otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Cedion Llestri Ariane VH11-025-0038

Kuollut 19.09.2013

  

  Virallinen nimi   Cedion Llestri Ariane   Säkäkorkeus   128 cm
  Lempinimi   Bambi   Syntynyt   14.02.2010, VHKR
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Rautiaankimo   Kasvattaja   elen
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heB, 90 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-III, 2 + 6 + 4,5 + 20 + 5 = 37,5p. 30.12.2011
                    VPA1, 40 + 25 + 12,5 + (17+12)/2 = 14,5 = 92p. 31.10.2012

4-v. 14.06.2010

    Taustaa

Bambi on pieni cedionlainen - eli taattua laatua, jos minulta kysytään! Tamma on ihanan erilainen, sen vanhemmat ovat ainakin vielä suhteellisen tuntemattomia, mutta erityisesti isä on aivan hirmuisen upea kimon värityksensä sekä erittäin komean olemuksensa kanssa. Äiti Tuhkimo on hauska pieni welshmountaintamma, jota kautta varmaan myös Bambi jäi jokseenkin pieneksi - erittäin somaksi silti. Myös luonteensa ja persoonansa puolesta tämä tamma on one in a million -laatua, se on hirmuisen herkkä ja vaatii siksi aivan omat rutiininsa - allekirjoittaneelta vei aikaa päästä jyvälle sen mielenliikkeistä, mutta kyllä se kannatti! ;)

Kunhan tamma on hieman kasvanut ja VRL palannut jeesuksenmoiselta tauoltaan, on hyvä kokeilla kilpailuita tämän pikku paketin kanssa - en tiedä vielä, miten se meinaa kilpailutilanteisiin suhtautua, mutta ylitsepääsemätöntä ongelmaa tuskin tulee, kun voin pitää kilpailuita myös täällä kotitallilla ;) Myöhemmin Bambista tulee ehdottomasti hieno siitostamma sukunsa kanssa!

    Luonnekuvaus

Bambi on herkkistamma - pieni heiveröinen piipertäjä, joka hermostuu Helosanin hajusta ja kauhistelee rehukärryn kolinaa. Tamma on todellinen jääprinsessa ja kukkakedon keijukainen, jota ei voi juuri koskea rikkomatta sen ympärilleen luomaa harmoniaa samalla - toisaalta ajattelen ponin elävän aivan omaa maailmaansa korviensa välissä. Sen kanssa toimeen tuleminen vaatii paljon, mutta on kaiken vaivan ja työn arvoista - kun pikku-Bambi uskaltaa tulla vienokainosti höristen portille vastaan, eikä tyydy vain kurkistelemaan jalkojensa ja pitkien ruohonkorsien seasta jostain kolmenkymmenen metrin päästä, on hoitajalla suuri syy taputtaa itseään olalle ;)

Bambi on tamma, joka vastustaa kaikkea muutosta - sen mielestä olisi parasta, jos koskaan ei tapahtuisi mitään, kesäaurinko olisi aina kuuma ja ruoho pitkähköä ja vihreää. Ei talvea, ei pimeyttä, sekä tärkein - ei kamalaa kahisevaa loimea!
Muutoin tamma olisikin varmasti liian helppo viedä tarhaan ja tuoda takaisin - se kunnioittaa taluttajaansa, eikä uskalla saati halua hyppiä niskaan, mutta se on suurin koskaan kohtaamani vilukissa rautakavioilla. Lokakuun tuuli ajaa sen kiireesti katokseen, kun muut vielä repivät viimeistä ruohoa maasta. Kylmiä kelejä seuraava loimitus taas on silkkaa tuskaa niin tammalle kuin käsittelijällekin - Bambi huiskii hännällään, kiemurtelee, venkoilee, tömistelee jalkojaan ja pyörittelee suuria silmiään kauhulla. Taluttaessa se juoksee häntä koipien välissä ja tarhassa se rojahtaa suoraan maahan piehtaroidakseen kaksikymmentä minuuttia - sitten se yllättäen rauhoittuu, mutta pysyttelee portin tuntumassa päästen varmasti ensimmäisenä sisään.

Sisällä on kivaa ja oma karsina on Disneyn prinsessalinna. Yksin ollessaan Bambi ottaa koko karsinansa käyttöönsä ja nauttii vapaa-ajastaan - hoitajan kolistellessa ovea auki perääntyy pikkutamma peränurkkaan ja jää ihmettelemään tulokasta epäuskoisesti silmät suurina. En usko, että se koskaan tottuu vanhoihin, rämiseviin oviimme..
Vaikkei tamma juuri hoitajiin luotakaan, on se ihan kiltti hoidettaessa - mikäli sitä muistetaan kohdella sen arvon mukaisesti repimättä hännästä ja tökkimättä silmiä. Mokoma onkin hyvin kosketusherkkä päästään ja riepottelee sitä mieluummin puolelta toiselle kuin paniikkikohtauksen saaneena ennemmin kuin jättää sen pahojen harjojen ulottuville. Kainalot ovat myös yksi ongelmakohta, eivätkä kaviotkaan aina niin nätisti nouse - Bambi tarjoaa usein aivan muuta kuin hoitajan tarkoittamaa jalkaa puhdistettavaksi ja on kärsimätön seisoskelemaan kolmella jalalla.

Kengittäjän luona käyminen sekä eläinlääkäri ovat Bambille kovia paikkoja - ja pitkäaikaisen hoitajan sekä ponin välinen luottamus joutuu tulikokeeseen. Tamma on erittäin huono uusien suhteiden suhteen, joten sen kanssa ei voi kuka tahansa mennä Kenkä-Erkin luo muka rauhoittaakseen sitä - tuntemattomien ihmisten seura hermostuttaa muutenkin tilanteesta huolestunutta Bambia, eikä touhusta varmastikaan tule yhtään mitään. Eläinlääkäristä tammalla on huonot muistot, kun se sairasteli suhteellisen paljon pienempänä ja oli ronkittavana ja lääkittävänä moneen kertaan - se luottohoitaja on ehdottomasti must Bambin rauhoittamiseksi.

Pesuboksi on myös suhteellisen hurja paikka Bambille ja se seisoskeleekin mieluummin lämpimällä säällä ulkona suihkutettavana. Onneksi tamma ei ole se kaikista kovin hikoamaan ja sen voi huoletta klipata sen useiden loimien ansiosta - eipä ainakaan tule jäätymään ulkona tarhassa.
Varustaessa Bambi osaa näyttää mieltään toimenpidettä vastaan irvistellen ja pelleillen kielellään. Kylmiä kuolaimia se ei missään tapauksessa ota suuhunsa ja kaikenaikaa tulee sitä kohdella kuin kukkaa kämmenellä. Satulan selkään asettaminen saa sen silmät laajenemaan ja satulavyönkiristys puremaan hammasta yhteen - Bambin selkään asetettua satulaa ei sitten heilutella ja kaiken on sujuttava oikein, joten tamma ei ole aivan se ensimmäinen varustettava alkeiskurssilla.

Ratsuna Bambi on herkkä kuin mikä, mutta kun sitä oppii ratsastamaan ja herkkyyttä hyödyntämään oikein, kehkeytyy tammasta aivan lyömätön. Uudesta kuskista tuntuu usein, että tamma vaatii ratsastajaltaan aivan hirveästi laittamatta itse tikkua ristiin, mutta ponin ratsastamiseen on niin omanlaisensa niksit, joita ei yhdellä kerralla opi - ei auta muu, kuin peräänkuuluttaa kuskin pitkäjänteisyyttä ja jaksamista ;)
Alkutunnista tamma yleensä hiippailee ja sen askellajit ovat ennemmin hiipivät kuin tarmokkaat. Sitä saa ratsastaa todella herkin ja pehmein avuin, eikä asiaa helpota se, että yritteliäs ja nöyrä Bambi reagoi jokaiseen apuun - tarkoituksettomaankin. Kuski saa pysyä oikeasti hiljaisena ja pienieleisenä tamman selässä ja koettaa samalla taivuttaa, asettaa ja ajaa heppaa eteenpäin - ei todellakaan helppoa, mutta arvostettavaa. Jumpan jälkeen tammasta kehkeytyy paljon helpompi ja paremmin liikkuva hevonen, mutta sitä saa yleensä silti varsinkin vaikeammissa koulukiemuroissa muistuttaa takapään käytöstä.

Siinä missä Bambi tuntuu osaavan jo yksinkertaisimmat kouluohjelmat ulkoa jokaista hienon hienoa asetusta ja taivutusta myöten, hyppää se myös mielellään esteitä - itse asiassa tamma oikeastaan innostuu esteistä ja intoutuu usein päästelemään vähän kovempaakin vauhtia, vaikka silloin ratsukon sisäisen yhteistyön tulee olla saumaton. Bambi ei ole kaikista rohkein tai varmin hyppääjä, mutta sopivan reippaassa tempossa liikkuessaan on se helpompi saada rohkaisusta ennen estettä hyppäämään kuin jostain laahaavasta ravista. Tamma on ketterä ratsu ja hyppää hyvällä tekniikalla, mutta se ei ole valmis yllätyksiin tai riskinottoihin - kaiken tulee olla kuskin huolella etukäteen suunnittelemaa, Bambi ei yhtäkkiä nykäisystä kaarra sivulle ja kiidä vinosti seuraavalle esteelle, vaan hermostuu ja pomppii pää taivaissa sivulle. Ja sitähän ei kukaan tahdo!

    Suku

 isä Caithwrn Llwydnos
    VWY-II, wC
 ii. Gweirryn Dai Llwyd
    wC, evm
 iii. Rhydd Lludd
    wC, evm
 iie. Gweirryn Llywela
    wC, evm
 ie. Caithwrn Ffawd
    wC, evm
 iei. Anfyn Ffion
    wC, evm
 iee. Caithwrn Fwyn
    wC, evm
 emä Ch A.V. Cinderella
     wm
 ei. No Plan To Save
      wm, evm
 eii. Running Free
    wm, evm
 eie. Dream Of Something Good
    wm, evm
 ee. White Beatyful
    wm, evm
 eei. White Smarandgi
    wm, evm
 eee. Lonely Dream
    wm, evm

Mielenkiintoinen suku, kerrankin jotain uutta vivahdusta Venlan ja Gaenorin sekaan. Superkomea tuonti-isä ja emänä höpsö Tuhkimo-tamma.

    Jälkeläiset

Bambi on tarjolla welshponijalostukseen!

13.06.2010 o. Pegor Asarlai Dawn (i. Paganaidd Dawn), omistaja: Dani
03.11.2012 o. Brathach Dawn (i. Broderick Dawn), omistaja: Anja, Smaho
20.07.2013 t. Arien Cariad Dawn (i. Pencalow Ceiriog), omistaja: Huttis

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

17.09.2011, kouluvalmennus
Kouluvalmennus, johon Bambin kanssa tänään osallistuin, sujui lunkisti ja rutiinilla. Tamma olisi mielellään jäänyt alkutunnista jumittamaan siihen hiippailumoodiinsa, joka edustaa sille sen ominta mukavuusaluetta, mutta tarpeeksi napakasti herättelemällä myöntyi se tahtooni ja alkoi liikkua enempi oikean hevosen lailla. Sain itse pidettyä itseni vakaana ja rauhallisena selässä, jolloin Bambi oli helppo niin sanotusti kiertää pikkusormeni ympärille - suuremmista ja loivemmista kaarteista sain sen aina käännettyä vielä pienemmälle rundille, kunnes se oli hyvin pehmeä ja tuntui vellovalta, elastiselta ponimassalta pohkeen ja ohjan välissä. Tehtävät sujuivat rennosti ja onneksi valmentaja ei päättänyt lähteä hakemaan vielä raamikkaampaa ryhtiä tai ponnekkaampaa polven nostoa - siihen tunnelma olisi ollut aivan liian uninen!

21.07.2011, maastoestevalmennus
Tänään repäistiin Bambin kanssa oikein kunnolla irti normaaleista rutiineista - osallistuin sen kanssa maastoestevalmennukseen, jossa keskityttiin nimenomaan maastoesteiden ylitykseen ja maastoesteradalla ratsastamiseen. Metsäympäristö sai tamman säpäkäksi ja hyvin virittyneeksi, joten imu radalla raskaammasta ja vaikeakulkuisemmasta maastosta huolimatta oli hyvä - toisaalta Bambi taas tuppasi keräämään vähän kierroksia, jolloin se heittäytyi paranoidiksi kiinteiden esteiden tai rapisevien ja kahisevien lehtien suhteen. Se tuntui huomattavasti herkemmältä kieltämään kuin normaaleilla rataesteillä, enkä oikein uskaltanut sitä hirveästi patistaakaan, ettei se saisi hepulia ja pomppaisi hornetin lailla taivaalle. Kunhan yhteinen sävel löytyi, valmennus sujui kuitenkin melko hyvin ja Bambikin oikein puhisi tyytyväisyyttä valmennuksen jälkeen. Hyvä tapa väsyttää poneja, hypätä kymmenkunta esteitä, joiden välissä on parhaimmillaan parisataa metriä ylämäkeä!

15.05.2011, estevalmennus
Mielenvirkistykseksi osallistuimme tänään Bambin kanssa kotitallillamme järjestettyyn estevalmennukseen. Tamma oli tallissa jotenkin vaisun oloinen, mutta kunhan pääsimme kentälle reippaan kevättuulen riepoteltavaksi, niin johan Bambissakin moottori syttyi. Tuuli sai sen keräämään kierroksia ja toimimaan sopivan reippaasti hyvällä tavalla. Vaihtelevahko sää sai sen hieman varuilleen ja viritetystä tunnelmasta oli vain etua tällä kertaa - Bambi kulki reippaasti, kuin jousilla ja hyppäsikin tavallista terävämmin. Pari kertaa se veti myös herneet nenäänsä ja pudotteli puomeja, mutta suurimmilta osin se ei tarvinnut sen kummempaa kannustusta esteiden ylitykseen säpäkkyytensä takia. Tässä valmennuksessa kuskilla oli oikeasti hauskaa!

20.02.2011, kouluvalmennus
Tämänpäiväinen kouluvalmennus sujui Bambin kanssa melko epätasaisesti. Toisaalta se oli hyvässä työskentelymoodissa, vastasi apuihin hyvin herkästi ja sain itsenikin pidettyä hyvin pienieleisenä selässä, mutta maneesin katolta tippuva lumi ja ilmastoinnin vinkuna kattorakenteissa sai Bambin sekoilemaan ja keskittymisen herpaantumaan. Itse vielä heti alkutunnista aiheutin poloiselle syvät traumat, kun se pinkaisi laukkaspurtille tippuvan lumen ääntä karkuun ja onnistuin satulassa horjahtamaan ja kiskaisemaan melko lujasti sitä suusta. Luottamusta haettiin sitten kauan takaisin.. Toisaalta tunti sujui siis hyvin, olin suorastaan yllättynyt Bambin pehmeydestä, mutta ulkoiset tekijät terrorisoivat menemistä ja tylsyttivät tehtävien kirkkaimman terän. Ensi kerralla sitten toivottavasti paremmin.

13.06.2010, päiväkirjamerkintä
Ja niin Bambi pyöräytti onnellisena esikoisensa maailmaan! Tosin varsominen oli melko työläs, vieläpä, kun tamma päätti ajoittaa sen aivan aamun ensimmäisille tunneille ja omituiseen paikkaan - olisin hakenut sen kuudelta sisälle, mutta eiköhän tamma jo neljän viiden aikoihin maannut peräpää alamäkeen laitumella. Ympärillä pörräsi sitten uteliaita nuorikkoja ja pari halveksuvaa ylemmän kastin tammaa, mutta onneksi Bambi sai lopulta oman rauhansa. Vaikka ensikertalainen ei päässyt helpolla, on tulos terve, tosin jokseenkin isopäinen orivarsa ja emäkin on hyvässä kunnossa. Varsan isä on oma kasvattini Paganaidd ja se tullaan varmasti nimeämään vielä jotenkin isänsä mukaan - vaikka se toivottavasti perii kimon värin emältään!

01.06.2010, päiväkirjamerkintä
Tänään allekirjoittanut kävi Bambin kanssa leppoisalla maastokäppäilyllä lähimetsässä. Tuossa jokin aika sitten tamma astutettiin ensimmäisen kerran, joten treenaaminen saa jäädä jo vähemmälle ja liikkumisella haetaan nyt jotain muuta kuin mahdollisimman suuria muskeleita ja äärimmäisiä ponnisteluita supertulosten saamiseksi. Bambi oli melko rauhallisella tuulella, laitumella mässäily on siis vaikuttanut juuri, miten toivoinkin - tammalla ei ole ylimääräisiä haluja heittää odottamattomia voltteja tai siksakhyppyjä sinne sun tänne, vaikka sille ominainen pieni yliherkkyys ei olekaan kadonnut. Retken jälkeen päästin tamman takaisin laitumelle paisumaan. Noin pikkuruisen tamman varsa tarvitsee paljon ruohoa jaksaakseen syntyä.

20.05.2010, päiväkirjamerkintä
Laidunkausi lähestyy kovaa vauhtia ja Bambikin on kesäauringossa vaalentunut entisestään. On se vieläkin kimoksi hyvin tumma, sellainen ruskeaharmaasävytteinen ja muistuttaa nyt myös värinsä puolesta sellaista vieterinä paikasta toiseen pelokkaasti sinkoilevaa jänistä, jollainen se itse tuppaa välillä olemaan. No, kesän mainiointa ruohoa maisteltuaan se saa kyllä lisäenergiaa karvansa vaihtamiseen ja alkaa toivottavasti muistuttaa ihan kunnon ponia myös muuten. Taka-ajatuksena se toivottavasti kerää hieman massaa ja läskiä luidensa ympärille. Nyt se on niin hento ilmestys, että pelkään sen hajoavan kappaleiksi jo turpahihnaa kiristäessäni!

03.04.2010, päiväkirjamerkintä
Heh, Bambin järkytykseksi katalimmat muta-ajat ja karvanvaihto ovat saavuttaneet tämänkin tallin. Tamma kiemurtelee tuskaisen oloisena, kun sitä harjailee kunnolla kumisualla - muilla poneilla maha vain hölskyy puolelta toiselle ja pää painuu rennosti alas, mutta tämä tytsy seisoskelee viritettynä kuin viulunkieli, steppailee jaloillaan hermostuneena, eikä mistään mahasta ole tietoakaan! Ei sille tietenkään saisi nauraa, mutta jotenkin tilanne on Bambin kannalta niin kovin surkuhupaisa. Toisaalta jokapäiväisen kiusaamisen seurauksena poni on tottunut vähän ronskimpaan käsittelyyn, eikä se peruuta pesuboksistakaan enää pakokauhuisena ulos. Nahkaansa sen pitäisikin paksuntaa. Bambi on myös kovin hauskan värinen. Karvanvaihdon yhteydessä se on vaihtanut väriään vekkulisti. Se on luonnostaan kovin mudankirjavan oloinen, vähän valkoista, enemmän ruskeaa ja valtaosa on epämääräisen sävyistä harmaata. Välillä on paha sanoa, onko tamma piehtaroinut ojassa vai ei!

01.03.2010, päiväkirjamerkintä
Ariane kotiutui jokin aika sitten Paraatiponeihin, mikä tuntuu järkyttäneen sen maailmankuvaa suuresti. Tytsy on osoittautunut melko arkaluontoiseksi kaveriksi ja osittain siitä se onkin saanut lempinimekseen Bambin. Nuori tamma on hyvin pienikokoinen ja hennonoloinen, eikä osaa edes laittaa vastaan muille tammoille tarhassa. Poloinen on hyvää vauhtia matkalla kohti lauman alinta kastia.. Arjen askareissa otetaan nyt rauhallisesti ensi alkuun, jotta poni saisi hieman itseluottamusta eikä ujostelisi niin mahdottomasti.

14.02.2010, päiväkirjamerkintä
Whee, allekirjoittanut on näin ystävänpäivän kunniaksi ollut taas ponimarkkinoilla elenin luona. Reissu päättyi tietenkin niin, että sovimme kaupat tänään syntyneestä, pienehköstä C-tammavarsasta. Se on toistaiseksi vielä liian pieni muuttamaan Paraatiponeihin, mutta heti vieroituksen jälkeen käyn hakemassa omani kotiin. ;) Erikoista tässä vielä nimettömässä varsassa on sen väritys ja suku - se edustaa aivan uusia C-linjoja, kas kun sen emä on mountainponi ja isä kasvattajan aikaisempi tuonti. Kumpikin sen vanhemmista on myös harvinaisia kimoja - pikkuprinsessa itse on vielä kovin rautias, mutta omaa jo valtavan läsin ja tulee varmasti kimoutumaan ajan kuluessa!

    Kilpailut

Bambilla kilpaillaan pääpainoisesti VRLn jaosten alaisissa kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 42 kpl (21 este, 20 koulu, 1 gymkhana)

14.05.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/15
19.05.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/15
20.05.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/15
22.05.10, villit estekilpailut, 90 cm : 04/20
20.05.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/33
30.05.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/17
04.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 04/17
14.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/51
28.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/40
27.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 06/40
26.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/40
07.07.10, villit estekilpailut, 60 cm : 03/34
13.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 06/61
14.07.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/63
18.08.10, villit estekilpailut, 80 cm : 03/48
02.09.10, villit estekilpailut, 90 cm : 04/19
04.09.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/19
05.09.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/18
05.09.10, villit estekilpailut, 90 cm : 04/19
06.09.10, villit estekilpailut, 90 cm : 04/19
07.09.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/19

28.05.10, Gymkhana, Stepping Stones : 02/08
17.05.10, villit koulukilpailut, heB : 01/18
20.05.10, villit koulukilpailut, heB : 01/18
21.05.10, villit koulukilpailut, heB : 04/18
18.05.10, villit koulukilpailut, heB : 05/53
26.05.10, villit koulukilpailut, heC : 04/18
27.05.10, villit koulukilpailut, heC : 01/18
29.05.10, villit koulukilpailut, heC : 01/18
30.05.10, villit koulukilpailut, heB : 05/42
28.05.10, villit koulukilpailut, heB : 01/49
28.06.10, villit koulukilpailut, heC : 04/45
05.07.10, villit koulukilpailut, heB : 02/34
15.07.10, villit koulukilpailut, heC : 04/32
23.07.10, villit koulukilpailut, heC : 07/49
31.08.10, villit koulukilpailut, heC : 04/26
31.08.10, villit koulukilpailut, heB : 01/29
02.09.10, villit koulukilpailut, heC : 05/26
10.09.10, villit koulukilpailut, heC : 01/23
11.09.10, villit koulukilpailut, heC : 04/23
11.09.10, villit koulukilpailut, heB : 03/23

29.08.10, KRJ, heB : 02/36

 

Cedion Llestri Ariane on virtuaalihevonen.
Kuvat © Hardwick Hay Farm
Kaiken muun materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!