otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Ponit      Toiminta      Muuta

 

    Champion's Duldsam VH-21553

Kuollut 13.02.2011


  Virallinen nimi   Champion's Duldsam   Säkäkorkeus   135 cm
  Lempinimi   Samppa   Syntynyt   11.02.2007, VHKR
  Rotu   Welsh Cob tyypin poni (C)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Tummanrautias   Kasvattaja   Championtalli
  Omistaja   dani   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 90 cm, vaativa ponivaljakko
Käyttö: Siitosponi

Saavutukset: VWY-II, 2 + 8 + 7,5 + 20 + 5 = 42,5p 27.12.2010

    Taustaa

Samppa on spontaanisti hetken mielijohteesta talliin hankittu yksilö - varsinaista huutavaa tarvetta lyhyempisukuiselle oriille ei ollut, mutta ainahan sellainen on hyvä olla, sillä toki käyttöä löytyy, eikä mies joudu vain karsinassaan seisoskelemaan! Myyntihetkellä hieman vanhempi, mutta ehdottomasti silti vielä paikkansa silmänruokana täyttävä Samppa iski allekirjoittaneeseen ensiksikin hienon, miltei mustan värityksensä, mutta myös kivan sukunsa ansiosta. Vaikkei oriin isänpuolen suku mitenkään hehkutettava olekaan, (kun sen komean ruunikkoisän vanhemmat ovat kadonneet bittiavaruuteen), korvaa hyvin menestynyt emä mielestäni tätä hyvin. Lievä suvun epätasaisuus ei haittaa ainakaan allekirjoittanutta, ja Samppa on nyt menestyksekkään kilpauransa jälkeen väläytellyt jalostusoriin taitojaan - sen esikoinen Caer Llion on todella komea ilmestys ja vahva näyttö oriin periyttämiskyvyistä etenkin värin suhteen.

    Luonnekuvaus

Duldsam, joka myös vaan Samppana tunnetaan, on sanalla sanoen ehkä hieman tohelo ori, joka vaatii rinnalleen määrätietoisen käsittelijän - ei sillä, että miekkonen mitenkään ilkeä olisi, mutta sillä on aina meno päällä, kiire kaikkialle ja sata rautaa tulessa. Ja kuvitteleehan Samppa välillä myös olevansa todellinen kunnianosoitus miehisyydelle, ja huutoa ja uhoa riittää vaikka koko kylälle jaettavaksi - siinä saa kokemattomampi pitää varansa, vaikkei ori hurjalla mesoamisellaan mitään pahaa tarkoita aiheuttaa: viimeistään oriiseen kunnolla tutustuttua tajuaa sen suuren hyväsydämisyyden, eikä ikuisesti viisivuotiaan tasolle mieleltään jääneen oriin tempauksille voi olla nauramatta.

Hoitajakseen Samppa vaatii pitkän pinnan ja kokemusta tämän oriin kaltaisista hevosista omaavan hoitajan: miehen karsinan avatessa vastaan vyöryy jo sellainen aalto tömistelyä, hirnuntaa ja hörähdystä, että kokemattomat ovat helisemässä. Niin mahdottoman innoissaan tanssiva ori on syytä tuoda harjauksen ajaksi käytävälle ja sitoa ketjuilla kiinni seinään molemmin puolin, mikäli aikoo suoriutua urakasta tämän vuosisadan puolella. Käytävälläkin Samppa voi jatkaa elämöintiään, hännän pyörittelyä ja huutelua tammoille, mutta määrätietoinen hoitaja näyttää miehelle äkkiä kaapin paikan ja saa sen vaikenemaan: mamman kultajyväturpa-mussukka ei ole kapinallista sorttia, ja se alentuu kyllä mukisematta ihmistä alemmaksi arvojärjestyksessä.

Itse harjaus sujuu kyllä melko hyvin Sampan rakastaessa brutaalia mudan ja irtokarvan raavintaa iholtaan kumisuan sekä juuriharjan kanssa. Kosketusarka poni ori ei suinkaan ole, vaan nauttii ollessaan hoitajan huomion keskipisteenä, ja tokihan tammatkin tykkäävät enemmän kiiltelevästä siloturkkisesta pojasta kuin mutaisesta takkukasasta ;)

Pään ja jalkojen harjaus sujuu rutiinilla, ja kaviotkin Samppa-poika nostaa melko kiltisti pyynnöstä - varoituksen sana vain, takajalkoja putsatessa oriin häntä voi vispata hoitajan silmille. Satuloiminen saa tämän miehekkeen hytkymään innoissaan, sillä liikutuksesta jos mistä se pitää - on aina mukava päästä purkamaan energiaa, varsinkin, mikäli tarhailu on jäänyt vähemmälle! Satulaa Samppa ei siis ole koskaan vastustellut, oikeastaan ori tuntuu oikein vetävän vatsaa sisään jotta vyö kiristyisi kunnolla. Kuolaimillekin ponin suu aukeaa oikein nätisti, mutta talvella jääkylmiä rautoja on turha koettaa tarjota Sampan kielen tuhoajiksi.

Pesu on Sampan mielestä turhaa touhua, mutta toisaalta siitä on hauska leikkiä ja sekoilla pesuboksissa aiheuttaen lievän kaaoksen. Huumorimielessä miekkonen väistelee vesisuihkua ja loiskii lätäköitä, kaataa ämpäreitä ja viskelee sieniä ympäri maailmaa - ponin lisäksi suihkussa käydessä kastuu myös hoitaja ja ehkä myös muita paikalle sattuneita onnettomia sivullisia, ja Sampan pesua voisikin luonnehtia sanalla vesisota.

Taluttaessa Samppa kiirehtii innoissaan ja sen korvat kääntelehtivät kuin kaksi propellia kiinnostavien äänten suuntaan. Usein miehen turvan ympärille saa kiertää sen kettingin, jotta innokas ori pysyisi aisoissa - ah, tammoja, ah, tammoja, niitä Samppa näkee joka puolella ja joka ikinen puska pitäisi käydä maistamassa. Kuolaimet suussaan ori kulkee nätimmin, uljaasti pää ylhäällä mutta jättäen sekoilut vähemmälle.

Liikutuksesta Samppa pitää, ja alkutunnista lähtien höseltäjäori kiitää uraa pitkin mitä kadehdittavalla nopeudella, vaikka askel onkin melko köykäinen. Eteenpäin pyrkimystä Kuningas Sampalta ei ole koskaan puuttunut, mutta toisaalta pidätteiden ja apuihin reagoimisen kanssa on sitten vähän niin ja näin. Alkuverryttelyn aikana kannattaa ehdottomasti ratsastaa ori avuille, ja vaikka sitä saakin pidättää melko reilusti, tulee sekin toteuttaa ennemmin istunnalla (Kyllä, vaikka ori paahtaa sellaista ravia että ratsastajapoloisen takalisto ehtii hädin tuskin koskettaa satulaa askelten välissä) kuin suusta repimisellä - Samppa alkaa vain repiä vastaan ja siitäkös soppa syntyy!

Melko reilulla kädellä oria on aina saanut ohjeistaa, taivuttaa ja asettaa, mutta kun sen saa niskastaan myötäämään siitä kehkeytyy oikein mukava ratsu, ja kun takajaloilta pyytää vähän parempaa liikettä, niin johan niiden askeltenkin raami paranee. Ori ei ole mikään helpoin ratsastaa peräänantoon, mutta huolellisen verryttelyn ja sitkeän yrittämisen jälkeen Samppa kyllä palkitsee osaavan ratsastajan toimimalla oikein nätisti lievästä hösöilystään huolimatta. Usein oriilla saa ratsastaa paljon hevosen koordinaatiota vahvistavia tehtäviä, esimerkiksi vastalaukat ovat Sampalle hyvää jumppaa!

Esteillä Samppa innostuu, ja alkutunnin esteenylitykset voivat muistuttaa ties mitä tykinkuulamaisia syöksyjä oriin loikatessa kolme metriä liian aikaisin. Ratsastajan tulee hallita hermonsa, sillä muutoin ollaan oriin kanssa helisemässä! Pidätteet pitää saada selkeästi läpi ja ori alkutunnista nätisti avuille. Hypätessä Samppa tarvitsee melko paljon ohjaa, mutta ratsastaja saa pysyä tarkkana kuin porkkana, ettei ori lähde käsistä hypyn jälkeen - vaikkei miehen hyppytyylissä paljoa kehuttavaa olekaan, se on varma loikkaaja taitavan ratsastajan alla.

    Suku

 isä Day's Liquor
    wC
 ii. Sholto
    wC, kadonnut
 iii. Tobias
    wC, evm
 iie. Actress
    wC, evm
 ie. Rhodanthe
    wC, kadonnut
 iei. Heewee
    wC, evm
 iee. Brietta
    wC, evm
 emä Ch Midnight Shadow
     VWY-III, KTK-III, wC
 ei. Little Shadow Boy
      wC, evm
 eii. tuntematon
    wC, evm
 eie. tuntematon
    wC, evm
 ee. Kateriné
    wC, evm
 eei. tuntematon
    wC, evm
 eee. tuntematon
    wC, evm

Sampalla on vähemmän tunnettu suku - hieno silti. Sillä on oikeastaan kaksi täyssisarusta, mutta eipä niitä onneksi ole welshponien jalostusrintamilla näkynyt ;) Sukunsa ansiosta Sampasta saa hyvin uniikkeja ja hienoja miksauksia - vai voiko jo nuorella iällä champion-arvonimen tienanneesta jälkeläisnäytöstä muuta sanoa?

    Jälkeläiset

Sampasta on jäljellä yksi pakaste.

24.11.2009 o. VIR MVA Ch Caer Llion Dawn (e. J'Fea), omistaja: Tessa
01.04.2010 t. Greenwich's Leannàn (e. Greenwich's Llyndin), omistaja: Dani

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

16.06.2010, estevalmennus
Tämänpäiväisessä estevalmennuksessa Samppa kulki jo huomattavasti edellistä kertaa paremmin - sain pidettyä ukkelin paremmin aisoissa, eikä se päässyt missään vaiheessa keräämään liikaa kierroksia, vaan energiaa kanavoitiin hyvin erilaisiin tehtäviin valmentajan opastuksella. Lopputunnista Samppa pääsi pitkästä aikaa hyppäämään kunnon rataa, vaikkakin matalalla korkeudella - äijä muisti kuitenkin, miten esteiden välissä käyttäydytään kunnolla myös tiukemmissa paikoissa, vaikkei koko aikaa täydellisesti hypännytkään. Hyvin tehty Samppa-sedältä.

20.05.2010, kouluvalmennus
Tämänpäiväinen koulutunti sujui varsin tavanomaiseen ja rutinoituneeseen tapaan, Samppa toimi nätisti ja suostui jopa yhteistyöhön hien ja vääntämisen täyteisen alkuverryttelyn jälkeen ja jatkoi samalla, hyvällä ja tasapaksulla työmoodilla koko lopputunnin, vaikka välillä se tietenkin vaati hieman lisämotivointia allekirjoittaneen kannuksista jaksaakseen liikkua.. Erityisen tyytyväinen olen tunnin loppuverryttelyyn, jossa keskityttiin todellakin jumppaamaan ja vertymään, eikä vain ravailtu sinne tänne, tehty paria taivutusta ja kävelty sitten metsässä kymmentä minuuttia.

14.04.2010, estevalmennus
Vaihteeksi päätti tämä poni pistää tuulemaan estevalmennuksessa niin, ettei yksikään puomi varmastikaan pysy kannattimilla eikä yksikään este ylity puhtaasti! Valmentajakin repi siinä hiuksia päästään, kun Samppa lähti lapasesta välittämättä yhtään minkäänlaisista avuista. Lopputunti sujuikin sitten ympyrää kiertäen ja sille asetettuja pienehköjä esteitä hypäten niin, että ryökäle oli varmasti kurissa koko ajan! Ehkä ensi kerralla ukkeli saataisiin taas ruotuun.

01.04.2010, päiväkirjamerkintä
Samppa-äijä sai tänään toisen penskansa, ihastuttavan greenwichläisen tammavarsan Leannanin, joka syntyi toisesta Greenwichin aikaisemmin kasvattamasta tammasta. Rautiaaksi osoittautunut tammavarsa on kyllä sen verran makea niin isänsä kuin muunkin sukunsa takia, että allekirjoittanut tarjosi sille kotia luotaan - ja kyllä, kakaran kasvettua se liittyy isänsä seuraksi Paraatiponien populaan! Ja jollei mieleni nyt jossain vaiheessa muutu, saattoivat nämä kaksi penskaa jäädä nyt Sampan ainoiksi kakaroiksi - voi sitten varsottaa niitä vähän enemmän, kun ovat harvinaisemmasta isälinjasta.

20.02.2010, estevalmennus
Tänään Samppa oli pirteällä ja vauhdikkaalla päällä, mutta suoritti silti esteratsastuksen tehtävät itselleen epätyypillisesti varsin kylmäpäisesti ja tasaisesti - mainiota Samppa, et heittänytkään heti kaikkea läskiksi tapasi mukaan! Ukon hyppytekniikkakin tuntui hieman varmemmalta kuin yleensä, eikä niitä kamalimpia surmansyöksyjä onneksi nähty yhtäkään. Jos tämä linja vain jatkuisi tämänkin ukkelin kanssa, niin hyvä tulisi, mutten usko lopulliseen, yhtäkkiseen muutokseen..

13.12.2009, kouluvalmennus
Tietenkin Sampan täytyy nyt olla oivana esimerkkinä isälinjansa jatkajalle ja treenata ahkerasti myös kouluratsastusta, vaikka tänään oriille olisi selkeästi kelvannut jokin hieman vauhdikkaampi aktiviteetti. Ori laahusti lähes elämäänsä kyllästyneen kamelin tavalla, ja sitä sai lämmitellä hyvin kauan ja ratsastaa sen pariinkin otteeseen avuille sen venkoiltua itsensä aina mitä kummallisimpiin liikkumismuotoihin. Lopputunnista väännetty pohkeenväistö oli ukkelille selvästi liikaa, mutta se väänsi ainakin jotain vähän pohkeenväistöä muistuttavaa kunnialla. Ehkä ensi kerralla maittaisi.

24.11.2009, päiväkirjamerkintä
Tämä ukkeli astui tuossa jokin aika sitten allekirjoittaneen kultamountaintamman Fean, joka pyöräytti tänään erittäin komean ja pontevan orivarsan Sampalle. Caer Llioniksi nimetty penska on jo kakarana aivan selkeästi kuin isänsä, ja sokeakin näkee, että pojalla on isänsä sukat! Kasvettuaan hiukan Llion muuttaa Elenin hoiviin ja aloittaa vanhemmilleen kunniaa tekevän uransa, en sitten tiedä vielä, että missä lajissa.

20.10.2009, estevalmennus
Samppa tuntui alkavan kerätä kierroksia heti esteet maneesissa nähtyään, joten valmennus aloitettiin varsin rennosti, mutta huolellisesti sileällä suoritettavilla harjoituksilla - ja niissä jumpattiin sitten ponia, eikä allekirjoittanutta! Lämmittelyn jälkeen pääsimme hyppäämään pienehköitä esteitä, joihin haettiin mahdollisimman hyvää ja ammattimaista tuntumaa - ei, en pidä siitä raketinomaisesta tavasta, jolla Samppa vain ottaa ja singahtaa! Lopputunnista näkyi kuitenkin jo parannusta siihenkin asiaa.

18.08.2009, kouluvalmennus
Edellisestä kerrasta oikeasti viisastuneena olen alkanut ratsastaa Samppaa paljon rautaisemmalla otteella ja tämänpäiväinen kouluvalmennus sujuikin jo paljon paremmin. Keskityimme kunnon raatamiseen, enkä todellakaan päästänyt ukkelia vähällä - kaiken oli sujuttava täydellisesti ennen tehtävän vaihtoa, vaikka totta kai pienestäkin onnistumisesta seurasi kiitos ja pidempää ohjaa. Nyt saisi kaikki mennä putkeen, niin oriin kisaura saadaan syksyllä loppuun!

20.07.2009, kouluvalmennus
Tämänpäiväinen kouluvalmennus meni vähän toheloinniksi Sampan kanssa - ori filmasi alkutunnista ja sai hämättyä kunnolla allekirjoittanutta olemalla muka avuilla ja kaartaen muka niin nätisti kaulaansa, jääden kuitenkin selästä ihan tönköksi. Kun tehtävät sitten vähän vaikeutuivat, ja ne olisivat vaatineet sitä oikeaa rentoutta ja hyvää fiilistä, löi ori hanskat tiskiin ja meikäläinen jäi yksin vääntämään omaa tihrustamistani selästä käsin. Peijakas, Samppa ei olekaan ihan pelkästä pitkopullasta tehty yksilö, vaan sen kanssa saa pysyä tarkkana.

    Kilpailut

Sampalla kilpaillaan pääpainoisesti VRLn jaosten alaisissa kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 42 kpl (26 erj, 16 krj)

10.01.09, ERJ, 100 cm : 01/60
06.02.09, ERJ, 90 cm : 05/40
14.02.09, ERJ, 100 cm : 06/50
15.02.09, ERJ, 100 cm : 06/50
16.07.09, ERJ, 80 cm : 07/100
16.07.09, ERJ, 80 cm : 02/100
02.08.09, ERJ, 80 cm : 09/100
05.08.09, ERJ, 90 cm : 07/100
23.07.09, ERJ, 90 cm : 02/40
07.08.09, ERJ, 90 cm : 05/100
07.08.09, ERJ, 90 cm : 06/100
21.08.09, ERJ, 80 cm : 02/80
22.08.09, ERJ, 80 cm : 08/80

11.02.09, KRJ, heA : 06/40
18.02.09, KRJ, heA : 02/80 84.815%
19.02.09, KRJ, heA : 07/80 85.207%
17.02.09, KRJ, heA : 01/30
19.02.09, KRJ, heA : 02/30
21.02.09, KRJ, heA : 03/30
16.02.09, KRJ, heA : 01/50
27.07.09, KRJ, heA : 04/100 85.915%
27.08.09, ERJ, 80 cm : 01/80
20.08.09, ERJ, 90 cm : 07/50
16.08.09, ERJ, 80 cm : 04/100
17.08.09, ERJ, 80 cm : 02/100
18.08.09, ERJ, 90 cm : 07/100
31.08.09, ERJ, 80 cm : 06/50
03.09.09, ERJ, 80 cm : 05/50
08.09.09, ERJ, 70 cm : 03/50
26.11.09, ERJ, 90 cm : 04/40
28.11.09, ERJ, 90 cm : 05/40
30.11.09, ERJ, 90 cm : 02/40
30.11.09, ERJ, 90 cm : 04/40
28.11.09, ERJ, 90 cm : 04/60

23.08.09, KRJ, heA : 09/100
25.08.09, KRJ, heA : 10/100
06.10.09, KRJ, heC : 02/100
10.10.09, KRJ, KNS : 09/100
13.10.09, KRJ, KNS : 10/100
26.10.09, KRJ, heA : 03/100
30.10.09, KRJ, heC : 06/100
12.08.09, KRJ, heA : 06/100

 

Champion's Duldsam on virtuaalihevonen.
Kuva © Cheshmere Stud
Kaiken muun materiaalin © dani 2011, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!