otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Moniet Llewelydd VH06-026-2417

Kuollut 11.03.2013

  

  Virallinen nimi   Moniet Llewelydd   Säkäkorkeus   136 cm
  Lempinimi   Leidi   Syntynyt   24.01.2009, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Rautias   Kasvattaja   Moniet Welsh Ponies
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 90 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: Ch-NV, arvonimi myönnetty 18.06.2009
                    VWY-II, 6 + 8 + 7 + 20,5 + 5 = 46p. 27.09.2010
                    VWY-C, myönnetty 11.03.2013

Leidi on täyttänyt 4 vuotta 24.06.09

    Taustaa

Leidi on alkusyksystä 2009 Paraatiponeihin saapunut uusia linjoja edustava pienikokoinen welsh cob -tamma. Se on erittäin nätti ja jo palkittu champion varsan tittelillä - toivottavasti näyttelyura jatkuisi tähän malliin! Aluksi Leidi saa kuitenkin aloitella kilpailu-uraansa myös ratsuna esteiden yli loikkaamisen parissa, minkä jälkeen kaavailen siitä mukavaa siitostammaa - itse asiassa rouva varsoi melko pian meille muutettuaan yhden allekirjoittaneen silmäteriksi muodostuneen yönmustan orivarsan, joten oikein innostaa miettiä, minkälaisiin kakaroihin Leidillä oikein onkaan rahkeita! Sen aika on kuitenkin vasta myöhemmin ;)

    Luonnekuvaus

Leidi on varsin lapsellinen hevonen - se todellakin vastaa jokaista mielikuvaa itsestään, se on pienikokoinen, verrattain hyvin kevytrunkoinen ja kesäisin vatsan kasvaessa sopusuhteeton, ja vieläpä luonteeltaan minimaalisen keskittymiskyvyn omaava hurlumhei. Ei liene mikään ihme, ettei kylällä vieläkään uskota Leidin olevan aikanainen, kun se menee nuoresta pojasta niin ulkoisesti kuin pääkoppansa sisällön puolesta.

Tätä otusta voisi myös kuvailla hyvin yllytyshulluksi, jos sitä sanaa voi hevosesta käyttää. Pienikin kavereiden painostus saa sen yrittämään aivan uskomattomia tempauksia, ja sen paikka laumassa taitaakin olla, surullista sinänsä, kumipallo, jota jokainen voi pompottaa mielensä mukaan. Iki-iloinen Leidi ei ole luonnoltaan pahansuinen eikä edes ilkikurinen, mutta se on ensimmäisenä apinoimassa jos joku muu turpakansalainen tuppaa tekemään jotain tyhmää; joo, kyllähän se hoitajastaan pitää ja tietää tämän kantavan aivan tammaa varten lohkottuja omenoita takataskuissaan, mutta jos Pollekin juoksee laitumella hakijoita karkuun, ottaa myös Leidi jalat alleen uskoen olevansa jotenkin hauska.

Hoitotilanteissa Leidiltä ei voi aivan uskomatonta kärsivällisyyttä olettaa, mutta kyllä se edes jotenkin sivistyneen hevosen tapaan osaa sidottuna seistä nätisti; ainoa tamman itsensä kehittelemä päänvaiva on, kuten arvata saattaa, uusien tuttavuuksien jujuttaminen harjatessa - hui, onpa kauhea harjaämpäri, eikä mulle ainakaan koskaan opetettu käytöskoulussa, miten seistään käytävällä, taidanpa alkaa tanssia kesäpäivän kunniaksi.
Heti alkuun kannattaa muistuttaa Leidille nokkimisjärjestyksestä, se on pienenä hevosena tottunut saamaan kuonoonsa, eikä ole suuremmastakaan huudosta moksiskaan, mutta tyhmempänä osapuolena se ei vaan ymmärrä mitään ensimmäisellä kerralla..

Harjatessa Leidi antaa koskea nätisti kaikkialle, vaikka se tuppaakin kutiamaan melkoisesti kainaloista sekä korviensa takaa. Vaikka muilla hevosilla on ehkä tottunut vaihtamaan pehmeämpään harjaan, on hyvä jatkaa tämän tytön kanssa vaan reilusti sillä metallikarstalla. Tamma kun osaa päästää todenteolla Helvetin irti kovasti kutistessaan, eikä sitä rimpuilua tahdo kukaan todistaa. Kaviot Leidi nostaa nätisti pyytäessä, vaikkakin kaikki viestit on hyvä välittää ehkä jopa liioitellun selvästi - kuten viisivuotiaan henkiseen tasoon kuuluu, kaikki vähänkin epäselvä ignoorataan.

Kengittäjän luona pieni tamma tuntee olonsa kovin turvattomaksi - tätä otusta ei missään nimessä voi jättää kengityslistan viimeiseksi odottelemaan yksin talliin! Toimenpiteessä saa olla aina mukana luottohoitaja rapsuttelemassa ja rohkaisemassa tutkimaan ennemmin kuin saamaan paniikkia. Eläinlääkäri on hieman mukavampi kaveri, vaikka piikki onkin aina yhtä hirveä - ehkei se satu niin paljoa, jos kasvattaa etukäteen paksun karvan pistokohtaan.

Leidin pesu on, kuten arvata saattaa, tallin suurin hullunmylly. Pesuboksiin meno osoittautuu joka kerta aivan uskomattomaksi haasteeksi paikoillaan seisomisesta nyt puhumattakaan. Vesiletku hoitajan kätösissä on kiemurteleva viidakkokäärme, ja molemmilta puolilta kiinnisitominen merkitsee ponin olemista vaarallisen heimorituaalin uhrilahjana. Toki se osaa asettua aloilleen hoitajan tarpeeksi monta kertaa, pitkää pinnaa tämä tyttö vaatii, muistutettua, mutta on mahdotonta säästyä itsekin kastumasta ponin silti kauhoessa ja polskiessa vettä.
Varusteiden laittoon Leidi suhtautuu hieman vaihtelevasti, sillä ei varsinaisesti ole mitään varusteita vastaan, ja se osaa käytävällä seistä ihan nätistikin, mutta auttamalla hoitajaansa se tekee hommasta vain työläämpää. Iloisena tyttönä Leidi nappaa remmejä ja solkia suuhunsa ja nykii niistä korvat hörössä minne sattuu - hoitaja saa pitää varansa, ettei saa otuksen leuasta päähänsä.

Ratsastaessa Leidi on oma iloinen itsensä - suurieleinen sähikäinen, joka reagoi ratsastajan pienimpäänkin heilahdukseen heilahtamalla itse kolme metriä sivulle halutulta uralta. Se on kaikin puolin vaativa ratsu, mutta suuren Helvetin jälkeen on se todella palkitseva. Pitkäaikainen ratsuna tunteva ratsastaja onnistuu luomaan Leidiin hyvän tuntuman ja saamaan sen hetkessä, muutamassa temponlisäyksessä ja taivutuksessa kuuliaiseksi. Ensimmäisinä kertoina siihen voi tuhrautua tuntikin, kuten allekirjoittaneella aikoinaan.

Leidi ei ole koskaan tarvinnut hirveän pitkää alkuverryttelyä noin kroppansa kannalta - se on ollut aina hyvin notkea ja ketterä, elastisesti niskastaan ja liikkeistään venyvä otus. On eri asia, kuinka pitkän ajan ottaa ratsukon sisäisten kemioiden aloilleen asettuminen, mutta siitä voisi kirjoittaa romaanin erikseen.
Hyvän liikkumamuodon löytyessä on Leidi ihan kelvollinen kouluponi. Se on mahdottoman kuuliainen, ja yrittää varmasti aina parhaansa; avut saa tosin tehdä todella tarkasti ja pehmeästi, tai poni vetää herneen sieraimeensa - Leidi kun ei siitä älykkäimmästä päästä ole ja hämmentyy helposti. Koulujutut ovat vaan tamman mielestä tappavan tylsiä, eikä se ole koskaan jaksanut keskittyä niihin sen kummemmin. Lopputuntia kohden muoto alkaa lyhistyä kasaan ja paukuttavat pohkeetkin ottavat aivoon. Aktiivinen takapää jää laahustamaan ja liikehdintä on yleisesti ottaen hiihtoa eikä reipasta menoa.

Esteillä asia on aivan eri, sillä se jos mikä on sitä, mitä tämä daami tykkää tehdä. Vauhti ja vaaralliset tilanteet pitävät Leidin mielen virkeänä ja sen rajallisen keskittymiskyvyn kurissa - se nyt olisi huonompi juttu, jos mieli alkaisi vaellella kesken 90 sentin sarjan. Maailman paras eikä edes luotettavin hyppääjä poni ei ole, mutta sen suurensuuri työmoraali ja innokkuus ajavat sitä eteenpäin; ratsastaja saa vaan pitää huolen siitä, että toimii luotettavana kuskina ja on kokoajan menossa tiiviisti mukana, Leidi nimittäin on niitä hevosia, jotka kieltävät heti yksin jäädessään. Pieni kannustusapu korkeammalle esteelle tai huonolta tieltä tullessa voi myös olla tarpeen, mutta muuten tamma tykkää hoitaa asiansa itse. Hyppytyyli on hieman.. Matalahko, sellainen hiihtomaisesti puomia nuoleva sukellus, mutta niin kauan kun sillä päästään kunniakierrokselle, ei ole siinä valittamista.

    Suku

 isä VIR MVA Ch Pennywood Mazetto
    KTK-II, wD
 ii. Pennywood Serliw
    wD, evm
 iii. Rosenway II
    wD, evm
 iie. Meredithe
    wD, evm
 ie. Llywelyn Madog
    wD, evm
 iei. Iorwerth II
    wD, evm
 iee. Angharad
    wD, evm
 emä VIR MVA Ch Elaine GBR
     KTK-II, wD
 ei. Ewristol
      wD, evm
 eii. Cornelius
    wD, evm
 eie. O.W. Eerie
    wD, evm
 ee. Iris IV
    wD, evm
 eei. Errand Boy
    wD, evm
 eee. White Iris III
    wD, evm

Mukavaakin mukavampi uusia linjoja edustava suku. Tätä me tarvitsemme jalostustyöhömme. Ensimmäinen jälkeläinen Panther Dawn on huima jälkeläisnäyttö, tällä suvulla ei Leidi itsekään voi kehnompi olla.

    Jälkeläiset

Leidi on tarjolla welshponijalostukseen!

18.10.2009 o. Panther Dawn (i. Sprietland's Black Magic), omistaja: Paraatiponit
03.01.2011 o. Lochlainn Dawn (i. Gwrddywall Re), omistaja: evia, Valkia
01.03.2012 t. Llawnwych Dawn (i. Gwalch Farquhar) omistaja: Lilla, Ricilla Gård
15.06.2012 t. Llwyrddwrg Dawn (i. Gwalch Cognac) omistaja: Christa W.

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

19.09.2010, päiväkirjamerkintä
Leidin elämä on ollut tässä syksyllä harvinaisen leppoisaa ja se on saanut oleskella ja lihoa muun lauman kanssa varsin koskemattomissa oloissa laitumella. Varsotan sen varmaan tässä lähiaikoina uudelleen kouluoriillani Nemglanilla, mutta varsa olisi sopiva ajoittaa jonnekin marras-joulukuun tienoille, eli ei tässä vielä kiirettä ole - en nimittäin tahdo, että höyrypää-Leidi on ainoa varsallinen tamma, joten täytyy vähän miettiä myös muiden tammojen varsomisia. Tulevan varsan lisäksi Leidin voisi kiikuttaa VWY:n laatuarvosteluun mahdollisimman pian, että sen poikakin pääsee sitten seuraamaan emänsä jalanjälkiä.. Kunpa mamma vain mahtuisi johonkin pirun tilaisuuteen!

28.07.2010, päiväkirjamerkintä
Mainio kesä niin harvinaisen vihreän ruohonsa, rehevien laitumiensa ja tamman mieletön into suorittaa ja hypätä sekä rauhoittunut mielentila olivat omiaan Leidin kilpailu-uran loppuun saattamiseen. Tänään päätin siirtää tamman virallisesti kilpailueläkkeelle 42 estesijoituksen turvin, mikä ei ole yhtään hassummin Leidin kaltaiselta pieneltä piiperöiseltä. Nyt se saa sitten jäädä täyspäiväiseen siitoskäyttöön ja itse asiassa olen kehitellyt päässäni yhden toteutettavan arvoisen yhdistelmän - jos saataisiin vaikka komealle Panther-pojalle pikkuveli..

15.06.2010, estetreeniä
Leidin venkoilu näyttää jääneen sikseen ainakin tämänpäiväiseen estetreeniin luottaen - tamma kiiti taas vaihteeksi aivan mielettömällä innolla ja tarmolla, toki se on ollut nyt kevyemmällä liikunnalla laiduntamisen takia. Tamma ei alkuun ollut kovin herkällä päällä, mutta tuntui muuttuvan esteiden myötä entistä vastaanottavammaksi pienille avuille - ja mikäs sen parempaa! Leidi kurvaili aivan mielettömän pehmeänä ja notkeana harjoitusradallamme, ja olen siihen enemmän kuin tyytyväinen - eiköhän tämänkin matamin kisaura saada näihin tunnelmiin päätökseen!

14.04.2010, koulutreeniä
Jaa-a, oli taas aika treenailla kouluväännön saloja Leidin kanssa. Tällä kertaa tamma oli, kumma kyllä, melko äkäisellä tuulella ja toimi varsin vastahakoisesti - ei innostumistaan ja tohelointiaan, vaan tympääntyneisyyttään. Päätin terästää alkuverryttelyä puomi- ja kavalettiharjoituksin, joka sai tammaan hieman reippaampaa liikehdintää ja suorittamista, mutta melko laihaksi saldo silti jäi. Lopputunnista tamma väänsi melko näppärästi avoja ja sulkuja, itse asiassa paremmin kuin pitkään, pitkään aikaan, mutta se vaikutti silti jostain syystä oloonsa tyytymättömältä. Hmh, toivottavasti tamma ei ole sairas?!

02.02.2010, estetreeniä
Viime aikojen toheloimisesta viisastuneena päätin tämänkertaisissa estetreeneissämme pysyä erityisen jämptinä ja kylmän rauhallisena Leidin suhteen. Höyryveturin lailla kiitävän oranssin raketin rauhoittelu ja kokoaminen oli helpommin sanottu kuin tehty, mutta varsin intensiivisen puurtamisen jälkeen tamma kyllä otti rauhoittuakseen. Matalahkolla, mutta teknisesti varsin vaikealla esteradalla sain Leidin hyppäämään todella varman, rauhallisen ja päättäväisen tuntuisena ja päätin lopettaa noihin hyviin fiiliksiin - se oli varmaan ensimmäinen kerta koko elämässäni, kun sain Leidin kaltaisen häslän tuntumaan varmalta kuin peruskallio.

20.01.2010, estetreeniä
Wow, tämänkertaiset hyppyharjoitukset sujuivat aivan mielettömällä vauhdilla Leidin ollessa hieman liian innokas.. Jo alkutunnista se paineli aivan mielettömään tahtiin eikä millään tahtonut antaa apuja läpi, vaan sain ratsastaa sen yhä uudelleen ja uudelleen avuille ja koettaa saada sen unohtamaan ylimääräisen touhottamisen. Alkuun saimmekin suorittaa ihan perustavan laatuisia tehtäviä puomeilla ja kavaleteilla, ja suuntasimme vasta sen jälkeen ”oikeille esteille”. Leidi hyppäsi vireästi, mutta sen kuuliaisuudessa olisi ollut toivomisen varaa.

12.12.2009, koulutreeniä
Leidi on osoittanut varsin selkeästi, ettei aio olla mikään unelmien kouluhevonen, joten sen kanssa koulutreenit pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, mutta tehokkaina ja vaihtelevina. Tänään harjoittelimme ihan perussettinä siirtymisiä ja askelten lyhentämistä ja pidentämistä - alkuverryttelystä lähtien tamma tuntui olevan aivan täpinöissään ja varsinkin lisäämiset sujuivat tänään todella hyvin, ei mitenkään liian vauhdikkaasti, mutta sopivan tarmokkaasti kuitenkin. Jarru olikin sitten sitä vastoin hieman hakusessa, mutta lopputunnista Leidi malttoi koota itseään varsin mallikkaasti.

18.10.2009, päiväkirjamerkintä
Tänään se sitten tapahtui, Leidi varsoi varsinkin suhteessa itseensä aivan mielettömän kokoisen ja pontevan orivarsan! Mustan varsan melkoisesta koosta ja tamman kokemattomuudesta huolimatta kaikki sujui kuitenkin hyvin ja Leidi kerkesi synnyttää vielä varsin vapaaluontoisesti laitumella - marraskuun puolella olisin pitänyt tammaa jo sisällä öisin. Äiti ja kakara saavat nyt tutustua huolella toisiinsa ja varsinkin mamma saa selvittää päätään ja tutustuttaa itseään vielä talon tavoille rauhallisemmassa moodissa - treenailu estekentille aloitetaan sitten myöhemmin!

30.09.2009, päiväkirjamerkintä
Hmh, Leidi on osoittautunut vähän ilmapäisemmäksi kuin miltä se kasvattajansa luona vaikutti, mutta eipä tässä tallissa ole ennenkään ollut tapana kevytmielisyyttä kavahtaa. Koska tamma on tosiaan ollut vähän liiankin vilkkaalla päällä, eikä se ole oikein ollut oppiakseen tyyliäni ratsastaa ja liikuttaa sitä ja uusia juttujakin pitäisi siltä taholta opetella, päätin astuttaa sen näin alkuun aivan megamakealla, mustalla Black Magic -oriilla. Varsasta tulee varmaan aivan mieletön, joten sitä nyt jännityksellä odotellen!

08.09.2009, päiväkirjamerkintä
Meille saapui tänään jälleen talliin uusi poni, tällä kertaa aikanaisemme Scarlettin tapaan toinen monietlainen - erittäin hieno Leidi-niminen tamma! Värityksensä puolesta varsin viehättävä typy edustaa uudempia ja aivan lyhyitä linjoja yksipolvisen sukunsa kanssa, mistä toivottavasti saan lisäpontta näiden D-ponien kanssa puuhailuun - C-puuskan jälkeen en jaksa väkertää miljoonaa uutta linjaa, joten on viisasta hyödyntää näitä muiden luomia, mainioita linjoja! Leidistä toivon myöhemmin tulevan melkoisen siitostamman.

    Kilpailut

Leidillä kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 42 kpl

10.10.09, ERJ, 80 cm : 04/40
11.10.09, ERJ, 80 cm : 04/40
14.10.09, ERJ, 80 cm : 06/40
17.11.09, ERJ, 70 cm : 03/30
17.11.09, ERJ, 80 cm : 03/14
18.11.09, ERJ, 80 cm : 02/14
25.11.09, ERJ, 70 cm : 05/40
29.11.09, ERJ, 70 cm : 06/40
28.11.09, ERJ, 60 cm : 01/60
28.11.09, ERJ, 60 cm : 01/60
10.12.09, ERJ, 70 cm : 02/65
12.12.09, ERJ, 60 cm : 01/25

30.05.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/15
01.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/15
14.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/17
15.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/17
16.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 04/17
19.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/39
14.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 07/51
10.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/53
20.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 03/50
21.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 04/50
22.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/50
23.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/50
28.06.10, villit estekilpailut, 60 cm : 02/21
28.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 05/40
27.06.10, villit estekilpailut, 60 cm : 04/21
27.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 05/39
26.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/39
26.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 06/40
26.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/24
28.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 04/26
29.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 05/26
01.07.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/24
03.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 05/26
03.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/50
06.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/11
20.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/14
12.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/61i
15.07.10, villit estekilpailut, 70 cm : 04/63
30.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/54
27.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 03/50

 

Moniet Llewelydd on virtuaalihevonen.
Kaiken materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!