otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Broderick Dawn VH06-025-4165

Kuollut 02.04.2014

  Virallinen nimi   Broderick Dawn   Säkäkorkeus   136 cm
  Lempinimi   Broderick   Syntynyt   10.10.2008, VHKR
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni (C)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Rautias   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 110 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 6,5 + 6,5 + 8,5 + 20 + 5 = 46,5p. 30.11.2011
                    ERL-III, 100 - 63,34 - 30 - 96 - 80 - 58 = 79,07% 01.01.2012
                    YLA2, 28 + 44 + 14 + 34 = 120p. 28.11.2012

Täyttänyt kolme vuotta 01.01.2009

    Taustaa

Broderickiin olen kiintynyt ensimmäisen polven kasvateistani eniten - sen ihana temperamentikkuus on selkeästi emän peruja, samoin kuin punaruskea väritys ja neljä valkeaa sukkaa. Tammana tämä tapaus olisi taatusti lähtenyt uuteen kotiin, mutta ensipäivistä lähtien allekirjoittanut tunsi siinä olevan jonkinlaista salaista ja kapasiteetikasta siitosoriainesta: tiedätkö sellaisen kumman tunteen? Vaikka oriista kehittyi kovapäinen tappelupukari, kiljukaula ja massiivinen varpaantalloja ja jyrä, en ole koskaan heittänyt kirvestä kaivoon sen suhteen - minähän teen tästä huippuperiyttäjän vaikka väkisin, jos ei muu auta! Isänsä tapaan tässä meillä on tuleva tallin kuningas.

Estekisoissa terhakka Broderick on myös näyttänyt kyntensä, vaikkakin aloitti kilpauransa melko myöhään. Kausi sillä on vielä kesken, mutta suuria suunnitelmia on tämän betoniaivon varalle rakennettu. Tällaisiin onnistumisiin (.. Katsokaa vaikka sen komeaa ulkonäköä, jos tuo lievästi sekopäähän viittaava luonne teitä häiritsee) tahdon perustaa jalostustyöni. Huonommat kasvatit joutavat ratsastuskouluille.

    Luonnekuvaus

"Cause I'm hot, young, running free, a little bit better than I used to be.." Ei todellakaan ollut hyvä, että talliradio pauhasi Mötley Crüeta kovalla sinä yönä, jona pikku-Broderick puskettiin tähän maailmaan. Muutaman viikon hontelokoipinen varsa kasvoi täysin tuittupäisen emänsä suojeluksessa, sillä ensisynnyttäjä-äiti ei päästänyt ketään varsansa lähellekään; kuiskaili varmaan anarkian perusteita Broderickin korviin niinä ensimmäisinä viikkoina. Eräänä päivänä orivarsa lähti sitten emänsä suojista, ja kaatoi railakkaan iloisesti muut varsat kumoon kimakasti hirnuen ja jatkoi tanssien matkaansa tekemään tuttavuutta lauman muihin poneihin. Emä myhäili tyytyväisenä parin metrin päässä - salaliitto muita poneja vastaan?

Broderickista kasvoi komea, mutta todella suuriegoinen rääväsuu, live wire ja dynamiittipötkö, jonka kouluttamisessa Dani menetti puolet hiuksistaan, koska ori aiheutti vähänväliä kumman mielihalun repiä niitä. Vieläkään ei ikiteiniksi jäänyt raudikko osaa käyttäytyä edes arkirutiineissa siivosti - toki se on tottunut jokapäiväisiin askareisiin, muttei tunnu hyväksyvän niiden tapahtuvan joka päivä. Kesken talutuksen laitumelta talliin saa miekkonen usein mielihalun esitellä upeita, korkeita askellajejaan, mutta siihen touhuun se tarvitsee tietenkin enemmän liikkumatilaa kuin mitä riimunnarulla on antaa. Allekirjoittanut ei varmaan saa koskaan oria lopettamaan narunpäässä reuhtomista ja sitä iänikuista karkailua, joten siksi hänen miesystävänsä hakeekin yleensä tämän puupään tarhasta (kuinka noloa onkaan huomata, että teini-iän puntista ei ole ollut mitään hyötyä).

Hoitotilanteissa ori ei emänsä tapaan osaa seistä aloillaan ollenkaan. Karsinan oven avautuessa alkaa sen varjoista kuulua jumalatonta kiljuntaa Broderickin tehdessä varmasti koko kulmakunnalle selväksi, että ketä hoidetaan nyt. Suosittelen lämpimästi oriin kiinnisitomista molemmilta puolilta käytävälle, tai se voi keksimiään mörköjä väistellen twistata hoitajansa itsensä ja seinän väliin puristuksiin, lähes huomaamattoman nopeasti. Käytävälläkin sidottuna on ympärillä kaikenlaista jännää, ja oriin lyödessä etujalkojaan marssin tahtiin lattiaan, ovat hoitajan varpaat sekä mahdolliset lähellä olevat ämpärit ja harjapakit vaarassa. Tamman kulkiessa ohi alkaa korvia raapiva hörinä, eikä sitä hysteeristä hytkymistä saa kovimmillakaan toruilla loppumaan - allekirjoittanut onkin ottanut käytännökseen laittaa jakkaran tallin oviaukon eteen siksi aikaa, kun Broderick seisoo käytävällä.

Itse hoitoon poni tuskin koskaan kerkiää mielensä vaeltelulta keskittyä, mutta tuskin sillä mitään erityisen radikaalia mielipidettä olisikaan asiasta. Hoitajan heiluminen harjan kanssa sen karvaa vasten on ihan ok, eikä ori ole koskaan ollut mikään herkkähipiäinen otus; otushan on tottunut painimaan päivät pitkät, johan se tarkoittaisi lehmien lentämistä, jos juuriharja sitä kutittaisi! Pään harjaaminen voi joskus koitua ongelmaksi miehen vetäessä sitä kauas pois hoitajan sormien ulottumattomista, mutta sitominen rajoittaa sen liikkumatilaa riittävästi. Myös jalkojen ja kainaloiden harjaamisen saralla on syytä olla varovainen sätkivien kavioiden takia; kaviot Broderick nostaa suurella mekkalalla nostettavaksi, lyöden ne ensin raikuvasti alas betonilattiaan ja antaen vasta sitten puhdistaa ne. Kengittäjän on toivotonta koettaa edes miehekkeen jalkojen lähelle, ilman että sen turvan edessä on kottikärryllistä heinää.

Pesu, sehän se vasta jännää onkin Broderickin talloessa ämpäreitä, letkuja, rättejä ja sieniä. Pesuboksiin astelua siivittää varmasti jälleen tutuntuttu orin kiljuminen, ja olen vahvasti alkanut harkita korvatulppien vaatimista kaviokoukkujen kaupanpäällisiksi - ovat molemmat yhtä tärkeitä, mutta pieniä ja helposti katoavia! Vesi elementtinä ei ole valkeaotsaiselle oriille ongelma, mutta paikoillaan seisominen on taas tuskallisen työlästä.

Varustamisen saralla on Broderickin päässä aina kytenyt se Polle Maailman Monin Ponimainen ajatus preerioista ja ihmisistä villihevosen vangitsijoina. Rodeokehään ei suostuta nolattavaksi, ja siksi satulaa väistellään, vatsaa pullistellaan ja kavioita nostellaan hullun lailla. Suitsiessa ori vie päänsä korkeuksiin toivoen hoitajan olevan itseään lyhyempi - haha, tässä poniparka epäonnistuu aina! Suu on kuitenkin kuin lähes muurattu kiinni, ellei vähänvälistä hirnumista oteta lukuun. Kärsivällisyydellä metallinpalat saadaan onneksi yleensä leukojen väliin ja kielen päälle, mutta operaatiosta ei jää usein hyvä mieli kummallekaan osapuolelle.

Selästä käsin Broderick on, kuten jo päätellä saattaa, melkoinen häslä säheltäjä, joka ei tunnu saavan kontrollia jalkoihinsa. Koko tallin hevosista tämä poika on kovin protestoimaan epämiellyttävyyksiä pukeilla ja hyppelyillä, joten sen selkään allekirjoittanut ei suosittele kovin aran ratsastajan nousevan. Muutoinkin ori tarvitsee rautaisia pohkeita ja selkeitä johtavia käsiä ohjien päästä pitelemään, jos sen kanssa aikoo tehdä muuta kuin köpötellä - ja kiljua tammojen perään - uralla. Alkutunnista kannattaa keskittyä kaasua enemmän jarrun löytämiseen ja säätelyyn, vaikka totta kai tällaisen temppuilijan kanssa myös takapään moottorin roima käynnistys on tarpeen.

Suurten, orimaisten näyttävien ja ratsastajan takalistolle epämiellyttävien jättiliikkeitten kanssa on turha vääntäytyä pienelle voltille, mutta suurilla loivilla kaarilla ja ympyröillä saa Broderickia taivuteltua ja ohjastettua parempaan työskentelymuotoon - vaikka ori onkin melko kärsimätön, että nostaa nokkansa luotilinjalta lähes heti tilaisuuden saadessaan, joten siksi ratsastajan tulee olla tarkkana; liikaa ei saisi käsillä huitoa sitä päätä eteen ja alas, sillä muutoin matka tyssää pariin pukkiin ja suunnan täyskäännökseen. Kultaisen keskitien löytäminen on Broderickin kanssa hankalaa, mutta kannattavaa: vaikkei se kärsimättömyydessään mikään upein kouluratsu olekaan, on sen kalloon silti taottu taitoja melko pitkällekin kouluratsun koulutusta ajatellen ja kärsivällinen ratsastaja saa oriin esittämään jos jonkinlaista koulukiemuraa.

Esteet ovat kuitenkin tämän oriin intohimo, ja ilopukkeja voi sadella heti kun ori vain näkee tolppia pystytettävän. Ratsastaja joutuu taas lujille Broderickin kanssa, sillä se karkaa nopeasti muodosta ja lähtee lätkimään lapasesta, mikäli ihminen keskittyy hetkenkin johonkin muuhun ja askellaji on käyntiä kovempi. Vaikka poni ehdottoman osaava hyppääjä onkin, tekee sähellys siitä helposti ensikertalaisen oloisen: suurilaukkainen poni ei mitenkään mahdu tiukoille urille, ja jos reitti ei ole jo edellisellä estelinjalla suunniteltu, puskee mies apuja vastaan laskeutuessa ja valitsee reitin itse - usein väärälle esteelle.

On myös tyypillistä Broderickia lähteä estelinjalla yllättäen lisäämään vauhtia, mutta mikäli ratsastaja on takonut lämmittelyssä avut tarpeeksi hyvin kallosta läpi, ei moisesta ole juuri vaaraa. Hyppytekniikka on näinkin massiiviselle ponille todella ihanteellinen, ori osaa olla tarpeen tullen varovainen jalkojensa kanssa ja käyttää hyvin selkäänsä; on vain aivan ratsastajasta ja lämmittelystä kiinni, viitsiikö ori alkaa kunnioittaa ihmisen apuja.
Kilpailuissa Broderick on varmasti tavallista haasteellisempi ja nopeampi kiihtymään, onhan paikalla uusia ääniä, hajuja, ja tärkeintä, tammoja, vaikka millä mitalla! Punainen rusetti häntään ja korvatulpat ponille korviin, niin keskittymisestä tulee helpompaa.

    Suku

 isä VIR MVA Ch Fhinstha
    YLA1, VWY-II, VWY-B, wC
 ii. Rheydon
    wC, evm
 iii. Clawwry
    wC, evm
 iie. Ysbedu
    wC, evm
 ie. Bwa'R Arch
    wC, evm
 iei. Cymylu
    wC, evm
 iee. Haf Yr
    wC, evm
 emä Moonspell
     wC
 ei. Gosgordd Elw
      wC, evm
 eii. Dbaeddu Fysto
    wC, evm
 eie. Mrs. Cacennay
    wC, evm
 ee. Of Moonshadows
    wC, evm
 eei. Fullmoon Over
    wC, evm
 eee. Carlina II
    wC, evm

Broderick on allekirjoittaneen omistama poni toisessa polvessa - se polveutuu iki-ihanasta sysimustasta Fhinsthasta sekä kiukkuisemman luonteen omaava punaisesta Moonspellista. Vanhemmiltaan se on perinyt oivat hyppylahjansa, ja ukosta on tuleva vielä kelpo siitoselukka.

    Jälkeläiset

Broderick on tarjolla welshponijalostukseen!

27.06.2010 o. Joyhofs Arthur (e. Tuatha De Dawn), omistaja: Paraatiponit
22.01.2012 t. Rhodanna LAC (e. Chardonnay MW), omistaja: Miia
05.02.2012 o. Llygedyn Helfarch (e. Hefina LAC), omistaja: Influence, Bridgeroad
07.03.2012 t. Adyna Dawn (e. Greenwich's Aderyn), omistaja: Latu, Latun Talli
03.11.2012 o. Brathach Dawn (e. Cedion Llestri Ariane), omistaja: Anja, Smaho

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

Estevalmennus elokuussa 2011, valmentajana Cery
"Itsenäinen lämmittelynne oli mielenkiintoista katsottavaa, joten täytyy sanoa, että yllätyin kovasti kun aloitimme varsinaisen valmennuksen. Broderick ryhdistäytyi heti kun ratsastajakin eikä yhteistyössä ollut moittimista. Ori käyttäytyi mallikkaasti lähes koko valmennuksen ajan lukuun ottamatta pieniä hypähdyksiä suuntaan tai toiseen. Pienemmät esteet Broderick hyppäsi tarpeettoman suurella ilmavaralla, mistä ei juurikaan ole kuin haittaa. Puomit eivät tietenkään tipu, mutta suuret loikat, kun pärjäisi vähemmälläkin, vievät valtavasti energiaa. Koska yhden valmennuksen aikana tätä tapaa ei pois kitketä, suosittelen harjoittelemaan kotona. Metrin kolmoissarjalla oli paljon ongelmia nimenomaan liioittelun takia. Suuremmat esteet sujuivat kokonaisuutena paremmin, eikä esteväleillä ollut ylimääräistä takeltelua. Ratsastaja osasi hienosti valita lyhyimmät tiet ja ratsasti ne siististi, lähestymiset olivat hallittuja ja vauhti suhteutettu esteen kokoon. Hienoa työtä molemmilta, jatkossa vain vähemmän liioittelua!"

Estevalmennus 20.15.2011
Ihme ja kumma - tämänpäiväisessä estevalmennuksessa Broderick vaikutti jopa jotenkin yhteistyökykyiseltä! Asian tosin saattoi vaikuttaa myös se, että valmennus pidettiin ulkosalla painostavan ja suoran auringonpaisteen alla, mikä karisti ylimääräisen energian kuskin lisäksi myös ponista. Valmentaja hoksasi tämän heti ja pientä vetämättömyyttä käytettiin heti alkutunnista hyvin hyödyksi - alkuverkkaan sisällytettiin paljon eteen ajoa ja suuria ympyröitä, joissa oriin moottoria saisi herätellä kunnolla ilman pelkoa avuilta pomppaamisesta. Broderick pienen vastaanhangoittelun jälkeen myötäsi kivasti ja se saatiin oikein ryhdikkääseen ja hyvännäköiseen pakettiin. Tästä jatkettiin sitten ensin ravikavaleteille, joilla haettiin rytmiä ja elastisuutta liikkeisiin - Broderick sai harpata kunnolla ja hämmennyksissään se heitti muutaman loikankin kavalettien yli, vaikka ne naurettavan pieniä olivatkin. Kun meno oli tarpeeksi harmonista, siirryttiin hyppäämään suurempia yksittäisiä sarjoja ja esteitä. Rytmiä haettiin lisää vaativahkolta innarilta, jossa sekä allekirjoittanut että ori sai keskittyä kunnolla, ettei tultu liian likelle puomeja. Vauhtia sai säädellä paljon, mutta lopussa vaivannäkö onneksi palkittiin. Tunnilla hypättiin myös muun muassa melko pitkiä oksereita, joissa alkutunnin elastisuus, notkeus ja selänkäyttö tulivat taas esille. Askeleita vain laskemaan ja suunnitelma selkeäksi lähestymislinjalla, niin hyvin se Broderick yli menee!

Estevalmennus joulukuussa 2010, valmentajana Juli
"Tänään harjoituksen kohteena oli lähinnä linjojen löytäminen esteeltä seuraavalle. Jälleen pidin ratsukolle pitkän alkulämmittelyn orin energian purkamiseksi, minkä jälkeen sitten annoinkin hypätä. Saitte hyppiä ensin yksittäisiä esteitä lähinnä lämmittelyksi, mutta tämän jälkeen olin rakentanut jokusen esteen radan, joissa tulisi pari tiukkaakin mutkaa matkaan. Kehotin teitä radalle, jonne Broderick syöksähtikin innoissaan. Ensimmäisen esteen jälkeinen tiukka linja sai orin hieman hämilleen, mutta dani ohjasi sen määrätietoisesti seuraavalle esteelle, minkä ylitys sujui mukisematta. Seuraavilla esteillä toistui sama, mutta tästä huolimatta ori hyppäsi ne kiitettävästi, joskin vähän turhan vauhdikkaasti. Muutama pudotus nähtiin, mikä johtui varmasti liian nopeasta vauhdista, mutta muuten ori vaikutti erittäin tasokkaalta esteratsulta."

Estevalmennus joulukuussa 2010, valmentajana Juli
"Jo esteitä rakentaessa Broderick kävi aivan ylikierroksilla, joten pyysin teitä lämmittelemään aluksi ihan perusteellisesti ravi - ja laukkapuomeilla. Dani oli jatkuvasti tarkkaavaisena, käytti apuja tehokkaasti ja pidätti oria tarpeiden tullen. Broderick kaahaili menemään minkä jaloistaan pääsi, mutta keskittyi kuitenkin apuihin melko hyvin. Varsinaille esteille päästessä tarkoitus oli nimenomaan harjoitella tempon säännöstelyä, jotta ori osaisi hypätä rauhallisesti ja ponnistaa oikeasta kohdasta. Ratsastaja joutui keskittymään täysin satasella hommaan, minkä huomasi siitä, että kun keskittyminen herpaantui, Broderick yleensä otti ilon irti ja heitti muutamat pukit ilmoille. Muuten valmennus sujui ihan hyvin ja saimme joitain erittäinkin näyttäviä ja puhtaita hyppysuorituksia."

Estevalmennus 11.11.2010
Tänään tallille oli värvätty ulkopuolinen valmentaja arvioimaan Broderickin ja allekirjoittaneen yhteistyötä esteillä kriittisin silmin. Ori päätti tietenkin heittää kaiken jo alkutunnista täydeksi kaaokseksi ja häselsi ja sähläsi aivan omiaan vältellen meikäläisen apuja. Sain pitää tiukkaa kurinpalautusta ja järkähtämätöntä, periksi antamatonta linjaa, mikä tuntui alkuun tuulimyllyjä vastaan tappelemiselta, kun jo vähän ajan päästä maitohappo jylisi lihaksistossa. Apinan raivolla jankkaaminen kuitenkin kannatti, kun Broderick lopulta myötäsi ja alkoi näyttää liikkumiseltaan hevoselta, eikä enää jyrännyt lapa edellä, pienenä pakettina ja viritettynä kuin viulunkieli. Alkulämmittelyyn lisättiin vertymisen jälkeen paljon laukkaa, josta poitsu innostui sopivasti - se terästäytyi ja ryhdistäytyi positiivisella tavalla ja kanavoi energiansa ennemmin keskittymiseen kuin riehumiseen. Ensimmäiset hypyt olivat kaarevalla uralla sijaitsevia pieniä pystyjä, joista poni kiisi korvat hörössä yli. Näistä jatkettiin hieman vaativammille radoille, joskin kaarevat urat olivat vallitsevana teemana koko tunnin ajan - oriillekin olisi helpompi pysyä ruodussa ja pohkeiden välissä, kun sitä saisi muistutella koko ajan asetuksesta ja taipumisesta. Suoristamisesta kun se voisi keksiä hullutuksia ja ampaista pukkilaukalla karkuun. Lopputunnista Broderick oli oikein kuuliaisena ja ylitti esteitä tasaisella varmuudella. Kehuja saatiin rohkeudesta ja varmasta imusta, risuja alkutunnin kolmannesta maailmansodasta..

Toinen hyppelykerta Milka Ln opeissa 12.10.09
"Nyt olisi siis luvassa toinen sessiomme Broderickin kanssa. Tällä kertaa osasin jo varautua yliluonnolliseen luupäisyyteen, ja päätin, ettei tälläkään kertaa paljoa puomeja nosteltaisi. Saisivat pysyä maassa. Aloitimme ponille hyvin rankoiksi osoittautuneilla pienillä, kaarevilla teillä ja vahvoilla taivutuksilla. Homman alkaessa sujua hain puomit nurkasta ja sain nähdä kauhistuneen ilmeen leviävän ratsastajan kasvoille, kun hän tajusi, mitä aioin tehdä niiden kanssa. Pötikät asetettiin jälleen kerran kaarevalle tielle, mutta tällä kertaa myös hyvin jyrkälle.

Sekä ratsastaja että ratsu työskentelivät hurjasti, ja virratimme kylmää hikeä kymmenisen minuuttia. Sen arvoista se kuitenkin oli, sillä astuessanne suoralle tielle saimme nähdä Broderickin niskan taipuneen mukavasti, ja kumman nöyristyneen oloinen poni alkoi astella jo oikein kauniin näköisesti. Tämä ratsukko tarvinnee tiukkoja otteita toimiakseen. Jatkoimme kaarevilla teillä myös esteiden kanssa, hypimme pieniä pystyjä pääty-ympyröillä ja kokeilimme laukanvaihtoja koko rata leikkaalla. Jälleen kerran työskentely näytti alkuun varsin tuskaiselta, mutta ei siinä loppujen lopuksi kauaa kestänytkään, kun pääsimme kokeilemaan pientä, matalaa rataa. Ne tehtävät sujuivatkin jo alusta asti kauniissa tahdissa, ja kevyessä loppuverryttelyssä sain kuulla minuuttien ylistystä ja taputtelua hienon ponin kunniaksi. Kyllähän se sitten aika hyvin menikin."

Esteitä hyppelemässä Milka Ln kanssa 11.10.09
"Astellessani tallin pihalle auringonlaskun aikaan tunsin selässäni kylmiä väreitä. Enpä todellakaan olisi arvannut osaavani ennustaa. Maneesin oven takana pysähdyin hetkeksi kuuntelemaan seinän takaista kiljuntaa, kolinaa ja kummallista, ilmeisesti jonkinlaisesta hevosesta lähtevää ääntä. Metelin laannuttua avasin oven varovasti, ja havaitsin sinun istuvan komean, ryhdikkään ponioriin selässä keskellä maneesia erittäin tuohtuneen näköisenä. Vilkaistessani ponia olisin voinut vannoa sen hymyilevän suu korvissa ja hampaat välkkyen. Tänään aloitimme siis yksinkertaisilla tehtävillä liittyen notkeuteen ja apujen vastaanottamiseen.

Hain estetolpat nurkkaan odottamaan ja ladoin muutamat puomit maahan yhdelle suoralle ja yhdelle kaarevalle uralle. Verrytteleminen aloitettiin rauhallisesti ravista, taivutellen suurissa kaarteissa. Sainpas nyt vaihteeksi nähdä kovapäisemmän orin omien nöyrien suomenhevosteni vastapainoksi. Aivan tällaista ei meillä ole sentään näkynyt. Kesti yllättävän pitkään, ennen kuin pääsimme edes kokeilemaan askelen pituuden muokkaamista puomien välissä - ensin askelia oli kolme, sitten neljä, viisi, kuusi alkoi jo käydä mielenkiintoiseksi, seitsemän oli yhtä tuskaa, mutta silti - silti me saimme kahdeksan! Tämän suorituksen jälkeen pidimme hetken käyntitauon ja sekä ratsastaja, että valmentaja huohottivat tyytyväisinä. Broderick kuunteli tarhassa vilistäviä tammoja hyvin tyytyväisen näköisenä.

Kun pääsimme lopultakin raahaamaan tolpat pois nurkasta, oli kulunut jo 45 minuuttia. Tänään ei siis paljoa hypätty. Tein teille yksinkertaisen tehtävän - nosta laukka, tee ympyrä puomin yli, hyppää este suoralla, tee toinen ympyrä puomin yli. Aloitimme noin 60-senttisellä pystyllä. Kova työ aiemmin oli tehnyt tehtävänsä, ja parin kummallisen yrityksen jälkeen pääsitte kaikista puomeista yli kunnialla, ja saimme samalla todeta oriin omaavan todella kauniin hyppytyylin. Pikkuhiljaa saimme korotettua estettä, ja suurimmillaan se oli 90-senttinen nouseva okseri - sinne asti kuitenkin päästiin, ja saimme olla tyytyväisiä itseemme. Loppukäynnit sujuivat rauhallisesti jutustellen ja päivitellen, kun ratsastaja oli monta kertaa hikisempi kuin poni."

01.02.2009, kouluvalmennus
Nuori Broderick pääsi tänään elämänsä ensimmäiseen kouluvalmennukseen, vaikka se onkin jo tovin esittänyt hienoa ratsua kotimaneesin kätköissä. Tunti oli onneksi helppo, sillä se oli erikseen suunnattu kokemattomille ratsukoille - tehtävät olivat siis simppeleitä ja selkeitä, ja esimerkiksi alkuverryttely oli hyvin jumppamainen ja rento, eikä niinkään sellainen terävä ja herättelevä, jonka jälkeen suunnataan heti olympiaradalle. Ori oli ihan yhteistyökykyisellä tuulella, joskin alkutunnista se jätätti aloillaan ja tökki kuin moottoristaan vialla oleva ruohonleikkuri liian korkean heinän keskellä - onneksi valmentaja jaksoi neuvoa ja keksi uusia ratkaisuja Broderickin motivoimiseksi. Tunnin keskivaiheilla ori jaksoi keskittyä ja se antoi itsestään melko paljon, mutta loppua kohti sen huomasi kyllä väsyvän ja homma meni vähän hosumiseksi. Eilisillan raivokkaista pukeista tai pystyyn nousemisista ei kuitenkaan onneksi ollut vielä tietoa, joten valmennus saatiin lopetettua vielä hyviin fiiliksiin.

07.01.2009, päiväkirjamerkintä
Tämä poitsu on ehtinyt elämässään siihen pisteeseen, josta alkaa sen ura ratsuna. Varusteisiin se on jo tottunut, selässä on roikuttu ja istuttu aikansa ja alkeelliset avutkin se jo ymmärtää, mutta tänään oli ensimmäinen päivä, kun Broderick pääsi kunnolla ratsutettavaksi, jos tuollaista sanaa voi tämänpäiväisestä köpöttelystä käyttää. Meno tuntui alkuun hyvin huteralta, ori oli jotenkin päästään sekaisin ja sillä kesti hyvin kauan ymmärtää, mitä haen takaa selässä, mutta se ei sortunut hermostuneeseen pukitteluun tai peruuttamiseen, vaan jaksoi seisoa, joskin paikoillaan veuhtoen, ja keskittyä ratkaisun saamiseksi. Onneksi poitsu on osoittanut yhteistyötä oppimisen suhteen, ilmeisesti ratsukoulu kiinnostaa sitä kuitenkin jonkin verran - onneksi kiukkuisetkin ponit ovat pohjimmiltaan uteliaita ja oppimisenhaluisia! Toivottavasti sama tasaisuus jatkuu, eikä Broderick menetä hermojaan heti huomatessaan, että koko koulutus on iänikuisia toistoja ja saman jankkaamista..

05.12.2008, päiväkirjamerkintä
Viime aikoina Broderick on kiristänyt allekirjoittaneen hermoja huolellisesti ja ilmeisesti se koettaa systemaattisesti suistaa minut järjiltäni. Sillä on jumalaton uhma ja teini-iän uho ja meuhkaus päällä, ja tämän oriin kohdalla se todellakin tarkoittaa hyvin suunnitellun tuntuista terrorisointia. Mikään ei kelpaa, kaikki on pielessä ja kaviot viuhuvat vaarallisen läheltä käsittelijän kasvoja. Valtataisteluita käydään useaan kertaan päivässä, mutta onneksi allekirjoittanut on vielä toistaiseksi selvinnyt aina voittajaksi loppupeleissä. Kyllä Broderickilla sen verran kunnioitusta ihmistä kohtaan on, että ei se tappavan vaaralliseksi heittäydy. Kunhan kieroilee.
Tänäänkin oriin oli pakko nöyryyttää koko tallia, kun kengittäjä oli paikalla vuolemassa sen kavioita. Se vain meuhkasi, huiteli minne sattuu, kiljui muka hyvin epätoivoisesti ja asettui tapahtumien tielle poikkiteloin. Oli vähällä, ettei allekirjoittanut hakenut rauhoittavia sen tyynnyttämiseksi, lopulta apu löytyi suuresta kasasta heinää ja porkkanoita. Tie miehen sydämeen käy vatsan kautta, tai jotain.

12.11.2008, päiväkirjamerkintä
Broderick on kylmästä talvi-ilmastosta, lumesta ja pimeydestä huolimatta kasvanut kohisten! Se on sopeutunut hyvin muiden varsojen joukkoon ja vaikka se on porukan nuorimmasta ja sen takia myös piskuisimmasta päästä, ei se todellakaan ole jäänyt jalkoihin, päinvastoin! Se on perinyt emältään todella paljon temperamenttia, uhkarohkeutta ja silkkaa hullua uhoa, jolla se puskee muidenkin hevosten joukossa vaikka läpi harmaan kiven - viime aikoina se on luopunut murikoiden halkomisesta ja keskittynyt enimmäkseen laumassa muille hevosille vittuiluun, sille ei ole ollut mikään ongelma lähteä haastamaan itseään paljonkin korkeammassa asemassa olevaa ponia ja antaa tälle nenille. Näyttää siltä, että Broderick on vahvassa ja päättäväisessä nousussa kohti kuninkaan kruunua.. Vaikka toistaiseksi sen päähän pitäisi sopia vasta XS-riimu ja pari heinänkortta!

10.10.2008, päiväkirjamerkintä
Oi oi onnenpäivää, allekirjoittaneen luupäinen, mutta karkkimaista kauneutta edustava Moonspell-tamma pyöräytti tänään esikoisensa Paraatiponien nimiin. Kun allekirjoittanut saapui aamusella tarkastamaan tallia, oli reipas, jo nyt Broderickiksi nimetty orivarsa täyttä päätä kiitämässä rinkiä ympäri karsinaa emänsä jalkojen juuressa - tamman ilme oli hyvin tuskastunut ja turhautunut, kun se joutui jakamaan kuninkaallisen lukaalinsa ylipirteän jälkipolvensa kanssa, mutta kun sitten koetin kurottautua tarkastamaan varsaa, olikin mamma sitten naama irvessä hampaineen niskassani. Ota siitä nyt sitten selvää.. Kun pikku Broderick sitten oli saatu sopiviin takkeihin pienen valtataistelun jälkeen, pääsi perhe ulos purkamaan energiaansa ja ne näyttivät oikein hyvinvoivilta. Olen jo päättänyt, että tämä rautias ori jää toden totta meille kotiin kasvamaan ja asumaan - se kun polveutuu vielä suoraan yhdestä allekirjoittaneen mielioriista, näin saadaan orilinjan luominen hyvin alkuun!

    Kilpailut

Broderickilla kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 57 kpl

06.02.09, ERJ, 110 cm : 02/40
06.02.09, ERJ, 110 cm : 06/40
11.02.09, ERJ, 100 cm : 02/50
13.02.09, ERJ, 100 cm : 06/50
15.02.09, ERJ, 100 cm : 01/50
15.02.09, ERJ, 110 cm : 03/40
02.08.09, ERJ, 110 cm : 05/100
02.08.09, ERJ, 100 cm : 02/100
02.08.09, ERJ, 100 cm : 09/100
04.08.09, ERJ, 110 cm : 01/100
04.08.09, ERJ, 110 cm : 09/100
05.08.09, ERJ, 110 cm : 01/100
21.08.09, ERJ, 100 cm : 06/80
26.08.09, ERJ, 100 cm : 01/80
22.08.09, ERJ, 110 cm : 04/50
25.08.09, ERJ, 110 cm : 04/50

27.04.12, MEJ, 110 cm : 01/37
28.04.12, MEJ, 110 cm : 05/47

12.05.10, villit estekilpailut, 110 cm : 03/15
17.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 01/12
18.05.10, villit estekilpailut, 110 cm : 01/15
19.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 03/12
22.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 04/17
21.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 04/20
23.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 04/20
26.05.10, villit estekilpailut, 110 cm : 02/16
29.05.10, villit estekilpailut, 110 cm : 03/16
31.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 03/13
01.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 01/13
03.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 02/16
30.05.10, villit estekilpailut, 110 cm : 01/18
09.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 03/17
10.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 02/13
11.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 02/13
12.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 03/15
13.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 03/15
17.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/15
09.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 07/59
22.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/20
21.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 02/50
24.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 01/50
27.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 01/22
26.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 04/22
27.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 04/19
28.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 03/19
29.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 02/19
30.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 04/19
04.07.10, villit estekilpailut, 110 cm : 03/19
05.07.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/18
11.05.12, villit estekilpailut, 110 cm : 02/21
12.05.12, villit estekilpailut, 110 cm : 03/21
12.05.12, villit estekilpailut, 110 cm : 03/21
13.05.12, villit estekilpailut, 110 cm : 01/21
14.05.12, villit estekilpailut, 110 cm : 04/21
15.05.12, villit estekilpailut, 110 cm : 03/21
10.06.12, villit estekilpailut, 110 cm : 02/23
11.06.12, villit estekilpailut, 110 cm : 01/23

 

Broderick Dawn on virtuaalihevonen.
Kuva © Cwmfedwen
Kaiken muun materiaalin © dani 2014, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!