otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Cymreig Chantal VH11-022-0051

Kuollut 01.12.2013

  

  Virallinen nimi   Cymreig Chantal   Säkäkorkeus   134 cm
  Lempinimi   Chantal   Syntynyt   10.12.2009, VHKR
  Rotu   Welshponi (sektio B)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunivoikko   Kasvattaja   Disa
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 90 cm
Käyttö: Siitosponi

Saavutukset: VWY-II, 7,5 + 6,5 + 6 + 20 + 5 = 45p. 30.05.2013

4-vuotias 10.04.2010

    Taustaa

Chantal on aivan ihana ja omanlaisensa ponitamma - ei yhtään kehnompi tapaus allekirjoittaneen itse itselleen hommaamaksi joululahjaksi! Yhdistelmässä Daniin iski varsinkin tamman ihastuttava emä, johon sen hölmöhkö kakara ei kuitenkaan koskaan tullut - tammavarsa syntyi väärän värisenä, sekä kaikkien kauhistuksena lisäksi varsin vähällä älyllä varustettuna. Hösellyksen sekaisten nuoruusvuosiensa jälkeen tamma matkusti uuteen kotiinsa Paraatiponeihin juuri ja juuri käyttäytymisen alkeet oppineena pienenä vipeltäjänä. Mutta olihan se pirulainen suloinen kuin mikä!

Myöhemmällä iällä Chantal on oppinut käyttäytymään hieman siivommin ja kärsivällisemmin - enää miljoonakiloinen karvapallo ei koeta hyppiä syliin tai nuolla hoitajansa naamaa kiitokseksi. Opetuksen varjolla herkkupaloilla palkittu tamma kuitenkin lihoi hieman liiankin paljon, ja nykyisellään se on tallin virallinen tykinkuula, joka sodan syttyessä kyllä puskee läpi kovimmastakin seinästä. Toivottavasti näin ei kuitenkaan tule käymään, sillä tahtoisin pikku-Chantalista kovasti näyttelyponia ja oivaa ratsua - sekä myöhemmin mukavaa siitoseläintä B-kasvatukseni tukipilariksi.

    Luonnekuvaus

Chantal on pieni lapsenmielinen poni, jossa tyhmyys tuntuu tiivistyvän tiukemmin kuin laumassa uhmaikäisiä shetlanninponivarsoja. Tamma on aina hyväntahtoinen eikä koskaan tahallaan ilkeä, joskin sen yksinkertainen maailmankuva ja tapa päättää asioista muutamassa sekunnissa aika ajoin saattavatkin poloisen pulaan - sen muovituolin ohi olisikin ehkä voinut kävellä rauhallisesti, mutta Chantal päätti ihan aurinkoisen päivän kunniaksi hypätä siksakpukkisarjoilla sen ohi ihan kaiken varalta. Pieni vaalea tamma jaksaa välillä kovistakin toruista huolimatta paistaa iloisena kuin auringonkukka sateenkaaren toisella puolen, ja se on ansainnut koko tallin sympatiat puolelleen joka suuntaan vilkkaasti kääntyilevillä korvillaan sekä suurella, hölskyvällä vatsallaan.

Vaikka tamma välillä hieman yliarvioikin tilanteiden vakavuuden tai uhkaavuuden, on se tosi asiassa todella utelias ja avoin. Jo pienestä pitäen Chantal on tottunut ravaamaan kimakasti hirnuen todella korkeilla ja suurilla liikkeillään aidan reunaa pitkin toisella puolella puksuttavan traktorin perässä, vain siksi että se on siitä hauskaa ja jännittävää - siitä huolimatta, että koko muu lauma on perääntynyt kaukaisimpaan nurkkaan mokomasta museoesineestä silmät kauhusta kiiluen. Myös uusiin ihmisiin ja poneihin Chantal on aina valmis tutustumaan, ja se on uusien ja ujojen ponien luotto laumassa - siinä missä muut nyrpistelevät nokkaansa ja pompottavat poloisia minkä kerkiävät, on tamma toivottamassa ne sydämellisesti tervetulleeksi laumaan.

Hoitotoimenpiteissä Chantal käyttäytyy yleensä nätisti, vaikkakin sillä voi olla mahdottoman paljon energiaa pysyäkseen kunnolla aloillaan käsittelyn aikana - pitkäpinnaisinkaan hoitaja ei jaksa tammaa koko aikaa komentaa seisomaan, vaan kun raja alkaa tulla vastaan, on järkevää vain noutaa se riimunnaru ja sitoa silmiään pyörittelevä Chantal seinään. Hoituupahan homma sen jälkeen rivakammin. Kosketusherkkä poni tyttö ei suinkaan ole, vaikka kainaloista se helposti kutiaakin - kesällä vastaan voi tulla suuri tenkkapoo, poniparka kun kammoaa paarmoja kuin uskovaiset Helvettiä. Hoitaja saa olla varuillaan, ettei saa kaviosta naamaansa kesken jalkojen tai kainaloiden harjauksen.

Chantal nostaa kavionsa nätisti putsausta varten, vaikkakaan ei aina jaksa seistä kolmella jalalla hytkymättä samalla joka suuntaan. Tilanne kärjistyy varsinkin kengittäjän luona siinä määrin, että Kenkä-Erkki on usein vähällä menettää hermonsa steppailevan tytön kanssa - hoitajan on hyvä olla rauhoittelemassa Chantalia, ennen tammalla oli tapana syödä toimenpiteen ajan heinäkärryistä, mutta ponilla alkaa olla mahaa jo sen verran, että pian se poksahtaa.. Eläinlääkärin luona seisomisen kanssa voi olla myös ongelmia, mutta muutoin poni käyttäytyy siivosti - minkäänlainen kopelointi ei saa sitä hermostumaan.

Pesuboksiin meneminen saa Chantalin innostumaan, sillä se pitää vedessä telmimisestä todella paljon. Kiinnisidottuna seisoo se toki paikoillaan, mutta jatkuvasti on joku jalka polkemassa ja loiskuttamassa lätäköitä. Ennen tammalla oli myös paha tapa koettaa napata letku hoitajan käsistä, mutta nykyisellään halu siihen on hellittänyt - tamma taitaa tietää tempauksesta seuraavan hirmuista huutoa.
Satuloidessa Chantal pullistelee yleensä jo valmiiksi megasuurta vatsaansa, mikä ei ainakaan helpota hoitajan hommaa. Myös kuolaimiin tamma suhtautuu hyvin nihkeästi, ja vielä hammaslomastakin kutitellessa voi se paiskoa päätään ylösalas luullen sen olevan hyvin tehokasta suitsimisen välttämisen kannalta. Voi pikkuraasua.

Ratsastaessa Chantal on todellinen ikiliikkuja - täysin ulkomuodostaan poikkeavasti tamma ei ole laiska, hädin tuskin liikkuva niskuroija, vaan iloinen vaappuja, joka on aina valmis miellyttämään ratsastajaansa sikälimikäli tamma huomaa kuskinsa avut kaiken muun häslingin keskellä - tamman keskittymiskyvyssä nimittäin olisi hiomista! Ponin saa pitää koko ajan kiireisenä tehtävien parissa, tai sen ajatukset alkavat hortoilla jonnekin aivan muualle, kuin ratsastuskertaan. Sitä saa usein myös ratsastaa kaikesta huolimatta suhteellisen paljon eteen, jotta se alkaa liikkua kuten hevosen kuuluukin - hiipimiseen on hyvä istua, mutta siinä ei ole hyvä työskennellä ;)

Kun Chantalin saa lämmiteltyä ja vetreytettyä hyvin, muodostuu siitä ihan osaava ja kiva kouluponi. Sillä on todella upeat liikkeet, joihin tottumattoman voi olla yllättävän vaikea istua, mutta harjoittelu kannattaa - varsinkin lisäykset ovat suurimahaisen tamman alaa, niin hassulta kuin ne voivatkin näyttää. Tarkkuutta vaativat tehtävät ovat suurpiirteiselle tammalle aavistuksen kinkkisiä, mutta päättäväinen ratsastaja saa luotua ratsuunsakin nöyryyttä - ei Chantal mikään huono poni ole!

Esteillä poni on kuin vaalea kumipallo, ja se hyppii ja loikkii mielellään joka suuntaan. Tammalla on aivan uskomaton ponnistusvoima kokoonsa nähden, mutta valitettavasti muutoin sen hyppytekniikka ei ole koskaan ottanut kehittyäkseen mitenkään mainittavaksi - epäilyttävien erikoisesteiden yli se hyppää pää taivaaseen suunnattuna silmät pyörien, joten martingaalin käyttö varsinkaan kilpailuissa ei olisi pahitteeksi. Chantal onnistuu myös aina kehittämään mitä kummallisimpia ratkaisuja ajan säästämiseksi tai vaikkapa pituusesteen ylittämiseksi, vaikka ponnistus olisikin mennyt poskelleen - onneksi esteradoilla ei tyylipisteitä jaeta! Ratsastaja on vain hyvä, pitää harjata kiinni ja ohjaa poninsa seuraavalle esteelle ;)

    Suku

 isä Typhon Merlin
    wb
 ii. Typhon Caradog
    wb, evm
 iii. Arawn Bondi Blue
    wb, evm
 iie. Typhon Dracea
    wb, evm
 ie. Brilliant Cadi
    wb, evm
 iei. Knighton Tudour
    wb, evm
 iee. Gwarnant Megan Lowri
    wb, evm
 emä Mirkwood Ciril
     VWY-II, wb
 ei. Mirkwood Blackjack
      wb, evm
 eii. Boris II
    wb, evm
 eie. Jaqueline
    wb, evm
 ee. Mirkwood Siria
    wb, evm
 eei. Tiger Heart
    wb, evm
 eee. Mirkwood Sirella
    wb, evm

Eikä muuten yhtään hassumpi tasan yksipolvinen suku! Viehättävä emä ja komea isä varmistavat Chantal-palleroiselle hyvät geenit.

    Jälkeläiset

Chantal on tarjolla welshponijalostukseen!

03.07.2011 t. Cathelle Dawn (i. Anfarwol Chorwynt), omistaja: Päivie
02.06.2012 o. Echoriath Dawn (i. Aelwen Escorant), omistaja: Ibbe, Silence Ponies

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

29.10.2011, estevalmennus
Chantal osallistui tänään nuorten ponien kanssa estevalmennukseen, jotta sille palautuisivat taas omat hyppyajat mieleen. Tamma oli pirteällä tuulella ja pomppi sinne tänne kuin sähköjänis - hyvän kuvan antoi itsestään nuorukaisille ja valmentajalle, vanha nainen hunningolla.. Chantalissa oli pitelemistä ja ohjaamista, kun se rakettina kiisi esteeltä toiselle ja selkeästi itse keskittyi mahdollisimman nopeaan aikaan eikä niinkään tyylikkyyteen. Asiasta sai hieman keskustella sen kanssa ja loppua kohden kelkka kääntyi oikeaan suuntaan. Ei Chantalista tässä vaiheessa enää mitään olympiavoittajaa saa, mutta toki hauskaa voisi pitää myös taiteen sääntöjen mukaan, eikä miten tahansa riekkuen.

17.08.2011, kouluvalmennus
Chantalin mammaloma osui mahtavasti yksiin laidunloman kanssa ja tamma näyttää lyhyessä ajassa turvonneen lähes kaksinkertaiseksi - mikäs olisikaan siis parempaa, kuin palauttaa se maanpinnalle ja arkielämään kunnon koulutuuppauksen avulla? Yllätys, yllätys, tamma näytti alkuun hieman hapanta naamaa, ja viipotti kyllä kuuliaisesti eteenpäin, mutta mistään oikeaoppisesta liikkumisesta tai työskentelystä ei todellakaan voinut puhua. Takapää laahasi ties missä ja Chantal seilasi pohkeen ja ohjan väliä, katseli lintuja ja siristeli silmiään auringossa - ei näin! Sitä sai ratsastaa melko ronskilla otteella, kunnes se vihdoin antoi periksi ja heittäytyi muovailuvahaksi - aah, onko parempaa tunnetta kuskille? Liikettä lähti hienosti pitkän hiljaisen kauden päätteeksi ja venyvyys oli lisäyksissä tallella. Hieman topakammin se olisi voinut liikkua takapäästään, mutta ei kerralla voi olla liian vaativa! Pitäähän sitä jotain armoa tuntea.

03.07.2011, päiväkirjamerkintä
Iik, Chantal varsoi tänään esikoisensa - varsin isokokoisen ja romuluisen, mutta ehdottomasti B-poniksi tunnistettavan kauniin pienin tammavarsan! Varsominen sujui varsakameran perusteella hyvin, vaikka Chantal ilmeisesti stressasi melko lailla ja sähelsi koko yön karsinassaan milloin selkeästi hiestä märkänä ja milloin ikään kuin huurua sieraimistaan puhaltelevana. Paralla taisi olla pasmat sekaisin! Kaikki sujui kuitenkin hienosti, ja sekä emä että varsa voivat hyvin. Mini-Chantalille on myös jo nimi - Cathelle! Ja ostajakin on löytynyt, vartuttuaan typykkä lähtee Päivien matkaan - mutta ensin se riemastuttaa vielä aikansa meitä ja mammaansa täällä Paraatiponeissa.

09.06.2011, päiväkirjamerkintä
Chantalin biologinen kello on tikittänyt viime aikoina siihen malliin, että koneiston raksutus meinaa kuulua toiselle puolelle tallia. Nyt, kun se takuuvarmasti oli kiimassa, päätin toteuttaa pitkäaikaisen suunnitelmani sen astuttamisesta omalla vanhalla oriillani Chorwyntillä - suvut natsaisivat niin täydellisesti, ja kahden ruunivoikon varsasta voisi ulkonäöllisesti tulla ties mitä, yleispainotteisten vanhempien monipuolisia käyttöponin ominaisuuksia unohtamatta! Ei siis muuta kuin tuumasta toimeen tilaisuuden tullen, ja ponit tutustumaan toisiinsa samalle laitumelle. Tänään Chantal sitten ultrattiin ensi kerran, ja ensikertalaisella napsahti heti - jos kaikki menee hyvin, on meillä täällä pian Mini-Chantal seuranamme!

14.05.2011, kouluvalmennus
Tämänkertainen kouluvalmennus meni vähän väännöksi. Chantal on semikiimannut koko kevään, eikä sen vähäisestä keskittymiskyvystä tuntunut olevan mitään jäljellä. Ei sillä, eihän tamma normaalitilassaankaan mikään kärsivällisyyden perikuva ole, eli nyt vielä vähemmän - takapää tuntui koko tunnin ajan huitovan jossain maata kiertävällä radalla ja tamma tuntui jotenkin epätasaiselta avuille. Milloin se nojasi pohkeeseen, milloin itse nyppi suutaan viskomalla päätään sinne tänne. Sellaista rauhallista nirvanatilaa ja keskittymistä ei meinannut löytyä ja koko tunti tuntui menevän harakoille. No, aina ei voi voittaa ja ensi kerralla paremmin!

03.02.2011, estevalmennus
Kotona Chantalia on viime aikoina hypytetty melko paljon, joten tämänpäiväinen estevalmennus sujui melko rutiinilla. Chantal oli alkuun melko innokas ja olisi mielellään kerännyt kierroksia, mutta en päästänyt sitä räjähdyspisteeseen asti, vaan valmentaja ohjasi minut helpompien tehtävien pariin pitääkseni tamman kiireisenä muiden suorittaessa radalla. Isommilla ja kompakteilla esteillä, jotka tulivat radalla tiukan mutkan takaa tai sanalla sanoen hankalasta lähestymisestä, Chantal tuppasi hieman hermoilemaan ja veti loikkansa varmuuden vuoksi kunnolla överiksi - tekniikka kärsi ajoittain aika pahasti, mutta ohjattavuus säilyi ja tammaparkahan koetti vain säästää puomit kolauksilta. Tammasta kuitenkin huomaa, että yleisesti kehitystä on tapahtunut oikeaan suuntaan.

13.12.2010, estevalmennus
Chantal ei ole ikinä ollut mikään esteiden kuningatar. Siispä saadessani mahdollisuuden ilmoitin sen mukaan poneille suunnattuun estevalmennukseen, jossa estekorkeus pysyisi varmasti sopivan pienenä ja voisimme keskittyä olennaisiin asioihin. Tunti olikin hedelmällinen - alussa jumpattiin pitkään sileällä, sitten puomien kanssa, jotta turhasta hötkyilystä päästäisiin eroon ja liika energia purettaisiin järkevästi. Chantal tuntuikin kevyen jumppailun jälkeen hyvin tasaiselta ja saatoimme turvallisin mielin siirtyä hyppyihin. Estekorkeus lähti yksilöllisesti niin matalalta, kuin mitä puhdas suoritus vaati - me aloitimme maapuomeilla.. Mutta maasta se pienikin ponnistaa! Lopputunnista estekorkeus oli kasvanut jo huomattavasti ilman, että hyppytyyli tai ohjaus kärsi. Tunti oli kaikin puolin opettavainen ja tuli todella tarpeeseen.

30.04.2010, kouluvalmennus
Nuori Chantal on osoittautunut todella innokkaaksi ratsuksi. Se tahkoaa uusia asioita ja temppuja aivan mielettömällä tempolla ja sillä on todella hyvä työmotivaatio! Se on aina innokkaana oppimassa uusia asioita ja työskentelee selkeästi mielellään. Pelkällä pyhällä hengellä ei kuitenkaan voiteta pokaaleita ja sinivalkeita rusetteja, joten paikalle kutsuttiin valmentaja tarkastelemaan hieman Chantalin etenemistä. Valmennus sujui yleisesti hyvin, vaikka tammalla tyypillisiä nuoren ponin taipumuksia sähellykseen ja epätasaisuuteen onkin. Tärkeintä on pysyä itse selässä johdonmukaisena, antaa tilaa ja ehdottomasti aina palkita oikeasta - porkkanat olivat avain myös tämänpäiväiseen nopeaan edistymiseen. Häslääminen meinasi välillä viedä voiton, mutta kunnioitettavasti jaksoi pieni typykkä kyllä keskittyä pitkiä ajanjaksoja kerrallaan. Kyllä tästä hyvä tulee!

09.02.2010, päiväkirjamerkintä
Nojoo, pikkuprinsessaksi ei tässä vaiheessa voi enää Chantalia kutsua, sillä se on osoittautunut niin seuralliseksi ja hyvin hevosta puhuvaksi kaveriksi, että se saa vietyä ponikavereiltaan jo ruoatkin! Tamma on varmasti reilun ravinnon saannin ansiosta kasvanut lyhyessä ajassa paljon, ei vain kokoa pysty- vaan myös leveyssuunnassa.. Ehkä se kohta kasvaa vielä lisää pituutta, eh? Rotumääritelmän kokorajat taitavat tosin paukkua jo tässä vaiheessa, kunhan se vielä etupäästä kasvaa takapäänsä kiinni, niin saa kyllä toivoa sormet ristissä, että se vielä kantakirja- ja rekisterikelpoiseksi kokonsa puolesta sopii. Vaan eipä liika massa tunnu Chantalia haittaavan - se on todella pirtsakka typykkä, vaikkei ehkä järjellä pilattu. Ehkä sen persoonaan sopiikin enemmän tuollainen pieni pyöreys, kuin kireä ja timmi urheiluponin kroppa. Se vain tarkoittaa katkeria jäähyväisiä näyttelyuralle, joka ei edes ehtinyt alkaa.

25.12.2009, päiväkirjamerkintä
Jouluisin rakastan pehmeitä paketteja, varsinkin, jos niistä paljastuu pörröisiä ja nappisilmäisiä welshponivarsoja! Kaksi tällaista ponitytön unelmaa olin tilannut Disalta itselleni joululahjaksi, ja tänään sain hakea uusimmat silmäteräni, B-tammat Acheflourin ja iki-ihastuttavan värisen ruunivoikon Chantalin kotiin! Jo nyt, vastikään vieroitettuna se puhkuu intoa ja energiaa, elämäniloa - me ei pitkältä ajalta toisiamme tunneta, mutta Chantal vaikuttaa huipputyypiltä, juuri sellaiselta, jollaiseksi minä unelmieni B-ponin kuvittelen. En malta odottaa sen kasvua aikuiseksi ja päästä työstämään sitä selästä käsin, siitostamman toimista puhumattakaan. Chantal polveutuu sellaisesta suvusta, että oksat pois, eikä ole mitään epäilystä siitä, etteikö se täyttäisi sille asetettuja suuria saappaita!

    Kilpailut

Chantalilla kilpaillaan pääpainoisesti villeissä kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 41 kpl (25 koulu, 16 este)

12.05.10, villit koulukilpailut, heA : 02/16
13.05.10, villit koulukilpailut, heA : 03/16
18.05.10, villit koulukilpailut, heA : 04/16
19.05.10, villit koulukilpailut, heA : 02/16
26.05.10, villit koulukilpailut, heA : 03/15
28.05.10, villit koulukilpailut, heA : 03/15
29.05.10, villit koulukilpailut, heA : 03/15
30.05.10, villit koulukilpailut, heA : 02/15
02.06.10, villit koulukilpailut, heA : 01/15
03.06.10, villit koulukilpailut, heA : 03/15
30.05.10, villit koulukilpailut, heB : 02/42
30.05.10, villit koulukilpailut, heA : 01/33
28.05.10, villit koulukilpailut, heA : 05/29
26.06.10, villit koulukilpailut, heB : 04/48
03.07.10, villit koulukilpailut, heC : 06/59
03.07.10, villit koulukilpailut, KNS : 07/58
19.06.10, villit koulukilpailut, heA : 05/45
16.07.10, villit koulukilpailut, heA : 03/40
17.07.10, villit koulukilpailut, heB : 02/33
19.07.10, villit koulukilpailut, heB : 05/38
20.07.10, villit koulukilpailut, heC : 01/37
21.07.10, villit koulukilpailut, heC : 01/37
22.07.10, villit koulukilpailut, heC : 01/37
23.07.10, villit koulukilpailut, heA : 04/72
30.07.10, villit koulukilpailut, heA : 01/43

03.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/15
12.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/52
18.06.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/14
20.06.10, villit estekilpailut, 60 cm : 04/50
27.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/40
28.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/24
30.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/24
04.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 04/26
05.07.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/24
03.07.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/41
04.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 03/52
07.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/11
15.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/45
20.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/14
12.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/61
13.07.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/59

 

Cymreig Chantal on virtuaalihevonen.
Kaiken materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!