otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Nemglan VH11-026-0065

Kuollut 19.07.2013

     

  Virallinen nimi   Nemglan   Säkäkorkeus   152 cm
  Lempinimi   Nemglan   Syntynyt   01.12.2009, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Rautias   Kasvattaja   Raek Welsh Cobs
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: vaB, 70 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 5,5 + 7 + 6,5 + 20 + 5 = 44p. 30.05.2013

    Taustaa

Nemglan kuuluu myös muutamien (..) muiden hevosten kanssa allekirjoittaneen itse itselleen hommaamiin joululahjoihin - welsh cobien tilanne on tallissani melkoisella on-off -tyylillä joko hyvä tai huono, joten ehkä nyt päästäisiin pitempiaikaisesti sinne hyvän puolelle uuden tulevaisuuden siitosoriin avulla ;) Nemglanilla on ainakin toistaiseksi melkoisen vähän suvuissa näkyneet vanhemmat sekä huikea kapasiteetti kouluratsastuksen puolella, joten odotukset ovat yllättäen kovat - noita vanhempia cobejani kun olen saanut kilpailueläkkeelle, on tälle uutukaiselle hyvin tilaa kilpailutrailerissa! Kilpauran jälkeen se saa lunastaa paikkansa, itseäni vielä toistaen, tallissa vaikuttavana siitosoriinsa, sillä arvaatteko mitä - Nemglan on tallin ainoa yksipolvinen cob-ori, ja noita tammoja on kuitenkin useampi. Sitä odotellessa..

    Luonnekuvaus

Nemglan on järkähtämätön ja viisas herrasmies, joka tahtoisi aina käyttää päätään ongelmatilanteita sun muita ratkaistessa - mutta valitettavasti ukko on perinyt omalta isältään aimo annoksen hermostuneisuutta ja paranoidia käytöstä, että joutuu usein kummallisissa tilanteissa hermostumisen valtaan, eikä pääse toteuttamaan itseään tai omaa uteliaisuuttaan. Se tekee Nemglanin luonteesta kaksipiippuisen, ja se vaatii siksi varsinkin hermostuneiden hevosten kanssa rauhallisesti toimivan hoitajan - kuka muka tahtoisi coboriin painoisen kasan heppaa niskaansa?

Mutta miten hermostunut hevonen voi olla järkähtämätön ja viisas? Nemglan kuitenkin on tutuissa olosuhteissa todellinen gentlemanni ja mikäli sen käsittelijä saa kannustettua sitä tarpeeksi, on ori aina valmis voittamaan pelkonsa ja tutustumaan innolla uusiin asioihin. Sillä on pirun hyvä muisti, eikä se varmasti unohda koskaan mitään - jos se kerran käveli keltaisen postilaatikon ohi hyvillä mielin suurten taputusten kera, ei se arkaile muitakaan postilaatikoita, vaikka ne kiiltelisivät pimeässä. Tallitavoiltaan ori on ollut täysi kymppi niin kauan, kun se on saanut asua tallinovesta katsoen ensimmäisessä karsinassa tarkkailemassa silmä kovana ihmisten ja muiden hevosten touhuja myös tallipihalla.

Hoitaessa Nemglan ottaa varsin lunkisti, vaikka se uusia ihmistuttavuuksia kohtaan voikin olla aluksi hyvin epäileväinen - siinä missä vanha hoitaja saa rapsutella sitä korvien takaa ja leuan alta, saa mukaan tullut uusi kaveri vain katsoa oriin leukaa alapuolelta sen nostaessa päänsä katonrajaan, kun ihminen on muka liian lähellä. Ori tarvitsee paljon tilaa karsinassaan, eikä luottamussuhde siihen synny yhdessä yössä - aikaa se vaatii, mutta on ehdottomasti sen arvoista. Kukapa ei haluaisi hoitaa kiltisti tilanteessa kuin tilanteessa paikoillaan seisovaa komeaa oria, joka ei ole, eikä ole sitten nuoruusvuosiensa jälkeen ollut kosketusarka mistään, vaikka hoitaja vähän säheltäisikin liian kovakouraisesti. Nemglan katsoo pienet virheet kavioidensa läpi.

Siinä missä päänharjaus sujuu hyvin, myös Nemglanin kaviot on kiva nostaa ja putsata - se ei ole mikään ajatuksia lukeva ihmemasiina, mutta reilusta jalan yläosaan suuntautuvasta pyynnöstä se nostaa kyllä koipensa. Takajalkojen kanssa saa tosin olla tarkkana, ukko vetää ne aivan uskomattoman ylös ja jää sitten silmät lautasina ihmettelemään, kun hoitaja ei nappaa siitä kiinni - ja niin ori vetää kintaansa takaisin maahan. Kengittäjän luona oriilla oli aikaisemmin tapana hypätä ulos nahoistaan, mutta enää sillä ei ole tarvetta moiseen - sen mielestä kengittäjän tilpehöörit ovat itse asiassa todella mielenkiintoisia, ja jos se vain saisi, olisi se varmasti innolla sovittamassa Kenkä-Erkin essua ja testailemassa uunia. Eläinlääkäriin Nemglan suhtautuu hivenen nihkeämmin, kukapa nyt pitäisi siitä ihmisestä, joka vain piikittelee ja määrää lääkekuureja?

Pesuboksiin menosta Nemglan ei pidä laisinkaan, mutta se suorittaa sinne astelun luottohoitajan perässä järkähtämättömällä tyylillä ja kestäen koko hoidon kuin miehen kuuluukin. Ukko tosin tykkää tylsyyttään ilmeillä ja irvistellä sen niskaan suihkuavalle vedelle, eikä kovin moni voikaan kävellä boksin ohi naama peruslukemilla oriin väännellessä naamaansa, venyttäessä kieltään ja lerputtamalla korviaan aivan ihmeellisesti. Silloin tällöin se tömistelee ja steppaa kieltään pyöritellen, mutta turhat hötkyilyt se lopettaa hoitajan komennuksesta.
Nemglanin varustaminen sujuu rutiinilla, mikään kiva toimenpide se ei tietenkään ole, mutta sujuu aikailematta toimittaessa hyvin. Suunsa se avaa nätisti tunkemalla sormet ensiksi hammaslomaan, ja vyötäkin saa aikalailla kiristellä, ennen kuin ori oikeasti antaa sen kiinni. Nuorempana otuksella oli tapana syödä suitsiaan, mutta enää se ei sitä tee - tajusikohan se näyttävänsä todella typerältä ohjakset suussaan, kuin itseään taluttaen.

Jos Nemglan sitten on vielä jotain, niin ehdottoman hyvä ratsu. Se vaatii isänsä tapaan ratsastajaltaan täydellisyyttä toimiakseen, mutta sitten se tosiaan toimiikin kuin satukirjasta varastettu Mansikkamaan taikaponi. Emänsä kaltainen junttura se ei ole koskaan ollut, vaan se osoittaa osaavaa ratsastajaa kohtaan syvää nöyryyttä ja miellyttämisen halua - kouluratsastus on ehdottomasti sen laji. Alkutunnista lähtien ukko on hyvin herkkänä ja täpinöissään koko touhusta, joskin se on usein aavistuksen kankeana ja tykkää liikkua huonosti lämmiteltynä myös huonosti lämmitellyn hevosen tavalla - suurien ympyröiden ja taivuttelun avulla sutviutuu hevosesta esiin aivan toinen puoli, jossa se liikkuu kouluhevosen tapaan hyvässä työskentelymuodossa takapäätään hyvin käyttäen.

Nemglan on aina valmis ylittämään itsensä, mutta siihen tarvitaan ratsastajankin panostusta. Pienet ja huomaamattomat, mutta tarkat avut pitävät oriin hyvässä työskentelymoodissa. Myös rauhallinen ja hiljainen istunta on tällä ukolla ratsastamisen perusta, se heittäytyy aivan mahdottomaksi, mikäli kuski ei tunnu osaavan hommaansa - miksi orikaan siis laittaisi tikkuaan ristiin? Oikean istunnan löytäminen Nemglanin megasuuriin ja irtonaisiin liikkeisiin voi olla hankalaa, muttei kuitenkaan mahdotonta - kyllä sitä oria voi pyytää myös hidastamaan ;)

Kotona treenatessa Nemglan on hyvä kelle tahansa sopivanlaisen istunnan ja apujenkäytön omaavan ratsastajan ratsuksi, mutta kilpailuissa vaaditaan peruskallion kaltaista rauhallisuutta ja järkähtämättömyyttä selässä istuvalta kuskilta. Jo lastaus virittää ukon todelliseen kisatunnelmaan, ja kisapaikalla se on yleensä valmiina loikkaamaan nahoistaan ulos pienimmästäkin rasahduksesta tai hoitajan ylimääräisestä liikkeestä. Oriin paikkoihin tutustumisessa kestää yleensä niin kauan, että itse verryttely tulee suorittaa todella kovalla kiireellä, mutta silti pitäisi ehtiä tehdä kaikki ja olemaan rauhallinen - siihen ei kuka tahansa pystykään. Radalla Nemglan on aivan ekstaasissa, se mulkoilee kaikkea radan ulkopuolellakin, mutta keskittyy silti koko ajan myös kuskiinsa - jos kaikki sujuu hyvin, toimii ori kuin unelma, mutta ratsastajan edes hieman puuttuessa oriin kyttäilyyn voi koko rata mennä totaalisesti penkin alle.

    Suku

 isä Ch Poltergeist
    YLA2, VWY-II, wD
 ii. Iorwerth
    wD, evm
 iii. Llewellyn
    wD, evm
 iie. Dwynwyn
    wD, evm
 ie. Rhonwen
    wD, evm
 iei. Rolant
    wD, evm
 iee. Riannon
    wD, evm
 emä Rhagair
     wD
 ei. Adra Adlewyrchu
      wD, evm
 eii. Adra Candryll
    wD, evm
 eie. Adra Eosaidd
    wD, evm
 ee. Goddaith
    wD, evm
 eei. Gogoneddu
    wD, evm
 eee. Serennog Rhodd
    wD, evm

Käytännönläheinen uusia sukulinjoja edustava suku. Allekirjoittanut pitää varsinkin oripoikansa kovapäisyydessään sympaattisesta emätammasta.

    Jälkeläiset

Nemglan on tarjolla welshponijalostukseen!

07.01.2012 o. Llygedyn Treiglwr (e. Llygedyn Treisiad) omistaja: Meow
05.03.2012 t. Pendrymaidd Dawn (e. Penfelyn Dawn), omistaja: Ponisiittola Smaho
17.07.2013 o. Afallwyn Naughton Dawn (e. Afalwydd Adara Dawn), omistaja: Sen

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

05.03.2012, päiväkirjamerkintä
Kevät on varsojen aikaa - ja niinpä suotiin Nemglanillekin uusi manttelinperijätär. Oma kasvattini, hieno koulutamma Penfelyn varsoi tänään kuvankauniin, rautiaan sabinotammavarsan, joka ehdottomasti tulee vanhempiensa tavoin loistamaan koulukilpailuissa jopa vaativalla tasolla. Typykkä nimettiin emälinjansa mukaan Pendrymaiddiksi, vaikka olisihan sille voinut jonkin Nemglan-henkisenkin nimen keksiä - mutta tammalinja vaati toisin. Varsasta on tullut mielenkiintoa osoittaneita kyselyitä aina Saksaa myöten, ja todennäköistä on, että Nemglanin ensimmäisestä tyttärestä tulee todellinen maailman matkaaja. Ei mikään turha jälkeläisnäyttö, niin.

07.01.2012, päiväkirjamerkintä
Nemglanille on vihdoin siunaantunut jälkikasvua! Tänään päivänvalon näki aivan upea pieni oriinkoltiainen, joka, kumma kyllä, on kuin suora kopio isästään! Nemglan astui jokin aika takaperin Elenin hienon tamman Treisiadin, joka nyt sitten varsoi isälleen esikoisen ja oman iltatähtensä. Pirteä ori on jo nimetty emänsä mukaan Treiglwriksi ja se saa vieroituksen jälkeen uuden kodin Meown luota Mewian Welshistä.

05.05.2011, päiväkirjamerkintä
Nemglan on tehnyt upean työn kilparadoilla ja nyt se on vihdoin kerännyt meriittilistansa niin pitkäksi, että sen on aika jäädä hyvin ansaitulle kilpailueläkkeelle! Sillä on aivan älytön lista tuloksia, 44 tsibaletta, joista kaikki yhtä lukuun ottamatta ovat vaativista luokista - ei huono tällaiselta pahaiselta ponilta, joka on monissa kisoissa saanut muilta kuskeilta halveksuvia katseita heidän upeiden puoliveriratsujensa turpien vartta pitkin, mutta niin se vain totuus kuuluu, että poni on paras. Eikä ponia voita mikään. Nemglan siirtyy nyt täyspäiväiseen siitoskäyttöön ja suuntaa vanhemmalla iällä sitten laatuarvosteluihin. Kiire ei ole ja sen tämä poika on kohdallaan osoittanut, että odottaminen palkitaan.

23.02.2011, kouluvalmennus
Tämänpäiväinen kevättalvinen kouluvalmennus ei sujunut aivan putkeen. Puolasta työharjoitteluun tulleet pojanklopit eivät tainneet ajatella paljoakaan, kun ryhtyivät kesken etukäteen ilmoitetun valmennuksen tiputtamaan maneesin katolta lumia. On sanomatta selvää, että Nemglan oli yksi niistä eniten shokissa olleista poloisista, joka oli aivan varma, että taivas tippuu nyt sen niskaan. Ori oli todella jännittynyt koko tunnin ajan ja tehtävät tuntuivat olevan yhtä tyhjän kanssa - tuntui jopa epäreilulta rohkaista ja kannustaa sitä aluksi vaativiin tehtäviin, joissa se oikeasti joutui antamaan kaikkensa, vaikka itse tiesi satulassa, että kohta kuitenkin rysähtää ja poni saa slaagin kesken parhaimpien ponnisteluidensa. Saivat ne puolalaisjätkät kuulla jälkikäteen kunniansa..

18.08.2010, kouluvalmennus
Nemglan osallistui tallillamme tänään järjestettyyn kouluvalmennukseen. Ori oli pirteällä päällä, joskin koko päivän kestänyt navakka tuuli muka häiritsi sitä, mikäli sitä ei pitänyt tarpeeksi kiireisenä ja keskittyneenä - varsinkin alkutunnista se heitteli ties mitä sivusteppiä lentävien lehtien kanssa, mutta kun sen todella laittoi ruotuun, ei ukkeli sieltä omin voimin kapinoinut pois. Se antoi parhaansa ja selkeästi itsekin nautti haastavasta puurtamisesta. Tämän jälkeen on hyvä suunnata talven koitoksiin.

12.05.2010, päiväkirjamerkintä
Nemglan on lyhyessä ajassa kerännyt paljon tasaisuutta ja koko ratsukko keskinäistä luottamusta ja rohkeutta, ja muutamissa kilpailuissa on käyty ihan kokeilu- ja harjoittelumielessä starttaamassa. Tänään Nemglan nappasi sitten ensimmäisen sijoituksensa! Ori teki tasaista työtä radalla ja tässä vaiheessa voi sanoa, että sen kakkossija kymmenen ratsukon luokassa oli ehdottomasti ansaittu työvoitto - tosin totta kai tuuriakin oli mukana näin nuoren klopin kanssa, mutta turhasta ei rusettia herunut! Nyt kun pää on aukaistu, saa Nemglan alkaa säännöllisesti tienaamaan omia kaurarahojaan, heh..

05.05.2010, päiväkirjamerkintä
Nemglanin kasvun ja sen fyysisen olemuksen tasapainottumisen odotteleminen selkeästi kannatti, sillä lyhyessä ajassa se on osoittautunut aivan mielettömäksi ratsuraketiksi. Oppimiskyvyssä ei ainakaan ole mitään vikaa, päinvastoin, muihin verrattuna hieman vanhempi Nemglan on nopeine hoksottimineen ja pitemmän pinnansa kanssa todellinen mallioppilas, vaikka välillä silläkin menee pupu pöksyyn yksin pimeässä maneesissa. Ajoittaisista kauhun hetkistä huolimatta ori on edistynyt huikeaan malliin ja mielettömällä tahdilla - tämä herra on ehdottomasti radoilla tänä kesänä!

20.04.2010, päiväkirjamerkintä
Osa Nemglanin ikätovereista hakkaa jo uraa kuin vanhat tekijät ja kevään ja alkukesän kisakalenterit on buukattu pullolleen, mutta tämä hintelä veitikka on pysynyt toistaiseksi poissa niistä kuvioista. Nemglanin kehitys, ei vain tavoille oppiminen vaan ihan fyysinen kasvukin on ottanut suhteessa enemmän aikaa, mutta eipä tässä kiire ole ollut. Poitsu tuntuu nyt vasta antavan jotakuinkin osviittaa lopullisesta korkeudestaan, ja kun se on nyt myöhään venynyt lyhyessä ajassa paljon pituutta, kestää koordinaatiokyvyllä vielä hetki seurata perässä. On se kyllä hatarasta menostaan huolimatta komea poika, todella komea - turhan hennonlainen vain, mutta kyllä se tuosta komistuu, kun ratsukoulutus päästään aloittamaan ja kunnon työskentelyllä kasvattamaan sille lihaksia ja massaa. Eteneminen on hidasta, mutta varmaa.

02.03.2010, päiväkirjamerkintä
Olisi ihanaa katsella arkea ruusunpunaisten lasien läpi ja ylistää Nemglanin nopeaa kotiutumista, mutta valitettavasti tilanne on täysin päinvastainen. Vaikka sitä ei mitenkään ennenaikaisesti riistetty emänsä luota, vaan se oli ennen vieroitustaan lähemmäs vuotias kuin puolivuotinen, on sen kotiutuminen kysynyt aikaa ja kärsivällisyyttä. Nemglan on osoittautunut melko ujoksi pojaksi, jossa varmasti riittää työsarkaa. Se on ehdottoman lupsakka ja ihana, mutta säpäkkyys ja ilmeisesti puuttuva itseluottamus tekevät sen kanssa työskentelystä hidastempoista. No, katsotaan, mitä tapahtuu.

25.12.2009, päiväkirjamerkintä
Allekirjoittaneen uusin hankinta, hintelä pieni poika Nemglan saapui tänään joululahjana kotiin. Se on Raekista kotoisin ja siis Keatin kasvattama, ja polveutuu aivan ihastuttavista vanhemmista. Itse asiassa meikäläinenhän oli iskenyt jo aikapäiviä sitten silmänsä sen emään, josta yksinkertaisesti oli joskus saatava varsa omaan talliin - kaikki kanssakasvattajat tietävät tämän maanisen hulluuden tunteen. Kun tilaisuus koitti, löin Keatille asiaa yhtään epäröimättä rahat käteen ja Rhagairin vielä syntymätön varsa vaihtoi omistajaa. Siitä on tultu pitkä matka tähän, että Nemglan konkreettisesti seisoo omin jaloin lumisessa tarhassa oman tallin pihassa, mutta odottamisen arvoista se on ollut!

    Kilpailut

Nemglanilla kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 44 kpl

20.12.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/06
18.12.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/06
13.12.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/06
01.12.10, villit koulukilpailut, vaB : 04/18
04.07.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/16
18.06.10, villit koulukilpailut, vaB : 02/06
16.06.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/06
15.06.10, villit koulukilpailut, vaB : 02/06
11.06.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/06
09.06.10, villit koulukilpailut, vaB : 02/06
21.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 02/10
19.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/10
18.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 03/10
16.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 03/10
15.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 02/10
14.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 03/10
12.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 02/10
16.07.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/16
16.10.10, villit koulukilpailut, vaB : 02/24
20.07.10, villit koulukilpailut, vaB : 04/16
19.07.10, villit koulukilpailut, vaB : 03/16
12.06.10, villit koulukilpailut, heA : 06/58
22.06.10, villit koulukilpailut, vaB : 05/40
17.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/07
18.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/07
19.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/07
20.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/07
22.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/07
23.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/07
25.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/07

04.03.11, KRJ, vaB : 03/30
05.03.11, KRJ, vaB : 04/30
08.03.11, KRJ, vaB : 03/40
09.03.11, KRJ, vaB : 06/50
02.03.11, KRJ, vaB : 02/100
18.03.11, KRJ, vaB : 06/50
01.05.11, KRJ, vaB : 04/30
04.05.11, KRJ, vaB : 01/30
01.05.11, KRJ, vaB : 05/40
04.05.11, KRJ, vaB : 01/40
05.05.11, KRJ, vaB : 05/40
27.04.11, KRJ, vaB : 06/50
02.05.11, KRJ, vaB : 03/46
03.05.11, KRJ, vaB : 02/46

 

Nemglan on virtuaalihevonen.
Kaiken materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!