otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Swinghill's Nefisa VH05-024-7384

Kuollut 01.12.2013

     

  Virallinen nimi   Swinghill's Nefisa   Säkäkorkeus   118 cm
  Lempinimi   Nefisa   Syntynyt   05.08.2008, VHKR
  Rotu   Welsh mountainponi   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikonkimo   Kasvattaja   Kya, Keinumäki
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 60 cm
Käyttö: Siitosponi

Saavutukset: VIR MVA Ch (anottu 08.02.10, myönnetty 09.02.10)
                    VWY-II, 5 + 6 + 8 + 22 + 5 = 46p. Tilaisuuden paras poni! 25.06.2010
                    YLA1, 28 + 45 + 32 + 35 = 140p, "hieno!" 21.09.2012

Nefisa on nelivuotias 04.12.2008

    Taustaa

Nefisa on oikea löytö talliin! Allekirjoittanut bongasi eräänä kauniina (vai oliko se myrskyisenä..?) päivänä ht.netistä Keinumäen myyntitopikin, josta löytyi hurmaavaakin hurmaavampi nuorehko, mutta jo melko paljon kokemusta omaava näyttelymountti - sertit jo champion-arvonimeen omaavan ja kerran sijoittuneen kauniin tamman myynnin syy jäi epäselväksi, mutta Nefisan ollessa todellinen rakennekukkanen ja polveutuvan vallan mainiosta, uudesta welshkannasta, oli Danin pakko jättää neidistä tarjouksensa.

Ja kaikeksi onneksi tarjous upposi ja kaikki alkoi rullata hyvin tämän melko tuoreen tulokkaan kanssa! Rima oli jo alusta lähtien asetettu sen kanssa korkealle, mutta tavoitteiden saavuttaminen ei ollut tammalle mikään ongelma! Se on suorittanut kadehdittavan hyvän uran kilparadoilla niin koulu- kuin matalissa esteluokissakin ja kiertänyt menestyksekkäästi näyttelykehiä - silti Nefisan muotovalion arvonimi oli niin monen hikipisaran ja kyyneleen takana, mutta ainakin onnistumisen tunne oli ainakin kahta kauheampi. Myöhemmin tammasta on tuleva vielä oivallinen siitostamma, mutta sen suvun kanssa aion olla tarkkana - vain parhaita oriita allekirjoittaneen sydämen vuosien varrella useasti sulattaneelle Nefisalle!

    Luonnekuvaus

Nefisa on oikein osaava ja mukava, vaikkakin todella herkkä poni vastaamaan käsittelijänsä mielialaan - sananen vain, mistään ei tule mitään, mikäli tätä herkkää tammaa käsitellään liian kovakouraisesti, suuttuneena, muuten vaan kiukustuneena tai kiireessä: muutoin niinkin miellyttämisenhaluinen tamma viskelee hermostuneena päätään ja tarjoaa suloisten korvien höristelyn sijaan takapäätään. Molempien osapuolten pysyessä normaalissa tyytyväisessä olotilassa on Nefisan hoitaminen todella mukavaa, vaikka varsinkin kiima-aikoina tamma tuppaa olemaan hieman liian neiti.
Ratsastaessa Nefisa on hyvin osaava ja herkkä - se on helppo saada rehelliseen perääantoon ja se kulkee näin pieneksi poniksi suorastaan kadehdittavan suurella askeleella, mutta yksikin epäselvä tai ylimääräinen liike satulassa saa tamman helposti pois tolaltaan; täydellinen ratsu vaatii täydellisen ratsastajan.

Nefisa-neiti on yleisesti ottaen hyvin mukava käsitellä - karsinaansa astujia tamma tulee tervehtimään pilke silmäkulmassa, korvat hörössä ja sieraimet hiljaisista hörähdyksistä väristen. Se nuuskii taskut, kuten jokainen kunnon poni ainakin, ja peruuttaa sitten ihmisen luota, kuin tämä olisi tammalle lelu, jonka se kerta kerran jälkeen hylkää uutuudenviehätyksen jälkeen - ei kuitenkaan aivan, Nefisa vain vetäytyy syrjemmälle odottelemaan harjaustuokion alkamista antaen ihmiselle tilaa kaivaa kumisuka ämpäristä. Kiinni tätä tyttöä ei ole koskaan tarvinnut hoitaessa sitoa, vaikka aina silloin tällöin niin käy, että hoitaja ei olekaan aivan parhaimmalla tuulella, johon Nefisa (yli)reagoi herkästi: ponin alkaessa hyöriä hermostuneena, jolloin tuohtunut hoitaja päättää yleensä sitoa ponin, mikä oikeastaan saa tamman vain nykimään riimua ja -narua päästään vielä pahemmin.

Itse harjaus sujuu kuitenkin, harjauksen kummankin osapuolen kemioiden sitten kohdatessa rauhan merkeissä, varsin mallikkaasti Nefisan nauttiessa kumisualla pyörittelystä ja juuriharjalla rapsuttelusta. Se seisoo kiltisti paikoillaan, eikä ole oikeasti lainkaan kosketusarka: kiima-aikoina se voi tosin vartioida kainaloitaan ja vatsanalustaan turhankin ärhäkästi, mutta hoitajan napakka kielto saa sen kyllä lopettamaan mahdollisen luimimisen tai muun kapinoinnin. Pään ja jalkojen harjaus sujuu sitä vastoin poikkeuksetta hyvin, ja kavioiden nostokin sujuu rutiinilla - mikäli jalkaa kuitenkin kohtuuttoman kauan putsataan, voi Nefisa jo tylsistyä ja lähteä vain kävelemään kolmella jalalla, jolloin hoitajan on pakko päästää irti. Törkeää käytöstä, mutta onneksi tamma tuntuu suorastaan varovan upottamasta kavioitaan syvimpiin mutakivikuoppiin.

Satuloiminen kieltämättä ei ole tamman suosikkitoimenpide, mutta satulan saa näppärästi nostettua tamman selkään, mikäli itse pysyy rauhallisena. Nefisa voi koettaa väistää satulaa, ja viimeistään satulavyötä kiristäessä se asettaa jalkansa sellaiseen suppuun, ettei hoitaja viitsi kiristää vyötä sen alle jäädessä hevosesta epämiellyttäviä ryppyjä. Myös pullistelu tuntuu suorastaan olevan verissä tällä kimotammalla, mutta viimeistään kentällä tamma on jo unohtanut vihansa vyötä kohtaan. Kuolaimet tamma ottaa suuhunsa, mutta pyörittelee varmasti kieltä niin, että kuolaimet voivat löytyä kielen alta, mikäli hoitaja ei vedä suitsia tamman niskan yli tarpeeksi nopeasti.
Loimeen Nefisa suhtautuu tyynesti, samoin kuin usein loimen käyttöä edeltävään toimenpiteeseen pesuun: Vesi ei kutita eikä hankaa, ja sopivan lämpöisenä se on oikein mukava elementti!

Ratsuna Nefisa on hyvin herkkä ja todella osaava poni - sillä on rodulleen uskollisesti mainiot liikkeet, sekä kadehdittava eteenpäin pyrkimys: tamma on aina kuulunut siihen kastiin, jota ennemmin pidätetään kuin patistetaan hiki hatussa eteenpäin. Suustaan hieman herkkää neitiä ei kuitenkaan voi kiskoa aivan miten tahansa ohjista, vaan tasaisen ja melko kevyen kuolaintuen saatuaan poni toimii vallan mainiosti pelkällä istunnalla, vaikka alkutunnista meno voikin hirvittää. Nefisa taipuu ja asettuu pehmeästi pienillä avuilla, ja huolellisen verryttelyn jälkeen tamma venyy mielellään eteen alas.

Tamma on mitä kadehdittavin kouluponi, mutta toisaalta ratsastajan ei sovi käydä ylimieliseksi, vaan keskityttävä täysillä pieneen kimoon ratsuunsa ja unohdettava kaikki muu tamman selässä istuessaan - Nefisa on nimittäin hyvin herkkä sille istunnalle niin hyvässä, mutta myös pahassa, ja ratsastaja voi tahallisesti saattaa tammaparan täydelliseen hämmennyksentilaan. Siitä selviäminen voikin olla sitten kovemman työn takana, sillä ponipoloinen kyseenalaistaa usein ratsastajan luotettavuuden: voi, niin osaava poni, joka taitaa avot ja sulut ravissa, pohkeenväistöt ja vastalaukat mainiosti, muuttuu tönköksi avuilta lintsaajaksi. Ratsukon yhteistyön kuitenkin alkaessa ja sujuessa saumattomasti on Nefisa mitä upein ratsu ja pärjää hyvin myös vaativammissa koululuokissa!

Esteet ovat Nefisalle jonkin asteinen ongelma, vaikka se pitääkin niiden yli hyppäämisestä - esteiden pysyessä sopivan matalina tamman kuumumisesta ei ole vaaraa, ja sillä voi ratsastaa myös aikaa vastaan melko mukavasti kaiken sujuessa hyvin. Puomirakennelmien kuitenkin kohotessa korkeammalle voi tamma alkaa hieman jänistää, ja sen hypyt muuttuvat pehmeistä ylityksistä surmansyöksyiksi, joissa tamma nykäisee roimasti itselleen enemmän ohjaa ratsastajan horjahtaessa satulassa - vaikka rata sujuisikin suuremmitta virheittä ponin kaahatessa hieman hermostuneena kieli vyön alla ja ylittäen esteet jotenkuten, eivät tyylipisteet ole kovin korkeat. Pienemmillä esteillä Nefisa on kuitenkin varma hyppääjä, eikä tuijottele edes värikkäitä lankkuja, muureja tai portteja - ja onhan se mukavaa vaihtelua ainaisen kouluväännön rinnalla!

    Suku

 isä Kelmi KAR
    wm
 ii. Y.M Epidemic
    wm
 iii. A.P Dittes
    wm, evm
 iie. Empille
    wm, evm
 ie. Ed' Gipsy GER
    wm
 iei. Felix GER
    wm, evm
 iee. Anett Dan GER
    wm, evm
 emä VIR MVA Ch Rowland's Katisha
     VWY-II, KTK-II, YLA2, wm
 ei. VIR MVA Ch Keith MV
      wm
 eii. VIR MVA Ch Clawer Avenue
    wm
 eie. Arianrhod
    YLA2, wm
 ee. Missway's Imarisha
    YLA3, wm
 eei. VIR MVA Ch Genims Micklee
    KTK-II, YLA3, VWY-III, wm
 eee. VIR MVA Ch Tyford Birdie
    KTK-II, YLA2, VWY-II, wm

Nefisalla on todella mukava suku, vaikkei se aivan tasainen olekaan - mitätön polvella heittävä tasaisuudentuhoaja ei kuitenkaan ole vakava kauneusvirhe, kun tamman netistä löytyvät sukulaiset ovat kuitenkin näinkin upeita tapauksia!

Sukuselvitys isän isovanhemmille:
Nefisan koko ilkikurisen ja hankalaluontoisen isälinjan juuri ja takapiru on herasilmäinen ruunikonkimo ori A.P Dittes, joka on periyttänyt kamalaa luonnettaan erittäin vahvasti - ori oli ulkomuodoltaan oikea kaunokainen, rakennekukkasten ylväs isä, mutta näyttelykehissä se tapasi keppostella, hyppiä pystyyn ja taiteilla mitä ihmeellisimpiä vänkyröitä narunvarressa kesken arvostelun. Siksi potentiaalinen ori ei päässyt koskaan mihinkään varsinaiseen käyttöön siitospuuhien ja harvahkon näyttelyttämisen lisäksi.
Sitä käytettiin kuitenkin onnistuneesti jalostukseen rauhallisempiin tammoihin miksaten, mikä tekikin Dittesistä aikanaan erittäin hyvän ja halutun emänisän.

Aina ei kuitenkaan voinut onnistua, kuten ilkikurista isänisää Epidemicia tehdessä. Emätamma Empille edusti kuitenkin sitä kaikista ihastuttavinta mahdollista partneria kovapäiselle oriille - punarautias pikkutamma oli yritteliäs ja erittäin miellyttämisenhaluinen, ja se oli erinomainen kouluratsu toimien näppärästi ja näyttävästi myös nuorempien pikkulasten ja aloittelijoiden alla. Empille oli eläessään myös loistava siitostamma, joka jätti jälkeensä kuusi hienoa, omalla alallaan menestynyttä rehellistä ponia - sekä sen seitsemännen, ilkeän kelmin nimeltä Epidemic!

Ditteistä lähtöisin oleva isälinja ei ole kuitenkaan onneksi ainoa syypää muun muassa Nefisan isän Kelmin kovapäiseen luonteeseen - nimittäin isänemä Ed Gipsynkin vanhemmat olivat melkoisia rasavillejä! Itse asiassa riehuminen koitui sen saksalaisen isän Felixin kohtaloksi, kun se hurjassa oriin uljaudessaan otti ja karkasi laitumelta katkaisten siinä rytäkässä jalkansa läheisessä metsikössä. Vasta pari kautta jalostuksessa vaikuttanut ori jouduttiin tämän välikohtauksen takia vähän myöhemmin lopettamaan, kun se ei osannut seisoa aloillaan eikä ottaa rauhallisesti sairaslomallaan.

Felix on nykyään melko harvinainen tapaus Saksan ulkopuolisissa mountainlinjoissa, mutta meiltä päin sitä löytyy paljonkin miksattuna tammaan nimeltä Anett Dan. Anett oli hyvin uppiniskainen tammanretale, tummanruunikko pirulainen, jonka päätyö oli käydä päivittäin ratsastustunneilla pikkutyttöjen kiusana. Toisaalta omapäisyytensä takia Anett oli omiaan opettamaan nuoremmillekin lapsille kärsivällisyyttä, päättäväisyyttä ja periksi antamattomuutta - ja kyllähän tuittupäinen poni sitten palkitsikin vuoden reippaasti raataneet ratsastajansa, kun sen omistaja tajusi sen jalostusarvon ja varsotti tamman lähes joka vuosi. Pieni pörröisen emänsä vierellä kirmaava mountainvarsa sai kyllä anteeksiantamattomankin sydämen sulamaan!

    Jälkeläiset

Nefisa on tarjolla welshponijalostukseen!

11.04.2010 t. Nefertiti Dawn (i. MH Blackfoot), omistaja: Dani
08.03.2011 o. Nathair Dawn (i. Joyhofs Arthur), omistaja: Gee

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

Tilan säästämiseksi Nefisan päivyri on siirretty omalle sivullensa, jonne pääset tästä!

    Kilpailut

Nefisalla kilpaillaan pääpainoisesti KRJn sekä ERJn alaisissa helpoissa kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 67 kpl (20 erj, 47 krj)

17.11.08, ERJ, 50 cm : 01/22
13.11.08, ERJ, 60 cm : 01/23
06.02.09, ERJ, 60 cm : 02/40
12.02.09, ERJ, 60 cm : 02/40
12.07.09, ERJ, 60 cm : 03/72
16.07.09, ERJ, 60 cm : 05/30
18.07.09, ERJ, 60 cm : 03/30
22.07.09, ERJ, 60 cm : 04/30
17.07.09, ERJ, 60 cm : 05/58
20.07.09, ERJ, 60 cm : 05/30

24.01.09, KRJ, heC : 07/85
26.01.09, KRJ, heC : 06/100 90.167%
27.01.09, KRJ, heC : 07/100 89.842%
09.02.09, KRJ, heB : 04/42 88.002%
11.02.09, KRJ, heB : 04/42 89.445%
10.02.09, KRJ, heB : 05/60
16.02.09, KRJ, heC : 04/30
17.02.09, KRJ, heC : 02/30
29.06.09, KRJ, heC : 03/30
29.06.09, KRJ, heC : 01/30
29.06.09, KRJ, heC : 05/30
29.06.09, KRJ, heC : 04/30
29.06.09, KRJ, heC : 05/30
28.02.09, KRJ, heC : 07/50
23.03.09, KRJ, heC : 01/40
15.02.09, KRJ, heC : 03/50
15.02.09, KRJ, heB : 03/50
20.02.09, KRJ, heC : 02/60
07.07.09, KRJ, heC : 04/60
07.07.09, KRJ, heA : 05/60
10.07.09, KRJ, heB : 03/30 85.461%
13.07.09, KRJ, heB : 05/100 76.39%
15.07.09, KRJ, heA : 01/50
15.07.09, KRJ, heA : 02/50
30.07.09, ERJ, 60 cm : 09/100
21.07.09, ERJ, 60 cm : 05/30
21.07.09, ERJ, 60 cm : 05/30
24.07.09, ERJ, 60 cm : 02/30
25.07.09, ERJ, 60 cm : 02/30
26.07.09, ERJ, 60 cm : 01/30
17.07.09, ERJ, 60 cm : 01/44
22.07.09, ERJ, 60 cm : 05/50
19.08.09, ERJ, 70 cm : 07/50
20.08.09, ERJ, 70 cm : 07/50

18.07.09, KRJ, heB : 06/50
14.07.09, KRJ, heC : 05/60
14.07.09, KRJ, heB : 06/60
15.07.09, KRJ, heC : 07/60
16.07.09, KRJ, heA : 03/60
19.07.09, KRJ, heB : 04/30
22.07.09, KRJ, heC : 05/30
14.07.09, KRJ, heC : 03/40
14.07.09, KRJ, heA : 02/40
17.07.09, KRJ, heC : 02/40
18.07.09, KRJ, heB : 05/40
15.07.09, KRJ, heA : 03/50
18.07.09, KRJ, heB : 01/50
18.07.09, KRJ, heB : 04/50
28.07.09, KRJ, heC : 06/100 69.926%
23.07.09, KRJ, heC : 03/50
19.07.09, KRJ, heC : 04/50
29.07.09, KRJ, heB : 02/40
09.08.09, KRJ, heA : 06/40
10.08.09, KRJ, heB : 04/60
14.08.09, KRJ, heA : 01/40
18.08.09, KRJ, heA : 04/40
21.08.09, KRJ, KNS : 01/100
27.09.09, KRJ, heA : 02/39 *

rusetti

 

Swinghill's Nefisa on virtuaalihevonen.
Kuvat © Marc & Anita Aerts
Kaiken muun materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!