otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Annwyl Rhiannon Dawn VH11-025-0092

Kuollut 03.08.2018

        

  Virallinen nimi   Annwyl Rhiannon Dawn   Säkäkorkeus   129 cm
  Lempinimi   Rhiannon   Syntynyt   02.08.2010*
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunivoikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 110 cm
Käyttö: Siitosponi

Saavutukset: VWY-II, 8,5 + 8 + 6,5 + 20 + 5 = 48p. 31.10.2013

*Oma ikääntyminen, 4-vuotias 02.10.10

    Taustaa

Rhiannon on mitä mainioin allekirjoittaneen kasvatti ja edustaa sukua, joka varmasti sopii monipuolisesti jalostukseen oriille kuin oriille.

    Luonnekuvaus

Rhiannon on luonnonlapsi, boheemi taiteilijasielu ja iloinen hippi - allekirjoittaneen kasvatiksi siis varsin miellyttävä ja piristävä poikkeus niiden useimmiten kovapäisten otusten massassa. Tamma on aina ikipirteä, nauttii luonnonrauhasta ja onkin siksi osoittautunut kilpauransa jälkeen yhdeksi parhaista maastoratsuista - tyttö kun ei tunnu edes hätkähtävän mistään nuorien hevosten kanssa peuhattuaan ja niitä koulittuaan. Tallissakin Rhiannon käyttäytyy vähintään ykköstason etiketin mukaan, ja tervehtii kaikkia sen karsinaan eksyviä eteenpäin suunnatuilla korvilla ja vilkkailla silmillä.

Useimpina päivinä elämästään Rhiannon ei ole vain iloinen, vaan myös avoin, seurallinen, sekä hirmuisen lapsirakas! Tamman ehdottomiin suosikkiasioihin kuuluvat pienet silittävät kädet ja ihailevat katseet lasten silmistä, ja se on ottanut tavakseen höristä hassusti ja heilutella korviaan pikkuväen seurassa - ja tätä se tekee myös varsalaitumella saaden ponivauvat roikkumaan perässään muiden tammojen vihaksi asti! Vaikka minkäs Rhiannon sille voi, luonnolliselle viehätysvoimalleen ja seurallisuudelleen?

Hoitotoimenpiteissäkin tamma tahtoisi osallistua ja auttaa, vaikka se nyt lienee yllättäen melko mahdotonta. Harjatessa se seisoo kiltisti paikoillaan sitomattakin ja vilkuilee sivusilmästään hoitajan puuhia - ummistaen ehkä silmäänsä, mikäli hoitaja osaa kumisualla juuri siitä oikeasta kohdasta rapsuttaa. Kosketusherkkä poni Rhiannon ei ole, mutta se on kuitenkin melko ohutkarvainen emänsä tapaan - pieni kunnioitus tätä kohtaan ja metalliset lehmänkarstat pois välineistöstä, niin ponikin pysyy tyynenä. Päätä harjatessa Rhiannon voi hieman pyöritellä silmiään ja koettaa hämätä hoitajaansa tunkemalla turpansa syvälle kauralaariinsa, mutta pienikin komento saa sen kyllä aloilleen - tämä on niitä otuksia, joille ei juuri ääntään tarvitse korottaa.

Kaviot Rhiannon nostaa myös kiltisti pyynnöstä, vaikkakin ulkona harjatessa voi sen mieli lähteä haahuilemaan harhapoluille ja näin ollen se saattaa ignoorata siellä ruohonjuuritasolla näpertelevän hoitajan kehotukset. Tamma tuntuu kyllä ajoittain muutenkin hyvin hajamieliseltä, kaviot se antaa putsata kiltisti, mutta toisaalta kengittäjä on sille paha paikka - vaikka tunteehan otus Kenkä-Erkin vuosien ajalta! Aina otus ei edes muista pelkäävänsä miekkosta, vaan meinaa kävellä suoraan tämän syliin vaikka viime kerralla se luikki pakoon häntä koipien välissä.
Eläinlääkärillä käynti on paljon helpompaa Rhiannonille, eikä sillä ole mitään ylimääräistä huomiota vastaan tarkastuksissa. Rokotuksiinkin tyttö suhtautuu tästä tallista kaikista tyynimmin, ja sehän on vain suurta plussaa!

Pesuboksiin meno on myös Rhiannonin mielestä aina yhtä hauskaa, vettä on niin kiva lotrata ja letkusta juominen on jokaisen pesukerran kohokohta. Boksissa tamma seisoo nätisti paikoillaan, mutta voi huitoa päällään ja etujaloillaan itseään viihdyttääkseen - kun on aika tehdä jotain kiinnostavampaa kuin suihkuttaa jalkoja, alkaa tamma heilutella korviaan sillä hurmaavalla tavalla ja vetää leukaansa ryntäisiin.

Varustaessa Rhiannon käyttäytyy myös nätisti, sillä eihän tytöllä mitään varusteita vastaan ole - niin kauan, kuin hoitaja muistaa ottaa huomioon tamman lievän herkkyyden, eikä koeta kuristaa sitä vetämällä leukaremmiä kahtakymmentä reikää liian kireälle tai nykimällä jatkuvasti satulavyötä, on poni tyytyväinen tilanteeseen. Nuorempana tamma ei jaksanut seistä suojienlaiton aikana kunnolla paikoillaan, ja nyt ongelma tuntuu palanneen - tammalla on menty niin paljon maastossa paljain jaloin, ettei mokoma tunnu muistaman tarvitsevansa suojia. Joskus voi siis aiheutua pientä ihmetystä hoitajan ja ponin kesken, kun toinen on vielä laittamassa suojia toisen jo painellessa tallipihalla mitään huomaamatta.

Ratsastaessa Rhiannon on herkkä ja yritteliäs otus - liikunta on parasta, mitä se tietää syömisen jälkeen, ja voihan mokoma ilmaista itseään parhaiten nimenomaan silloin, kun ihminen istuu sen selässä valmiina vastaanottamaan jokaisen ponin lähettämän signaalin kesken harjoituksen, josta kumpikin osapuoli nauttii. Harmikseen kun on tämä tammaparka saanut huomata, että aina eivät ihmiset kuuntele, kun seistään samalla tasolla maan pinnalla.

Rhiannon ei ole ehkä maailman osaavin otus joka lajissa, mutta se antaa aina parhaansa. Se on äärimmäisen rehellinen, eikä ole koskaan oppinut pahoille tavoille ratsun hommassa toimiessaan - siinä missä osa poneista vain taivuttaa hölmösti kaulaansa avotaivutuksessa, pitää tämä tyttö itsensä oikeasti suorassa ja asetettuna, ja tekee vain sen mitä ratsastaja siltä pyytää. Rhiannon voisi olla täydellinen virheenpaljastin, mutta valitettavasti sen autuas ja hyväsydäminen luonne kertoo sille korjata ratsastajan virheet, jos se vain itse tietää, mitä pitäisi tehdä - arvatkaapa vain, miksi tämä poni on aloittelijoiden suosikki kilpailuissakin?

Vaikka poni onkin koulussa melkoisen taitava, pääsevät sen todelliset kyvyt esiin vasta esteitä hypättäessä - aivan kuten sen isällä. Sen luontainen reippaus muuttuu vain eteenpäin suuntautuvasta pehmeästä kaahottamisesta oikeasti moottorista lähtöisin olevaan tarmokkaaseen liikkumiseen, ja tammaa on siinä tilassa oikeasti suuri ilo ratsastaa. Sillä on kuin estehevoselle luodut elastiset liikkeet, joissa se lyhentää tai pidentää laukkaansa helposti askeleessa heti eteenpäin kehotuksen havaitessaan. Erittäin notkea tamma on myös ja esteillä sen pehmeät hypyt ovat luksusta myös ratsastajalle - tosin, jotain pitää kyllä itsekin vaivautua tekemään!

Pehmeitä hyppyjä, varmoja kaarteita, nopeaa liikettä, mutta Rhiannon ei tahdo koskaan jäädä yksin. Ratsastajan tulee olla aina tiiviisti mukana tamman toimissa, ja antaa sille mahdollisesti roimaakin tukea kuolaimesta ja lyhentää pakettia ennen estettä - tällä tammalla kun on vähän kummallinen tapa kiivetä suurempien esteiden yli. Kilpailuissa on varsinkin syytä muistaa, ettei Rhiannonkaan ole automaatti, kun esteiden korkeus nousee lähemmäs metriä ja sen yli - vaikka tamma omaakin rautaiset kisahermot eivätkä sen suoritukset haparoi kellon käydessä yhtään sen enempää kuin kotonakaan, ei kaikkea sovi jättää yhden kortin varaan, se ei olisi reilua niin kultaiselle ponille kuin pikku-Rhiannonille.

    Suku

 isä Ridhamhna Giotr Aengus Dawn
    VWY-II, rnvkk, 133 cm, wC
 ii. Seindorf Sir Angus
    wC
 iii. Seindorf Sir Agravain
    wC, evm
 iie. Floree Taobh Avalon
    wC, evm
 ie. Rhaib Nwyfre
    wC
 iei. Bwys Cyfrir
    wC, evm
 iee. Werin Bale
    wC, evm
 emä Adwr Rhianna
     VWY-II, YLA2, prn, 120 cm, wm
 ei. VIR MVA Ch Rhychdir W
      KTK-II, wm
 eii. Blodeyun
    wm, evm
 eie. Cefin's Gwyneira
    wm, evm
 ee. Love y NY
    wm
 eei. Bengad Nico
    wm, evm
 eee. Rowfant Cassie
    wm, evm

Rhiannon polveutuu aivan huipusta suvusta - on muuten eka kerta, kun allekirjoittanut sotkee itse mounttia C-sektioon.

    Jälkeläiset

Rhiannon on tarjolla welshponijalostukseen!

04.10.2010 o. Crwymwn Dawn (i. Anfarwol Chymwedda) omistaja: Paraatiponit
04.11.2012 t. Euraid Dywana Dawn (i. Gwalch Darren), omistaja: Meow

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

04.11.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään Rhiannon varsoi toisen varsansa, tällä kertaa ihastuttavan ja todella suloisen tammavarsan allekirjoittaneen omasta oriista Darrenista. Ensimmäiseen varsomiseen verrattuna homma sujui jo rutiinilla, ja lisäksi siroluisempi ja pienempi tammavarsa oli varmasti helpompi pyöräyttää kuin romuluinen orivarsa, joka oli vielä suurluisesta ja kompaktista isästä! Nimi Rhiannonin uudelle varsalle on jo valmiina, mutta tulevaisuuden suunnitelmat ovat auki. Esikoinen meillä on jo kotona, ja liikaa omia varsoja en haluaisi itselleni hamstrata. Täytynee kai pistää pikkuprinsessa hiljaiseen myyntiin ja katsoa, millaista kotitarjontaa on! Kasvattajakaverit, huomio, Paraatiponit tarjoaa taas yhtä timanttia jollekin onnekkaalle!

10.09.2011, päiväkirjamerkintä
Rhiannon alkaa olla jo melkoinen konkari kilpailuiden kiertämisessä ja plakkarissa sillä on jo ties mitä kaikkia sijoituksia ja kunniamainintoja. Kilpailuhistorialla on mittaa kuin allekirjoittaneen poniostoslistalla (ja se on paljon, se) ja nykyinen kilpailutasokaan ei ole enää mitään polvenkorkuista, vaan metriä ja vähän päälle! Nyt syksyllä tammaa varten on suunniteltu vielä muutama kisarypäs, mutta sitten alkaa Rhiannonin esteura olla finito. Tamma pääsee sitten vaikuttamaan jälleen siitosuralla, sillä esikoinen kaipaileekin jo pikkusisaruksia!

25.04.2011, päiväkirjamerkintä
Rhiannon on vihdoin monen monituisen kommelluksen kautta päässyt aloittamaan kilpauransa alkuvuoden hallikisoissa - ja startti on ollut päätä huimaava, menestys on ehdottomasti alusta alkaen eksponentiaalisessa nousukiidossa! Takana on nyt muutama startti, joista Rhiannon on kahmaissut itselleen jo muutaman rusetin - toki tutustumiseen ja paineen alla toimimiseen on myös mennyt oma aikansa ja yksissä kisoissa tamma päätti hypätä sarjalle suoraan esteen päälle, mutta noh, säikähdyksellä selvittiin ja tekevälle sattuu! Tamma on suhtautunut reissaamiseen ja kovempaan treenaamiseen hyvin innostuneesti, mutta se vaatii ehdottomasti myös aika paljon lepoa kaiken tekemisen ohelle. Rhiannon ei ole niin kylmäpäinen kisahevonen, kuin jotkut ovat, mutta hauskanpidon kautta se kyllä laittaa kaikkensa peliin!

04.10.2010, päiväkirjamerkintä
Meikäläinen voisi alkaa ennustajaksi - laskin jo ennen Rhiannonin astuttamista varsan osuvan hieman sen nelivuotissynttäreiden jälkeiselle ajalle, ja nyt tamman synttäreillä vannoin varsan punkevan kohta maailmaan. Ja niinhän siinä kävikin! Tänään Rhiannon vihdoin pyöräytti esikoisensa maailmaan, ja herranjumala millaisen varsan se meille teki, upean voikon, kompaktin pienen oripojan! Ja villinä ja vapaana Rhiannon varsoi tietenkin laitumelle, noin tuntia ennen sen vakituista sisään noutoa.. Siellä hakijaa odottikin jo virkeänä omilla jaloillaan seisova jäntevä varsa ja tyytyväinen emä, joka jo kaukaa hörisi ilouutisia hoitajalleen! Rhiannon oli oikein ylpeänä esittelemässä varsaansa, joka kuitenkin hieman ujosteli heti uusia ihmisiä. Varsa jää ehdottomasti meille kotiin, eikä siitä tulla luopumaan mistään hinnasta - kuten ei sen emästäkään!

02.10.2010, päiväkirjamerkintä
Tänään vietettiin ilmapalloksi paisuneen Rhiannonin nelivuotissynttäreitä! Tiineys on sujunut ongelmitta ja astutuskin silloin aikoinaan meni kerrasta putkeen - vanhaherra Chymwedda varsinkin oli innoissaan nuoresta neidistä.. Rhiannon on myös opetellut viime aikoina paljon ajoa ja juoksutusta, jotka se on omaksunut nopeasti ja joihin se on suhtautunut innokkaalla antaumuksella. Sillä on ehdottoman hyvä työmoraali ja se on innokas oppimaan ja kokeilemaan kaikkea uutta, mutta viime viikot se on saanut olla pelkällä levolla ja liikkumiset se on hoitanut itsekseen lauman kanssa laitumilla käyskennellen. Virtaa siinä riittäisi, mutta ei nyt nuorta mammaa viitsi aivan piippuun ajaa, nuoret kun tarvitsevat sitä aikaa myös asioiden sisäistämiseen, eivät vain akkujen lataukseen. Nyt odotellaan vain varsan syntymistä!

17.09.2010, päiväkirjamerkintä
No nyt vasta saatiinkin muutos suunnitelmiin! Tajusin juuri, miten mainiosti Rhiannon passaa suvullisesti oriilleni Chymweddalle, ja nyt näistä laitetaankin ponilapsi itämään! Rhiannon on siinä määrin hyvin kehittynyt ja kypsä, rakenteeltaan korrekti ja hyvässä lihastasapainossa oleva nuori tamma, että se kestää kyllä nelivuotispäivilleen osuvan varsomisen. Tiedän olevani hätähousu, mutta tässä ei yksinkertaisesti nyt vaan malta aikailla - tämä kombinaatio on aivan liian hyvä lykättäväksi myöhempään ajankohtaan! Homma jatkuukin nyt niin, että ratsukoulutus saa alkaa perusjutuista, mutta satulaan mennään vasta varsan synnyttyä ensi vuoden puolella. Toivottavasti kaikki natsaisi nyt kertalaakista putkeen, ja ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin!

15.09.2010, päiväkirjamerkintä
Parivuotiaasta Rhiannonista on kehittynyt todellinen ilopilleri ja päivänsäde! Olen todella tyytyväinen, ettei kiukkuinen emä tartuttanut negatiivista elämänfilosofiaansa varsaansa, vaan Rhiannon sai kasvaa pitkälti muiden varsojen kanssa telmien ja hauskaa pitäen, pitkä ja iloinen lapsuus nimittäin loistaa sen silmistä. Siitä on tullut hyvin ihmisystävällinen ja utelias nuori neiti, vaikka varsana sitä kovasti ujostuttikin. Rhiannonin kanssa on miellyttävä puuhastella, kun sillä ei oikein ole teini-iän uhoakaan, vaan se suhtautuu innostuksella ja avoimuudella uusiin asioihin, eikä niinkään halua tuhota ympäristöään. Kohta tätäkin tytsyä voisi alkaa valmistella ratsukoulutukseen, mutta toisaalta sen kanssa ei ole mitään syytä kiirehtiä. Rhiannon omaksuu varmasti uudet asiat helposti ja vaivattomasti, joten mitä sitä stressaamaan!

13.08.2010, päiväkirjamerkintä
Vihdoin ja viimein olen keksinyt sopivan nimen tälle meidän uusimmalle auringonkukkaselle - Annwyl Rhiannon! Kovin menee nyt emänsä nimen kanssa yksiin, mutta mitäpä tuosta - kyllähän talliin Rhiannan ohella mahtuu yksi Rhiannon! Lisäksi nimi sopii varsalle kuin nenä päähän, pikkuneiti kun on kultainen sanan kummassakin merkityksessä - kirjaimellisesti se on väritykseltään hyvin kullankeltainen, mutta myös luonteeltaan. Ujopiimähän se vieläkin on, mutta suhtautuu ihmisiin ystävällismielisesti ja käyttäytyy aina reippaasti ison tytön tavoin, kun puetaan riimua tai odotellaan ovien avaamista ja sulkemista, vaikka emä vierellä koettaakin selvästi lietsoa sitä ikuiseen ihmisvihaan ja kapinaan.. Rhiannonista oikein huokuu positiivisuus, ja se jos mikä on hyvä alku elämälle!

10.08.2010, päiväkirjamerkintä
Viime päivät ovat kuluneet nimiä pyöritellessä. Haluaisin jotenkin yhdistää sekä isän että emän nimet varsan nimeen, mutta tehtävä tuntuu mahdottomalta. Sopivin nimi varsalle tuntuisi sen ulkoisen olemuksen perusteella olevan Pikku Hippiäinen tai Kultahippu, mutta siinä ehkä lauottaisiin meikäläisen normaaleista nimeämisperiaatteista ja hyvästä mausta ohi.. Pikkuneiti on kasvanut silmissä, mutta on vielä luonteeltaan hieman ujo. Se tuntuu viihtyvän vähän liiankin hyvin emänsä luona, ja Rhianna tunnetusti ajaa naama näkkärillä jopa kärpäset pois varsansa kimpusta, eli kaksikko on elänyt nyt aika eristäytynyttä elämää.. Kunhan varsa saa hieman lisää itseluottamusta, on se varmasti tutkimassa jo pian meitä kaksijalkaisiakin!

02.08.2010, päiväkirjamerkintä
Mikä on parempaa, kuin elokuun iltapäivän aurinko ja se, että omassa tallissa on juuri samana päivänä syntynyt uusi, iki-ihana varsa! Tein itselleni sangen epätyypillisen ja kokeellisen yhdistelmän risteyttäessäni C-ori Anguksen sekä A-tamma Rhiannan, mutta tiineysaika sujui hyvin ja tänään lopulta maailmaan pyörähti hyvin korrekti tammavarsa. Tiineyskamerasta jälkikäteen katsottuna varsominen oli kyllä pitkäkestoinen ja sangen vaivalloinen, mutta aamulla vastassa olivat kuitenkin sekä terve tamma että terve varsa, eli mikään mahdoton tehtävä kyseessä ei pienikokoiselle Rhiannalle ollut. Ilman minkäänlaisia komplikaatioita selvittiin ja eläinlääkärikin kävi päivällä toteamassa kummatkin hyvinvoiviksi. Pienellä neidillä ei ole vielä nimeä, mutta jotain kivaa sille on pakko keksiä - se on nimittäin isänsä tapaan iki-ihana ruunivoikko väritykseltään!

    Kilpailut

Rhiannonilla kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 42 kpl

08.02.11, villit estekilpailut, 70 cm : 01/10
22.04.11, villit estekilpailut, 110 cm : 01/21
27.04.11, villit estekilpailut, 100 cm : 04/20
28.04.11, villit estekilpailut, 100 cm : 01/20
28.04.11, villit estekilpailut, 110 cm : 03/20
29.04.11, villit estekilpailut, 100 cm : 02/20
24.04.11, villit estekilpailut, 110 cm : 02/09
25.04.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/10
25.04.11, villit estekilpailut, 100 cm : 02/09
26.04.11, villit estekilpailut, 110 cm : 02/09
01.05.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/09
26.06.11, villit estekilpailut, 90 cm : 04/17
28.06.11, villit estekilpailut, 100 cm : 03/10
28.06.11, villit estekilpailut, 110 cm : 01/10
19.08.11, villit estekilpailut, 90 cm : 01/16
20.08.11, villit estekilpailut, 110 cm : 01/14
21.08.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/16
22.08.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/16
23.08.11, villit estekilpailut, 100 cm : 01/19
24.08.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/16
03.03.11, ERJ, 110 cm : 01/18
25.06.11, ERJ, 90 cm : 02/30
26.06.11, ERJ, 90 cm : 01/30
28.05.11, ERJ, 70 cm : 01/30
23.07.11, ERJ, 110 cm : 01/40
19.07.11, ERJ, 70 cm : 02/40
17.07.11, ERJ, 110 cm : 01/30
19.07.11, ERJ, 110 cm : 04/30
19.07.11, ERJ, 110 cm : 05/30
03.09.11, ERJ, 100 cm : 07/50
02.09.11, ERJ, 100 cm : 03/30
03.09.11, ERJ, 100 cm : 01/30
04.09.11, ERJ, 100 cm : 04/30
14.09.11, ERJ, 100 cm : 02/30
16.09.11, ERJ, 100 cm : 05/30
08.09.11, ERJ, 100 cm : 01/30
12.09.11, ERJ, 100 cm : 01/30
20.09.11, ERJ, 100 cm : 01/30
22.09.11, ERJ, 100 cm : 03/30
09.09.11, ERJ, 100 cm : 03/100
17.09.11, ERJ, 110 cm : 04/40
03.09.11, ERJ, 100 cm : 04/49

 

Annwyl Rhiannon Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvista kiitos Popsters stud & M. Peel (viimeinen)
Kaiken materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!