otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Duciaid Ariannaid VH05-024-7397

Kuollut 19.09.2013

  

  Virallinen nimi   Duciaid Ariannaid   Säkäkorkeus   120 cm
  Lempinimi   Nakki   Syntynyt   23.10.2008, VHKR*
  Rotu   Welsh mountainponi   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikonkimo   Kasvattaja   Tilhimäki
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 60 cm
Käyttö: Siitosponi

Saavutukset: VIR MVA Ch (3 x MVA-sert, anottu 16.02.09, myönnetty 22.02.09)
                    KTK-III, 15 + 19 + 18 + 17 = 69 p. 30.06.2011
                    "Seisoo supussa, hyvät tyypit, takakorkea."
                    VWY-II, 7 + 4,5 + 7,5 + 23 + 5 = 47p. 17.08.2011
                    VWY-C, myönnetty 11.03.2013
                    YLA2, 38 + 36 + 15 + 32 = 121p. 20.05.2013

*Nopeutettu varsaikääntyminen, Nakki täytti 4 vuotta 27.10.2008

    Taustaa

Nakki on oikea löytö talliin - sillä on todella mukavat suvuttomat vanhemmat, jotka ovat molemmat menestyneet hienosti näyttelykehissä, mutta myös satulan alla kilparadoilla! Ja nyt kun tallissa on oma yksipolvinen orikin, oli noiden pitkäsukuisten seuraksi hankittava senhetkiselle ainokaiselleni yksipolviselle tammalle Fealle kaveri. Tehtävä osoittautui yllättävän vaikeaksi: lyhytsukuisia riitti markkinoilla, mutta typeristä vanhemmista niistä suurin osa polveutui. Pitempisukuisia löytyi myös kumman paljon, mutta kaikkien niiden suvuissa oli jokin linkki omien ponieni sukuihin - enkä muutenkaan ollut edes ostamassa pitkäsukuista tammaa!

Kuukauden jälkeen silmiini osui kuitenkin Nakin kasvattajan myyntitopikki, jossa myytiin suloista kimoa mounttitammavarsaa. Sillä oli rakennetta näyttelykehiin ja liikettä koululuokkiin: se oli täydellinen pieni Duciaid Ariannaid, jonka nähtyäni aloin kaavailla talliin Fean ja shetlanninponitamma Viivin seuraksi kolmatta tulevaa muotovaliota. Toiveikkaana jätin tarjoukseni varsasta ja onnekseni tamma matkasikin meille. Myöhemmin Nakiksi uudelleen ristitty tamma osoittautui todelliseksi kultakimpaleeksi - se keräsi sertit muotovalion arvonimeen hämmästyttävän lyhyessä ajassa samalla koululuokissa loistaen - yli 90 prosenttia koululuokasta keräävästä ponista ei voi juuri muuta sanoa!
Nyttemmin Nakki on saanut vetää hieman lonkkaa ja sen jalostuskäyttö on viivästynyt - mistään ei vain tunnu löytyvän sen arvoista oritta! No, tulevaisuutta ihmetellen..

    Luonnekuvaus

Yleisesti ottaen Nakki on hyvin tomera pieni neiti, joka tietää vanhempiensa tapaan mitä elämältään haluaa - nähdä maailmaa! Ei ole mitenkään harvinaista, että aamuisin hevosia haettaessa sisään yksi kimo poni puuttuu joukosta ja löytyy vähän ajan päästä mudan kirjomana lähipellolta maistelemassa viljoja. Myös vetosolmut Nakki-neiti on opetellut avaamaan, eikä sen karsinan lukossakaan ole sille enää mitään vastusta - pää oven yli, pari töytäisyä turvalla, veto ja pusku oven läpi - tamman karsinan tunnistaakin helposti mitä omituisimmista lukkoviritelmistä! Varsinaisesti Nakki ei kuitenkaan mikään ilkeä poni ole, mahdottoman utelias ja kirotun kekseliäs vain.

Nakki on hyvä ja suht mukava käsitellä, mutta sillä on usein pakottava tarve liikuskella jatkuvasti ja keksiä itselleen jotakin hauskaa tekemistä - ruokakupin reunojen pureskelu, harjasangon kaato, harjojen tallominen.. Kärsimätön hoitaja on helposti tamman kimpussa, sillä ei, Nakki ei pysy paikoillaan käskystä eikä ryntäistä painelulla. Tamma tulee sitoa reilusti kiinni, mieluiten molemmilta puolilta käytävälle, mikäli aikoo suoriutua harjauksesta tyynen kunniakkaasti: kiinniseisominen on myös ponille mukavampi vaihtoehto, kun se tietää, ettei sillä ole mahdollisuuksia temppuiluun ja jättää moiset yrityksetkin vähemmälle.

Itse harjaus tamman seistessä kiltisti paikoillaan sujuu useimmiten hyvin. Nakki pitää toimenpiteestä, ja varsinkin kumisualla rapsuttelu saa sen venyttämään tyytyväisenä kaulaansa. Korvien takaa kumisualla rapsuttelu voi saada jollekin hevoselle aikaan vesikauhukohtauksen, muttei Nakille sen alkaessa oikein ynistä ja käännellä päätään kertoen tehokkaasti mukavasta olostaan. Myös juuriharjat ja pölyharjat ovat kimosta Nakista oikein mukavia, mutta ylipehmeät viimeistelyharjat kutittavat sitä hiukan - tamma reagoi alkamalla steppaamaan ja huiskimalla häntäänsä.

Muutoin kosketusarka poni tamma ei ole, vaan se nauttii tullessaan harjatuksi puhtaaksi joka puolelta kroppaansa. Kaviot Nakki nostaa myös kiltisti pyynnöstä, mutta neiti on melko kärsimätön pitämään niitä ylhäällä - mikäli se ei saa riuhtaistua jalkaansa hoitajan otteesta, voi tamma alkaa mielivaltaisesti tökkiä turvallaan hoitajaansa selkään tai huiskimaan hännällään.
Nakki on suhteellisen helppo satuloida, olettaen tietenkin, että se on vielä kiinnisidottuna. Se ei pahemmin satulasta taikka suitsista välitä, vaan avaa suunsa nätisti kuolaimille, mikäli hoitaja rohkeasti työntää sormensa sen hammaslomaan. Satulavyötä kiristäessä Nakki voi aluksi hieman pullistella, mutta viimeistään kentällä vyön saa helposti kiristettyä.

Kimo on siitä hankala väri, että kaikki likatahrat loistavat siitä kuin kaktus pohjoisnavalla. Usein Nakki talutetaankin pesuboksiin pestäväksi, mutta operaatio harvemmin sujuu täysin ongelmitta - poni väistelee henkensä kaupalla pelottavaa vesisuihkua, mikä syöksyy sen päälle pelottavasta letkusta. Tätä nykyä Nakki ei oikeasti pelkää letkua eikä vettäkään, mutta paha tapa ja jonkinlainen pakollinen karttamisrefleksi sille on jäänyt. Hoitajan pysyessä itse rauhallisena jalat tamma antaa kyllä suihkuttaa, mutta mitä ylemmäksi noustaan, sitä hankalammaksi juttu käy. Useimmiten hoitaja saa tyytyä hoitamaan pesua sangon ja pesusienen kanssa.

Ratsastaessa Nakki on vanhempiensa tapaan hyvin reipas ja todella osaava poni pieneen kokoonsa nähden, mutta ei tamma kyllä kauniita liikkeitä esittele, jollei siltä mitään vaadi. Ratsastajan tulee vaatia ponilta ehdotonta keskittymistä oleelliseen, minkä onnistuessa Nakki on suorastaan täydellinen ja kevyt poniratsu. Sillä on tasainen ja hyvä ravi, jossa ratsastaja pääsee helposti istumaan syvälle satulaan ja vaikuttamaan Nakkiin istunnalla - alkuverryttelyssä tamma voi toki esittää, ettei tiedä lainkaan mitä pohjeavut ovat, mutta viimeistään muutaman muistutuksen raipan kanssa jälkeen poni alkaa toimia ratsastajan istunnasta herkästi.

Tässä mielentilassa Nakkia ei voi sanoa ylitsepääsemättömän hankalaksi ratsuksi, päinvastoin, se on helppo saada esimerkiksi rehelliseen peräänantoon antamalla sille hiukan omaa tilaa löytää rento kuolaintuki ja varmistamalla muutamaan kertaan, että takajalat liikkuvat kunnolla. Selkeät avut saadessaan tamma vääntyy ja kääntyy pehmeästi suuntaan jos toiseenkin, ja sen siirtymiset ja temponvaihtelut ovat puhtaita ja tarkkoja.

Laukkatyöskentely osoittautuu joidenkin ratsastajien kanssa suoranaiseksi ongelmaksi, kun ponin pehmeiden raviliikkeiden jälkeen ihminen saa maistaa pomppivaa pikkuponin laukkaa. Laukan Nakki nostaa oikein siististi ja nätisti, mutta kaiken voi pilata esimerkiksi kovakätinen ratsastaja, joka ei shokissaan muista antaa tammalle riittävästi ohjaa. Usein Nakilta saa pyytää hieman reippaampaa laukkaa, jolloin se muuttuu suuriliikkeisemmäksi ja hieman paremmaksi istua, ja ratsastaja pääsee istumaan taas paremmin tamman liikkeisiin - nätti muoto löytyy taas, ja kouluvääntö sujuu hyvin niin kilpailuissa kuin kotonakin.

    Suku

 isä VIR MVA Ch Adhemar v. 78
    KRJ-III, wm
 ii. Antonio v. 78
    wm, evm
 iii. Achilles v. 78
    wm, evm
 iie. Natya K
    wm, evm
 ie. Verde v. 78
    wm, evm
 iei. Fulgencio v. 78
    wm, evm
 iee. Edvira de Focas
    wm, evm
 emä VIR MVA Ch Rhosyn Melysfwyd
     KTK-II, wm
 ei. Chwaethus
      wm, evm
 eii. Rhinoseros
    wm, evm
 eie. Crawnllyd
    wm, evm
 ee. Rhosyn Addawydd
    wm, evm
 eei. Amerawdwr
    wm, evm
 eee. Rhosyn Cadi Carys
    wm, evm

Nakilla on todella silmää miellyttävä lyhyt ja hyvin palkittu suku - näyttelymenestyksen saralla se on tullut aivan vanhempiinsa, ja ovatpahan isän koulutaidotkin periytyneet tälle makkaralle. Tällaista on ilo käyttää kasvatustyössä.

    Jälkeläiset

Nakki on tarjolla welshponijalostukseen!

15.04.2010 t. Arnemetia Dawn (i. Meredydd Siôn), omistaja: Paraatiponit
01.06.2012 o. Seren Tywynn Dawn (i. Cedion Serennu), omistaja: Christa W., Lai'e Welsh
01.11.2012 o. Hampton Dawn (i. Hagor Dawn), omistaja: Huttis

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

Kouluvalmennus marraskuu 2010, valmentaja Everett
"Tämänpäiväinen valmennus painottuisi suurimmaksi osaksi ravipohkeenväistöihin, sekä vastalaukan harjoitteluun. Vaikka se olikin vahingossa noussut, niin nyt toivoisin sen nousevan pyynnöstä. Lämmittelit Nakin kaikessa rauhass ensin käynnissä tehden ympyröitä, ja sitten ravissa kahdeksikolla. Taaskin Nakki oli pirteä, mutta kuunteli tarkemmin apujasi, eikä yrittänyt luistaa. Se jopa pienen ravityöskentelyn jälkeen myöntyi nättiin peräänantoon. Aloititte ravipohkeenväistön ensin oikealle, mikä sujui ensin hieman huonosti, kun tuli yksi askel väistöä ja sitten Nakki juoksi avuiltasi pois. Mutta korjasit asian pidätteillä ja selvemmillä avuilla, ja poni alkoi mennä hienoa raviväistöä.

Vasemmalle oli ensin sama ongelma, mutta lopuksi näytti hienolta. Muutaman keskiravipätkän jälkeen nostit vastalaukan, mikä tietty nousi ensin oikeana pari kertaa, mutta hidastit heti raviin ja uusi yritys. Kolmannen yrityksen jälkeen nousi vastalaukka, ja sait taas hieman antaa ohjaa sekä kannustaa pohkeilla, jotta laukka saataisiin yhtä hienoksi kuin viime kerrallakin. Teitte muutaman ympyrän vastalaukassa ja vaihdoitte ravissa suuntaa. Nakki nosti toiseen suuntaan samantien vastalaukan, sillä se oli ilmeisesti tajunnut tehtävän. Onnistuneen suorituksen jälkeen kehuin teitä hienosta työskentelystä ja saitte jäähdytellä."

Kouluvalmennus marraskuu 2010, valmentaja Everett
"Lämmittelitte jo maneesissa ravissa kun saavuin paikalle. Katselin hetken työskentelyänne, ja huomasin että ponisi oli varsinkin pirtsakka tapaus, mutta ravi näytti liikaa kipittämiseltä ja koohotukselta, joten käskin tehdä paljon ympyröitä, jotta kiinnittäisit ponisi huomion. Jo muutamien ympyröiden jälkeen ravi näytti kivalta, ja Nakki laski päätään kauniisti alemmas, muttei mennyt kuitenkaan virkkuukoukkumuotoon. Käskin siirtyä käyntiin ja tehdä muutamat pohkeenväistöt. Näytti ihan kivalta, vaikka välillä Nakki yritti luistaa tehtävästä, mutta olit tomera etkä sallinut sitä. Sen jälkeen harjoittelitte hieman keskikäyntiä. Sekin sujui varsin mallikkaasti, kunhan sait ponisi kuuntelemaan apujasi.

Sitten siirryitte laukkatyöskentelyyn. Nakin laukka näytti hieman liian lyhyeltä ja töksähtävältä, minkä huomasi jo pomppimisestasi satulassa, joten käskin hieman löysätä ohjaa ja pidentää laukkaa. Sen jälkeen sainkin näytiksi upean laukan! Teitte ympyröitä, sekä vaihdoitte laukkaa keskihalkaisijalla käynnin kautta, mutta pari kertaa Nakki nosti vastalaukan. Käskin antaa avut selvemmin, eikä sen kummemmin tullut vääriä laukkoja. Kaikenkaikkiaan ponisi on mukava valmennettava, ja sovitte hyvin yhteen!"

Kouluvalmennus marraskuu 2010, valmentajana Annu
"Tamma oli jo lämmitellyt. Dani alkoi harjoitella pohkeenväistöjä, jotka sujuivat ihan kiitettävästi. Alussa Nakki oli tahmea ja ristiastunta oli heikko, mutta loppua kohden väistöt paranivat ja niistä tuli kauniita. Vasen kierros oli selvästi vahvempi.
Laukassa oltiin keski ympyrällä ja väistätettiin takapäätä hieman ulospäin. Ana välillä tehtiin asetuksen muutoksia sisään ja ulos. Tätä kautta haettiin laukkaan lisää tasapainoa. Väistätykset onnistuivat hyvin ja Nakki tajusi heti homman nimen. Vielä lisää pontevuutta niin hyvä tulee."

Kouluvalmennus marraskuu 2010, valmentajana Annu
"Nakki oli lämmitelty valmiiksi, joten valmennus aloitettiin heti. Harjoituksena oli lisäykset. Tamma oli alusta asti hyvin mukana ja lisäykset olivat kauniita. Välillä tahti hukkui, mutta dani sai sen aina hyvin korjattua. Askeleen pituus oli riittävä, mutta vauhti kiihtyi välillä liikaa. Koita saada enemmän työntöä takaa ja kevyt etupää. Kauniit lisäykset omaava tamma oli ilo silmälle ja harjoitusta oli kiva katsella.
Laukassa kerrattiin temmon lisäyksiä ja tamma vakuuttikin isolla laukallaan. Vielä enemmin tahtia ja täsmällisyyttä. Nakki kulki koko tunnin hyvin avuilla ja muodossa, mutta koita saada niska alemmas. Ei "virkkuukoukku" muotoa vaan rento hevonen. Laukka oli polkevaa ja terävää. Hyvä!"

Kouluvalmennus marraskuu 2010, valmentajana Jenna
"Nakin toinen valmennus painottuisi sujuviin siirtymisiin askellajien välillä. Suurin osa siirtymistä tehtiin suoralla uralla, mutta osa kiemuralla ja ympyrällä. Käynti-ravi siirtymiset sujuivat kauniisti, mutta ravi-käynti siirtyminen oli muutaman kerran hieman töksähtävän oloinen siistin liukumisen sijaan. Laukkasiirtymiset sujuivat kaksikolta hyvin. Lopuksi kokeiltiin edellisellä kerralla vaikeampaa vastalaukkaa, joka tällä kerralla näytti tasapainoisemmalta."

Kouluvalmennus marraskuu 2010, valmentajana Jenna
"Saavuin Paraatiponeihin valmentamaan dania ja pienä suloista mounttitammaa, Nakkia. Ratsukko oli jo maneesissa lämmittelemässä, joten muutaman hetken tarkkailtuani päätin tänään treenailla laukkaa, sillä ravi näytti sujuvan moitteettomasti. Laukkaa treenailtiin ympyrällä että kasikolla laukka vaihtaen ravin kautta sekä vastalaukkaa. Nakki keskittyi tuntiin hyvin ja suorittu pyydetyt tehtävät parhaansa mukaan. Vastalaukassa poni vaikutti hieman epätasapainoiselta, joten sitä olisi hyvä treenata."

Kouluvalmennus 17.10.09, valmentajana martsu
Valmentajan kommentit: "Valmennuksen alkupuolella Nakkia oli hieman patistettava, ratsastaja ei selkeästi ollut alussa tarvittavan määrätietoinen; tämän takia lämmittelyssä nähtiin varsin laiskasti tepsutteleva ponineiti. Tämän jälkeen ratsukko terästäytyi kuitenkin kiitettävästi ja siirryimme itse päivän teemaan, siirtymisiin. Alussa teimme käynti-ravi-pysähdys -siirtymisiä aina tiettyjen kirjainten kohdalla, ja painotin että siirtymisen on tapahduttava välittömästi kirjaimelle tultaessa. Koska Nakki oli tähän mennessä saanut itseensä jo virtaa, oli sen pysäyttäminen ravista ensin hieman haastavaa- se olisi kävellyt eteenpäin sinnikkäästi. Plussat ratsastajalle, joka nopeasti sai tamman ruotuun ja tästä eteenpäin siirtymiset olivat hienoa katseltavaa. Lopussa kokeilimme vielä pysähdyksestä siirtymistä suoraan laukkaan ja laukasta mahdollisimman joustavasti käyntiin. Ne onnistuivatkin moitteettomasti, ja olin kaikenkaikkiaan tyytyväinen ratsukon suoritukseen."

15.04.2010, päiväkirjamerkintä
Tänään se sitten tapahtui - Nakki varsoi! Kaikki sujui ensikertalaiselta paremmin kuin hyvin ja itse synnytys oli hyvin lyhyessä ajassa ohi. Päivänvalon näki ensi kerran supersuloinen, tumma tammavarsa, jolla on emänsä sukat ja läsi. Yllättävän suurikokoinen tyttö tulee kyllä varmasti kimoutumaan vanhemmalla iällä vanhempiensa kaltaiseksi. Romuluisen kruununperijättären nimikin on jo valmiiksi mietittynä - siitä tulee Arnemetia, muinainen jumala.

13.03.2010, päiväkirjamerkintä
Viime vuoden loppupuolella kilpailu-uransa kunniakkaasti ja menestyksekkäästi loppuun saavuttanut Nakki astutettiin tänään Cillan erittäin hienolla Meredydd Siôn -oriilla, ja varsan toivon syntyvän mahdollisimman pian. Siôn on Nakin tapaan upea kimo, joka tosin vielä kiertää näyttelykehiä. Ukon isä on kolmosella kantakirjattu, joten mikään surkea valinta ei senkään suhteen Siôn allekirjoittaneen kultatamman esikoisen isäksi ole. ;) Nyt vain jänskätetään varsaa ja toivon pientä prinsessatammaa emälleen seuraajaksi!

22.02.2009, päiväkirjamerkintä
Allekirjoittaneen yksi uusimpia silmäteriä on päättänyt aloittaa maailmanvalloituksensa vauhdilla - maailman söpöin Nakki on saanut nyt myös tunnustuksen silmiä hivelevästä kauneudestaan, kun sille myönnettiin tänään virtuaalisen muotovalio championin titteli. Olen tammasta hyvinhyvin ylpeä, ja sen jo näin nuorella iällä pokatessa näyttelypalkintoja voidaan sen kanssa panostaa sataprosenttisesti ratsukoulutukseen ja koulukisoihin. Tulevaisuudessa tahdon tytsyn kyllä vielä kantakirjata, eli täytyy varoa, ettei se mene ja telo itseään pahasti.. Myös varsoja pitänee tehtailla kohtuudella, ettei sen selkä painu saman tien.

    Kilpailut

Nakilla kilpaillaan pääpainoisesti KRJn alaisissa kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 54 kpl

15.11.08, KRJ, heA : 07/50
05.11.08, KRJ, heB : 06/100
05.11.08, KRJ, heB : 08/100
05.11.08, KRJ, heB : 01/100
05.11.08, KRJ, heA : 07/100
05.11.08, KRJ, heB : 06/100
05.11.08, KRJ, heA : 02/100
04.11.08, KRJ, heB : 06/50
03.11.08, KRJ, heB : 04/50
03.11.08, KRJ, heA : 04/50
01.11.08, KRJ, heA : 06/50
01.11.08, KRJ, heB : 02/50
01.11.08, KRJ, heA : 06/50
03.11.08, KRJ, heA : 03/30
03.11.08, KRJ, heA : 01/36
29.10.08, KRJ, heA : 05/40
03.11.08, KRJ, heB : 01/26
31.10.08, KRJ, heB : 02/36
31.10.08, KRJ, heA : 07/100
15.01.09, KRJ, heA : 04/52
25.01.09, KRJ, heA : 08/100 90.389%
25.01.09, KRJ, heA Kür : 04/100 99.99%
28.01.09, KRJ, heA Kür : 07/100 88.717%
29.01.09, KRJ, heA : 10/100 86.794%
25.01.09, KRJ, heA : 05/50
01.02.09, KRJ, heA : 06/50 89.822%
10.02.09, KRJ, heA : 01/60
29.02.09, KRJ, heB : 02/50
15.02.09, KRJ, heB : 01/50
15.02.09, KRJ, heA : 03/50
15.02.09, KRJ, heB : 01/56
16.02.09, KRJ, heC : 04/50
16.02.09, KRJ, heC : 06/50
07.07.09, KRJ, heA : 03/60
19.07.09, KRJ, heB : 01/50
18.07.09, KRJ, heA : 02/30
20.07.09, KRJ, heA : 05/30
20.07.09, KRJ, heA : 08/100 77.07%
23.07.09, KRJ, heB : 01/50
06.08.09, KRJ, heC : 05/50
09.08.09, KRJ, heA : 03/40
11.08.09, KRJ, heB : 05/60
19.08.09, KRJ, KNS : 05/40
23.08.09, KRJ, heA : 01/50
20.08.09, KRJ, KNS : 06/100
26.08.09, KRJ, KNS : 08/100
12.09.09, KRJ, heA : 06/50
02.10.09, KRJ, heA : 05/30
06.10.09, KRJ, KNS : 05/60
01.11.09, KRJ, heB : 07/50
04.11.09, KRJ, heB : 06/50
28.10.09, KRJ, heB : 02/100
29.10.09, KRJ, heB : 01/100
11.08.09, KRJ, heC : 04/100

 

Duciaid Ariannaid on virtuaalihevonen.
Kaiken materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!