otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Gwen Awena VH11-022-0061

Kuollut 01.12.2013

        

  Virallinen nimi   Gwen Awena   Säkäkorkeus   133 cm
  Lempinimi   Awena   Syntynyt   02.12.2009, VHKR
  Rotu   Welshponi (sektio B)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Voikko   Kasvattaja   Gwen Ponies
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 90 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 2 + 6,5 + 8 + 20 + 5 = 41,5p. 30.11.2011

    Taustaa

Awena on tallin ensimmäinen welshponien B-sektiota edustava poni - eikä muuten yhtään hassumpi sellainen! Tamma on Gwen Poniesista tilauksena tänne meille ruinattu allekirjoittaneen oma joululahja itselleen, ja pidän sitä vanhempiensa jälkeläisenä erityisen onnistuneena. Kuinka monella muulla on Awenan kaltainen, supersuloinen ja persoonallinen poni, jonka molemmat vanhemmat ovat varsan tapaan silmiä hiveleviä voikkoja? Karvapeitteensä saralta tamma on tosin harmillisesti tullut enemmän emäänsä, se ei isänsä kaltainen puhdas kultainen voikko, vaan likaisemman sävyinen harmaaharja - voikko toki silti, ja voikkoja varsoja ajatellen mainio periyttäjä ;)

Awenan ja muutaman muun tamman myötä on tarkoitus jossain vaiheessa aloittaa myös se B-ponien pienimuotoinen kasvatus, mutta sitä ennen saa tämäkin vintiö rauhassa kasvaa ja kerätä kilpailukokemusta, sekä toivottavasti myös niitä himoittuja puolestaan puhuvia tuloksia - aika ei kyllä voi Paraatiponien rauhaisilla tiloilla tule loppumaan, allekirjoittaneen kilpailumatkoihin hupenevista rahasäästöistä mitään sitten puhumatta..

    Luonnekuvaus

Awena on kovin hauska pieni poni. Se on alati korvat pystyssä ja sieraimet suurina valmiina hörisemään tai ampaisemaan kiitolaukkaspurtille kaverin kanssa - älyllä ei tosin tätä tammaa ole pilattu, vaan se voi joskus koettaa leikittää hoitajaansakin tuuppimalla tätä mukamas vihaisesti tai laitumella juosten päin ja väistämällä täpärästi ohi. Sellaiseen tilanteeseen ensikertaa joutuessaan oli, myönnettäköön, allekirjoittanutkin aikalailla pskat housussa, mutta koskaan Awena ei ole satuttanut tahallisesti ketään. Sen temppuillessa sitä tulee torua kovasti ja olla lähtemättä mukaan, sillä se ei olisi kovin terveellistä - tällä ponilla kun on tuota mahaa jonkin verran..

Hoitaessa Awena on iloisella tuulella, sillä onhan otus kovin seurallinen - jee, leikkikavereita tai vähintäänkin juttuseuraa omaan karsinaan! Se tunkee karsinan ovelle sieraimet hörisemisestä suurina tervehtimään jokaista sen karsinaan eksyvää ja on aina yhtä iloinen huomatessaan tulijan kantavan harjapakkia mukanaan.
Awena on yksi tallin äänekkäimpiä tammoja - siinä missä muut lähinnä hirnuvat ruokakärryn kolinan kuullessaan, hörisee tämä tyttö kaikille tervehdykseksi ja hirnuu muille hevosille tylsistyessään. Hoitaja saa myös aina osansa iloisen kiihkeästä hörinävyörystä, ja voi otus kiekaista vielä hirnuntansa tämän peräänkin - ja se on todella suloista ja nostaa kyllä itsetuntoa ;)

Harjaamisesta Awena-tyttö pitää, mutta valitettavasti sillä on usein ongelmia aloillaan seisomisen kanssa - se kyttää kiltisti ja tyytyväisen tarkkaavaisesti, kun hoitaja kaivaa harjoja pakista, mutta heti harjan koettaessa koskettaa sen karvaa, väistääkin mokoma pirulauta ja voi lähteä energiaansa purkaen kiertämään karsinaansa ympäri. Otus tuleekin miltei aina sitoa ensimmäisillä hoitokerroilla kiinni ja lopulta se kyllä hoksaa, kenen kanssa saa pyöriä, vai kuka hakee saman tien narun ja lopettaa hölmöilyn alkuunsa - ja seisoo nätisti ilman kiinnisitomista.

Kosketusherkkä poni Awena ei ole koskaan ollut, eikä sillä ole mitään negatiivista sanottavaa edes pään- tai kainaloiden harjaamisesta. Kova kumisualla rapsuttelu on pienen likaisen kultaisen värisen ponin mielestä mukavaa ja se rentoutuu joskus todelliseksi räsynukeksi oikeasta kohdasta harjaavan hoitajan käsittelyssä.
Kaviotaan tamma ei aina ensimmäisellä pyynnöllä nostaa, sillä sen mieli voi harhailla jossain aivan muualla ja todellisuuteen palaaminen tunnetusti kestää jonkin aikaa. Kavionsa tamma nostaa korkealle, oikein vetää ne etujalkansa kainaloihin, joten kannattaa tarttua kavioon melko aikaisessa vaiheessa. Kengittäjän luona Awena käyttäytyy aivan yhtä hyvin kuin normaalisti hoidettaessakin, eikä edes eläinlääkäri saa sen iloista mieltä vapisemaan - taivutukset ovat siitä jopa mukavia, kun niitä jalkoja saa taas nostella kainaloon asti ihan pyynnöstä! Tästä tamma lieneekin oman tyylinsä kavioiden nostoon kehittänyt.

Pesulle Awena tulee enemmän kuin mielellään, sillä kaikki vähänkin arjesta poikkeava on sen mielestä hyvin eksoottista - japanilaisefekti! Hoitaja saa vaan pitää varansa, kas kun tamma riehaantuu yleensä läikyttelemään ja polskimaan vedessä, sekä tarttumalla hampaillaan letkuun ja ravistellen sitä - ei toivoakaan, että hoitaja pysyisi itse täysin kuivana! Awenaa saa toki torua ja joskus se auttaakin, mutta kovin kauaa ei se vain jaksa seistä aloillaan - on se vesi kuitenkin niin kivaa ;)

Varustaessa Awena seisoo yleensä kummallisen rauhallisesti, ottaen huomioon sen normaalin energia-asteen - tamma tietää pääsevänsä liikkumaan, joten miksi ihmeessä sen pitäisi hidastaa varustamista, kun liikkuminen on kuitenkin niin mahdottoman kivaa, että karsinassakin pitää lähes paikoillaan kävellä? Ratsastuskouluista tuttua pullistelua tamma kuitenkin tykkää harrastaa, oli ratsastus kuinka kivaa tahansa, satulavyön kiristys ei ole..

Ratsastaessa Awena on tuhottoman reipas ja siksi se onkin niin miellyttävä ratsastaa - vaikka se olisi alkutunnista kuinka kankea, tai jalkojensa koordinaatiosta kujalla, ei sitä tarvitse koskaan patistaa eteenpäin, vaan ratsastaja voi rauhassa keskittyä olennaiseen - eli tamman taivutteluun ja notkistamiseen, sekä ratsastajan omaan, järkähtämättömään istuntaan. Muistutti Awena nimittäin kuinka paljon turvonnut ilmapalloa tahansa, on se kaikesta huolimatta hyvin herkkä, eikä kestä suusta repimistä tai kylkien paukuttelua alkuunkaan.

Mikäli ratsastaja osaa suorittaa tehtävänsä asiallisesti, muodostuu Awenasta todella mukava pikkuinen ratsu, joka kulkee mielellään pyöreässä ja hyvässä muodossa ahkeran verryttelyn seurauksena - tamman saaminen parempaan työskentelymuotoon ja vireystilaan vie aikansa, muttei sitten toisaalta sillä ole mitään halua lopettaa sitä hyvää menoa. Kouluratsuna tamma on hyvä ja herkkä, mutta se kaipaa selkäänsä jotain hieman muuta, kuin kaksijalkaisen, joka vain komentelee ja oikaisee ponin virheitä - tamma tarvitsee satulaansa kaverin, joka ei unohda kehua lapsenmielistä karvakasaa, oli onnistunut asia kuinka pieni tahansa.

Esteitä hypätessä Awenan huolellinen verryttely on vielä tärkeämpää kuin sileällä suoritettavia treenejä ajatellen, omasta kankeudestaan tamma menee nimittäin helposti epävarmaksi eikä suostu hyppäämään edes pikkuisia esteitä laisinkaan. Patistamalla sitä ei saa yhdenkään esteen yli, vaan kaiken pitää tapahtua ratsukon yhdessä laatimilla ehdoilla ja hyvässä hengessä - tamma on siitä vähän kurja, vain muutaman ihmisen ratsu kaikessa sydämellisyydessäänkin. Ratsukon kemioiden kohdatessa kehkeytyy Awenasta kuitenkin reipas ja hyvä hyppääjä, jolta löytyy kyllä pomppua ja tykinkuulamaisuutta vaikka jokaiselle esteelle - sen hyppytyyli ei ole ehkä maailman paras sen kerätessä vähän liikaa kierroksia, mutta kyllä se esteen kuin esteen yli pomppaa ratsastajan sopivasti kannustaessa.

    Suku

 isä Ch MW Chosen Legacy
    VWY-II, KTK-II, YLA3, wb
 ii. VIR MVA Ch Grenadier Weet
    KTK-II, wb
 iii. Wee Shanco
    wb, evm
 iie. Sarunau Emily
    wb, evm
 ie. VIR MVA Ch Sandet Diamant SW
    KTK-II, VWY-III, wb
 iei. Brightlight Sahara
    wb, evm
 iee. Solsidans Mageina
    wb, evm
 emä Eryl Sonata
     wb
 ei. Rrowen Berwynfa
      YLA1, ERJ-I, KRJ-I, VWY-II, wb
 eii. Rhewydd Stan
    wb, evm
 eie. Bryn Shaundi
    wb, evm
 ee. Mairwen Enfys
    VWY-III, YLA3, wb
 eei. Aneirin Caradog
    wb, evm
 eee. Gwenfrewi
    wb, evm

Awena polveutuu todella kivasta ja upeasti menestyneestä suvusta, joka harmittavasti on melkoisen yleinen. Sen isovanhemmat ovat jo paljon jälkeläisiä jättäneitä, mutta Awena on silti onnistunut olemaan kummankin vanhempansa esikoinen, joten se on vielä toistaiseksi suvullisesti ainoa laatuaan. Tamma on myös perinyt aivan iki-ihanan voikkovärityksensä kummaltakin vanhemmaltaan, tuplavoikko olisi ollut aivan unelma, mutta on Awena valloittava näinkin!

    Jälkeläiset

Awena on tarjolla welshponijalostukseen!

12.05.2010 t. Awatif Fajr Dawn (i. Farr Clavdio), omistaja: Tuulia, Nur Arabians
15.05.2012 t. Athena Dawn (i. Aelwen Haleth), omistaja: Christa W.

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

Kouluvalmennus marraskuussa 2010, valmentajana Kemiina
"Valmennus pidettiin Awenalle ja Danille tänään kouluratsastuksen merkeissä, jossa tavoitteena oli saada poni kuin ratsastajakin erittäin rennoksi sekä herkäksi. Mitään kovin vaikeaa pohkeenväistöjän, volttien eikä laukanvaihtojen lisäksi tehty vaan enemmän tutkittiin itseään valmennuksen aikana.

Alussa poni oli hieman jäykkä ja sen oli vaikea keskittyä siihen olennaiseen, mitä siltä haettiin. Danilla itsellään puolestaan ei heti ryhti ollut kohdillaan, mutta muistutuksien jälkeen selkä suoristui ja oikea akseli löytyi. Harjoitusten jälkeen alkoi poni olemaan erittäin rento sekä yhteistyöhaluinen ratsastajan kanssa, ja ehdottomasti kymmenen pistettä ja papukaijan merkin annan molempien kuuliaisuudesta: yhteistyö sujui loppua kohden saumattomasti ja irtosihan sieltä erittäin kaunis, rento raviaskelkin! Jatkakaa ehdottomasti samaan malliin ja muistakaa välillä myös rentoutua helppojen harjoituksien kuin maastolenkkienkien kera."

Estevalmennus marraskuussa 2010, valmentajana Jenna
"Awenan, tuon alkuun pökkelömäisesti liikkuneen tamman, kanssa treenailtiin kaarevilla urilla olevia esteitä, jotka itsessään ei ollut haastavia. Dani ohjasi tammaa vakaasti sekä kolmikaarisella että ympyrällä. Awena hyppäsi esteet hyvin, vaikka osa olikin hankalasti tiukemmissa kaarteissa kuin suurin osa esteistä. Pari alastuloa ei mennyt ihan nappiin, mutta ennen seuraavaa estettä poni oli jälleen kuolaimella ja valmis uuteen hyppyyn, kuin aiempaa epäonnistumista ei olisi edes ollut."

Estevalmennus marraskuussa 2010, valmentajana Jenna
"Awenan valmennus painottui lähinnä puomityöskentelyyn, jossa ponin koordinaatio paranisi. Puomeja oli pitkin maneesia laitettu erilaisille urille, kuten kiemuralle ja ympyrälle, 3-5 puomin sarjoihin. Alkuun Awena oli hukassa jalkojensa kanssa ja kuultiinkin kolinaa, mutta kerta kerralta sujui paremmin. Loppu päässä nostin osan puomeista 30cm korkeiksi pystyiksi, jotka sujuivat hyvin."

02.10.2010, estevalmennus
Tämänpäiväinen estevalmennus oli todellinen tehotreeni - vauhtia ja tiukkoja käännöksiä riitti ja ratsukon kumpikin osapuoli sai todella pistää parastaan ja itsestään kaiken likoon. Alkutunnista lähtien tahti oli reipas ja valmentaja vaativa, ja miltei kaikki tehtävät suoritettiin laukassa - huomaa kyllä, että tällä kertaa opettajana oli oikea esteratsastuksen ammattilainen, sillä laukkaa korostettiin askellajina ja alkuun saimmekin työstää sopivan tahdin ja varmuuden löytymistä muun muassa todella tiukoilla laukkaympyröillä ja tempon vaihteluilla. Tunnin antiin kuuluivat myös muun muassa melko pitkät innarisarjat, joista alkuun ajattelin, ettemme mitenkään voi selvitä niistä Awenan kanssa ehjin nahoin - vaan kumma kyllä toistoilla ja tarkkuudella sopiva tahti ja jaksaminen saatiin ylläpidettyä koko harjoituksen ajan. Tunti jatkui raskaana ja lopuksi oli pakko lähteä maastoon kävelemään höyryävää ponia kuivaksi - ja kyllä maistui tammalle vesi, kunhan talliin asti päästiin.

28.08.2010, estevalmennus
Pitkästä aikaa oli Awenan aika päätyä jälleen valmentajien koulittavaksi. Tällä kertaa oli vuorossa estevalmennus, joka sujui yllättävän hyvin. Viime aikoina tamma on tuntunut jotenkin hyvin kankealta ja sen hyppytyyli on muistuttanut sukeltavaa silkkiuikkua kalasaaliin perässä, mutta tänään se tuntui taas olevan vireessä ja liike sekä hypyt suuntautuivat enemmän ylös- kuin pelkästään eteenpäin. Hyvä duuni vaati kuitenkin alkuun pitkän ja huolellisen alkuverryttelyn, jossa Awenaa taivuteltiin ja aseteltiin reilulla kädellä reipasta eteen ajoa unohtamatta. Ensi kosketus puomeihin otettiin ravakavaleteilla, jotka saivat Awenan hakemaan tasapainoaan ja raamiaan ylityksiin. Siitä olikin sitten luontevaa jatkaa haasteellisimpiin harjoituksiin, joista tamma suoriutui kunnialla ja kehuja riitti niin allekirjoittaneelta kuin valmentajaltakin!

12.05.2010, päiväkirjamerkintä
Whii, nyt se sitten tapahtui - Awenan esikoinen saatiin maailmaan! Tamma varsoi tänään aamupäivästä karsinassaan ja varsa osoittautui aivan ihanaksi, vaaleaksi tammaksi. Synnytys sujui hyvin siitä huolimatta, että mamma oli ensikertalainen ja varsa todellakin hyvin iso - no, täysiveri-isä selittänee tämän ja tulevaisuudessahan varsa tullaan rekisteröimään part brediksi, mutta piru vie, ensi näkemältä sitä olisi voinut kutsua ties millaiseksi puoliveriseksi erityisesti piskuisen emänsä rinnalla. Kumpikin voi hyvin ja pääsevät vielä tänään myöhemmin jaloittelemaan lämpimään iltapäivän aurinkoon. Meikäläisestä tuntuu, että varsinkin Awenan tulee päästä jaloittelemaan.

20.04.2010, kouluvalmennus
Tamman kanssa on viime aikoina tapahtunut hyvin paljon erilaisia asioita, joiden aiheuttama väsymys ja hämmästys purkautuivat tämän päivän koulutreeneissä - Awena on jaksanut opetella todella paljon uusia asioita viime aikoina, se on suorastaan kehittynyt silmissä, liikkuu varmemmin ja tasapainoisemmin, on hypännyt kuskin kanssa ensimmäiset esteensä ja tässä kuussa se jopa astutettiin ensimmäisen kerran nuoresta iästään huolimatta, joten ei toisaalta ole ihme, että hormoonit voivat hyrrätä hieman epätasaisesti. Se tuntui alusta asti jotenkin hankalalta ja huonolta, vaikkei varsinaisesti laittanutkaan vastaan - se vain reagoi hyvin hitaasti, itselleen epätyypillisellä viiveellä ja oli kovin ponneton. Innostusta ja mielenkiintoa ei saatu heräteltyä edes puomiharjoitusten avulla, itse asiassa se tuntui suhtautuvan niihin jopa hieman jännittäen. Lisäharjoiteltavaa löytyy siis paljon, mutta toistaiseksi tamma saa nyt ottaa ihan lunkisti. Allekirjoittanutkin sai hieman noottia, pitäisi kuulemma ohjata ja ohjeistaa nuorta ponia paremmin ja suurella varmuudella. Opiksi otetaan ja ensi kerralla sitten loistetaan.

04.04.2010, kouluvalmennus
Nuori Awena pääsi tänään osallistumaan elämänsä ensimmäiselle kouluvalmennukselle! Sille itselleen tilanne ei tietenkään aiheuttanut minkäänlaista ylimääräistä stressiä tai jännitystä, kas kun se on jo tottunut kulkemaan ja harjoittelemaan maneesissa yksin ratsastajansa kanssa, mutta meikäläisellä oli selässä hieno fiilis. On aina mukavaa, kun pääsee ensikerran näyttämään itse koulutetun, nuoren ponin taitoja ihmiselle, jolla on vaativa maku ja kriittinen silmä. Ja Awena toteutti allekirjoittaneen salaisen toiveen hienosti - se kulki moitteettomasti ja pysyi hyvin kuulolla! Eipä me mitään ihmeellisyyksiä kyllä harjoiteltukaan, mutta se keskittyi olennaiseen, kuunteli ja yritti parhaansa. Alkuun tehtiin melko pitkää, jumppamaista verkkaa, jota seurasivat sitten vaativammat jutut ja kokonaan uusien asioiden opettelu - tiukempiin kurveihin mahtuminen, asettuminen kauemmaksi aikaa kuin pariksi sekunniksi ja suoristuminen. Oikein hieno kaveri tämä Awena kyllä on, riman voi huoletta asettaa korkealle!

20.01.2010, päiväkirjamerkintä
Awena on sopeutunut mainiosti uuteen kotiinsa ja on tässä keskitalven aikaan rellestänyt riehakkaasti muiden nuorten kanssa lumihangissa. Tamma on kasvanut suorastaan silmissä, sillä laumaelämä pihatossa ja alituinen liikkuminen, mahdollisimman nopeassa tempossa tietenkin mitä kummallisimmilla teillä, on kasvattanut sen lihaksistoa ja vähentänyt ylimääräisen läskin määrää - jos nyt sanoa sopii, niin timmi paketti tästä vielä tulee, kunhan talvikarva jossain vaiheessa kevättä irtoaa. Samaan syssyyn olisikin hyvä aloittaa muun muassa ratsukoulutus, mutta toistaiseksi on tyydytty vain varusteiden omatoimiseen tutkiskeluun, kuolaimiin sekä ajoon maneesissa - näillä keleillä en todellakaan lähde liukastelemaan kärryillä maastoon! Hyvää kuitenkin siis kuuluu, elämänasenne on vielä iloinen ja halua oppimiseen riittää!

15.12.2009, päiväkirjamerkintä
Paraatiponeihin on näin joulun alla saapunut uusi poni - allekirjoittaneen itse itselleen joululahjaksi hommaama, supersuloinen ja aivan mielettömän värityksen omaava Awena-tyttö. Se on B-poni parhaimmillaan, nuori, innokas ja sosiaalinen, sekä se polveutuu aivan superista suvusta ja kirsikkana kakun päällä on sen iki-ihana voikkoväritys. Tästä toivottavasti saan joskus tulevaisuudessa tehtailtua itselleni enemmänkin voikkoja poneja, joskin suku on melko yleinen ja vaatii siksi hieman silmälläpitoa ja kontrollia, mutta muita esteitä ei Awenan jalostuskäytölle pitäisi olla. Kunhan tämä kasvaa, niin hieno siitä tulee!

    Kilpailut

Awenalla kilpaillaan pääpainoisesti VRLn alaisten jaosten kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 42 kpl (28 este, 14 koulu)

15.05.10, villit estekilpailut, 70 cm : 04/17
18.05.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/17
19.05.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/17
22.05.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/20
30.05.10, villit estekilpailut, 60 cm : 01/35
27.05.10, villit estekilpailut, 60 cm : 02/28
27.05.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/15
29.05.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/15
10.06.10, villit estekilpailut, 70 cm : 01/14
12.06.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/14
13.06.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/14
15.06.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/14
26.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 03/26
27.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/26
02.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/26
02.07.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/24
03.07.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/24
04.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 03/26
04.07.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/24
05.07.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/24
08.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 05/39
04.07.10, villit estekilpailut, 90 cm : 04/51
13.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 05/61
13.07.10, villit estekilpailut, 90 cm : 06/59
14.07.10, villit estekilpailut, 70 cm : 04/63
18.08.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/50
19.08.10, villit estekilpailut, 80 cm : 05/48
19.08.10, villit estekilpailut, 90 cm : 07/50
26.05.10, villit koulukilpailut, heA : 01/15
29.05.10, villit koulukilpailut, heA : 02/15
04.06.10, villit koulukilpailut, heA : 02/15
12.06.10, villit koulukilpailut, heA : 05/58
12.06.10, villit koulukilpailut, heA : 03/26
30.06.10, villit koulukilpailut, heC : 04/45
10.06.10, villit koulukilpailut, heA : 02/45
14.07.10, villit koulukilpailut, heB : 01/30
15.07.10, villit koulukilpailut, heA : 01/30
16.07.10, villit koulukilpailut, heA : 03/30
21.07.10, villit koulukilpailut, KNS : 03/34
22.07.10, villit koulukilpailut, KNS : 05/34
22.07.10, villit koulukilpailut, heB : 07/71

08.09.10, KRJ, heB : 04/50

 

Gwen Awena on virtuaalihevonen.
Kuvat ovat käytössä kuvaajan luvalla - ei toivonut nimeään mainittavan!
Kaiken muun materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!