otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Tlws Bonesig VH05-025-0264

Tlws Bonesig 01.05.2008 - 01.12.2013
"I know you'll always be at home"


  Virallinen nimi   Tlws Bonesig   Säkäkorkeus   136 cm
  Lempinimi   Bonnie   Syntynyt   01.05.2008, VHKR
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni (C)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   Susann Smith
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 80 cm, vaativa ponivaljakko
Käyttö: Siitosponi

Saavutukset: VWY-III, 1,5 + 7 + 4 + 20 + 5 = 37,5p. 27.09.2010
                    YLA2, 10 + 42 + 30 + 35 = 117p. 31.01.2012
                    KRJ-II, 12 (3+5+4) - 41 - 20 - 10 - 8 = 91p. 20.04.2012
                    VWY-B, myönnetty 09.03.2013

    Taustaa

Bonnie on puhdas tuontitamma suoraan Walesista - täytyy kyllä sanoa, että tamman kasvattaja ja silloinen omistaja Susann Smith oli aikamoinen kiristäjä, kun pyysi minua pulittamaan tammasta tähtitieteellisen lukeman, vaikka silloinen reilu kolmivuotias Bonnie oli sairastellut ja ratsastuksen saralta hiukan koulutuksestaan jäljessä laahaava raakile. Toisaalta tamma oli hyväsukuinen, oikein komearakenteinen ja hyväliikkeinen - ihastuin hyväluontoiseen tammaan ensi näkemältä sen seisoskellessa ylväänä ja ryhdikkäänä valkean läsinsä loistaessa pitkän mustan otsatukan alta muiden samanikäisten takkuisten ja likaisten varsojen (Eivät ne varmaankaan huonompia olleet, Susann on arvostettu kasvattaja, mutta Bonnie oli silti paras!) keskellä mutaisessa tarhassa. Olin varma, että jonakin päivänä tammasta tulisi jotain suurta, joten jätin siitä ostotarjoukseni - onnekseni suloinen, suloinen Bonnie sitten lähtikin meille, vaikkakin pöyristyttävällä ja miltei viisi tonnia suuremmalla rahasummalla mitä alun perin olin ajatellut!

Bonnie sopeutui uuteen kotiinsa nopeasti ja siitä kehkeytyi vanhemmalla iällä oikea kouluratojen kettu. Nykyään se on jättänyt jo huikean kilpauran taaksensa ja se on toiminut lähinnä jalostusrintamalla - tosin sitäkin upeammin, sen kolme ensimmäistä poikaa ovat osoittaneet perineensä äitinsä parhaimmat puolet kouluratsun ominaisuuksien sekä ruunikon värityksen osalta ;) Hyväntuulinen Bonnie on ehdottomasti lunastanut paikkansa tallin parhaimpien siitostammojen joukosta, vaikka sillä onkin vielä muutama varsa edessään - pst, hei, tammavarsan saisi pyöräyttää..

    Luonnekuvaus

Bonnie on todella rauhallinen, välistä tosin hieman laiskanpulskeakin ja hyväkäytöksinen kouluponi. Sen muihin positiivisiin ominaisuuksiin kuuluu muun muassa ihmis- ja etenkin lapsirakkaus, mikä tekee suloisesta punkerosta oivan ensiponin lapsille. Ratsastaessa Bonnie voi, kuten jo mainitsin, olla tosin hieman laiska ja aikamoinen lintsari, mutta päättäväinen ratsastaja saa melko pitkälle koulutetusta tammasta varmasti irti muutakin, esimerkiksi lennokkaita liikkeitä, kuin litroittain hikeä.
Parhaimmillaan Bonnie vaikuttaa kuitenkin olevan saadessaan paikkansa pikkulasten ensiratsuna, aurinkoisina kesäpäivinä metsissä ja pelloilla ilman satulaa. Pyöreäselkäisellä Bonniella ilman satulaa ratsastaminen on jokaisen tallitytön suoritettava iloinen kokemus.

Hoitaessa Bonnie on kiltti, mutta osoittaa kuitenkin selkeitä elonmerkkejä. Hoitaja saa valmistautua tamman karsinan ovea avatessaan toimimaan kiihtyneen mutta hyväntahtoisen hörinätulvan aallonmurtajana, kun poni toivottelee hyvät päivät ja tervetulotoivotukset. Taskut tamma tunkee myös tietenkin ahneuksissaan tutkimaan, mistä hoitaja saa tarvittaessa ponia moittia - vaikkei se kuolleen ruumiinsakaan yli koskisi hampailla hoitajaparan sormiin, on sen syytä kunnioittaa ihmisen tilaa.

Itse harjaus sujuu useimmiten moitteetta Bonnien seistessä kiltisti paikoillaan keskeyttämättä hoitajan työtä. Välistä kuitenkin ahneus voi ottaa ponin pienestä mielestä vallan, jolloin se voi joko alkaa pyöriä mukamas nälkäisenä etsien alusista heinänkorsia, tai kuopia ja maiskutella ruokakuppinsa äärellä. Selvät ja napakat kiellot saavat tamman ruotuun, vaikka protestiksi se voikin häntäänsä pari kertaa huiskauttaa - miten niin olen lellinyt suloisen tamman pilalle antamalla sille herkkuja aina kun ehdin?

Kosketusarka poni Bonnie ei ole. Kumisualla saa pyöritellä tamman karvaa kunnolla, mikäli tahtoo saada sen oikein nauttimaan. Ryntäät, kainalot, ja jopa pää, ovat alueita, joita kumisualla saa myös rapsutella enemmän kuin mielellään. Myös muut kovemmat ja lyhyempiharjaksiset harjat ovat tamman mieleen, sillä pahainen viimeistelyharja voi saada sen lähinnä kutisemaan.
Kaviot Bonnie nostaa myös hyvin napakasta pyynnöstä, ja se pitää jalkaa uskollisesti tarvittavan ajan ylhäällä. Vuohisten ja jalkojen sisäpintojen harjaus ja pesu voi sitä vastoin saada tamman joskus hiukan kireäksi ja huiskuttelemaan häntäänsä, mutta nuorempana muutaman kerran riviä sairastaneen tamman kanssa toimenpiteet ovat pakollisia. Bonnie on myös helppo satuloida, vaikka se voikin pullistella ahkerasti jo valmiiksi jumppapalloa muistuttavaa vatsaansa.

Ratsastaessa Bonnie on aluksi varmasti laiska, melko kankea ja hidas pohkeille. Se tekee ratsastajalle alkukäynneistä lähtien selväksi, ettei aio muistuttaa kilpailuun valmistautuvaa laukkaratsua, eikä päästessään esimerkiksi oikomaan kulmissa se meinaa muistuttaa kunnon ratsua laisinkaan. Tamman kanssa saa olla todella määrätietoinen ja sitä saa alkuverryttelyssä usein asettaa, taivuttaa ja johtaa kädellä melko reilusti, jotta se pääsisi hiukan notkistelemaan tarhailusta jäykkiä lihaksiaan. Myös pohkeelle unelias tamma on pyrittävä mahdollisimman aikaisin saada herkäksi esimerkiksi sitkeällä takajalkojen nopeuteen ja tahdikkuuteen puuttumisella - kunnolla lämmettyään Bonnie etsii kilometrin jäljessä laahaavat takajalkansa kunnolla ja tahdikkaasti alleen ja hakee mielellään itse rehelliseen ja parempaan työskentelymuotoon, jota kelpaa kyllä sitten esitellä. Tamman liikkeet muuttuvat laahaamisesta lennokkaiksi ja raamikkaiksi, tosin niihin istuminen vaatiikin sitten vähän tiiviimpää istuntaa. Sen käynti on irtonaista, ravi on elastista ja tahdikasta ja laukka tasaista ja hyvin moottorista pyörivää.

Kouluradan kiemurat eivät ole ongelma helppo A -tasolla koulua taitavalle Bonnielle, vaan se suorittaa tehtäviä mielellään. Varsinkin vastalaukoissa se on haka, vaikka saattaakin huijata varsinkin huonon asetuksen jälkeen ratsastajaansa hypähtämällä ensin ja siirtymällä vasta sitten laukkaan. Ympyrätyöskentely sujuu Bonnien kanssa hyvin, samoin kuin suoristaminen - tamma pitää siitä, että se saa mieluummin hiukan enemmän ohjaa ja vedettyä sitten itsensä suoraksi, kuin siitä että ratsastaja on koko ajan pohkeitten kanssa säätämässä sen suoruutta. Pohkeenväistöt ja takaosakäännökset sujuvat hyvin, mikäli ratsastaja käyttää tarpeeksi napakasti pohkeita.

Maastoratsuna Bonnie on mitä mukavin, ja se pitää siitä itsekin! Sen kanssa voi lähteä huoletta pidemmällekin reitille ja rauhallisesti käynnissä uusia reittejä tutkimaan, sillä matka ei tyssää ensimmäiseen leveään ojaan, vaikeakulkuiseen maastopolkuun taikka jyrkkään mäkeen. Uskollisesti tamma myös kulkee syvässä lumessa, ja nostelee kyllä jalkojaan varsinkin ravissa niin upeasti, että se on GP-tason puoliverisiltäkin vaan oksat pois! Bonnie-poni on myös varma maastohevonen, ja ahkerassa sunnuntaimaastoilukäytössä ollessaan se onkin oppinut tuntemaan lähimetsät kuin omat korvansa!

    Suku

 isä Ar Draws
    wC, evm
 ii. Tarren
    wC, evm
 iii. Tin-Noethi
    wC, evm
 iie. Euraid
    wC, evm
 ie. Rhuchion
    wC, evm
 iei. Pendefig
    wC, evm
 iee. Diwall
    wC, evm
 emä Prydferth
     wC, evm
 ei. Bachgen
      wC, evm
 eii. Byd
    wC, evm
 eie. Bendithio
    wC, evm
 ee. Heuliau
    wC, evm
 eei. Draig
    wC, evm
 eee. Gwanwyno
    wC, evm

Bonniella on todella mukava suku, sillä se edustaa Walesin vanhimpia ja puhtaimpia sukulinjoja. En voi väittää, että kaikki sen sukulaiset olisivat kantakirjaykkösiä tai rusettivonkaleita, kun eihän tamma itsekään ole juuri näyttelykehissä vieraillut - sen suvun hevoset ovat kaikki kuitenkin suurin piirtein selväpäisiä ja hyviä siinä, mihin tarkoitukseen ne suunniteltiinkin.

Bonnie on syntynyt varsin yleisestä kehnompi tamma x jalostusoriiden kuumin nimi -yhdistelmästä, tosin sillä erotuksella, että tämä yhdistelmä on ollut supermielenkiintoinen! Bonnien isukki Ar Draws edusti C-ponien alkukantaisinta ja vanhinta linjaa, ja itse asiassa se oli minun tammaani tehdessä jo lähes toinen jalka haudassa - ori eli vain pari viikkoa astuttuaan Prydferthin, sillä ikää löytyi jo yli 25 vuoden. Ukko oli vain aina pysynyt niin hyväkuntoisena ja sen jälkeläisnäytöt puhuivat puolestaan, joten uutta jalostuskautta vaan pukkasi ja pukkasi. Drawsia käytettiin kuitenkin ehdottoman harkiten jalostukseen, eikä siltä löydy kovin montaa jälkeläistä sen jalostusvuosiin suhteutettuna. Tammanomistajien suosioon ori pääsi esiinnyttyään ensiksi arvostetuissa näyttelyissä ajoluokissa voittaen niistä lähestulkoon jokaisen. Liikunnan seurauksena luonnostaan hieman raskas ja pulskea poni pääsi todellisiin mallinmittoihin, eikä näyttelyiden voittoputkelle näkynyt loppua! Lopulta tultuaan valituksi Vuoden näyttelyponiksi Drawsin omistaja päätti keskittyä olennaiseen, eli siitoskäyttöön - ja sillä tiellä ori oli hautaansa asti.

Ar Draws polveutuu todella hyvästä isäoriista, nimittäin Tarrenista - mustanpuhuvasta ronkelioriista, joka tuli tunnetuksi kovapäisyydestään. Varsana hontelosta pikkuveikosta kasvoi supermassiivinen tynnyri, joka olisi vienyt viittäkin miestä helposti perässään. Tarren oli kuitenkin huomattavan komea ja erottui näyttelyissä olevansa täysin omaa luokkaansa - oriin komeus vei mennessään, kun se vielä raskaasta ruumiistaan huolimatta paineli sellaisella täydellisyyttä hipovalla ravilla, että oksat pois! Oritta myöhemmin kantakirjatessa olisi muutama tuomari halunnut vähentää siltä pisteitä sen huonon ratakäytöksen ja tottelemattomuuden takia, mutta päätuomarin päätettyä toisin Tarren kantakirjattiin sen ajan silloisilla parhailla pisteillä. Jalostushevosena ori oli lyömätön, sillä se periytti ainoastaan parhaita ominaisuuksiaan - siksi Tarren oli myös todella kysyttyä kamaa, mutta omistaja piti päänsä ja suostui vain laadukkaiden tammojen pyyntöihin.

Tarrenin isä Tin-Noethi oli todella lupaava ori sekin, mutta joka pääsi hengestään harmittavan aikaisin. Noethi oli syntynyt jossain Walesin perukoilla, ja tuotu kasvattajansa rahaongelmien takia huutokaupattavaksi kaupunkiin. Silloinen nelivuotias ori oli kumman hyväkäytöksinen, ja siksi sille riitti kysyntää - loppusumma oli niin iso, että kasvattaja pääsi rahahuolistaan kerta heitolla eroon useiksi vuosiksi! Ori kunnostautui uuden omistajansa kanssa valjakkoajossa, ja hyväliikkeinen raudikko-ori Noethi menestyi lupaavasti. Ensimmäiset tammat ori tapasi seitsenvuotiaana, ja ne jäivätkin sen viimeisiksi: seuraavan syksynä oriin jolkotellessa kärryjen kanssa mutaisella metsätiellä valjakko meni pahasti nurin Noethin liukastuessa vakavasti ulos tieltä. Se jäi jumiin aisojen väliin pää alaspäin ojaa kohti, ja kuski oli mitä ilmeisimmin murtanut jalkansa. Koska kännyköitä ei ollut keksitty, kaikki päättyi todelliseen katastrofiin kun apua ei saatu paikalle - tapahtuneen jälkeen kävelemään pystymätön ori hätäteurastettiin, mutta kuski onneksi parantui ajansaatossa.

Tarrenin emä on vähän vaatimattomampi otus Euraid, ehdottoman hyväluontoinen emätamma, joka polveutui lähitienoon parhaimmasta oriista ja kauneimmasta tammasta, mutta jonka omat ansiot jäivät vähän köykäisiksi. Ihmisrakkautensa ansiosta tammasta tuli kuitenkin omistajaperheen lasten oma lellikkiratsu. Kun tilan toinen hevonen sittemmin kuoli, jaksoi sydämellinen Euraid silti aina seurata lasten peuhuja, vaikka joutuikin pienenä ponina tekemään muutaman vuoden ajan myös tilan peltotyöt - onneksi tamma oli erittäin vahva ja kuulemani mukaan hyväjalkainen, eikä sillä juuri koskaan ollut terveydellisiä ongelmia. Liekö siis ihme, että tamma eli hämmästyttävän vanhaksi, 28-vuotiaaksi, viettäen viimeiset vuotensa yhden omistajaperheensä lapsen luona muiden ponien kaitsijana.

Ar Drawsin emä Rhuchion oli suurimerkkinen raudikkotamma, joka ei itse juuri näyttelyissä menestynyt, mutta jonka useat jälkeläiset noudattelivat ehdottomia laatustandardeja, ja sitä kautta tammasta itsestään tulikin tuttu näky tamma- ja varsanäyttelyissä milloin minkäkin vuoden jälkeläistensä kanssa. Tiettävästä Rhuchion ei suorittanut minkäänlaista kilpauraa, sillä kuuleman mukaan se oli itse asiassa melko pahansuinen otus - kylän taitavimmat ratsastajat testasivat taitojaan tamman kanssa, mutta minnekään sen suurempiin koitoksiin ei ilmeisesti suunnattu. Ennen valitettavaa kuolemaansa puhkuriin tamma oli jättänyt omistajalleen myytäviksi seitsemisen varsaa, joille kaikille se oli ollut kuitenkin hyvä emä.

Rhuchion isä Pendefig ei sekään ollut kaikkia taiteen sääntöjä vastaava hurmuri, vaan omapäinen pikku pirulainen, joka sittemmin ruunattiin ensimmäisten jälkeläistensä jälkeen. Ori oli komea raudikko, pienikokoinen tosin, mutta sitäkin hyväliikkeisempi vaivautuessaan ravata kunnolla - ja se oli harvinaista se! Pendefig kiersi jonkin verran näyttelyitä ennen totaalista kyllästymistään niitä kohtaan, ja sitä tarjottiin useasti kantakirjattavaksi - turhaan, otus käyttäytyi tilaisuuksissa niin ryökälemäisesti, että vaikka rakenteen puolesta rahkeet olisivatkin riittäneet, eivät tuomarit suostuneet antamaan sille jalostuslupaa. Kaikesta näkemästään vaivasta turhautunut omistaja vei oriilta miehiset ominaisuutensa ja kauppasi sen torilla teille tietämättömille - otuksen historiasta tämän jälkeen ei tiedetä mitään.

Rhuchion emä Diwall oli sekin Euraidin tapaan varsin hyväluontoinen poni, jolle ihmiset eivät olisi pystyneet suuttumaan, vaikka otus olisi syönyt karsinastaan seinät rikki. Diwall oli hyväluontoisuuden lisäksi myös hyvin nätti tamma, ja sitä kierrätettiin ahkeraan jokaisissa kissanristiäisissä, joita lähimailla järjestettiin. Myöhemmin jo useamman kerran varsonutta tammaa tarjottiin myös kantakirjaan, mutta varsamaha sakotti siltä menestymistä - kolmospalkinto on kyllä ihan hyvä, ei siinä mitään, mutta rahkeita olisi ollut pidemmällekin. Loppuelämänsä Diwall eli muutamia varsoja pyöräyttäen ja hyväntuulisena ratsuna.

Bonnien emälinja on huomattavasti köykäisempi, muttei mikään toivoton tapaus kuitenkaan. Muun muassa sen emä Prydferth on kaunis, tummanpunaruunikko läsipäinen ja oikein hyvätapainen tamma, joka syntyi ja vietti kymmenen ensimmäistä elinvuottaan kasvattajansa ja oman emätammansa luona eräällä ratsastuskoululla - alun perin Prydferthista itsestäänkin piti tulla koko loppuelämänsä ajaksi kehää kiertävä tuntihevonen, sillä se ei vain sopinut siihen hommaan täydellisesti, vaan oli myös syötävän suloisen ulkonäkönsä puolesta oikea asiakasmagneetti varsinkin nuorempia tyttöjä ajatellen, mutta kun omistaja kerran erehtyi ilmoittamaan tamman mukaan paikallisiin näyttelyihin, alkoi tamman varsin menestyksekäs näyttelyura ja myöhemmin se myytiin nykyiselle omistajalleen Susann Smithille siitostammaksi.

Prydferthin menestys on hämmentävää, sillä se oli itse asiassa jo kolmannen polven tuntiponi - sen emä Heuliau oli myös syntynyt aikoinaan ratsastuskouluun, josta se tosin oli myöhemmin myyty toiseen ratsastuskouluun. Nuorempana tammasta toivottiin leipoman näyttelyiden kehäkettu, mutta matka maineeseen tyssäsi tamman jokseenkin ahtaaseen tapaan liikkua ja muihinkin pikkuseikkoihin, joten kovapäinen tamma päätettiin kouluttaa täyspäiväisen tuntiratsun toimeen. Heikohkosta rakenteesta ei kuitenkaan ole onneksi tarvinnut näin tyttärentyttären omistajana välittää, sillä Heuliau on osoittautunut varsin huonoksi periyttäjäksi - esimerkiksi väritykseltään tamma on himoittu, erittäin kaunis ja sinertävä, suurin merkein koristeltu musta, joka tosin ei ole periyttänyt väritystään yhdellekään kolmelle varsalleen.

Heuliau polveutui itse melko mitään sanomattomista vanhemmista - sen emä on, kuten sanottua, jo edesmennyt tuntiponi Gwanwyno, joka itse asiassa inspiroi silloisen omistajansa mukaan koko ratsastuskoulubisnekseen - vielä samana kesänä kun tummanruunikko tamma saapui silloiselle ja loppuelämänsä omistajalleen, alkoivat naapurin penskat kinuta päästä ratsastamaan tammalla ja saamaan opetusta pientä rahasummaa vastaan. Gwanwyno osoittautui todella lapsirakkaaksi, kärsivälliseksi ja yritteliääksi poniksi, ja sen ympärille oli helppo laajentaa toimintaa ja ostaa lisää poneja - loppuelämänsä tamma viettikin leppoisesti uraa kiertäen ja lapsille ratsastuksen saloja opettaen, pyöräyttäen myös kaksi varsaa kylän oriista Draigista.

Draig oli musta ja asuinpaikkansa muuhun poni- ja hevoskantaan verrattuna harvinaisen komea ori, joka sai ylpeänä kantaa kylän kuninkaan titteliä - jokainen lähiseutujen tammanomistaja kuolasi Draigia sen ollen ainoa lähietäisyydellä oleva ori - niinpä ori tottuikin ottamaan astutusasioissa vastaan jo nuoresta pitäen kaikenlaisia tammoja ja on oikeastaan harmillista, että siitä on maailmalla vain muutama puhdasrotuinen welshponi kaikenmaailman risteytysten ja pullasorsien ohella. Draig ei koskaan menestynyt mitenkään kiitettävästi suuremmissa näyttelyissä ja käyttöponiksi se oli varsin kovapäinen, mutta se eli haaremeineen ihan hyvän ponin elämän.

Heuliaun polveutumisen huomioon ottaen sen omistaja teki oikean päätökseen valitessaan syntymättömän Prydferth-varsan isäoriiksi Bachgenin. Ori ei ehkä ollut maailman hienoimpia, menestyneimpiä ja kuolatuimpia tapauksia, mutta se oli eläessään kuitenkin kelpo ori ja varsinkin siitoskäytössä reilusti keskiverron yläpuolella - sen vaatimaton omistaja piti vain suhteellisen matalaa profiilia ja oriin kanssa kierrettiin lähinnä pienempien paikkakuntien tapahtumissa, joissa oli kuitenkin arvostelemassa kansalliset tuomarit. Ruunikko Bachgen ei säväyttänyt millään superulkonäöllä, mutta se oli kuitenkin rakenteeltaan korrekti ja liikkui oikein - ja osoittautui mielettömäksi siitosoriiksi halvoista asutusmaksuistaan huolimatta, ori nimittäin kompensoi todella tehokkaasti köykäisemmän tamman puutteita ja periytti vahvasti omia hyviä ominaisuuksiaan.

Bachgenista teki oivallisen valinnan myös sen vähemmän tunnettu suku, joka kuitenkin edusti varsin korrekteja poneja. Isä Byd oli eläessään pieni, mutta erittäin vanttera ja vahva, sekä selväpäinen ja viisas rautias ori, joka menestyi pienestä koostaan huolimatta poikkeuksellisen hyvin esimerkiksi tilansa arkipäiväisissä voimaa vaativissa töissä, sekä myös ratsuna metsällä ja lampaita paimentaessa. Byd oli erittäin monipuolinen hevonen ja vaikka se suorana cob-mountain -risteytyksenä ei aivan maailman sopusuhtaisinta kauneutta edustanutkaan, on se jättänyt muutamia hyviä jälkeläisiä ja on tätä nykyä halutumpi nimi superpalkituista hevosista liiaksikin täyttyviin sukuihin.

Ruunikko emä Bendithio oli myös hieman karummista oloista tuleva tamma, jonka kuitenkin Siperia oli sanonnan mukaan koulinut todella sitkeäksi ja kestäväksi - se eli suurimman osan elämästään Bydin kanssa samalla tilalla ja aluksi se auttoi isäntäväkeä tilan hommissa, mutta sittemmin se osoittautui todella hedelmälliseksi ja vahvasti varsinkin hyviä jalkojaan ja liikkeitään periyttäväksi emätammaksi. Tamman kanssa kierrettiin myös muutamat näyttelyt ja se onnistuttiin kantakirjaamaan toiselle palkinnolle, minkä jälkeen tamma jäi täyspäiväiseen siitoskäyttöön ja se myytiin oikealle hevoskasvattajalle. Bendithion varsat olivat lähes poikkeuksetta hyviä, mutta se ei kuitenkaan päässyt nauttimaan koskaan julkisesta ja suuresta huomiosta.

    Jälkeläiset

Bonnie on tarjolla welshponijalostukseen!

13.10.2008 o. Rheibes Defod (i. Fhinstha), omistaja: misery, Moondance
10.06.2009 o. Troelli Dawn (i. NS Benetton), omistaja: Juli
01.11.2009 o. Aidan Dawn (i. Wolfcult), omistaja: Disa
13.11.2010 t. Bonedigges Dawn (i. Caerau Welsh Briar), omistaja: Paraatiponit

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

16.07.2010, päiväkirjamerkintä
Pullatamma-Bonnieta ei horjuta mikään - tallissa on vallinnut viime aikoina hirmuinen sekasorto hevoskannan vaihtumisen vuoksi, mutta yksi on ja pysyy, tämä tamma nimittäin. Se on toivotellut uusia poneja sangen vilkkaasti tervetulleeksi laumaan ja on ilo katsella sen rymyävän uusien tuttavuuksiensa kanssa villinä laitumella - tamman iänikuinen paino-ongelmakin on ottanut tyyntyäkseen. Onko kultainen keskitie on vihdoin löydetty? Bonnien liikuttamiseen sisältyy nykyisin lähinnä reippaita maastolenkkejä, mutta kyllä täti tykkää vieläkin koulua vääntää. Esteille se ei vieläkään uskalla, tamma on siis edelleen sama wanha itsensä!

01.02.2010, päiväkirjamerkintä
Breikkiä on pitänyt, mutta Bonnielle kuuluu varsin hyvää. Mitään maailmaa mullistavaa ei ole tapahtunut ja kaikki sujuu muutenkin mallillaan. Tänä vuonna on tavoitteena saada tamma vietyä VWY:n laatuarvosteluun ja suunnitella vähän sen jalostusarvostelujuttuja. Olen varsin tyytyväinen tamman kahteen ensimmäiseen poikaan, ehkä se voisi itsekin hyötyä niistä jalostusarvonimeä anottaessa. Tämän vuoden muihin tavoitteisiin kuuluu myös ehdottomasti se kauan kaivattu tammajälkeläinen, mikäli vain keksin sopivan oriin!

Yksityinen kouluvalmennus 15.09.2009
Viime aikoina Bonnieta on treenattu taas hieman reippaammalla kädellä ja se on ollut kevyemmällä ruokinnalla, joten oli korkea aika kutsua valmentajan tarkkaavainen silmä ottamaan mittaa tammasta. Tämänpäiväinen valmennus sujui odotettua paremmin, tamma jaksoi puurtaa varsin yksitoikkoisista harjoituksista huolimatta. Alkuverryttelyissä Bonnie tykkäsi vähän kyttyrää ja meinasi koko valmennuksen olevan ikävää pakkopullaa, mutta pienillä avuilla ja aktiivisella ratsastuksella sain sen mielenkiinnon pidettyä paremmin yllä. Ja totta puhuen, ne tehtävät olivat minustakin tylsiä! Lopputunnista tamma liikkui kuitenkin varsin ryhdikkäänä ja nöyränä nätissä muodossa - hieno tamma! <3

20.08.2009, päiväkirjamerkintä
Laidunkauden ja varsojen seurauksena huomasin, että Bonniesta on tullut melkoisen paksu! Täytynee alkaa liikuttaa sitä taas astetta reippaammin, olisi nimittäin varsin suotavaa, että se mahtuisi jatkossakin ovista sisään ja ulos eikä kuolisi pettäviin polviin tai kaviokuumeeseen. Sille voisi ajatella vaikka jotain pidempiä maastolenkkejä läskin karkottajaksi, hmh. Iästään ja painostaan huolimatta tammalle kuuluu kuitenkin muuten todella hyvää ja se on hyvin itselleen tyypillisesti ollut viime aikoina virkeä ja hyvän tuulinen. Tätä tammaa ei kyllä lannista tasan mikään muu kuin liikaa vaativa ratsastaja! ;)

10.06.2009, päiväkirjamerkintä
Bonnie varsoi tänään toisen varsansa, joka sekin osoittautui myöhempien tarkasteluiden jälkeen isoveljensä tapaan oriiksi! Varsinaiseksi hyrysysyksi ja superenergiseksi viilettäjäksi osoittautunut oripoitsu, joka on jo nimetty Troelliksi, on aivan yhtä komea ruunikko emänsä tapaan kuin Bonnien edellinen varsa. On tämä tamma vaan melkoinen mamma, kun jaksaa näin hienoja poneja meille pyöräyttää! ;) Allekirjoittanut vaan odottelee vieläkin sitä tammavarsaa.. Bonnielle prinsessaseuraajaa! Ensialkuun Troelli saa kuitenkin jäädä meille asumaan, katsotaan, josko sen myisi siinä vaiheessa, jos se pikkusisko meille siunaantuu. Pitää vaan keksiä uusi hieno isäori.

Yksityinen kouluvalmennus 13.04.2009
Valmentajan kommentit: "Tänään Bonnie tuntui olevan Danin kertomuksesta aivan poikkeava ja harvinaisen vireä ja kepeä heti alkutunnista. Ilmeisesti poneillakin on kevättä rinnassa! ;-) Verryttelimme tammaa suurilla ympyröillä ja kiinnitimme suurta huomiota tasapainoiseen ja tahdikkaaseen askeltamiseen hyvän muodon lisäksi. Harjoitusten avulla Bonniesta kehkeytyi vielä vähän herkempi ratsu, kuin mitä se oli alkutunnista ollut. Lopputunnista kokeilimme laukanvaihtoa askeleessa, mikä onnistui puomien avulla yllättävän hyvin."

Yksityinen kouluvalmennus 02.12.2008
Valmentajan kommentit tunnista: "Bonnie oli tänään todella laiskalla tuulella ja sait tehdä paljon töitä sen motivoimiseksi ja ahkeroitumiseksi! Aloitimme tunnin huolellisella alkuverryttelyllä, johon sisällytin ihan teitä varten enimmäkseen pelkkää jumppailua: lihasten venyttelyä ja lämmittelyä, siirtymisiä, kokoamisia, lisäyksiä, taivutuksia ja sen sellaista. Alkujumituksen jälkeen Bonniesta löytyi se lennokkaampikin puoli ja pääsitte työskentelemään kunnolla päivän tehtävissä, joita olivat muun muassa pohkeenväistö ja avotaivutukset. Loppua kohden Bonnie kulki alkutuntiin verrattuna yllättävän kevyenä ja halukkaasti. Hyvä!"

Kouluvalmennus 07.02.09, valmentajana Heidiparas!
Kommentit: "Bonnie erosi aiemmista ratsuista kauniisti ilmaistuna leppoisalla olemuksellaan... Alkuun tamma näytti siltä, että sehän ei liiku mihinkään koko päivänä ja sait olla kepakon kanssa hoputtamassa neitiä vähintäänkin joka toisella askeleella eteenpäin, mutta alkuverryttelyyn sisällytetty laukkaosuus auttoi sitä saamaan vauhtihanoja auki ja löytämään liikettä myös takaosaan. Ensimmäinen vartti kyllä kului vain tähän liikkumisoperaation, joten taivuttelut jäivät vähän vähemmälle siinä vaiheessa syöden aikaa harjoituksilta, mutta sait tamman notkistumaan yllättävän nopeasti olosuhteet huomioon ottaen, ja avotaivutusharjoituksiin lähtiessä Bonnie vaikutti jo ihan kivanoloiselta.

Avot sujuivat teiltä helposti niin ravissa kuin laukassakin, mutta väistöissä oli vähän enemmän ongelmia Bonnien jäädessä vain lompsimaan eteenpäin tai vinottain ottamatta yhtäkään väistöaskelta. Johtaminen ei ole kielletty keino, kunhan muistat kuitenkin pitää asetuksen oikeassa suunnassa sekä pyytää itse väistöä istunnan ja pohkeen yhteistyöllä. Muutamilla onnistuneimmilla väistökerroilla Bonnie jännittyi vähän, mutta todennäköisesti ympäristöseikoista johtuen, sillä oma ratsastuksesi oli niillä kerroilla hyvin siistiä ja rauhallista.

Sinulla ja Bonniella on paljon potentiaalia ratsukkona, mutta tamman motivaatio työskentelyyn näyttää olevan vähän häilyvää. Mitä aktiivisemmin itse ratsastat ja pidät harjoittelun monipuolisena niin eri lajien kuin tehtävien muodossa, niin uskoisin Bonnienkin löytävän jutun juonesta kiinni heti alkutunnista ja yltävän myöskin kilparadoilla parhaimpaansa."

Kouluvalmennus 17.10.08 Avuton, valmentajana tallinpitäjä
Kommentit: "Alkutunnista Bonnie vaikutti todella laiskalta, eikä minkäänlaista eteenpäinpyrkimystä tuntunut olevan. Kulmat tamma oikoi ja ympyröistäkään ei ihan ympyröitä tullut. Kun päätit ottaa itseäsi niskasta kiinni ja saada Bonnien työskentelemään kunnolla, saitkin tamman aika hyvin ja nopeasti polkemaan takajalkojaan alle ja menemään pyöreämmässä muodossa tahdikkaammin ja reippaammin. Ravissa tahti olikin jo huimasti käyntiä parempi. Laukat meni hyvin kumpaankin suuntaan, vaikka ensin vaikutti, ettei Bonnien laukka olisi pyörinyt lähes ollenkaan ja tamma rikkoi muutaman kerran raviin. Aina, kun päätit oikein kunnolla saada Bonnien työskentelemään, onnistuit, muista aina jatkaa selässä työskentelyä ja päättäväisyyttä, niin saat tamman menemään koko tunnin hyvin."

13.10.2008, päiväkirjamerkintä
Tänään allekirjoittaneen rakas Bonnie-tamma varsoi ensimmäisen varsansa, erittäin komean ja ryhdikkään ruunikon pikkuoriin hyvin hienosta Fhinstha-oriista! Pojankoltiainen on osoittautunut varsin tomeraksi ja ensi töiksi ylöspäästyään pisti emänsäkin liikkeelle karauttamalla ympyrää karsinassa. Siinä sitten äitirukka keräili koipiaan jälkipolvensa tieltä ja koetteli vältellä riehakkaan pikkupojan pahimpia iskuja! No, ei ylimääräinen liikunta kovasti tiineysaikana lihoneelle Bonnielle pahaa tee! Ylpeän äidin esikoiselle on jo tulevaisuudessa koti Ropsin luota Brenn Poniesista, joten nyt ei muuta kuin odotellaan vauvan kasvamista isoksi pojaksi ja.. Annetaan Bonnien lihoa laakereillaan, jotta voidaan taas hikihatussa treenailla sitä..

Kouluvalmennus 11.11.08 Avuton, valmentajana tallinpitäjä
Kommentit: "Bonnie vaikutti aluksi varsin laiskalta ja uneliaalta. Tamman herättelyyn ja hieman pyöreämmän muodon hakemiseen meni muutama hetki, mutta kun tamma alkoi polkea kunnolla alleen, se näytti menevän jo huomattavasti reippaammin ja notkeaamin. Tamma ei näyttänyt ottavan minkäänlaista stressiä siitä, että joutui hetken olemaan yksin toisessa päädyssä kouluaitojen sisällä."

Kouluvalmennus 11.10.08 Palapeli, valmentajana Miia L.
Kommentit: "Verryttelyn aikana oli Bonnie hieman laiskahko, mutta rupesit jo hyvin alusta asti käskemään neitiä olemaan hereillä ja nostelemaan takajalkojaan laahaamisen sijasta. Parikertaa Bonnie pääsi oikaisemaan kulmista, mutta huomautuksen jälkeen sait asian hyvin hallintaasi ja pari kertaa tuli aluksi pieni taistelu siitä kuka päättää minne mennään. Temmon lisäykset onnistuivat mukavasti, vaikka aluksi ei Bonnie meinannutkaan totella apujasi. Sulku ja avotaivutukset eivät olleet heti mitään kauniimpia, sillä Bonnie ei taipunut kunnolla, tämän kuitenkin korjasit nopeasti, jonka jälkeen teitä oli ilo katsella! Vastalaukkaan lähditte pienen hypyn kautta, mutta selvästi huomasi, mikä on neidin todellinen laji. Muista vain heti pyytää Bonnieta kulmiin, jotta oikomisesta päästäisiin eroon!"

    Kilpailut

Bonniella kilpaillaan pääpainoisesti KRJn alaisissa kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 60 kpl

29.09.08, KRJ, heA : 04/50
24.09.08, KRJ, KNS : 04/40
25.09.08, KRJ, heC : 09/100 80.904%
25.09.08, KRJ, heB : 10/100 79.802%
26.09.08, KRJ, heC : 05/50
26.09.08, KRJ, heB : 02/50
27.09.08, KRJ, heB : 06/100 81.456%
25.09.08, KRJ CUP, heC : 03/292 96.13%
28.09.08, KRJ, heC : 04/45
28.09.08, KRJ, heB : 03/45
12.09.08, KRJ, heA : 09/97
04.10.08, KRJ, heA : 07/50
05.10.08, KRJ, heA : 02/50
04.10.08, KRJ, heA : 02/52
05.10.08, KRJ, heA : 04/40
05.10.08, KRJ, heC : 07/52
03.10.08, KRJ, heB : 06/60
03.10.08, KRJ, heB : 02/60
03.10.08, KRJ, heA : 03/60
17.10.08, KRJ, heA : 06/45
15.10.08, KRJ, heA : 02/50
17.10.08, KRJ, heA : 03/50
21.10.08, KRJ, heC : 02/100
21.10.08, KRJ, KNS : 08/82
23.10.08, KRJ, heA : 03/50
26.10.08, KRJ, heA : 02/50
30.10.08, KRJ, KNS : 06/60
29.02.09, KRJ, heA : 07/50
23.02.09, KRJ, heB : 07/70
23.02.09, KRJ, heC : 04/70
19.10.08, KRJ, heA : 04/28
25.10.08, KRJ, heA : 05/43
26.10.08, KRJ, heB : 03/52
05.11.08, KRJ, heC : 07/100
01.11.08, KRJ, heA : 06/50
01.11.08, KRJ, heA : 02/50
01.11.08, KRJ, heA : 02/50
03.11.08, KRJ, heB : 08/66
01.11.08, KRJ, heA : 08/80
15.01.09, KRJ, heA : 03/52
15.01.09, KRJ, heB : 06/52
15.01.09, KRJ, heA : 03/52
15.01.09, KRJ, heA : 06/52
24.01.09, KRJ, heA : 02/60
26.01.09, KRJ, heA : 06/100 91.042%
26.01.09, KRJ, heA Kür : 06/100 91.693%
28.01.09, KRJ, heB : 05/100 87.001%
28.01.09, KRJ, heA Kür : 02/100 91.785%
08.02.09, KRJ, heA : 02/40 94.94%
12.02.09, KRJ, KNS : 01/42 93.702%
12.02.09, KRJ, heA : 01/42 92.381%
30.01.09, KRJ, heA : 05/50 89.045%
03.02.09, KRJ, heB : 04/50 88.813%
07.02.09, KRJ, heB : 06/50 85.13%
10.02.09, KRJ, heB : 02/77
10.02.09, KRJ, heA : 05/60
15.02.09, KRJ, heA : 07/80 82.73%
15.02.09, KRJ, heA : 02/55
23.07.09, KRJ, heA : 05/50
23.07.09, KRJ, heB : 03/50

 

Tlws Bonesig on virtuaalihevonen.
Kuva © Gwynfaes Stud
Kaiken muun materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!