otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Balladwr Dawn VH11-022-0067

Kuollut 23.05.2014        

  Virallinen nimi   Balladwr Dawn   Säkäkorkeus   130 cm
  Lempinimi   Pulla   Syntynyt, ikääntyminen   20.09.2010, VHKR
  Rotu   Welshponi (sektio B)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heB, 90 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset: VWY-II, 6,5 + 7 + 7 + 20 + 5 = 45,5p. 15.05.2015

4-vuotias 10.10.10

    Taustaa

Vaikka itse olenkin sekä tämän ponin kasvattaja että omistaja, täytyy sanoa, että tykkään Pullasta sen vajavaisista älynlahjoista ja kommunikaatiokyvyistä huolimatta erityisen paljon. Se on supersuloinen, kuin ilmetty emänsä sillä saralla, mutta isänsä tapaan elämäniloinen ja positiivisuutta muihinkin säteilevä yksilö eikä ainainen murjottaja. Vanhempiin tulemisen näen vain hyvänä asiana, sillä Pulla on ensimmäinen kasvattini omista B-ponilinjoistani - se on talliin jäävä emälinjan jatkaja, ja toivottavasti myös ainoa varsa isästään, jos siitä saataisiin hyvä orivarsa kaupattua tallin ulkopuolelle.
Monella tapaa esikoiseksi katsotuksi Pulla on lunastanut hienosti siihen kohdistuneet odotukset - tasainen, hieno kisaura sillä on takanapäin ja se on puskenut maailmaan myös ensimmäisen oman varsansa. Siitosuralle saadaan toivottavasti mainiota jatkoa!

    Luonnekuvaus

Pulla on elämäniloinen pieni vipeltäjä - harmi vain, ettei se loista sosiaalisessa kanssakäymisessä kaksijalkaisten kanssa. Tammassa on aavistuksen liikaa höseltäjän vikaa, jotta se jaksaisi keskittyä ihmisten sääntöjen noudattamiseen ja kun sukset sitten menevät ristiin, ottaa poni siitä kovasti itseensä ja voi heittäytyä melkoiseksi marttyyriksi. Ongelmaton yhteistyö vaatii joustoa kummaltakin osapuolelta ja yleensä hoitaja saa ottaa vastuun siitä, että tammakin tajuaa, missä mennään.

On sinänsä sääli, että emänsä esikoisena Pulla sai kasvaa melko vapaasti ihmisten ulottumattomissa - kiukkuinen mamma puolusti pikkuistaan minkä kerkesi ja mulkoili vihaisesti korvat luimussa ihmisiä jo useiden metrien päästä. Pikku-Pulla oppi sitten hyppelemään esimerkiksi taluttaessa oman päänsä mukaan, kun varsan komentamisesta sai emätamman kimppuunsa. Koskemattomuudessaan ponista kasvoi myös kovin sympaattinen, kun sen ei tarvinnut alistua heti arjen oravanpyörään - se on positiivisella tavalla aina utelias, nokkela ja oppivainen, sekä mahdottoman energinen. Laitumella se kirmailee häntä pystyssä sinne tänne, vaikka räntää sataisi vaakasuunnassa. Se on lauman valttikortteja, mitä tulee uusien ponien laumaan liittymiseen - Pulla on avoin kaikkien kaveri ja toivottaa jokaisen tervetulleeksi, vaikka vanhemmat tammat mulkoilisivat tuomitsevasti.

Tamma on sellainen laumasielu, ettei tahtoisi tulla sisälle hoidettavaksikaan. Kiinniotto on yleensä rasittava operaatio ihmiselle, kun Pullalle täytyy huijata nopeilla liikkeillä riimu päähän - se antaa kyllä hoitajan tulla lähelle, mutta voi väistää ihmeellisellä sivuloikalla viime hetkellä riimua, kun huomaa joutuvansa talliin. Taluttaessa se kiihdyttelee ja hidastelee vuoronperään epätasaisesti eikä oikein osaa päättää, kummalla puolella ihmistä kulkisi - ja jos sille ärähtää tai koettaa narulla ojentaa kulkupaikkaa, tyssää matka yleensä kuin seinään. Pulla liimautuu paikoilleen ja pyörittelee epäuskoisesti lautasiksi levittyneitä silmiään. Kiva juttu.

Pullan käsittely tallissa sujuu kommelluksitta vain, mikäli poni sidotaan kiinni käsittelyn ajaksi. Muussa tapauksessa se kiertää innoissaan tai muka stressaantuneena karsinassaan kehää, kuopii turvetta ja tunkee turpaansa joka soppeen kuin olisi jossain tulevaisuuden ihmeellisessä avaruusaluksessa. Sidottunakin sen jaloista saa siivota kaiken mahdollisen ylimääräisen pois, tai tamma keksii kyllä tavan polkea ne jalkoihinsa tai napata ne suuhunsa mupellettavaksi puhki.
Harjaus sujuu yleensä tamman siinä sidottuna seistessä ihan nätisti, samoin kavioiden nosto niitä putsattaessa, mutta kengittäjästä Pulla ei perusta. Sen kärsivällisyys ei riitä niin pitkään kolmella jalalla seisoskeluun ja jo vähän ajan päästä alkaa sietämätön venkoilu - siksi tammalla ei enää olekaan kenkiä, vaan sen kaviot vain vuollaan ripeään tahtiin.

Harva poni nauttii varustamisesta, eikä Pulla ole poikkeus - ikilapsena sillä on tietenkin erilaisia jäyniä kehiteltyinä varustamistilanteiden varalle, mikä harvemmin hoitajaa juuri ilahduttaa. Se pelleilee kielellään, ei avaa suutaan sitten millään, heittelee päätään, steppailee, veuhtoo hännällään.. Hoitaja saa yleensä toimia hyvin ripeästi ja määrätietoisesti Pullan kanssa, tai remmit löytyvät tallottuina lattialta vuosisadan solmussa. Raisummat otteet ja komennot korotetulla äänellä saavat tamman vaihtamaan hyväntuulisen protestoinnin irvistelyyn ja korvien luimisteluun, mutta ei se uskalla purra tai edes väläyttää hampaitaan, ja hyvä niin.
Lastaaminen on Pullan kanssa oma operaationsa - koppiin se ei tahtoisi sitten millään tai ei ainakaan yksin ja ei ensimmäisenä. Hyväksi havaitut menetelmät ovat vanhat kunnon uhkailu, lahjonta ja kiristys - kaurasanko nenän eteen, kaveri huutelemaan koppiin ja avustava työntö takaapäin.

Jos joskus Pullan energisyydestä on konkreettista hyötyä, niin ratsastaessa. Sen meno on virkeää, kevyttä ja eloisaa, ja vaikka se ei heti olisikaan valmis ihanan pyöreään muotoon juoksenneltuaan juuri pari päivää villinä mutaisessa tarhassa esittäen hirveä, sitä ei tarvitse puskea eteenpäin tai väännellä ja käännellä hiki hatussa. Pullaa tulee ohjeistaa kevyesti, mutta usein, vaihtelevin ja mielenkiintoisin tehtävin. Tuntuma suuhun tulee pitää tasaisena, mutta kädellä täytyy silti elää - Pulla ei toimi pelkillä pohkeilla pumpattuna, sellainen saa sen vain kyllästymään entistä nopeammin, kun sen keskittymiskyky ei alun alkujansakaan ole koskaan ollut kummoinen. Osaavan ratsastajan alla kouluratsastus sujuu hienosti, jos tamma osataan pitää sopivasti suorittamisensa äärirajoilla - ei, vaikka Pulla ei ole kovin osaava, se ei halua kiertää pelkkää kaviouraa koko tuntia - ja kiireisenä erilaisten tehtävien kanssa.

Vanhempiensa tapaan myös Pulla on herkästi esteillä syttyvää sorttia - se ei onneksi kuitenkaan ole aivan emänsä kaltainen höyrypää, vaan pysyy tasaisempana kuten isänsä, jos se on lämmitelty huolellisesti ja se pysyy tasaisesti ohjan ja pohkeen välissä. Pulla ei ole niitä poneja, joille voidaan heittää jotakuinkin vapaat ohjat ja antaa ratsun suorittaa kaikki hyppäämisestä ratsastukseen esteiden välissä. Se täytyy pitää hyvässä paketissa ja sitä tulee kannustaa sopivasti hienon hypyn aikaansaamiseksi. Tamman hyppytyyli ei ole kummoinen, mutta iloinen mieli tunnetusti korvaa puuttuvan älyn ja akrobatian - innokkaasti se kuitenkin esteitä ylittää ja onnistuu joskus jopa olemaan pudottamatta.

    Suku

 isä Ch Excalibur
    KTK-III, VWY-II, YLA1, VPA2, rt, 132 cm, wb
 ii. Marchog Caliba
    wb, evm
 iii. Marchog Rhyfelwr
    wb, evm
 iie. Meriel Caletta
    wb, evm
 ie. Lady Ewyllys
    wb, evm
 iei. Tywysog Emhyr
    wb, evm
 iee. Grace Lysanor
    wb, evm
 emä Cambria Ballerina
     rn, 131 cm, wb
 ei. Diemwnt Morfiliwr
      wb, evm
 eii. Yestin Mordwywr
    wb, evm
 eie. Llygad Diemwnt
    wb, evm
 ee. Cambria Blossom
    wb, evm
 eei. Cambria Oswallt
    wb, evm
 eee. Derrymhnach Birgit
    wb, evm

Pulla edustaa aivan uusia linjoja!

    Jälkeläiset

Pulla on tarjolla welshponijalostukseen!

12.10.2010 o. Bold Aragorn Dawn (i. Sunrise's Blaze Away), omistaja: shonna, Ashqar WBs
20.08.2011 o. Naoise Dawn (i. Gwalch Nwyff), omistaja: Paraatiponit
21.04.2014 t. Barabell Dawn (i. Cadwalader BER), omistaja: minttu, Hillamäki

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

20.08.2011, päiväkirjamerkintä
H-hetki koitti sitten tänään ja Pulla, aivan päinvastaisesti ensimmäiseen kertaan nähden, päätti yhtäkkiä keskellä päivää alkaa synnyttää ja aikamoisella vauhdilla. Se ei osoittanut koko päivänä mitään hermostumisen merkkejä, toki se oli ihan äärimmilleen paisunut vatsansa kanssa, mutta oli silti todellinen viilipytty, kunnes yhtäkkiä alkoikin tapahtua. Varsa oli suurin piirtein puoliksi ulkona, ennen kuin Pulla edes tajusi käydä maan tasalle! Muut ponit vain katselivat hölmistyneinä ympärillä. Kaikki sujui kuitenkin hyvin ja kivuttomasti, ilman ylimääräistä ähellystä. Ja mitäpä sieltä tulikaan, täydellinen voikko, terve orivarsa! Juuri sitä, mitä salaisesti toivoinkin! Nyt Pulla ja vauva saavat olla rauhassa ja nauttia loppukesän auringosta yhdessä.

20.07.2011, päiväkirjamerkintä
Sekä allekirjoittanut että ponit selvästi rakastavat sitä, että tallilla riittää laidunmaata ja tarhoja vaikka muille jakaa. Nwyff ja Pullakin tutustuivat omaan tahtiinsa toisiinsa aluksi viereisistä tarhoista kuikuillen ja lopulta viettäen aikaa yhteisellä laitumella. Pulla vaikutti jo alkuun pitävän kullanvärisestä hurmuripojasta ja olikin sitä kohtaan hyvin suopea. Eipä sillä, että Pulla mikään introvertti muutenkaan olisi.. Kaksikko vietti muutaman päivän ihan rauhassa yhdessä, ja lopputuloksena Pulla todettiinkin sitten tiineeksi! Mahtavaa! Tiineys on lähtenyt hyvin käyntiin ja Pulla saa koko odotusajan ottaa ihan easysti. Että tulee sitten hyvä ja kaunis varsa..

15.07.2011, päiväkirjamerkintä
Kummallista kyllä, osa tammalaumastamme tuntuu olevan vasta nyt loppukesästä kunnolla kiimassa. Myös Pulla on vähän pihtaillut kevään ja alkukesän, mutta nyt näyttäisi olevan sopiva aika astuttaa se uudelleen. Varsan isäksi olen vähän suunnitellut menestyksekästä kilpauraansa kohta lopettelevaa, omistamaani Julin kasvattia Nwyffiä. Yksi tammahan meillä on jo samasta oriista tiineenä, mutta olisin utelias näkemään, millaisen varsan Pulla tuottaisi samasta oriista sen upeaakin upeamman esikoisen jälkeen. Lisäksi tässä olisi tarjolla mahtava värilisä, nimittäin ruunivoikko! Ei auta, kuin laittaa homma aluilleen ja tutustuttaa ponit toisiinsa!

01.04.2011, päiväkirjamerkintä
Koko talvikauden Pulla kierteli ahkerasti kisoissa muiden ponien mukana ja vieläpä ihan mukavasti menestyen! Eipä se mikään absoluuttisen varma rusettihai ollut, mutta teki suhteellisen tasaisia suorituksia ja hyvinä päivinä, jolloin kaikki meni omalta osalta suhteen ja luokan muiden ratsukoiden osalta todellisen mönkään, olivat sijoitukset ja jopa voitot varmoja. Epäonnistumisia seurasivat aina myös onnistumiset ja vaikutti tammallakin olevan joskus jopa ihan hauskaa, vaikka se aivan varmasti olisi mieluummin kirmaillut vapaana ympäri kisapaikkoja uusiin ponituttavuuksiin tutustuen, kuin kuskinsa kanssa lämmittelyssä nyhräten. Kevättä kohden kilpailemista on kuitenkin vähennetty ja nyt se saa Pullan osalta jäädä kokonaan. Sillä on takanaan hieno ura, jota ei tarvitse enää jatkaa, vaan tamma pääsee taas siihen toimeen, johon sitä suunnittelin: siitostammaksi!

25.11.2010, päiväkirjamerkintä
Vaikka alkuun toisin ajattelinkin, ei Pullan mammaloma päässyt venymään mitenkään liian pitkäksi. Oikeastaan se jäi siinä mielessä kokonaan pitämättä, että jo parin päivän päästä varsomisesta otin Pullan takaisin ohjasajettavaksi ja juoksutettavaksi. Kevyesti tietenkin ja vain lyhyissä pätkissä, mutta mikäpä siinä, kun varsan ruokailujen välissä jotain pientä puuhasteli. Siitä sitten siirryttiin yllättävän ripeällä tahdilla selkäänkin, varsa tietenkin aina mukana palloillen. Ja tamma on kehittynyt jopa ihan kivaksi ratsuksi, se on hyvin energinen ja iloinen vipeltäjä, vaikka teini-iän taistelut muuta ennustivatkin! Nyt alkutalvesta Pulla on päässyt kilpailuihinkin ja hyvällä menestyksellä. Tämä tahti toivottavasti jatkuu ensi kesään asti!

12.10.2010, päiväkirjamerkintä
Iik, Pulla varsoi tänään! Ja millaisen varsan, pienen ja terveen, tumman oriin! Ja sietikin olla terve varsa kaiken sen ähellyksen jälkeen, Pulla oli koko päivän todella huonona ja vauhkona, sekoili vaan ympäriinsä ja vaikutti jopa olevan todella kipeä, milteipä ähkyinen. Allekirjoittanut kerkesi jo huolestua, että nyt syntyy kuollut varsa ja kaikki on ollut turhaa, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin: kaikki säilyivät hengissä ja eläinlääkärin avustuksella saatiin tuo pikkuprinssikin maailmaan. Varsa ilmeisesti yritti syntyä aivan nurinperin ja oli myllännyt sitten koko päivän kohdussa parempaa asentoa, mikä ensikertalaista synnyttäjää tietenkin hermostutti ja säikytti. Pulla oli kyllä silminnähden helpottuneen oloinen, kun uuvuttavan ähellyksen jälkeen se pääsi tutustumaan omaan varsaansa lähemmin. Voi sitä hörinän ja pörinän määrää! Nyt saavat sekä tamma että varsa ottaa lunkisti vähän aikaa!

10.10.2010, päiväkirjamerkintä
Vaikka Pulla astutettiin poikkeuksellisen nuorena - tapanani ei ole yleisesti varsottaa keskenkasvuisia, mutta tämä tarjous oli liian hyvä ohitettavaksi - on tiineys sujunut hyvin ja hormonit ilmeisesti tekevät tehtäväänsä joiltain osin. Kapinahenkinen Pulla on hieman pehmeämpi käsitellä ja sen kanssa on tässä tiineyden edetessä edistytty myös monissa muissa jutuissa. Se antaa nyt helpommin periksi ja on valmiimpi kompromisseihin. Toisaalta se myös tuntee suurta tarvetta laumaansa kohtaan, eikä kestä esimerkiksi sekuntiakaan tallissa yksin. Mutta ymmärtäähän sen, että muiden ponien tuki on sille nyt tärkeää.
Tänään vietettiin kuitenkin ihan iloisissa merkeissä Pullan nelivuotissynttäreitä. Alkuun kävin juoksuttamassa sitä kentällä ja sitten se sai herkutella erityisen muhkealla porkkanakakulla - syöjiähän on periaatteessa kaksi! Pötsi on Pullalla jo todella iso, eikä ainoastaan synttäriherkkujen takia. Kohta varmaan tapahtuu!

25.09.2010, päiväkirjamerkintä
Valitettavasti kaikki ei ole Pullaksi nimetyn pikkuprinsessamme sujunut kuin ruusuilla tanssien, sillä kipakka mamma piti pitkään huolen, ettei kellään ollut asiaa sen esikoisen lähelle ja se reagoi varsin kärkkäästi kaikkiin lähestymisyrityksiin. Pulla kasvoi siis vähän pellossa ja nyt vanhemmalla iällä, kun pitäisi alkaa vähän ratsukoulutustakin ja sen sellaista miettimään, ovat sukset menneet ponin ja käsittelijän kanssa monta kertaa ristiin, kun tasapainoista, luottamuksellista suhdetta ei ole vielä syntynyt eikä teini-ikäinen ponineiti ole oikein tottunut käsittelyyn tai siihen, että ihminen onkin pomo. Se kun kerkesi varsana niin tottua siihen, että sen oma emä on maailman napa, joka raivaa tyttärelleen aina tietä.

No, hätäkös tässä, sillä minulle tarjoutui nyt ainutlaatuinen tilaisuus käyttää jalostukseen upeaakin upeampaa, valkoista satuponia Sunrise's Blaze Awayta. Koska muilla poneilla on nyt muut jutut mielessä, nuorikot aloittelevat kilpauraansa ja vanhemmat tähtäävät laatiksiin, ne eivät voi pyöräyttää varsaa ihan missä välissä tahansa. Toisin kuin Pulla, jonka ratsukoulutus junnaa aloillaan ja jolle varsa ja sen tuoma lisäaika kypsyä tekisivät todella terää! Eipä sillä, etteikö tämä yhdistelmä olisi myös suvullisesti täyttä timanttia, mutta se sopii myös muilta osin täydellisesti kuvioihin. Pulla lähteekin vielä tänä iltana moikkaamaan Blaze Awayta Cillan luokse Trystaniin ja toivottavasti palaa muutaman päivän kuluttua onnistuneen astutuksen jälkeen!

20.09.2010, päiväkirjamerkintä
Rukouksiini on vastattu! Kiitos, ponien jumalat, varsojen sukupuolista päättävät ylhäiset voimat! Ballerina varsoi tänään täysin ongelmitta terveen ja todella suloisen tammavarsan, joka ehdottomasti jää meille kotiin kasvamaan ja vaikuttamaan tulevaisuudessa omaan jalostukseeni! Pikku prinsessa on täydellinen sekoitus vanhempiaan, sillä on emänsä väritys ja selkeä feminiinisyys, mutta isänsä pehmeä ulkomuoto ja pää. Siinä missä Ballerina on varsin teräväpiirteinen pärstästään, on sen pikkuinen varsa selvästi ponimaisempi ja tietyllä tapaa pehmeämpi ulkonäöltään. Pirpanalle pitää enää keksiä sopiva nimi ja sitten voinkin julistaa sen olemassaoloa kanssakasvattajille yötä päivää! Tästä tulee vielä jotain hienoa!

13.09.2010, päiväkirjamerkintä
Allekirjoittaneen orastava B-ponijalostus saa nyt todellisen sysäyksen käynnistymiseen: itse maahantuomani kuvankaunis Ballerina-tamma on jo pitkällä tiineydessään, eikä varsan syntymään kestä varmastikaan enää kauaa. Isäksi varsalle valikoitui aivan uskomattoman sympaattinen ja korrektin rakenteen omaava skottilainen B-poniori, jonka itse asiassa myöhemmin ostin ja joka myös jonkin ajan kuluttua saapuu tallillemme. Saa nähdä, kumpi ehtii ensin, isä vai varsa Paraatiponeihin.. Ballerinasta todella toivoisin itselleni tammavarsaa ja uhrilahjat ja muut rituaalit ponien jumalille onkin jo aikoja sitten pidetty. Nyt enää odotellaan, vaikka se kamalinta tässä touhussa onkin!

    Kilpailut

Pullalla kilpaillaan pääpainoisesti villeissä kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 42 kpl (26 este, 16 koulu)

20.10.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/37
17.12.10, villit estekilpailut, 70 cm : 01/06
16.12.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/06
15.12.10, villit estekilpailut, 70 cm : 01/06
14.12.10, villit estekilpailut, 70 cm : 01/06
13.12.10, villit estekilpailut, 70 cm : 01/06
12.12.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/06
08.12.10, villit estekilpailut, 70 cm : 04/19
06.12.10, villit estekilpailut, 70 cm : 04/19
05.12.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/19
04.12.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/19
24.11.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/16
22.11.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/15
20.11.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/15
14.01.11, villit estekilpailut, 70 cm : 02/08
08.02.11, villit estekilpailut, 60 cm : 03/10
16.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 03/09
18.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/09
20.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/09
22.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 01/09
17.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 01/09
12.01.11, ERJ, 80 cm : 03/35
12.01.11, ERJ, 90 cm : 01/27
13.01.11, ERJ, 80 cm : 01/35
04.03.11, ERJ, 80 cm : 03/40
05.03.11, ERJ, 80 cm : 03/40

20.12.10, villit koulukilpailut, heC : 01/06
08.12.10, villit koulukilpailut, heC : 04/19
01.12.10, villit koulukilpailut, heC : 04/19
26.11.10, villit koulukilpailut, heC : 03/17
18.11.10, villit koulukilpailut, heC : 03/14
22.02.11, villit koulukilpailut, heC : 03/09

24.02.11, KRJ, heB : 03/40
25.02.11, KRJ, heB : 03/40
27.02.11, KRJ, heC : 03/50
28.02.11, KRJ, heC : 04/50
10.03.11, KRJ, heB : 04/50
03.03.11, KRJ, heB : 04/40
04.03.11, KRJ, heB : 05/40
07.03.11, KRJ, heB : 01/40
05.03.11, KRJ, heB : 03/30
04.03.11, KRJ, heB : 06/40

 

Balladwr Dawn on virtuaalihevonen.
Kaiken materiaalin © dani 2014, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!