otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Criallt Epona VH12-026-0187

Kuollut 05.05.2017

kuva

kuva   kuva   kuva

  Virallinen nimi   Criallt Epona   Säkäkorkeus   147 cm
  Lempinimi   Epona   Syntynyt   11.05.2012, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Musta   Kasvattaja   Criallt Welsh Cobs
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heB, 90 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset: VWY-II, 5 + 6 + 5 + 20 + 5 = 41p. 27.12.2016

4-vuotias 11.09.2012

    Luonnekuvaus

Epona on vähän tohelo hevonen. Se on luonteeltaan vilpittömän kiltti, hyväntahtoinen ja sydämellinen pieni otus, mutta valitettavasti välillä todella hidas, helposti ymmälleen menevä ja asioihin aina omalla, varsin persoonallisella tavallaan reagoiva säheltäjä. Perusarkikäsittelyssä Epona harvemmin aiheuttaa hämminkiä tai ongelmia, se on varsin mutkaton hoitaa, mikäli vakiintuneita rutiineita noudatetaan, mutta välillä tamma päätyy silti mitä kummallisimpiin tilanteisiin, eikä siksi sovi aivan aloittelijan käsiin.

Epona on esimerkiksi yksi tallin huonoimpia sopeutumaan tai soveltamaan, ja siksi rutiinit ovat sille niin tärkeitä. Jos niitä yhtäkkiä muutetaan, koettaa tamma ottaa ohjat omiin kavioihinsa - se koettaa kantaa kortensa kekoon yhteisen hyvän puolesta ja keksiä, miten homma palautetaan entisille raiteilleen, vaikka sen tulisi vain tehdä, miten hoitaja tai ratsastaja ohjaa. Esimerkiksi tamma ei useammankaan vuoden jälkeen tunnu tajuavan, että tarhan porttia on siirretty siitä, missä se Eponan lapsuudessa oli. Siellä se seisoo huutamassa 50 metrin päässä portista halutessaan sisälle, ja sieltä se pitää aina erikseen hakea ja kävellä takaisin, kun tamma ei vaan ilmeisesti kykene tunnistamaan uutta oviaukkoa.

Myös esimerkiksi traileriin meno on aina yhtä sirkusta, kun toisaalta Epona selkeästi haluaisi sinne mennä, tietäähän se, että matkustamalla päästään tutustumaan uusiin, mielenkiintoisiin kisapaikkoihin, mutta toisaalta pimeys ja ahtaus jännittävät aina etukäteen. Siinä se sitten usein kiemurtelee käärmeen lailla rampin edessä sinne tänne, kunnes lopulta reilusti rohkaistuna ymmärtää vain loikata sisään reippaalla ravilla. Ja kopissa alkaa sitten innostunut, voitonriemuinen hörinä ja pörinä, kun Eponan jälleen onnistui ylittää itsensä!

Mutta normaalissa arjessa Epona on miellyttämisenhaluinen ja kiltti kaveri. Harjaus, varustaminen tai muukaan jokapäiväinen hoitotoimenpide ei aiheuta ongelmia. Se nauttii harjaushetkistä ja rapsutteluista, ja osoittaa mielellään hellyyttään takaisin. Sitä voisi huoletta pitää vaikka pesuboksissa vapaanakin, sillä miksi se muka karkaisi mukavien hoitajiensa luota? Epona ei näe tällaiseen mitään syytä. Toisekseen se tuskin tajuaisi olevansa irti, vaan olettaisi edelleen olevansa sidottuna..

Ratsastaessa Epona on hyvin yritteliäs ja innokas, millä se ilmeisesti koettaa kompensoida puuttuvia taitojaan - valitettavasti varsin kehnonlaisesti. Tamma reagoi todella voimakkaasti kaikkiin apuihin, tulkitsee helposti omiaan ja säätää sitten mitä sattuu. Se jää helposti yliyrittämään ja saa siinä itsensä vain entistä pahempaan solmuun, kun se riittämättömästi lämmiteltynä esimerkiksi heittää yhtäkkiä itsensä rullalle tai lähtee tekemään omin päin avotaivutusta, vaikka kuski halusi vain asettaa. Eponan herkkyys ja ns. palvelualttius, tapa reagoida tahattomiinkin painon siirroksiin tai katseen käännöksiin jollain suureellisella tempulla, tulee ehdottomasti ottaa huomioon. Selässä ei voi huidella miten sattuu, tai joku voi lopulta satuttaa itsensä. Kuskilta vaaditaan hiljaista ja kaunista ratsastustyyliä sekä ehdottomasti määrätietoisuutta ja suunnitelmallisuutta. Jokaisella treenillä on tiedettävä, mitä haetaan, ja osattava sitten lopettaa ajoissa, kun tavoite on saavutettu.

Eponan koulutus on ollut hidasta ja välillä todellista tuulimyllyjä vastaan taistelua, mutta ajan kanssa tulosta on syntynyt. Edelleen tamma on parhaimmillaankin hyvin suurpiirteinen, ei todellakaan mikään lantin päällä kääntyjä tai jumppasarjojen pontevin atleetti, mutta ihan mukava perusratsu, joka helpolla tasolla osaa ja puurtaa todella mielellään. Epona itse nauttii liikutuksesta ja esiintyy kilpailuissakin mielellään, vaikkei se mikään kovatasoisin kisatykki olekaan. Kunhan kuski pitää huolen siitä, että etukäteen mietittyä suunnitelmaa noudatetaan, pysyy Eponakin hyvin mukana menossa.

    Suku

 isä Criallt Aled
    rn, 151 cm, wD
 ii. Kraig Alawn
    rn, 156 cm, wD
 iii. Fnam Rhisiart
    153 cm, wD, evm
 iie. Cynnau Ceinder
    152 cm, wD, evm
 ie. Tydriwydd Dilys
    m, 146 cm, wD
 iei. Tydriwydd Awstin
    148 cm, wD, evm
 iee. Tydriwydd Danbrann
    145 cm, wD, evm
 emä Criallt Emlyn
     rt, 150 cm, wD
 ei. Trahaearn Drystan
      rt, 156 cm, wD
 eii. Brenin Gwil
    rt, 159 cm, wD, evm
 eie. Twedwr Seren
    rt, 155 cm, wD, evm
 ee. Cranetydi Ellylw
    rn, 147 cm, wD
 eei. Bonhewyd Arthus
    149 cm, wD, evm
 eee. Cranetydi Hafwen
    147 cm, wD, evm

    Jälkeläiset

Epona on tarjolla welshponijalostukseen!

28.01.2013 o. Edrychawdr Dawn (i. Eochaidh Dawn), omistaja: Paraatiponit
06.11.2014 t. Evelyne Dawn (i. Llygedyn Adain), omistaja: Jannica
01.05.2015 o. Pendewrwydd Dawn (e. Criallt Pendefigion Ddu), omistaja: Tuulia T.

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

01.05.2015, päiväkirjamerkintä
Tänään Epona vihdoin varsoi ja jälleen kerran, varsa oli todella suurikokoinen! Väriltään se on musta vanhempiensa tapaan ja sukupuoleltaan ori. Varsominen sujui mallikkaasti ja sekä emä että varsa ovat täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Nyt varsa saa vain kasvaa isommaksi, ennen kuin se on valmis muuttamaan Tuulian luo.

01.04.2015, päiväkirjamerkintä
Tuulia on lähestynyt minua tilausvarsa-asioissa ja jälleen Eponalle on tullut tilausta varsamarkkinoilla! Ihanaa, että Eponankin kaltainen ei-niin-upea-ja-mahtava käy ihmisille kaupaksi, eikä se joudu vain kyhjöttämään yksin tallin nurkassa. Tuulialla oli haussa menopeli estekentille, joten varsan isäksi valikoitui toinen crialltilainen, estepainotteinen ori Penttu. Sukukin oli sellainen, ettei Tuulialla liikaa vastaavaa ollut. Nyt vain odottelemaan varsan syntymää!

06.11.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään syntyi Eponan toinen varsa! Kyseessä on isänsä tapaan ruunikko tammavarsa. Eponan ensimmäisen varsan tapaan tämäkin syntyi hyvin suurikokoisena, joten isona siitä tulee varmasti oikein näyttävä ja iso cobi! Onpa kummaa, miten Eponan kaltainen luihu voi tehdä noin isoja varsoja. Mutta ei kai siinä, hyvä vaan! Kunhan varsa kasvaa isommaksi, muuttaa se Jannican luo Adinaan.

06.10.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään ponitila Adinan omistaja Jannica otti minuun yhteyttä ja tiedusteli mahdollisuudesta saada oma kustomoitu cob-varsa meiltä. Käyhän se! Jannica kertoi ihastuneensa erityisesti Eponaan (mitä en kyllä voi kuin ihmetellä, mutta tietysti kiva näin!), ja varsan isäksi valikoitui estepainotteinen möhkis-ori Adain. Tästä syntyisi varmasti hieno varsa Eponalle ja hyvä menopeli Jannicalle tulevaisuuden haasteisiin! Ei siis muuta kuin suunnitelmaa toteuttamaan.

28.01.2013, päiväkirjamerkintä
Tänään syntyikin sitten Eponan ensimmäinen varsa! Ja kyseessä ei tosiaan ollut emänsä kaltainen pieni, nuoren tamman ensimmäinen hintelä varsa, vaan oikein isokokoinen ja järeä orivarsa! Varsan koosta huolimatta varsominen sujui hyvin. Varsa on väriltään ruunikko ja siinä on selvästi sitä jotain x-factoria - se tulee ehdottomasti jäämään meille Paraatiponeihin. Olen erittäin iloinen Eponan suoriutumisesta ja täytyypä saman tien alkaa suunnitella sen siitostamman uralle jatkoa!

10.12.2012, päiväkirjamerkintä
Epona on kierrellyt viime aikoina paljon kilpailuissa ja nyt tuntuu siltä, että olisi hyvä pitää pieni varsan mittainen breikki. Tammalla on muuten pää aivan pyörällä jatkuvassa kisarumbassa. Koska tamma itse ei rakenteellisesti edusta mitään maailman tankeita cobia, olen valinnut sen ensimmäisen varsan isäksi superkomean oman kasvattini Eochaidhin. Varsasta varmaan tulisi jotain sopivasti näiden kahden puolesta välistä.

11.09.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään vietettiin Eponan nelivuotissynttäreitä. Juhlan kunniaksi suurikokoiseksi kasvanut musta hölmöläisponimme sai extra suuren sangollisen porkkanoita syötäväkseen. Lisäksi tallitytöt harjasivat ja puunasivat tammaa oikein erityisen pitkään ja hartaasti, ja siitäkös Epona tykkäsi. Vaikka heti takaisin ulos päästyään se säikähtikin ohi lentävää varista ja liukastui suoraan syvään mutaan.. No, riittääpähän tallitytöille töitä.

15.06.2012, päiväkirjamerkintä
Epona on kotiutunut varsin hyvin Paraatiponeihin. Alkuun tamman hölmöys näytti koituvan sen kohtaloksi ponilaumassa, kun se ei oikein osannut pitää puoliaan ja alistui kaikkien retuutettavaksi, mutta nyt se on saanut jo ikäisistään toisista poneista kavereita ja Epona viipottaa reippaasti muun lauman jatkeena. Tallin tavatkin ovat tulleet jo tutuiksi ja niistä tamma tuntuukin pitävän ne kerran sisäistettyään kavioin ja hampain kiinni. Vaihtelu ei selvästi ole tämän typykän valttikortti. Pikkuhiljaa opettelemme uusia asioita, kuten ajoa ja varustamista. Eponan kanssa ei kuitenkaan nyt kiirehditä, kun tamma on varsin omanlaisensa persoona, hehe.

28.05.2012, päiväkirjamerkintä
Epona on kasvanut mukavasti ja tänään sen olikin aika muuttaa uuteen kotiinsa, eli meille Paraatiponeihin! Olen pari kertaa käynyt moikkaamassa tammaa Crialltissa ja se onkin paljastunut varsin mielenkiintoiseksi persoonaksi.. Jos Epona olisi ollut ori, sen nimeksi olisi voinut sopia vaikka Simple Jack.. Mietinkin, mitäköhän trailerissa matkustamisesta tulee. Tamma oli alkuun hyvin epäluuloinen ideasta, mutta kiipesi lopulta porkkanasangon perässä kyytiin ja matka sujui yllättävän hyvin. Olihan syömistä sentään varattu runsaasti hermoilun estämiseksi.

11.05.2012, päiväkirjamerkintä
Crialltiin oli kuulemma tänään syntynyt kasa uusia varsoja, ja koska olenkin kovasti ihastunut nuudeli-näkkileipä-dieettiini, päätin pyörähtää paikan päällä katsastamassa tarjonnan. Kuka nyt mitään rahoja tarvitsee. Nuori rautias tamma Emlyn oli saanut mustan tammavarsan, jonka suku vaikutti mukavan helpolta yhdisteltävältä. Eipä tuossa piirtopäinen varsa muutenkaan ollut hullumpi. Päätimme yhdessä, että varsan nimeksi tulisi Epona ja kaupat lyötiin lukkoon.

    Kilpailut

Eponalla kilpaillaan pääpainoisesti este- ja kouluratsastuksessa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 63 kpl (34 koulu, 29 este)

15.07.12, KRJ, heC : 01/60
16.07.12, KRJ, heC : 01/60
11.07.12, KRJ, heB : 02/70
13.07.12, KRJ, heB : 06/70
20.07.12, KRJ, heB : 02/60
21.07.12, KRJ, heC : 07/60
18.07.12, KRJ, heC : 05/50
18.07.12, KRJ, heB : 04/50
19.07.12, KRJ, heB : 01/30
20.07.12, KRJ, heB : 05/30
21.07.12, KRJ, heB : 04/30
22.07.12, KRJ, heB : 05/30
04.08.12, KRJ, heB : 02/40
04.08.12, KRJ, heB : 02/40
06.08.12, KRJ, heB : 05/40
06.08.12, KRJ, heC : 05/60
03.08.12, KRJ, heC : 04/40
05.08.12, KRJ, heC : 02/40
05.08.12, KRJ, heC : 03/40
28.07.12, KRJ, heC : 04/40
17.08.12, KRJ, heB : 03/50
05.08.12, KRJ, heB : 03/60
28.08.12, KRJ, heC : 06/40
30.08.12, KRJ, heC : 06/40
30.08.12, KRJ, heC : 05/40
28.08.12, KRJ, heB : 01/60
29.08.12, KRJ, heB : 03/60
26.08.12, KRJ, heB : 04/30
29.08.12, KRJ, heB : 02/30

02.08.12, villit koulukilpailut, heC : 03/30
15.08.12, villit koulukilpailut, heC : 04/30
16.08.12, villit koulukilpailut, heC : 04/30
21.10.12, ERJ, 70 cm : 05/40
21.10.12, ERJ, 50 cm : 05/40
10.10.12, ERJ, 80 cm : 05/41
20.11.12, ERJ, 90 cm : 02/40
26.10.12, ERJ, 70 cm : 03/40
10.11.12, ERJ, 90 cm : 05/50
18.11.12, ERJ, 90 cm : 04/40
19.11.12, ERJ, 90 cm : 04/40
19.11.12, ERJ, 90 cm : 03/40
02.12.12, ERJ, 80 cm : 01/11
12.01.13, ERJ, 80 cm : 03/50
03.01.13, ERJ, 80 cm : 04/30
07.01.13, ERJ, 80 cm : 02/40
11.01.13, ERJ, 80 cm : 01/40
12.01.13, ERJ, 80 cm : 02/40
22.01.13, ERJ, 80 cm : 05/40
23.01.13, ERJ, 80 cm : 04/40
26.01.13, ERJ, 80 cm : 04/40
23.02.13, ERJ, 80 cm : 05/40
23.02.13, ERJ, 80 cm : 04/40
26.02.13, ERJ, 90 cm : 05/40
02.03.13, ERJ, 90 cm : 06/50
04.03.13, ERJ, 80 cm : 01/50
05.03.13, ERJ, 80 cm : 07/50
19.03.13, ERJ, 80 cm : 02/40
01.04.13, ERJ, 90 cm : 04/30
02.04.13, ERJ, 90 cm : 03/30
04.04.13, ERJ, 90 cm : 01/30
08.04.13, ERJ, 90 cm : 02/30

01.07.12, villit koulukilpailut, heB : 02/50
02.07.12, villit koulukilpailut, heC : 03/50

 

Criallt Epona on virtuaalihevonen.
Kaiken materiaalin © dani 2017, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!