otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Farr Icaros Dawn VH11-026-0069

Kuollut 19.07.2013

     

  Virallinen nimi   Farr Icaros Dawn   Säkäkorkeus   146 cm
  Lempinimi   Nilkki   Syntynyt   28.07.2010, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Musta   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: vaB, 70 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 5 + 6 + 7,5 + 20 + 5 = 43,5p. 30.06.2013

3-vuotias 28.10.2010

    Taustaa

Älä luota hippiin, just joo!

    Luonnekuvaus

Nilkki on elämäniloinen pieni veijari, joka mellastuksellaan sekä värittää että joskus suoraan sanoen sotkee tallin urilleen jämähtänyttä arkea. Ori ei varsinaisesti ole mikään ilkeäluontoinen, mutta voi välillä keksiä ihmisten näkökulmasta suorastaan älyttömiä juttuja - koettaa kiivetä karsinansa seinän yli, koettaa tulla ruokakupin täyttöön tarkoitetusta pienestä reiästä ulos, testata surkeita hyppylahjojaan puolitoistametrisiin tarhan aitoihin tai heittäytyä piehtaroimaan ennen ratsastusta kuskin kiristäessä satulavyötä. Nilkki on tottunut saamaan sättimistä ties mistä, eikä se usein jaksa äänen korottamisesta ottaa itseensä, mutta huonoina päivinä se voi yllättäen hermostua hieman kovemmasta ojentamisesta ja tällaisesta ponin ja sen käsittelijän väärinkäsityksestä onkin moni soppa saanut alkunsa. Nilkin kanssa täytyy koettaa aina ottaa asiat tiukkapipoisen vakavuuden sijaan huumorilla, vaikka aikuisen, ison oriin ei saakaan antaa elää täysin pellossa. Hölmö otus tuskin kuitenkaan tahallaan aiheuttaa vaaratilanteita tai vaikeuttaa jokaista pientäkin arkiasiaa.

Siispä Nilkki ei ole mikään aloittelijoiden hoidokki, vaikkei sitä juuri koskaan näekään naama näkkärillä tai korvat luimussa. Sen kanssa tulee osata aina ja kaikkialla toimia jämptisti ja johdonmukaisesti, vaikka ukkeli kuinka haastaisi vetokilpailuun riekkumalla taluttaessa narunpäässä tai harjatessa haluaisi osoittaa hellyyttä hoitajaansa kohtaan pehmeästi nojailemalla olkapäätä vasten. Tahtonsa läpi saamisesta se kun voi siinä määrin innostua, että seuraavaksi käsittelijä huomaa saavansa syliinsä monta sataa kiloa heppaa tai löytää itsensä jostain maantieltä rekan alta, kun Nilkki on päättänyt lähteä tosissaan vetämään kilpaa. Ei ori aina ole koiruuksia hautumassa, mutta se on sen verran arvaamaton liikkeissään, ettei turhia riskejä kannata ottaa - se nimittäin onnistuu usein muiluttamaan kepposiaan päiväjärjestykseen, vaikka niitä koetetaan välttää.

Kun oria vain hoidetaan asiallisesti turvallisessa ympäristössä, on se kyllä ihan turvallinen poju. Uteliaana Nilkki ei ole koskaan vastustanut uusia tilanteita ja kaikenlaiset hoitotoimenpiteet sujuvat rutiinilla, joita ori tosin mahdollisuuksien mukaan koettaa piristää keksimällä ties millaista jäynää ja huvitusta. Parasta onkin hoitaa Nilkki aina sen omassa karsinassa tai käytävällä ilman sen suurempaa yleisöä. Esimerkiksi kengittäessä ja lastattaessa fanijoukkojen on syytä siirtyä kauemmaksi, jotta Nilkki jaksaisi keskittyä paremmin olennaiseen - siivosti käyttäytymiseen - eikä agitoituisi liikaa liian virikerikkaasta ympäristöstä.

Ratsuna Nilkki on melkoinen ankerias - liikkeissään äkkinäinen, liukas ja helposti ratsastajan alta pois luikahtava tapaus. Ei ole lainkaan tavatonta, että oriiseen tottumaton ratsastaja tömähtää kentän hiekkaan ihan oikeasti sen takia, että poitsu on päässyt juoksemaan pois alta - pyrähtänyt yllättävästi johonkin omaan pyörähdykseen tai tiukkaan käännökseen, tai laukannostossa hypähtänyt takajaloilla hieman liian ylös ja kissamaisesti pitkällä liikkeellä kerännyt itsensä suppuun etuosalle vetäen samalla pään alas. Nilkki ei ole sieltä helpoimmasta päästä ratsastaa, ja se on varsinkin kouluratsuksi, joilta odotetaan hillittyä ja yllätyksettömän tasaista esiintymistä, todellinen sähikäinen. Selässä saa olla jatkuvasti tarkkana ja yrittää pysyä pari askelta viikarimaista oria edellä. Ja se ei nimittäin ole aina helppoa, mutta onnistuu kokeneelta ratsastajalta.

Kaiken A ja O on pysyä itse rauhallisena ja tyynenä. Selässä täytyy osata istua tiiviisti, takalisto penkissä ja Nilkki napakasti järkähtämättömien pohkeiden ja ehdottoman tasaisten ohjien välissä. Suusta ei saa jäädä roikkumaan tai kekseliäs ukkeli voi laittaa vaikka peruutusvaihteen päälle, mutta oriilla ei saa työskennellessä olla liikaa omaa tilaa ja varaa sooloilla - alku- ja loppuverryttelyt tietysti erikseen, jolloin kaulan venyttely on suositeltavaa, mutta työskennellessä on turha luulla Nilkin nousevan ryhdikkääksi ylös löysällä ohjalla. Vähäeleisellä ja jämptillä ratsastuksella saa oriinkin jotain ruotua ja niin kauan kuin paketti pysyy tiiviinä, voi Nilkistä kaivaa esiin mitä mahtavimpia tanssahduksia. Sillä ei ole maailman paras työmoraali, mutta se on ehdottoman notkea, elastinen ja liikkeiltään kuin luotu kouluradoille. Ori tanssahtelee kuskille kevyesti, erittäin tasapainoisesti ja rytmikkäästi, polkien pitkälle runkonsa alle ja hyrräten pehmeästi moottoristaan. Se hallittu lennokkuus, ponnekkuus ja kontrollissa pysyvä, Nilkin olemuksesta välittyvä elämänilo, joka hehkuu kouluratsastuksen baletin kaltaista liikkeen runoutta, ovat omiaan hurmaamaan sekä tuomarit että katsojat. Selässä tulee vain pitää huolta siitä, että se riemu tosiaan pysyy riittävästi aisoissa..

    Suku

 isä VIR MVA Ch Llywelyn Igor
    KTK-II, VWY-II, YLA2, VPA2, wD
 ii. Llywelyn Afon
    wD, evm
 iii. Llywelyn Irwen
    wD, evm
 iie. Llywelyn Arlwydd
    wD, evm
 ie. Llywelyn Geri
    wD, evm
 iei. Llywelyn Eurig
    wD, evm
 iee. Llywelyn Aerona
    wD, evm
 emä Scaremonger's Foe
     VWY-III, YLA2, VPA2, KRL-II, VWY-B, wD
 ei. Scaredy-Cat
      wD, evm
 eii. Bleidd-Ddyn
    wD, evm
 eie. Lleuad Lawn
    wD, evm
 ee. Scarlet Rosefinch
    wD, evm
 eei. Gwaed Da
    wD, evm
 eee. Aderyn Du
    wD, evm

Kerrassaan vastustamattoman upea isä ja allekirjoittaneen silmäterätamma emän paikalla.

    Jälkeläiset

Nilkki on tarjolla welshponijalostukseen!

20.10.2010 o. Irving Dawn (e. Penfelyn Dawn), omistaja: Sorel, Rhonwen
08.04.2011 o. Iomhar Dawn (e. Penfelyn Dawn), omistaja: Március
24.01.2012 o. Darogan LAC (e. Weatherlady LAC), omistaja: Bridgeroad
15.08.2012 o. Lai'e Fflach Taran (e. Lai'e Arianrhod), omistaja: Christa W.

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

02.05.2011, päiväkirjamerkintä
Nilkin kisaura alkaa olla takanapäin - vielä sille löytyy kalenterista merkittyjä lähtöjä ja kisaputkia, mutta leijonanosa on selkeästi jo nähty ja tehty. Oriilla on taottu, kun rauta on ollut kuumaa, ja sen meriittiluettelosta löytyy aivan mielettömästi toinen toistaan parempia tuloksia aina vaativalla tasolla asti - on sijoituksia, voittoja, muuten vain mielettömiä prosentteja ja itsensä ylittämisiä, henkilökohtaisen ennätyksen uusimista. Vielä alkukesän se saa kiertää ratoja, mutta sitten lienee Nilkinkin aika jäädä ansaitulle eläkkeelle ja keskittyä vain siitoskäyttöön. Kaksi komeaa orivarsaahan se on jo maailmalle antanutkin, jolle voin hyvillä mielin alkaa odotella jatkoa. Tämä ori on näyttänyt kyntensä säheltävän kuorensa alla, joten miksi enää kilpailla enempää tai odottaa kauemmin jalostusoriiksi siirtymistä?

08.04.2011, päiväkirjamerkintä
Harvoin uusin samoja yhdistelmiä, mutta tällä kertaa niin sanotusti yleisön pyynnöstä tuli tehtyä pieni poikkeus sääntöön - jokin aika sitten astutin Penfelynin uudelleen Nilkillä, eli pikku-Irvinille syntyisi täyssisarus. Tänään Penfelyn sitten varsoi jännittävän tiineyden jälkeen, ja tuloksena oli komeaakin komeampi, aivan selkeästi ulkomuodoltaan isoveljeään ja vanhempiaan kovasti muistuttava pikkuveli! Tosin tällä kertaa väritys on peritty emältä - varsa on suurimerkkinen rautias. Pikkupoika saa nyt kasvaa emänsä hoiteissa ainakin puolivuotiaaksi asti, minkä jälkeen se muuttaa uuteen kotiin. Nilkin geenit pääsevät leviämään vihdoin kotitallin ulkopuolellekin, hähää!

19.12.2010, päiväkirjamerkintä
Nilkki on nyt saanut muutaman päivän ajan haistella kisatunnelmaa täällä kotioloissa, ja normaalin ratsastuksen ohessa se on startannut kokeilumielessä muutamia kertoja, parantaen suoritustaan jokaisella kerralla! Se pystyy jättämään yleisön jo paremmin omaan arvoonsa, vaikka tietenkin nuorta herraa kiinnostaa, mitä kouluaitojen ulkopuolella tapahtuu. Kehitys on kuitenkin havaittavissa, ja se on ehdottoman positiivista tällaiselta hyrysysykoheltajalta! Tänään Nilkki nappasi myös ensimmäisen sijoituksensa - rata meni täysin nappiin, kun starttasimme viimeisinä päivän viimeisessä luokassa, jolloin suurin osa muista poneista ja yleisöstä olivat jo kauempana parkkipaikoilla tai tallissa puuhaamassa muita juttuja. Nuoriherra sijoittui toiseksi kuuden ratsukon luokassa, mikä on todella hyvä suoritus näin uransa alkutaipaleella olevalle ponille! Toivoa ei ole siis menetetty, vaan luottamus Nilkin menestymiseen myöhemminkin on kovempi kuin koskaan.

12.12.2010, päiväkirjamerkintä
Viime aikoina olen upottanut Nilkkiin ihan tajuttomasti aikaa ja vaivaa - kunhan ukon innon ja energian saa kanavoitua oikeisiin asioihin, on se suorastaan lyömätön oppija: innokas, vastaanottavainen, asiat helposti ja nopeasti omaksuva. Se on tosin melko haastava ratsu, joka vaatii omat kikkansa kuskilta toimiakseen hyvin - mutta kun sitä on itse pienestä pitäen kouluttanut, alkavat kaikki erikoissäätämiset tulla melko lailla selkärangasta. Kouluratsuksi Nilkki on oikea sähikäinen, jonka kerää ehkä helposti liian lyhyeksi kaahauksen pelossa - oriiseen pitää pystyä luottamaan ja pidätteet tulee saada kerralla läpi, jotta balanssi ja kouluratsastuksen harmonisuus löytyvät. Muutenhan tästä saisi varmaan vaikka laukkaponin..
No, ajallinen uhraus kuitenkin on tuottanut hedelmää ja tänään Nilkki osallistui ensimmäisiin kilpailuihinsa! Ihan vain omalla kotitallilla, tällainen pehmeä startti tutuissa puitteissa. Rata meni vähän säheltämiseksi, sillä Nilkki selkeästi kyttäili yleisöä sekä vieraiden ponien paljoutta. Saimme kuitenkin hyväksytyn, puhtaan tuloksen, joskin sijoitus oli pienen luokan toisiksi viimeinen - läpi päästiin silti, ja se on tärkeintä! Nyt alkaneessa kisaputkessa ori voi startata varmaan useammassa luokassa ihan kokeilumielessä useampana päivänä, jolloin se kerää nopeasti ja vaivattomasti rutiinia. Kyllä tämä tästä vielä lähtee nousukiitoon!

10.11.2010, päiväkirjamerkintä
Uskomatonta, mutta totta: Nilkki oppi ohjasajon salat, ja kunhan vain itse pysyy jämptinä, eikä päästä ukkoa huitelemaan liiaksi oman päänsä mukaan - ne rennot maastoköpöttelyt ovat ehdoton no-no - ja nyt on siirrytty jo ratsukoulutuksen pariin. Johan se on kyllä aikakin, Nilkistä on kasvanut jo iso mies, eikä allekirjoittaneen ego kestä enää pientä ajotihrustusta. Täytyy päästä kunnolla hommiin sille alalle, minkä tämäkin poika on vanhemmiltaan vahvimmin perinyt! Alku on tosin sujunut kankeasti, kuten odottaa saattaa. Ori on vähän liiankin innokas, mikä hidastaa asian edistymistä. Se tykkää oivaltaa asioita itse, mutta yleensä Nilkki oivaltaa täysin vääriä juttuja ja keskittyy epäolennaisuuksiin. No, ainakin tällainen tapaus opettaa hyvin meikäläiselle, mitä kaikkea turhaa ja ylimääräistä sitä tuleekaan säädettyä, kun pitäisi osata olla vain hiljaa.

20.10.2010, päiväkirjamerkintä
Tänään se sitten syntyi, nuoren isän esikoinen - isälinjalleen kunniakas pieni musta orivarsa! Varsominen sujui hyvin ja pieneksi, jo nyt isiensä mukaan Irviniksi nimetty rääpäleeksi se muistuttaa hyvin paljon vanhempiaan. Se on suhteellisen iso varsa, ja melko romuluinen sellainen - emän ja sen vanhempien kompaktius ja tiivis, pyöreä runko loistavat sen olemuksesta, mutta päästään se on aivan isänsä näköinen. Ja liikkuukin samanlaisella hypähtelevällä tavalla, kuin millä lailla Nilkki tykkäsi varsana tanssahdella! Tosin luonne on rauhallisempi, vaikka eloisasta varsasta onkin kyse - ainakin tällä hetkellä tämä vaikuttaa lupaavalta kokeilulta!

01.10.2010, päiväkirjamerkintä
Olen päätynyt radikaaliin ratkaisuun - aion astuttaa rauhallisen koulutammani Penfelynin tällä raa’alla huithapelipojulla. Idea on aiheuttanut hämmästystä ja selkeää torjuntaa muussa henkilökunnassa, mutta minulla on perusteeni - ja se on suku! Penfelyn alkaa olla aika kypsässä iässä, joten sille tulisi saada jälkikasvua aluille - ja se edustaa aika lailla Nilkin suvusta eroavia linjoja, joihin poitsu voisi tuoda vähän lisävireyttä ja eloa. Kumpikin polveutuu upeista emistä, Nilkki myös kadehdittavasta isästä, joten miksei. Tuli Nilkistä tulevaisuudessa sitten supreme champion tai vain meidän tallin päivää elävöittävä puskaratsu, niin suvullisesti eikä ulkonäön puolesta voida mennä metsään. Riski on otettava, vaikka eihän tässä meikäläisen mielestä mitään riskiä olekaan - miksei jalostuksessa voisi käyttää myös vähän raaempaa ja nuorempaa materiaalia, kaikenmaailman arvonimet ovat muutenkin vain porvarillista hapatusta!

29.09.2010, päiväkirjamerkintä
Kuinka monta miestä tarvitaan opettamaan yksi ADHD-parivuotias cob ajolle? Vastaus: aivan liikaa, enemmän kuin tallilla on tarjota yhtä ponia kohden! Nilkki on osoittautunut todella haastavaksi koulutettavaksi, se kun tahtoisi suin päin aloittaa tositoimet, vaikkei hallitse alkeitakaan - eikä oikeastaan edes tiedä, mistä on kyse. Jo yhdet liinat poitsu on saanut poikki pyllähdettyään yhtäkkiä niiden päälle istumaan, pyörittyään tietenkin ensiksi hämmästyneenä niiden välissä ja sotkettuaan jalkansa niihin. Metsälenkeille on lähdetty koko tallin voimin, kaksi taluttaa, yksi ohjastaa takana, kaksi kulkevat siinä välissä pitämässä liinoja. Vielä tarvittaisiin oma maastojoukkue luotaamaan metsää etukäteen, ettei mikään orava tai peura pääse keskeyttämään ja häiritsemään Nilkin keskittymistä, mutta siihen ei ole resursseja. No, kai antaumuksella tehty työ tuottaa sitten tulosta, kunhan jaksaa olla kärsivällinen..

03.09.2010, päiväkirjamerkintä
Icaros kasvaa ja komistuu päivä päivältä - ja muistuttaa yhtä enemmän ja enemmän isäänsä. Vielä se on melko honkkelikonkkeli, mutta niinhän nuo puolitoistavuotiaat ovat. Eikä oriin innostus ole laantunut mihinkään, päinvastoin - itse asiassa poitsu kulkee nykyään nimellä Nilkki.. Ei se mikään ilkeä ilkimys ole, mutta osa tallinväestä on selkeästi saanut sen tempauksista tarpeekseen ja no, niin se nimi on vain tarttunut muidenkin käyttöön. Tuossa eräskin päivä Nilkki oli jäänyt kiinni heinähäkkiin. Kyllä, ja vapauttamisprojekti ei sujunut aivan leikiten, kun poitsu itse nyki ja riuhtoi joka suuntaan ja kiljui korvia riipivästi samanaikaisesti. Kysymysmerkiksi jäi, miksi se edes halusi heinähäkin sisäpuolelle, kun muut tyytyvät vain työntämään kaulansa häkin aukoista - Nilkin aivoituksista ei aina ota juuri selvää.

30.07.2010, päiväkirjamerkintä
Tuossa pari päivää sitten allekirjoittaneen lempilapsi Nala siunasi meitä jälkikasvulla - päivänvalon näki pieni, musta, täysin isänsä kaltainen oriin koltiainen, joka on nyt nimetty isäpappansa mukaan Icarokseksi. Poitsu on nyt jonkin aikaa saanut kasvaa, ja voi vitsi, energia tuntuu lisääntyvän eksponentiaalisesti päivä päivältä, sen omien tutkimusretkien ja muun säätämisen ohella. Icaros ei olekaan mikään mammanpoika! Poitsu on jatkuvasti tunkemassa pientä turpaansa joka paikkaan ja remuaa kaikista kesän varsoista selkeästi eniten - no, toivottavasti tämä on vain sitä kuuluisaa nuoruuden intoa..

    Kilpailut

Nilkillä kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 49 kpl

19.12.10, villit koulukilpailut, vaB : 02/06
16.12.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/06
14.12.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/06
07.12.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/18
05.12.10, villit koulukilpailut, vaB : 04/18
22.11.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/11
21.11.10, villit koulukilpailut, vaB : 02/11
17.11.10, villit koulukilpailut, vaB : 02/11
17.10.10, villit koulukilpailut, vaB : 05/26
14.10.10, villit koulukilpailut, vaB : 02/26
17.10.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/24
05.01.11, villit koulukilpailut, vaB : 04/33
16.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/07
17.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/07
18.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/07
18.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/07
20.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/07
21.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/07
22.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/07
23.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/07
24.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/07
24.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/07
10.05.12, villit koulukilpailut, vaB : 04/17
16.05.12, villit koulukilpailut, vaB : 03/17
11.10.12, villit koulukilpailut, vaB : 02/21
12.10.12, villit koulukilpailut, vaB : 01/21
23.04.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/16
26.04.11, villit koulukilpailut, vaB : 03/16
28.04.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/15
29.04.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/15
30.04.11, villit koulukilpailut, vaB : 03/15
01.05.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/15
22.04.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/04
27.04.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/04
28.04.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/04
29.04.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/04
30.04.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/04

20.02.11, KRJ, vaB : 03/60
23.02.11, KRJ, vaB : 03/60
25.02.11, KRJ, vaB : 02/60
03.03.11, KRJ, vaB : 03/16
07.03.11, KRJ, vaB : 04/16
02.05.11, KRJ, vaB : 03/30
03.05.11, KRJ, vaB : 02/30
04.05.11, KRJ, vaB : 01/60
02.05.11, KRJ, vaB : 07/55
17.07.12, KRJ, vaB : 04/50
21.07.12, KRJ, vaB : 04/50
17.08.12, KRJ, vaB : 03/30

 

Farr Icaros Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © Anthony Booth
Kaiken muun materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!