otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

Kuollut 22.10.2015

    Poniniemen Hannes VH12-023-0075        

  Virallinen nimi   Poniniemen Hannes   Säkäkorkeus   146 cm
  Lempinimi   Hanski   Syntynyt   01.05.2012, VHKR*
  Rotu   WPB (62.5%, NWR)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   Poniniemi
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: vaB, 80 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset: KRJ-I, 7 + 40 + 25 + 14,5 + 15 = 101,5 p. 15.06.2015
                    VWY-II, 7 + 7,5 + 7,5 + 21 + 5 = 48p. 30.06.2015

* 3-vuotias 01.08.2012

    Luonnekuvaus

Hanski on spoiled brat. En tiedä, mistä se on keksinyt pomppia tasajalkaa protestiksi epämiellyttäviksi kokemilleen asioille, sillä en ole koskaan kohdellut sitä muiden ponien käsittelystä poikkeavalla tavalla. Varsinkin, kun Hanskin emältä osattiin odottaa sille periytyväksi vähän hankalaa luonnetta ja temperamenttia, pidettiin sille pienestä pitäen selvää jöötä. Ori sai kasvaa kurissa ja nuhteessa, sille ei rekrytoitu sitä jumalan lailla palvovaa hoitajaa, ei päästetty pikkutyttöjä paijaamaan kaunista ponia eikä se saanut hyvästä työstä kiitokseksi muuta, kuin reippaan taputuksen ja vapauden päästessään takaisin pihattoon. Se ei ole tottunut yhtään sen parempaan kuin muutkaan, mutta silti ori kenkkuilee, vaatii itselleen parempaa kuin muille ja jos se ei sitä saa, se kiukuttelee. Hanski on joskus pahempi kuin tuuliviirinä hyörivät tammat. Siksi sen hoitajalta vaaditaankin pitkää pinnaa ja määrätietoisuutta tämän kauhukakaran käsittelemisessä.

Ori tarvitsee käsittelijän, joka jaksaa kieltää ja komentaa, ja joka tajuaa, missä vaiheessa ori kaipaa kunnon rökittämistä ja maan pinnalle palauttamista, ja milloin on syytä vain ignoorata oriin huomionhakuinen kiukuttelu ja antaa sen kenkkuilla keskenään. Sellaistakin se nimittäin harrastaa, jos ei muutakaan syytä hoitajan kiusaamiseen satu keksimään. Hanski vaatii ajoittain ojentamista, mutta mikäli hoitajalla ei ole riittävää auktoriteettia, taitoa tai parivaljakon keskellä vallitsee luottamuspula, voi se vain saada jatkuvasta tehottomasta ojentamisesta vettä myllyynsä. Hoitajan pitää tietää, milloin lopettaa ja miten, että jää vielä tilanteesta voittajaksi.

Siksi Hanski onkin vähän yhden ihmisen hevonen. Se ei tule toimeen monen kanssa ja joskus se ottaa tuttujenkin kanssa uudelleen yhteen. Kun hoitaja tuntee ponin metkut, sujuvat arkiset hoitotoimenpiteet rutiinilla. Käytävällä kiinnisidottuna ori kököttää aloillaan, mitä nyt välillä jalkaansa polkee tai irvistelee. Ei se mitään heppatyttöelokuvien idylliä ole, mutta homma sujuu, kengittämiset ja harjaamiset saadaan pois alta ja oriille voi ongelmattomasta käytöksestä antaa kiitostakin. Kuljettaminen sujuu myös, vaikka Hanskilla on tapana varsinkin kilpailupaikoilla vetää ihan älytöntä showta etukäteen. Ei ole ensimmäinen kerta, kun ori hyppii kahdella jalalla ja on niin hurjaa monsteria. Siitä sitten vähän luottohoitajalta karjaisua ja vaikka kourallinen hiekkaa heitettynä oriin jaloille, niin kyllä se äkkiä rauhoittuu ja viipottaa koppiin. Se on nimittäin yksi ainoita paikkoja, jossa tätä nyrpistelijää odottaa aina porkkanasanko..! Joskus on pakko ehdollistaa, heh.

Ratsuna Hanski on itselleen tyypillisesti sangen oikukas ja tuulella käyvä. Sen kanssa täytyy vähän kuulostella päivän olotiloja ja monet kilpailut ovat menneet alun alkaen penkin alle, kun ori on ollut pahalla päällä. Silloin ei ole järkeä edes lähteä hakemaan huipputulosta, vaan on keskitytty lähinnä siihen, että yhteistyö pelaa ja ori on voinut suorittaa tasaisen radan kuskiinsa tukeutuen. Kuskiltaan Hanski vaatii täsmällisyyttä ja työskentelyä, se ei pidä vapaamatkustajista ja kyllästyy nopeasti, mikäli tehtävät ovat täynnä toinen toistaan puuduttavampia saman asian toistoja. Ori tarjoaa mielellään esimerkiksi samassa kohdassa yhä uudelleen ja uudelleen laukannostoa. Jos ei sitten laukatakaan ja kuski erehtyy nyppäämään suusta, loikkii Hanski taatusti tasajalkaa ympäri kenttää ja ratsastaja voi löytää itsensä maasta. Vaihtelevuus on avainsana, ja ratsastajan tulee aina pysyä ponia askeleen edellä.

Hommaa helpottaa huomattavasti se, että Hanskilla on hyvä fysiikka ja se liikkuu luonnostaan mainiosti. Sillä on puhtaat askellajit, joita on helppo työstää, ja sillä on hyvä tasapaino ja rytmitaju. Todellisen onnen löytää silti vain ratsastamalla Hanskilla paljon, satoja tunteja, jotta sen oppii tuntemaan. Sen jälkeen saa määrätietoinen kuski, joka ei turhia kysele, oriista parhaat puolet esiin.

    Suku

 isä Huckleberry-Finn
    KRJ-II, VWY-III, trn, 147 cm, WPB (NWR, 62.5%)
 ii. Vlamhof Zwerver
    trn, 145 cm, WPB (75%), evm
 iii. Vlamhof Galante
    m, 146 cm, WPB (50% *), evm
 iie. Dirmyn Springline
    rn, 135 cm, wB, evm
 ie. Flitterbloom
    rn, 148 cm, WPB (50%)
 iei. Whomping Willow xx
    rn, 163 cm, xx, evm
 iee. Bloeiende Dans
    trn, 136 cm, wB, evm
 emä Linde's Hof Duchesse
     KRJ-II, VWY-III, rnvkk, 148 cm, WPB (NWR, 62.5%)
 ei. Maanhorn's Joris
      vkk, 150 cm, WPB (50%), evm
 eii. Hannibal IV
    km, 159 cm, x, evm
 eie. Twyn Laughin' Dauphin
    vkk, 136 cm, wB, evm
 ee. Linde's Hof Carmine
    m, 142 cm, WPB (755%)
 eei. Anian Dynamite
    rt, 122 cm, wm, evm
 eee. Linde's Hof Celine
    m, 145 cm, WPB (50% **), evm

* iiii. ox - iiie. wB
** eeei. wB - eeee. ox

    Jälkeläiset

Hanski on tarjolla welshponijalostukseen!

24.01.2013 t. Millay Dawn (e. Meaghan), omistaja: Liia, Roscoff Sportponies
01.11.2013 t. Marigold (e. Väinölän Meredith), omistaja: Meow
26.06.2015 t. Hermes MPB (e. Afrodite MPB), omistaja: Nintsu

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

07.05.2015, päiväkirjamerkintä
Hanski on viime aikoina saanut viettää varsin metsittynyttä elämää suuressa pihatossa parin muun oriin kanssa. Arkiset hoitotoimenpiteet suoritetaan tietysti, ettei ori tyystin villiinny ja silloin tällöin ratsastankin sen pikaisesti läpi. Olisihan se sääli, jos näin taidokas poni pääsisi rapistumaan aivan totaalisesti. Siksi olenkin pohtinut, olisikohan kohta hyvä hetki ilmoittaa Hanski laatuarvosteluihin, lähinnä welshyhdistyksen laatikseen. Palkinto ehkä antaisi hieman lisäpontta tarjota sitä taas aktiivisesti jalostukseen. Kun nyt tämä kiukuttelija on jäänyt vähän taka-alalle, kun tarjolla on paljon luonnoltaan miellyttävämpiäkin tapauksia. Mutta eivät mitkään nössykät seurapiiriponit voi vetää vertoja tulta ja tappuraa täynnä olevalle mainiosukuiselle Hanskille! Siksipä pitäisi varmaan taas tuoda ori ihmisten ilmoille.

01.11.2013, päiväkirjamerkintä
Tänään Meredith sitten varsoi Hanskin varsan! Kyseessä on jälleen tamma ja taas ruunikko. Tosin sukista ja pään merkistä päätellen ehkä kimoutuva sellainen.. Ulkoisesti oikein kiva varsa, terve ja pirteä. Onnistuin kauppaamaankin sen jo Meowlle, joka taatusti ihastuu tähän miniversioon Hanskista. Meown luona se pääsee hyvään kotiin ja siitä tulee varmasti oivallinen jälkeläisnäyttö Hanskille!

01.10.2013, päiväkirjamerkintä
Viime aikoina olen suunnitellut oman Meredith-tammani astuttamista Hanskilla. Meredith on luonteeltaan jokaisen ponitytön unelma, joten varsastakin voisi olettaa varsin selväpäistä tapausta, vaikka Hanski nyt on luonnoltaan mikä on. Tuollainen ikuinen kiukuttelija.. Myös ulkonäöllisesti Hanski voisi parantaa Meredithin no, varsin ponimaista ja maanläheistä ulkonäköä. Se ei varsinaisesti ole mikään kauneuskukkanen, vaikka suloinen onkin, toisin kuin Hanski, joka on oikein sliipattu ja komea ukko. Tästä yhdistelmä tulee varmasti hyvä varsa!

24.01.2013, päiväkirjamerkintä
Tänään syntyi Hanskin ensimmäinen jälkeläinen! Pirteä, ruunikko tamma. Toki voihan se vielä emänsä tapaan kimoutua, mutta se jää nähtäväksi. Varsa muistuttaa ulkoisesti erittäin paljon Hanskia, se on samanlainen siro pieni keijukainen, jollainen ori oli varsana. Pitkät on jalat typyllä, joten se tuskin jää emänsä kaltaiseksi tappijalaksi. Kyllä noilla koivilla kelpaa liidellä koulukentillä! Näin kasvattajana olen tyytyväinen ainakin ulkoisesti Hanskin ensimmäiseen varsaan. Luonteestahan ei vielä tiedä mitään, eikä tulevaisuuden ratsastettavuudesta, mutta pidän peukkuja. Jos nyt alan heti kiinnittää huomiota varsan käsittelyyn ja vältän kaikki Hanskin kanssa kokeillut huonot yritykset ja mokat, niin eiköhän siitä hyvä tule. Ja nyt kun Hanski on tehnyt yhden palleroisen meille kotiin, kehtaan tarjota sitä muidenkin tammoille, hehee. Pikku-Hanskeja maailma täyteen nyt!

02.01.2013, päiväkirjamerkintä
Hirmuisesta hullunmyllystä huolimatta Hanski on saanut kisauransa päätökseen! Se homma on nyt taputeltu tasaiseksi ja oria ei enää kiusata stressaavilla tilanteilla vieraissa paikoissa, vaikka lopulta homma alkoikin sujua suht moitteettomasti. Kilpailutuloksia kertyi sen verran, että tämän poitsun kouluosaaminen on todistettu ja voidaan siirtyä muihin puuhiin. Eli kasvatukseen, hehee! Vaikka kyseessä onkin melkoinen luuaivo, ei tätä sukua, eikä tätä oriin ulkoista olemusta, voi jättää käyttämättä nykyisen part bred -kannan parantamiseksi. Tai siis ainakin voi yrittää.. Omasta tallista löytyykin sille pari suvullisesti ja muuten hyvin natsaavaa tammaa. Olen suunnitellut sitä esimerkiksi Brenn Poniesin kasvattamalla Meaghanille, joka on todellinen koulutaituri, mutta ulkonäöltään muistuttaa hieman puikulaperunaa. Luonnekin on sopivan ponimainen, eli jälkikasvusta ei pitäisi tulla ihmissyöjämonsteria, vaan ulkonäöltään tasapainoinen koulumenijä!

01.11.2012, päiväkirjamerkintä
Hanski kilpaura pyörähti käyntiin tänä syksynä varsin vaihtelevalla menestyksellä, mutta nyt meno on tasaantunut ja sijoituksiakin on napsahdellut kohdalle tasaiseen tahtiin. Tämän oriin kohdalla rutiinien merkitys on erittäin selväksi ja kilpailuissa, sekä niihin valmistautuessa tulee kaiken pyöriä ennalta suunniteltua kaavaa samojen ihmisten seurassa, jotta tästä kiukkupöksystä saadaan paras tulos irti. Aika paljon on ollut vielä opettelemista keskinäisessä luottamuksessa ja oriin handlaamisessa muutenkin, sillä se on niin yllätyksellinen ja ailahtelevainen luonteeltaan. Onneksi kun selässä tulee vietettyjä satoja ja taas satoja tunteja, ja kilpailuita tulee tahkottua yhdessä kymmeniä ja taas kymmeniä, niin homma alkaa rutinoitua ja sävelet ovat selvät. Jos ori tuntuu oikein huonolta, niin suosiolla jätetään rata välistä. Jos ollaan kisapaikalle ehditty, niin käydään vähän maastossa tai muualla purkamassa tilannetta. On kyllä todellinen diiva tämä..!

01.08.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään vietettiin Hanskin kolmevuotissynttäreitä! Tai eipä niitä juuri mitenkään vietetty, kunhan ihmeteltiin talliporukan keskuudessa, mihin kaikki aika katoaa ja lyötiin lukkoon Hanskin koulutussuunnitelmia. Poni itse sai syötävien lahjojen sijaan viettää koko päivän laitumella muiden nuorikoiden kanssa. Siinä on sille lahjaa ihan riittävästi, saada olla omassa rauhassaan. Ja tärkeäähän se on pitää vapaapäiviä ja lomia koulutuksesta varsinkin nuorilla poneilla, ja Hanskin kohdalla homma on korostunut entisestään. Se on luonteeltaan vähän hankala tapaus, eikä sen motivaatio parane ainaisesta samojen asioiden jauhamisesta. Päinvastoin. Hanski on oikein nokkela poni, kyllä se tajuaa, mikä on homman nimi, muttei oikein viitsi. Antaa sen nyt pitää kunnolla vapaata, ennen kuin pistetään ratsastajaa selkään, josko sitten taas homma maistuisi. Ensimmäisiin kisoihinkin olisi kiva kohta päästä!

15.07.2012, päiväkirjamerkintä
Viime aikoina Hanski on kasvanut huimasti ja se alkaa selvästi enemmän muistuttaa kunnon ryhdikästä ratsuponia kuin pelkkää honteloa luikeroa. Toki sillä on vielä paljon massaa kerättävänä, mutta ratsuponimaiseen tapaan se on selvästi kypsynyt nopeammin, kun vertaa esimerkiksi saman ikäisiin cobeihin. Ne ovat vielä aivan puulla päähän lyötyjä, kun jotain uutta tapahtuu, toisin kuin Hannes, joka suhtautuu asioihin jo selvästi aikuisemmin. Koordinaatiokin on niillä välillä vielä hukassa, kun taas tämä poitsu pistelee menemään sellaisilla liikkeillä, että oksat pois. Hanskista tulee vielä kunnon liitokavio, kunhan saadaan sen ratsukoulutus aloitettua. Oriin luonteenpiirteetkin alkavat pikku hiljaa paljastua ja valitettavaa on, että tämä nuori mies vaikuttaa aika lurjukselta ja sellaiselta temperamenttiselta tuuliviiriltä. Hieman kuin emänsä.. Sitä saa käsitellä kurissa ja nuhteessa, ettei se vaan lähde lätkimään esimerkiksi kesken ajokoulutuksen. Onneksi olen tottunut käsittelemään puupäitä. Kyllä tästä hyvä tulee.

25.05.2012, päiväkirjamerkintä
Hannes muutti tänään! Kävin yhden ponin traikulla hakemassa sen tänä aamuna. Ja on kyllä pallero kasvanut sitten viime näkemän, vaikka part bredeillä onkin tapana olla aika luikkuja pitkän aikaa. Aluksi ori oli vähän vastentahtoinen, se oli selvästi hyvin kiintynyt synnyinkotiinsa eikä noin vain halunnut lähteä vieraan muijan matkaan, mutta milläpäs muulla pienen ponin luottamuksen voittaisi, kuin parilla porkkanalla? Hannes marssi lopulta varsin tyytyväisen, mutta toki innokkaan, oloisena koppiin ja pysyi matkan aikana rauhallisena. Kotipihassa se tuli melko vauhdikkaasti ulos, muttei siinä ehtinyt kauaa stressata vääräoppisesta peruutuksesta, kun pihassa tarhailevat ponit huutelivat uudelle tulokkaalle siihen malliin, että nuori ori meinasi lähteä lentoon siitä kaikesta ihmetyksestä ja jännityksestä. Taitaa meillä olla vähän kovaäänisemmät ponit kuin Poniniemessä.. Tai huonompikäytöksiset, eeh. Hanski sai jäädä alkuun turvallisen välimatkan päähän tarhailemaan muista. Kunhan se tokenee alkujärkytyksestä, sysään sen muiden sekaan.

01.05.2012, päiväkirjamerkintä
Siitä lähtien, kun Assi aloitti uuden ponisiittolansa Suomessa, olen halunnut sieltä varsaa itselleni. Assilla on aina ollut erittäin laadukkaita ja kyvykkäitä poneja, jo silloin ratsuponiaikoina, joten oli selvää, että uuden proggiksen welshit eivät voineet jäädä pekkaa pahemmiksi. Harva se päivä olen kuikuillut tallin sivuja, selaillut markkinoita ja jopa käynyt paikan päällä ihmettelemässä, löytyisikö jostain meikäläiselle sopivaa ponia, kunnes vihdoin natsasi! Taitonsa kouluradoilla osoittaneesta yhdistelmästä oli varattavissa wpb-varsa. Siinä en kauaa aikaillut, vaan soitin saman tien ja varasin tulevan ponin itselleni. Ja tänään tuli vihdoin ilmoitusta Poniniemestä, että olisi varsaa tarjolla. Ruunikko ori! Entistä parempi, sillä oreja meille kaivataankin. Vaikka olisi varsan emästä saanut kyllä hienon tammankin.. Kuvia Assi kerkesi poitsusta jo pistämään, mutta kyllä se on käytävä paikan päällä ihmettelemässä, millainen timantti kohdalle osui!

    Kilpailut

Hanskilla kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 59 kpl

26.08.12, KRJ, vaB : 06/60
29.08.12, KRJ, vaB : 05/60
27.08.12, KRJ, vaB : 04/30
13.10.12, KRJ, vaB : 06/40
14.10.12, KRJ, vaB : 02/40
14.10.12, KRJ, vaB : 01/40
15.10.12, KRJ, vaB : 03/40
16.10.12, KRJ, vaB : 02/40
16.10.12, KRJ, vaB : 01/40
17.10.12, KRJ, vaB : 05/30
19.10.12, KRJ, vaB : 05/30
19.10.12, KRJ, vaB : 04/30
20.10.12, KRJ, vaB : 03/30
21.10.12, KRJ, vaB : 01/30
27.10.12, KRJ, vaB : 06/40
05.11.12, KRJ, vaB : 03/40
01.11.12, KRJ, vaB : 03/30
02.11.12, KRJ, vaB : 05/30
28.10.12, KRJ, heA : 05/40
02.11.12, KRJ, vaB : 05/40
04.11.12, KRJ, vaB : 04/40
11.11.12, KRJ, vaB : 05/50
14.11.12, KRJ, vaB : 03/50
14.11.12, KRJ, heA : 03/30
14.11.12, KRJ, heA : 05/30
16.11.12, KRJ, heA : 04/30
19.11.12, KRJ, heA : 03/30
13.11.12, KRJ, vaB : 06/60
24.12.12, KRJ, vaB : 07/50
25.12.12, KRJ, vaB : 02/50
05.12.12, KRJ, vaB : 01/60
15.11.12, KRJ, vaB : 05/40
21.11.12, KRJ, vaB : 06/60
23.11.12, KRJ, vaB : 01/60
26.11.12, KRJ, vaB : 04/30
10.12.12, KRJ, vaB : 05/30
12.12.12, KRJ, heA : 05/40
28.11.12, KRJ, heA : 01/50
01.12.12, KRJ, heA : 06/50
02.12.12, KRJ, heA : 06/50
08.12.12, KRJ, vaB : 03/60
29.11.12, KRJ, vaB : 05/36
07.12.12, KRJ, vaB : 04/30
07.12.12, KRJ, vaB : 01/30
09.12.12, KRJ, vaB : 03/30
25.12.12, KRJ, vaB : 05/40
26.12.12, KRJ, vaB : 06/40
27.12.12, KRJ, vaB : 01/40
22.11.12, KRJ, vaB : 04/26
04.12.12, KRJ, vaB : 02/50
05.12.12, KRJ, heA : 04/50
19.12.12, KRJ, vaB : 05/50
25.12.12, KRJ, vaB : 07/50
28.12.12, KRJ, vaB : 03/50
14.12.12, KRJ, vaB : 05/40
16.12.12, KRJ, vaB : 02/40
28.12.12, KRJ, vaB : 03/50
26.12.12, KRJ, vaB : 03/50

04.10.12, villit koulukilpailut, vaB : 02/23

 

Poniniemen Hannes on virtuaalihevonen.
Kuvat © JL
Kaiken muun materiaalin © dani 2015, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!