otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Llanellen Cessair Dawn VH13-026-0213

Kuollut 05.05.2017

kuva

kuva   kuva   kuva   kuva

  Virallinen nimi   Llanellen Cessair Dawn   Säkäkorkeus   147 cm
  Lempinimi   Cessair   Syntynyt   25.01.2013, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Tummanpunaruunikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: vaB, 80 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 7 + 8 + 4 + 20 + 4,5 = 43,5p. Toinen tilaisuuden kahdesta parhaasta ponista! 27.11.2016
                    KRJ-III, 7 + 40 + 15 + 12,5 + 15 = 89,5 p. 20.12.2016

4-v. 25.05.2013, 8-v. 25.08.2013

    Luonnekuvaus

Suureksi mustaharjaiseksi formulaksikin tituleerattu Cessair on ystävällinen ja kiltti tamma. Se on hyvin seurallinen ja viihtyy kaikenlaisten ihmisten seurassa - lempeällä ja uteliaalla luonteella varustettu poni onkin varmistanut paikkansa monien sydämissä, mikä takaa sille myös miltei ehtymättömät herkkuvarannot. Ei taida mennä päivääkään ilman, että joku tulee erikseen moikkaamaan Cessairia ja tarjoaa sille palan porkkanaa tai omenaa.. Ponityttöjen täydellistä ihailua nauttiva tamma ei ole siltikään kehittänyt itselleen huonoja tapoja, kuten kerjäämistä tai sormien napsimista, vaan sen maneereihin kuuluvat edelleen lähinnä innostunut hörinä ja pörinä, sekä joka ikisen lähellä olevan kaurasangon ja taskunpohjan perusteellinen tutkiminen.. On sillä vaan luonne todellista kultaa! Kerrankin saa olla kasvattajana tyytyväinen.

Cessairin käsittely on helppoa. Se suhtautuu kaikenlaiseen hoitamiseen aina yhtä rennon letkeästi, oli se sitten tavoitteellisesti kilpailevan junnun reippaiden otteiden kohteena tai 10-vuotiaiden ponityttöjen paijattavana. Cessair on vain syytä muistaa pitää kiinni, joko sidottuna tai karsinan ovi riittävästi suljettuna, tai utelias poni lähtee mielellään vaivihkaa omille tutkimusretkille. Se ottaa huomaamattomasti yhden askeleen viiden minuutin välein, niin ettei hoitaja tajuakaan mitä tapahtuu, ennen kuin möhkis on kokonaan karsinastaan ulkona ja jo tepasteleekin tottuneesti kohti kauravarastoa. Näiltäkin satunnaisilta omilta seikkailuiltaan se antaa kuitenkin nätisti kiinni, kunhan hoitaja vain riittävän riuskasti sitä kiskaisee joko riimusta tai otsatukasta.

Taluttaminen, kengittäminen, matkustaminen.. You name it, Cessair handlaa sen suvereenisti. Ainoastaan joskus matkustaessa tamma on hieman kärsimätön, mutta kun matkan ajaksi varataan riittävästi ruokaa, ei tylsistyminen pääse iskemään. Uusissa paikoissa, kuten esimerkiksi kilpailupaikoilla, Cessair on oma leppoisa itsensä. Muihin hevosiin se suhtautuu mutkattomasti. Ponilaumassa se ei anna polkea itseään, muttei se toisaalta ole myöskään mikään turhasta räyhääjä. Mikäli Cessairilla on tietty heinäkasa mielessään, niin sehän siitä heinäkasasta myös kylmäpäisen rauhallisesti syö, vaikka ympärillä muut ponit pomppisivat vihaisina takajaloillaan. Tilanteen oikein kärjistyessä Cessair voi joskus vilauttaa oikein hapanta naamaa, ja se yleensä jo saa muut riehujat palaamaan takaisin ruotuun.

Ratsastaessa Cessair voi joskus yllättää - jotkut luovat siitä itselleen aivan puolikuolleen kuvan, kun he ovat vain nähneet, miten tamma jaksaa röhnöttää tuntikaupalla pikkutyttöjen puunattavana. Vaan Cessair onkin todellisuudessa todella kaukana jostain homekorvaisesta kaviourankiertäjästä. Tamma on satulan alla todellinen raketti! Menohaluja riittää vanhalla leidillä enemmän kuin muutaman vuoden ikäisillä oripojilla keväisin ja jalka nousee kepeästi kuin hirvenvasalla. Sen selässä tulee kyllä jarru tutuksi, eikä eteepäin ajavia apuja tarvitse kuin ajatella, niin tammalla on jo isompi vaihde silmässä. Mikäli kaipaa itselleen reipasta menijää esimerkiksi talvisille maastolenkeille, pikakiituria miniesteille, tai muuten vaan kova vauhti ei päätä huimaa, niin Cessair on varma valinta!

Täysillä ja innoissaan posottaessaan Cessair ei kyllä aina esittele parhaita puoliaan. Siinä olotilassa se on kaukana siitä vaativan tason kouluratsusta, joka se parhaillaan osaa olla. Sen puolen esittelemiseksi täytyy kuskilla olla jo vähän taitoakin. Cessair on poni, jota oppii ratsastamaan vain istumalla sen selässä tuntikausia ja kokeilemalla erilaisia kikkoja. Runsaat puolipidätteet, elävä kevyt käsi ja hiljainen, mutta tiivis istunta ovat yleensä avaimia onneen. Kun possunposotuksessa saadaan vielä tamman painopiste lupsahtamaan edestä taakse, niin meno on jo hyvällä mallilla. Vauhti sillä voi silti ajoittain kiihtyä liiankin reippaaksi esimerkiksi nättien väistöjen suorittamiseen, mutta toisaalta Cessairin hyvä puoli on se, ettei se ota kuskin korjailuista nokkiinsa. Toistokestävyys on myös sillä erinomainen, vaikka samaa kuviota jankattaisi ja hiottaisi täydellisyyteen monta tuntia, on Cessair silti aina yhtä innokkaana menossa mukana. Kaiken muun ohella siis se on vielä varsin kelpo opetusheppa tai siirtymävaiheen ratsu, kun vaihdetaan pikkuponeista hevosiin ja aletaan tosissaan miettiä, että mites niitä sulkuja mentiinkään.. Cessair <3

    Suku

 isä Braint Heddwyn
    rn, 134 cm, wC
 ii. Hefeydd
    wC, evm
 iii. Heulfryn
    wC, evm
 iie. Elisabeth
    wC, evm
 ie. Braint Heini
    wC, evm
 iei. Gwyddno
    wC, evm
 iee. Hafwen
    wC, evm
 emä Penrhyn Crych Llenni
     tprn, 149 cm, wD
 ei. Penrhyn Eann Lochlainn
      prt, 151 cm, wD, evm
 eii. Penrhyn Eiddoel Eus
    mrn, 149 cm, wD, evm
 eie. Penrhyn Llosin Lwcus
    prt, 152 cm, wD, evm
 ee. Penrhyn Criosaidh
    trn, 148 cm, wD, evm
 eei. Cymedrol Uchel Bannog
    m, 150 cm, wD, evm
 eee. Penrhyn Dellen Cryda
    trn, 147 cm, wD, evm

    Jälkeläiset

Cessair on tarjolla welshponijalostukseen!

14.06.2013 t. Llawiadd Catberth Dawn (i. Criallt Pellinore), omistaja: Paraatiponit
09.06.2014 t. Caireann Lladhrad Dawn (i. Camelot Dawn), omistaja: Amanda
15.06.2016 t. Lloeren Tawliad Dawn (i. Pencalow Torkill), omistaja: Shinevalley

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

15.11.2016 päiväkirjamerkintä, kirjoittaja Sussu
"Saavuin danin Paraatiponit tallille illan jo hämärtyessä. Pääsisin kokeilemaan tänään danin komeaa welsh cob tammaa Cessairia. Perhosia tuntui lentelevän vatsassani kävellessäni talliin, jossa dani olikin jo varustanut minulle ratsuni. Vedin kypärän päähäni ja lähdimme kävelemään yhdessä maneesin suunnalle samalla kun dani kertoi minulle Cessairista. Riittävien alkukäyntien jälkeen kapusin ratsaille ja aloin työstää tammaa käynnissä. Cessair tuntui olevan turhan kiireinen ja jouduinkin keskittymään omaan ratsastukseeni todella paljon. En viitsinyt käyntiä liian kauaan hioa, joten siirryin raviin ja kevennellessä hain parempaa tuntumaa tamman liikkeisiin ja siihen, millä nappuloilla se toimisi. Tein paljon väistöjä, kiemurauria ja muutamia avotaivutuksia. Cessair taipui mukavasti, vaikka vauhtia oli edelleen hieman liikaa.
Kun sain ravin mieleisekseni annoin tamman kävellä hetken aikaa ennen laukkoja. Laukassa päätin ottaa hieman väistöjä ja vastalaukkoja. Laukkaväistöt osoittautuivat Cessairille oikein mieluisaksi tehväksi ja tamma kuumuikin entisestään. Sain sen kuitenkin hyvin takaisin kuulolle vastalaukoilla ja runsailla siirtymisillä. Laukan toimiessa hyvin, en viitsinyt tammaa enempää kiusata, vaan ravasin pidemmällä ohjalla loppuravit ja hyppäsin ratsailta. Keskustelimme loppukäyntien ajan danista ja kehuin hänelle hänen taitavaa tammaansa."

14.11.2016 kouluvalmennus, kirjoittaja ja valmentaja Calla
"Dani poninsa Cessairin kanssa olivat valmiiksi verrytelleet kun saavuin maneesille. Tervehdyksen jälkeen kerroin mitä tänään tultaisiin tekemään ja sitten dani pääsi kokoamaan ratsuaan ja siirtymään raviin. Tamma liikkui jo alussa oikein hyvin ja reippaana, siitä oli hyvä jatkaa ja pääsimme heti keskittymään ympyrällä suoritettaviin tehtäviin. Alkuun haettiin hyvää, kestävää asetusta rennossa ravissa ja kun se saavutettiin, pyysin ratsukkoa oikeaan laukkaan. Laukannosto oli pehmeä ja suora jatkumo raville - hienoa! Kierros hyvässä tahdikkaassa laukassa ja ratsukko pääsi siirtymään takaisin raviin. Seuraavana tehtävänä ratsukko lähti ympyrältä laukannoston jälkeen loivalle kiemurauralle pitkälle sivulle. Pyysin dani ohjaamaan Cessairin hieman jyrkemmin pituushalkaisijaa kohti kunnes hän sai vasemman pohkeensa läpi ja pääsi sitten kääntämään takaisin uralle. Toisella sivulla oli käytössä oikea pohje ja siitä jatkettiin vastalaukassa sama rata vielä kerran. Sitten otin ratsukon takaisin ympyrälle muutamaksi kierrokseksi tekemään lyhyitä siirtymisiä ja näistä toistettiin uudestaan loiva kiemuraura. Vielä tunnin loppuun ratsukko sai kiertää vapaasti maneesissa ja he pidensivät sekä kokosivat askelta kun pyysin."

10.08.2013, päiväkirjamerkintä
Ja niin Cessair pääsi starttaamaan kilpauransa! Tähän asti kaikki on sujunut paremmin kuin hyvin. Arvioisin, että sillä on nyt alla noin kymmenisen starttia, joista se on sijoittunut jo kaksissa. Ja silloin kun rusettisijaa ei ole herunut, ovat radat sujuneet kuitenkin erittäin mallikkaasti, eikä toistaiseksi ole oikeastaan tapahtunut minkäänlaisia, ei pieniäkään, katastrofeja tai kriisejä, joihin kuitenkin pitää aina nuoren ja kokemattoman hevosen kanssa varautua. Tuomareiltakin on tullut hyvää kommenttia ja kiitosta. Cessairin käytös uusissa ympäristöissä on ollut moitteetonta ja suuremmassakin vilinässä lämmittelyalueella se on silti malttanut keskittyä kuskiinsa ja oikeaan tekemiseen. On tämä tamma kyllä todellinen helmi. Edessä odottelee mikäs muukaan kuin loistava tulevaisuus, joten ei muuta kuin lippu korkealla sitä kohti.

20.07.2013, päiväkirjamerkintä
Cessair on ollut jo jonkin aikaa taas tavoitteellisessa treenissä ja sen edistyminen on ollut huimaa. Sen lisäksi, että sen osaaminen on nyt todella hyvällä tasolla, on siihen tarttunut myös runsaasti lihasmassaa ja tasapaino sekä rytmitaju ovat kehittyneet varsin mukaviksi. Lisäksi sillä riittää energiaa täydellisten väistöjen ja vaihtojen hiomiseen vaikka tuntikausiksi. Harvoin itselleni tulee vastaan näin hyvän työmoraalin omaavia nuoria poneja.. Olenkin alkanut hieman raivaamaan tilaa kisattavien hevosten joukkoon ja näyttää siltä, ettei kestä enää kauaa, että Cessair pääsee vihdoin esittelemään osaamistaan myös kotitallin ulkopuolelle. Eikä ehkä välttämättä tarvitse edes aloittaa raviohjelmasta vaan voidaan lähteä liikkeelle hieman kunnianhimoisemmin, sen verta hyvin ovat kaikki harjoitukset sujuneet. Jännittävää.

14.06.2013, päiväkirjamerkintä
Cessairin tiineys sujui oikein mallikkaasti ja tänään reipas tamma pyöräytti esikoisensa tähän maailmaan. Varsominen sujui hyvin ja ongelmitta, vaikka varsa olikin kyllä todella suurikokoinen.. Ruunikko tammavarsa, joka jo vastasyntyneenä on hyvin pitkäjalkainen ja romuluinen. Herranjumala, tästähän voi tulla iso! Vaan tuli siitä minkä kokoinen tahansa isona, oli se saman tien heti tunnistettavissa Cessairin varsaksi. Niin paljon niissä on samaa näköä! Ja jos kokoeroa ei oteta huomioon, näyttää varsa aivan Cessairilta neljä vuotta sitten, kun se itse oli kuin bambi jäällä karsinan alusilla.. Kun eläinlääkäri oli todennut omaltakin osaltaan varsan täysin terveeksi, pääsi kaksikko ulkoilemaan. Nuorella mammallakin riitti energiaa ja sehän pisti oikein pukkilaukaksi tarhassa. Täytyykin ottaa se mahdollisimman pian takaisin ratsutukseen, kun energiaa tuntuu kertyvän jo pienestä seisoskelusta..

01.05.2013, päiväkirjamerkintä
Ratsastelu alkaa sujua Cessairilla jo mukavasti ja se on ollut juuri niin täydellinen oppilas sekä ajo- että ratsujutuissa, kuin toivoa saattaa. Yleensä nelivuotiailla olisi kiva aloitella jo starttaaminen helpoissa kisoissa, kuten vaikka omalla kotitallilla järjestettävissä häppeningeissä, ihan vaan kokemuksen kerryttämiseksi, mutta nyt meillä on sellainen tilanne, että hevosia on yksinkertaisesti liian paljon ratsastajiin nähden. Kun yhden ihmisen pitäisi ratsastaa kymmentä hevosta, niin parempi vain karsia joukosta joitakuita. Niinpä Cessair ei aloita kilparatsun hommia vielä vähään aikaan - siispä se pääseekin jo nuorella iällä siitostamman uralle! Crialltista löytyi sille täydellisesti natsaava ori, komea, suurikokoinen Pellinore. Cessair lähteekin nyt visiitille Crialltiin ja toivottavasti poneja palaa kotiin kaksin kappalein!

20.03.2013, päiväkirjamerkintä
Kaikki muut tallissa, tallintyöntekijöitä ja vierailijoita myöten, kutsuvat nykyään Cessairia Kessuksi, mutta minähän en tuollaiseen surkeaan lempinimeen taivu, vaan itsepäisesti kutsun tammaa hienommalla nimellä.. Kessuhan on selvästi jonkun rähjäisen ravurin nimi. No, olin miten oli, Cessair on näin kohta kaksivuotiaaksi kääntyvänä kasvanut ja kypsynyt jo paljon. Myös takkuinen talvikarva alkaa häipyä, ja alta on paljastunut aivan ihana ruunikon sävy - alkuun Cessair oli hyvin tumma, kuten emänsä, vaan nytpä se onkin muuttunut varsin punertavaksi, kuten isänsä. Ja mähän rakastan punaisia hevosia, iiiik! Parempaa en olisi voinut toivoakaan. Kunhan lumet vielä hieman sulavat ja maastopolut muuttuvat siedettävämmiksi kulkea, pääsee Cessair opettelemaan ohjasajoa. Nyt jo suitsiminen ja kaikki muukin varusteiden kanssa hääräily sujuu moitteetta, joten ounastelen tamman opettamisen olevan jatkossakin varsin helppoa. Ja mikäs sen ihanampaa, tallissa on jo riittävästi vatipäitä..

10.02.2013, päiväkirjamerkintä
Lennin varsa on viime aikoina kasvanut hurjasti ja vihdoin sille saatiin myös päätettyä nimi - eihän se olekaan kuin jo vasta puolivuotias, hehe.. Olisin halunnut tammalle jotenkin selvästi emäänsä viittaavan nimen, mutta videopelien, tietokoneella kököttämisen ja Netflixin turruttamat aivoni eivät keksineet mitään. Varsasta tulikin nyt sitten ihan vain Llanellen Cessair, että ainakin samoja alkukirjaimia löytyy, muttei sen suurempaa yhtäläisyyttä. Kun nimi päätettiin, oli aika kutsua paikalle VRL:n hevosrekisterin työntekijä tunnistamaan ja ottamaan näytteet tammasta. Samalla eläinlääkäri kävi tsekkaamassa tamman, pisteltiin vähän rokotteita ja sen sellaista. Kaikki sujui todella hyvin, Cessair seisoi nätisti toimenpiteiden ajan eikä saanut suurempaa slaagia edes verinäytteen ottamisesta. On se vaan näin pieneksi jo hyvin fiksu otus. Selvästi emäänsä tullut!

25.01.2013, päiväkirjamerkintä
Suuri päivä koitti tänään, kun pitkän soutamisen, huopaamisen ja odottelun jälkeen - upea koulutykki tuontiponini Briteistä, Lenni, sai ensimmäisen varsansa meikäläisen kasvattajanimen alle! Isäoriin valinta ei ollut helppoa, kaikenlaisia vaihtoehtoja tuli käytyä läpi ja vihdoin kun päädyin Kidan C-oriiseen, tuntui tiineys kestävän ikuisuuden. Vaan loppuihan sekin vihdoin ja tuloksena on kaiken odottelun arvoinen söpö ruunikko tammavarsa! Tammaa kovasti toivoinkin ja tämä poni tulee toivottavasti aloittamaan Paraatiponeissa nyt vähän uudenlaiset tuulet jalostuksen suhteen. Siispä aionkin pitää siitä erityisen hyvää huolta - ei sitä nyt ehkä pumpuliin tarvitse kääriä, mutta en todellakaan anna sitä miksikään testiratsuksi paikallisen rymykenttäratsastajaseuran uusille maastoradoille.. Hehe. Toivottavasti tästä saadaan turvallinen koulupeli!

    Kilpailut

Cessairilla kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 54 kpl

03.08.13, KRJ, vaB : 02/50
09.08.13, KRJ, vaB : 04/50
17.09.13, KRJ, vaB : 02/50
18.09.13, KRJ, vaB : 01/50
19.09.13, KRJ, vaB : 05/50
20.09.13, KRJ, vaB : 03/50
21.09.13, KRJ, vaB : 05/50
22.09.13, KRJ, vaB : 07/50
20.11.13, KRJ, vaB : 02/50
22.11.13, KRJ, heA : 05/50
23.11.13, KRJ, heA : 05/50
24.11.13, KRJ, heA : 03/50
22.11.13, KRJ, heA : 05/50
22.11.13, KRJ, heA : 06/50
08.12.13, KRJ, heA : 02/30
11.12.13, KRJ, heA : 02/30
26.12.13, KRJ, vaB : 04/40
09.12.13, KRJ, vaB : 04/50
13.12.13, KRJ, vaB : 01/50
15.12.13, KRJ, vaB : 05/50
17.12.13, KRJ, vaB : 04/50
08.12.13, KRJ, vaB : 02/50
29.12.13, KRJ, vaB : 04/40
09.01.14, KRJ, vaB : 02/40
12.01.14, KRJ, vaB : 04/40
13.01.14, KRJ, vaB : 01/40
06.02.14, KRJ, vaB : 03/30
03.02.14, KRJ, vaB : 04/50
06.02.14, KRJ, vaB : 01/50
19.01.14, KRJ, vaB : 01/30
23.01.14, KRJ, vaB : 01/30
25.01.14, KRJ, vaB : 05/30
16.01.14, KRJ, vaB : 02/40
18.01.14, KRJ, vaB : 01/40
19.01.14, KRJ, vaB : 04/40
23.01.14, KRJ, vaB : 06/40
28.01.14, KRJ, vaB : 03/40
01.02.14, KRJ, heA : 06/50
06.02.14, KRJ, heA : 03/50
06.02.14, KRJ, heA : 02/50
05.02.14, KRJ, vaB : 02/40
04.02.14, KRJ, vaB : 03/50
08.02.14, KRJ, vaB : 04/50
09.02.14, KRJ, vaB : 07/50
17.02.14, KRJ, vaB : 03/40
04.02.14, KRJ, vaB : 02/30
07.02.14, KRJ, vaB : 04/30
11.02.14, KRJ, vaB : 04/30
17.02.14, KRJ, vaB : 04/30
18.02.14, KRJ, vaB : 01/30
22.02.14, KRJ, vaB : 01/30
23.02.14, KRJ, vaB : 05/30
24.02.14, KRJ, heA : 01/30
13.02.14, KRJ, vaB : 05/30

 

Llanellen Cessair Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © A. Booth & Daichristu
Kaiken muun materiaalin © dani 2017, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!