otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Naoise Dawn VH11-022-0141

Kuollut 27.06.2015

  

  Virallinen nimi   Naoise Dawn   Säkäkorkeus   130 cm
  Lempinimi   Naatti   Syntynyt, ikääntyminen   20.08.2011, VHKR
  Rotu   Welshponi (sektio B)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Voikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 70 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset: KTK-III, 18 + 18 + 16 + 16 = 68 p. 15.02.2012
                    "Orileima saisi olla vahvempi, tyylikäs,
                    rakenteessa epäsopusuhtaisuutta,
                    selän lihakset kehittymättömät."

                    Champion, myönnetty 06.05.2015
                    VWY-II, 7 + 7,5 + 8 + 22 + 5 = 49,5p. 30.05.2015

3-vuotias 20.11.11

    Luonnekuvaus

Naatti on ori, jonka syntymää odotin kuin kuuta nousevaa ja sen ollessa varsa olin siitä hyvin innoissani. Sillä on takanaan upea suku ja maallisen olemuksensa somistajana upea ulkonäkö, mutta valitettavasti vanhemmiten sen uteliaana maailmaa tutkivat aivot ovat vaihtuneet pelkäksi sahanpuruksi. Jotkut ihmettelevät, miksi pidän niin kovasti kausittain kenkkuilevista tammoista, ja Naatti tarjoaa siihen selityksen. Mieluummin ailahtelevainen luonne, jolloin joskus sujuu täydellisesti ja joskus sujuu miten sujuu, kuin täysi pölkkypää, jonka aivoihin mahtuu vain yksi asia kerrallaan.

Naatin hoitajalta vaaditaan pitkää pinnaa ja omistautumista oriin hoitamiseen. On vain jaksettava yrittää, uudelleen ja uudelleen, jankata samoja käskyjä vaikka mikä olisi, kun ori ei vaan ota opikseen ja uppiniskaisesti kieltäytyy kaikenlaisesta yhteistyöstä. Korvat sillä tuntuvat olevan lähinnä koristeena. Taluttaessa Naatti häslää ja hilluu narun päässä, eikä ota kuuleviin korviinsa hoitajan toruja tai kiroilua. Uusia tuttavuuksia se ei kunnioita ja tulee taatusti päälle, jos saa siihen mahdollisuuden - esimerkiksi kuralammikon kohdatessaan loikkaa se taatusti suoraan hoitajan niskaan. Lastaaminenkin on aina hirveää sähellystä, kun Naatti soutaa ja huopaa suuntaan ja toiseen, peruuttelee ja pyllistelee trailerin sillalla ja jos mahdollisuuden saa, loikkaa siitä vielä jonkun viattoman sivullisen päälle. Liinat trailerin sivuilla ovat ihan ehdoton varuste.

Hoitotoimenpiteet sujuvat suhteellisen ongelmattomasti, jos Naatin iskee tallin käytävälle molemmin puolin sidottuna seisomaan. Siinä se aikansa kuopii ja mupeltaa turvallaan ketjuja, minkä nyt yltää, mutta lopettaa sitten ja tyytyy lähinnä tuhahtelemaan turhautuneena hoitajan tekemisille. Itse olen luovuttanut kokonaan oriin komentamisen suhteen tallissa, sillä huomiota saadessaan se taatusti vain jatkaa ja jatkaa ikuisuuksiin. Helpompi on jonkin aikaa kestää ja antaa oriin lopettaa omia aikojaan, kun se ei saakaan mitään vastakaikua. Ei se siinä käytävällä sidottuna ala päällänsäkään pomppia huomiota saadakseen, joten sille ei lopulta jää muuta vaihtoehtoa kuin tyytyä kohtaloonsa.

Kun Naatin hoitaa ripeästi, välttyy monelta harmilta, joita ori alkaisi keksiä kyllästyttyään hoidettavana olemiseen. Kengittäminen on ainoa asia, jota ei voi tietyn pisteen jälkeen enää nopeuttaa ja siinäpä Naatti tykkääkin riekkua. Se polkee jalkojaan ja kiskoo niitä pois kengittäjän käsittelystä. Todella raivostuttavaa ja jos ori olisi jalaton kebabeläin, olisi elo sen kanssa huomattavasti helpompaa.

Ratsuna Naatti vaatii tuttuun tapaan rajatonta kärsivällisyyttä. Se taatusti säheltää ja tekee aivan päinvastaista, kuin kuski haluaisi, mutta hermostumalla saa sen vain heittäytymään entistä mahdottomammaksi. Kiukuttelu satulassa vain lisää vettä sen myllyyn ja pian varmasti sitten piehtaroidaankin varusteet päällä tai pompitaan tasajalkaa kuolainta karkuun. Naatti vaatii selkeät rajat ja jämptin kuskin, joka kylmänrauhallisesti muistuttaa sitä uudelleen ja uudelleen siitä, mitä oltiinkaan tekemässä. On huomattu, että Naatti ilmeisesti onnellisilta nuoruusvuosiltaan muistaa, kuka on sen kalloon ratsastuksen saloja kaivertanut ja näiden henkilöiden kanssa se on hieman helpompi. Kun selästä ei ole vuosien mittaan tultu kuin pari kertaa ja niistä harvoista kerroista on seurannut sellainen myllytys, on Naattikin ilmeisesti oppinut, keille ei pelleillä. Harmi on, ettei Naatille oikein kukaan muu ratsastaja sitten sovikaan eikä esimerkiksi sen lainaaminen jollekin hyväuskoiselle poniratsastajalle tule kysymykseen.

Kun tietää, miten Naatti toimii, saa sitä ulospäin ihan mukavalta näyttävän menopelin. Se polveutuu sellaisesta koulusuvusta, ettei sillä yksinkertaisesti voi olla muuta kuin hyvät liikkeet, rytmitaju ja tasapaino. Vaikka se on tyhmä, ei se sen fysiikkaa muuta. Ratsastajaan tukeutumisessa yleensä menee aikansa, Naatti mukamas aina tietää paremmin ja siksi se ei aina suorilta käsin luota kuskiinsa ja rentoudu. Kun letkeys saavutetaan, on Naatti komean pienen lohikäärmeen näköinen. Suu vaahtoaa sillä aina valkoisena kuin raivotautisella. Siitä on joskus jopa joku koulutuomari kiittänyt.

    Suku

 isä Gwalch Nwyff
    VWY-II, wb, vkk
 ii. Ch Cadfridog Nymfo
    VWY-II, YLA2, VWY-C, wb
 iii. Italoborthos
    wb, evm
 iie. Qu'Appelle
    wb, evm
 ie. Câriwr Dwr Snowdonia
    KTK-II, VWY-II, wm
 iei. Câriwr Y Farn Fawr
    wm, evm
 iee. Waikaia River Serena
    wm, evm
 emä Balladwr Dawn
     VWY-II, wb, rn
 ei. Ch Excalibur
      KTK-III, VWY-II, YLA1, VPA2, wb
 eii. Marchog Caliba
    wb, evm
 eie. Lady Ewyllys
    wb, evm
 ee. Cambria Ballerina
    wb
 eei. Diemwnt Morfiliwr
    wb, evm
 eee. Cambria Blossom
    wb, evm

Kaksipolvinen suku, jossa on edustettuna uusia linjoja.

    Jälkeläiset

Naatti on tarjolla welshponijalostukseen!

23.01.2012 B-t. Rachcliff Cinnamon (e. Aelwen Cirit), omistaja: rio
03.08.2012 PB-t. Zeph Adelheid (e. Ithel Artaith), omistaja: elen
28.01.2013 B-t. Privera's Dark Chocolate (e. Privera's Chocolate Dream), omistaja: Siittola Privera
20.09.2013 B-o. Mewian Nevett (e. Aelwen Nerdanel), omistaja: Meow
03.12.2013 B-t. Miss Feelgood (e. Bychan Farren), omistaja: Wuuki.

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

23.04.2015, päiväkirjamerkintä
Vanhemmiten hieman rauhoittunut Naatti on tehnyt jo pitkän uran siitosoriina ja menestynyt sekä näyttelyissä että kilpailuissa. Olen alkanut pohtia, joko olisi vihdoin senkin vuoro käydä näyttäytymässä VWY:n laatuarvostelussa. Jos treeni aloitetaan ajoissa, voisi esiintyminenkin sujua varsin mallikkaasti ja tässä ajassa ehtisi vielä vähän kohentaa oriin kuntoa, rakentaa lihasta ja sulattaa läskiä. Liian rankasti ei kuitenkaan voi aloittaa, sillä Naatti on niin kauan ollut pelkkänä oloneuvoksena ja komealla värityksellään tallin koristeena. Nyt pitää vain potkia projekti liikkeelle!

21.03.2013, päiväkirjamerkintä
Viimeinen serti on vihdoin metsästetty! Siittola Priveran shetlanninponi- ja welshnäyttelyissä onni suosi ja Naatti sai kuin saikin itselleen keploteltua viimeisen sertin. Matka sujui jälleen kerran kumman rauhallisesti, Naatti tuntuu pikkuhiljaa tottuneen siihen käsitykseen, ettei se riekkumalla aiheuta loppujen lopuksi muuta, kuin vain harmia itselleen, joten ehkä sen on vain omistajansa kaltaisen käytösnatsin kanssa tyydyttävä osaansa häviäjänä. Ja hyvä niin!

08.12.2012, päiväkirjamerkintä
Ponitalli Adinassa järjestettiin tänään näyttelyt, joihin Naatti sai suunnata muutaman muun ponimme kanssa. Näyttelytauko onkin venähtänyt oriilla aika pitkäksi, ja liekö juuri sen takia se käyttäytyi tällä kertaa paljon paremmin kuin normaalisti! Kyllähän se meuhkasi, mutta karannut käsistä ja toisille oreillekin se vain tyytyi irvistelemään, eikä yrittänyt saman tien tappaa. Tuomarikin arvosti oriin hieman hillitympää käytöstä ja sertihän sieltä tipahti! Nyt ei paljoa puutukaan enää, jotta oriista saataisiin joskus champion. Sinä päivänä lupaan lopettaa sen kiusaamisen.

03.08.2012, päiväkirjamerkintä
Naatille onkin alkanut jo siunaantua jälkikasvua muun sekoilun ohessa ja tänään sille syntyi toinen tammavarsa! Ja erittäin kaunis sellainen. Joshin kaunis kimo tamma Ithel Artaith oli astutettu Naatin siemenestä ja tuloksena syntyi tänään erittäin kaunis voikko part bred-tammavarsa! Mikäli tulevaisuutta voi yhtään ennustaa, pitäisi tuosta varsasta kasvaa todellinen moniosaaja, kiitos koulupainotteisen isän ja estepainotteisen emän, ja ehkäpä myös näyttelyissä menestyvä sellainen. Mainiot jälkeläiset ovat ainoa syy pitää Naattia, ja toivon todella, että ne myös hieman kiillottavat oriin surkeaa mainetta markkinoilla.

15.02.2012, päiväkirjamerkintä
Kurittomuudesta johtuen on Naatin näyttelyttäminen jäänyt viime aikoina vähemmälle, mutta tänään se kävi silti näyttäytymässä kantakirjatilaisuudessa. Eihän sekään reissu ihan putkeen mennyt, mutta kolmospalkinnolle se kuitenkin pääsi lopulta kirjoihin! Tyylikkyyttä kehuttiin ja rotuleimaa, eikä niissä olekaan moitteen sijaa. Kyllähän Naatti nimenomaan tyylikkäältä näyttää, silloin kun se ei hirmupäänä riuhdo minne sattuu. Saisi vaan olla käytökseltäänkin tyylikäs. Noottia tuli selän kehittymättömistä lihaksista, minkä kyllä itsekin arvasin rokotettavaksi asiaksi. On vaan oriin treenaaminen vähän jäänyt, kun sen ratsastaminen harvoin on mitään mukavaa iltapuuhaa.

21.12.2011, päiväkirjamerkintä
Naatti nappasi tänään ensimmäisen sertinsä näyttelyistä! Welsheille avoimia näyttelyitä vietettiin tänään kisakeskus Bailadorissa ja vähän tuntuu, ettei samoihin tiloihin tai samalla tuomarille ole enää asiaa tämän samaisen oriin kanssa. Loppusijoitushan on aivan mainio, irtoserti ja kaikkea, mutta käytös ja esiintyminen menivät niin päin honkia, etten keksi sanoja kuvailemaan. Siellä Naatti pomppi tasajalkaa, riuhtoi ja veuhtoi joka suuntaan ja pääsi itse asiassa irtikin. Onneksi toope ori ei tajunnut miljoonia mahdollisuuksiaan aiheuttaa täyttä katastrofia vaan kiisi kiltisti viereisen trailerin ponin kaurasangolle syömään.. Oho.

20.11.2011, päiväkirjamerkintä
Tänään vietettiin Naatin kolmevuotissynttäreitä, mikä tarkoittaa sitä, että nyt sitä voi virallisesti alkaa kierrättää näyttelyissä aikuisluokissa ja toivoa jonkinlaista menestystä! Se onkin sitten eri asia, kehtaako tätä vastarannan kiiskiä esitellä kellekään muulle kuin itselleen hämärässä maneesissa.. Jonkin verran on jo näyttelyttämistä harjoiteltu, eli siis siistiä ravia käsittelijän rinnalla ja aloillaan seisomista.. Ylivoimaiselta tuntuu ukkelille olevan. Kun käsittelijän päälle olisi niin kiva loikkia laukassa ja mielellään pukitella samalla! Not! Synttäreiden kunniaksi Naatti sai tänään viettää vapaapäivää inhokkihommistaan, mutta huomenna taas jatketaan. Josko se joskus jotain oppisi.

15.09.2011, päiväkirjamerkintä
Naoise, jonka nimi äkkiä vääntyi tallin henkilökunnan suussa Naatiksi, on viime aikoina kasvanut ja komistunut paljon, mutta valitettavasti samalla muuttunut myös todelliseksi pölkkypääksi. Sen ego on kasvanut samassa suhteessa sen fyysisen koon kanssa, mutta valitettavasti kun säkäkorkeuden puolesta yläraja saavutettiin, jatkoi ego kuitenkin kasvamistaan edelleen. Naatti on todella itsepäinen teini, joka kyllä kysyy käsittelijältään kärsivällisyyttä ja kieroutunutta huumorintajua. En tiedä, missä on mennyt vikaan, sillä pikkuvarsana poitsu oli vielä hyvin hyväntuulinen ja sai viettää ihan yhtä onnellista elämää kuin meidän muut varsat. Muista kasvoi sosiaalisia ja välkkyjä poneja, tästä yhdestä taas tuli todellinen mätä omena. Ei kai auta kuin keksiä oikeat keinot..

20.08.2011, päiväkirjamerkintä
Tallin uusi kuningas on täällä! Upea, iki-ihana, terve ja terhakka voikko orivarsa, jolle allekirjoittaneella oli nimikin valmiina jo kauan ennen sen syntymää: Naoise! Kyseessä on tällä kertaa todellakin jokin spesiaalitapaus, sillä varsominen ei sujunut ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Pikkumies päätti tulla maailmaan keskellä kirkasta päivää laitumella, eikä se jäänyt pyörimään ja hyörimään emänsä sisään, vaan pungersi saman tien raketin lailla ulos. Emä Balladwr hädin tuskin ehti tajuta, mitä tapahtui. Ja siitä varsa ponnisti sitten omille jaloilleen alta aikayksikön ja hurmasi kaikki, niin ympäröivät, hölmistyneet toiset ponitkin, kuin huolissaan paikalle kiitäneen allekirjoittaneenkin, joka oli valmiina elvytystoimiin sekä eläinlääkärin, palokunnan ja armeijan paikalle kutsumiseen.. Lekuri lopulta paikalle saatiin, muttei hätätapausta varten, vaan tarkastamaan uusi tulokkaamme. Odottakaas, kun tämä käänteentekevä, aivan omaa luokkaansa oleva pikkumies kasvaa!

10.08.2011, päiväkirjamerkintä
Olen jo pitkään mietiskellyt, että tallissa olisi tilaa uudelle B-ponioriille. Mulla on noita vähän pitempisukuisia tammoja aikamoinen määrä ja ne haikailevat kaihoisasti samanmittaisen suvun omaavan prinssin perään. Sillä allekirjoittaneen mahtipontisten juhannuskekkereiden ja kesän muiden rientojen, liian ponishoppailun ja sen sellaisen, takia ylimääräistä rahaa ei juuri tilillä ole, päätin suunnata katseeni omiin poneihini. Ja heti äkkäsin sopivan yhdistelmän: Riiviöiden kasvattama iki-ihana hölmöläisori Nwyff ja itse kasvattamani Balladwr olisivat täydellinen pari! Sopivasti tamma sattui kiimaan juuri näille päiville ja ensi yrittämällä tärppäsi: vähän ajan kuluttua Balladwr todettiinkin tiineeksi. Tiineys on tähän asti sujunut hyvin ja odotan innolla, millaisen varsan se pyöräyttää. Ruunivoikkoa oria toivotaan sormet ja varpaat ristissä!

    Kilpailut

Naatilla kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 45 kpl

22.09.11, KRJ, heA : 02/50
13.09.11, KRJ, heA : 05/50
15.09.11, KRJ, heB : 02/50
15.09.11, KRJ, heA : 05/50
16.09.11, KRJ, heB : 03/50
13.09.11, KRJ, heB : 01/40
15.09.11, KRJ, heB : 06/40
03.10.11, KRJ, heA : 06/50
05.10.11, KRJ, heA : 04/50
26.09.11, KRJ, heA : 01/50
20.09.11, KRJ, heA : 03/40
25.09.11, KRJ, heA : 01/40
22.09.11, KRJ, heA : 06/40
10.10.11, KRJ, heB : 07/50
11.10.11, KRJ, heA : 02/50
25.09.11, KRJ, heA : 06/50
13.10.11, KRJ, heB : 03/50
10.10.11, KRJ, heA : 05/50
05.10.11, KRJ, heB : 02/50
08.10.11, KRJ, heB : 05/50
09.10.11, KRJ, heC : 01/50
04.10.11, KRJ, heB : 03/30
08.10.11, KRJ, heB : 02/50
08.10.11, KRJ, heA : 06/50
09.10.11, KRJ, heA : 05/29
11.10.11, KRJ, heB : 01/30
27.09.11, KRJ, heA : 07/60
06.10.11, KRJ, heA : 04/100
20.10.11, KRJ, heA : 05/50
22.10.11, KRJ, heA : 04/50
23.10.11, KRJ, heA : 02/50
18.11.11, KRJ, heB : 02/60
11.11.11, KRJ, heA : 05/50
29.11.11, KRJ, heA : 02/50
30.11.11, KRJ, heB : 01/100
30.11.11, KRJ, heA : 04/100
03.12.11, KRJ, heB : 10/100
14.12.11, KRJ, heA : 04/50
15.12.11, KRJ, heA : 07/50
19.12.11, KRJ, heA : 05/50
18.12.11, KRJ, heB : 01/40
20.12.11, KRJ, heB : 04/40
17.12.11, KRJ, heA : 07/50
18.12.11, KRJ, heA : 06/50
20.12.11, KRJ, heA : 06/50

 

Naoise Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © Woranora
Kaiken muun materiaalin © dani 2015, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!