otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Llygedyn Alcam Tywysoges VH11-026-0062

Kuollut 05.05.2017

  

     

  Virallinen nimi   Llygedyn Alcam Tywysoges   Säkäkorkeus   153 cm
  Lempinimi   Alma   Syntynyt   21.10.2010, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   elen
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 100 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 7,5 + 7 + 7 + 20 + 5 = 46,5p. 31.03.2014

4-vuotias 21.02.11

    Taustaa

Don't need to fight, don't need to prove I'm right, don't need to be forgiven. Alma on vihdoin täytäntöön laitettu allekirjoittaneen toivevarsa mitä mahtavimmasta emälinjasta! Isäksi valikoitui uusia, melko suurilta osin allekirjoittaneen (!) poneja edustavia linjoja kumartava Irving, joka toivottavasti kunnostautuu hyväksi isäksi esikoiskukkaselleen. Alma nimittäin on yksi parhaita!

    Luonnekuvaus

Alma on vähän turhan teatraalinen tapaus - pohjimmiltaan se on vanhempiensa tapaan varsin järkähtämätön tyyppi, mutta hermoheikkojen ponien kanssa samassa laumassa eläminen on saanut Almankin todella alttiiksi ulkoisille ärsykkeille. Se kyttäilee herkästi muiden ponien käytöstä, ja jo muutaman ponin huolestunut käytös saa tällä tammalla hälytyskellot soimaan - apua, jonkun on nyt pakko olla kamalasti vialla, hirveää! Tamma on omiaan luomaan yleistä hermostuneisuutta dramaattisella käytöksellään ja se on omiaan tekemään kärpäsestä härkäsen. Jos ponit säpiköivät jostain laitumella, voi olla varma, että pian Alma kiitää joukkopaniikin etunenässä karkuun uutta juomasankoa tai pudonnutta suolakiveä.

Koomista tästä käytöksestä tekee sen, että yksin ollessaan tamma on todella rauhallinen, eikä pelkää miltei mitään. Karsinassa sen vieressä saa ujeltaa vaikka vapputötteröllä, eikä Alma kuin katsele mielenkiinnolla hoitajansa touhuja ja uteliaana koeta hipaista turvallaan tuota tuntematonta esinettä. Sen perimmäinen suhtautuminen uusiin asioihin on positiivinen uteliaisuus, mutta muiden hevosten joukossa Alma heittäytyy heikkopäiseksi hermoilijaksi. Pienikään sosiaalinen paine lauman suunnalta ei ole hyväksi tälle tammalle, mikä on johtanut monesti erikoisjärjestelyihin esimerkiksi silloin, kun sen kanssa on opeteltu jotain uutta. Tamma ei yksinkertaisesti voi keskittyä esimerkiksi ulkokentällä, jossa oriit huutelevat pihatoistaan ja tammat omista tarhoistaan, vaan aina terävimpien treenien ajaksi on suunnattava yksin maneesiin.

Käsiteltäessä Alma on kuitenkin yleisesti varsin helppo tapaus, arkiset askareet eivät ole mitään uutta ja ihmeellistä sille enää tässä vaiheessa. Se seisoo harjatessa nätisti aloillaan ja mupeltaa mielellään turvallaan kaikkea, mihin sattuu yltämään - jos heiniä ei ole tarjolla, kelpaavat harjatkin hyvin tahi hoitajan kengännauhat. Myös varustaminen sujuu helposti, vaikka tammalla onkin tapana pullistella satulavyötä vastaan. Rasittavia toimenpiteitä tämän tapauksen kanssa ovat kengittäminen ja lastaaminen - kyllä, sillä kumpaankin liittyy huutelua toisten ponien tahoilta. Kengittäessä tallissa käy yleensä tolkuton kuhina, kun nuoret ja heikkopäiset stressaavat omaa kengitysvuoroaan karsinoissaan - tämä taas tarttuu helposti Almaan, jolle toimenpide on jo täysin tuttu. Siksi se tulee usein sijoittaa ensimmäisten kengitettävien joukkoon, ennen kuin suurinta osaa poneista on saatu vielä sisälle. Lastaaminen saadaan yleensä tallissa järjestettyä myös aamun rauhallisille tunneille, mutta auta armias, kun kisapaikalta tulisi lähteä kotia päin! Tamman lastaaminen on pahimmillaan yhtä hammasten kiristelyä ja kiroamista, kun Alma pyrähtelee askeleen eteen ja taakse vuoronperään ja kiertää pienellä voltilla rampin edessä. Sisälle mokoma suostuu vain pitkän houkuttelun jälkeen, vaikka aikaisemmin kotitallilla se olisi harpponut ensi yrittämällä hoitajan perässä kyytiin.

Ratsuna Alma on melko näpsäkkä, kunhan ulkoisia ärsykkeitä ei ole liikaa haittaamassa menoa. Perusliikutus vailla sen suurempia kehityksellisiä tavoitteita sujuu kyllä hyvin ulkokentälläkin, mutta jos tammasta tahtoo oikeasti parhaimman terän irti tai opetella jotain uutta, täytyy suosiolla suunnata maneesiin tai liikuttaa se heti aamulla tai illalla muiden ponien ruokailun aikaan. Tamma voi alkuun olla melko raskas, mutta sopivasti lämmiteltynä ja heräteltynä siitä kehkeytyy kyllä ihan oiva menopeli helpompiin koulukiemuroihin. Vaikeampien juttujen sisäistämiseen sillä tuntuu olevan vähän pitkät piuhat, mikä vaatii kuskilta suunnitelmallisuutta, huolellista valmistelua ja ajoitusta, kun tamma reagoi hieman jälkijunassa. Huonompiakin koulupelejä tästä tallista kyllä löytyy, että ei siinä mitään.

Esteillä Alma syttyy helposti, mutta jos kuski ei pidä varaansa, voi homma äityä melkoiseksi säheltämiseksi varsinkin, jos tamma ei keskity hyppäämiseen aivan täydellä teholla. Nopeasta temposta huolimatta tammaa pitää ratsastaa reippaasti ja napakasti, ettei se jää haahuilemaan tai esimerkiksi venytä teitä ja kaarteita liian pitkiksi. Taloudellisuus on tamman hyppäämisestä yleensä kaukana, mutta hauskaa se on eikä sen hyppytekniikkakaan surkea ole.

    Suku

 isä Irving Dawn
    wD
 ii. Farr Icaros Dawn
    VWY-II, wD
 iii. VIR MVA Ch Llywelyn Igor
    KTK-II, VWY-II, YLA2, VPA2, wD
 iie. Scaremonger's Foe
    VWY-III, VPA2, YLA2, KRL-II, VWY-B, wD
 ie. Penfelyn Dawn
    KTK-III, VWY-II, YLA2, wD
 iei. Rhydderich
    wD
 iee. Demigoddess
    VWY-II, YLA2, VWY-C, wD
 emä Anfarwol Alcam Milwr
     VWY-III, wD
 ei. Frondon Brenhinol
      wD
 eii. Tro Rendóre
    wD
 eie. Windendorf Chalista
    wC
 ee. Cloudberry's Brightie
    wD
 eei. Rohan On The Meadow
    wD
 eee. Spiral
    wB

Mikä miksaus ja sukupolvia kolme!

    Jälkeläiset

Alma on tarjolla welshponijalostukseen!

11.03.2012 o. Iarll Daimh Dawn (i. Sirydd Dai) omistaja: josh
01.06.2012 t. Llygedyn Alcam Merch (i. Llygedyn Gwalchmai) omistaja: elen
01.05.2015 o. Alcamwr Dewin Dawn (i. Llygedyn Dewi), omistaja: Tuulia T.

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

01.06.2012, päiväkirjamerkintä
Alman toinen varsa syntyi tänään ja kyseessä on aivan ihana tammavarsa, kuten toivottiin! Emälinja saa siis tästä uuden jatkajan ja tietysti sukkajalkaisen sellaisen! Kävin itsekin jo paikan päällä ihmettelemässä uutta tulokasta ja moikkaamassa Almaa, joka ilmeisesti oli silmien pyörimisestä päätellen jo unohtanut olemassaoloni. Olisi varmaan pitänyt käydä useammin katsomassa.. Varsominen oli sujunut hyvin ja kaikki oli sekä tamman ja varsan osalta kunnossa. Nyt vaan venaillaan, että saadaan Alma kotiin!

05.05.2012, päiväkirjamerkintä
Alma astutetaan tänään uudelleen, tällä kertaa Elenin hienolla Gwalchmai-oriilla. Alma kaikesta skitsofrenisuudestaan huolimatta on kuitenkin onnistunut saavuttamaan kaikenlaista, sillä on hieno kisaura takana ja se on oikein osaava ratsu ja tyylikäs ulkonäöltään, joten sen kasvattajakin päätti sitten haluta siitä oman varsan itselleen. Jatkuu Alman sukukin sitten alkuperäisessä kodissaan, niin. Kumpikin, Alma ja Gwalchmai olivat vähän höselöitä, mutta kai ne sitten sopivat toisilleen, kun ovat samalla aaltopituudella. Alma jää nyt varsomiseensa asti asumaan Elenin luo ja palaa sitten varsan ollessa riittävän vanha pärjäämään omillaan.

12.03.2012, päiväkirjamerkintä
Eipä tässä ehtinyt kissaa sanoa, kun romuluinen orivarsa jo vietiin käsistä. Alman esikoinen lähtee vieroituttuaan hyvään kotiin joshin luo Littleburyyn. Parempaa kotia ei olisi juuri voinut tuolle viikarille toivoa, toivottavasti joshin hermot kestävät.. Ukkeli on kasvanut nopeasti, eikä Almallakaan oikein tunnu aina hermot riittävän sen toilailuihin. Varsa on kyllä aiheuttanut jo näin lyhyessä ajassa useat slaagit mammalleen kokeilemalla hukkumissimulaatiota juomaämpärissä tai säikyttämällä torkkuvan Alman. Hyvää treeniä vaan tamman hermoille..

11.03.2012, päiväkirjamerkintä
Niinhän siinä kävi, että ensi yrittämällä natsasi ja Alma todettiin tiineeksi. Oli siinä tammalla ihmettelemistä, se on kyllä todellakin koko tiineyden ajan ollut kuin halolla päähän lyöty, hämmentynyt ja jotenkin epäuskoinen, mutta kuitenkin selvästi tietoinen siitä, että nyt jotain tapahtuu. Muiden tammojen varsojen kanssa se on kuitenkin tullut ihan hyvin toimeen, joten ei siinä mitään. Tänään koitti sitten h-hetki ja tollona Alma alkoi varsoa keskellä päivää pihaton katoksessa! Sinne sai kyllä rientää huopien ja peittojen kanssa, vaikka nuo varsat syntyvätkin jonkun epämääräisen villan peittäminä, en lähtisi testaamaan luonnon selviytymismekanismin toimivuutta. On näitä poneja jo sen verran muokattu muun kuin evoluution puolesta.. Ja siellä meitä odottikin topakka ja melko suurehko orivarsa, rautias sellainen! Emänsä sukat ja läsi, mitkä ovat emänemän peruja, kyllä sabinot vaan dominoi! Katsellaas, mitä tulevaisuus tuo tullessaan tämän kaksikon kohdalla.

18.02.2012, päiväkirjamerkintä
Hihii, tänään Alma saa luopua viattomuudestaan ja pääsee toimittamaan sitä hommaa, mihin mielestäni sen lempinimikin viittaa - ainakin allekirjoittaneelle tulee Almasta mieleen muhkea mamma, että josko tamma nyt muutettaisiin sellaiseksi! Johan tässä on korkea aika. Yksi päivä tajusin, miten mahtavasti oma oriini, oikein komea, hyväluustoinen ja majesteettinen Dai sopisi Alman kanssa. Varsastahan tulisi itse komeus, oikein mahtava cobtyyppi, kun vanhemmat ovat tätä luokkaa! Näin kinosten keskellä en usko hommasta tulevan mitään ponien kesken, joten eläinlääkäri saa tulla laittamaan homman aluilleen. Sitä odotellessa ja tärppiä toivoen!

01.03.2011, päiväkirjamerkintä
Alma on sen verran paniikkihäiriöinen tätä nykyä, säiden hieman lämmettyä ja valon lisäännyttyä, että liekö hormonitoiminnassa sitten syy. Ainahan se on ollut vähän reikäpää, mutta ei nyt joka kerta viitsisi olla huolesta huonona ja pelätä, milloin poni juoksee traktorin alle. Saa seisoskella nyt pussi päässä ihan vaan karsinassaan vähän aikaa, josko rauhoittuisi. Yksinään se on oma höselö itsensä, joka ei turhia pöllöile, mutta tallipihalla alkaa sellainen rumba, että parasta lopettaa kisatouhut sen kanssa tähän. Turha kiusata sitä tämän enempää, eipä poloinen enää enempiä sydämentykytyksiä ansaitse. Upean uran se kuitenkin ehti tehdä, siitä ei todellakaan ole kysymys eikä mulla ole mitään hampaankolossa tämän homman kanssa. Kai Alma on vaan vähän puupäinen massojen joukossa. Pullero saa nyt jäädä jalostuskäyttöön, sopii sille varmasti paremmin kuin kaiken maailman riennoissa kiertäminen.

20.02.2011, päiväkirjamerkintä
Kummallinen venkoilu on jatkunut kotona ja kisapaikoilla ja huomaa kyllä, että hormonit hyrräävät jo tässä vaiheessa, vaikka lämpötilat ovat kylmiä. Kai se on tuo valon määrä? Jälleen kerran Alma aiheutti kaaoksen kisapaikalla, aivan yllättäen. Aluksi taas sijoituimme hienosti neljänsiksi, mutta varikkoalueella, kun oli aika pakata ponit koppiin, syntyi jostain Alman ja C-oriin Pegorin välille jotain kitkaa. Tästä Alma veti herneet nenään niin, että se ensin vetopaniikissa, trailerin seinään sidottu kun oli hoidettavaksi, meinasi vetää mukanaan koko kopin ympäri ja seuraavassa sekunnissa se laukkailikin jo vapaana pitkin kisapaikkaa, riimunnaru vaan perässä liehuen.. Näin jo sen kaartavan suoraan rekan alle ja mietin sitä ostosummaa.. Jonka menin tuhlaamaan itsemurhahakuiseen poniin.. Ja sitä sukutaulua, jota en enää ikinä saisi talliini.. Havahduin valvepainajaisestani siihen, kun puuskuttava Keke talutti silmiä päässään pyörittelevän, vesikauhuisen näköisen Alman takaisin huoltopaikallemme. On se hyvä palkata pikajuoksijoita hevosenhoitajiksi.

19.01.2011, päiväkirjamerkintä
Viime vuoden puolella Alma teki tasaisen vahvaa työtä kisaradoilla ja menestys oli mahtavaa, mutta nyt sen oman pään sisäiset möröt tuntuvat piinaavan sitä. Vihreitä ukkoja on joka paikassa ja se oikein villitsee muitakin hevosia tähän joukkohysteriaan. Ja minä kun niin luulin, että silmälapuilla verkassa ja korvatulpilla ongelmat olisi ikuisiksi ajoiksi ratkaistu! Jonkun toisen hevosen ei tarvitse kuin luimistaa korviaan, niin Alma on jo pakokauhun vallassa juoksemassa karkuun ja kutsumassa palokuntaa paikalle. Tänään estekisoissa se järjesti oikein kunnon shown, ensimmäisen luokan se hyppäsi oikein hienosti ja itse asiassa jopa voitimme, mutta korkeammassa luokassa Alma sai yhtäkkiä aivan mielettömän hepulin, vaikka yleisö oli hipihiljaa. Siinä sitten pää edellä keskelle okseria ja hylkyynhän se päättyi - eikä siinä vielä kaikki, Alma kirmaili korvat luimussa paniikinomaista pukkilaukkaa ympäri rataa ja koko henkilökunta oli sitä siellä paimentamassa. Kyllä saa hävetä silmät päästään. Onneksi varusteita ei hajonnut..

21.10.2010, päiväkirjamerkintä
Apua, jos sekunninkaan epäilin tämän ostoksen arvokkuutta ja järkevyyttä, niin kaikki ne epäilyt lensivät sillä hetkellä romukoppaan, kun näin tänään aamulla ensi kertaa viime yönä syntyneen uuden palleroni! Tamma se on, juuri kuten toivottiin - pieni, utelias ruunikko, jolla tuntuu virtaa riittävän! Emänsä sukat sillä on ja läsi, vaikkakaan ei niin leveää sellaista. Aivan ihastuttava pieni prinsessa ja Elenin kanssa jo sovittiinkin, että nimessä pitää ehdottomasti olla prinsessaa! Alustavia nimimietintöjä on jo, mutta saa nähdä, kiirehän tässä ei ole. Ainakin puoli vuotta aikaa, että tytsy kasvaa ja saan sen haettua kotiin! Toivottavasti sen nuori ja rasavilli isä ehtii vähän kypsyä siinä ajassa, että kehtaa esitellä ne toisilleen..

18.10.2010, päiväkirjamerkintä
Ei tästä mitään tule. Jokin aika sitten vannoin olevani jo legendaksi muodostuneessa ostolakossa. En hankkisi nyt mitään uusia poneja, kun omia kasvatteja on kaikki nurkat täynnä, hommia riittää miljoonan varsan kouluttamisessa ja siihen päälle vielä kisaikäisten sijoitusten metsästys. Ja olisihan sitä ihan kiva, jos jotain jäisi sukan varteenkin ja joskus eläkkeellä vanhana mummona voisin tehdä muutakin, kuin lapata skeidaa kaatosateessa. Mutta kun ei, niin ei. Elen tietää, mistä narusta vetämällä saa ponishoppailuun addiktoituneen retkahtamaan uudelleen. Hän tuli ja vilautti vähän mahtavasukuista, uutta tammaansa: ”tän vois kyllä varsottaa..” Ja yksi niistä mun omista nuorikoista oli juuri täydellinen sille tammalle.
Huonostihan se päättyi. Odotellaan tässä varsaa syntyväksi minä hetkenä tahansa. Toivotaan tammaa ja pelätään pahinta, enkä tarkoita nyt vastakkaista sukupuolta vaan ikuista velkakierrettä ja konkurssia, kun saadaan taas yksi lisäsuu ruokittavaksi. Mutta tämä karvainen kultakimpale on sen arvoinen!

    Kilpailut

Almalla kilpaillaan pääpainoisesti villeissä kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 49 kpl (24 koulu, 25 este)

21.12.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/06
20.12.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/06
19.12.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/06
18.12.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/06
18.12.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/06
17.12.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/06
16.12.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/06
14.12.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/06
13.12.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/06
12.12.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/06
12.12.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/06
07.12.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/19
03.12.10, villit estekilpailut, 90 cm : 04/19
26.11.10, villit estekilpailut, 80 cm : 03/16
25.11.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/16
23.11.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/16
19.11.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/18
13.05.12, villit estekilpailut, 90 cm : 03/21
14.05.12, villit estekilpailut, 80 cm : 01/19
16.05.12, villit estekilpailut, 90 cm : 01/21
17.05.12, villit estekilpailut, 90 cm : 04/21
22.06.12, villit estekilpailut, 80 cm : 04/30
27.06.12, villit estekilpailut, 80 cm : 05/30
29.06.12, villit estekilpailut, 70 cm : 01/30

19.01.11, ERJ, 80 cm : 01/40
21.12.10, villit koulukilpailut, heB : 02/06
21.12.10, villit koulukilpailut, heA : 03/09
20.12.10, villit koulukilpailut, heB : 03/10
16.12.10, villit koulukilpailut, heB : 02/10
16.12.10, villit koulukilpailut, heA : 02/10
15.12.10, villit koulukilpailut, heA : 01/10
06.12.10, villit koulukilpailut, heA : 01/18
04.12.10, villit koulukilpailut, heA : 03/18
03.12.10, villit koulukilpailut, heB : 01/19
01.12.10, villit koulukilpailut, heA : 01/18
30.11.10, villit koulukilpailut, heB : 03/19
29.11.10, villit koulukilpailut, heC : 02/18
23.11.10, villit koulukilpailut, heB : 01/21
21.11.10, villit koulukilpailut, heB : 04/18
19.11.10, villit koulukilpailut, heB : 04/18
17.11.10, villit koulukilpailut, heB : 02/18

20.02.11, KRJ, heA : 04/40
04.03.11, KRJ, heB : 08/80
26.02.11, KRJ, heB : 04/40
27.02.11, KRJ, heB : 05/40
02.03.11, KRJ, heB : 03/50
12.05.11, KRJ, heB : 05/50
25.02.11, KRJ, heA : 02/40
26.02.11, KRJ, heA : 04/40

 

Llygedyn Alcam Tywysoges on virtuaalihevonen.
Viimeisen kuvan © Ram.
Kaiken muun materiaalin © dani 2017, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!