otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Myrr Dawn VH11-026-0064

Kuollut 11.03.2013

  

  Virallinen nimi   Myrr Dawn   Säkäkorkeus   151 cm
  Lempinimi   Myrr   Syntynyt   06.10.2009, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 100 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 7 + 6 + 5 + 20 + 5 = 43p. 30.12.2011

4-vuotias 06.02.10

    Taustaa

Myrr on allekirjoittaneen mielestä todella mukavasta suvusta polveutuva tapaus - se on Cahn Neifidiorin ensimmäinen ja näillä näkymin ainoa kotiin jäävä varsa, joten isäksi piti tietenkin valita jokin todella komea ja laadukas ukkeli, juuri sellainen, jollaisia Brenn Poniesin Ropsilla on tarjota joka sormelle ;) Isäksi valikoitui ihastuttavan tumma Llygedyn Neithiwrn, jonka isä on yavinilainen Gardien De Nuit ja emänä itselleni täysin tuntematon rhoscwynilainen - ja sellaiset vanhat tuntemattomat nimet ovat vain hyviä mausteita loistavaa sukupuuta rakennettaessa!

Myrrille on määrätty sama kohtalo kuin kaikille muillekin kasvateilleni, ensiksi se saa olla aikansa varsa, mutta suunnata sen jälkeen kilpaurille sekä toivottavasti kauniin ulkomuotonsa kanssa myös näyttelykehiin. Onhan Myrrillä köyhä häntä ja jokseenkin iso pää, mutta toivon ja oletan sen silti menestyvän vähintäänkin kohtuullisesti - kyllä tästä vielä näyttelykehäkettu tulee, ei siitä nyt ole epäilystäkään! Sittemmin tammasta tulee varmasti oiva siitoshevonen, sen suku nyt ei ole mikään tuntematon ja kysytty legendanippu, mutta mielenkiintoinen miksaus jolle löytyy varmasti kysyntää.

    Luonnekuvaus

Myrr on hevonen, joka rikkoo yleisimpiä ennakkoluuloja ja oletuksia cobeista hiljaisella hissukan luonteellaan ja joskus jopa aralla olemuksellaan. Tamma on suuri ja pirun upean näköinen, mutta silti se on yksi niistä, jotka juoksevat ensimmäisenä karkuun uutta laitumen aidalle aseteltua satulahuopaa ja niitä, jotka mieluiten vetäytyvät varjoihin karsinan oven kolahtaessa auki. Myrr on silti ehdottoman rakastettava kaveri, mikäli siihen vain saa luotua molemminpuolisen luottamussiteen - se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta on ehdottomasti kaiken sen arvoista!

Hoitotoimenpiteissä Myrr on hiljainen ja alistuva, mutta vaatii se kuitenkin osakseen arvostusta. Ihmisen astuessa sen karsinaan väistää suuri tamma välittömästi tehden reilusti liikkumatilaa uudelle johtajalleen tämän purkaessa harjapakkia ja asetellessa mahdollisia varusteita. Vasta ensipölyn hälvennyttyä uskaltaa pöllämistynyt tamma tulla nuuskimaan ihmistä lähempää, mutta jos se saa vastaukseksi vain huutoa kovaan ääneen tai äkkinäisiä liikkeitä, voi olla varma, ettei Myrr aio olla yhteistyökykyinen - se on ehkä luonnostaan lauman alinta kastia, mutta ei sitä noin vaan hyväksikäytetä.

Harjaamisesta Myrr pitää, mutta se ei oikein uskalla näyttää sitä kaikessa epävarmuudessaan. Usein innokkaat hoitajat vain tulevat, harjaavat vähän ja menevät, kun hevonen ei heti hörisekään onnessaan tai edes höristä korviaan. Usein Myrriä luullaan herkkänahkaiseksi ja siksi sitä vähän hipsutellaan ja kutitellaan pölyharjoilla, vaikka todellisuudella otus vain kutiaa niistä - suuri hevonen vaatii ronskit harjausvälineet ja -tottumukset! Kumisualla kovaa rapsuttaminen on parasta, mitä Myrrin pieni mieli tietää, mutta pään eikä ryntäiden harjausta se ei pidä laisinkaan - ja sen se osoittaa viemällä päätään ylös silmät pyörien, tai painamalla leukansa ryntäisiin - voih, neidit!

Kaviot Myrr nostaa suht nätisti pyynnöstä, vaikkakin tamma tuntuu aina uudelleen hetken miettivän, että mitähän se hoitaja nyt pyysi, ennen muutaman sekunnin päästä seuraavaa tajuamistaan. Vähän hidashan se toki on, mutta ei sitä nyt sovi siitä rangaista - kun on älyä lusikalla annettu, ei sitä voi kauhalla vaatia.
Kengittäjän luona Myrr käyttäytyy yllättävän rauhallisesti, jos sillä on edes joku hoitaja mukana rapsuttelemassa itseään ja kertomassa juttuja korvan juuressa. Kenkä-Erkiltäkin on tullut tammalle kovasti kiitosta, harmi vain, että otus luulee ukon ehkä toruvan sitä niin möreällä äänellä puhuessaan.
Eläinlääkärillä Myrr käyttäytyy lähes samalla tavalla, taivutuskokeissa se seisoo nätisti paikoillaan, mutta piikkiä varten se jouduttiin nuorempana rauhoittamaan - nykyään se kestää sen jo hoitajan rauhoittelun avulla.

Pestessä Myrr seisoo kiltisti paikoillaan, sillä tammalla ei ole mitään vettä vastaan ja suihkussa käyminen onkin siitä melko kivaa, ainakin, jos ottaa huomioon millainen vesipeto se on kesäisin järvissä uidessa - mutta missioksi osoittautuu yhä uudelleen ja uudelleen tamman saaminen vesiboksiin, joka näyttää ulkoapäin niin kammottavalta. Otusta saa maanitella ja maanitella, kevyesti painostaa ja työntää takaa, jolloin se ehkä ryntää boksiin ja kääntyy pikaisesti naama valoa kohden - tai sitten se jää seisomaan jalat maahan liimattuina kovempaa maanittelua odotellen.

Varustaessa Myrr seisoo nätisti aloillaan, mutta satulaa tai suitsia ei voi vain tunkea tai mätkäistä sen päälle miten sattuu. Kuolaimet on aina lämmitettävä, eikä tamma silloinkaan aina avaa suutaan ensi yrittämällä. Lihomisen estämisen takia hoitajat saavat usein vain tunkea ne sormensa otuksen hammaslomaan. Satulaa selkään asetellessa tulee toimia myös rauhallisen päättäväisesti ja vetää vyö kiinni pikkuhiljaa reikä kerrallaan - ja Myrrin vyönhän tunnistaa siitä suuresta kainalosta kainaloon menevästä pehmusteesta!

Ratsastaessa Myrr on hyvä ja herkkä ratsu, mutta se ei ole kovin innokas ylittämään itseään tai edes yrittämään mitään normaalia köpöttelyä vaativampaa, mikäli ratsastaja ei osaa sitä sopivasti painostaa ja vaatia sitä tekemään asioita. Tamman ratsastamista hankaloittaa vielä se, että sen kultaisen keskitien löytäminen on niin pirun vaikeaa - jos Myrriä ratsastaa liian kovakouraisesti, tekee se todellisen lakon ja saattaa lyödä takalistonsa maahan nousematta enää (Rusetilta opittu aasi-efekti), mutta liian löysän ratsastajan kanssa tamma ei vaivaudu tekemään mitään. Pitkäaikaisella treenauksella se oikea moodi kyllä löytyy, ja silloinhan tammasta vasta kehäkettu kehkeytyykin.

Kun Myrrin saa lopulta kulkemaan, on se todellinen monitoimipeli monella saralla - ensinnäkin se on suuresta koostaan huolimatta todella notkea ja pehmeä elastisine liikkeineen ja herkkine aisteineen, eikä sen ratsastamiseen ole koskaan tarvinnut voimaa, vaan nokkeluutta ja toistoja. Se on myös äärimmäisen rehellinen ratsu, joka tekee vain sen, mitä ratsastaja on osannut oikein pyytää, eikä mitään muuta. Myrr opettaa kärsivällisyyttä ja huolellisuutta suoriutuen itsekin näppärästi ties millaisista tehtävistä, ja vaikka tamman liikkeet ensi alkuun vaatimattomilta näyttävätkin, saa niistäkin sen todellisen cob-raamin irti, kun osaa oikeassa suhteessa pyytää takapään moottorilta höyryä.

Myös esteratsastuksessa on Myrr kunnostautunut, ja se hyppääkin todella hyvällä tekniikalla - sen selän käytöllä ja ponnistusvoimalla voitaisiin ylittää ihan mielettömiä esteitä ja tehdä upeita ratoja sen liikkuessa esteitä hypätessä tavallista reippaammin ja herkemmin, mutta jostain syystä se ei vain ole ikinä innostunut sen kummemmin yhtään nykyistä isommista esteistä. Myrrillä on myös oikein hyvä hyppypää ja se osaa mitoittaa askeleensa lähes täysin itse vaatimatta ratsastajan apua edes eriskummallisia esteitä lähestyttäessä - mutta kun ei niin ei. Myrristä ei koskaan tullut estehevosta. Ainoa miinus estepuolella tämän tytön kanssa on sen suuri koko ja joskus ratsastaja saa oikeasti pitää varansa siinä, mahtuuko tamma sarjaväleihin vai ei - on epäreilua yllättää tamma esteen päällä kokoamalla vauhtia, vaan sarjat on jo nähtävä pitkältä ja niihin tulee valmistella höyryveturi-Myrr hyvin - muuten tamma sopiikin kenen tahansa uudeksi esteratsastusopettajaksi.

    Suku

 isä Llygedyn Neithiwr
    VWY-III, wD
 ii. Gardien De Nuit
    wD
 iii. Cette Nuit
    wD, evm
 iie. Nocturne
    wD, evm
 ie. Brown Mirror
    wD
 iei. Derwen Dominator
    wD, evm
 iee. Derwen Diamond
    wD, evm
 emä Cahn Neifidior
     VWY-II, YLA3, wD
 ei. Heb Ceimiad
      wD
 eii. Heb Esgyll
    wD, evm
 eie. Blaiddhogen
    wD, evm
 ee. Marthall Macret
    wD
 eei. Marthall Tomboy
    wD, evm
 eee. Emcourt's Mariel
    wD, evm

Myrr edustaa tuttuun tapaan allekirjoittaneen itse kehittelemää miksausta, joka luonnollisesti myötäilee hänen omaa makuaan. Tällä kertaa kontrasti uuden ja vanhan linjan välillä ei ole kovin suuri, mutta hyvä suku se on näinkin - Gardien De Nuit ja Brown Mirror eivät kuitenkaan ihan samaa linjaa ole emä Cahn Neifidiorin kanssa, joten Myrriin on saatu hyvä persoonallinen särmä.

    Jälkeläiset

Myrr on tarjolla welshponijalostukseen!

20.11.2010 t. Myrllyd Dawn (i. N'Randomiser), omistaja: Aelwen Welsh
13.08.2011 t. Pantherness Dawn (i. Panther Dawn), omistaja: Juli
10.03.2012 o. Mordwywr Dawn (i. Fflam Morgannwg), omistaja: Christa W., Lai'e Welsh
07.03.2013 o. Cador Merddin Dawn (i. Cad Camlann Dawn), omistaja: elen

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

01.10.2011, kouluvalmennus
Tämänpäiväinen kouluvalmennus sujui Myrriläisen kanssa melko hyvin, vaikka alkuun ratsukon sisäiset kemiat myrskysivätkin melko pahasti. Valmentajaksi oli valikoitunut yksi suuresti arvostamani henkilö, joten alkutunnista sorruin hieman yliyrittämiseen, johon tamma reagoi heittäytymällä itsepäiseksi mullikaksi - ei ollut tietenkään reilua vaatia vastikään tallista tulleelta, vetreytymättömältä poniparalta esittämään kylmiltään täydellistä avotaivutusta reippaassa ravissa. Kunhan hölläsin vähän otettani ja etsimme tamman kanssa sopivan suoritusvauhdin lämpenemiseen ja uusien tehtävien omaksumiseen, sujui kaikki paljon paremmin. Myrr antoi onneksi alkutunnin sekoilun anteeksi ja loppua kohden liikkui itse hyvin kevyesti ja pehmeästi, mikä yllätti valmentajankin alkutunnin taistelun jälkeen!

20.09.2011, estevalmennus
Tänään Myrrille pidetystä estevalmennuksesta ei vauhtia ja intoa puuttunut! Tamma oli alusta lähtien varsin säpäkkänä ja tuntui alkuverryttelyn puomityöskentelystä keräävän vain lisää kierroksia. Se oli hyvässä imussa ja hyppäsikin paljon pelottomammin, vähemmän epäröiden ja ponnekkaammin - juu, tämä näkyi osaltaan ennakkoluulottomassa ja rohkeassa etenemisessä harjoitusradalla, mutta myös pienenä huolimattomuutena ja häseltämisenä. Myrr mahtui aiempaa tiukempiin teihin, mutta pudottikin muutaman kerran ja kolautti jalkansa puomia vasten vähintään miljoonasti. Näiden väliltä kun löytäisi sellaisen kultaisen keskitien, niin tammastahan kehkeytyisi lyömätön.

13.08.2011, päiväkirjamerkintä
Iih, Myrr pyöräytti maailmaan toisen varsansa ja millaisen kultakimpaleen tamma sisuksistaan meille soi! Varsan isä on upea musta oriini Panther, joka on muuten samaa varsasatoa kuin Myrriläinenkin, ja näiden kahden tumman hevosen varsa on jo pikkuisena hyvin tumma. Sitä en osaa vielä sanoa, onko se isänsä tapaan musta vai emänsä kaltainen synkkä ruunikko, mutta sillä on aivan selkeästi mammansa sukat ja vähän jotain valkoistakin otsalla - selkeästi Myrrin peruja! Koska esikoinen nimettiin Myrllydiksi, voidaan tämä toinen pikkuprinsessa nimetä huoletta hienon isänsä mukaan. Tuleva omistaja Juli valitsi parhaaksi nimiehdotukseksi majesteettisen Panthernessin, mutta silti äskettäin neidin ensi kertaa nähtyään nimitti hän sitä julmasti Panaanivauvaksi. Jaa-a, kyllä tällainen varsa ansaitsisi hieman kunniakkaampaa kohtelua..

20.11.2010, päiväkirjamerkintä
Whee, Myrriläinen varsoi tänään esikoisensa, kauniin, isänsä tapaan rautiaan tammavarsan, joka jo ennen syntymäänsä nimettiin Myrllydiksi mammansa mukaan. Myrrin esikoisen isäksi valikoitui jo kuopatun Brennin upea, esteradoilla mainiosti menestynyt N'Randomiser, kun suorittaessani syyssiivousta löysin kaapeista jemmaan jääneet spermat pakkasesta kyseisestä oriista. Tiineysaika sujui ongelmitta ja sekä varsa että Myrr vaikuttavat hyvävointisilta. Pirteälle varsalle onkin jo koti tiedossa, vieroituksen jälkeen se muuttaa Rion luokse Aelweniin, jos mustasukkainen äiti malttaa penskastaan luopua jossain vaiheessa..

17.07.2010, estevalmennus
Myrr oli tänään jotenkin nuutuneella tuulella, eikä se meinannut innostua lainkaan sille suunnatusta estevalmennuksesta. Alkulämmittelyssä sitä sai motivoida kunnolla duuniin erilaisten puomi- ja kavalettitehtävien avulla, ja niistäkin se alkuun jolkotteli varsin epäkiinnostuneena yli. Valmentaja tuumasi, että tammalle pitäisi ehkä tarkoituksellisesti hankkia vähän kierroksia vauhdikkaalla laukkatyöskentelyllä, mikä tuntuikin auttavan. Myrristä löytyi hieman enemmän puhtia ja ponnua suorittaa lopputunnin pientä rataa ja tiukkaa rataratsastusta. Hyvin se toimi kaiken kaikkiaan, vaikka motivaatio ei ollut huipussaan ja pariin otteeseen puomit tulivatkin rytinällä alas.

15.05.2010, kouluvalmennus
Tänään Myrriläinen osallistui naapuritallilla järjestettyyn kouluvalmennukseen. Tunnilla keskityttiin ihan perusasioihin, kuten ratsukon yhteistyöhön ja tehtävien suoritusten tasaisuuteen ja harmoniaan. Myrr oli melko säpäkällä tuulella, mikä johtui varmasti uudesta ympäristöstä ja siitä kolkosta pimeästä maneesista, jossa valmentajan rätisevä mikki looppasi hyvin ja aiheutti muillekin ratsukoille hankaluuksia. Kunhan tamman sai hyvään moodiin ja hieman rentoutumaan, toimi se varsin mallikkaasti ja herkästi. Tamma taisi keskittyä mieluummin apujen tottelemiseen ja mielenrauhansa säilyttämiseen kuin paranoiaa aiheuttavaan ympäristöön.. ;)

08.02.2010, päiväkirjamerkintä
Tamman ratsukoulutus on alkanut hyvin - vähän sitä välillä ujostuttaa toimia kuskin ohjeiden mukaan, mikäli se ei ole aivan varma siitä, mitä haetaan. Itsetunto ei ole aivan huipussaan Myrrillä, mutta kyllä se kokemuksen ja toistojen kautta vielä nousee loistoonsa! Selässä on käyty viime aikoina lähes päivittäin, paria lepopäivää tietenkin unohtamatta, mutta tämän neidin kohdalla enemmästä tekemisestä tuntuu olevan suurempi hyöty. Tamma pysyisi varmaan totaalisena ujopiimänä, jos sitä käsiteltäisiin vain parin kerran viikossa, kun rutiinia ei pääsisi muodostumaan. Kyllä tästä hyvä tulee.

14.01.2010, päiväkirjamerkintä
Myrri on saanut viettää pitkän lapsuuden ja tutustua asioihin omalla hitaalla tahdillaan. Joulun alla se kasvatti selkeästi vähän nahkaansa, kun laskin nuoremmat ja vanhemmat varsat sekaisin samaan pihattoon. Melko kylmät kelit, liukkauden takia muodostunut ylivarovaisuus ja energian säästely laimensivat vähän nuorikoiden intoa tapella ja selvittää sosiaalisia hierarkioita turpa veressä, mitä pidän ihan hyvänä juttuna. Kun on temmeltänyt jonkin aikaa parinkymmenen asteen pakkasessa, alkaa kummasti sopu antaa sijaa, että kaikki pääsisivät sisälle katokseen lämmittelemään. Oli mukava huomata, ettei Myrr ollut aivan pahnan pohjimmaisena muiden poljettavana, vaan se puolsi omaa asemaansa. Tästä saadaan uutta pontta myös tulevaan ratsukoulutukseen!

10.10.2009, päiväkirjamerkintä
Myrriksi (kulkee myös nimellä Myrriläinen, Mytty, Mykerö, Myy..) nimetty neiti on osoittautunut vähän valtavirrasta poikkeavaksi varsaksi viime aikoina - allekirjoittanut seisoskelee hoomoilasena jauhot suussa, kun tamma ei virkeänä vipelläkään joka suuntaan yli-innostuneena, vaan hissuttelee hiljaa jossain mammansa kupeen tienoilla. Toistaiseksi se onkin saanut olla äitinsä kanssa kahdestaan omissa oloissaan, mutta pian alkaisi olla jo aika ottaa lähempää kontaktia arkisiin askareisiin ja muihin poneihin. Milläköhän tavoin näitä nuoria varsoja pitäisi motivoida kohtaamaan julma todellisuus? Ujoudesta ei ole mitään hyötyä!

06.10.2009, päiväkirjamerkintä
Paraatiponien tammalauma on kasvanut jälleen yhdellä uudella nuorella lupauksella - Neppari pyöräytti tänään allekirjoittaneen ihastukseksi maailmaan tumman ja nätin tammavarsan mainiosta isästä. Mustan isän ja rautiaan äidin miksauksesta tuli tasapuolinen ruunikko, vaikka toivoinkin mustaa. No, toistaiseksi vielä nimettömän vauvan sävy on kuitenkin melko tumma ja se tuskin enää vaalenemaankaan lähtee, kimoa kun tästä ei voi missään tapauksessa tulla. Nyt odotellaan vain tytsyn kasvamista ja kehittymistä!

    Kilpailut

Myrrillä kilpaillaan pääpainoisesti villeissä kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 42 kpl (20 este, 22 koulu)

16.05.10, villit estekilpailut, 110 cm : 01/15
20.05.10, villit estekilpailut, 110 cm : 03/15
30.05.10, villit estekilpailut, 110 cm : 06/40
27.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 01/13
28.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 01/13
01.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 03/13
04.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/13
12.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 06/75
09.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 01/17
10.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 01/15
14.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 03/15
15.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 07/62
07.07.10, villit estekilpailut, 100 cm : 01/34
08.07.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/34
10.07.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/34
12.07.10, villit estekilpailut, 100 cm : 03/49
13.07.10, villit estekilpailut, 90 cm : 05/59
15.07.10, villit estekilpailut, 100 cm : 06/49
30.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 06/50
18.08.10, villit estekilpailut, 80 cm : 06/48
27.08.10, villit koulukilpailut, heA : 03/24
01.09.10, villit koulukilpailut, heA : 04/24
02.09.10, villit koulukilpailut, heB : 01/29
10.09.10, villit koulukilpailut, heB : 04/23
13.09.10, villit koulukilpailut, heB : 02/23
15.09.10, villit koulukilpailut, heB : 03/23
15.09.10, villit koulukilpailut, heA : 02/20
16.09.10, villit koulukilpailut, heA : 04/20
17.09.10, villit koulukilpailut, heA : 02/20
19.09.10, villit koulukilpailut, heB : 02/23
19.09.10, villit koulukilpailut, heA : 01/20
22.09.10, villit koulukilpailut, heA : 01/26
23.09.10, villit koulukilpailut, heB : 05/30
24.09.10, villit koulukilpailut, heA : 05/26
25.09.10, villit koulukilpailut, heB : 02/30
25.09.10, villit koulukilpailut, heA : 05/26
26.09.10, villit koulukilpailut, heB : 04/30
26.09.10, villit koulukilpailut, heA : 05/26
27.09.10, villit koulukilpailut, heB : 02/30
27.09.10, villit koulukilpailut, heA : 04/26
28.09.10, villit koulukilpailut, heB : 01/30
28.09.10, villit koulukilpailut, heA : 05/26

 

Myrr Dawn on virtuaalihevonen.
Rakennekuva © HT
Kaiken muun materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!