otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Arnemetia Dawn VH11-024-0091

Kuollut 27.04.2014

  

  Virallinen nimi   Arnemetia Dawn   Säkäkorkeus   122 cm
  Lempinimi   Mette   Syntynyt   15.04.2010, VHKR
  Rotu   Welsh mountainponi   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikonkimo   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heB, 80 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: KTK-II, 18 + 17 + 18 + 18 = 71 p. 23.12.2012
                    - ryhdikäs, hyvä rotu- ja sukupuolileima
                    - pitkä kaula, tiivis runko, hyväsentoiset jalat
                    - kaunis tamma, hieman pitkä runko, hieman kiverä kinner
                    - suurilinjainen sopusuhtainen runko

                    VWY-II, 7,5 + 7 + 8 + 21,5 + 5 = 49p. Tilaisuuden paras poni! 25.08.2013

4-vuotias 15.07.2010

    Taustaa

Arnemetia on kauniin emänsä iso- ja luupäinen esikoinen ja meille kotiin jäävä tammalinjan jatkaja. Vähemmän viehkeästä persoonastaan huolimatta on se todella rakastettava pieni otus, joka on kunnostautunut vanhempiensa jalanjäljissä loistavasti monipuolisesti kilpailuissa - kouluvääntäjän sitkeyden se on saanut emältään ja pienet puomirakennelmatkin ylittyvät isän ansiosta jotenkuten. Vielä kun se ansioituisi myös näyttelyissä emänsä kaltaisella tavalla, niin olisin enemmän kuin tyytyväinen! Suvullisesti Arnemetia on myös hieno yksilö, joskin sen suku on melko yleinen - täytyy ahkerasti jaksaa kasvattaa niitä omaa muutamaa tuontilinjaa, niin tämäkin tamma pääsee jatkamaan sukuaan.

    Luonnekuvaus

Arnemetia on jokseenkin muulimainen otus. Se osaa olla välillä hyvinkin omapäinen ja jos sitä ei jokin asia kiinnosta, se kieltäytyy toimimasta täysin. Asiat tehdään joko tamman tavalla, sen hyväksymällä tavalla, tai sitten niitä ei tehdä ollenkaan ja tarpeen vaatiessa elukka heittäytyy hyvinkin marttyyrimaiseksi mieltään osoittaessaan. Silti Mette on onnistunut sulattamaan omistajansa sydämen täysin - syytä ihastumiseen voidaan etsiä tamman persoonaa niin kovin kuvaavasta, luupäisestä ulkonäöstä tai siitä faktasta, että Mette on aivan kuin allekirjoittanut nuorempana! ;)

Metestä ei kuitenkaan kannata saada väärää kuvaa - se on todella sympaattinen ja usein varsin yhteistyöhaluinenkin kaveri, arkisiin asioihin kun ei oikein ole muuta kuin pari toimivaa toteutustapaa ja tähän ikään mennessä tamma on ehtinyt hyväksyä ne moneen otteeseen. Tarhan portille se tulee kutsusta tuttuja vastaan, hörisee heipat ja kävelee suoraan kainaloon rapsutettavaksi. Se positiivisempi puoli tamman persoonasta rakastaa olla ihmisten huomion keskipisteenä ja palvonnan kohteena.

Taluttaessa tamma ottaa varsin verkkaisesti ja se jolkottelee taluttajansa perässä vaikka jorpakkoon - paitsi keväällä ja kesällä. Mette on yksi pirun ahne mullikka, joka silmänsä mehevään ruohotupsuun iskettyään ei tunne eikä ymmärrä mitään kieltoja, esteitä, riimusta riuhtomista tai karjumista. Tamma on myös pirun vahva ja melko isokokoinen, joten se on tottunut juoksuttamaan keväisin ja kesäisin heikompia taluttajia perässään. Tilanne onneksi rauhoittuu, kunhan ponit pääsevät itse kesälaitumille.

Tallissa Mette on taas yksi rauhallisuuden perikuva jytkyssä olemuksessaan ja sitä saa kuka tahansa paijailla ja hoivata niin kauan kuin sielu sietää, kunhan tamman käsittelyssä otetaan muutamat asiat huomioon. Vaikka se onkin hyvin lapsirakas, se ei voi sietää hännässään roikkumista. Ahneutensa ansiosta sen karsinaa ei myös voi pitää rakosellakaan, tai tamma on hakoteillä kohti rehuvarastoa tai ryntäilemässä tallipihalla pusikosta pusikkoon - Mette katsoo myös todella pahalla silmällä, jos sen ruokiin kosketaan tai sen ruokakuppiin laitetaan vaikka harjoja. Heiniä voi vielä siirtää, mutta kun tamma vetää kauraa, ei sen karsinaan ole asiaa, ellei tahdo saada hampaista käsivarteensa.

Harjaus ja varustaminen sujuvat tämän tamman kohdalla hyvin, vaikkakin sillä on paha tapa nostella takajalkojaan potkua enteillen ilmaan satulavyötä kiristäessä. Ei se ole koskaan ketään potkaissut, mutta ei siitä koskaan voi olla varma. Kaviot tamma nostaa hyvin myös muulloin kuin satulaa kiristäessä, tosin se jättää jalkansa ylhäällä pitämisen hoitajansa tai kengittäjän vastuulle.
Mahdottomuudet alkavat, kun Metteä koetetaan lastata. Se ei ota sitten millään mennäkseen ainakaan yksin kuljetuskoppiin ja kumma kyllä se ei tykkää tepastella ramppia ylös paria askelta enempää edes ruoan perässä. Tamma tulee tapauskohtaisesti kuitenkin houkutella jollain konstilla mahdollisimman pian koppiin - rahisevan kauraämpärin, hyvän matkaseuran tai parhaan kaverinsa Nefertitin perässä - tai se heittää jarrut pohjaan totaalisesti. On siinä ollut ihmisillä ihmettelemistä, kun kilpailupaikoilla Mette on jossain välissä kyllästynyt sitä takapuolesta työntäviin ja riimusta riuhtoviin ihmisiin ja käynyt makuulle rampin eteen. Se on yksi oiva esimerkki tamman jääräpäisyydestä, eikä se valitettavasti ole edes kovin harvinaista.

Ratsastaessa Mette on vähemmän viehättävä. Varsinkin alkuun se tuppaa olemaan niin tahmea, että kuskin tekee mieli lyödä hanskat tiskiin saman tien, mikäli saatavilla ei ole pitkää kouluraippaa ja kannuksia. Mikäli tamma ei ole työskentelytuulella, se maleksii ja laittaa kaikessa vastaan, vaikka sitä kuinka koettaisi motivoida. Kuski saa olla tarkkana, ettei käytä roimasta herättelystä huolimatta siltikään liian kovia tai missään tapauksessa ristiriitaisia apuja, sillä silloin Mette sanoo itsensä irti. Äkäinen pukittelu tai yksinkertaisesti takaliston maahan liimaaminen ja aasimaisesti istuminen ovat tamman tehokkaita keinoja ratsastajaansa vastaan.

Metteä pitää patistaa määrätietoisesti, mutta ei liikaa eikä liian kovaa. Sitä mieluummin pamauttaa pari kertaa reilummin pohkeilla, kun läpsii viisisataa kertaa raipalla. Tammaa on myös hyvä taivutella reippaasti vaikka käynnissä, jos ravi tuntuu töksähtelevältä - Arnemetiaa ei ole tarpeen herätellä laittamalla sitä heti juoksemaan itsensä henkihieveriin. Isopäisenä se on aina tarvinnut kunnon kuolaintuen.
Kultaisen keskitien löytäminen tamman kanssa ei ole helppoa, mutta ratsastajan onnistuessa siitä kehkeytyy kyllä ihan kiva kouluponi. Se ei ole kovin osaava eikä varmastikaan tee yhtään enempää kuin ratsastaja siltä osaa pyytää, mutta se suorittaa tehtäviä näppärästi ja vaatimattomasta ravistaan huolimatta sillä on mitä mainioin laukka ja varmaan ahkerasta pukittelusta seurannut tasapaino. Myös pienillä esteillä Mette on moitteeton elukka ja se vetää hypätessä vähän helpommin eteenpäin - siksi kavaletit ovat hyvä lisä myös kouluharjoitteluun kotosalla.

    Suku

 isä VIR MVA Ch Meredydd Siôn
    KTK-I, VWY-II, YLA3, wm
 ii. Twryrofd Magod
    KTK-III, wm
 iii. Maddog Ardenal
    wm, evm
 iie. Liwyn Flyaway
    wm, evm
 ie. Ch Corrador Casmina
    YLA3, wm
 iei. Briason Ballog
    wm, evm
 iee. Corrador Catherine
    wm, evm
 emä VIR MVA Ch Duciaid Ariannaid
     KTK-III, VWY-II, VWY-C, YLA2, wm
 ei. VIR MVA Ch Adhemar v. 78
      KRJ-III, wm
 eii. Antonio v. 78
    wm, evm
 eie. Verde v. 78
    wm, evm
 ee. VIR MVA Ch Rhosyn Melysfwyd
    KTK-II, wm
 eei. Chwaethus
    wm, evm
 eee. Rhosyn Addawydd
    wm, evm

Metellä on tasan kaksipolvinen, varsin mukava suku - sen isä on hieno Cillan kasvatti, monet kodit kiertänyt estepainotteinen Meredydd Siôn, joka asuu nykyään Aelwenissa. Siôn edustaa suvullisesti uusia linjoja ja se polveutuu kantakirjatusta isästä. Emänpuolen suku on hyvin tunnettua ja lempparini on tietenkin omassa omistuksessani oleva kantakirjattu emä Duciaid Ariannaid. Ariannaidin isä on hyvin tunnettu, KRJ:n laatuarvostelussa palkittu ori Adhemar v. 78, joka on jättänyt monia varsoja ja varsanvarsoja. Näin emälinjaa ylläpitäessä on syytä mainita myös hieno, VIR MVA Ch-arvonimen napannut ja kantakirjattu Rhosyn Melysfwyd -tamma emälinjan päästä. Rhosyn Melysfwyd on aivan upea periyttäjätamma, sillä jokainen sen jälkeläisistä on upeasti palkittu - esikoinen Duciaid Delwyn on YLA2-, VWY-III- sekä VWY-C -palkittu, ainoa orivarsa Duciaid Diffaith on VWY-II-palkittu sekä meikäläisen Ariannaid on menestynyt näyttelyissä.

    Jälkeläiset

Mette on tarjolla welshponijalostukseen!

15.07.2010 t. Aufania Dawn (i. Just A Boy), omistaja: Ionic
01.06.2012 t. Anairë Dawn (i. Greenwich's Mehefin), omistaja: Christa W.
20.09.2013 o. Arianrhod Llew Dawn (i. William Dawn), omistaja: Naomi L, N Sportponies
15.01.2014 o. Seleven Dawn (i. Seamus Dawn), omistaja: Hirnaus

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

23.12.2012, päiväkirjamerkintä
Olin jo aiemmin ilmoittanut Meten joulukuun kantakirjaustilaisuuteen, jossa se tänään esitettiin ja hyväksyttiin kirjoihin kolmannelle palkinnolle! Olin elätellyt toiveita ehkä hieman kirkkaammastakin palkinnosta, onhan Meten isä virtuaalinen muotovaliochampion ja kirjoissa ykkösellä, mutta toisaalta sen oma emä Ariannaid on myös kolmosen tamma ja Meten menestys näyttelyissä on ollut hyvin vaihtelevaa. Realistinen tulos siis, ei siinä mitään. Palkintoa olisi ehkä voinut nostaa menestyksekäs esiintyminen tuomareille paikan päällä, mutta Meten tuntien häikäisevästä poseeraamisesta tai omien parhaiden puolien esittelystä ei ollut tietoakaan. Koko reissu oli varsin hankala, tämä tamma tunnetusti ei tule lastauskoppiin kirveelläkään, ja paikan päällä se osoitti mieltään pitkästä matkasta. Korvat lerpussa se laahusti ja muistutti ravissakin enemmän myyrää kuin mountainponia. No, kantakirjaan päästiin ja se on pääasia!

01.06.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään Mette varsoi toisen varsansa omasta oriistani Mehefinistä. Jälleen se soi meille tamman - täysin itsensä laisen suurimerkkisen ruunikon. Mette onkin emälinjansa tapaan osoittautunut erittäin mukavaksi periyttäjäksi, joten sitä on tietenkin odotettavissa tältä sen uusimmalta tyttöseltäkin. Hyvin pienenä syntyneestä tammasta oltiinkin kiinnostuneita Lai’e Welshissä, joten kaupat lyötiin lukkoon. Vieroitusikään ehdittyään Meten pieni prinsessavauva muuttaa uuteen kotiin toiselle puolelle maapalloa.
Meten aikaisempikin varsa, alkuun meille jäänyt Aufania, on löytänyt uuden kodin toisaalta. Talvella se myytiin Ioniciin, jossa se on osoittautunut hyväksi siitostammaksi. Kyllä se vaan niin on, että laatu näkyy ja jatkuu tammalinjojen kautta, joten ei Metenkään siitoskäyttö näihin kahteen varsaan jää!

28.08.2010, kouluvalmennus
Terävämpi, vaativampi, mutta myös hiljaisempi ratsastustyyli on osoittautunut Meten kanssa hedelmälliseksi, mutta lisää vinkkejä kaivataan. Tänään suuntasimme jälleen kouluvalmennukseen hakemaan tarmokkuutta ja ponnekkuutta menoon. Mette kulkee nätisti ja pehmeänä, mutta varsin matalassa muodossa matalin liikkein. Lisä ryhti ja lennokkuus olisivat enemmän kuin suotavia syksyn koulukilpailuja ajatellen.. Valmennuksessa hyödynnettiin paljon kavaletteja ja puomeja lennokkuuden löytämiseksi ja tätä keinoa on käytettävä vastaisuudessa ahkerasti myös kotona. Myös temponvaihtelut, siirtymiset ja varsinkin erilaiset laukannostot toivat kaivattua vauhdikkuutta Meten menoon ja laukastakin saatiin ympyrätyöskentelyllä työstettyä hieman laadukkaampaa. Tamma vaatii kuskiltaan pitoa ohjista ja raippaa takapäänsä motivaatioksi, mutta kun nämä ovat kunnossa, homma toimii!

15.08.2010, kouluvalmennus
Päädyin hakemaan ongelmiimme apua ulkopuoliselta taholta ja tänään päädyimme Meten kanssa arvostetun koulutuomarin ja -valmentajan silmien alle. Tuttuun tapaansa tamma oli tahmeaakin tahmeampi ja muistutti liikkumiseltaan purkkapalloa - mielellään neljä jalkaa jumissa samassa paikassa. Aivan aluksi allekirjoittaneen ratsastusgeari, kulahtanut poniraippa vaihtui pitkään kouluraippaan ja kannuksetkin vaihdettiin astetta terävämpiin. Napakammat ja varmasti myös käskevämmät avut provosoivat tammaa hyvin, ja vaikka se ei alkanutkaan liitää saman tien passagea, se sentään reagoi jotenkin, eli vakavin ongelma, vastareaktion puute, oli sillä hoideltu. Raippa oli ahkerassa käytössä koko ajan kutittelemassa Meten takapäätä ja ohjastuki pysyi vahvana. Nuorena ja verrattain kokemattomana tamma tarvitsi selkeästi selkeämmän ja ohjaavamman kuolaintuen, kuin mitä olin sille tarjonnut. Lopputunnista tamma liikkui nätisti omalla moottorillaan ja antoi hieman niskastaankin myötä. Tästä on hyvä jatkaa!

01.08.2010, päiväkirjamerkintä
Meten mielenkiinto työskentelyä kohtaan lopahti täysin sen mammaloman aikana - nuorta leidiä ei tunnu kiinnostavan laisinkaan, mitä siellä selässä hääräillään eikä todellakaan anna sen vaikuttaa itseensä. Motivaatio on kadonnut tältä lintsaajalta kokonaan ja sitä mukaan repii allekirjoittanut hiuksiaan päästään, kun eteneminen on pysähtynyt kuin seinään eikä mikään tunnu auttavan. Toki Mette pakotettuna ottaa jotain vastahakoisia askeleita haluttuun suuntaan, mutta onko se nyt kiva, jos toinen vain pakon edessä vähän pipertää, kun syksyllä pitäisi aloittaa voitokas kilpailukausi? Varsinkin koulutyöskentely sileällä tuntuu saavan ponin vain pukittelemaan kiukkuisesti, esteitä se nyt sentään jotenkuten ylittää.. Tähän täytyy saada muutos ja pian!

15.07.2010, päiväkirjamerkintä
Aika hassu sattuma - tasan omana nelivuotispäivänään päätti Mette sitten varsoa myös esikoisensa, joten tästä eteenpäin 15. päivä juhlitaan sekä emän että tyttären synttäreitä! Nuoren ensikertalaisen varsominen sujui hyvin, joskin hitaasti. Varsa on kuitenkin, kiitos pienikokoisen isänsä, melko pieni ja siroluinen varsinkin emäänsä verrattuna, joten mihinkään älyttömään koitokseen Mette ei joutunut. Varsa on tamma, kuten toivoinkin, ja emälinjansa värinen - ruunikko suurilla merkeillä, ja se aivan varmasti kimoutuu varhaisessa vaiheessa mammansa tapaan. Alustavasti varsalle on mietitty nimeä Aufania ja se jää ehdottomasti asumaan meille emänsä ja emänemänsä tapaan.

25.06.2010, päiväkirjamerkintä
Kuten olen useasti toitottanut, Mette on paljon ikäistään vanhemman oloinen fyysisellä tasolla, joten aion käyttää sitä koekappaleena uusimmassa, periaatteitani vastaan hieman sotivassa kokeilussa - Mette on määrä astuttaa nyt, alle nelivuotiaana, jolloin se saa pyöräyttää yhden varsan ennen varsinaisen ratsutus- ja kilpailukautensa alkua. Olen yleensä varsin fanaattinen pitkän lapsuuden ja rauhallisen kehityksen kannattaja, mutta nyt tuli yllättäen mahtava tilaisuus käyttää hieman erisukuista, hyvin mielenkiintoista oria, joten tähän on nyt tartuttava! Mette natsaa täydellisesti tuolle oriille ja uskon kaiken sujuvan mainiosti sen osalta - joten miksei? Maastakäsin sitä voi kuitenkin kouluttaa ja viedä eteenpäin, joten vain varsinainen satulasta käsin työskentely tulee viivästymään. Eikä tässä kiire ole!

20.06.2010, päiväkirjamerkintä
Mette on kasvamisensa myötä muuttunut vain entistä edustavammaksi. Nyt kolmevuotiaana se on iso tammaksi - se on mennyt säkäkorkeudessa kummankin vanhempansa ohi jo ajat sitten - ja sangen jämptiä tekoa, mutta ehdottoman kaunis suurine ja selkeine linjoineen. Mette on ehdottomasti veistoksellinen pieni ilmestys, siinä on paljon matskua suhteellisen pienessä ponissa ja tamma ehdottomasti kääntää päitä vierailijoiden keskuudessa. Saa nähdä, miten se tulee aikuisena jakamaan mielipiteitä näyttelykehissä, mutta ruma tai kehno Mette ei todellakaan ole. Osa tuomareista vaan arvostaa keijukaismaisempaa ja hämähäkkisäärisempää tyyppiä, jota tämä romuluinen tamma ei ole nähnytkään.

13.05.2010, päiväkirjamerkintä
Kauaa ei ehtinyt Mette ruskeana pöristä, kun se jo vanhempiensa tapaan alkoi kimoutua. Nyt vuoden ikäinen tamma on jo niin vaaleansävyinen harmaa, että sen alkuperäistä ruunikkoa väritystä olisi mahdotonta arvata. Pienestä varsasta on myös kasvanut ikäisekseen hyvin suurikokoinen nuori neiti - mutta erittäin veistoksellinen sellainen. Tammaa ei todellakaan arvaisi vuotiaaksi, se on rakenteeltaan ja malliltaan hyvin kypsän ja vanhemman oloinen. Se on kasvanut muita nuorikoita nopeammin, ja on päässyt jo keräämään hieman massaa ja lihaksiakin luidensa ympärille. Mieleltään se on kuitenkin vielä ihan kakara - uteliaan tyytyväinen varsavaihe on takana, ja Metestä on tullut kaiken kyseenalaistava pieni kiukuttelija.. Mutta kyllä arjesta selvitään!

15.04.2010, päiväkirjamerkintä
Vain muutama päivä Nefisan varsomisen jälkeen päätti Ariannaidkin vihdoin pyöräyttää oman palleroisensa päivänvaloon. Meneillään on selkeästi täysin toivotunlainen mountainkevät - tänään meille siunaantui jo toinen tammavarsa! Emä tosin ei päässyt helpolla, sillä varsa syntyi suurikokoisena ja onpa tuo muutenkin melko romuluinen, ei sieltä siroimmasta päästä. Toisaalta ovatpahan kumpikin sen vanhemmistakin hyvin selkeästi vuoristoponeja, tiiviitä ja lujatekoisia, joten ihmekös tuo. Suurimerkkiselle ruunikkovarsalle nimi oli mietitty jo valmiiksi, ja nyt jäämme vain odottelemaan Arnemetiaksi nimetyn tyttösen kasvamista!

    Kilpailut

Metellä kilpaillaan pääpainoisesti VRLn jaosten alaisissa kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 41 kpl (22 koulu, 19 este)

29.09.10, villit koulukilpailut, heC : 02/23
28.09.10, villit koulukilpailut, heC : 04/23
27.09.10, villit koulukilpailut, heC : 04/23
16.09.10, villit koulukilpailut, heB : 01/23
01.06.10, villit koulukilpailut, heC : 01/18
17.10.10, villit koulukilpailut, heC : 05/40
15.10.10, villit koulukilpailut, heB : 03/43
17.07.10, villit koulukilpailut, heC : 02/32
16.07.10, villit koulukilpailut, heB : 03/33
15.10.10, villit koulukilpailut, heC : 01/50
21.07.10, villit koulukilpailut, heC : 04/37
21.07.10, villit koulukilpailut, KNS : 03/34
17.06.10, villit koulukilpailut, heC : 04/29
12.06.10, villit koulukilpailut, heC : 03/37
03.01.11, villit koulukilpailut, heC : 05/45
22.04.11, villit koulukilpailut, heB : 02/21
23.04.11, villit koulukilpailut, heC : 02/19
22.04.11, villit koulukilpailut, heC : 02/10
23.04.11, villit koulukilpailut, heC : 02/10

12.10.10, KRJ, heB : 03/42
09.05.11, KRJ, heB : 07/50
13.05.11, KRJ, heC : 05/50
14.09.10, villit estekilpailut, 70 cm : 01/18
12.09.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/18
06.09.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/12
31.08.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/12
03.06.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/15
27.09.10, villit estekilpailut, 80 cm : 04/53
11.07.10, villit estekilpailut, 60 cm : 02/34
02.07.10, villit estekilpailut, 60 cm : 03/47
18.10.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/37
16.10.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/27
22.04.11, villit estekilpailut, 70 cm : 04/21
22.04.11, villit estekilpailut, 70 cm : 03/09

10.10.10, ERJ, 70 cm : 05/30
10.10.10, ERJ, 80 cm : 01/34
12.01.11, ERJ, 70 cm : 02/52
13.01.11, ERJ, 70 cm : 03/52
20.02.11, ERJ, 70 cm : 04/40
03.05.11, ERJ, 70 cm : 03/40
11.05.11, ERJ, 70 cm : 04/50

 

Arnemetia Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © Penech Stud
Kaiken muun materiaalin © dani 2014, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!