otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Greenwich's Aderyn VH05-024-7411

Kuollut 11.03.2013

     

  Virallinen nimi   Greenwich's Aderyn   Säkäkorkeus   118 cm
  Lempinimi   Aderyn   Syntynyt   23.01.2009, VHKR
  Rotu   Welsh mountainponi   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Rautiaankimo   Kasvattaja   Greenwich
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 60 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 5 + 7 + 6,5 + 20 + 5 = 43,5p. 09.08.2010
                    YLA2, 30 + 44 + 30 + 26 = 130p. 28.11.2012
                    VWY-C, myönnetty 11.03.2013

4-vuotias 23.04.09

    Taustaa

Tammikuussa 2009 talliin saapunut Aderyn hurmasi allekirjoittaneen suloisella ulkonäöllään ja säpäkällä luonteellaan - harvemmin yhdestä ponista löytyy kaksi puolta, jotka ovat verrattuna kuin yö ja päivä. Tarkemman tutkimisen jälkeen tamman sukukin osoittautui hyvin mukavaksi - ponin vanhemmat ovat suvuttomia greenwichiläisiä, ja varsinkin sen emällä on koulupuolelle mainiota kilpailunäyttöä: Aderyn on myös todiste mainiosta periyttämiskyvystä, kummankin vanhempansa esikoisena tamma oli, myönnettäköön, melkoinen riskisijoitus varsinkin kun sukua ei ensimmäistä polvea pitemmälle virtuaalimaailmassa ole.

Vaan mikäli allekirjoittanut aikoo joskus saada mountainponikantansa tasapainoon, oli joukkoon pakko hankkia tuntemattomampiakin sukuja omaavia yksilöitä - Aderynin suku on oikea pelastava henkireikä, sillä sitä on helppo lähteä jatkamaan suuntaan jos toiseenkin ja siinä on varaa valita monipuolisemmin isäehdokkaita. Suorastaan syyhyän päästä kierrättämään pikku-Aderyniäni kouluratsastuskilpailuissa ja sen jälkeen siitoksessa, himoittu näyttelyura kaatui tamman sitkeään varsamahaan, joka ei vain ota lähteäkseen!

    Luonnekuvaus

Tomera täti Aderyn on luonteensa puolesta lunastanut paikkansa allekirjoittaneen suosikkiponi-kaartissa. Pieni, suuren vatsan omaava tamma on täynnä pippuria ja orjantappuraa, eikä se koskaan suostu hoidettavaksi ilman taistelua, venkoilua, ärhäköintiä ja rumia ilmeitä. Vahingoniloinen Dani suorastaan rakastaa nauraa pusikosta pikkutyttöjen kauhistuneille ilmeille, kun supersuloinen Aderyn paljastaa tarhassa riimua laitettaessa naskalinterävät hampaansa silmät välkehtien - ei sillä, etteikö allekirjoittanut olisi itse ollut alkuaikoina helisemässä tuittupäisen tamman kanssa, mutta luottamus on syntynyt vähitellen, vaikka senkin todellista lujuutta sopii välillä epäillä..

Aderynin hoitaminen on varmasti kamalaa, vaikkakin aikaa myöten hyvin palkitsevaa. Uusia tuttavuuksia tamma mulkoilee pahansuovasti karsinansa kaltereiden takaa, ja viimeistään oven avatessa poni polkaisee uhmaavasti maata ja syöksyy hampaat irvessä tulijaa vastaan. Ihminen säikähtää aina, ja aidosti, ellei sitten satu kuulumaan niihin harvoihin, jotka tamman metkuihin jo ovat tottuneet. Aderynissä ei kuitenkaan ole tappaja-ainesta, joten se harvoin koskee hoitajaansa - hampaat napsahtavat kiinni kymmenen sentin päässä hoitajan kasvoista, mikä tekeekin kaikesta kieroutuneen humoristista.

Aderyniä suositellaan hoidettavaksi käytävällä molemmilta puolilta kiinni sidottuna. Reipas hoitaja nappaa kiinni tamman otsatukasta ennen kuin se saa nostettua turpansa ylös rumaan irvistykseen, ja riimun pujottaminen ponin päähän ja taluttaminen keskelle käytävää on helppoa. Kiltisti Aderyn seisoo paikoillaan, kun hoitaja aloittaa harjaamisen, eikä ketjuilla seinään kiinnitettynä sillä ole mitään halua esimerkiksi steppailla puolelta toiselle - jutun juju onkin, että oikeasti Aderyn pitää harjaamisesta kovasti. Varsinkin kaulalta kumisualla pyörittely ja sen jälkeinen ronski juuriharjalla harjailu saa tamman rentoutumaan täysin, vaikka täydellinen harmonia ponin ja ihmisen välillä rikkoutuu, kun tamma todellisena neitinä alkaa näyttää hapanta naamaa kainaloiden ja vatsan alusen harjaamiselle.

Kaviot Aderyn nostaa reippaasti, vaikka jalkojen ylhäällä pitäminen ei sitä kiinnostakaan - Pienen ponin kavio on kuitenkin helppo pitää itsekin ylhäällä, kun poni ei sitä pois nyi.
Pään harjaaminen voi joskus osoittautua pieneksi ongelmaksi, sillä tamma on hyvin herkkä korvistaan. Turvan ja otsan saa putsattua helposti, mutta korvat ovat Se Suuri Ongelma - voi miksi korvien tausta pitää harjata suitsien niskahihnaa varten? Hoitaja saa käyttää kaikki keinonsa saadakseen tiukasti taakse liimatut korvat nousemaan harjan tieltä, mutta vinkki vaan, ruoalle persona neitinä kourallinen heiniä voi auttaa asiaa..

Satulointi on operaatio, jolloin Aderyn päästää taas pahan puolensa valloilleen. Kun tuo ratsastajanistuttava kapistus tuodaan tamman näköpiiriin, painuvat korvat saman tien nuolemaan niskaa ja turpa nousee ylös puremaan ilmaa. Tamma väistelee satulaa mallikkaasti, ja oikean kohdan löytymiseen voi mennä muutama tovi. Kavioiden hätäinen nostelu kainaloihin ei ainakaan helpota hoitajan työtä kiristää satulavyötä, varsinkin kun vatsa muutenkin paisuu kaksinkertaiseksi kapinaksi vyötä vastaan. Aderynillä on myös ruma tapa vilautella ärhäkästi hampaitaan, ja hampaanjäljet voivat löytyä kyljestä, mikäli hoitaja ei varaansa pidä - Ponin pää narulla seinään tai ohjista kunnolla kiinni.
Suitsia kohtaan Aderyn on paljon suopeampi, mutta ei se aivan vapaaehtoisesti suutaan kuolaimille avaa. Herkät korvat muistuttavat olemassaolostaan niskahihnaa pään yli vedettäessä, ja leuat jauhavat ilmaa turpahihnaa kiristäessä.

Hm, eikö Aderyn vieläkään vaikuta sinusta unelmaponilta? Mitä se arkajalka-Dani oikein höpisi sanoessaan, että tämä kimotamma on hänen suosikkejaan, hänhän pelkää pahansisuisia hevosia, olivatpa ne sitten kuinka pieniä tahansa?
Ratsastaessa kaikki kuitenkin kääntyy päälaelleen, mikä tekee tammasta hyvin mielenkiintoisen persoonan - tallin kauhu on satula selässään kuin enkelten harppua soitteleva kultakavio. Vaatimattomasta rakenteestaan huolimatta tammasta lähtee liikettä kuin parhaimmasta koulupuoliverisestä, kaikenlisäksi Aderyn toimii todella vaivattomasti ja lähestulkoon ajatuksen voimalla. Alkukäynneistä lähtien tamma kulkee reippaasti ja irtonaisesti, aivan kuin näkymätön lanka vetäisi sitä ja saaden sen imemään uralla hyvin eteenpäin. Hapannaama-Aderyn virtaa ehtymätöntä energiaa, ja se on helppo ja pehmeä taivutella notkeaksi kuin balettitanssija eteenpäinpyrkimyksen kärsimättä. Käynnissä tamma harvoin tarjoaa peräänantoa varsinkaan alkutunnista, mutta ravissa kun ponin kanssa päästään vielä hieman enemmän eteen ja peliin saadaan kunnon työntöä takaa moottorista, löytyy ratsukolle oikein hyvä työskentelymuoto.

Kokemattomallekin selästä käsin rauhallinen Aderyn on sopiva ratsu - tamma ei pelkää mitään, eikä hämmenny hieman rajusti annetuista taikka epäselvistäkään avuista: on turha kuitenkaan olettaa tamman tekevän koko pitkän sivun mittaa täydellisiä avoja tai sulkuja, mikäli ratsastaja ei osaa asiaansa, mutta työstään pitävänä ponina Aderyn tekee parhaansa lukeakseen ratsastajan apuja ja ehdottaa ymmärtämäänsä tehtävää. Ainoa asia, mistä tamman kanssa saa olla hieman varuillaan, on herkkä suu. Ratsastajan tulee elää melko paljon kädellä, sillä poni kaipaa suuhunsa tukea, mutta alituinen tuntuma saa sen lopulta puremaan kiinni ja hermostumaan.

Yleisesti ottaen Aderyn-neiti on kuitenkin mitä hurmaavin ja osaavin poniratsu, joka ei ratsastajaltansakaan kummempia vaadi toimiakseen hyvin - GP-tason puoliveriratsastaja ei ehkä näe ponin tepsuttelussa sitä lennokkuutta, mitä kolme metriä pidemmät askeleet omaava hevonen tallustaa alkuverryttelyssä, mutta poniratsastajalle Aderyn on pelkkää unelmaa.

    Suku

 isä Ch Brenin Llwyd
    KTK-III, VWY-II, YLA2, VWY-C, KRJ-II, wm
 ii. Gwalchgwyn
    wm, evm
 iii. Angharad
    wm, evm
 iie. Glaudusa
    wm, evm
 ie. Mairwen Dyrr
    wm, evm
 iei. High Neirin
    wm, evm
 iee. Rhonwen
    wm, evm
 emä Gwenhwyvar
     YLA2, VWY-III, KRJ-II, VWY-C, wm
 ei. Cydig Gethen
      wm, evm
 eii. Govannon
    wm, evm
 eie. Eluned
    wm, evm
 ee. Aeronwen
    wm, evm
 eei. Maldwyn Nudd
    wm, evm
 eee. Siana
    wm, evm

Aderynin isä on Greenwichissä asuva kantakirjattu kimo ori Brenin Llwyd, joka on saavuttanut myös VWY:n laatuarvostelun toisen palkinnon ja champion-arvonimen. Tutummin Pojuksi tituleerattu ori on luonteeltaan erittäin energinen ja vilkas, muttei missään nimessä pahansuopa - paitsi satula selässään, jolloin ori häseltää ja säheltää ja sille on sanalla sanoen ongelmallista keskittyä suoritettaviin asioihin. Sen energian oikea kanavointi onnistuneen suorituksen kannalta vaatii ratsastajalta aikaa ja sitkeyttä, mutta niitä ansaittuja onnistumisen hetkiä on oikeiden kuskien alla myös koettu - siitä kertoo oriin erittäin hienoista tuloksista koostuva kilpailukalenteri!

Poju polveutuu Brittien tuontina täysin samaisen maan ponikannasta koostuvasta suvusta - sen kimo isä Gwalchgwyn on erittäin hieno kouluponi ja luonut menestyksekästä kilpailu-uraa kotimaassaan sekä myös Euroopan mantereen puolella - tosin mantereella oritta on esitetty enimmäkseen näyttelyissä sen kerrassaan ihanteellisen rakenteen vuoksi. Lienee turhaa edes sanoa, että ori on ollut erittäin kuumaa kamaa jalostuksessa ja se on jättänyt erittäin osaavia ja kaunisrakenteisia varsoja - harmi, että Aderyn myöhästyi polvella siitä, kun kauneutta ja oppikirjamaista rakennetta jaettiin..

Gwalchgwynin vanhemmat ovat hieman vähemmän tunnettuja, mutta silti hienoja tapauksia - isä Angharad ei poikansa menestyksestä huolimatta ollut mikään koulukenttien supertähti, vaan sen kanssa tyydyttiin kiertämään pienempiä kisoja ihan seuratasolla. Ukko oli kuitenkin kovin hyvärakenteinen, ja sille onnistuttiin saamaan yhdeksi kaudeksi jalostuslupa - harmillisesti ori jouduttiin kuitenkin ensimmäisen astutuksen jälkeen alkaneesta riehumisesta ja mahdottomasta käytöksestä johtuen ruunaamaan, mutta siitä jätettiin kuitenkin muutama pakaste tammanomistajien iloksi.

Emä Glaudusa taas polveutuu aivan mahtavasta isälinjasta, ollen tietenkin pahaksi onnekseen kasvattajalleen osunut floppi sukupuolensa takia. Kaunis kimotamma myytiin yksityisomistajalle kevyeen kilpailukäyttöön, joka kuitenkin tyssäsi Glaudusan teutaroituaan itsensä esteradalla ja romuttamaan jalkansa ratsastuskäyttöä kestämättömäksi - hyvän luonteensa ja nätin ulkonäkönsä ansiosta se jäi kuitenkin vielä omistajalleen varsoja tekemään.

Pojun emä taas on vaikeuksien kautta voittoon noussut nätti tamma Mairwen Dyrr, joka nuorempana joutui lähes jatkuvasti ties millaisiin koettelemuksiin - aluksi se ei ottanut oppiakseen ratsuksi, sitten se sairastui influenssaan ja teloi lopulta koipensa. Vanhemmalla iällä, elämän koulimana ja lihastreenin innoittamana kehkeytyi siitä kuitenkin hieno ja varsin yritteliäs kouluponi, joka on myös jättänyt jälkeensä muutaman erittäin sitkeän ja menestyneen jälkeläisen - muun muassa Pojun!

Mairwenin isä High Neirin on jokseenkin kiistelty nimi tämän päivän welshpiireissä - erittäin temperamenttinen ori oli voitontahtonsa ansiosta melko haka esteratsastuskilpailuissa, mutta vain helpolla tasolla. Silti ori nauttii kultinomaista asemaa, vaikkei se ollut rakenteeltansakaan mikään erityisen ihastuttava tai väritykseltään tavoiteltava. Se liikkui kuten viisi tuhatta muutakin ponia erottumatta oikein mitenkään massasta - vain aktiivisen ja julkisuudenhaluisen omistajansa kautta Neirin on saanut vakiinnutettua asemaansa mountainponien suvuissa - mutta onko näiden perusponien yleistyminen ja suosiminen suvuissa ponikannan kannalta järkevää? Aihe, jonka puimisesta ei Briteissä saada tarpeekseen.

Neirin onnistui kuitenkin säväyttämään ainakin Mairwenin emän Rhonwenin omistajan. Tamma omasi erittäin kauniin, oikein sinertävään kiiltelevän mustan värityksen ja suuren läsin päässään, eikä sen ulkoista viehätysvoimaa laskenut ainakaan sen varsin tavoiteltava rakenne ja tapa liikkua esitettynä todella upeasti. Rhonwen ei ole kuitenkaan periyttänyt upeaa väriään kovin ahkerasti jälkeläisilleen, vaan ne ovat ennemmin tammansa itsensä kaltaisia moniosaajia - osataan esteitä ja koulua, eikä halua esiintyä mitenkään liian vähää ole!

Aderyn on kuin kloonattu kopio ulkonäöllisesti emästään Gwenhwyvarista, mutta valitettavasti tammojen luonteet eroavat melkoisesti - siinä missä tytär kiukuttelee ja mököttää, on emä aina iloinen, ihana, rakastava ja suloinen. Lyhyemmin Ninniksi tituleerattu tamma osaa kyllä vaatia omilla ehdoillaan käyttäytymistä myös käsittelijältään, mutta muuten se on aivan yhtä ihana, kuin kuvitella saattaa - myös ratsuna tamma on erittäin nöyrä, yritteliäs ja pisteenä iin päälle innokas. Se on aina valmis kunnon kouluvääntöön ja kiemuroiden hiomiseen, vaikka kyllä se nyt muutaman esteenkin yli voi hypätä. Oivan kilpauran lisäksi Ninnillä on Aderynin ohella myös kaksi muuta jälkeläistä, kumpainenkin tammoja.

Ninni polveutuu varsin mielenkiintoisesta brittisuvusta - sen isänpuoleinen suku on lähes täysin pelkkää näyttelylinjaa, kun taas emänpuolelta löytyy käyttöponia miltei joka lajiin!
Sen isälinja on myös hyvin harvinaista herkkua - isä Cydig Gethen on erittäin tunnettu, menestynyt ja ihailtu, mutta tavoiteltavana ja harvinaisena helmenä pidetty ori, jota on käytetty erittäin valikoidusti jalostukseen. Näyttelypuolella ori kun on lähestulkoon kokenut, nähnyt ja ansainnut itselleen melkein kaiken mahdollisen - on kansainvälistenkin näyttelyiden BIS-sijoja, kantakirjapalkintoa, vuoden poni -titteliä ja lista vain jatkuu. Sillä on myös erityisen hyvä periyttämiskyky ja jo viiden ensimmäisen jälkeläisensä avulla se palkittiin parhaimmalla jalostusarvonimellä. Herrasmiesmäinen ukko on myös kilpaillut jonkin verran ratsuna, mutta jokseenkin pidättyväisen luonteensa takia se ei osaa heittäytyä nöyräksi ja kaikkensa antavaksi.

Gethenin vanhemmat ovat myös melko harvinaisia näyttelynimiä, mutteivät kuitenkaan poikansa kaltaisia supertähtiä. Isä Govannon löytyy myös Brittein ponikantakirjasta ja noin kymmenisen vuotta sitten oli se tuttu näky näyttelykehissä. Sittemmin sen omistaja päätti pitää ukkelin kanssa matalampaa profiilia, kouluttaen sen erittäin osaavaksi kouluratsuksi, jollaisena se toimi hienosti muun muassa hyvin elastisten liikkeittensä ansiosta. Jalostuksessa Govannon on kitsaasti, mutta aina onnistuneesti käytetty.

Gethenin kimo ja kaunis emä Eluned on myös näyttelykehien konkari - nuorempana se kierteli paljon ja menestyen näyttelyissä huipentaen uransa kantakirjan ensimmäiseen palkintoon. Sittemmin sekin painui enemmän pinnan alle kuumimpien welshponien kermasta ja osoittautui mainioksi siitosponiksi rauhallisen ja rakastavaisen luonteensa ja periyttämiskykynsä ansiosta.

Ninnin emä Aeronwen on Gethenin tapaan myös melkoinen tykittäjä, joten on kummaa, ettei näiden kahden kakarasta ole tullut tänne virtuaalimaailman kolkkaan samankaltaista julkkista. Aeronwen on erittäin lahjakkaana ja kovana kouluratsuna toiminut poni, joka on napannut welshponien koulumestaruuden nimiinsä jo muutamaan kertaan! Sillä on kokoisekseen pikkuponiksi aivan upeat liikkeet ja luontainen tapa kulkea moottoristaan reippaasti ylämäkeen - oletteko ennen moisesta alle 120-senttisellä ponilla kuulleet? Myös näyttelykehissä tamma on pärjännyt erittäin hyvin oivan liikkumisen mahdollistavan rakenteensa vuoksi, mutta sitä ei ole liikaa kehän keskellä seisoskellen pölytetty - vain tärkeimmissä näyttelyissä on piipahdettu sertejä nappaamassa, ja ei kun takaisin kilparadoille! Nykyään hieman kärttyisempää ja voitontahtoista tammaa on käytetty jalostuksessa, mutta sitä liikutetaan vieläkin kunnolla roimin hikitreenein - kouluratsastus on sille elämäntapa.

Aeronwenin isä on tyttärensä tapaan rautiaan värityksen omaava ori Maldwyn Nudd, joka on myös erittäin lahjakas ratsu ja aina vain kehittymään päin kiitos myös hyvin omistautuneen ja innostuneen omistajansa. Maldwyn on hyvin monipuolinen ratsu, joka hyppää tykinkuulamaisella innokkuudella ja voimalla toimien myös osaavan kuskinsa alla näppäränä ja näyttävänä kouluponina - ukolla kun on melkoinen orikaula, jota se tykkää kaartaa rautapohkeisen ratsastajansa puskiessa poloisesta parhaimmat liikkeet ulos. Luonteeltaan ori on hyvin nöyrä ja omaa suuren työmoraalin, mutta osaa olla tarvittaessa myös melkoinen kiukkupussi.

Emä Siana on myös oiva ratsu - ja ennen kaikkea hyppääjä. Sillä riittää oikeaoppisen ja loppuun asti hiotun tekniikkansa ansiosta hyppykapasiteettia jos ei korkealle, niin aivan minkälaisesta kulmasta tahansa minkälaisen esteen yli vaan. Tamma onkin osoittanut olevansa erittäin rohkea ja vallannut sitä kautta uuden alueen maastoesteratsastuksen. Hyvin varmajalkainen tamma jaksaa vielä näin vanhempanakin, useasti varsoneena tätinä puurtaa asuintilansa läheisellä maastoesteradalla kovalla innolla.

    Jälkeläiset

Aderyn on tarjolla welshponijalostukseen!

02.02.2011 t. Aelwyd Dawn (i. WS Difyr), omistaja: Huttis
20.12.2011 o. William Dawn (i. Cedion Wynfor), omistaja: Paraatiponit
07.03.2012 t. Adyna Dawn (i. Broderick Dawn), omistaja: Latu, Latun Talli
01.07.2012 o. Dermond Dawn (i. Gwalch Darragh), omistaja: Christa W.
09.08.2012 t. Hollwych Aestrawd Dawn (i. Hagor Dawn), omistaja: Ponisiittola Smaho

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

14.07.2010, päiväkirjamerkintä
Aderynin elämässä on tänään käynyt allekirjoittaneen mielestä positiivinen käänne - se on vihdoin kilpailutulostensa saralta valmis jäämään kilpailueläkkeelle ja siitoskäyttöön, sekä kokemaan VWY:n laatuarvostelun huuman toivottavasti mahdollisimman pian. Tallissa olisi sen varalle jopa oma ori, jokin aika sitten hommattu Serennu-herra, joka varmasti tasaisuudellaan toisi Aderynin tulevaan varsaan hieman parempaa hallittavuutta kuin emäänsä. Toisaalta olisi täyttä unelmaa antaa Aderynin rauhassa periyttää temperamenttiaan toivoen, että ratsunkyvyt pysyisivät varsallakin samana - ja se paha puoli Serennussa on, että se on täyshyppääjä, eikä omaa esimerkiksi mitenkään kummoisia liikkeitä.

Harmittaa, että olen omaa tyhmyyttäni jättänyt Aderynin siitoskäytön alkamisen näin myöhään - en kuitenkaan tahdo sen saralta mitenkään kiirehtiä, joten ehkä nyt olisi vain sopiva aika katsella markkinoilla olevia oriita ihan alustavasti vain. Olisi aivan unelmaa tehdä siitä vaikka musta orijälkeläinen talliin vanhasta käppänästä Nybergs Fleshjackista, mutta sen suku on melkoisen yleinen, eikä Aderynkään enää mikään harvinaisuuksien helmi ole - ajan kuluessa on sen emä pyöräyttänyt sille jo kaksi sisarta, joista toinen on täyssisko, sekä isä yhden muun tamman ja toisen oriin. Tamman suku on siis yleistymässä lähes huolestuttavasti - melkein pelottaa.

20.04.2010, päiväkirjamerkintä
Uups, tamman joululoma venyikin lähes puolen vuoden mittaiseksi sen maksimikuukauden sijaan.. Aderyn on vain peijakas onnistunut jotenkin olemaan niin huomaamaton ja vaihteeksi viattoman, eikä vihaisen, näköinen, että allekirjoittanut on mennyt aivan ymmälleen koko ponin kanssa. Ja toisaalta tamma kasvatti sellaisen talvikarvan, ettei sen satulavyö mennyt johonkin aikaan edes kunnolla kiinni - mutta nyt kun karvaa on lämpimän kevään vuoksi alkanut tipahtelemaan jo tukoittain, on huomattavasti helpompi liikuttaa tätäkin ryökälettä sen heti kuolematta kuumuuteen ja hikeen ja onhan se toki kivempi edustaa kilpailuissa, kuin näyttää aivan räjähtäneeltä..
Aderyniä on nyt kuitenkin treenattu taas tavoitteellisemmin ja se aloittanee kilpauransa uudelleen ensi kuun alussa - kesäloma jää nyt sen osalta vähäiseksi ja siirtyy myöhempään, mutta se sai vetää tuossa talvella sen verran lonkkaa, että ei käy sääliksi!

15.12.2009, päiväkirjamerkintä
Melkoisella jylinällä koko syksyn ahertanut Aderyn saa muiden ponien kanssa jäädä nyt ansaitulle joulubreikille! Sen kunniaksi tamma saa nyt ansaitusti liikkua vähän kevyemmin ja itse asiassa kävin sen kanssa käppäilemässä tuossa metsänrajalla takaa maasta käsin. Rentouttavaa se oli ainakin allekirjoittaneen mielestä, mutta kyllä tammakin kieltämättä vaikutti tyytyväiseltä vähäiseen vaihteluun - koska meikäläinen ei todellakaan jaksa ravailla noissa lumihangissa, sai tammakin ottaa ihan rennosti, kulkea pidemmällä ohjaksella ja katsella ympärilleen. Ressukka tutkiskeli erityisellä mielenkiinnolla polkua reunustavia korkeita lumihankia, välillä se seisahtui, kurottui lumihangelle ja nuuhki ja puuskutti siihen laajennettuine sieraimineen - voi mikä tollo, samaa luntahan se on siellä tarhassakin!
Vuodenvaihteen jälkeen Aderynillä toivottavasti jatketaan kilpauraa aivan uudella tarmolla ja levänneellä mielellä - vaikka alussa saadaankin ottaa ihan rennosti, kun loma vietetään näillä näkymin suhteellisen leppoisasti.

Kouluvalmennus 17.10.09, valmentajana martsu
Palautetta saimme seuraavasti: "Aderyn saapui valmennuspaikalle virkeästi höristen ja vaikutti jo alkuun innokkaalta. Itsenäisesti suoritettavan alkulämmittelyn jälkeen keskityimme etenkin raviin; kuinka ratsastaa reipasta ja kaunista ravia, ja ratsastajan kannalta; kuinka istua ravissa hillitysti. Aderyn osaltaan toimi kuin enkeli, luonteen lisäksi liikkeet olivat vertaansa vailla. Työskentelymuodon löytämisessäkään ei kauaa nokka tuhissut, ratsukko sai heti kiinni jutusta ja loppuvalmennus kului lähinnä kehuessa. Lopuksi kehotin ratsukkoa vielä laukkaamaan pääty-ympyrälle keskittyen ympyrän muotoon, jotta selkeästi menoenergiaa pursuava poni sai akkujaan purettua. Kiitos mukavasta valmennuksesta!"

Kouluvalmennus 19.10.09, valmentajana martsu
Valmentajan kommentit tunnista: "Alkuun herättelimme ponin ja ratsastajan lihaksia, ja Aderyn vaikutti yllättäen jopa hieman uneliaalta - onneksi vain aluksi. Hetkisen kentällä kierreltyään esiin tuli tuttu reipas poni. Tässä valmennuksessa pääpaino laitettiin ympyrätyöskentelylle ja taivutuksille, ne ratsukko hoiti hyvin, ainoastaan alussa ulko-ohjan asento oli vähän hakusessa. Aderyn toimi ilahduttavan pienillä avuilla. Sitten lisättiin ja koottiin käyntiä, kootussa käynnissä Aderynistä näki, että se olisi halunnut edetä nopeammin ja se painoikin hieman ohjille. Ratsastaja hoiti homman kuitenkin kiitettävästi ja sai tammaan paremman kontaktin. Lopun harjoituksissa pyrimme vielä minimalisoimaan apuja ja halusin ponin toimivan mahdollisimman vähin avuin mahdollisimman hyvin. Lopputuntia kohti yhä herkistynyt tamma kulkikin nätisti, ja ratsastajalla oli kehuttavan pehmeät kädet."

28.08.2009, päiväkirjamerkintä
Aderynille on viime aikoina kuulunut oikein hyvää, sen kilpaura on täydessä tohinassa ja aikaa on totta kai jäänyt myös muullekin - allekirjoittanut on silti pitänyt pienen haaveensa tamman laihtumisesta elossa, mutta nyt alan olla valmis heittämään pyyhkeen kehään. Olkoot tamman ruokinta kuinka tarkkaan laskettua, ehkä jopa hieman niukkaa, mutta energiapitoista, ja liikunta kuinka hyvin suunniteltua ja reilua, ei mokoma vain laihdu. Ei laihdu. Pysyy sentään onneksi samassa ilmapallomaisessa mitassaan, ettei liho lisää - alan olla kohta oikeasti sitä mieltä, että tamma on kuitenkin täynnä ilmaa ja leijuu vielä jonain päivänä pari senttiä maan pinnan yläpuolella! Ehkä syy lihomiseen löytyy geeneistä, mene ja tiedä.

Muutoinkin tamma on yhtä kiukkuinen ja temperamenttinen kuin ennenkin, mutta ratsuna se vain kohentuu päivä päivältä. Se on aina valmis vaativampiin juttuihin ja yrittämään vielä vähän paremmin, kuin kuski kehtaa edes kuvitella - oikeasti, tässä tammassa on sitä jotain! Kuinkahan monella muulla on tällainen viha-rakkaus -suhde pieneen poniin..

10.07.2009, päiväkirjamerkintä
Jihuu, Aderyn starttasi tänään ensimmäisen kerran kilpailuissa ja kaikki sujui - kerrankin - yli odotusten! Aamulla kerkesin jo pelätä, ettei läski mahtuisi edes kuljetuskoppaansa siinä mahansa kanssa mekastaessa, eikä matka sujunut todellakaan hyvin sen riehuessa ja huudellessa kopissa (joo, ehkä otetaan ensi kerralla vähän seuraa mukaan..), mutta paikan päällä se käyttäytyi todella nätisti! Siinä ei ollut merkkiäkään joka suuntaan sinkoilevasta kanuunasta, heikkohermoisesta heinäsirkasta tai kiukkuisesta kiemurtelijasta, vaan kaikki sujui todella, todella hyvin! Aderyn jaksoi keskittyä hälystä huolimatta, kuunteli tarkkaavaisesti ja ignoorasi rennon coolilla olemuksellaan kuskinsa hermostuneisuuden ja yleisen pienen paineen - wow, tässä on oikea kilpaponi! <3 Suoritus ei riittänyt ihan pistesijalle, mutta mitä voi olettaa ensikisoista tämän ikäiseltä ponilta? Puhdas ja käsikirjan mukaan sujunut suoritus on paras palkinto tälle kiukkupussille!

05.05.2009, päiväkirjamerkintä
Kuinka masentavaa, että epäonnistuin taas arvioissani Aderynin suhteen - ehkä mokoma silkkaa piruuttaan antaa allekirjoittaneen pettyä siihen kerta kertansa jälkeen?! Tamma on jostain, varmaan olkia mussuttamalla ja aremmat ponit pois heinäkasoilta kovistellen saanut kehiteltyä itselleen aivan järkyttävän pallomahan! Koita siinä sitten esittää näyttelyssä venäläisen rekkakuskin kokoista möhömahaa muiden kauniiden ja sirojen nuorten neitojen vierellä, ei vaan onnistu! Masentaa ja suututtaa, idiootti elukka!
Jos jokin on positiivista, niin se, että tamman selkään voi nykyään kavuta kepein mielin tietäen onnistuvansa joka kerta. Tytsy on osoittautunut todella miellyttäväksi ja kevyeksi ratsuksi ja se on tosi halukas liikkumaan - se voisi vaan liikkua tarhassakin vähän tuota pallomahaansa pois.. :( Odottelen innolla tamman kilpailu-uran alkua, vaikkei ihan vielä ajankohtaista ole, mutta nyt tamman selässä voi huoletta olla ja se on todella kova oppimaan - eiköhän siitä kehkeydy taitava kilpaponi ennätysajassa!

15.04.2009, päiväkirjamerkintä
Jaa, meikäläisen arvioinnit menivät kyllä metsään ja vieläpä melkoisella rytinällä. Aderynistä on kasvanut todellinen kiukkupussi, uhitteleva luimukorva ja lähes tulkoon sihisevä hampaitaan vilautteleva mulkoilija - hyvä, että uskallan itsekään enää astua mokoman karsinaan! Positiivista mieltä koetan satsata sillä, että tamma on ollut todella kova ja halukas oppimaan - suitset se ottaa kyllä suuhunsa, kunhan jaksaa tarjota, ettei se ainakaan ihan häränpyllyä ympäri tallia heitä. Takaa ajaessa se kulkee tosi kivasti, kuuntelee herkästi ja on koko ajan valmis ja innoissaan kokeilemaan uusia asioita. Ehdottomasti hyvä merkki!
Varsa- ja talvikarvaa on rapsuteltu jonkin verran pois, mutta Aderyn ei kyllä näytä olevansa kovin kiintynyt allekirjoittaneen helliin läheisyyden osoituksiin otsaa ja kylkiä raapimalla - yleensä se kääntyy ja köpöttelee karkuun, mutta sen verran karvaa on lähtenyt, että kyllä se ihan kelporakenteiselta vaikuttaa..

02.02.2009, päiväkirjamerkintä
Ay caramba, meikäläinen hommasi talliin jälleen uuden ponin - rentunromanttisella ulkomuodollaan allekirjoittaneen hurmanneen pienen romuluisen varsan nimeltä Aderyn. Turhahan sitä on kieltää, tämänkin tamman kohdalle toivoisin ensimmäisen greenwichiläisen Rawlishin kaltaista näyttelymenestystä, mutta saa nyt katsoa, mitä ressukasta koipeliinista kehkeytyy - takkuinen ja muhkea varsa- ja talvikarva eivät ole lähdössä vielä vähään aikaan näillä säillä, enkä tiedä vielä, lupaileeko sen silmien muljauttelu ja silmänvalkuaisten esittely hyvää vai pahaa. Tuskin tämä raasu kovin ilkeä voi olla, kun sen emäkin oli niin valloittava, vaikka valkeina silläkin silmät vilkkuivat. Noh, katsotaan nyt, kouluponi tästä on kuitenkin tuleman..

    Kilpailut

Aderynillä kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 42 kpl

19.07.09, KRJ, heA : 03/50
28.07.09, KRJ, heB : 10/100 82.05%
23.07.09, KRJ, heA : 05/50
23.07.09, KRJ, heA : 01/50
07.08.09, KRJ, heC : 06/40
14.08.09, KRJ, heB : 03/40
18.08.09, KRJ, heB : 05/40
24.08.09, KRJ, heA : 04/50
27.08.09, KRJ, heA : 03/50
23.08.09, KRJ, KNS : 05/100
27.08.09, KRJ, KNS : 02/100
02.09.09, KRJ, heA : 05/50
03.09.09, KRJ, heA : 02/50
06.10.09, KRJ, heB : 10/100
04.10.09, KRJ, KNS : 02/60
05.10.09, KRJ, KNS : 01/60
29.10.09, KRJ, heB : 06/100
25.11.09, KRJ, heA : 04/40
28.11.09, KRJ, heA : 03/40
29.11.09, KRJ, heA : 04/40
29.11.09, KRJ, heA : 03/40
13.05.10, villit koulukilpailut, heC : 03/18
16.05.10, villit koulukilpailut, heC : 04/18
20.05.10, villit koulukilpailut, heC : 03/18
02.06.10, villit koulukilpailut, heC : 02/15
03.06.10, villit koulukilpailut, heA : 02/15
10.06.10, villit koulukilpailut, heA : 02/06
11.06.10, villit koulukilpailut, heA : 01/06
12.06.10, villit koulukilpailut, heA : 02/06
13.06.10, villit koulukilpailut, heA : 02/06
17.06.10, villit koulukilpailut, heA : 02/06
22.06.10, villit koulukilpailut, heA : 03/60
30.06.10, villit koulukilpailut, heA : 02/52
29.06.10, villit koulukilpailut, heC : 05/45
26.06.10, villit koulukilpailut, heA : 02/18
29.06.10, villit koulukilpailut, heC : 02/20
30.06.10, villit koulukilpailut, heA : 04/18
05.07.10, villit koulukilpailut, heC : 04/22
05.07.10, villit koulukilpailut, heA : 03/18
03.07.10, villit koulukilpailut, heB : 06/63
06.07.10, villit koulukilpailut, heC : 01/06
07.07.10, villit koulukilpailut, heC : 01/06

 

Greenwich's Aderyn on virtuaalihevonen.
Kaiken materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!