otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Ridhamhna Giotr Aengus Dawn VH11-025-0044

Kuollut 18.09.2013

     

  Virallinen nimi   Ridhamhna Giotr Aengus Dawn   Säkäkorkeus   133 cm
  Lempinimi   Aksu   Syntynyt   25.05.2010*
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni (C)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Ruunivoikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 90 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 8,5 + 6,5 + 5 + 20 + 5 = 45p. 25.08.2013

*3-v. 01.08.10

    Taustaa

Väritys <3

    Luonnekuvaus

Aksu on siloposkinen leikkikalugangsteri, joka puhisee, uhoaa ja tuhoaa olemattomin motiivein, jotka se itse asiassa keksi matkia naapuritarhan kovin uskottavalta raggarilta. Oriilla on suuri tarve esittää mahdollisimman suurta ja mahtavaa ja pitää ja tuoda itsensä esille hirmuisen shown avulla, mutta tosi paikan tullen ukkeli kyllä tottelee auktoriteettista käsittelijää. Aksun kanssa tulee vain pitää tiukka linja, ja sille saa huutaa niin paljon takaisin kuin sielu sietää.

Käsiteltäessä Aksun suurin haaste on paikoillaan pysyminen ja hiljaa oleminen, joista varsinkin ensiksi mainittu aiheuttaa käsittelijälle harmaita hiuksia aina silloin, kun ukkoa ei ole mahdollisuutta sitoa kiinni. Taluttaminen ja muun muassa traileriin pakkaaminen onkin työläimpiä tehtäviä ikiliikkuja-Aksun kanssa. Tallissa ponin saa sitoa ronskisti melko napakkaan naruun, mutta kyllä se sitten ymmärtää asettua aloilleen - Aksu on suuriegoinen, muttei tyhmä.

Harjaus sujuu useimmiten varsin ongelmattomaksi, mikäli oriin huutamisesta ei välitä. Myös kengittäjä ja eläinlääkäri ovat tälle äijälle ihan tuttu juttu, mutta satuloiminen on aina yhtä suuri piina - ori ei vain osaa olla sekuntiakaan kaikki neljä jalka maassa, jos satulaa ollaan asettamassa selkään tai vyötä kiristämässä. Oriin suu tuntuu myös olevan pelkkää kieltä kuolaimia tarjottaessa ja nuorempana Aksulta sidottiin aina kieli.

Ratsuna ori ei ole yhtään tyhmempi, mutta vaatii selkäänsä kuskin, joka osaa kanavoida sen superenergisyyden ja näyttämisen halun oikein. Aksu voi alkuun tuntua usein varsin kovapäiseltä ja raskaalta ratsulta, joka vain mennä jyristelee omia reittejään ratsastajan avuista välittämättä, mutta kun sen saa ratsastettua avuille ja sisäiset kemiat kohtaavat, syntyy siitä erittäin ryhdikkäänä juuri ratsastajan toivomuksien mukaan rymistelevä tankkeri. Aksu ei ole maailman elegantein ratsu, mutta piru vie se on varma ja siirtäisi vaikka kallion avotaivutuksensa tieltä.

Esteillä Aksu menee kovaa ja korkealta rämäpäiseen tyyliinsä. Se on ehdottoman varma hyppääjä, joka ei varmasti pelkää kummallisintakaan estettä tai joka ei kiellä koskaan, mutta se saattaa hutiloida hypyssä ja pudottaa - siksi se ei olekaan aivan aloittelijoiden ratsu hypätessäkään, vaan vaatii osaavan työskentelykumppanin selkäänsä.

    Suku

 isä Seindorf Sir Angus
    wC
 ii. Seindorf Sir Agravain
    wC, evm
 iii. Seindorf Knight Lancelot
    wC, evm
 iie. Aingeal Soredamor
    wC, evm
 ie. Floree Taobh Avalon
    wC, evm
 iei. Egwyddorwas O'Fergus
    wC, evm
 iee. Anglides Thuaidh Gleann
    wC, evm
 emä Rhaib Nwyfre
     wC
 ei. Bwys Cyfrir
      wC, evm
 eii. Cyfrir
    wC, evm
 eie. Glaw Brw
    wC, evm
 ee. Werin Bale
    wC, evm
 eei. Wallgofdy
    wC, evm
 eee. Gwario Perl
    wC, evm

Aksun vanhemmat ovat kaksi allekirjoittaneen tuomaa ponia, joista varsinkin isä on oikein komea! Nätti väritys on ilmiselvästi emän peruja.

    Jälkeläiset

Aksu on tarjolla welshponijalostukseen!

02.08.2010 t. Annwyl Rhiannon Dawn (e. Adwr Rhianna), omistaja: Paraatiponit
04.11.2010 o. Rodhlann Anghus Dawn (e. Coch Chwilen Dawn), omistaja: Fancy, Hywarrd Stud
02.06.2012 t. Harmonïaidd Dawn (e. Champion's Handelin), omistaja: Christa W.
28.08.2012 t. Rhonanya LAC (e. Rhonwen Dawn), omistaja: Huttis, LAC

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

02.06.2012, päiväkirjamerkintä
Aksulle on siunaantunut jälleen lisää jälkeläisiä, kun allekirjoittaneen Handelin-tamma varsoi siitä terveen tammavarsan. Tämä yhdistelmä oli oikea värien riemuparaati, ruunivoikko yhdistettynä kimoon, ja sillä saralla on varsakin todellinen riemuvoitto - iki-ihana voikko! Se jää tosin nähtäväksi, kimoutuuko se vielä myöhemmin mammansa tapaan, mutta eipä noita kimojakaan C-poneja liiaksi ole. Jo nyt emäänsä mukaillen Harmonïaiddiksi nimetystä varsasta on lyöty kaupat lukkoon, ja vieroitusikään ehdittyään suuntaa ujo, emänsä näköinen tytteli Christan luokse Lai’e Welshiin.

04.11.2010, päiväkirjamerkintä
Aksun ensimmäisten kilpailuiden onnellinen loppukäänne valoi uutta uskoa oriin olemassaoloon ja päätin hyödyttää sen sukua jälleen jalostuksessa. Ukkeli sai astua oman kasvattini Coch Chwilenin, joka varsoi tänään isänsä kaltaisen, mutta väritykseltään emän tapaan rautiaan orivarsan. Varsa on hyvin kompakti ja syntyi sangen suurikokoisena - ties millainen järkäle siitä aikuisena sitten kehkeytyykään, varsinkin, kun pojat yleensä varsin hyvin tulevat isukkeihinsa ja Aksukin on melkoinen voimanpesä. Kaupat toistaiseksi nimettömästä varsasta on jo lyöty lukkoon, ja vieroituksensa jälkeen se suuntaa Fancyn hoiviin Hywarrdiin.

08.10.2010, päiväkirjamerkintä
Estehyppelyn innostamana Aksu on kehittynyt nyt lyhyessä ajassa hyvin nopeasti, joten tänään kävimme kokeilemassa oman seuran pikkukisoissa kokonaista esterataa - ja haistelemassa tietenkin kisatunnelmaa. Oriin kanssa hypeltiin lämmittelyksi helpompi luokka pienemmillä estekorkeuksilla, ja ukkeli tuntui sikailevan nyt julkisesti muiden ihmisten nähden oikein mielellään. Ori teutaroi miten sattuu, oli oikeasti todella röyhkeä ja saattoi tietenkin kunnon kasvatin tapaan omistajansa täydelliseen häpeään ja nolouden tilaan. En kiistä rökittäneeni oria itsekin jo radalla, mutta radan jälkeen lähdettiin lähimetsään sellaiselle armottomalle rankaisujumpalle, ettei tosikaan. Energiaa tuntui Aksussa olevan aivan liikaa, ja takaisin kisapaikalla palasi hikinen poni. Toinen luokka myöhemmin iltapäivällä sujui nätimmin, ja yllätyksekseni Aksunperkele voitti koko luokan! Loksahti siinä parilla muullakin leuka, kun aamupäivän känkkäränkkä tuli ja voitti siistillä radalla. Rata oli tosin hidas, mutta ilmeisesti ainoa täysin puhdas. Omituista, mutta loistavaa!

01.10.2010, päiväkirjamerkintä
Aksu on hyvin vaikeasti motivoitava ja hitaasti oppiva ratsu, mutta ahkeralla väännöllä on senkin kalloon alkanut urautua perimmäisiä ja perustavanlaatuisimpia asioita. Uudet kiemurat eivät sitä vain tunnu kiinnostavan. Jokin aika sitten kokeilimme pieniä puomeja ja kavaletteja juoksutuksessa varusteiden kanssa, ja siitäkös poitsu innostui! Esteiden vauhti ja vaaralliset tilanteet tuntuvat kiehtovan Aksua sileällä köpöttelyä enemmän, ja vaikka oriin kanssa ei nyt todellakaan olla päätä pahkaa ryntäämässä estekisoihin, on tämä helpottava asia huomata. Aksusta on ehkä sittenkin johonkin, ja puomityöskentelyllä voisi elävöittää koulutreenejäkin. Ehkäpä jotain jäisi muistiinkin paremmin. Tänään Aksulla kokeiltiin pieniä hyppyjä ratsastajan kanssa, ja kokeilu onnistui positiivisesti. Tekniikka on epämääräinen ja oriin itseluottamus turhankin korkealla, mutta parinkymmenen sentin ristikoista selvittiin kunnialla!

20.09.2010, päiväkirjamerkintä
Nelivuotias Aksu on vihdoin edennyt siihen pisteeseen, että sen selkään voi nousta suhteellisen turvallisesti. Se ei todellakaan ole mikään osaava ratsu ja oppijana todellinen luupää, jolle asiat saa vääntää ratakiskoista ja mielellään pariinkin otteeseen, mutta se ei riehu tai ole vaaraksi kuskilleen. Lähinnä se runttaa etupainoisena menemään ja jyrää kuskinsa avuista välittämättä, mutta takapää ei enää kevene yllättäen eikä ori harrasta kahdella jalalla kävelyä, mikä oli sille varsin tyypillistä vielä siinä vaiheessa, kun satula oli aivan uusi asia - heti satulavyön kiristyttyä ori hyppäsi takajaloilleen ja heittäytyi siitä suoraan maahan kauhusta kieriskellen.. Edistytty on, mutta hitaasti, ja kehitys varmasti jatkuu yhtä kivikkoisena kuin ennenkin. Mutta nyt on liian myöhäistä luovuttaa!

02.08.2010, päiväkirjamerkintä
Aksulla ei ole pienintäkään näyttöä omista kyvyistään esimerkiksi kilpakentiltä saatujen sijoitusten muodossa, mutta tämä poitsu on aivan taatusti superperiyttäjä. Rhianna varsoi tänään melko siron, mutta kompaktin tammavarsan, joka on isänsä tapaan täysi oppikirjaesimerkki ruunivoikosta. Nuori neiti on muutenkin varsinainen kopio isästään, päänmuoto ja ilme ovat täysin samanlaisia, joskin varsa on selkeästi feminiinisempi kuin macho isukkinsa. Varsa on terve ja utelias, joten mielenkiinnolla jään nyt seuraamaan sen kasvua. Onko tuloksena isänsä kaltainen täysi kilipää, vai voiko varsaan vielä vaikuttaa positiivisesti?

20.07.2010, päiväkirjamerkintä
En tiedä, mikä minuun aina välillä menee - kolmevuotiaaksi kääntyvä, hyvin kypsynyt Aksu sai tänään astua allekirjoittaneen mountaintamma Rhiannan. Tallinväen keskuudessa meikäläistä pidetään nyt hyvin epäilyttävänä hulluna professorina, kun tällaisia kokeita teetän, mutta tajusin tuossa jokin aika sitten Aksun olevan suvullisesti täydellinen risteytettävä tuon brenniläisen tamman kanssa. Tuloksena yhdistelmästä on aivan erisukuinen C-varsa, varmasti hyvätyyppinen, sporttinen ja taatusti kipakka sellainen! Houkutus oli liian suuri, että olisin voinut jäädä odottelemaan Aksun kilpauria ja ties mitä meriitinkeräyksiä välissä, kun nyrpeä ja oriita kohtaan hyvin nirso Rhianna osoitti selviä kiiman merkkejä. Saa nähdä, mitä tapahtuu!

07.07.2010, päiväkirjamerkintä
Aksu on puolitoistavuotias teini-ikäinen, jolla on sellainen uhma päällä, ettei tosikaan. Kaikki tuntuu menevän kuuroille korville, ja vaikka ihmisten päälle pomppiminen on saatu aisoihin, ei oria voi miksikään enkeliksi kutsua. Se kiukuttelee, irvistelee ja luimii, vaikkei fyysisesti päälle käykään, ja osoittaa aivan uskomatonta uppiniskaisuutta ja itsepäisyyttä, mitä esimerkiksi ohjasajon opettelemiseen tulee. Ei kiinnosta tätä veitikkaa, vaikka kuinka koettaisi motivoida! Kuolaimien kanssa se sentään osaa jo kulkea, eikä sen käsittelystä mitään tulisikaan ilman rautapaloja tällä hetkellä. Komistunut kyllä ukkeli on, piru vie, se on aivan mieletön atleetti ja on oppikirjaesimerkki sporttisesta C-tyypistä. Saisi vain hieman rauhoittua, jotta sen upeasta ulkonäöstä voisi hieman nauttiakin.

12.06.2010, päiväkirjamerkintä
Aksu-nimen saanut upea ruunivoikko varsamme on ehtinyt kasvaa jo varsin voimakkaaksi vipeltäjäksi - ja mitä suuremmaksi se käy, sitä vaarallisemmaksi ja raivostuttavammaksi sen käsittely on muuttunut. Poitsu on todellinen ADHD-tapaus, joka röyhkeästi leikin varjolla käy ihmisen päälle, puskee kohti, tanssahtelee takajaloillaan tai näykkii vaatteista. Sen opettaminen arkiaskareille on vaatinut hyvin paljon hermoja ja kärsivällisyyttä, eikä hyvällä huumorintajullakaan tunnu oikein pärjäävän. Tai sitten Aksun käsitys huumorista on vain jotain täysin käsittämätöntä. Toivottavasti ikä toisi tälle viikarille myös järkeä päähän, mutta se jää nähtäväksi. Toistaiseksi se saa vielä painia muiden ikäistensä kanssa.

25.05.2010, päiväkirjamerkintä
Uusin tuontitammani Rhaib Nwyfre varsoi tänään aivan älyttömän upean ruunivoikon orivarsan! Varsominen sujui hyvin yön rauhassa, ja aamulla karsinassa vilistikin tuhatta ja sataa aivan mielettömän energinen ja innokas pieni ukkeli! Poitsu osoittautui täysin terveeksi, joten se pääsi jo aamupäivästä emänsä kanssa ulos tarhaan kokeilemaan koipiaan hieman erilaisella alustalla. Virtaa tästä tapauksesta ei puutu, joten jään innolla odottamaan sen tulevaisuutta!

    Kilpailut

Aksulla kilpaillaan pääpainoisesti villeissä kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 43 kpl (34 este, 9 koulu)

21.12.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/06
07.12.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/19
02.12.10, villit estekilpailut, 70 cm : 01/19
30.11.10, villit estekilpailut, 70 cm : 04/19
29.11.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/19
18.11.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/15
16.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 03/09
19.02.11, villit estekilpailut, 80 cm : 02/09
20.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/09
20.02.11, villit estekilpailut, 80 cm : 01/09
21.02.11, villit estekilpailut, 80 cm : 02/09
21.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/09
22.02.11, villit estekilpailut, 80 cm : 03/09
22.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 03/09
24.02.11, villit estekilpailut, 80 cm : 02/09
24.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/09
27.04.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/21
29.04.11, villit estekilpailut, 80 cm : 03/21
30.04.11, villit estekilpailut, 80 cm : 02/21
01.05.11, villit estekilpailut, 80 cm : 01/21
23.04.11, villit estekilpailut, 80 cm : 01/10
26.04.11, villit estekilpailut, 90 cm : 03/10
30.04.11, villit estekilpailut, 90 cm : 01/09
08.10.10, ERJ, 90 cm : 01/22
10.10.10, ERJ, 90 cm : 01/16
10.10.10, ERJ, 90 cm : 01/22
11.10.10, ERJ, 90 cm : 04/22
03.03.11, ERJ, 90 cm : 05/40
26.02.11, ERJ, 80 cm : 02/60
28.02.11, ERJ, 90 cm : 04/33
05.03.11, ERJ, 80 cm : 04/21
19.02.11, ERJ, 90 cm : 06/40
17.02.11, ERJ, 90 cm : 06/40
05.05.11, ERJ, 70 cm : 02/40

03.03.11, KRJ, heB : 04/50
10.03.11, KRJ, heA : 04/40
07.03.11, KRJ, heA : 03/80

16.02.11, villit koulukilpailut, heA : 01/07
17.02.11, villit koulukilpailut, heA : 01/07
18.02.11, villit koulukilpailut, heA : 02/07
19.02.11, villit koulukilpailut, heA : 01/07
25.02.11, villit koulukilpailut, heA : 01/07
25.02.11, villit koulukilpailut, heA : 02/07

 

Ridhamhna Giotr Aengus Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © Anthony Booth
Kaiken muun materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!