otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Gwalch Nwyff VH11-022-0060

Kuollut 13.04.2014

  

  Virallinen nimi   Gwalch Nwyff   Säkäkorkeus   128 cm
  Lempinimi   Nyffi   Syntynyt   22.10.2010, VHKR
  Rotu   Welshponi (sektio B)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Voikko   Kasvattaja   Riiviöt
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 70 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset: VWY-II, 6,5 + 8 + 7 + 20 + 5 = 46,5p. 31.03.2014

3-vuotias 22.01.11

    Taustaa

Oi oi

    Luonnekuvaus

Nyffi on melkoinen veitikka - hyväntahtoinen, supersosiaalinen sählääjä, jolta kuitenkin tuntuu puuttuvan jonkin verran itseluottamusta ja kunnioitusta käsittelijää kohtaan ainaisesta machoilusta ja pienestä esittämisestä päätellen. Pienen, pullavan oriin uhoilut ovat jokapäiväistä viihdykettä käsittelijälle, sillä suloisen ja takkuturkkisen Nyffin muka vakuuttavaa pörinää ei voi tosissaan ottaa - pienempiä ja kokemattomampia käsittelijöitä toki pelottaa, mutta eipä tälle pojalle tarvitse kauaa päätään aukoa, kun se jo lerputtaa korviaan alistuvasti ja pyytelee katseellaan nolona anteeksi.

Sopivan ärhäkän hoitajan valvovan katseen alla Nyffi on hyvin varovaista ja siististi käyttäytyvää poikaa, mutta muiden hevosten seurassa showvaihde saa helposti oriista otteen. Taluttaessa se pörhistelee rinta rottingilla tammoille ja siinä ketjun päässä häärätessään sotkeutuu hömelö poni helposti omiin jalkoihinsa. Käsittelijä saa pysyä tiukkana narunvarressa, sillä muilta poneilta tulevan sosiaalisen paineen alla ori voi olla astetta kovakalloisempi viikari. Toisiin oreihin Nyffi suhtautuu hyökkäävästi ja energisen iloinen ilme vaihtuu tuimaan tuijotukseen, mutta toisen osapuolen ei tarvitse kuin hampaitaan väläyttää, ja pikku-Nyffi on hoitajan selän takana suojassa. Hoopo poni!

Hoitaessa Nyffin linja pitää. Karsinassaan se voi alkuun vaikuttaa kylmältä ja etäiseltä, hätistellen liian huonon itsetunnon omaavat hoitajat ovelta, mutta kun reipas käsittelijä tulee ja tarraa tiukasti pojan otsatukasta kiinni, pujottaa riimun päähän ja taluttaa sen käytävälle harjattavaksi, ei Nyffi uskallakaan laittaa vastaan. Kun mitään ei jätetä sille arvailujen varaan, on se loppujen lopuksi melko nössö kaveri, joka tykkää siitä, että joku onkin vielä sitä ylempi pomo ja pitää kaikesta huolen.
Harjailu on käytävällä useimmiten helppoa, poitsu voi tepastella aloillaan ja kuikuilla lähimpien karsinoiden suuntaan, mutta kieltäminen saa sen lopettamaan hölmöilyt. Myös varustaminen sujuu kiinnisidottuna ongelmitta, eikä avoimella ponilla ole sen suurempia estoja kengittäjää tai eläinlääkäriäkään kohtaan. Alkuun se voi tietenkin koettaa esittää suurempaa egoa kuin mitä se tosi asiassa on, mutta tuima mulkaisu arvostetun vakihoitajan suunnalta muistuttaa sille kyllä taas kaapin paikan.

Ratsuna Nyffiläisessä on hieman höseltäjän vikaa - poitsu ei aina malttaisi lainkaan keskittyä komentosillan kuulutuksiin, vaan se mennä posottaa pää viidentenä jalkana huomioiden varmasti kaikki muut kuin kuskilta tulevat ärsykkeet. On täysin tyypillistä, että alkutunnista ori piipertää sellaista tikittävää ompelukoneravia pitkin uraa, ettei sitä uskoisi kunnon kouluratsuksi lainkaan. Lapa eteen ja pää ylös, ja jos kuskilla käsi vähääkään värähtää, niin leuka rintaan ja kuperkeikka-asentoon niska maahan suunnattuna! Kun Nyffiä alkaa sitten siitä solmusta, johon se on itsensä jalkoineen saanut, selvittää, voi se heittäytyä laahaavaksi ja raskaan oloiseksi. Kelmi testaa tietenkin ääripäät ennen kultaiselle keskitielle asettumista. Tärkeintä on pysyä satulassa johdonmukaisena ja napakkana, oria saa ohjeistaa reippaasti - ei se riuskemmista otteista rikki mene!

Kun oriin on saanut ruotuun, on se varsin mukava pieni koulupeli. Se ei luonnostaan kovin mairittelevasti liiku, sillä on tapana vipeltää tai päinvastaisesti laahata, joskus näitä molempia samanaikaisesti - mitä varten hevosella on neljä jalkaa, jos ei etujalkojen ja takajalkojen erilaista askellajia, kuten esimerkiksi huitovaa ristilaukkaa, varten? Oikeissa käsissä se on kuitenkin hyvin yritteliäs ja nöyrä paketti, joka taipuu notkeasti kauniille kaarelle tai suoristuu ryhdikkääksi pohkeenväistöä varten. Se on kuin sulaa elastista massaa kuskin alla, hyvin vastaanottavainen ja suostuvainen kaveri, joten sitä on ilo työstää selästä käsin.

Kilpailupaikoilla Nyffi kaipailee selkäänsä entistä tiukempaa kontrollia, sillä yleinen hulabaloo ja muiden hevosten mielenkiintoiset äänet häiritsevät helposti sen heikkoa keskittymiskykyä radalla. Ainoastaan kilpailusuoritus ei helposti lysähdä pannukakuksi, jos poitsun päästää sooloilemaan, vaan myös yleinen käytös käsiteltäessä ja matkustaessa voi muuttua tavallista mutkikkaammaksi. Nyffi on samanaikaisesti sekä kaivamassa verta nenästään että huutelemassa tammojen perään ja hernekin menee niin kovasti sieraimeen, jos poitsua koettaa kiireessä lastata ja työntää takapuolesta koppiin. Selkeät säännöt ja rikkoutumattomat rajat on syytä ottaa kotitallilta mukaan muualle matkustaessa!

    Suku

 isä Ch Cadfridog Nymfo
    VWY-II, YLA2, VWY-C, wb
 ii. Italoborthos
    wb, evm
 iii. Chardunnay Whisk
    wb, evm
 iie. Yrthes Engwwyn
    wb, evm
 ie. Qu'Appelle
    wb, evm
 iei. Lliewd Gwyndt
    wb, evm
 iee. Qlewwerdos Elan
    wb, evm
 emä Câriwr Dwr Snowdonia
     KTK-II, VWY-II, wm
 ei. Câriwr Y Farn Fawr
      wm, evm
 eii. Câriwr Y Saethydd
    wm, evm
 eie. Unswydd Adolwyn
    wm, evm
 ee. Waikaia River Serena
    wm, evm
 eei. Ebargofiant Dillyn
    wm, evm
 eee. Cystrawen Darluniad
    wm, evm

Supersöpö emä! Nyffin suku edustaa lyhkäisyydessään uusia sukulinjoja ja sitä sopii sotkea vaikka mihin.

    Jälkeläiset

Nyffi on tarjolla welshponijalostukseen!

02.08.2011 o. Nolan Dawn (e. Cedion Haf Noswaith), omistaja: Heini H.
20.08.2011 o. Naoise Dawn (e. Balladwr Dawn), omistaja: Paraatiponit
25.07.2012 o. Lai'e Neirin (e. Bychan Adeline), omistaja: Christa W.

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

25.07.2012, päiväkirjamerkintä
Nyffille siunaantui tänään lisää jälkikasvua, kun Christan kuvankaunis ruunikko tamma varsoi Nyffistä aivan uskomattoman suloisen orivarsan. Vaikka varsa onkin Christan kasvatti ja luultavasti jää hänelle asumaan, oli minun pakko käydä katsomassa sitä! Nyffiä ei kyllä tälläkään kertaa näy varsassa kuin korkeintaan värityksessä - vaikka se vielä ihan pieni onkin, niin on se selvästi kevyempi ja ratsuponimaisempi, kuin mitä Nyffi itse oli varsana. Toisaalta emä ei ole mikään keijukainen itsekään, joten ehkä sirous kielii sitten pienemmästä koosta? Saa nähdä!

20.08.2011, päiväkirjamerkintä
Iik, jos sekunninkaan kiukuttelin tuon Nyffin esikoisen värin takia, niin nyt ei tarvinnut pettyä. Balladwr varsoi tänään aivan iki-ihanan voikon varsan, joka on sekin ori! Varsominen sujui ongelmitta ja jopa aikamoisella vauhdilla, hyvä, että emä kerkesi rojahtaa kyljelleen, ennen kuin rakettivarsa jo punkesi ulos. Pikkupoitsu oli varsin terhakan oloinen ja tälläkin kertaa muistuttaa ulkonäöllisesti, väristään huolimatta, paljon enemmän emäänsä kuin Nyffiä. Että eipä kyllä ole mikään fenotyyppien mestariperiyttäjä tämä Nyffiläinen.. Toisaalta tänään syntynyt orivarsa on ponimaisempi, kuin aikaisempi, kevyempi raudikko. Täytyy antaa pikkupojan kasvaa, että näkee, millainen siitä loppupeleissä tulee!

02.08.2011, päiväkirjamerkintä
B-tamma Nossu pyöräytti tänään maailmaan Nyffin esikoisen, terveen ja oikein korrektin näköinen orivarsan! Salaa toivoin varsasta isänsä tapaan voikkoa, mutta siitä tulikin rautias, kuten emänsä - yhden varsan haluaisin Nyffistä itselläni pitää, mutta tämä edustaa nyt väärää väriä! Saa nähdä, minkä värisen varsan toinen Nyffillä astuttamamme tamma pyöräyttää, niin saa vähän selvyyttä, mitkä kaikki ponit jäävät kotiin ja ketkä myydään. Tämä raudikko varsa on kyllä oikein kauniin näköinen, selkeästi ratsuponimainen B-poni, joten näyttäähän tuosta meidän tappijalka-Nyffistä sentään johonkin olevan. Jos kaikki jälkeläiset jäisivät lyhyenlänniksi mäyräkoiriksi, niin täytyisi pohtia Nyffin ruunausta tai myyntiä, mutta siihen ei onneksi näytä olevan aihetta. Orivarsa saa nyt rauhassa kasvaa ja Nyffi partioida ylpeänä viereisessä tarhassa.

15.07.2011, päiväkirjamerkintä
Nossu todettiin vähän aikaa sitten tiineeksi, eli kerta heitolla napakymppi! Meillä ilmeisesti koko B-ponien tammalauma kiimailee nyt loppukesästä samaan aikaan ja itse kasvattamani ruunikko tamma Balladwrkin voisi olla tärpillä lähipäivinä. Suunnittelinkin siis, että astuttaisin myös sen Nyffillä. Saavat sitten varsat toisistaan seuraa, eivätkä jää romuluisten cobien jalkoihin. Toivottavasti homma sujuu yhtä mutkattomasti, kuin Nossun kanssa! Tästä yhdistelmästä voisi syntyä vieläpä iki-ihana ruunivoikko..

07.07.2011, päiväkirjamerkintä
Nyffin kilpaura alkaa olla aika loppusuoralla, joten nyt voisi olla sopiva aika kehitellä siitä varsoja. Viehkeällä B-neiti Nossulla sattui sopivasti kiima näille päiville, joten ei jäänyt aikaa aikailla, vaan on siirryttävä saman tien tuumasta toimeen. Saa nähdä, miten loppukesän kilpailut enää sujuvat, mahtavatko hyvät suoritukset ja onni jatkua, vai meneekö Nyffin pää tästä nyt todellisen pyörälle.. Tuolla ne nyt tarhaavat yhdessä ja tutustuvat alustavasti toisiinsa. Hyvältä näyttää, eikä Nyffi kyllä osoita minkäänlaista ensikertalaisen nöyryyttä, ainakaan vielä. Katsotaan vaan, kun pääsevät lähempään kontaktiin ja tamman kavio viuhahtaa. Voipa poitsu oppia jotain!

02.12.2010, päiväkirjamerkintä
Nyffi tuntuu saavuttaneen jo aika lailla aikuisen ponin korkeutensa. Poitsu ei ole nyt johonkin aikaan kasvanut ainakaan niin nopealla tahdilla, ja se on jopa alkanut hieman pyöristymään ja saamaan lihasta ylleen - pituuskasvun loppumisen merkki! Pienikokoisena se on saanut varaslähdön muihin nuorikoihin nähden tuohon massan kasvatukseen ja Nyffi alkaakin jo näyttää ihan aikuiselta ponilta. Onhan se nuori, muttei mikään alpakan näköinen räjähtänyt karvapallo, vaan selkeästi orimainen, kompakti ja hyväluustoinen, komea nuori mies. Vähän sillä on kyllä emänsä tappijalat, kun se muuten on aika tukevaa tekoa, mutta hätäkös tässä. Ei Nyffistä mitään Mister Universumia pitänytkään tulla ja onhan sillä aikaa vielä kypsyä!

29.11.2010, päiväkirjamerkintä
Nyffi on sopeutunut hyvin ja onkin osoittautunut todelliseksi taskuraketiksi tuolla pihaton puolella! Se on yksi äänekkäimpiä ja iloisimpia nuoria, joka hörisee ja pörisee koko ajan ja kirmailee ympäri tarhaa, vaikka muut jo katsovat sellaisella ilmeellä, että olisi päiväunien aika. Nyffi on myös kasvanut kovasti tässä viime aikoina, mutta tuskin se kovin korkeaksi ylettää. Sen emä on kuitenkin sellainen tappi.. Pikkumies on löytänyt hyvin kavereita ja sen innokasta touhuilua saattaa jäädä tuijottamaan pidemmäksikin aikaa. Jos nyt murrosikä tuhoaa tuon sen vilpittömyyden ja tekee siitä vihaisen kyynikon, on maailma epäreilu.

15.11.2010, päiväkirjamerkintä
Tänään haettiin sitten Nyffi-poitsu kotiin! Nimestään huolimatta kyseessä on ihan puhdasrotuinen welshi, rekisterihommat on hoidettu ja DNA-testattiinkin vielä polveutuminen! Uusi teknologia on mahtavaa, yhdestä jouhesta voidaan selvittää sukutaulun oikeellisuus.. Vaikka Gwalchissa emänsä ja muiden varsojen kanssa riehuessaan Nyffi näytti jopa aika suurikokoiselta poniksi, se on niin pyöreärunkoinen ja varsin isoluinen ikäisekseen, niin kyllä raukkaparka vaan oli pikkureppanan näköinen yksin synkässä trailerin kopissa. Ja kun se sitten perillä tuli kopista ulos, seisoi narun päässä niin surkean ja pienen näköinen kaveri. Teki mieli vaan kääriä se vaaleanpunaiseen villahuopaan, niin maskuliinista kuin se olisikin.. Yksikseen se oli aika kurjana, mutta eiköhän sen huomenna tai ehkä jopa tänään voi jo laittaa muiden nuorikoiden kanssa pihattoon. Nuoret ovat avoimia ja ottavat kyllä uuden kaverin mielellään mukaan touhuihinsa!

22.10.2010, päiväkirjamerkintä
Iik, tänään Juli sitten soitti, että heillä olisi jotain minulle kuuluvaa! Arvasin heti, mistä on kyse ja alta aikayksikön olinkin jo kaahannut Gwalchiin. Varsan verrattain suuresta koosta huolimatta varsominen oli kuulemma sujunut täysin ongelmitta ja karsinassa odottelikin hupsusti hörisevän emän lisäksi myös pieni ja kompaktinkokoinen voikko orivarsa! Juuri, mitä olin toivonut - toki saattaahan se vielä vanhemmiten kimoutua, mutta toivottavasti ei. Nimikin oli tälle jo valmiina, Nwyff siitä tulee virallisesti. Nyt täytyy kuitenkin vielä odotella, että poitsu kasvaa ja saan sen haettua kotiin!

15.10.2010, päiväkirjamerkintä
Tuossa vähän aikaa sitten keksin, että tahtoisin omasta upeasta Nemo-oriistani itselleni varsan. Kaikista tallin tammoista oli kuitenkin jo varsat omassa takaa joko kasvamassa tai tiineys pitkällä. No, sanovat, että hädässä ystävä tunnetaan ja lähdin kiertelemään tuttujeni talleilla, josko joku lainaisi mukavan tamman käyttööni. Luulivat parat, että oikeasti tulisin vain hyväntahtoisuuttani moikkaamaan, mutta silmä kovanahan mä vaan niitä tammoja vahtasin.. Julin luona äkkäsin sitten maailman söpöimmän ja sympaattisimman mountaintamma Nössyn! Se olisi pienestä koostaan huolimatta täydellinen emä Nemon varsalle! Minulla oli vaikeuksia pitää itseni coolin rauhallisena, kun asiasta mukamas ohimennen mainitsin.. Juli onneksi suostui asiaan, ja nyt on jo tiineys pitkällä! Nössy on paisunut todelliseksi palloksi, mutta kaikki on kuitenkin sujunut hyvin. Varsaa odotellaankin syntyväksi mikä päivä tahansa..

    Kilpailut

Nyffillä kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 57 kpl

18.12.10, villit koulukilpailut, heB : 02/10
17.12.10, villit koulukilpailut, heB : 02/10
15.12.10, villit koulukilpailut, heB : 01/10
07.12.10, villit koulukilpailut, heB : 04/19
04.12.10, villit koulukilpailut, heB : 04/19
01.12.10, villit koulukilpailut, heA : 02/18
29.11.10, villit koulukilpailut, heC : 03/18
26.11.10, villit koulukilpailut, heA : 01/15
21.11.10, villit koulukilpailut, heB : 03/18
21.11.10, villit koulukilpailut, heA : 02/14
18.11.10, villit koulukilpailut, heB : 03/18
18.11.10, villit koulukilpailut, heA : 01/14
22.04.11, villit koulukilpailut, heA : 02/20
23.04.11, villit koulukilpailut, heA : 04/20
24.04.11, villit koulukilpailut, heA : 02/20
26.04.11, villit koulukilpailut, heA : 03/20
30.04.11, villit koulukilpailut, heA : 03/20
01.05.11, villit koulukilpailut, heA : 04/20
28.04.11, villit koulukilpailut, heA : 03/09
30.04.11, villit koulukilpailut, heA : 02/09
20.06.11, villit koulukilpailut, heA : 01/57
22.06.11, villit koulukilpailut, heA : 01/57
24.06.11, villit koulukilpailut, heA : 04/57
24.06.11, villit koulukilpailut, heA : 04/55
27.06.11, villit koulukilpailut, heB : 04/46
27.06.11, villit koulukilpailut, heB : 05/47
18.06.11, villit koulukilpailut, heC : 05/38
18.06.11, villit koulukilpailut, heB : 05/45
19.06.11, villit koulukilpailut, heC : 01/38
21.06.11, villit koulukilpailut, heA : 01/45
22.06.11, villit koulukilpailut, heC : 02/38
23.06.11, villit koulukilpailut, heB : 05/45
25.06.11, villit koulukilpailut, heA : 03/45
26.06.11, villit koulukilpailut, heC : 01/38
26.06.11, villit koulukilpailut, heA : 01/45
17.06.11, villit koulukilpailut, heB : 03/38
19.06.11, villit koulukilpailut, heB : 01/38
20.06.11, villit koulukilpailut, heB : 06/38
30.06.11, villit koulukilpailut, heB : 02/04

08.03.11, KRJ, heA : 04/50
07.03.11, KRJ, heA : 01/80
08.03.11, KRJ, heA : 08/80
09.03.11, KRJ, heA : 04/80
08.03.11, KRJ, heA : 04/28
03.05.11, KRJ, heA : 03/30
03.05.11, KRJ, heA : 04/30
05.05.11, KRJ, heA : 05/30
10.05.11, KRJ, heA : 03/50
26.04.11, KRJ, heC : 03/50
18.07.11, KRJ, heC : 06/40
18.07.11, KRJ, heB : 01/40
19.07.11, KRJ, heC : 06/40
09.07.11, KRJ, heB : 06/40
10.07.11, KRJ, heB : 06/40
23.06.11, KRJ, heA : 02/40
23.06.11, KRJ, heA : 05/50
01.07.11, KRJ, heA : 01/30

 

Gwalch Nwyff on virtuaalihevonen.
Kuvan käyttöön luovuttanut Nikki - a big thanks!
Kaiken muun materiaalin © dani 2014, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!