otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Greenwich's Mehefin VH11-024-0089

Kuollut 01.12.2013

        

  Virallinen nimi   Greenwich's Mehefin   Säkäkorkeus   119 cm
  Lempinimi   Hessu   Syntynyt   27.12.2009, VHKR
  Rotu   Welsh mountainponi   Sukupuoli   Ori
  Väri   Ruunikonkimo   Kasvattaja   Greenwich
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heB, 70 cm
Käyttö: Siitosponi

Saavutukset: VWY-II, 5 + 7 + 8,5 + 20 + 5 = 45,5p. 25.04.2012

    Taustaa

Hessu on pieni murmeli, dynamiittipötkö ja termiitti samassa paketissa - aivan valloittava tapaus, vaikka se aiheuttaakin hiuksien ennenaikaista harmaantumista ja äänen käheytymistä. Greenwichistä alun perin kotoisin oleva ori oli ollut myynnissä jo joulukuusta 2009 ja allekirjoittanut oli lähes säännöllisesti käynyt sitä ihailemassa - kumma kyllä, varsa keräsi kehuja muttei niinkään ostajia. Tallin remontin yhteydessä helmikuussa päätti Dani sitten ottaa yhteyttä Hessun kasvattajaan Fancyyn ja kysyä sitä itselleen - kuvio oli fine ja niin uusi pieni kimo ori saapui talliin!

Hessu polveutuu meikäläisen tallissa vielä suhteellisen vieraasta miksauksesta, ja siksi alkujaan kiinnostuin siitä. Hieman vartuttuaan pääsee ori kokeilemaan hyvin huteria (..) siipiään kilparadoilla, mutta sen salainen tarkoitus on toimia myöhemmin jalostusoriina - sen kummemmasta aikataulusta siihen en osaa sanoa, mutta lopulta kuitenkin.. ;)

    Luonnekuvaus

Hessu on tallin Heartbreak Kid - suuriegoinen räkänokka, joka sulattaa sydämet yhdellä syvällä vilkaisulla paksun otsatukkansa alta. Se esittää vaikeasti tavoiteltavaa kapinallista, vaikka on oikeasti sille päälle sattuessaan ja varsinkin omia tuttuja käsittelijöitään kohtaan todellinen hempukka - se on hyvin miellyttämishaluinen ja ihmisrakas, vaikka aluksi se voi vaikuttaa pitkäänkin pisteliään ilkikuriselta.
Toisia oriita kohtaan Hessu on todellinen tappaja, eikä sitä voi pitää samojen aitojen sisällä edes nuorikoiden kanssa - siinä missä tammoja kohtaan se hörisee kumean komeasti ja pörhistellen, saavat oriit kiukkuisesta kaviosta. Taluttajakin saa pitää varansa, kun Hessu syöksyy narunvarresta kuin tykinkuula vihaisena toisten hevosten niskaan - lyhyimmällekin kuljetusvälille tälle ukolle aina kettinkiä suuhun!

Käsiteltäessä Hessu antaa usein itsestään todellisuutta uhkaavamman ensivaikutelman - varsinkin huomatessaan hoitajan epäröivän alkaa se korskua kuin vihainen leijona ja huitoa jaloillaan joka suuntaan. Äkäistä vasteensanomista ja kurinpalautusta seuraavat suklaanruskeat koiranpentusilmät ja Hessu heittäytyy kiltiksi kuin kissanpentu - saadessaan taas uuden tilaisuuden elämöidä, tai vaikka pujahtaa ulos raolleen jääneestä karsinanovesta. Oriin kirous on se, ettei sille voi suuttua - sekä tietenkin se, että se osaa aloittaa aina typeriä ja vaarallisia juttuja koskaan kuitenkaan viemättä niitä loppuun. Eihän sille keksi edes sopivaa syytä rankaisuun!

Ukko tulee hoitaa mieluiten käytävällä vankasti kiinnisidottuna - ei pienen 120-senttisen ponin varpaantallomisista ole suurta uhkaa steel capeilla varustettuun allekirjoittaneeseen, mutta hoitamisesta ei meinaa tulla mitään, mikäli ori saa vapaasti mellastaa. Itse harjaamisesta Hessu kyllä tykkää ja keskittyessään se voi rentoutua jopa nukahtamispisteeseen asti. Kosketusherkkä se ei ole, päinvastoin, se tahtoo huolellisen ja reippaan harjauksen joka kohdalle kroppaansa.
Kaviot Hessu nostaa vähän vaihtelevalla menestyksellä, mikäli se seuraa ympäröivää vilinää, unohtaa se aivan tyystin, että hoitajaa pitäisi totellakin. Tällöin se seilaa painoaan puolelta toiselle, eikä hoitaja saa aikaiseksi mitään - siksi onkin parempi, että ukon kaviot putsattaisiin vaikka ennen itse harjausta, mikäli tällöin on rauhallisempaa.

Kengittäjällä Hessu ei jaksaisi keskittyä itse toimenpiteeseen ollenkaan ja paikoillaan seisominen on sille lähestulkoon mahdotonta. Kenkä-Erkin hermostuessa heittäytyy poni itsekin sotajalalle ja tuloksena on täydellinen kaaos - siksi onkin jo päätetty, että Hessun kilpauran jälkeen se saa luvan kulkea hyvien kavioidensa ansiosta avojaloin, vuoleminen on sen verran nopeammin suoritettu operaatio. Lekurin luona kaikki on aivan yhtä vaikeaa, taivuttelut saavat sen hermostumaan ja varmasti tekemään kaikkea muuta kuin keskittymään herrasmiesmäiseen käytökseen - raudanluja käsittelijä on kummallakin kerralla tarpeen.

Pesuboksissa Hessu on myös varsin rauhaton, tosin hieman positiivisemmalla mielellä silti - vesi on kivaa, vedessä peuhaaminen on kivaa, läikyttäminen on kivaa, mutta paikoillaan seisominen ei! Hoitajalla ei ole toivoakaan selviytyä oriin pesemisestä itse kuivana, siinä määrin poni tuppaa pelehtimään jalkojensa ja letkun kanssa.
Varustamiseen Hessu suhtautuu melko nihkeästi, se ei pidä lainkaan satuloimisesta eikä suitsimisesta. Kuolaimia vastaan se venkoilee heiluttelemalla päätään hoitajan ulottumattomiin ja olemalla avaamatta suutaan, vaikka hoitaja tunkisi koko kätensä sen hammaslomaan. Satulaa selkään asetellessa ori irvistelee ja voi uhkailla polkaisemalla pari kertaa etujalallaan ilmaa, ja satulavyötä vastaan on luonnollisesti kapinoitava pullistamalla pieni maha valtavaksi palloksi - tässä touhussa joutuvat hoitajan hermot koetukselle.

Niinpä, kaikki olisikin helpompaa, jos Hessu voisi vain paistatella päivää ja kaikki ihailisivat sitä ja taputtaisivat ja silittäisivät ja toisivat ruokaa ja se voisi joskus kouluttaa röyhkeitä nuorikoita saaden taas vähän lisää suosionosoituksia… Mutta ei, onpahan ryökälettä joskus liikutettava!
Hessu on todellinen tykinkuula, joka liikkuu avuista välittämättä lapa edellä 360 kilometrin tuntivauhtia uraan kiinni liimautuneena. Se on oppinut säikyttelemään kiihdyttämällä vauhtia ratsastajan pyytäessä hidastamaan, ja sen kuskilta vaaditaan rajatonta kärsivällisyyttä. Ohjista sahaaminen saa Hessun aivan pois tolaltaan ja hyppimään kukkapuskiin, joten parasta on vain koettaa herätellä sitä puolipidätteillä ja pitämällä kuolain liikkeessä - vauhti on kova, mutta tuleepahan ukko ajallaan paremmin kuulolle.

Kun Hessun saa kuulolle ja rautaiseen kuriin, tulee siitä ihan mukava vähintäänkin feikatussa muodossa kovaa viipottava otus, joka pitää ratsastajan valppaana - ori osaa olla sietämättömän herkkä istunnalle ja lämmettyään se ei siedä enää lainkaan kovemmalla kädellä annettavia käskyjä. Raippa saa sen usein stoppailemaan ja pukittelemaan miten sattuu, eikä suustakaan saisi nyt vetää - hyvä tapa on kuitenkin johtaa selvästi kädellä, mikäli pohkeet eivät meinaa pysyä paikoillaan oriin tikittävässä ravissa. Eihän siitä koulutuomarit kiittele, mutta väliäkö sillä. Kun Hessun saa liikkumaan edestä takaa sen liikkeet paranevat huomattavasti ja sen ravi saa aivan uuden tason - mutta parhaiten se silti liikkuu vapaana tai maasta talutettuna.

Esteillä Hessu tykkää mennä aivan hirmuisen kovaa ja se hutiloi hypyissään minkä kerkiää - hyppääminen on sen kanssa aloitettava aina uudelleen kavaleteista ja puomeista, mikäli aikoo loikata yhdenkään suuremman esteen yli hajottamatta sekä puomia että oriin jalkoja. Hessun hyppytyyli on ennen kaikkea eriskummallinen sen tuijotellessa estettä, lähestyen sitä käärmemäisesti kiemurrellen, hidastaen ja ponnistaen aivan valtavalla voimalla lopulta esteen yli. Se kuitenkin tykkää puuhasta, ja huolellisesti lämmiteltynä on jopa herkkä ratsu radalla - tyylipisteitä tuskin tippuu, mutta ratsastajan tahtomaan suuntaan se kulkee.

    Suku

 isä Hay's Cadfael
    VWY-II, VWY-B, ERJ-II, km, 118 cm, wm
 ii. VIR MVA Ch Gordon Illusination
    km, 119 cm, wm
 iii. Drown Keristell
    km, 119 cm, wm, evm
 iie. Nightmare Ivory
    km, 115 cm, wm, evm
 ie. Ed' Gipsy GER
    119 cm, wm
 iei. Felix GER
    wm, evm
 iee. Anett Dan GER
    wm, evm
 emä Ch Bee's Meredith
     VWY-II, YLA2, KTK-III, ERJ-II, km, 120 cm, wm
 ei. Rubinj
      VVJ-III, YLA2, km, 120 cm, wm
 eii. Robin DT
    wm, evm
 eie. Jhanet
    wm, evm
 ee. Jadelle Fly
    KTK-III, VWY-III, YLA2, km, 118 cm, wm
 eei. Lizwan Ameer
    km, 116 cm, wm, evm
 eee. Ametyst Crystal
    vkk, 115 cm, wm, evm

Hessulla on tasan kaksipolvinen suku, jossa on muutama yleisempi nimi ja muutama vähemmän tuttu nimi - selvää on kuitenkin, että tästä miksauksesta on syntynyt värikkään persoonan omaava veijari, jota allekirjoittanut tulee ajallaan suosimaan omassa jalostuksessaan; uusia, Hessun sotkettavia tammalinjoja silmällä pitäen...

    Jälkeläiset

Hessu on tarjolla welshponijalostukseen!

02.05.2011 o. Breezy Ilwyn (e. Gwen Ithel), omistaja: weem, Bairdon
29.06.2011 t. Mona Dawn (e. Anfarwol Myrllysg), omistaja: Juli
01.06.2012 t. Anairë Dawn (e. Arnemetia Dawn), omistaja: Christa W.
07.10.2013 o. Merryn Meddalwr Dawn (e. Greenwich's Leannàn), omistaja: Paula, Team Thirty-Three

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

29.06.2011, päiväkirjamerkintä
Hessu astui tuossa jokin aika takaperin oman tammani Myrllysgin ja yhdistelmästä syntyi tänään iki-ihana tammavarsa, Mona. Varsa on kovin emänsä kaltainen, värisävyltäänkin hyvin punainen, mutta nähtäväksi jää, kimoutuuko se vanhemmiten isänsä ja isoveljensä kaltaiseksi valkoiseksi. Hieman vartuttuaan matkaa Mona Julin luokse Gwalchiin ja jään innolla odottelemaan sen myöhemmin alkavaa kilpauraa. Hessun olisi jo korkea aika vilautella periyttäjän ominaisuuksiaan.

02.05.2011, päiväkirjamerkintä
Jumpe, Hessun esikoinen näki tänään päivänvalon! Reipas oripoika syntyi Weemille hänen omasta tammastaan Gwen Ithelistä ja tarkoituksena on kuulemma pitää varsa omassa tallissa ja tähdätä myöhemmin kilpaurille. Varsa sai nimekseen Breezy Ilwyn ja jo nuorella iällä se vaikuttaa isänsä tapaan todella touhukkaalta tapaukselta. Walesilainen dynamiittipötkö toisessa polvessa, ei hassumpaa.

04.09.2010, päiväkirjamerkintä
Jep, toukokuussa mainiosti alkanut kisakausi voidaan jo tässä vaiheessa alkusyksyä pistää lopullisesti pakettiin Hessun kohdalla. Alkukesästä ori tahkosi sellaisella vimmalla esteratoja, että heikkohermoisempi pyörtyisi - sijoituksia sateli jotakuinkin ovista ja ikkunoista ja vaikkei ori vieläkään hirveän hienosti hyppää, on se piru vie nopea ja varovainen. Keskikesällä sen kanssa suunnattiin kouluradoille, jotka sujuivat yllättävän kivuttomasti. Tiukan paikan tullen Hessu osaa olla todellinen yllättäjä niin itse kuskille kuin kilpakumppaneillekin. Monet kerrat tuli naureskeltua, kun pieni, karvainen ori meni prosenteissa täysiveriverta omaavien ratsuponien ohi - toki helpolla tasolla, mutta silti. Tämä poni on kilpailunsa nyt kilpaillut ja siirtyy talvemmalla jalostuskäyttöön.

12.05.2010, päiväkirjamerkintä
Sen sanon, että ikinä ei pidä aliarvioida welshponin kyvykkyyttä ja valmiutta ylittää itsensä, kun pelataan niiden kiinnostuksen kohteiden alueella. Hessu starttasi tänään ensimmäisissä kilpailuissaan, ensimmäisen kerran kuskin kanssa yli 40-sentin luokassa ja se pirulainen sijoittui! Nuoren miehen vimmalla ja nuorukaisen innokkuudella pyyhältänyt Hessu jätti taakseen muun muassa konkaritamma Rhiannan, joka keskittyi esteiden ylittämisen sijaan kiukutteluun. Koko päivä oli ollut jännitteitä täynnä, mutta radalla Hessu käänsi sähköisyyden voimavarakseen ja vipelsi radan ennätysvauhtia - hypyt eivät olleet kummoisia, mutta ori oli kerrankin kuulolla, meni sinne, minne ohjattiin ja fiksuna poikana osasi ennakoida tilanteita varsin terävästi. Vautsi, kunhan kisoihin saadaan hyvä rutiini ja meno tasaisemmaksi, on tälle pojalle varmasti tiedossa yksi kesän parhaita kisakausia!

09.05.2010, estevalmennus
Se on nyt sitten varmaa, että Hessun kisakausi alkaa tässä kuussa - ukon ensimmäinen startti on kotikisoissa esteillä parin päivän päästä, eli tässähän tuli miltei kiire alkaa valmistella poitsua elämänsä koitokseen. Pikapikaa suunnittelin ja kyhäsin meille estevalmennuksen kasaan ja voi kun oriilla oli aivan intopinkeänä asiasta! Ravipuomit se olisi halunnut loikkia laukalla ja satulassa sai pysyä todella jämptinä ja yksioikoisena. Oria sai pidättää ja ohjeistaa todella napakasti, sillä se innostui suunnattomasti ja tuppasi keräämään vähän liikaa kierroksia - noin kolmenkymmenen sentin ristikko ylitettiin etukaviot korvissa hirmuisesti hirnuen. Ehkä tämä tekniikka vielä hioutuu..? Tyylipuhdasta meininki ei ollut, mutta kaikista esteistä päästiin yli tiputtamatta. Ei muuta kuin pää edellä tulikokeeseen tällä hyppytaustalla.

08.05.2010, kouluvalmennus
Tänään oli sitten vihdoin ensimmäisen kouluratsastusvalmennuksen aika - ja täytyy sanoa, että vaikka täydelliset oppikirjasuoritukset ovat yhtä kaukana tämänpäiväisistä säätämisistä kuin kuu auringosta, Hessu selkeästi paikoitellen yritti ja varsinkin alkuun keskittyi ihan koko pienten hermojensa verran. Alkutunnista se kipitti huolettomasti ja vaikkei ihan heti tajunnutkaan tulla kiltisti kuulolle, oli sen ohjeistaminen helppoa. Ori tuli sitten tarkemmin avuille ja parikymmentä minuuttia meni oikein todella hienosti, kunnes sitä alkoi kyllästyttää ja jutusta alkoi mennä maku. Siinä se sitten seilaili pohkeiden välissä ja hypähteli minne sattuu.. Loppu meni kokonaan leikiksi ja vaativammat tehtävät vaihdettiin jumppailuun ja ravipuomeihin. Pysyi Hessukin aisoissa.

27.04.2010, päiväkirjamerkintä
Alkukankeuksista huolimatta Hessu on kehittynyt satulan alla hienosti melko lyhyessä ajassa ja se alkaa pikkuhiljaa muistuttaa jo oikeaa ratsua! Se ei ole saman tien solmussa jalkojensa kanssa ja sen askeltaminen on varmistunut - kuskin ohjeet eivät ole enää täyttä hepreaa, vaan parhaina päivinä poitsu vipeltää ratsastajan haluamaan suuntaan halutulla tavalla jopa varsin ongelmitta. Hessulla on kuitenkin useimmiten vielä aivan liikaa energiaa sen kummempaan keskittymiseen, ja sitä on saanut juoksutella monet kerrat ennen ratsastusta ja silti hyvin alkanut treeni on voinut päättyä rodeonäytökseen. Parhaaksi Hessun väsyttämiskeinoksi on osoittautunut lyhyt, mutta intensiivinen kouluratsastustuokio, jota on seurannut maastojumppailu mäissä ja vaikeakulkuisilla poluilla. Loppuun on useaan otteeseen sitten päästelty höyryjä ja riehuttu irtohypytyksessä. Ja siinä Hessu on todellinen kanuuna!

05.04.2010, päiväkirjamerkintä
Huhhuh, surkuhupaisa, mudankirjoma ja eri parin etu- ja takapään omannut pikkuori on viime aikoina komistunut kunnolla karvan lähdön takia ja se alkaa pikku hiljaa muistuttaa oikeaa ponia. Se on karvanvaihdon yhteydessä vaalentunut roimasti eikä siitä sojota enää epämääräisiä takkupalloja. Jouhien rastatkin selvittelin tänään oikein huolella kevään alkamisen kunniaksi - ja sen takia, että nyt ratsukoulussa ori saa tottua hieman siistimpään ulkonäköön muutekin. Kyllä, Hessu on saanut satulan selkäänsä jo pariin otteeseen ja allekirjoittanut on pistänyt Keken roikkumaan pikkumiehen kyljille. Meno on vielä varsin huteraa ja ori tarjoaa mielellään kiitoravipyrähdyksiä ja pikkupukkeja hämmentyessään, mutta kyllä se tästä. Kehitystä tapahtuu hitaasti, mutta varmasti!

06.03.2010, päiväkirjamerkintä
Pienestä alkukainostelustaan ja hössötyksestään huolimatta on Hessu sopeutunut loistavasti. Muutosta ei ole kovin kauaa, mutta ori on kuin synnynnäinen ja paljasjalkainen paraatiponilainen eikä enää haikaile mammansa perään kasvattajan luo. Poitsu on ujuttautunut salakavalasti poikamieslauman arvoasteikossakin ylöspäin, mikä on hyvä Hessun itseluottamuksen, mutta huono juttu sen käsiteltävyyden kannalta. Poni kun ei juuri auktoriteetteja kumartele, vaan monottaa aika ilkeästi kanssakavereitaan ja hoitajatkin ovat saaneet sen kiukuttelusta osansa! Nyt taitaa olla nuoren miehen aggression uhman ja kapinan huippu käsillä ja sen saa valitettavasti koko talli tuntea nahoissaan. Onneksi Hessun yleinen asenne on silti positiivinen ja se haluaa vain hassutella, eikä niinkään tappaa kaikkia.

26.02.2010, päiväkirjamerkintä
Paraatiponeissa on jälleen uusi hulivili - tänään kävin hakemassa meille Greenwichistä uuden viikarin, puolitoistavuotiaan hyperaktiivisen pikkupojan nimeltä Mehefin, joka on hauskan värinen, kimoutuva ruunikko. Poitsulla tosiaan tuota energiaa riittää eikä matkasta meinannut tulla mitään, kun kasvattajan päässä ori juoksi yhä uudelleen ja uudelleen rampin ohi hämäten meikäläistä joka kerta omituisella sivuloikkasyöksyllä ja lopulta koppiin päädyttyään tahtoi peruuttaa saman tien ulos tai kääntyä takajalkojensa varassa ja karauttaa karkuun. Uuden kodin pihamaalla Mehefin tuli sitten ryminällä ulos pitkän matkan jälkeen ja kiljui niin maan korvia riipivästi. Tästä pojasta tullaan varmasti vielä kuulemaan, vaikka se hieman ujona vielä onkin. Toivottavasti se pysyy jotakuinkin lapasessa vielä vanhempanakin.

    Kilpailut

Hessulla kilpaillaan pääpainoisesti villeissä kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 46 kpl

12.05.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/17
19.05.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/17
20.05.10, villit estekilpailut, 70 cm : 04/17
21.05.10, villit estekilpailut, 70 cm : 04/20
21.05.10, villit estekilpailut, 60 cm : 02/32
31.05.10, villit koulukilpailut, 60 cm : 02/36
01.06.10, villit estekilpailut, 70 cm : 01/15
09.06.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/14
16.06.10, villit estekilpailut, 70 cm : 01/14
17.06.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/13
19.06.10, villit estekilpailut, 60 cm : 02/36
20.06.10, villit estekilpailut, 70 cm : 01/50
23.06.10, villit estekilpailut, 60 cm : 05/50
28.06.10, villit estekilpailut, 60 cm : 01/21
29.06.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/24
02.07.10, villit estekilpailut, 60 cm : 04/41
31.08.10, villit estekilpailut, 70 cm : 01/12
02.09.10, villit estekilpailut, 70 cm : 01/12
03.09.10, villit estekilpailut, 70 cm : 01/12
11.05.12, villit estekilpailut, 70 cm : 04/16
22.06.12, villit estekilpailut, 70 cm : 01/30
26.06.12, villit estekilpailut, 70 cm : 03/30
30.06.12, villit estekilpailut, 70 cm : 03/30
01.07.12, villit estekilpailut, 70 cm : 04/30
29.08.10, KRJ, heC : 04/25

19.05.10, villit koulukilpailut, heC : 02/18
21.05.10, villit koulukilpailut, heC : 03/18
22.05.10, villit koulukilpailut, heC : 04/30
02.06.10, villit koulukilpailut, heC : 01/15
26.05.10, villit koulukilpailut, heB : 04/18
30.05.10, villit koulukilpailut, heB : 01/18
01.06.10, villit koulukilpailut, heB : 01/18
30.05.10, villit koulukilpailut, heC : 01/25
10.06.10, villit koulukilpailut, KNS : 01/32
04.07.10, villit koulukilpailut, heC : 02/31
18.07.10, villit koulukilpailut, heB : 04/163
19.07.10, villit koulukilpailut, heC : 01/37
19.07.10, villit koulukilpailut, KNS : 02/34
21.07.10, villit koulukilpailut, heB : 05/38
22.07.10, villit koulukilpailut, heC : 03/37
22.07.10, villit koulukilpailut, KNS : 04/34
19.07.10, villit koulukilpailut, heC : 03/12
26.08.10, villit koulukilpailut, heC : 03/26
28.08.10, villit koulukilpailut, heC : 02/26
02.09.10, villit koulukilpailut, heC : 01/26
04.09.10, villit koulukilpailut, heC : 05/26

 

Greenwich's Mehefin on virtuaalihevonen.
Kuvat © Marc & Anita Aerts
Kaiken muun materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!