otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Gwalch Cinderella VH11-023-0105

Kuollut 02.05.2015  

  Virallinen nimi   Gwalch Cinderella   Säkäkorkeus   137 cm
  Lempinimi   Sinttu   Syntynyt   24.08.2011, VHKR
  Rotu   WPB (58,6%)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Voikko   Kasvattaja   Gwalch Welsh
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 100 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset: VWY-II, 7 + 7 + 7,5 + 20 + 5 = 46,5p. 20.03.2015

4-vuotias 24.12.2011

    Taustaa

Onnistuneen ryöstöretken tulos Gwalchista.

    Luonnekuvaus

Pieni poloinen Sinttu on aina ollut hyvin herkkä poni - sen lisäksi, ettei se siedä muun muassa liian kovia ääniä, liian nopeita liikkeitä, liian kirkkaita värejä, liian voimakkaita hajuja, liian kovaa tuulta, sadetta, kuumuutta, kylmyyttä tai mitään muutakaan normaalista optimaalisesta tilasta poikkeavaa, on se myös aina ollut hyvin herkkätunteinen ja toisinaan suoraan sanottuna heikkohermoinen. Pienestä pitäen on elämä koetellut Sinttua, yhtenä esimerkkinä se, kuinka sen oma emä ei oikein ollut kiinnostunut sen kaitsemisesta, vaan muuttui varsakiiman seurauksena todelliseksi raivopääksi ja onnistui vierustarhan oriista innostuneena tallomaan oman varsansa melko pahasti jalkoihinsa.

Nuoruuden traumat ja muutenkin Sintun luonnetta erityisesti leimaavat pehmeys ja alistuvaisuus ovat tehneet siitä sellaisen pieneksi ja huomaamattomaksi itsensä vetävän, fyysisten tilanteiden välttelijän, mikä se nykypäivänä on. Sinttu välttelee kaikenlaista painetta ja ylimääräistä koskettelua puolituttujen ja vieraiden kanssa, eikä sitä esimeriksi pidetä kotosalla tämän takia ollenkaan normaalissa riimussa, vaan hevosille suunnitellussa kaulapannassa. Nuorempana se rimpuili niin usein vetopaniikissa, että vanhemmiten olisivat katkenneet sekä naru, hoitopuomi että tamman niska.

Eipä sillä, että Sinttua hirveästi tarvitsisi edes sitoa kiinni, ainakaan arkirutiineja varten. Sen luottamuksen voittamiseen kului pitkä tovi ja sitä varten tarvittiin yhteinen kasvutarina kaikkine ylä- ja alamäkineen, mutta nykyään tamma luottaa muutamaan hoitajaansa kuin kallioon. Ei se siltikään ole täysin luopunut paranoidisesta nurkkien ja varjojen mulkoilusta ja kyttäämisestä, mutta luottohenkilöitään se seuraa mielellään vaikka pitkin tallipihaa ilman narua. Siksipä sitä harvemmin hoidellaankaan kiinnisidottuna, vaan vapaana karsinassa - ei kuitenkaan vapaana pihamaalla, sillä Sintun ailahtelevaisuuden ja fobioiden määrän huomioon ottaen se voi teoriassa kun säikähtää mitä tahansa milloin tahansa ja kirmata vahingossa rekan alle.

Pehmeästä ja kiireettömästä harjauksesta Sinttu uskaltaa vähän nauttiakin ja ajan kanssa se on saatu aika hyvin siedätettyä myös kengittämiseen, kuljettamiseen ja sen sellaiseen. Vähän jännittää ennen h-hetkeä, mutta lopulta selvitään aina kunnialla loppuun asti. Varustaminen on myös jo rutiinia, mutta remmejä ei sovi vedellä kertarykäisyllä viimeiseen reikään ja miltei jokainen remeli on vuorattu pehmusteilla, kaiken varalta. Siksipä Sinttu hikoaakin kuin pieni porsas kesäisin, ei sillä että sillä olisi huono kunto, mutta lampaankarva hieman hiostaa hellesäillä..

Kun Sinttu ei siedä mitään painetta turvallaan edes kiinnisidottuna, ei sietämistä voi odottaa ratsunakaan. Sinttu on hyvin herkkäsuinen poni, jota kuskin tulee käsitellä mahdollisimman pehmeästi, kuin milloin tahansa sirpaleiksi särkyvää hentoista lasiesinettä. Istunnan tulee olla kunnossa, epätasainen hytkyminen selässä hermostuttaa tammaa ja pohkeilla paukuttaminen ajaa sen viimeistään mielenvikaisuuden partaalle. Sille on hyvin vaikea löytää sopivan herkkäotteista kuskia, mutta onneksi Sinttu ei muuten ole erityisen vaativa. Se vaatii toki epäilevälle mielelleen rohkaisua ja kannustusta, että hei kyllä sä osaat, mutta muuten sillä ei ole tapana pullikoida vastaan. Kyllä Sinttu tekee, kunhan sitä ei painosteta, hoputeta eikä missään tapauksessa roikuta ohjissa tai kyljissä.

Kilpailut olivat Sintulle aikoinaan kova pala ja allekirjoittaneella onkin hieman syyllinen olo kaikista niistä kissanristiäisistä, joihin pelokkaan paranoidiponin kanssa piti osallistua. Korvatulpat ja hyvä valmistautuminen kuitenkin auttoivat aina selviämään pahimman yli - kun kisapaikalle saapui jo aamun pikkutunneilla, ehti Sintun kanssa tutustua paikkaan ja seurailla härdellin asteittaista kiihtymistä kisarumban käynnistyessä. Kesken kaiken kisahelvettiin saapuminen olisi ollut tammalle liian traumaattista.

    Suku

 isä Gulliver
    YLA3, VWY-II, vkk 134 cm wb
 ii. Gustav
    vkk 133 cm wb, evm
 iii. Grinch
    wb, evm
 iie. Adalmina
    wb, evm
 ie. Callwood Tindra
    km 134 cm wb, evm
 iei. Callwood Tim
    wb, evm
 iee. Callwood Windi
    wb, evm
 emä Cimarron
     VWY-II, YLA3, km 138 cm WPB 17,19%
 ei. Derulo ox
      km 148 cm ox, evm
 eii. Pomaros ox
    ox, evm
 eie. Grindalo ox
    ox, evm
 ee. Cinnamon
    rtkm 138 cm WPB 37,5%, evm
 eei. Aznavour ox
    ox, evm
 eee. Cadre Noir
    WPB 75% (wpb (wb x xx) x wb), evm

    Jälkeläiset

Sinttu on tarjolla welshponijalostukseen!

02.02.2012 o. Rochirion Dawn (i. Rhongomiant), omistaja: Assi, Poniniemi
26.06.2013 t. Círeth Dawn (i. Lumivuon Ëarion), omistaja: farga, Skyfallen Ponies
09.02.2014 t. Chincilla (i. Bellamy Unicum), omistaja: Juli

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

09.02.2014, päiväkirjamerkintä
Sinttu varsoi tänään onnistuneesti kolmannen varsansa! Täysiveri-isän takia varsa syntyi jälleen melko kookkaana, mutta hyvin, hyvin sirona. Emänsä tapaan voikon värinen tammavarsa tuntuu olevan yhtä jalkaa! Kaukana on siitä Sintun kaltainen pyöreä ponimaisuus. Varsominen sujui jälleen hyvin ja kumpikin, sekä emä että varsa, ovat täysin kunnossa. Nyt enää mietitään, pitäisikö tämä varsa pitää kotona Sintun ilona, vai myydä sittenkin. Tästä kun saisi varmasti hyvät rahat..

07.01.2014, päiväkirjamerkintä
Hui, on hullua ajatella, että pari vuotta takaperin Sinttu astutettiin näihin samoihin aikoihin ensimmäistä kertaa. En tiedä, onko tämä sattumaa vai universumin ylempien voimien viesti meikäläiselle, mutta juuri äsken löysin Sintulle täydellisesti sopivan uuden oriin. Ilmeisesti tammikuu on Sintun biologiselle kellolle otollinen ajankohta, ken tietää.. Tällä kertaa Sinttu astutetaan ihan oikealla täysiverisellä, joten ensimmäistä kerta sille käytetään pelkkää siementä, eikä koko oria fyysisesti. Eläinlääkäri tulee huomenna avustamaan tässä touhussa, toivottavasti tärppää!

26.06.2013, päiväkirjamerkintä
Tänään Sinttu varsoi toisen varsansa! Tällä kertaa ihanan pienen tammavarsan, joka on isänsä tapaan rautias. Varsominen sujui paljon nopeammin kuin viimeksi, luultavastikin juuri varsan pienemmän koon takia ja siksi, ettei Sinttu omalla stressaamisellaan pitkittänyt prosessin alkamista. Jälleen kerran Sinttu hoivasi ensihetkistä lähtien vauvaansa esimerkillisesti, mutta oli hieman avoimempi varsaa katsomaan tulleita ihmisiä kohtaan. Se ei ollut enää niin varovainen ja suojelevainen, kun ilmeisesti se oli tajunnut, etteivät ihmiset halua varastaa sen varsaa, vaan ainoastaan katsoa, että kaikki on kunnossa! Kyllä Sinttu vaan on huonoista hermoistaan huolimatta hyvä siitosponi!

30.05.2013, päiväkirjamerkintä
Sintun ensimmäinen varsa on menestynyt niin hyvin maailmalla, että on korkea aika pistää toista tulemaan! Sintun epävarmaa luonnetta kompensoimaan sopivat ehdottomasti hyvällä itsetunnolla varustetut reippaat miehet, joten tamman uuden varsan isäksi valikoitui oma oriini Lumivuon Ëarion. Sinttu tuli taas tiineeksi kertaheitolla ja nyt vain odotellaan varsan syntymää. Tamma on myös selvästi nyt edellistä tiineyttä rauhallisempi, kun se selvästi tietää, mitä tuleman pitää. Ei se nyt miksikään luottoponiksi ole muuttunut, mutta se ei sählää enää ylimääräistä. Kyllä tämä elo sen kanssa voitoksi muuttuu!

20.02.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään tunsin itseni todelliseksi eläinrääkkääjäksi. Sintun esikoinen, orivarsa Rochirion, haettiin tänään uuteen kotiinsa. Johan se oli jo aikaa sitten vieroitettu emästään, mutta Sinttu on silti aina kuin mahdollista, kuikuillut varsansa perään ja hirnunut huolestunutta äidin hirnuntaa sen perään. Tänään tyhmänä olin jättänyt Sintun sellaiseen tarhaan, josta on suora näköyhteys tallipihaan ja sieltä se huolestuneena katseli ja kiljui, kun sen poikaa lastattiin vieraaseen traileriin. Sydän siinä meinasi särkyä, ei siksi, että meidän upea kasvatti läksi maailmalle, vaan siksi, että Sinttu tuntui tajuavan tilanteen vähän liiankin hyvin ja minun kävi sitä niin kovasti surku. Toin sille sangollisen porkkanaa episodin päätteeksi lohdutukseksi, mutta eihän raukka kerennyt syömään siltä hermostuneelta ravaamiselta. Voi Sinttu, anna anteeksi…

02.02.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään Sinttu varsoi vihdoin odotetun esikoisensa! Tamma onkin viime aikoina ollut jo melko rauhaton ja selvästi hämillään omasta tilastaan. Synnytyksen alkaessakin se pyöri vielä aika kauan hämmästellen ympyrää, ennen kuin tajusi, mitä sen tuli tehdä. Melko isokokoinen orivarsa sieltä pullahti, mutta hyvin Sinttu jaksoi sitä puskea ja kaikki sujui paremmin kuin hyvin! Ja vaikka tamma olikin melko väsyneen oloinen tuosta aherruksesta, jaksoi se saman tien alkaa hoitaa vauvaansa. Kyllä siitä tulee vielä hyvä emä varsoilleen!

05.01.2012, päiväkirjamerkintä
Olen päättänyt astuttaa ujopiimä-Sintun ensimmäistä kertaa! Tajusin omistavani täydellisen yhdistelmän, kun katselin Sinttua ja luonteikasta, hyvin vilkasta oriani Rhongomiantia viereisissä tarhoissa. Ori huuteli kimakasti kullan väriselle tammalle, joka lähinnä tyytyi pyörimään hämmästyneenä ympyrää ja välillä hieman vingahtelemaan ujosti oriin kutsuihin. Nämähän ovat täydellinen pari, sikälimikäli varsa perisi hieman isänsä itsetuntoa, mutta emänsä herkkyyttä, eikä olisi aivan yhtä rämäpäinen, kuin Rhongomiant. Sintun uskon selviävän hyvin tiineydestä, ehkä se saisi hieman luottoa itseensä.. Ei muuta kuin tuumasta toimeen!

15.09.2011, päiväkirjamerkintä
Sinttu on kasvanut kuin hujauksessa, eikä se allekirjoittaneen toiveiden mukaisesti näytä yhtään minkäänlaisia kimoutumisen merkkejä! Ihanaa! Ja vaikka tamma kovaa tahtia onkin kasvanut, näyttää se jäävän melko pienikokoiseksi. Toki se ei ole ihmekään, eivät sen vanhemmatkaan ole mitään hongankolistajia. Isäkin on ihan puhdas B-sektion poni. Sinttu tuntuu olevan hieman kujalla vielä omasta koordinaatiostaan ja on osoittautunut muutenkin melko epävarmasti tapaukseksi. Eiköhän se tuosta vielä kasvata itsetuntoaan, kun saa siihen rauhassa aikaa!

24.08.2011, päiväkirjamerkintä
Tänään tuli vihdoin Julilta odotettu viesti, että Cimarron oli varsonut! Kurvasin saman tien Gwalchiin ja jätin Keken hoitamaan aamutallin yksin loppuun. Ja siellä se oli, maailman pienin ja söpöin part bred -tammavarsa, joka oli vieläpä perinyt isänsä iki-ihana voikon värityksen! Vielä jää tietysti nähtäväksi, kimoutuuko se emänsä tapaan, mutta toivottavasti ei! Varsa, joka jo ennen syntymäänsä oli nimetty Cinderellaksi, oli vielä hyvin ujona ja lymyili emänsä takana, pysyen visusti siinä kiinni. Cimarron vaikutti hieman stressaavan pidemmän päälle kaikkien ihmisten paikalla oloa, joten hetken varsaa ihasteltuamme siirryimme hoitamaan muodollisuudet tallin toimistoon. En malta odottaa, että saan oman ihanan pikku prinsessani kotiin!

23.08.2011, päiväkirjamerkintä
Kohtalokseni koituu usein se, että kiertelen hyvin paljon kasvattajakollegoideni talleilla ja silloin silmiin sattuu aina poneja, joista mun on vaan yksinkertaisesti pakko saada varsat itselleni. Näin kävi jälleen jokin aika takaperin, kun muistin yhteistyökumppanini Julin omistaman hurmaavan Cimarron-nimisen tamman olemassaolon. Jokin siinä kimossa, kultaisen sydämen omaavassa tammassa minut hurmasi niin, että lähdin saman tien etsimään sille sopivaa oria. Sellainen löytyi Aelwenista ja Juli suostui kyselyyni tilausvarsasta. Nyt olen viimeiset yksitoista kuukautta odotellut ihka omaa mini-Cimarroniani syntyväksi ja eiköhän kohta tärppää. Ei se varsa voi siellä ikuisesti lymyillä!

    Kilpailut

Sintulla kilpaillaan pääpainoisesti este- ja kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 57 kpl (25 este, 31 koulu, 1 champion)

21.09.11, KRJ, heA : 02/40
22.09.11, KRJ, heA : 01/40
23.09.11, KRJ, heA : 01/40
25.09.11, KRJ, heA : 03/40
23.09.11, KRJ, heA : 04/50
06.10.11, KRJ, heA : 05/50
06.10.11, KRJ, heA : 03/50
29.09.11, KRJ, heA : 05/30
07.10.11, KRJ, heB : 06/50
09.10.11, KRJ, heA : 03/50
11.10.11, KRJ, heB : 07/50
12.10.11, KRJ, heA : 01/50
13.10.11, KRJ, heA : 07/50
15.10.11, KRJ, heA : 01/50
09.10.11, KRJ, heA : 01/50
08.10.11, KRJ, heC : 04/50
01.10.11, KRJ, heB : 01/30
02.10.11, KRJ, heA : 06/60
06.10.11, KRJ, heA : 05/60
07.10.11, KRJ, heA : 03/29
08.10.11, KRJ, heA : 04/29
09.10.11, KRJ, heB : 04/30
09.10.11, KRJ, heA : 02/100
24.10.11, KRJ, heA : 01/30
18.10.11, KRJ, heB : 07/50
20.10.11, KRJ, heA : 07/50
22.10.11, KRJ, heA : 06/50
29.09.11, KRJ, heA : 10/100
30.09.11, KRJ, heA : 09/100
06.10.11, KRJ, heC : 03/40
06.10.11, KRJ, heC : 03/40

19.09.11, ERJ, 90 cm : 02/50
21.09.11, ERJ, 90 cm : 02/50
13.10.11, ERJ, 90 cm : 07/60
13.10.11, ERJ, 90 cm : 07/60
17.10.11, ERJ, 90 cm : 01/40
23.11.11, ERJ, 90 cm : 06/60
25.11.11, ERJ, 90 cm : 06/60
24.11.11, ERJ, 90 cm : 07/60
19.11.11, ERJ, 90 cm : 05/50
22.11.11, ERJ, 80 cm : 07/50
22.11.11, ERJ, 90 cm : 03/60
24.11.11, ERJ, 90 cm : 06/60
06.12.11, ERJ, 90 cm : 05/60
11.12.11, ERJ, 90 cm : 05/100

09.09.11, villit estekilpailut, 70 cm : 01/23
09.09.11, villit estekilpailut, 80 cm : 04/24
10.09.11, villit estekilpailut, 90 cm : 04/26
26.10.11, villit estekilpailut, 90 cm : 03/31
21.11.11, villit estekilpailut, 90 cm : 03/72
23.11.11, villit estekilpailut, 70 cm : 01/68
10.05.12, villit estekilpailut, 90 cm : 03/21
13.05.12, villit estekilpailut, 90 cm : 01/21
16.05.12, villit estekilpailut, 80 cm : 01/19
16.05.12, villit estekilpailut, 90 cm : 03/21
11.06.12, villit estekilpailut, 80 cm : 03/24

08.10.2011 Aelwen Welsh, Riding Class I - Reserve Ridden Champion I

 

Gwalch Cinderella on virtuaalihevonen.
Kuvat © http://mbfoto.eu/
Kaiken muun materiaalin © dani 2015, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!