otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Pegor Asarlai Dawn VH11-025-0046

Kuollut 02.04.2014

     

  Virallinen nimi   Pegor Asarlai Dawn   Säkäkorkeus   129 cm
  Lempinimi   Pegor   Syntynyt   13.06.2010*
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni (C)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Rautiaankimo   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 70 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 6 + 7 + 6 + 20 + 5 = 44p. 17.06.2012

*Oma ikääntyminen, 3-vuotias 13.07.2010

    Taustaa

Pegor-poitsu edustaa suvullisesti varsin poikkeuksellista ja kokeellista miksausta ja kantaa ylpeänä yllään C-ponien eksoottisempaa väriä kimona tapauksena. Se edustaa mukavaa isälinjaa omaan tuontioriini Wolfcultiin, jolta on perua myös sen koulupainotus kovapäisyydestä huolimatta. Isänemä on unohdettu ponitamma, jota suvuista löytyy vain tämän oriin ja isänsä kautta. Emän puolelta sukuun yhdistyy mountaintamma emälinjan perukoilta sekä elenin komea kimo ori Caithwrn Llwydnos. Jalostuksellisesti Pegorin tulisi siis passata monenlaiselle tammalle, kunhan kisaura laatuarvosteluineen saadaan pois alta.

    Luonnekuvaus

Pegor on suoraan sanottuna yksi tallin suurimpia kovapäitä - kovin on ukkeli uppiniskainen ja kovakalloinen, eikä ota oppiakseen alkeellisimpiakaan käyttäytymissääntöjä, mikä tekee sen kanssa toimimisesta melkoisen haasteellista. Ori tuntuu useimmiten vittuilevan hoitajalleen tahallaan päin naamaa luimimalla, irvistelemällä ja veuhtomalla joko etu- tai takapäällään ja hännällään minne sattuu. Myös hiljaisena pysytteleminen on tälle kiekujalle mahdotonta. Huuto vastaa sen pollean pojan olemusta, vaikka mies rämpii polviaan myöten mudassa, mutta päänsä sisällä se on aina vähintäänkin kukkona tunkiolla.

Oriin hoitajalta vaaditaan roppakaupalla määrätietoisuutta ja periksi antamattomuutta, kun ori vispaa hoitaessakin aivan minne sattuu. Tarhasta haettaessa ori varmasti ravaa innokkaasti porttia kohden heti hakijan nähdessään, harmillisesti se ei vain tyydy tulemaan luokse, vaan jyrää mieluusti päältäkin avonaisesta ovesta ulos, jos ihminen ei osaa pitää varaansa. Taluttaessa se hypähtelee korvat luimussa puolelta toisella ja vasta jämerä seinään sitominen tallissa saa sen aloilleen joksikin aikaa. Seisominen vaatii tietenkin veronsa, jotka Pegor suorittaa mieluusti kiljumalla ja osoittaen luonnottoman alhaista keskittymiskykyä. Hoitajan on syytä olla nopea, ettei poikaparka kyllästyisi aivan liiaksi. Ei se tahallaan ketään vahingoita, sen riehuminen rajoittuu ympäriinsä riuhtomiseen ketjujen varassa, mutta se kimakka hirnunta saa kyllä veren valumaan korvista.

Sinänsä Pegor on kyllä ihan reipas ja kunnollinen poni, että sillä ei ole mitään arkisia toimenpiteitä vastaan ja se on aina suhtautunut niihin ihan positiivisella uteliaisuudella, kunnes homma on muuttunut rutiiniksi ja se on alkanut lisätä siihen omaa sekoiluaan mausteeksi. Loimittaminen, eläinlääkärin tapaaminen ja kengittäjän asiakkaana oleminen ovat tuttua huttua siinä missä pesuboksiin ja traileriin meneminenkin, mutta rauhoittuminen on kaikissa näissä tilanteissa vaikeaa. Toimivaa ratkaisua Pegorin aloilleen saamiseksi ei ole vielä keksitty, sillä heinästäkin se tuntuu keräävän vain lisäkierroksia ja jo heinäkärryt nähdessään nousee siltä höyry korvista. Napakalla käsittelyllä ori pysyy yleensä jokseenkin ruodussa, mutta esimerkiksi lastattaessa liika vauhti on suurempi ongelma. Allekirjoittanut pelkää aina ponin niskan ja lantion puolesta, kun se syöksyy täysillä takaperin ramppia alas pää taivaissa matkustamisen jälkeen.

Poni on perinyt suvultaan mainiot kyvyt ratsun hommiin, mutta niiden kanavoiminen oikeaan puuhaan ei aina ole niin helppoa, kuin toivoisi. Pegor liikkuu upeasti, puhtaasti ja tasapainoisesti taitaen ties millaisia kouluratojen kommervenkkejä, uusien asioiden opettelu ja vanhojen hiominen äärimmilleen kun olivat ainoat tavat saada sen mielenkiinto pysymään yllä ratsastuksen ajan, mutta se ei ole liian usein yhteistyöhaluisella tuulella. Mieluiten se huitelisi aivan oman päänsä mukaan, kiipeilisi maneesin seinillä, suorittaisi pari laukanvaihtoa niin halutessaan ja kokeilisi sitten pohkeenväistöä etu- ja takaosalla samanaikaisesti eri suuntiin. Jo alkutunnista tulee tehdä selväksi, kenen pillin tahtiin tanssitaan ja kuka määrää tahdin ja tempon. Eikä tässä pidä kysellä oriin mielipidettä.

Jos kuski osaa olla tarpeeksi jämäkkä ja vaativa, eikä pelkää pojan hajoavan vähän rajummistakin avuista, kuoriutuu Pegorista parhaillaan todella toimiva kouluponi. Se on mahtava katsella ja suorittaa tosiaan tehtäviä kevyesti ja helposti, mutta jos alku tökkii eikä menoa saa rullaamaan sujuvasti, ei ori aio nähdä vaivaa tilanteen korjaamiseksi kuskille suotuisaksi. Kuuliaisuus on taisteltava ja siitä on pidettävä kiinni. Vain rautaisen tahdon alla ori toimii.
Kilpailuissa tämä onkin osoittautunut hankalaksi, sillä Pegorin suoritukset ovat aika-ajoin hyvin epätasaisia. Alkuverryttelyssä pelataan yleensä täyttä arpapeliä päivän työskentelymoodin suhteen - ja vaikka poni toimisi täydellisesti verryttelyssä, voivat tuomarit rokottaa liian selvästä apujenkäytöstä. Toisaalta huonosti menneen lämmittelyn päälle voi Pegor kyllästyä nahisteluun ja kulkea nöyrästi radan ajan.
Ota siitä nyt sitten selvää.

    Suku

 isä VIR MVA Ch Paganaidd Dawn
    VWY-II, KTK-II, VWY-AB, rt, 136 cm, wC
 ii. Wolfcult
    VWY-II, KRJ-II, YLA2, VWY-AB
     prt, 136 cm, wC
 iii. Caernarfon Wolves
    rt, wC, evm
 iie. Relte Nachyw
    rn, wC, evm
 ie. Dragonlady
    m, 131 cm, wC
 iei. Dragonmoon
    wC, evm
 iee. Lady Shine
    wC, evm
 emä Cedion Llestri Ariane
     VWY-III, rtkm, 128 cm, wC
 ei. Caithwrn Llwydnos
      VWY-II, YLA2, km, 131 cm wC
 eii. Gweirryn Dai Llwyd
    km, 130 cm, wC, evm
 eie. Caithwrn Ffawd
    rt, 134 cm, wC, evm
 ee. Ch A.V. Cinderella
    km, 117 cm, wm
 eei. No Plan To Save
    116 cm, wm, evm
 eee. White Beatyful
    117 cm, wm, evm

    Jälkeläiset

Pegor on tarjolla welshponijalostukseen!

00/00/0000 t/o. **** (e. -), omistaja: Omistaja

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

17.04.2012, kouluvalmennus
Justiinsa juu, aikamieheltä sopisi odottaa jo jonkinlaista itsehillintää ja kontrollia, mutta hyrräävät hormonit ovat saaneet Pegorin jälleen aivan sekaisin. Kouluvalmennuksessa tuli liiankin hyvin selville, kellä on kevättä rinnassa - ori hyppeli pikku pukkeja ja hyöri ja myöri allekirjoittaneen ohjeista välittämättä. Kurinpalautuksesta Pegor tuntui saavan vain lisää vettä myllyynsä ja vaikka se jättikin typerän ylimääräisen hösäämisen vähemmälle, kulki se hyvin kireästi ja aivan liian lujaa. Rentoudesta ei ollut tietoakaan, joten satulassakin oli hankala olla purematta hampaita yhteen. Jännitystä lähdettiin sitten poistamaan melko yksinkertaisilla ja simppeleillä harjoituksilla, ja vaihtelevuudella koetettiin herätellä oriin mielenkiintoa tehtäviä kohtaan ja pois kentän laidalla tarhailevista muista poneista. Suuret ympyrät ja temponvaihtelut saivat oriin hieman matalampaan muotoon ja kavalettiharjoitukset hillitsivät hieman sen menohaluja - monet kerrat se tosin kolautti koipensa varomattomasti puomeihin, ennen kuin se tajusi. Ehkä tästä vielä joskus hyvä tulee.

12.12.2011, kouluvalmennus
Tänään olleessa kouluvalmennuksessa oli Pegor jälleen normaalissa vireessään - valmiina sanomaan vastaan alkutunnista, mutta tyytymään lopulta sijaansa kakkosena ja purkamaan ylimääräisen energiansa ja aggressionsa riehumisen sijasta tehtävien suorittamiseen. Oriilla oli melkoisia menohaluja, mutta rautaisella ratsastuksella se pysyi kyllä ruodussa ja hanskassa - tunnin aiheena olleisiin siirtymisiin ja pohkeenväistöihin tuli vain aivan uudenlaista potkua, kun ori polki oikein kunnolla moottorillaan menemään ja väistöissäkin astui sillä lailla ristiin, että oksat pois! Ilmaiseksi Pegor ei kuitenkaan loistanut, vaan meno vaati allekirjoittaneeltakin suurta keskittymistä ja kieli keskellä suuta ratsastamista, mutta kaikeksi onneksi se onnistui ja tulokset olivat mahtavia. Valmentajakin sai harvinaisen tilaisuuden olla tyytyväinen tämän ratsukon yhteistyöhön.

13.06.2011, kouluvalmennus
No nyt ovat maailman kirjat sekaisin - ajattelin näin kesäpäivien ratoksi suorittaa rentouttavan kouluvalmennuksen Pegorilla, sotia vähän tahtojen taistelua ja sitten nauttia ukon hienoista liikkeistä ja tehtäviin keskitetystä uhosta, mutta orihan oli suorastaan laiskalla tuulella! Onhan se vähän lihonutkin laitumella ja ilma oli kuuma, mutta maneesissa on kyllä ilmastoinnin ansiosta varsin viileää ja varjoista! Koskaan ennen ei ole Pegoria tarvinnut patistaa eteenpäin, mutta tänään sain senkin ihmeen kokea - oria sai härnätä raipalla suhteellisen monta kertaa, ennen kuin moottori tuntui hyrräävän edes puolella teholla. Valmentajakin kummasteli oriin vaisuutta ja menoa ja meininkiä lähdettiin hakemaan laukkaharjoituksilla. Alkuun ori oli kovinkin tahmea ja rytmi oli sen unisuuden takia kadoksissa - muistuttelu sai kuitenkin sen sisäisen taistelijan heräämään ja kun se sisuuntui sanomaan meikäläiselle vastaan, löytyi siitä myös sitä pontevuutta ja tarmokasta liikettä. Loppujäähdyttelyn lähdin tekemään maastoon, jossa Pegorin meno muuttui täysin mateluksi ja sulatejuustoksi. Ei taida olla kesä suotuisin vuodenaika tälle poitsulle.

20.02.2011, kouluvalmennus
Tarvitsin jälleen kovapäisen Pegorin treenaamiseen uutta touchia, joten ilmoittauduin oriin kanssa lähitallin kouluvalmennukseen. Kaikeksi ihmetykseksi reissu oli varsin onnistunut ja kaiken lisäksi opettavainen - sain paljon uusia ideoita kivikalloisen ponin ratsasteluun ja Pegorkin tuntui paikan päällä jotenkin paljon terhakammalta tapaukselta. Kai se sitten rehenteli paikalla oleville tammoille ja nokitti mainioilla suorituksillaan ainoaa paikalla ollutta ruunaa, mutta oli menon takana sitten egon pönkittäminen tai universumin ylemmät voimat, en voi valittaa! Pegor oli koko ajan hyvin pontevan oloinen ja se keskitti vimmansa juuri oikeisiin asioihin - sen sisu muuttui periksi antamattomuudeksi tehtäviä kohtaan ja valtavaksi voitontahdoksi. Ori suorastaan loisti ja esitti esimerkiksi tyylipuhtaita laukanvaihtoja. Mahtavaa!

11.08.2010, kouluvalmennus
Jos Pegor joskus olikin etulyöntiasemassa ikäluokkaansa nähden, on sen hankala luonne kyllä tiputtanut sitä ankarasti paremmuusjärjestyksessä alaspäin. Tämänpäiväisessäkin valmennuksessa ori huiteli ihan oman päänsä mukaan miten sattuu - alusta lähtien ilmassa oli vuoron perään taka- tai etupää, pikkupukkeja ja siksakkeja riitti joka suoralle ja kaarteelle ja allekirjoittanut sai taas hävetä silmänsä päästään Pegorin temppujen takia. Kaikki oli sille liian tylsää, liian helppoa tai muka liian vaikeaa. Yhteistyö ei yksinkertaisesti pelannut ollenkaan ja valmentajallakin alkoi keskivaiheilla mennä hermo ponin säätämiseen. Tuli sitten palautettua ori ruotuun melko rumasti ja herkille silmille sopimattomalla tavalla, mutta ei se ainakaan kuskin silmille enää viitsinyt pomppia. Ideaalisesta yhteistyöstä ei ollut kyllä vilaustakaan koko tunnin aikana, kun lopputunninkin Pegor paineli vain näennäisen nöyrästi, koska se ei jaksanut enää laittaa kerran skitsahtaneelle allekirjoittaneelle vastaan. Ori teki kyllä mitä pyydettiin, muttei paneutunut asioihin lainkaan ja vaikutti siltä, että olisi mieluummin roikkunut vaikka lihakoukussa. Kiitos taas hyvästä mielestä, kultapoju, perkele!

10.07.2010, kouluharjoittelua
Hitaasti, mutta varmasti alkaa Pegor muistuttaa yhä enemmän oikeaa ratsua. Tänään ratsastelin poitsulla ensimmäisen kerran kunnolla, ilman alkujuoksutusta tai kävelyä liinassa, ilman askellajinvaihtoharjoituksia narun päässä juoksutuspiiskan ja ohjan välissä. Kyllähän poitsu oli hieman ulalla, mutta rohkeana kaverina se ei jäänyt juuri ihmettelemään, kun meikäläinen nousikin saman tien selkään ja ohjasi uralle, eikä kukaan ollut vieressä varmistamassa. Ja täytyy sanoa, että kyllä kompakti ja tiivisrakenteinen Pegor tuntuu jo näin nuorella iällä aivan erilaiselta, paljon varmemmalta ja tasaisemmalta menijältä, kuin sen samassa vaiheessa olevat ikätoverit. Ei sillä, että tämä ori erityisesti muita fiksumpi tai parempi oppija olisi, mutta kun sen liikkeestä puuttuu heiveröisyys, sirous ja epävarmuus. Pegor on jäänyt matalaksi mäyräkoiraksi, joten sillä on ollut enemmän aikaa tutustua omaan koordinaatioonsa kuin muilla. Ja sehän lasketaan vain pelkäksi plussaksi! Ratsastin Pegorilla kevyet puolisen tuntia, kertaillen edellisiä oppeja ja harjoitellen esimerkiksi tasaista uralla menoa. Eikä se yhtään hullummin sujunut!

03.07.2010, päiväkirjamerkintä
Elo uhmaikäisen Pegorin kanssa on tällä hetkellä kaikkea muuta kuin hauskaa. Pienestä koostaan huolimatta poitsusta on kehittynyt isänsä tapaan todella romuluinen ja kompakti paketti, jossa riittää voimaa vaikka muille jaettavaksi - ori on todellinen höyryveturi, kauramoottorilla toimiva tankki, joka ei juuri armoa jakele. Tähän kun lisätään vielä hormonien ensimmäinen jylläys, poitsun korvia riipivä kiljunta tammojen suuntaan ja ratsukoulutus.. Eih, piuhat menevät poikki vähemmästäkin. Ratsuna Pegor tykkää vielä mennä rodeohevosena eikä kukaan ole toistaiseksi uskaltautunut sen selkään, mutta satula ja suitset alkavat jo tulla tutuiksi tälle riiviölle. Pegor tulee kyllä vielä kärsivällisyyttä vaatimaan. Mutta kyllä tästä hyvä tulee?

25.06.2010, päiväkirjamerkintä
Rukouksiini on vastattu - Pegor kimoutuu selkeästi emänsä tapaan! Huh, pelkäsin pitkään, että sen iso lehmänläsi oli tullut jäädäkseen, mutta nyt oriin vaihtaessa karvaansa paljastuu alta sellaista tilkkutäkkiä ja erisävyisten ruskean ja harmaiden sekamelskaa, ettei siitä tavallista rautiasta saa, vaikka pomppisi hattunsa päällä. Kimojen värityksen kehittymistä on aina hauska seurata ja muutenkin koomisen näköisen Pegorin kohdalla se on entistä mielenkiintoisempaa - poitsu lähtee nyt ikään kuin tummentumaan tumman harmaiden karvojen myötä. Saa nähdä, millaiselta mutaiselta takkukasalta se talvella näyttää!

15.06.2010, päiväkirjamerkintä
Pikkupoika-Pegor on saanut vihdoin oikein nimenkin ja se on kasvanut jo rimppakinttuisuuden ensimmäisestä vaiheesta hevosen näköiseksi otukseksi! Pieni se on kyllä muihin kesän varsoihin verrattuna, mutta pää on suhteessa muuhun kroppaan iso - Pegor vähän surkuhupaisan näköinen viilettäessään mäyräkoiramaisen kroppansa ja valtavan laatikkopäänsä kanssa laitumen mäkeä ylös alas, mutta antaa poitsun nyt purkaa vimmaansa. Se onkin osoittautunut todella energiseksi, eikä se ole päästänyt ensikertalaista emäänsä helpolla. Enpä ihmettelisi, jos sen puhtaanvalkoinen emä alkaisi harmaantua uudelleen Pegorin tempauksien takia..

13.06.2010, päiväkirjamerkintä
Allekirjoittaneen pikkutamma Bambi suoritti tänään melkoisen urotyön - synnytti esikoisensa! Se astutettiin jokin aika sitten suurella ja romuluisella Paganaiddilla, jonka rakkauden hedelmää siro emä on sitten kantanut sisällään. Ja herranjumala, millaiseksi Bambi tiineyden aikana turposi! Odotin todella romuluista varsaa, mutta loppujen lopuksi varsa osoittautui ainoastaan varsin isopäiseksi - hienoksi tosin silti! Mamma vaan ei päästänyt varsaansa helpolla, vaan varsoi laitumen huonommalla mäellä alamäkeen ja pieni orivarsa joutui saman tien muiden laumanjäsenten retuutuksen kohteeksi. Eiköhän rautias pikkumies tästä kuitenkin vielä tokene! Nimeä ei ole, mutta tulevaisuus on varma - kotiin tämä jää!

    Kilpailut

Pegorilla kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 40 kpl

14.09.10, villit koulukilpailut, heA : 04/20
04.09.10, villit koulukilpailut, heA : 03/24
30.08.10, villit koulukilpailut, heA : 02/24
29.08.10, villit koulukilpailut, heA : 01/24
17.07.10, villit koulukilpailut, heB : 01/30
14.07.10, villit koulukilpailut, heA : 02/30
22.07.10, villit koulukilpailut, heA : 01/31
21.07.10, villit koulukilpailut, heA : 03/31
20.07.10, villit koulukilpailut, heB : 01/38
19.07.10, villit koulukilpailut, heB : 03/38
19.07.10, villit koulukilpailut, heA : 01/31
03.01.11, villit koulukilpailut, heA : 01/47
16.02.11, villit koulukilpailut, heB : 02/09
17.02.11, villit koulukilpailut, heB : 01/09
20.02.11, villit koulukilpailut, heA : 01/07
20.02.11, villit koulukilpailut, heB : 02/09
21.02.11, villit koulukilpailut, heB : 01/09
22.02.11, villit koulukilpailut, heB : 02/09
22.02.11, villit koulukilpailut, heB : 03/09
22.02.11, villit koulukilpailut, heA : 01/07
23.02.11, villit koulukilpailut, heB : 03/09
24.02.11, villit koulukilpailut, heB : 01/09
25.02.11, villit koulukilpailut, heB : 01/09
22.04.11, villit koulukilpailut, heA : 03/09
23.04.11, villit koulukilpailut, heA : 02/09

15.10.10, KRJ, heA : 02/33
20.02.11, KRJ, heA : 03/40
21.02.11, KRJ, heA : 04/30
23.02.11, KRJ, heA : 03/30
24.02.11, KRJ, heA : 05/40
25.02.11, KRJ, heA : 06/40
26.02.11, KRJ, heA : 01/40
28.02.11, KRJ, heA : 02/40
12.03.11, KRJ, heA : 04/30
10.03.11, KRJ, heA : 02/40
05.03.11, KRJ, heA : 01/40
07.03.11, KRJ, heA : 02/40
07.03.11, KRJ, heA : 06/40
05.03.11, KRJ, heA : 03/28
07.03.11, KRJ, heA : 02/28

 

Pegor Asarlai Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © Jamico
Kaiken muun materiaalin © dani 2014, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!