otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Lai'e Draig Iarlles VH13-024-0110

Kuollut 03.08.2018

  Virallinen nimi   Lai'e Draig Iarlles   Säkäkorkeus   118 cm
  Lempinimi   Indy   Syntynyt   07.02.2013, VHKR
  Rotu   Welsh mountainponi   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunivoikonkimo   Kasvattaja   Lai'e Welsh
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heB, 80 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 7 + 6,5 + 5,5 + 20 + 4 = 43p. 30.09.2016

4-vuotias 07.06.2013

    Luonnekuvaus

Jo osattiin Indyä jo pikkuvarsana paiskata oikealla nimellä - tamma lunastaa nimensä jokaisen lupauksen hirmuisesta tyrannikuningattaresta. Vaikka maailman söpöintä ruunivoikkoa varsaa koetettiin pidellä kuin kukkaa kämmenellä, kasvoi siitä tummien silmäluomiensa alta ilkeästi vilkuileva tuomiopäivän profeetta. Indy on yksinäinen susi, joka mieluiten viettää aikansa loitolla muista, laitumen pimeimmässä nurkassa maailmanloppua odottaen. Yhteiselo tamman kanssa on kivikkoista kinttupolkua, muttei periksi antamattomalle omistajalleen kuitenkaan täysin mahdotonta. Kun kovalle osaa olla kova, myöntyy Indykin hetkittäin hoidettavaksi ja varsin mukiinmeneväksi kaveriksi.

Indy on loistava luomaan ennakkoluuloja olemuksellaan. Jo kaukaa laitumelta se pälyilee halveksuen hoitajaansa, eikä tamman harmaan sadepilven värinen karvapeite tee näystä lainkaan innostavampaa. Riimua se väistelee kaulaansa väännellen ja irvistellen, mutta suostuu pienen vänkäyksen jälkeen kiinni. Ja vaikka tammaa veisi kesän ensimmäiselle laitumelle, se näyttää narunpäässä olevan aina matkalla teurastamon ruumishuoneelle. Indy kulkee perässä, mutta laahustaa flegmaattisesti ja siltä on turha odottaa minkäänlaista innokkuutta. Hoputtelusta se vetää herneet sieraimiinsa ja etupää kevenee helposti - tamma uhittelee pitämällä päänsä taivaissa ja kuopimalla korkealle etujaloillaan.

Venkoilua ei kuitenkaan sovi säikähtää. Niin kauan, kuin tamma pysyy kiinni, se on lähinnä hurja, muttei vaarallinen. Karsinassa ruoka-aikoihin tamma on hyvin tarkka reviiristään ja sapuskoistaan, eikä aikaile ensin näyttää ja sitten käyttää hampaitaan esimerkiksi tällöin boksiin sopimattomaan aikaan tunkeilevan ihmisen hihaan, mutta kiinnisidottuna se on hoitaessa sangen mutkaton. Kun sen suoraan ulkoa tultua sitoo kiinni, ei ongelmia synny.

Indy on syytä hoitaa ripeästi. Tamma ei tykkää ylimääräisestä hääräilystä ja säätämisestä, vaikkei nyt varsinaisesti mitään sirkusta harjailusta aloitakaan. Kaviot se nostaa vauhdilla ja sellaisella voimalla, että hoitaja tuskin saa ensimmäisellä kerralla koivesta kiinni, ennen kuin se on taas liimattuna maassa. Ja siitäkös sitä taas maanitellaan sitten ylös. Varustaminen saa ponin silmät pyörimään hedelmäpeliä ja hampaat välkkymään karsinan pimeydessä, mutta piiruakaan ei saa antaa periksi. Äänen korottamisesta Indy tuntuu kimpaantuvan aluksi, mutta tamma lähinnä dramatisoi ennen kaapin paikan näyttäneen hoitajan tahdon alle alistumista. Napakoilla käskyillä saa tamman lopettamaan potkimisen vyötä kiristäessä, ja se tyytyy vain vihaiseen mulkoiluun.

Satulan alla Indy ei ole koskaan ollut helppo, ja se on lähinnä yhden ihmisen hevonen kaikkine omalaatuisine nikseineen ja vaihtelevine mielialoineen. Tamman kouluttaminen oli hermoja raastavaa hommaa, hyvin hidasta ja ponin pää tuntui olevan peruskalliota, mutta vanhemmalla iällä pitkäjänteinen (epätoivoinen?) työ on tuottanut tulosta. Indy on hyvin osaava ja vääntyy ja kääntyy vaikka mihin, kunhan kuski vain tietää, mihin lokerikkoon jättää anomus, lahjus ja uhkaus. Kuskilla on syytä olla kaikki narut käsissä, tai Indy lintsaa ihan oman mielensä mukaan. Alkuun selässä saa tehdä paljon enemmän, kuin mitä satulan alla saa loppujen lopuksi tapahtumaan, mutta kun tammaa oppii lukemaan, hommaa helpottuu hieman.

Indyllä ratsastamisen taitoon kuuluu ehdottomasti tieto siitä, että tamma on usein laitumella seisoskelun jälkeen notkea kuin näkkileipä ja vaatii paljon pitkää raippaa takajalkojensa tueksi. Indy on myös sellainen simple soldier, joka haluaa selkeän ohjastuen ja pohkeen tietääkseen, mihin rakoon itsensä asettaa. Kädellä johtamista ei tarvitse pelätä, kunhan ei ole mikään tajuton rautanyrkki. Kovaa kättä ja suusta nyppimistä Idy ei voi sietää ja kevenee helposti etupäästään, mikäli suussa roikutaan. Silti pitäisi ohjeistaa selkeästi ohjalla. Pohjetta saa käyttää rohkeammin, eikä Indy ota itseensä roisimmistakaan otteista raipan tai kannuksien suhteen. Se on yksi kiukkuinen potku, ja sitten tamma korjaa itseään kuskin toivomalla tavalla - ellei kapteeni ole jo kaulalla roikkumassa, jolloin pullava possupassi jatkuu varmasti entistä kiukkuisempana.
Esteetkään eivät ole ongelma, mutta Indyä ei voi miksikään vauhtihirmuksi kutsua. Satulassa saa todella työskennellä puhtaiden ratojen eteen, mutta ehkä kaiken ei kuulukaan sujua kuten Hevoshullun sarjakuvissa. Indy on hyvää vaihtelua täydellisten esteponien ja -ratojen jälkeen, ettei vaan luule itseään liian hyväksi. Sillä perusteita ei voi koskaan kerrata liikaa - ainakaan näin kovapäisen ja ratakiskoista väännettyjä ohjeita hypätessä kaipaavan tapauksen kanssa.

    Suku

 isä Dymuniad Draig Du
    KTK-II, mkm, 119 cm, wm
 ii. Dymuniad Hafod y Esgob
    km, 121 cm, wm, evm
 iii. Plas Buzby
    km, 121 cm, wm, evm
 iie. Seren Diana
    mkm, 117 cm, wm, evm
 ie. Bryn Frnwr Olivia
    km, 117 cm, wm, evm
 iei. Revel Javes
    km, 120 cm, wm, evm
 iee. Belvoir Frnwr Margart
    km, 116 cm, wm, evm
 emä Ilectra
     rnvkk, 115 cm, wm
 ei. Alarm
      rnvkk, 118 cm, wm, evm
 eii. Nugget Banker
    rn, 115 cm, wm, evm
 eie. Cute Therapeutic
    rnvkk, 116 cm, wm, evm
 ee. Soup Pipe
    vkk, 114 cm, wm, evm
 eei. Splotch Skydance
    vkk, 113 cm, wm, evm
 eee. Stare Copper Special
    rt, 111 cm, wm, evm

    Jälkeläiset

Indy on tarjolla welshponijalostukseen!

26.07.2014 t. Dramffyrdd Siân Dawn (i. Blue Angel's The Silence), omistaja: Paraatiponit

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

26.07.2014, päiväkirjamerkintä
Indy varsoi tänään ensimmäisen varsansa! Kyseessä on ihana voikko tammavarsa! Olin hieman huolissani varsomisesta, Indy kun tuntui tiineyden loppua kohden muuttuvan aika hermostuneeksi ja jopa aggressiiviseksi. Mitäpäs sitten tehtäisiin, jos jokin menisi vikaan ja karsinassa tamma vain riehuisi, kun sitä koettaa auttaa? Kuitenkin itse varsominen sujui yllättävän hyvin eikä ulkopuolista apua kaivattu lainkaan. Olen erittäin ylpeä tästä pikku kiukkupepusta, niin hienon varsan se meille teki!

20.06.2014, päiväkirjamerkintä
Arvon kiukkuprinsessa astutettiin tänään aivan upealla sandin oriilla nimeltä Blue Angel's The Silence! Kyseessä on todella charmikas ja hyväkäytöksinen ori, joka varmasti charmanttiudellaan siloittelee Indyn luonteen rosoisuutta.. Kaksikon tapaaminen sujui hieman nihkeästi, Indy kun tavalliseen tapaansa ei halunnut alkuun tehdä tuttavuutta uuden ponin kanssa. Vaan kyllä kun ajan annettiin kulua sai Silence kiedottua tamman pikkurillinsä ympärille. Ja hyvä niin! Nyt jännityksellä odotellaan, onko tiineys aluillaan ja kuinka se sujuu.

20.06.2013, päiväkirjamerkintä
Kovapäinen Indy on kotiutunut hyvin Paraatiponeihin ja kaikesta hellästä käsittelystä huolimatta se on kyllä todellinen kovanokka.. Ratsukoulutus on alkanut varsin nihkeästi, mutta kyllä tässä mennään vaikka läpi harmaan kiven. Sillä on kuitenkin hienot suoritusponit vanhempinaan, joten kyllä kovan ulkokuoren alta varmasti vielä löytyy kultaa. Ehkä. Indy ei kuitenkaan ole onneksi hankaluudestaan huolimatta pahimmasta päästä, sillä onhan se kuitenkin esim. suht pieni ja siksi turvallisempi kuin joku 500-kiloinen cobi. Always look on the bright side!

08.06.2013, päiväkirjamerkintä
Indy saapui vihdoin Paraatiponeihin! Ja kaikesta pelottelusta huolimatta saapuminen sujui varsin rauhallisesti, tosin tamma lieneekin pitkän reissun jäljiltä aika uuvuksissa. Eläinlääkäri saapuu tänään vielä tsekkaamaan tamman kunnon ja mikäli hän näyttää vihreää valoa, pääsee poni jo huomenna tutustumaan muuhun laumaan! Toistaiseksi se saa yöpyä omassa karsinassa tallissa. Kunhan tätäkin ponia vaan hyvin pitää, niin varmasti tästä vielä hieno menijä saadaan!

07.06.2013, päiväkirjamerkintä
Iarllesin kuljetus saatiin vihdoin järjestettyä! Christa päätti itse osallistua vuosittaiseen täälläpäin järjestettävään welsh showhun, joten muiden ponien mukana mahtunee hyvin yksi nuori poninketale. Matka on kuitenkin pitkä ja vasta huomenna saamme tamman tänne Paraatiponeihin. Christa suositteli varautumaan tamman tuloon ja poistamaan pihapiiristä kaiken, jonka rikkoutumisesta saattaa olla haittaa.. Kuulemma myös vahvat nahkarukkaset kannattaa kaivaa talven jäljeltä esille, jollei meinaa napsaista sormiaan poikki tammaa käsitellessä. Mitäs tuo nyt tuollaista pelottelee, on täällä ennenkin hankalia poneja käsitelty.

12.04.2013, päiväkirjamerkintä
Kuljetuksen järjestäminen ei olekaan sujunut niin helposti kuin mitä Christa lei kaulassaan kookospähkinästä drinkkiä siemaillen väitti. Tammani on kääntynyt jo vuotiaaksi, ja edelleen Christa joutuu sietämään sitä nurkissaan, sillä mitään kaarnavenettä turvallisempaa kulkuvälinettä sen kuljettamiseen ei ole löytynyt. Täytyy varmaan kohta lähteä itse hakemaan se kanootilla.. Vuoden aikana tamma on kasvanut ja saanut nimekseen Draig Iarlles - kovapäinen tyttö emänsä tapaan. Kääk.

07.03.2013, päiväkirjamerkintä
Tänään havaijilainen pikkuponini vihdoin syntyi! Täytynee oikein pistää hulahame päällä tanssiksi sen kunniaksi. Varsa on sukupuoleltaan tamma ja väriltään ihana isomerkkinen ruunivoikko, kuten emänsä. Kimoutumisen mahdollisuus on kuitenkin kimon isän vuoksi olemassa. Aivan kuin meillä ei olisi jo nurkat täynnä kimoja.. No, kävi miten kävi, terveestä varsasta saa aina olla iloinen! Nyt on vain sovittava tamman nimestä ja sen kuljetuksesta tänne pohjoiseen..

01.02.2013, päiväkirjamerkintä
Olen jo pidemmän aikaa etsiskellyt täydennystä mountainponieni laumaan. Kaipaan jotain sellaista, mitä minulla ei entuudestaan ole.. Katseeni suuntautui yllättävään maailmankolkkaan, nimittäin Havaijille, jossa Christa on starttaillut hyvällä boogiella welshkasvatusta. Ponien joukosta löytyikin kaksi mieluisaa ponia, joista Christa lupasi tehtailla oikein mittatilausvarsan minulle! Ihanaa! Nyt vain odottelen valmista pakettia etelän lämmöstä. <3

    Kilpailut

Indyllä kilpaillaan pääpainoisesti este- ja kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 81 kpl: 42 este, 39 koulu

29.06.13, ERJ, 80 cm : 04/26
15.07.13, ERJ, 60 cm : 02/32
07.07.13, ERJ, 80 cm : 02/15
17.07.13, ERJ, 80 cm : 04/30
29.07.13, ERJ, 80 cm : 06/50
30.07.13, ERJ, 80 cm : 02/50
03.08.13, ERJ, 80 cm : 02/50
05.08.13, ERJ, 80 cm : 04/50
19.08.13, ERJ, 60 cm : 01/30
03.08.13, ERJ, 80 cm : 04/32
12.08.13, ERJ, 80 cm : 05/40
12.08.13, ERJ, 80 cm : 02/40
13.08.13, ERJ, 80 cm : 05/40
15.08.13, ERJ, 80 cm : 01/40
22.08.13, ERJ, 80 cm : 05/30
26.08.13, ERJ, 80 cm : 04/30
31.08.13, ERJ Cup, 40 cm : 06/37
14.09.13, ERJ, 80 cm : 01/40
17.09.13, ERJ, 80 cm : 04/40
08.09.13, ERJ, 80 cm : 05/40
09.09.13, ERJ, 80 cm : 05/40
05.09.13, ERJ, 70 cm : 03/20
08.09.13, ERJ, 70 cm : 03/15
08.09.13, ERJ, 80 cm : 03/18
19.10.13, ERJ, 80 cm : 02/60
20.10.13, ERJ, 80 cm : 07/60
23.10.13, ERJ, 80 cm : 05/60
10.11.13, ERJ, 70 cm : 01/17
13.11.13, ERJ, 80 cm : 01/21
29.11.13, ERJ, 70 cm : 05/30
05.12.13, ERJ, 70 cm : 01/32
13.12.13, ERJ, 80 cm : 02/30
31.12.13, ERJ, 80 cm : 03/50
24.12.13, ERJ, 60 cm : 02/40
06.01.14, ERJ, 80 cm : 06/56
09.01.14, ERJ, 80 cm : 02/56
12.01.14, ERJ, 80 cm : 03/49
13.01.14, ERJ, 70 cm : 01/50
14.01.14, ERJ, 70 cm : 04/50
16.01.14, ERJ, 70 cm : 07/50
17.01.14, ERJ, 70 cm : 02/50
20.01.14, ERJ, 80 cm : 03/42
07.07.13, KRJ, heB : 04/50
22.07.13, KRJ, heC : 06/40
24.07.13, KRJ, heC : 03/40
27.07.13, KRJ, heC : 04/40
28.07.13, KRJ, heC : 04/40
14.07.13, KRJ, heB : 01/30
15.07.13, KRJ, heB : 05/30
16.07.13, KRJ, heB : 05/30
18.07.13, KRJ, heB : 04/30
18.07.13, KRJ, heB : 02/30
29.07.13, KRJ, heC : 01/40
30.07.13, KRJ, heC : 04/40
01.08.13, KRJ, heC : 03/40
03.08.13, KRJ, heC : 06/40
12.07.13, KRJ, heC : 04/32
05.08.13, KRJ, heC : 02/40
07.08.13, KRJ, heC : 06/40
08.08.13, KRJ, heB : 01/40
09.08.13, KRJ, heC : 04/40
13.08.13, KRJ, heC : 02/40
14.08.13, KRJ, heB : 05/40
19.08.13, KRJ, heC : 06/50
19.08.13, KRJ, heB : 03/50
21.08.13, KRJ, heC : 06/50
23.08.13, KRJ, heB : 02/50
05.08.13, KRJ, heB : 03/40
19.08.13, KRJ, heC : 01/40
07.08.13, KRJ, heB : 03/50
04.08.13, KRJ, heB : 05/25
01.09.13, KRJ, heC : 04/40
14.08.13, KRJ, heC : 02/30
22.08.13, KRJ, heC : 06/40
24.08.13, KRJ, heC : 02/40
27.08.13, KRJ, heC : 01/40
28.08.13, KRJ, heC : 01/40
35 26.08.13, KRJ, heC : 04/40
20.08.13, KRJ, heC : 03/30
22.08.13, KRJ, heB : 01/29
02.09.13, KRJ, heB : 01/30

 

Lai'e Draig Iarlles on virtuaalihevonen.
Kuva © Popsters Stud
Kaiken muun materiaalin © dani 2016, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!