otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Chwilfriw Anghelf Dawn VH11-025-0045

Kuollut 02.04.2014

     

  Virallinen nimi   Chwilfriw Anghelf Dawn   Säkäkorkeus   135 cm
  Lempinimi   Fille   Syntynyt   25.05.2010, VHKR
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni (C)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 100 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 6 + 7 + 4,5 + 20 + 5 = 42,5p. 21.10.2012

3-v. 25.08.10

    Taustaa

Komistus <3

    Luonnekuvaus

Fille on pienehkö ja pirteä tykinkuula, joka on aina vauhdissa - välillä se tosin paahtaa sellaisilla lukemilla, että se tuntuu kokonaan unohtavan ympäröivän maailman ja voi siksi osoittautua aika ajoin hyvinkin haasteelliseksi. Ihmisten seurassa poitsu osaa käyttäytyä kyllä nätistikin rauhoituttuaan, mutta toisten hevosten seurassa sillä on jatkuva tarve pönkittää egoaan ja se voi heittäytyä todella aggressiiviseksi - onpahan joku joskus tokaissut, ettei uskonut viha silmissä leiskuvaa kiljukaulaa samaksi poniksi, joka oli vielä vähän aikaa sitten hörissyt tyytyväisyydestä harjattaessa.

Tarhasta hakeminen ja sinne vieminen, kuten myös muu yleinen taluttelu tallipihalla onkin Fillen käsittelyssä kaikkein vaikeinta. Kun sen luontaiseen energisyyteen ja tarpeeseen liikkua lisätään aivan jumalaton itsesuojeluvaisto ja uhma, saadaan aikaan sellainen tankkeri, ettei allekirjoittanutkaan uskalla roikkua sen narun päässä ilman, että oriilla on vahvempaa rautaa suussa. Oriin taluttaminen on tulikoe käsittelijälle, mutta onneksi helpotuksesta saa huokaista heti ponin päästyä vapaaksi tarhassa tai parin pelastauduttua tallin suojiin.

Tallissa Fillen karsina on sen oma valtakunta, jonne maallisilla murheilla ei ole mitään asiaa. Ori on useimmiten varsin lupsakkaalla ja positiivisella tuulella ja sen käsitteleminen onkin mukavaa ja vaivatonta - ellei ukko keksi alkaa kiertää ympyrää boksissaan, mutta sekin ongelma on äkkiä kiinnisitomisella ratkaistu. Fille pitää todella paljon harjaamisesta ja kaikenlaisesta puuhastelusta ihmisen kanssa, ja on melko hauskaa, että se tallin ulkopuolella vaarallisesti riehunut maskuliininen ori on koko tallin suosikki, jos pitää harjoitella lettien ja nutturoiden tekemistä. Myös eläinlääkäriin ja kengittäjään Fille suhtautuu hyvin, joskaan se ei aina millään jaksaisi seistä aloillaan kengitettävänä. Raukka ei kai ole ymmärtänyt, että mitä enemmän se venkoilee, sitä kauemmin toimenpide kestää!

Satuloiminen saa ukkelin usein hyvin innokkaaksi, sillä se pitää mielettömästi ratsuna toimimisesta ja liikkumisesta noin ylipäätään. Siksi satuloiminen onkin usein melko haastavaa Fillen steppaillessa täpinöissään puolelta toiselle, kuopien etujaloillaan ja narskuttaen mukahermostuneesti kuolaimiaan. Usein kaikki remmit kannattaa tarkastaa vielä kertaalleen kentällä ennen selkään nousua!

Ratsuna Fille on ennen kaikkea eteenpäin pyrkivä ja tajuttoman reipas - se liikkuu aivan mielettömillä, isoilla ja irtonaisilla liikkeillä kokoonsa nähden, mutta onkin aivan eri asia, minkälaisessa muodossa esimerkiksi niskaa ja selkää, sekä jarruja, ajatellen.. Ensitöikseen kuskin kannattaakin ratsastaa varsinkin se jarru läpi puolipidätteiden avulla läpi, sillä liiasta jarruttelusta ja paketin kokoamisesta ori vain hermostuu. Pienellä vaivalla saa Fillestä ihan kiitettävän kouluponin, joka ei vain liiku mainioin liikkein ja reippaassa tempossa, vaan myös rennosti ja innokkaasti.

Energisyytensä takia Fille onkin enemmän estehevonen, sillä se ei tosiaan jaksa kiertää tiiviissä paketissa kauniita ympyröitä. Ori ei ollut luonnostaan täydellisellä tekniikalla pomppaava poni, mutta siitä on kehittynyt vuosien varrella mainiolla tekniikalla esteet ylittävä, notkea ja pehmeä raketti, jolle yksikään este ei tunnu olevan liian suuri sen supersuuren motivaation takia. Toki ori vaatii selkäänsä vauhdista varsinkin tiukemmissa mutkissa huolta pitävän kuskin, mutta mikäli kokeneempi ihminen on iskostanut jarrun kunnolla ukkelin kalloon, on se mukava hyppääjä myös kokemattomammille ratsastajille matalammilla esteillä. Fille on poni, jonka kanssa ei epäonnistuta esteiden puhtaassa ylittämisessä!

    Suku

 isä Cymraeg Chwa
    VWY-III, VPA1, YLA2, wC
 ii. Cymraeg Gwrol
    wC, evm
 iii. Herfeid Coron
    wC, evm
 iie. Heulog Hoelen
    wC, evm
 ie. Dymuno Da Bywyd
    wC, evm
 iei. Cymraeg Cofient
    wC, evm
 iee. Golau Llygad
    wC, evm
 emä Gwawr Angylion
     VWY-C, wC
 ei. Demwarrior
      wC, evm
 eii. Diawled
    wC, evm
 eie. Mawrw Cathren
    wC, evm
 ee. Gwawr Duwiesse
    wC, evm
 eei. Lleibio
    wC, evm
 eee. Snwffian
    wC, evm

Fillen vanhemmat ovat kaksi allekirjoittaneen tuomaa ponia, joista varsinkin isä on varsin erikoinen! Emätamma on tuttu ja turvallinen.

    Jälkeläiset

Fille on tarjolla welshponijalostukseen!

26.08.2010 t. Anwylyd Cwenhild Dawn (i. Coch Chwilen Dawn), omistaja: Paraatiponit
06.03.2012 o. Badwr Artagan Dawn (e. Blodeuyn Vienna), omistaja: Christa W., Lai'e Welsh
02.01.2013 o. Crëydd Aerau Dawn (e. Gaenor Dawn), omistaja: Huttis

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

08.03.2012, päiväkirjamerkintä
Tuossa vähän aikaa sitten siunaantui Fillelle lisää jälkikasvua - ja millaista, allekirjoittaneen ihana koulutamma Blodeuyn Vienna pyöräytti täysin Fillen kaltaisen pienen riiviöpojan, joka jo hyvin nuorella iällä on osoittautunut aivan mahdottomaksi termiitiksi! Ruunikko pikkupoitsu on aivan älyttömän vilkas ja uskomattoman vikkelä liikkeissään, ja koko tallin väellä on ollut hermojen pitelemistä sen kanssa, vaikka se ei ole montaa päivää vielä maailmassa viettänytkään. Fille on tyytyväisenä, oikein kannustavana ja ylpeänä hörissyt jälkikasvulleen tarhansa aitojen lomasta, mistä pieni poitsu on vain innostunut ja kerännyt lisää kierroksia emätamman huokaistessa silmiään pyöritellen vieressä. Komea on nimetön pikkuvarsa ja polveutuu mahtavasta suvustakin, mutta eiköhän se täydy melko pikaiseen vieroittaa ja myydä.. Meille riitää yksi oma Fille jo, toista ei tarvita!

07.11.2011, estevalmennus
Fille otti pitkästä aikaa osaa estevalmennukseen ja voi, kun toinen oli innoissaan päästessään jälleen tositoimiin! Sen verran on kuitenkin ikä tuonut järkeä miekkoselle mukaan, ettei se enää nuoruuden päiviensä tapaan säheltänyt aivan omiaan, vaan malttoi odottaa ja keskittyä alkuverryttelyssä päästäkseen etenemään nopeammin itse hyppyihin. Ja niissä se sitten löikin oikein ranttaliksi ja päästeli menemään tuhatta ja sataa! Se muuttui pieneksi aikapommiksi, joka lähestyi estettä maltillisesti, kuunteli viimeisen päälle ohjeita muutamaan viimeiseen lähestymismetriin asti ja ampaisi sitten räjähdysmäisellä voimalla hyppyyn, josta kuski jäi sitten tietenkin jälkeen ja esteen jälkeen kerättiinkin innoissaan pukkilaukkaavaa ponia takaisin pakettiin muutaman manesiin ympärirundin ajan.. Kiero se on kuin korkkiruuvi! Lopputunnin ajan sai kuski pysyä selässä varuillaan, tiukkana ja pitää jarrua koko ajan käden ulottuvilla. Ja hyvin kaikki loppujen lopuksi kääntyi, kunhan Fillen annettiin purkaa suurinta intoaan ennen kuin siltä vaadittiin täydellistä oppikirjasuoritusta.

Maastoestevalmennus 28.02.2011 Suokukan ratsastuskoululla, valmentaja: Hilma
"Fille ja sinä teitte koko valmennuksen ajan hyvää yhteistyötä! Annoitte molemmat toisenne tehdä tehtävissä omat asiat häiritsemättä liikaa toisianne. Kuitenkaan ette olleet erikseen ratsu ja ratsastaja, vaan tosiaan yhtenäinen ratsukko! Alkuun mäkiharjoittelussa, Fillellä kesti vähän aikaa, ennen kuin se löysi tasapainon lumisessa alamäessä. Pidit oman tasapainosi hyvin oikealla kohtaa, ja se auttoi oria. Maneesissa ylititte esteet reippaasti ja epäröimättä, mutta välillä vähän liiankin vauhdikkaasti. Sinun täytyy olla tarkkana, vaikka ori kuunteleekin sinua hyvin, että myös itse pidät huolen siitä, että pidät vauhdin oikeana."

15.12.2010, estevalmennus
Fille osallistui tänään estevalmennukseen, joka sujuikin todella vauhdikkaissa merkeissä. Poitsu oli varsin rämäpäisellä tuulella ja alkulämmittelystä lähtien sen kanssa se toden teolla keskittyä jarrujen läpi saamiseen sekä puolipidätteisiin - meikäläisellä oli selässä sellainen epämiellyttävä tunne, että jos hätäjarru ei toimikaan, tullaan myöhemmin tunnilla menemään vielä ympäri.. Ahkeran jumppailun jälkeen Fille tuntui kuitenkin saaneen enimmät ylimääräiset kierrokset pois ja esteille voitiin jatkaa luottavaisemmin mielin. Aloitimme pienillä hypyillä, joissa ori oikein koreana poikana esitti olympiatason loikkia mielettömällä ilmavaralla ja todella runsailla välimatkoilla esteisiin, joita sen kiusaksi lähdettiin sitten kaventamaan ponnistuspuomien ja merkkitötsien avulla. Sopisi Fillenkin oppia, että turhan suurieleinen ei tarvitse olla, tai estekorkeuden noustessa puomit tulevat vain alas liian suurpiirteisyyden ja huolimattomuuden takia. Muutamien toistojen jälkeen ori malttoi odottaa hypyssä ja piti itsensä tiiviimmin paketissa esteellä, joten nostimme hieman korkeutta, lisäsimme perättäisiä esteitä ja pidensimme pikkuhiljaa rataa. Tunti sujui sinällään varsin hyvin, vaikka loppua kohden alkoi oriilta selkeästi loppua mielenkiinto sievää sipsuttelua kohtaan - kyllä se vähemmälläkin jo homman nimen tajuaisi omasta mielestään.

09.10.2010, kouluvalmennus
Paraatiponeissa pidettiin tänään nuorten ponien kouluvalmennus, johon Fille otti ensi kertaa osaa. Poitsu oli varsin täpinöissään valmentajan mikin särinästä, eikä todella tuulinen päivä edesauttanut sen keskittymistä. Sitä sai jarrutella kunnolla, mutta paksukallo ei uskonut ja puski vain vastaan - miltei koko tunti ongelman kanssa sitten painittiinkin, vetokilpailua nuoren aggressiivisen oriin ja sen turhautuneen kuskin välillä. Joissain tehtävissä Fillen tuli kuitenkin keskittyä kunnolla, jolloin se unohti ylimääräisen intoilun ja näytti paikoin oikein mallikkaalta pieneltä koulujyrältä. Hiljaa hyvä tulee, ensi kerralla sitten koko tunti mallikkaasti!

27.08.2010, päiväkirjamerkintä
Tuossa vähän aikaa sitten vietettiin Filbertin kolmevuotissynttäreitä, jotka tämän viikarin kohdalla ovat merkkipaalu ratsukoulutuksen alkamiselle. Muiden kesän varsojen kanssa olemme yksimielisesti päättäneet odottaa hieman pidemmälle, mutta Fille on sen verran pitelemätön, että sen on päästävä edistymään luotijunan vauhdilla tai se alkaa repiä tallia paloiksi tylsyyteensä. Tänään iskettiin pojalle sitten saman tien satula selkään, ja siinäkös riitti sitten ihmeteltävää - tosin heti kun tallipihasta päästiin tutulle ajoreitille maastoon, unohtui satula kokonaan ja poitsu keskittyi innoissaan apujen kuuntelemiseen ja kuolainten narskuttamiseen. Tämähän käy helposti!

26.08.2010, päiväkirjamerkintä
Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa - Fillen esikoinen, pieni welshprinsessa, syntyi tänään, vain päivän isukin omien kolmevuotissynttäreiden jälkeen! Varsan emä on myös hyvin nuori ponitamma, oma kasvattini Coch Chwilen, jonka vastikään päivän valon nähnyt varsa on selkeästi perinyt sen rautiaan värityksen. Varsa on hyvin pienikokoinen ja toistaiseksi vielä hyvin häkeltynyt maailman menosta, mutta terve ja asiallisen näköinen. Se tuleekin jäämään meille talliin jatkamaan vanhempiensa sukuja, se kun itse edustaa uudempia tuontilinjoja, joita ei tämän hetkisen ahtaan sukutilanteen takia sovi päästää noin vain käsistä.

12.07.2010, päiväkirjamerkintä
Fille on kerryttänyt elopainoa, kokoa ja lihaksia viime aikoina siihen malliin, ettei se pysy enää aisoissa, jos sen ainoa aktiviteetti jää tarhassa painimiseen ja tallissa seisomiseen. Nyt se on sitten otettu ajokouluun ja uusien asioiden opettelu näyttääkin väsyttävän sitä toivotulla tavalla - sen mielenkiinto kohdistuu nyt suitsien totutteluun ja ääniapujen opetteluun eikä käsittelijöiden riepotteluun. Ja poitsu onkin osoittautunut nopeaksi oppimaan - kunhan alkeet on tajuttu, tahtoo poitsu heti siirtyä samaan huomattavasti nopeammalla tempolla ja vaikeusasteella! Fillellä on kyllä sellainen itseluottamus ja määrätietoisuus näin nuoreksi poniksi, että kunhan kouluttaja osaa luotsata ja jakaa sen voimat oikein, on sillä tulevaisuudessa kyllä mahdollisuuksia ihan mihin vaan!

20.06.2010, päiväkirjamerkintä
Chwilfriw Anghelf eli Fille on kasvanut lyhyessä ajassa aivan älyttömästi. On se kyllä suurikokoisista vanhemmistakin ja pienet varsat varttuvat verrattaen todella nopeasti, mutta tämä poika ei olekaan muiden varsojen kaltainen hintelä kirahvi, joka kompuroi pitkien koipiensa kanssa ja kuroo seuraavat kolme vuotta liian nopeasti venähtänyttä takapäätään. Ei, Fille on pysynyt todella kompaktin mallisena, oikeana pienenä tykinkuulana, joka on venynyt tasaisesti myös leveyssuunnassa. Ja sekös tekee tästä dynamiitista entistä haastavamman käsitellä nyt, kun uhmaikä kukkii mukavasti kulta-aikaansa! Muut varsat uhitellessaan sentään haparoivat takajaloillaan ja huitovat kavioillaan ohi, mutta Fillepä syöksyy määrätietoisesti suoraan kohti ja tekee rasittavia täsmäpuskuja päällään suoraan kylkeen tai olkapäähän! Tälle viikarille saa kyllä pitää määrätietoisesti jöötä, aplodit sille, kuka saa sen pysymään ruodussa..

25.05.2010, päiväkirjamerkintä
Paraatiponeihin siunaantuu lähes jatkuvalla syötöllä uusia asukkaita ja tallirakennus notkuu liitoksistaan - sieltä löytyy kuitenkin vielä sopiva spotti tänään päivänvalon ensi kertaa nähneelle C-ponipojalle, sillä tällaista kultakimpaletta ei sovi myydä poiskaan! Supersympaattinen, tallin ensimmäisen aallon tuontiponeihin kuuluva Angylion pyöräytti tänään ensimmäisen poikansa supermielenkiintoisesta omasta oriistani Cymraeg Chwasta, joten tämän pikku romuluun kasvua täytyy jäädä seuraamaan. Synnytys kävi kokeneelta emältä helposti, vaikka edellisiin tyttöihin verrattuna orivarsa olikin varsin kookas ja vaivalloinen puserrettava. Pikkuinen oli itsekin varsin hämillään tapahtuneesta ja viihtyi rähmällään alusissa varsin kauan - mutta kerran noustuaan osoittautui se hyvin pirteäksi ja sitkeäksi kaveriksi. Ruunikolle poitsulle ei ole vielä nimeä, joten ehdotuksia otetaan vastaan!

    Kilpailut

Fillellä kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 55 kpl

12.12.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/06
22.11.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/18
20.11.10, villit estekilpailut, 100 cm : 01/18
17.11.10, villit estekilpailut, 100 cm : 04/18
20.10.10, villit estekilpailut, 110 cm : 03/27
19.10.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/37
18.10.10, villit estekilpailut, 80 cm : 06/40
18.10.10, villit estekilpailut, 110 cm : 05/27
16.02.11, villit estekilpailut, 100 cm : 03/09
16.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/09
16.02.11, villit estekilpailut, 100 cm : 02/09
17.02.11, villit estekilpailut, 100 cm : 03/09
17.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/09
18.02.11, villit estekilpailut, 100 cm : 03/09
19.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 01/09
19.02.11, villit estekilpailut, 100 cm : 01/09
19.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/09
19.02.11, villit estekilpailut, 100 cm : 02/09
20.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 03/09
20.02.11, villit estekilpailut, 100 cm : 01/09
21.02.11, villit estekilpailut, 100 cm : 02/09
21.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 01/09
21.02.11, villit estekilpailut, 100 cm : 03/09
22.02.11, villit estekilpailut, 100 cm : 03/09
23.02.11, villit estekilpailut, 100 cm : 03/09
24.02.11, villit estekilpailut, 100 cm : 01/09
25.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 03/09
21.04.11, villit estekilpailut, 110 cm : 01/40
10.10.10, ERJ, 90 cm : 04/22
11.01.11, ERJ, 100 cm : 01/30
12.01.11, ERJ, 110 cm : 04/19
13.01.11, ERJ, 100 cm : 05/30
16.02.11, ERJ, 110 cm : 03/30
17.02.11, ERJ, 110 cm : 03/30
04.03.11, ERJ, 100 cm : 05/40
06.03.11, ERJ, 100 cm : 01/40
04.03.11, ERJ, 90 cm : 04/22
06.03.11, ERJ, 100 cm : 03/24
02.05.11, ERJ, 90 cm : 02/40
03.05.11, ERJ, 90 cm : 05/40
05.05.11, ERJ, 90 cm : 01/40
08.05.11, ERJ, 100 cm : 06/50
23.10.10, ERJ, 80 cm : 02/60
18.10.10, ERJ, 80 cm : 03/40
22.10.10, ERJ, 90 cm : 01/30
25.10.10, ERJ, 90 cm : 04/30
18.10.10, ERJ, 80 cm : 06/50
11.10.10, ERJ, 90 cm : 06/49
14.10.10, ERJ, 80 cm : 05/50
27.10.10, ERJ, 80 cm : 03/47
29.10.10, ERJ, 80 cm : 05/47
31.10.10, ERJ, 70 cm : 04/19
01.11.10, ERJ, 70 cm : 01/16
11.12.10, ERJ, 60 cm : 04/80
30.03.11, ERJ, 60 cm : 08/95

 

Chwilfriw Anghelf Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © M. Peel
Kaiken muun materiaalin © dani 2014, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!