otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Cambria Ballerina VH11-022-0048

Kuollut 19.09.2013

        

  Virallinen nimi   Cambria Ballerina   Säkäkorkeus   131 cm
  Lempinimi   Ballerina   Syntynyt   15.05.2010, VHKR
  Rotu   Welshponi (sektio B)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   Cambria-siittola, GB
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 90 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset: --

4-vuotias 15.09.2010

    Taustaa

Ballerina on Etelä-Walesista hieman ennen kolmivuotispäiväänsä hommattu prinsessa - alun perin sain idean Cambria-siittolalla vierailemiseen heidän kotisivultaan, näin ahkerana netinkäyttäjänä kun tulee Facebookin lisäksi kierreltyä myös eri kasvattajien sivuilla. Siittolan sivuilla oli laajat esittelyt heidän käyttämistään siitosponeista ja kiinnostuin alun perin Ballerinan emästä. Tsekkasin myytävien ponien sivun ja soitin paikan päälle varmistaakseni, että vierailu olisi ok - heillä oli kuulemma tuosta tammasta kaksikin nuorta ponia myynnissä ja minähän lähdin siltä istumalta tutustumaan niihin ja tekemään vertailua!

Kasvattaja vei minut tutustumiskierrokselle nuorten ponien laumaan, jossa Ballerina sekä sen vuoden vanhempi puolisisko Brianna kavereineen temmelsivät. Alun perin ajattelin vuoden vanhemman, jo ratsukoulutuksen aloittaneen ja jopa yksissä kilpailuissa harjoitukseksi startanneen Briannan olevan varmempi nakki, ettei aina tarvitsisi itse aloittaa ruohonjuuritasolta uusien ponien kanssa, mutta siinä tammassa ei kaikki ollut kohdallaan. Se oli pienikokoisempi, sillä sen isä oli suhteellisen pieni mountainori ja se oli väritykseltään tylsä perusruunikko ilman merkkejä. Luonteeltaan se oli tosin uteliaampi, mutta Ballerina vei allekirjoittaneen mukanaan kokonsa, kauniin katseensa, siron päänsä ja ennen kaikkea isänsä takia - hintaeroakaan ei paremman suvun takia tullut paljoa, sillä Ballerina oli tosiaan silloin vielä paljon kokemattomampi käsiteltävä. Kaupat tehtiin pikaisesti ja pakkasin vastaanhangoittelevan tamman traileriini - kyllä siitä vielä hyvä tulisi kovapäisyydestään huolimatta..

    Luonnekuvaus

Elegantista ulkomuodostaan ja viisaan tyynestä katseestaan huolimatta on Ballerina hyvin kipakka ja tammamainen otus, joka vaatii itselleen prinsessakohtelua suhtautuen itse muihin kuin vanhoihin rukkasiin. Tamma on maailmanmestari vetämään herneitä nenään ja heittäytymään itsepäiseksi marttyyriksi heti, kun kaikki ei menekään sen oman mielen mukaan, mutta osaa tarpeen vaatiessa käyttäytyä varsin siivostikin.

Laitumella Ballerina on lauman kuningatar, joka on tottunut vain jyräämään alemmassa arvossa pitämiensä ponien ylitse ja hätistelemään epämiellyttävät lauman jäsenet ympäriltään. Vähän samaa tamma tuppaa harrastamaan hoitajan hakiessa sitä laitumelta, sillä Ballerina ei varmastikaan tahdo antaa kiinni, mikäli sen vierelle noin vain marssii kädet ojossa. Ensiksi tammalle on juteltava ja sitä on rapsuteltava, vaikka olisi kuinka kiire talliin saamisen kanssa.

Taluttaessa Ballerina kulkee onneksi varsin nätisti vierellä, mikäli oreja ei ole paikalla sekoittamassa sen päätä, mutta tallissa alkaa taas mahdoton kädenvääntö jokaisesta pikkuasiasta. Tammalle on myös muodostunut varsin ikävä tapa availla lukkoja ja solmuja ja karata karsinastaan, joten se on kaikista helpoin ja kannattavin hoitaa molemmin puolin kiinnitettynä käytävällä - silloin hoitajan ei tarvitse välittää tamman nurinasta sen superherkkiä kainaloita tai päätä harjatessa. Kaviot tamma nostaa onneksi yllättävän hyvin, mutta se ei millään jaksaisi pitää koipiaan itse ylhäällä.

Harjaamisen ohella myös tamman muu hoitaminen, kuten kengittäminen ja peseminen, sujuu suhteellisen mutkattomasti, kunhan tamma on sidottu huolellisesti kiinni. Eläinlääkäristä Ballerina ei vaan tykkää yhtään epämiellyttävien taivutuskokeiden takia, joita tamma joutui käymään läpi hyvin monet nuorempana kompuroidessaan ja teloessa koipiaan. Tamman suitsimiseenkin on omat niksinsä sen kiukutellessa kuolaimien takia ja satulavyö kannattaa aina kiristää vielä selästä käsin kentällä tamman pullistelun takia.

Ratsuna Ballerina on superosaava, mutta melkoisen vaativa ratsu ja todella tehokas virheenpaljastin - pienestäkin virheestä helposti herneen nenäänsä vetävänä ja pukittelevana yksilönä se opettaa ratsastamaan kärsivällisesti ja hellävaraisesti. Tamma on myös mielettömän herkkä avuille, eikä varsinkaan siedä yhtään roikkumista suussa, mutta voi silti vaatia välillä vähän roimempaa herättelyä ja kurinpalautusta - Ballerinan kanssa kultainen keskitie on vaikea löytää ja siksi se onkin vain muutaman ihmisen ratsu.

Yhteisen sävelen löydyttyä on Ballerina pelkkää unelmaa elastisuudessaan, notkeudessaan ja herkkyydessään. Se suorittaa kurinalaisesti ja nöyrästi, mikäli siltä on osattu oikein pyytää, eikä se sähellä tai ole mikään automaattinen ylisuorittajakaan. Esteillä Ballerinalla on tapana kerätä kierroksia ja vauhti voi yltyä melkoiseksi, joten selkään on hyvä istuttaa ratsastaja, joka osaa puuttua liikaan vauhtiin nopeasti ilman suusta repimistä. Tamma ei ole mikään maailman parhain hyppääjä ja itse asiassa melko herkkä kieltämäänkin, mikäli kaikki ei ole kuskin osalta täydellisesti, mutta kaiken natsatessa on se varsin yritteliäs ja pitää touhusta.

Kilpailupaikoilla Ballerina on yleensä melko hermostunut yleisen hälinän takia ja on usein normaalia kärttyisemmällä päällä. Lämmittelyssä sille on pakko löytää jokin oma spotti, sillä se ei voi sietää vieraiden hevosten liikkumista liian läheltä itseään. Matkustajana Ballerina on peruskauraa, mutta ei varmasti jaa traileriaan kenenkään kanssa.

    Suku

 isä Diemwnt Morfiliwr
    wb, evm
 ii. Yestin Mordwywr
    wb, evm
 iii. Yestin Pennar Rhys
    wb, evm
 iie. Morgana
    wb, evm
 ie. Llygad Diemwnt
    wb, evm
 iei. Weyland Tristram
    wb, evm
 iee. Gwyn Saffir
    wb, evm
 emä Cambria Blossom
     wb, evm
 ei. Cambria Oswallt
      wb, evm
 eii. Pedwar Odgar
    wb, evm
 eie. Pedwar Gaenor
    wb, evm
 ee. Derrymhnach Birgit
    wb, evm
 eei. Cladmore's Benefit
    wb, evm
 eee. Derrymhnach Merywen
    wb, evm

i. Diemwnt Morfiliwr on musta 132-senttinen koulukenttien kettu. Se on welshponiksi ja pienestä koostaan huolimatta hyvin ratsuponimainen, mikä toisaalta ei ole ihme, kun tietää Morfiliwrin isän. Joka tapauksessa ori on menestynyt erittäin hyvin kouluratsastuksessa pehmeiden, mutta silti lennokkaiden liikkeidensä ja hyvän työmotivaationsa ansiosta. Morfiliwrin sanotaan olevan hyvin kilpailuhenkinen ja siksi helposti motivoitava ratsu, josta saa pienellä vaivalla kaivettua parhaat puolet esiin.

ii. Yestin Mordwywr on sekin täydellinen esimerkki mainiosta welshratsusta. Mordwywr oli rautias, 133-senttinen ori, joka oli rakenteeltaan hyvin tasapainoinen ja hieman totuttua kevyempi tapaus. Ori oli nopea oppimaan ja se kehittyi nopeasti niin mieleltään kuin lihaksistoltaan, minkä ansiosta siitä tuli jo verrattain nuorella iällä mainio ratsu ja se pääsi keräämään hyvin kallisarvoista kilpakokemusta. Vanhemmiten siitä tuli entistä varmempi ratsu, joka toimi kuskilla kuin kuskilla ja se päätyi lopulta jopa nuorten maajoukkueen varaponiksi, joka tosin ei loppupeleissä startannut Tanskassa järjestetyissä EM-kisoissa. Se oli kuitenkin mieletön saavutus noinkin pienelle ja alkuperäisrotua edustavalle oriille, joten sen menestys niin ponikokoisten kilpailijoiden kuin tammanomistajien keskuudessa oli taattu.

ie. Llygad Diemwnt oli musta 130-senttinen tamma, joka kunnostautui pienissä esteluokissa ja päätyi lopulta siitostammaksi. Se kiersi myös muutamissa näyttelyissä ja nappasi hyviä palkintoja ja lausuntoja. Tamma kuitenkin tuli sangen vaatimattomista oloista, eivätkä omistajat siksi nähneet tarpeelliseksi kierrättää sitä joka tapahtumassa. Luonteeltaan tamma oli ihmisystävällinen ja reipas, joskin melko ahne.

e. Cambria Blossom on upea punaruunikko, 130-senttinen siitostamma, joka on kunnostautunut mainiosti niin näyttelyissä kuin jalostuksenkin saralla. Blossom on jättänyt erittäin hyviä jälkeläisiä ja Briteissä siitä on jalostusmarkkinoilla kaksi kantakirjattua siitosoria, muutamaa mainiota tammajälkeläistä unohtamatta. Luonteeltaan Blossom on tosin hieman kipakampi tapaus ja se on periyttänyt tuota haasteellisempaa temperamenttiaan myös varsoilleen.

ei. Cambria Oswallt on todellinen timantti Ballerinan suvussa, Cambrian ponisiittolan ehdoton ylpeys. Tämä punaruunikko 133-senttinen ori tunnetaan todella hyvänä periyttäjänä ja erityisesti sen tammajälkeläiset ovat olleet kuumaa kamaa niin näyttelyissä kuin jalostuskäytössäkin. On oikea onni saada Oswallt juurikin emänisän paikalle oman ponin sukuun! Oswallt itse on luonnollisesti myös moninkertainen näyttelyvoittaja ja se on vienyt pokaalit kotiin lähestulkoon kaikista hiemankin arvostetummista näyttelyistä. Se myös liikkuu erinomaisesti ja on luonteeltaankin varsin mukava.

ee. Derrymhnach Birgit on musta, 131-senttinen siitostamma mainiosta isästä, tunnetusta näyttelyvoittajasta Cladmore's Benefitistä. Birgit itse on myös kiertänyt jonkin verran näyttelyitä, mutta enimmäkseen se on saanut vain toimia mammana monille varsoilleen tai tätinä muiden tammojen varsoille, mikäli se itse on jätetty tyhjäksi. Muiden ponien seurassa Birgit on hyvin toimeentuleva ja vähään tyytyvä tapaus, mutta ihmisiä kohtaan se on aina ollut hieman epäluuloinen ja vaatinut kokeneempaa käsittelijää.

    Jälkeläiset

Ballerina on tarjolla welshponijalostukseen!

20.09.2010 t. Balladwr Dawn (i. Excalibur) omistaja: Paraatiponit
16.12.2011 t. Ballet Dawn (i. Cadfridog Nymfo) omistaja: Huttis, LAC
13.04.2012 o. Baloo Dawn (i. Red Star) omistaja: Milja
16.06.2012 o. Bamboo Dawn (i. Cadfridog Nymfo) omistaja: Christa W.

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

Ei Ballerina ole missään käynyt...

    Kilpailut

Ballerinalla kilpaillaan pääpainoisesti villeissä kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 44 kpl (27 este, 8 gymkhana, 8 koulu)

20.12.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/06
19.12.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/06
16.12.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/06
14.12.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/06
07.12.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/19
06.12.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/19
04.12.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/19
20.11.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/18
19.11.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/18
18.11.10, villit estekilpailut, 90 cm : 04/18
17.11.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/18
20.10.10, villit estekilpailut, 70 cm : 04/37
17.10.10, villit estekilpailut, 80 cm : 06/40
25.04.11, villit estekilpailut, 80 cm : 01/22
27.04.11, villit estekilpailut, 90 cm : 01/21
28.04.11, villit estekilpailut, 80 cm : 01/21
29.04.11, villit estekilpailut, 80 cm : 02/21
29.04.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/21
30.04.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/21
23.04.11, villit estekilpailut, 90 cm : 01/10
25.04.11, villit estekilpailut, 80 cm : 01/10
27.04.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/09
28.04.11, villit estekilpailut, 80 cm : 02/09
16.10.10, villit koulukilpailut, heB : 02/49

13.10.10, KRJ, heB : 06/42
10.03.11, KRJ, heC : 10/100
08.03.11, KRJ, heC : 04/22
08.03.11, KRJ, heB : 05/32
26.04.11, KRJ, heB : 05/50
03.05.11, KRJ, heA : 05/55
04.05.11, KRJ, heA : 01/55

08.10.10, ERJ, 70 cm : 02/30
09.10.10, ERJ, 70 cm : 04/30
02.05.11, ERJ, 70 cm : 05/40
08.05.11, ERJ, 80 cm : 05/50

07.12.10, villi gymkhana, spead weavers : 01/16
08.12.10, villi gymkhana, sword lancers : 04/16
10.12.10, villi gymkhana, spead weavers : 03/16
10.12.10, villi gymkhana, flag flyers : 01/16
10.12.10, villi gymkhana, stepping stones : 01/16
12.12.10, villi gymkhana, sword lancers : 03/16
12.12.10, villi gymkhana, stepping stones : 02/16
14.02.11, villi gymkhana, sword lancers : 01/16

 

Cambria Ballerina on virtuaalihevonen.
Kolmesta viimeisestä kuvasta kiitos Mira!
Kaiken muun materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!