otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Chigeon Sin VH14-024-0034

Kuollut 03.08.2018

  Virallinen nimi   Chigeon Sin   Säkäkorkeus   117 cm
  Lempinimi   Simppa   Syntynyt   13.06.2013*
  Rotu   Welsh mountainponi   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikonpäistärikkö   Kasvattaja   Chigeon Ponies
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heB, 70 cm, ex-laukkaponi (sileä)
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset: VWY-II, 4,5 + 7 + 4,5 + 20 + 5 = 41p. 27.11.2016

*Oma ikääntyminen, 4-vuotias 13.07.2013

    Luonnekuvaus

Simppa saapui meille epäonnistuneena laukkaponina, joka oli jäänyt Nintsun lopettaneen laukkatallin raunioihin pyörimään. Tai eipä Simppa nyt niin kovin surkea ollut, olihan se varsinkin muihin ratsutaustaisiin poneihin verrattuna todellinen sähikäinen ja raketin lailla kiitävä ralliponi, mutta kovatasoisissa kilpailuissa se ei pärjännyt ja ei oikein tuntunut ymmärtävän kilpailutilanteen päälle. Itse olen jälkikäteen analysoinut, että Simpalla on jonkin sortin ahtaanpaikankammo. Se ei viihdy keskellä ponilaumaa ja ovet tulee avata sille kunnolla, tai se kieltäytyy astumasta kynnyksen yli - vaikka ponihan on ihan miniatyyrin kokoinen, eikä mitään mahtumisongelmaa todellakaan ole, kun samasta ovesta ravaa myös isoja cobeja jatkuvasti. No, niin tai näin, Simppa on sopeutunut hyvin uuteen elämäänsä ja siitä on saatu leivottua aika kiva ratsu!

Luonteeltaan Simppa on vilkas ja eloisa, kiltti poni, muttei kovin rauhallinen sellainen. Se on utelias ja tulee mielellään tutkimaan uusia asioita - siksi varmasti sen sopeutuminen aivan uudenlaiseen elämään kävikin niin helposti. Simppa on mutkaton ja vähään tyytyvä kaveri, joka ei juuri normaalissa arjessa vaadi erityisiä toimenpiteitä - tamma sulautuu joukkoon kameleontin lailla. Sitä on mukava hoitaa, sillä uteliaana se tulee kiinnostavia ihmisiä vastaan tarhan portille ja kun oviongelmakin on saatu selätettyä, on se helppo kuljettaa talliin, jossa se aina yhtä kiinnostuneena kuopsuttelee karsinan kuivikkeita ja tutkii harjaämpäriään. Taluttaessa Simppa osaa tosin olla välillä hyvinkin vauhdikas ja se ennemmin kyllä tepsuttaa ravissa vähän etupeltoon kuin seuraisi kiltisti tallustellen perässä. Hoitaja on hyvä vaan ja pitää kunnolla kiinni. Ei tämän kokoinen poni mihinkään käsistä lähde!

Simpan varustaminenkin sujuu varsin sutjakkaasti, joskin poni mielellään jyrsii varusteensa pilalle, jos ne jätetään sen ulottuville liian kauaksi aikaa. Varsinkin soljissa se tykkää roikkua hampaillaan. Varustamisessa on syytä olla ripeä ja määrätietoinen, kuten muutenkin Simpan kaltaisten viritettyjen vieterien kanssa. Vaikka poni höseltää, siihen ei mennä mukaan vaan tehdään, mitä suunnitelmissa olikin. Määrätietoisuutta ja ohjaavaa johtajaa Simppa kaipaa erityisesti lastatessa, sillä se ei oikein välitä ahtaasta trailerista saatikka sinne menemisestä. Siinä missä isommat hevoset voi hyvin ravauttaa koppiin, loikkii Simppa tietysti laukalla sisään.. Välillä se tosin tykkää loikkia ohi lastaussillasta ja sekoilla omiaan, joten ponia koppiin pistävän hoitajan on hyvä tuntea Simpan metkut ja olla saavuttanut mielellään jonkinlainen kunnioitus siltä.

Ratsuna Simppa on nopeeee! Sen ratsukoulutuksessa pääsi soveltamaan entisien ravurien kanssa opittuja juttuja, vaikkakin tämän ponin kanssa prosessi oli helpompi - selässä oli oltu aiemminkin ja kaasu ja jarru olivat jotakuinkin olemassa. Väsytystekniikkahan ei entisiin huippu-urheilijoihin päde, mutta onneksi nokkelalle, uteliaalle ja mielellään uutta oppivalle ponille oli helppo keksiä sen aivoja haastavia juttuja, joiden avulla ratsumaailma aukesi sille ennen pitkää. Edelleenkin Simppa on kyllä liikkeissään hyvin liukas ja se tykkää kaahottaa kovaa - mutta meno ei ole enää täysin päätöntä. Eikä eteenpäinpyrkimyksestä tarvitse huolehtia.. Tammalla on myös edelleen aika dramaattiset siirtymiset, kun vauhtia lisätään ja joskus jarru voi olla hukassa. Onneksi poni on pieni eikä luonteeltaan ilkikurinen, joten haavereitta on selvitty, vaikka mennäänkin tuhatta ja sataa! Lisäksi näin ratsuna se on kerännyt hieman elopainoa, mikä on hieman hillinnyt menohaluja myös..

Hyppäämisestä Simppa tykkää myös, koska silloin saa mennä kovaa! Eikä tämä piiperö taatusti kiellä ikinä! Monipuolisuutensa vuoksi tammasta on saatu leivottua vielä kilpailuihinkin asti yltänyt kiva monitoimiratsu. Ravi löytyy hyvin ja jopa pohkeenväistöt sujuvat kärsivällisen ja johdonmukaisen kuskin alla hyvin! Kilpailuihin Simppa tarvitsee kuskin, joka tietää mitä tekee, mutta kotioloissa tamma sopii hyvin kenen tahansa aloittelijan ratsuksi kentälle. Se ei niinkään piittaa, ovatko avut niin justiinsa, kunhan liikutaan eteenpäin! Maastossa meno voi äityä turhankin kovaksi aloittelijoille, mutta kentällä aidat asettavat rajat jopa tälle minikiiturille..

    Suku

 isä Bacon Biscuit
    LJP-III, mrnpäis, 118 cm, wm
 ii. Rariss Nesh
    wm, evm
 iii. Heckf Scheth
    wm, evm
 iie. Scholld Slyrdld
    wm, evm
 ie. Nartt Canblor
    wm, evm
 iei. Tentllust Dastc
    wm, evm
 iee. Llythvkim Girt
    wm, evm
 emä Disco's Coming
     ERJ-II, KRJ-II, VVJ-III, PLJ-III, vkkpäis, 118 cm, wm
 ei. Butterscotch Hot Dreams
      rnpäis, 119 cm, wm, evm
 eii. Prefer Psychedelic
    rnkm, 121 cm, wm, evm
 eie. Rhetorical
    rtpäis, 117 cm, wm, evm
 ee. Cocombo Penny
    vkk, 116 cm, wm, evm
 eei. Declan II
    mkm, 117 cm, wm, evm
 eee. Cherry Daa
    rnvkk, 115 cm, wm, evm

    Jälkeläiset

Simppa on tarjolla welshponijalostukseen!

20.06.2014 o. Zack Dawn (i. Zachary Dawn), omistaja: Omppu
28.07.2014 t. Sin's Symphony (i. Skullfunk), omistaja: Paraatiponit

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

01.10.2014, päiväkirjamerkintä
Simppa otti kisaurallaan todellisen loppukirin ja tämä syksy on kierretty kisoja milteipä hullun lailla. Simpan kanssa on tietysti joukkoon mahtunut ihan riittävästi sählinkiä ja sähellystä, mutta myös huimia onnistumisen hetkiä on koettu ja palkintokaappi on pullollaan rusetteja ja pokaaleja. Kyllä miniraketti osaa <3 Nyt Simpan on aika väistyä kisaporukasta ja antaa paikkansa toiselle ponille. Mitenköhän Simppa sopeutuu vetreän kisaeläkeläisen elämään.. Ei varmaan mitenkään. Pitäisiköhän sen koittaa comebackia laukkaradoille..?

20.08.2014, päiväkirjamerkintä
Tammavarsan vieroitus jo oli ja meni, ja nyt Simpan on aika tehdä comeback kilparadoille! Ajattelin, että ehkä tamma voisi jo siirtyä hieman vähäisemmälle liikunnalle sunnuntairatsuksi, mutta mitä vielä - pari lepopäivää ja tamma tuntuu jo tikittävältä aikapommilta. Virtaa siis tuntuu edelleen riittävän, joten valjastetaan se sitten ahkeraan treenaamiseen ja kisoissa kiertämiseen! Vähän valmennuksia vaan alle, jotta unohduksissa ollut touchi hommaan löytyy ja sitten ei muuta kuin valkoiset kisapöksyt jalkaan kuskille ja radalle!

28.07.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään Simppa varsoi toisen varsansa! Varsan isä on 143-senttinen welsh part bred, joten Simppaa oli tarkkailtu jo muutama päivä varsomisen varalta - varsasta odoteltiin aika isoa, joten halusin, että joku on valvomassa h-hetkeä. Kaikki sujui kuitenkin yhtä leikiten kuin ensimmäiselläkin kerralla, vaikka varsalla tosiaan oli kokoa, lensi se milteipä tykinkuulan lailla ulos. Ja aah, tällä kertaa sain toivomani päistärikön <3 Ja vieläpä tamman! Ihanaa. Tämä varsa jää ehdottomasti meille kotiin ainakin aluksi. Hienoa Simppa!

27.06.2014, päiväkirjamerkintä
Olen niin tyytyväinen Simpan varsaan, että miksen saman tien laittaisi sitä paksuksi uudelleen? Ensimmäisen varsakiiman missasimme, sillä tamma kiisi varsansa kanssa niin huimaa rallia laitumella, ettei niitä ollut mitään mahdollisuutta pyydystää. Simppa on taas mammalomallaan päässyt liikaa vapauden makuun, hehe.. Toisesta varsakiimasta kuitenkin tärppäsi ja rakettimamma saa nyt ykkösvarsaansa hoivaillessa odottaa kakkosvarsaa syntyväksi. Luotto Simppaan on kova!

20.06.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään syntyi Simpsukan esikoinen! Kovasti toivoin päistärikköä varsaa, mutta tavallinen rautias sieltä tällä kertaa saatiin. No, oli väri mikä hyvänsä, on tärkeintä tietysti terve varsa, ja sellainen tämä pieni uusi orivarsa on. Varsominen sujui hyvin ja Simppa on ollut todella utelias ja kiinnostunut omasta varsastaan. Hoivaaminen on vielä hieman kadoksissa, mutta sen nappisilmät tapittavat varsaa herkeämättä ja hassu hörinä kuuluu jopa tallin toiselle laidalle. Eiköhän varsasta tule myös mammalleen kiva leikkikaveri, kunhan se vähän kasvaa.

15.05.2014, päiväkirjamerkintä
Simpsukka on menestynyt jo niin mukavasti ratsukisoissa, että eiköhän se ole jo osaamisensa todistanut. Todellinen monitoimiponi kyllä on kyseessä, kun se suoritti ammatinvaihdoksen villistä laukkaponista (lähes) salonkikelpoiseksi kehäketuksi näinkin suvereenisti! Onkin tullut aika katsoa, millaista geneettistä materiaalia tamma pistää eteenpäin. Olen päättänyt sen ensimmäisen varsan isäksi oman estepainotteisen kasvattini Zacharyn. Toivottavasti kaikki sujuu hyvin.

20.04.2014, päiväkirjamerkintä
Simpan ratsastelut ovat jo hyvällä mallilla ja tamma on starttaillut myös jo ensimmäisissä kilpailuissaan. Poni on startannut sekä esteillä että koulussa ja ihan kivalla menestyksellä. Ei se mikään maailman osaavin ykköstykki ole, mutta ei sen pidäkään olla. Hyvän mielen iloinen vipeltäjä, sellaistakin on välillä kiva nähdä kisoissa ja tuntea satulan alla. Ei kaiken tarvitse aina olla niin ryppyotsaista ja vakavaa. Tällä meiningillä se on helpoista pikkuluokista kahminut jo useammankin rusetin, joten samalla linjalla jatketaan!

20.03.2014, päiväkirjamerkintä
Simppa on jo kotiutunut hyvin Paraatiponeihin ja sillä on viime aikoina alettu opetella perinteisen englantilaisen ratsastuksen saloja. Koulutus ei ole ollut helpoimmasta päästä, mutta onneksi allekirjoittanut on villissä nuoruudessaan käsitellyt paljon ex-ravureita ja siitä saatua kokemusta on voinut hyödyntää Simpankin kanssa - tosin sillä erotuksella, että tämä poni on todella fiksu ja nopea oppimaan, toisin kuin ne luupäiset lämminveriset silloin kivikaudella. Valitettavasti vaan tamma oppii huonotkin tavat nopeasti ja selässä saakin olla supertarkkana. Hiljaa hyvä tulee.

04.03.2014, päiväkirjamerkintä
Tässä onkin ollut kaikennäköistä härdelliä, mutta vihdoin pääsin hakemaan uuden Simppa-ponini luokseni. Ensikohtaaminen ponin kanssa sujui hyvin, se oli iloinen ja selvästi ihmisrakas, sekä varsin hyvätapainenkin poni - hieman villiintynyt tosin, mutta eiköhän säännöllinen käsittely taas palauta käytöstavat sen mieleen. Traileriin sitä sai houkutella aika lailla, mutta sinne vihdoin päästyään se rouskutteli koko matkan ajan heinää ja porkkanoita. Uudella kotitallillaan Simppa tuntui innostuvan ja keräävän hieman kierroksia, mutta eiköhän se tosiaan tuosta rauhoitu ajan kanssa.

23.02.2014, päiväkirjamerkintä
Olen ottanut itselleni (huonoksi) tavaksi kiertää ponimarkkinoita unohtuneiden helmien löytämisen toivossa. Liian usein joudun poistumaan kierroksiltani tyhjin käsin, mutta tänään osuin todelliseen jackpottiin - Nintsu kaupitteli pientä söpöliiniä, päistärikköä vanhaa kasvattiaan, jonka hän oli pelastanut hylätyn laukkatallin raunioista. Vaikka olenkin koettanut - surkealla menestyksellä - eliminoida mountteja tallistani, oli tämä miniraketti liian hieno ohitettavaksi. Itselleni vieras, laukoissa kilpaillut suku ja ihana erikoisempi väri! Tänne kuin olisi jo. Niinpä sovimme kaupat tuosta Chigeon Sin -nimisestä ponista.

    Kilpailut

Simpalla kilpaillaan pääpainoisesti helpoissa este- ja kouluratsastuskilpailuissa. Aiemmin Simppa on kilpaillut myös laukoissa.
Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia ratsastuskilpailuista: 67 kpl (34 koulu, 33 este)

22.04.14, KRJ, heB : 03/40
23.04.14, KRJ, heC : 02/40
23.04.14, KRJ, heB : 04/30
26.04.14, KRJ, heB : 01/30
05.05.14, KRJ, heB : 05/40
06.05.14, KRJ, heB : 01/40
11.05.14, KRJ, heB : 05/40
28.04.14, KRJ, heB : 06/60
29.04.14, KRJ, heB : 03/60
05.05.14, KRJ, heB : 04/40
10.05.14, KRJ, heC : 03/60
12.05.14, KRJ, heC : 06/60
13.05.14, KRJ, heB : 06/60
17.05.14, KRJ, heC : 02/60
18.05.14, KRJ, heC : 04/60
18.05.14, KRJ, heB : 03/30
23.05.14, KRJ, heB : 02/30
26.05.14, KRJ, heB : 07/80
30.05.14, KRJ, heB : 03/60
16.05.14, KRJ, heB : 01/52
03.06.14, KRJ, heB : 03/40
07.06.14, KRJ, heB : 02/40
07.06.14, KRJ, heB : 06/40
30.05.14, KRJ, heC : 01/30
03.06.14, KRJ, heB : 03/40
06.06.14, KRJ, heB : 06/40
09.06.14, KRJ, heB : 06/40
02.06.14, KRJ, heB : 01/40
05.06.14, KRJ, heB : 02/40
06.06.14, KRJ, heB : 02/40
22.05.14, KRJ, heB : 03/19
22.05.14, KRJ, heB : 04/19
28.05.14, KRJ, heB : 02/27
29.05.14, KRJ, heB : 04/27
20.04.14, ERJ, 60 cm : 03/42
12.05.14, ERJ, 60 cm : 02/40
14.05.14, ERJ, 70 cm : 01/40
15.05.14, ERJ, 70 cm : 06/40
18.05.14, ERJ, 70 cm : 06/40
14.05.14, ERJ, 60 cm : 02/30
22.05.14, ERJ, 60 cm : 03/30
23.05.14, ERJ, 60 cm : 02/30
03.06.14, ERJ, 50 cm : 01/30
04.06.14, ERJ, 50 cm : 01/30
01.06.14, ERJ, 70 cm : 01/21
13.07.14, ERJ, 50 cm : 02/30
14.07.14, ERJ, 70 cm : 04/30
10.07.14, ERJ, 60 cm : 01/26
26.07.14, ERJ, 70 cm : 06/40
27.07.14, ERJ, 70 cm : 04/30
21.07.14, ERJ, 60 cm : 05/30
23.07.14, ERJ, 70 cm : 03/30
28.07.14, ERJ, 60 cm : 01/18
18.08.14, ERJ, 70 cm : 01/30
19.08.14, ERJ, 70 cm : 05/30
04.09.14, ERJ, 50 cm : 02/40
24.08.14, ERJ, 50 cm : 04/40
25.08.14, ERJ, 50 cm : 05/40
27.08.14, ERJ, 50 cm : 01/40
28.08.14, ERJ, 50 cm : 02/40
29.08.14, ERJ, 50 cm : 04/40
05.09.14, ERJ, 40 cm : 03/22
06.09.14, ERJ, 60 cm : 05/26
07.09.14, ERJ, 60 cm : 02/26
09.09.14, ERJ, 40 cm : 01/22
02.09.14, ERJ, 60 cm : 02/26
03.09.14, ERJ, 60 cm : 03/26

01.11.2013, Star Dust Racers, PLJ, sileä, maiden 400m, 2/3, 900e
06.11.2013, Rumour Ponies, PLJ, sileä, maiden 400m, 7/11
30.11.2013, Anfarwol Acres, PLJ, sileä, maiden 400m, 2/6, 900e
04.12.2013, Presta racing center, PLJ, sileä, maiden 500m, 6/7
08.12.2013, Presta racing center, PLJ, sileä, maiden 500m, 4/9, 400e
13.12.2013, Presta racing center, PLJ, sileä, maiden 500m, 4/9, 400e
15.12.2013, Anfarwol Acres, PLJ, sileä, maiden 400m, 1/5, 1500e
14.01.2014, Chigeon Ponies, PLJ, sileä, allowance 400m, 4/8, 400e
15.01.2014, Chigeon Ponies, PLJ, sileä, allowance 400m, 4/7, 400e
16.01.2014, Chigeon Ponies, PLJ, sileä, allowance 400m, 2/8, 1200e

 

Chigeon Sin on virtuaalihevonen.
Kuva © Lacy Stud
Kaiken muun materiaalin © dani 2016, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!