinäkasan luo, minkä aikana hoitaja voi siepata jalan maasta.

Kengittäjän luona tamma on yhtä mahdoton, ja siksi se onkin kilpailu-uransa jälkeen saanut hyväjalkaisena kävellä paljain jaloin. Eläinlääkärin luokse Rhianna tepastelee hieman nokkaansa pitkin katsellen, onhan se aika kurja ja sadistinen jobi tonkia hevosten persaukkoja ja piikitellä poniparkoja - ja sopii täysin Rhiannan vastakohdille.

Pesuboksiin Rhianna tulee melko kiltisti, mikäli hoitaja jaksaa kunnolla raahata. Vettä vastaan ponilla ei ole mitään, mutta boksi tuppaa olemaan usein pimeä, ahdas ja.. likainen, mikäli joku toinen torvelo on ollut siellä ensiksi ja unohtanut siivota. Pesun aikana tamma seisoo napakasti sidottuna kiltisti paikoillaan, vaikkakin etujalkojaan heilutellen ja korviaan pyöritellen tunnetilojaan ilmaisten - liian kylmä tai kuuma vesi saavat korvat painumaan liimattuina niskaan.
Varustaessa tamma vastaa jälleen niin kuin sille huudetaan. Kylmät kuolaimet ja yhtäkkiä viimeiseen reikään kiristyvät remmit saavat sen hyppäämään nahoistaan, toisin kuin hellävarainen käsittelijä saa sen pysymään ruodussa. Satulavyönkiristys ei ole koskaan ollut mudankirjavanvärisen tamman mieleen, joten sen toimenpiteen aikana ei kannata hengailla otuksen purukaluston lähettyvillä.

Rhianna on, kuten sanottua, todellinen työnarkomaani satula selässään. Se on erittäin hyvä ratsu, joskaan ei kovin pitkälle koulutettu kapasiteetin puutteessa, mutta silti. Alkutunnista lähtien tamma kuuntelee ratsastajan pienintäkin apua, eikä siltä varmasti jää yksikään huomaamatta tai toteuttamatta - vaan ei mitään niin hyvää etteikö jotain pahaakin, epäselvät tai liian rajut avut horjuttavat ponikullan itsevarmuutta ja saavat sen sekoamaan askelissaan. Rhiannan herkkyys avuille korostuu sen suussa, eikä sitä voi nykiä edes aavistuksen vertaa suusta - hammasvaivojen takia tammaa ratsutettiin nuorena kuolaimettomilla suitsilla, eikä se ole nykypäiväänkään mennessä omaksunut niitä rautapaloja käyttöönsä, olivat ne kuinka siirapilla maustettuja tahansa.

Vaikka pienikokoinen ja notkea Rhianna onkin ihan hyvä kouluratsu periksi antamattomuudessaan ja täydellisyyden havittelussa, ei sillä juuri liike riitä aloittelijaluokkien ulkopuolelle. Esteiden parissa tamma on sitäkin hienommin kunnostautunut, ja sitä voi surutta nimittää sen todelliseksi vahvuudeksi - siinä missä toiset tekevät täydellistä pohkeenväistöä pyytämättä, Rhianna hyppää erittäin rohkeana ponina suurimmankin esteen huonoimmankin tien jälkeen. Sen hyppytekniikka on vertaansa vailla, ja se onnistuu korjaamaan surkeankin tien varmaksi hypyksi. Tamma ei varmasti kiellä koskaan, mutta toisaalta se haukkaa joskus hieman liian suuren palan - ratsastaja saa pitää huolen siitä, ettei mennä älyttömyyksiin - pienenä ponina Rhianna ei ylitä metriä ratana, vaikka se laukkaisikin suurilla askeleilla kuin puoliverinen ja imisi esteeltä toiselle kuin magneetin vetämänä.

Kilpailuissa Rhianna voi käydä joskus aavistuksen kuumempana kuin kotona, ja silloin saa olla erityisen tarkkana sen suun kanssa. Suurissa loikissa saa oikeasti tehdä töitä pysyäkseen kyydissä nykimättä tammaa niistä kirotuista ohjista, ja kovassakin vauhdissa pitäisi osata käyttää pelkkiä pohkeita, vaikka suurimmalle osalle hevosista on opetettu se johtava ohjasote luottotukipilariksi. Kilpailuiden suurin ongelma on kuitenkin traileriin menemisessä eikä niinkään kilpailutilanteessa, lievää ahtaanpaikan kammoa poteva Rhianna kun vaatii lastauksen yhteydessä ainakin ämpärillisen porkkanoita.

    Suku

 isä VIR MVA Ch Rhychdir W
    KTK-II, wm
 ii. Blodeyun
    wm, evm
 iii. Caradoc
    wm, evm
 iie. Gaenor II
    wm, evm
 ie. Cefin's Gwyneira
    wm, evm
 iei. Wishhunter GBR
    wm, evm
 iee. Cefin's Lady Love
    wm, evm
 emä Love y NY
     wm
 ei. Bengad Nico
      wm, evm
 eii. Cassino
    wm, evm
 eie. Clan Minnow
    wm, evm
 ee. Rowfant Cassie
    wm, evm
 eei. Eppynt Conti
    wm, evm
 eee. Cinserell
    wm, evm

Lyhyt uusia linjoja edustava welshponisuku. Näitä linjoja on meidänkin hyvä työstää etiäpäin, tosin vähän isän yleisyys pelottaa..

    Jälkeläiset

Rhianna on tarjolla welshponijalostukseen!

02.08.2010 t. Annwyl Rhiannon Dawn (i. Ridhamhna Giotr Aengus Dawn), omistaja: Paraatiponit
26.12.2011 o. Seamus Dawn (i. Cedion Serennu), omistaja: Paraatiponit
01.05.2012 o. Darcy Dawn (i. Gwalch Darragh), omistaja: Christa W.
07.06.2012 t. Ryanne Dawn (i. Cedion Wynfor), omistaja: Katharine
06.04.2013 o. Harlow Dawn (i. Hagor Dawn), omistaja: Linda, Vielfalt

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

10.04.2011, päiväkirjamerkintä
On vihdoin koittanut Rhiannan aika päästä tuomiolle - suomeksi ilmaistuna VWY:n laatistilaisuus kutsuu! Itse asiassa en olisi alun perin ilmoittanut tammaa vielä tähän uusimpaan tilaisuuteen, mutta koska suosikkiponini Nakin, jonka olin jo pitkään suunnitellut ilmoittavani, emä päätti kadota bittiavaruuteen, saa Rhianna kompensoida sitä osallistuvien mountainponien rintamalla. Ehkä ensi tilaisuuteen mennessä Nakinkin mamma löytyy WebArchivesta.. Ei millään epäkunnioituksella Rhiannaa kohtaan! Kunhan tamma on saanut palkintonsa, voisin vihdoin koettaa hommata sille ihan oikean mountainvarsan jostain kivasta oriista. Mitähän Rhianna tykkäisi kahdenkeskisestä parin päivän laidunlomasta vaikkapa Wynforin kanssa.. Kuka tahtoo päistärikön mountainvauvan?

Kouluvalmennus 02.02.2011 Paraatiponeissa
Ihan vain Rhiannaa kiusatakseni järkkäsin meille toisenkin kouluvalmennuksen, jossa keskityimme helpon B:n kouluohjelman mahdollisimman virheettömään ratsastukseen. Ratahan sinänsä on naurettavan helppo, mutta pienelle ponille on hankalaa saada siitä niin huimia prosentteja. Varsinkin sopivan keskiravin löytäminen tuntui aluksi mahdottomalta mudankirjomalle möhkäleelle. Ravia saatiin työstää puomien ja kavalettienkin avulla, mikä meikäläisestä oli hyvä idea ja toi tammankin liikkumiseen uutta puhtia. Toinen paha paikka oli neljän askeleen peruutus, jossa Rhianna ei mitenkään olisi jaksanut peruuttaa painollaan viimeistä askelta loppuun asti, vaan oli jo innolla menossa eteenpäin, vaikka kuinka koetin pidättää. Loppujen lopuksi tunti sujui kuitenkin hyvin.

Kouluvalmennus 15.01.2011 Paraatiponeissa
Pitkästä aikaa tunsin tarvetta saada valmennusta Rhiannan kanssa myös kouluratsastuksen saralla, se kun on käynyt viime aikoina niin kovin omapäiseksi, mikä ei ole lainkaan sen tapaista. Tämänpäiväisessä valmennuksessa kertailtiin ihan perusjuttuja, mutta tyytyväinen olen siihen, että se kadonnut fiilis löytyi tunnin edetessä. Alkuun valmentaja laittoi meikäläisen vääntämään ihan normaalia ympyrätyöskentelyä tamman kanssa, mihin se aluksi suhtautui nuivasti; ei ottanut sitten millään asettuakseen rennosti, vaan tuntui hyvin jännittyneeltä. Valmentajan neuvoilla Rhianna rentoutui kuitenkin ja pääsimme jatkamaan pohkeenväistöön ja siirtymisharjoituksiin. Lopputunnista tamma kulki todella makeasti pohkeiden välissä ja nätissä työskentelymuodossa. Aaw!

Estevalmennus joulukuussa 2010, valmentajana chanel
"Dani oli jo veryttelemässä Rhiannaa ravissa, kun saavuin tänään paikkalle. Annoin danin hoitaa veryttelyn itsenäisesti myös laukassa. Aloitimme jälleen verkkahypyillä 50cm korkealla pystylle ja 60cm korkealle okserille, jonka jälkeen menimme edellispäiväisen linjan muutamaan otteeseen. Sen jälkeen selitin danille tämän päivän radan, johon kuului kaksi pystyä, okseri ja linja. Harjoitus sujui hyvin ja Rhianna kuunteli dania. Pariin otteeseen näytti ettei ponin laukka sopisi, mutta dani korjasi tilanteen hyvin eikä ruumita tullut."

Estevalmennus joulukuussa 2010, valmentajana chanel
"Tänään aloitimme ohjatulla veryttelyllä, jossa varmistin että Rhianna olisi tarpeeksi kuuliainen. Hyppäsimme ensin pari verkkahyppyä, jonka jälleen siirryimme 70cm korkealle linjalle, jota menimme eri laukka väleillä. Rhianna toimi hyvin danin kanssa ja hieman vaativammatkin harjoitukset sujuivat kuin vettä valaen, joten annoin danille luvan lopetella tältä päivältä."

Estevalmennus marraskuu 2010, valmentajana Annu
"Tamma oli jo suorittanut alkulämmittelyt. Tunti aloitettiin 60cm pienellä radalla jossa hiottiin laukanvaihtoja. Tamma oli tarkka ja vaihdot olivat täsmällisiä. Vähän tarkemmat tiet ja reippaammin lankulle. Tahti pysyi melko hyvänä ja laukka oli eteenpäin pyrkivää. Hae parempi tuntuma, mutta pidä rento käsi. Pieniä pidätteitä, mutta paljon. Sitten rata tultiin 90cm korkeudessa. Tamma oli nopea ja huonosti laskettu väli koitui yhden puomin kohtaloksi. Se putosi maahan, koska tamma hyppäsi liian läheltä. "Laske välit tarkemmin!" Rata tultiin uudestaan ja ratsastaja oli tarkempi. "HYVÄ!" Rata oli todella hyvä ja vaihdot olivat täsmällisiä. "Keventele hetki""

Estevalmennus marraskuu 2010, valmentajana Annu
"Rihanna hyppi jo 60cm pystyjä kentällä. Tahti oli alusta asti hyvä ja imu esteelle oli sanoin kuvaamaton. Tamman innostuksen näki ja hypyt olivat kissamaisen notkeita. Vähän paremmat lähestymiset niin hyvä tulee. Aluksi tamma oli todella nopea, mutta kun esteitä hiottiin kauan niin Rihanna tuli helpoksi työstää. Lopputunnista hypittiin 90cm rataa, jonka tamma suoritti moitteettomasti."

Estevalmennus marraskuu 2010, valmentajana Jenna
Toisella kerralla keskityttiin muutamiin leveisiin esteisiin, okseriin ja ns. sianselkään. Okserin leveydeksi laitoin 50cm, jota ennen kuitenkin verryttely esteenä ihan vain muutama kymmen sentti. Okseri sujui helpon oloisesti vaikka muutaman hypyn jälkeen tein sitä nousevan. Sianselkää poni tuntui vierastavan ensin, mutta kun sai hämmästellä sitä ensin, ei hyppääminenkään tuottanut suurempia ongelmia."

Estevalmennus marraskuu 2010, valmentajana Jenna
"Rhiannan nähdessäni päättelin sen olevan melkoinen menijä pienestä koostaan huolimatta. Voimakkaan oloiset lautaset nostaisivat ponin varmasti korkealle, mutta tänään keskityttiin teknisesti haastavaan kaksoissarjaan. Dani ohjasi tammaa vakaasti ja päättäväisesti sarjalle erilaisia teitä pitkin ja Rhianna hyppäsi esteet kerta toisensa jälkeen liki moitteetta. Lähestymiset eivät aina olleet oppikirja kamaa, mutta poni korjasi ratsastajansa virheet hyvällä hypyllä."

02.08.2010, päiväkirjamerkintä
Jaahas, Rhianna varsoi esikoisensa tänään ja krediittiä siitä tammalle on annettava saman tien - oli meikäläiseltä ilkeää astuttaa se C-oriilla ja laittaa ensisynnyttäjänä puskemaan varsin suuri varsa ulos itsestään, mutta tamma suoriutui hommasta kunnialla ja vieläpä ennätysajassa. Juuri ehdin taloni ikkunasta vilkaista sen pyörivän ympäriinsä hieman rauhattomammin ja nuuhkien mahaansa, mutta en ajatellut sen synnyttävän sen kahdenkymmenen minuutin sisällä, kun kävin heittämässä varsomiskarsinaan lisää olkia ja hakemassa tamman riimun sisälle hakemista varten! Ja oikein hienon vauvan tamma tekikin mallisuorituksen lisäksi, pieni tammavarsa on ihastuttava ruunivoikko isänsä tapaan ja tavattoman tomera yhden päivän ikäiseksi!

    Kilpailut

Rhiannalla kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 40 kpl

15.05.10, villit estekilpailut, 70 cm : 01/17
16.05.10, villit estekilpailut, 70 cm : 04/17
26.05.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/15
29.05.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/17
30.05.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/15
30.05.10, villit estekilpailut, 80 cm : 04/17
31.05.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/17
01.06.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/15
01.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/17
02.06.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/15
12.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/33
09.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/17
15.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/17
19.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/39
15.06.10, villit estekilpailut, 70 cm : 05/27
10.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 07/53
06.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/34

11.11.09, ERJ, 70 cm : 04/60
17.11.09, ERJ, 80 cm : 03/14
18.11.09, ERJ, 80 cm : 01/14
21.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/50
23.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/50
24.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/50
26.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/26
26.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/24
30.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/24
02.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 05/26
03.07.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/24
06.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 03/11
15.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 06/50
12.07.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/11
23.07.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/14
23.07.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/15
18.08.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/48
19.08.10, villit estekilpailut, 90 cm : 06/50
31.08.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/12
01.09.10, villit estekilpailut, 70 cm : 01/12

25.11.09, ERJ, 70 cm : 02/40
30.11.09, ERJ, 70 cm : 03/40
15.12.09, ERJ CUP, 60 cm : 14/166

 

Adwr Rhianna on virtuaalihevonen.
Kuva on käytössä kuvaajan luvalla - ei toivonut nimeään mainittavan!
Kaiken muun materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!