otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Creuloni Chwipio VH11-025-0032

Kuollut 06.06.2012

  Virallinen nimi   Creuloni Chwipio   Säkäkorkeus   130 cm
  Lempinimi   Kipa   Syntynyt   15.07.2008, VHKR
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni (C)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Rautias   Kasvattaja   Martha Victor
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 90 cm
Käyttö: Siitosponi

Saavutukset: ---

    Taustaa

Pörhäkän terhakan pinkeän vinkeä. Kipa on suloinen.

    Luonnekuvaus

Juoksee ja juoksee, pysähtyy ja nukkuu.

    Suku

 isä Jazz Roced
    wC, evm
 ii. Gwahod Ni
    wC, evm
 iii. Pêl A Gôl
    wC, evm
 iie. Mynd Ef
    wC, evm
 ie. Syrrae
    wC, evm
 iei. Ysbryd
    wC, evm
 iee. Hendull Crempog
    wC, evm
 emä Lady Yfory
     wC, evm
 ei. Asur Mesuri
      wC, evm
 eii. Coedwig Llin
    wC, evm
 eie. Goch Violet
    wC, evm
 ee. Pupryn Melys
    wC, evm
 eei. Chyfly Lladdwr
    wC, evm
 eee. Melys Swyn
    wC, evm

Kipalla on todellinen underground-suku, jonkalaisia tuskin edes huolitaan Walesin tiukoissa kuohokermasiittoloissa karsinoita kuluttamaan. Meille tamman suku tuo kuitenkin erittäin haluttua vaihtelua sen maallisella risteytysmeiningillä, jossa harrasteponien puutteita on reippaasti korjailtu kakkosluokan siitosponeilla. Mikäpä siinä, kun lopputulos on aina ollut suurimmilta osin tyydyttävä ;)

Isälinjasta on usein hyvä aloittaa, ja Kipaltakin löytyy se suvun mainittavimman arvoinen nimi ihan sieltä kaukaa isänisänisän paikalta. Ori Pêl A Gôl ei ollut koskaan mikään näyttelyiden päätähti, mutta se jaksoi aina sinnitellä ja taistella itsensä joko kakkos- tahi kolmospalkinnolle. Rakenteeltaan ukkeli oli jokseenkin epäsopusuhtainen, se kun oli epätoivottu C x B -yhdistelmä, eikä omannut siksi oreille tyypillistä ja toivottua massiivisuutta nimeksikään - Pêl oli lähes ruunamainen otus. Muutamia jälkeläisiä ori kuitenkin sai, kun tammanomistajat, joilla ei ollut varaa maksaa huippunimien astutusmaksuja, päättivät tyytyä vähemmän uljaaseen oriiseen varsojensa isää suunnitellessa.

Yksi näistä vähemmän varakkaista ihmisistä oli tamman Mynd Ef, joskaan hänen päätökseensä ei vaikuttanut pelkästään raha. Pêlin omistajan tuntien hän tiesi oriin olevan luonteeltaan voitontahtoinen ja periksi antamaton, ja juuri sellaista isää hän kaipasi lepsuluonteisen ruunikkotammansa tulevan huippuvarsan isäksi - ei ehkä rakenteellisesti satukirjaluokkaa olevaa, vaan ennemmin persoonallista psyykkaajaa. Astutuksesta sovittiin, maksu suoritettiin, ja seuraavana keväänä Mynd pyöräytti karsinassaan pienen, tummanruunikon orivarsan, joka sai nimekseen Gwahod Ni, vaikka alun perin se pitikin nimetä isänsä mukaan.

Gwahodista tosin ei koskaan tullut huippuvarsaa, se kehittyi hyvin hitaasti myös hitaasti kehittyneen emänsä jalanjälkiä seuraten, ja tottui pienestä pitäen tyytymään näyttelyissä niihin jämäpalkintoihin. Oriin silloinen omistaja ja kasvattaja ymmärsi, ettei hänen pullamössötammansa ehkä ollutkaan kaikista paras periyttäjä orimainoksissa liikaa luvatusta Pêlistä puhumattakaan, ja nuori ori päätettiin myydä tekemään urheiluhevosen uraa jonnekin muualle - siihen ei puskaratsastajaomistajalla ollut itsellään rahkeita.

Gwahod vaihtoi omistajaa, mutta oriin uusi pitäjä ei ollutkaan kiinnostunut viemään silloisen nelivuotiaan ratsukoulutusta loppuun. Kapasiteettia ponilla oli, suuret, hyvät liikkeet ja ponnistusvoimaa esteille, mutta ei osaamista eikä omistajalla halua opettaa. Ori liisattiin koulutettavaksi Jazz-nimiseen puoliverikeskukseen, ja kouluttajalle luvattiin palkkioksi yksi varsa oriista omavalintaisesta tammastaan. Puoliveristen keskellä tallin maskotin paikkaa piti pieni C-tamma nimeltä Syrrae ja tulevan varsan emä oli sillä selvä. Syrrae oli täydellinen äitiluonne, hyväsydäminen, rajattoman kärsivällisyyden omaava tamma, joka oli tottunut vaeltamaan vapaasti ympäri puoliverikeskuksen maita. Tähän tulisi kuitenkin muutos, kun pieni riiviö syntyisi ja kääntäisi arjen päälaelleen.

Syrrae polveutui Ysbryd-nimisestä oriista, joka oli eläessään toiminut jonkinlaisena ajoponina jossakin päin Skotlantia. Väritykseltään se oli rautias suurin valkoisin merkein, mikä lienikin ainoa houkutus silloisia tammanomistajia kohtaan - Ysbrydin suku kun oli suurilta osin tuntematonta, eivätkä ne tunnetutkaan mitään kukkasia olleet. Erästä tammanpitäjää ori kuitenkin miellytti, ja niin Hendull Crempog astutettiin tuolla valkoisten merkkien kirjomalla oriilla. Crempog oli toiminut pitkään paikallisen ratsastuskoulun opetusponina, mutta se oli myyty alkaneen temppuilun takia pois koululta - ei kukaan tahdo huonokäytöksisellä hevosella ratsastaa. Syyksi selvisi myöhemmin tamman alkaneen vain kärsivän kovista kiimoista, joka hevosiin perehtymättömältä omistajalta jäi tietenkin huomaamatta. Loppuelämänsä tamma eli omistajansa harrasteratsuna jättäen jälkeensä kolme varsaa Syrrae mukaan lukien.

Kipan isän Jazz Roced synnyttyä menivät järjestelyt Jazzin tilalla aivan uusiksi. Orivarsa osoittautui luonteeltaan uskomattomaksi riiviöksi, räpeltäjäksi ja energiapatteriksi, jonka virta ei tuntunut koskaan ehtyvän. Varsana ori oli kuriton ja tyhmä, minkä takia myös sen emä kärsi - ponit joutuivat seisomaan suljetussa pienessä tarhassa tai pimeässä karsinassa Rocedin tekemien tuhojen tähden, vaikka emä hermostui suljetuista tiloista koko ikänsä vapaana kuljettuaan. Keskukseen saapui kuitenkin noin vuoden päästä uusi kouluttaja, joka otti Rocedin hoiviinsa elämän suurimpana haasteena - ja oriin kalloon saatiin kuin saatiinkin taottua käytöstapojen alkeita. Mitään herrasmiestä siitä ei koskaan tullut, mutta pysyipähän sentään jotenkuten ruodussa. Ori osoittautui hyvin lahjakkaaksi esteponiksi, mutta koska sille ei oikein löytynyt ratsastajaa, sai se tyytyä väenvängällä näyttelyissä kiertämiseen, vaikkei koskaan mitään voittanutkaan.

Kipan emä Lady Yfory on kolmannen polven ratsastuskouluponi, joka on tosin arjen aherruksen lomassa kiertänyt jonkin verran näyttelyitä - jopa varsin mukavalla menestyksellä! Se ei ole perinyt oman emänsä lihomisherkkyyttä tai huonoja tapoja, vaan on mummonsa tapaan todella ystävällinen ja rakastettava sielu - voivatko luonteenpiirteet periytyä sukupolvien yli? Kipa on Ladyn ensimmäinen jälkeläinen, ja kasvattaja lupaa, ettei se viimeiseksi jää. Suunnitelmissa on myöhemmin kuulemma kantakirjaus, mutta saa nähdä, mihin asti punertavan rautiaan Ladyn rahkeet riittävät jokapäiväisen ratsastuskoulutyön jälkeen

Martha Victorin pienimuotoinen welshkasvatus ja innostus rotua kohtaan heräsi, kun hän osti uudelle ratsastuskoululleen Kipan isomummon Melys Swynin. Tamma oli todella kaunis, tyypillinen C-sektion edustaja parhaassa iässään ja olemuksessaan varustettuna todella kultaisella luonteella. Tamma menestyi myös melko hyvin näyttelyissä, ja se saatiin loppujenlopuksi kantakirjattuakin kolmannelle palkinnolle. Rautiaasta, liinaharjaisesta ponistaan ylpeä Martha astutti sen liisaamallaan hyväluontoisella oriilla Chyfly Lladdwrlla, joka oli niin rauhallinen ja nöyrä, että se pystyi vuokra-aikanaan osallistumaan jopa ratsastuskoulun tunneille. Noina aikoina Martha varmistui, että tämä oli hyvä päätös. Varsa ei voisi olla mitään muuta kuin erittäin hyväsydäminen ja emänsä tapaan nätti.

Martha osui monella tapaa oikeaan Swynin varsan Pupryn Melysin olemusta etukäteen veikatessaan, mutta ratsastuskoulun kannalta valitettavasti Martha synnytti itse samoihin aikoihin, kun Pupryn-varsa opetteli emänsä suojissa elämää. Kauniin tammavarsan kouluttaminen jäi tallityöntekijöiden vastuulle, jotka sysäsivät sen edelleen hoitajille - nuori neiti oppi saamaan tahtonsa läpi potkimalla ovia ja kiljumalla suureen ääneen, ja rouva Marthan palattua mukaan bisnekseen vauvansa kanssa saivat muutamat työntekijät potkut tehtävistään luistamisen takia. Puprynin uudelleenkouluttamisessa kului todella kauan, mutta kärsivällisyys palkittiin - vaikkakin tammalle jäi paha tapa karkailla ja syödä aina vähän liikaa, ähky tuli sairastettua muutamaan kertaan.

Tamma oli kuitenkin emänsä tapaan kaunis, ja sai kiitosta jos ei näyttelyiden tuomareilta, kun Marthalla ei ollut aikaa sitä sinne viedä, niin kaikilta kävijöiltä ja welshejä kasvattavilta ystävättäriltä. Pupryn astutettiin viisivuotiaana Asur Mesuri -nimisellä mustalla oriilla, joka oli palkittu sen vuoden welsh showssa kakkosella - ei todellakaan mikään huono saavutus! Mesuri kuitenkin kuoli hajotettuaan pysyvästi lanteensa liukastuttuaan hokeitta todella pahasti jo ennen ensimmäisten varsojensa syntymää, joita loppujen lopuksi syntyi vain neljä.

Alhainen jälkeläismäärä oli myös hallaa Mesurin jo kuolleelle isälle Coedwig Llinille, josta jäi sen pitkästä iästä huolimatta myös todella vähän varsoja jatkamaan sen sukua ja periyttämään sen liikkeitä. Jos joku, niin Llin on Kipan suvun menestyksekkäin hevonen, joskin tuntemattomaksi jäänyt vähäisen vaikutuksensa takia. Mesurin tapaan musta ori oli todella monipuolinen ratsu ja omasi todella kovan kilpailuvietin - näyttelykehissä ukko oli hermostunut, mutta esteradoilla se oli lyömätön ja toi kotiin rusetin rusetinkin jälkeen. Valitettavasti ori kuoli jätettyään vain kuusi jälkeläistä maailmaan kaaduttuaan maastoesteillä pahasti kuivahautaan.

Mesurin emä ei ollut Llinin kaltainen huippu, vaan aivan tavallinen harrastetamma nimeltä Goch Violet. Se toimi omistajansa ja kasvattajansa luotettavana ajoponina vuodesta toiseen, ja vaikkei se rakenteellisesti voittaja ollutkaan, oli se voikon värityksensä ansiosta todella kaunis. Myös tamman yleisilmeen kerrotaan hehkuneen lempeyttä - Violet olikin esimerkillinen ja hyvä emä neljälle myöhemmin syntyneelle varsalleen.

    Jälkeläiset

Kipa on tarjolla welshponijalostukseen!

12.07.2010 t. Coch Chwilen Dawn (i. Sirydd Cnychwr Cai), omistaja: Dani
25.03.2012 t. Cochwydd Dawn (i. Wolfcult), omistaja: rio

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

Ei Kipa ole vielä missään käynyt..

    Kilpailut

Kipalla kilpaillaan pääpainoisesti VRLn jaosten alaisissa kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 56 kpl (20 krj, 36 erj)

20.10.08, KRJ, heA : 06/90
24.10.08, KRJ, heA : 06/50
25.10.08, KRJ, heA : 07/52
26.10.08, KRJ, heA : 01/52
05.11.08, KRJ, heB : 08/100
05.11.08, KRJ, heB : 02/100
05.11.08, KRJ, heC : 09/100
19.02.09, KRJ, heA : 02/80 86.43%
23.02.09, KRJ, heA : 04/70
11.08.09, KRJ, heB : 06/100

19.10.08, ERJ, 80 cm : 01/50
19.10.08, ERJ, 80 cm : 05/55
24.10.08, ERJ, 80 cm : 02/25
17.11.08, ERJ, 80 cm : 03/30
13.11.08, ERJ, 80 cm : 07/89
03.11.08, ERJ, 100 cm : 04/50
04.11.08, ERJ, 90 cm : 04/69
04.11.08, ERJ, 100 cm : 08/69
02.11.08, ERJ, 80 cm : 05/47
23.10.08, ERJ, 100 cm : 01/40
25.10.08, ERJ, 90 cm : 05/27
26.10.08, ERJ, 80 cm : 07/75
26.10.08, ERJ, 80 cm : 01/75
31.10.08, ERJ, 80 cm : 01/40
18.01.09, ERJ, 80 cm : 01/40
10.01.09, ERJ, 90 cm : 05/60
23.01.09, ERJ, 90 cm : 01/35
03.02.09, ERJ, 90 cm : 04/50
29.07.09, KRJ, heA : 02/50
06.08.09, KRJ, heB : 01/50
16.08.09, KRJ, heC : 05/40
18.08.09, KRJ, heC : 01/40
15.08.09, KRJ, heC : 02/50
01.10.09, KRJ, heB : 03/28
25.10.09, KRJ, heA : 02/100
26.10.09, KRJ, heA : 01/100
26.10.09, KRJ, heA : 02/100
31.07.09, KRJ, heB : 05/100

08.02.09, ERJ, 70 cm : 03/50
11.02.09, ERJ, 90 cm : 05/50
12.02.09, ERJ, 90 cm : 07/50
13.02.09, ERJ, 90 cm : 05/50
15.02.09, ERJ, 90 cm : 01/50
05.02.09, ERJ, 80 cm : 05/40
12.02.09, ERJ, 70 cm : 05/40
16.07.09, ERJ, 90 cm : 02/30
22.07.09, ERJ, 80 cm : 01/30
19.07.09, ERJ, 80 cm : 04/40
22.07.09, ERJ, 90 cm : 10/100
24.07.09, ERJ, 80 cm : 07/100
26.07.09, ERJ, 80 cm : 07/100
30.07.09, ERJ, 80 cm : 02/100
07.08.09, ERJ, 90 cm : 09/100
07.08.09, ERJ, 80 cm : 10/100
07.08.09, ERJ, 90 cm : 08/100
20.08.09, ERJ, 90 cm : 07/50

 

Creuloni Chwipio on virtuaalihevonen.
Kuva © Pentrefelin Stud
Kaiken muun materiaalin © dani 2012, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!