index         talli         oriit         tammat         kasvatus         kisat         muuta

Sandet Diamant SW VIRALLINEN NIMI  Sandet Diamant SW  SUKUPUOLI  tamma
 ROTU  welsh sec. B  SYNTYNYT  s. 01.10.2005, 13 v.
 SÄKÄKORKEUS  122 cm  KOULUTUSTASO  100 cm, valjakko: vaativa
 OMISTAJA  Moniet Welsh Ponies  KASVATTAJA  Sundial Welsh (GB)

   VIR MVA Ch -arvonimi myönnetty 04.04.2006
   Kantakirjattu II-palkinnolla (72 p.) 23.05.2007
   VWY-III -palkinto myönnetty 28.10.2009

Sandi oli Monietin ensimmäinen B-sektion tamma. Sen nimi tarkoittaa hiekkaista timanttia, mikä kuvaa tätä tammaa enemmän kuin hyvin! Ostin sen vuotiaana suoraan kasvattajaltaan, jolloin se oli hieman ikätovereitaan jäljessä myöhäisestä syntymäajankohdastaan johtuen. Lisäksi siinä oli jo näkyvissä hieman liikaa mountainleimaa, joten nyt vanhempana ja viisaampana en ikinä hankkisi sellaista varsaa, ainakaan niin nuorena. Olin siis hieman hölmö ja sinisilmäinen, mutta minun onnekseni Sandi on kaunistunut vuosi vuodelta ja tällä hetkellä se on ehdottomasti tärkein siitostammamme. Timantista on oikealla hoidolla ja rakkaudella puhallettu hiekat pois.

Sukutaulu


i. Brightlight Sahara  - evm
wB, km, 125 cm
ii. BW Little Hope
iii. Atlantic Flyer
iie. BW Little Diamant
ie. Brightlight Sunlight
iei. Azathot
iee. Sunstorm Sofus
e. Solsidans Mageina  - evm
wB, rtkm, 123 cm
ei. Snow Talent WY
eii. Showman
eie. Something Special
ee. NW Natasha
eei. Blackwell Sky
eee. La Melody
Sandissa yhdistyy kaksi melko kuuluisaa brittiläistä linjaa. Sen isä Brightlight Sahara edustaa vanhaa valjakkoponien linjaa, jonka esi-isiä on jäljitetty aina 1800 -luvulle saakka. Sandin emän Solsidans Mageinan sukulaiset taas ovat kisanneet lähinnä esteillä, ja mukana on jonkun verran myös ulkomaalaisia menestysponeja. Brightlight Sahara on Etelä-Englannissa sijaitsevan Brightlightin siittolan ori, jolla on paljon jälkeläisiä niin Britanniassa kuin muualla maailmassa. Etenkin suomalaiset siittolat ovat kiinnostuneita Saharasta, sillä se periyttää voimakasta rakennetta, joka on suomalaisten näyttelytuomareiden mieleen. Solsidans Mageina oli kaunis rautiaankimo tamma, joka menehtyi 18-vuotiaana kimosyöpään. Se sai melko vähän jälkeläisiä, mutta ne ovat laadukkaita ja hyppäävät hyvin. Sen neljästä elossa olevasta jälkeläisestä kolme on kantakirjattuja ja näyttelyissä menestyneitä, ja kaikki ovat kisanneet esteitä vähintään seuratasolla. Kaikilla on hyvä hyppytyyli ja ponnua korkealle (muttei välttämättä kovin pitkälle, esim. pituusesteisiin).

Luonnekuvaus


Myöhäisestä syntymäajankohdastaan johtuen Sandi on ollut koko nuoruutensa altavastaavan asemassa muiden ponien kanssa, ja se on muokannut tamman luonnetta hieman araksi ja ihmisiin tukeutuvaksi. Varsana se oli puolet pienempi muita ja isommat varsat tykkäsivät ahdistella pienempäänsä, joten Sandin emä sai olla jatkuvasti puolustamassa pikkuistaan. Se tukeutui luottavaisena ihmisiin, sillä sen hoitajat vaistomaisesti hätistelivät muita varsoja pikkutamman kimpusta. Vielä nykyäänkin Sandi on erittäin ihmisrakas ja viihtyy paremmin ihmisten kuin muiden ponien seurassa. Tarhassa se välillä ravaa aidan viertä ja hirnuu ihmisiä luokseen muiden ponien laiduntaessa rauhallisesti kauempana. Sandi on luonnollisestikin erittäin helppo käsitellä, eikä sen kiinniottamisessa ole pienintäkään ongelmaa.

Hoitaessa Sandi on kiltti ja haluaa aina olla ihmiselle mieliksi. Se on hieman arka muita hevosia kohtaan, joten se tulisi hoitaa rauhassa omassa karsinassaan. Tamma ei kuitenkaan pidä siitä, että sen karsinassa pörrää monta innokasta hoitajaa, vaan se ilmoittaa luimistelemalla haluavansa ilmaa ympärilleen - yksi tai kaksi ihmistä riittää. Sandi on myös hieman pelokas, ja välillä se näkee ufomiehiä niin maneesin nurkassa kuin tallin ikkunoissakin. Sen kanssa saa olla hieman varuillaan, sillä se saattaa yhtäkkiä säpsähtää ja osua vahingossa liian lähellä hääräävään hoitajaansa. Tahallaan se ei kuitenkaan satuta ketään, ja muuten tamma on todella kiltti hoitaa. Se antaa ihmisen harjata joka paikasta, kunhan harjaus suoritetaan reiluin liikkein eikä kutittelemalla. Sandi lukee herkästi ihmisen ruumiinkieltä ja hermostuu, jos hoitaja on kiireinen tai pahalla tuulella. Silloin tamma on valppaana lukemaan hoitajansa vähäisetkin suuttumuksen merkit ja hermostuu herkästi itsekin. Sandin kanssa pitäisikin olla rauhallinen ja varma, silloin kaikki sujuu hyvin ja sekä hoitajalla että ponilla on mukava olla. Ulkopuolisen silmissä tamma saattaa aluksi vaikuttaa hankalalta ja hermoheikolta, mutta kun tyttöön tutustuu, siitä paljastuu uusia miellyttäviä puolia. Tamma on esimerkiksi hyvin huumorintajuinen - harjan nappaaminen hoitajan kädestä on sen lempitemppu, ja se osaa myös pärskyttää vettä hoitajansa päälle.

Sandi on taitava pullistelija, ja satulavyö olisikin kiristettävä useaan kertaan ennen selkäännousua. Joskus käy kuitenkin aina niin, että ratsastaja löytyykin ponin mahan alta eikä päältä. Joskus tammaa on talutettava useita kierroksia kentällä, ennen kuin se rentouttaa vatsansa ja ratsastajan on turvallista kavuta sen selkään. Suitsien laitossa tulee olla rauhallinen, sillä Sandi arkoo hieman päätään ja äkkinäiset liikkeet saavat sen hermostumaan. Rauhallinen jämäkkyys tepsii tämän tamman kanssa parhaiten tilanteessa kuin tilanteessa - Sandi on hyvä opetusponi, sillä se opettaa hoitajalleen, miten hevosten kanssa tulee käyttäytyä. Muuten varusteiden laitossa ei ole ongelmia, ja Sandi on kiltisti niin eläinlääkärin kuin kengittäjän käsittelyssä.

Ratsastettaessa Sandi on erittäin herkkä niin pohkeelle, ohjalle kuin istunnallekin. Se toimii hyvin pelkällä istunnalla, ja ratsastajan tulisikin käyttää muita apuja mahdollisimman vähän ja keskittyä pitämään kroppansa hallinnassa. Sandi ei todellakaan ole mikään aloittelijoiden poni, sehän saisi hermoromahduksen siitä tuhansien eri apujen sinfoniasta. Jos ratsastajan istunta käskee oikealle ja pohje + ohja vasemmalle, ei ihme jos tamma hermostuu ja kieltäytyy itsepintaisesti liikkumasta mihinkään suuntaan. Sandia voisi kuvailla myös hieman kuumaksi, sillä se ravaisi mieluusti kun pitäisi kävellä ja laukkaisi kun pitäisi ravata. Sandilla riittää virtaa, ja kuten sanottua, se hermostuu helposti ja saattaa myös kiehahtaa yli esimerkiksi pitkän hallitsemattoman laukkapätkän jälkeen. Tärkeintä on pitää tamma koko ajan hallinnassa ja koittaa saada se rennoksi, jolloin työskentely on helppoa ja mukavaa molemmille osapuolille.

Kun Sandi on ratsastettu rennoksi ja se luottaa ratsastajaansa, työskentely on yhtä juhlaa. Tamma kulkee rennosti ja ilmavasti nätissä peräänannossa kuunnellen ratsastajansa pienintäkin ohjan kiristystä ja istunnan muutosta. Se on ratsastajalle haastavaa, ja siksi Sandi on niin hyvä opetusponi kokeneemmille ratsastajille. Se reagoi jokaiseen - tahattomaankin - apuun. Sandi on koulutettu Helppo B -tasolle, ja vaikka tamman varsinainen painotus on esteillä ja valjakossa, se kulkee näyttävästi myös kouluaitojen sisäpuolella. Tamma suorittaa koululiikkeet mukisematta, mutta esteitä se rakastaa ja se näkyy. Sandi hyppää aina reilusti yli eikä koskaan kiellä. Esteradalla se saattaa joskus kuumua liikaakin, jolloin tilanne saattaa muuttua vaaralliseksi jos ratsastaja ei tiedä mitä tekee. Taitavan ja herkän ratsastajan kanssa Sandi on oikea unelmaponi. Sillä on erinomainen hyppytyyli ja taittotekniikka, ja joskus tuntuu että se hyppäisi vaikka ladon yli, jos sitä pyydettäisiin! Yhtäkkiä arasta tammasta kuoriutuu rohkea suorittaja, ja se nauttii joka hetkestä. Esteradalla se unohtaa kentän nurkissa vaanivat möröt ja keskittyy täysillä suoritukseensa. Yksittäiset esteet ovat sen mielestä lällyjä, ja se saattaa osoittaa mieltään muutamalla napakalla pukilla.

Maastossa Sandi on kuuma ratsastaa. Se rakastaa pitkiä laukkapätkiä, mutta ratsastajaa tamman hirmuinen vauhti saattaa alkaa huimata. Maastoesteet, etenkin vesiesteet, ovat Sandin lemppareita. Se pärskyttelee iloisena vedessä ja saattaa jopa pysähtyä kuopimaan vettä, jos ratsastaja ei komenna sitä napakasti. Tamma on varsinainen vesipeto, ja se rakastaa myös pesua. Sandi on maastossa samanlainen pelkuri kuin kotonakin, ja se vaikuttaa olevan varma siitä, että puskissa väijyy vähintään USA:n panssariarmeija valmiina taistoon puolustunkyvyttömän ponin kanssa. Taas rauhallinen ja varma ratsastus vähentää säikkymistä, ja jos Sandi todella luottaa ratsastajaansa, maastoilukin on nautinnollista. Sandin luottamus on vaikea saavuttaa, mutta se on äärimmäisen palkitsevaa. On hieno tunne, kun arasta ja helposti kiehahtavasta tammasta kuoriutuu alla oikea unelmaponi, joka pärskähtelee ja liikkuu rennosti ja letkeästi.

Esteiden lisäksi Sandi on taitava valjakkoponi. Se on opetettu kärryjen eteen jo pienenä, joten niiden kanssa ei ole koskaan ollut mitään ongelmia. Sandi suorastaan loikkii ilosta kärryt nähtyään ja vetää niitä ylväästi ja hienostuneesti. Sandi on myös kärryjen edessä herkkä, joten piiskan kanssa tulee olal todella varovainen. Piei kosketus riittää kiihdyttämään vauhtia, ja kevyt puristus ohjasta hidastamaan. Tamman herkkyyden ansiosta tarkkuuskoe on sen kanssa suoranainen nautinto. Myös koulukokeessa Sandi saalistaa pisteitä hienoista liikkeistään ja korkeasta muodostaan. Sen sijaan kestävyyskokeessa, "maratonilla", Sandin kanssa saa olla hyvin tarkkana. Maastoilua rakastava tamma on kuin dynamiittipötkö kärryjen edessä, joten kuskin on parasta pitää ohjat käsissään ja hatusta kiinni! Sandi on näyttävä tamma, ja tuomaritkin arvostavat sitä. Sandi onkin menestynyt hyvin myös näyttelyissä (onhan se saavuttanut virtuaalimaailman korkeimmat arvonimet, VIR MVA Ch). Näyttelyissä ja muissakin kilpailuissa Sandi on aluksi hieman hermostunut, mutta se rauhoittuu pian päästessään esittelemään itseään. Näyttelyissä tammalla on välillä ongelmia paikallaan pysymisen kanssa, kun kaikkialla on hirmuisesti katseltavaa. Herkkä tyttö saattaa myös hermostua ympärillään pörräävistä valokuvaajista, joten heidän on syytä pysyä hieman kauempana tamman levottomista kavioista. Kaikin puolin Sandi on mukava poni, joka vaatii hieman ymmärrystä ja oikeanlaista käsittelyä. Luottaessaan hoitajaansa ja ratsastajaansa siitä elinikäisen kumppanin ja loistavan kisaponin.Jälkeläiset & astutusinfo


Sandi on käytössä siitokseen niin omillamme kuin ulkopuolisilla oreilla. Jos haluat varsan Sandista joko omalla, jonkun muun tai meidän oriillamme, ota yhteyttä, niin katsotaan tarkemmin.

Kuulumisia


04.01.2009 - text

Voitot & sijoitukset  (koko kalenteri)


Näyttelyt

20.01.07 - NJ - Hallon Ponies - Welsh B-tammat - LKV1, BIS4, MVA-SERT, JS
15.06.06 - NJ - Sunny Villa - wB-tammat - LKV1, BIS1, MVA-SERT, JS
17.03.06 - NJ - Oldenburg rekisteri - Ponitammat - LKV1, BIS5, MVA-SERT, JS
01.02.06 - NJ - Létaire - Ponitammat - LKV2, irtoSERT, JS

Esteratsastus

15.10.09 - ERJ - Retroradio - 100 cm - 4/100
14.10.09 - ERJ - Retroradio - 90 cm - 2/100
13.10.09 - ERJ - Retroradio - 80 cm - 5/100
13.10.09 - ERJ - Retroradio - 90 cm - 9/100
13.10.09 - ERJ - Retroradio - 100 cm - 7/100
12.10.09 - ERJ - Retroradio - 80 cm - 2/100
31.10.07 - ERJ - ERJ Cup - 80 cm - 10/195  5 rp
31.10.07 - ERJ - Elgwir Arabians - 60 cm - 2/31
16.10.07 - ERJ - FSRa - 80 cm - 6/42
13.10.07 - ERJ - FSRa - 80 cm - 3/40
28.08.07 - ERJ - Monarque - 70 cm - 9/149
15.08.07 - ERJ - Schecke Ponys - 60 cm - 7/50
10.08.07 - ERJ - Phytagora - 70 cm - 2/38
31.07.07 - ERJ - Lumihiutaleen talli - 60-70 cm - 4/44
28.07.07 - ERJ - Moniet Welsh - 60 cm - 1/20
26.07.07 - ERJ - Rinteen kk - 70 cm - 4/25
05.07.07 - ERJ - Rideback - 70 cm - 4/50
04.06.07 - ERJ - FSRa - 60-70 cm - 3/24
31.05.07 - ERJ - Silver Rose - 50-60 cm - 6/40
25.05.07 - ERJ - TJ-talli - 60 cm - 1/61
16.05.07 - ERJ - Tammimetsän sh - 60-70 cm - 1/70
27.04.07 - ERJ - Schecke Ponies - 60 cm - 7/50
28.02.07 - ERJ - Allu Express - 60 cm - 1/2  tarina - 14 rp
20.02.07 - ERJ - Storm Blade - 60 cm - 3/30
20.02.07 - ERJ - ERJ Cup - 60 cm - 10/373  5 rp, 50 v€
21.01.07 - ERJ - Valottunut - 50 cm - 4/50
17.01.07 - ERJ - Capuchinos - 60 cm - 2/18
30.12.06 - ERJ - Delacornia - 40-50 cm - 5/50
29.11.06 - ERJ - Poukama - 40-60 cm - 3/50
22.11.06 - ERJ - Hallon Ponies - 40-50 cm - 2/40
15.11.06 - ERJ - Rusina - 40-60 cm - 6/50
07.10.06 - ERJ - Greenwich - 50-60 cm - 1/50
28.08.06 - VVJ - Taka-Raja - Avoin poniparivaljakko - 3/11
03.06.06 - ERJ - Ferether - 40-50 cm - 4/30
27.05.06 - ERJ - Vaahtera - 60 cm - 4/30
28.04.06 - ERJ - Nerian - 70 cm - 6/50
20.04.06 - ERJ - Fanononé - 60 cm - 7/50
10.04.06 - ERJ - Dimmalimm - 40-50 cm - 6/60
01.04.06 - ERJ - Nerian - 60 cm - 6/50
14.03.06 - ERJ - Rowen Riding Center - 50 cm - 1/30
03.03.06 - ERJ - PT Faithful - 50-60 cm - 4/30
10.12.05 - ERJ - KK Ambrian - 50-60 cm - 6/25
03.12.05 - ERJ - Wheatmoor - 50-60 cm - 2/30
30.11.05 - ERJ - Wokki - 40-60 cm - 1/30

Valjakkoajo

14.08.07 - VVJ - FSRa - Vaativa yhdistetty - 2/14
09.08.07 - VVJ - Nonehood - Vaativa yhdistetty - 2/25
09.08.07 - VVJ - FSRa - Vaativa yhdistetty - 1/17
07.08.07 - VVJ - Nonehood - Vaativa yhdistetty - 1/25
05.08.07 - VVJ - Nerian - Vaativa yhdistetty - 2/27
17.06.07 - VVJ - Edenelle Ponies - Vaativa yhdistetty parivaljakko - 2/12
16.06.07 - VVJ - Edenelle Ponies - Vaativa tarkkuuskoe - 2/24
18.05.07 - VVJ - Southern E Arabs - Avoin ponivaljakko - 4/33
13.04.07 - VVJ - FSRa - Avoin ponivaljakko - 2/15
15.03.07 - VVJ - Edenelle Ponies - Avoin poniparivaljakko - 1/12
14.03.07 - VVJ - Skärgård - Vaativa poniparivaljakko - 3/18
13.03.07 - VVJ - Edenelle Ponies - Avoin poniparivaljakko - 2/7
08.03.07 - VVJ - Edenelle Ponies - Avoin poniparivaljakko - 1/9
06.03.07 - VVJ - Finscal - Avoin ponivaljakko - 2/23
26.02.07 - VVJ - FSRa - Avoin ponivaljakko - 2/12
19.02.07 - VVJ - Southern E Arabs - Avoin ponivaljakko - 4/40
19.02.07 - VVJ - Doras - Avoin ponivaljakko - 4/25
30.10.06 - VVJ - KK Vajoama - Noviisien ponivaljakko - 1/30
05.10.06 - VVJ - Greenwich - Noviisien ponivaljakko - 2/40
13.09.06 - VVJ - Briarfield - Noviisien ponivaljakko - 4/42
05.09.06 - VVJ - FSRa - Noviisien ponivaljakko - 3/15
25.06.06 - VVJ - Hiské - Noviisien poniparivaljakko - 4/32
14.03.06 - VVJ - Vaahtokarkki - Noviisien poniparivaljakko - 1/12
06.03.06 - VVJ - Rautametsän talli - Noviisien ponivaljakko - 2/15
23.02.06 - VVJ - Cecam Shetlands - Noviisien poniparivaljakko - 2/15
22.02.06 - VVJ - Ystävyystallien Liitto - Noviisien poniparivaljakko - 3/9
22.12.05 - VVJ - Dinsmore - Noviisien ponivaljakko - 1/30
21.12.05 - VVJ - Harhalampi - Noviisien ponivaljakko - 7/30
20.11.05 - VVJ - YT Sitruuna - Noviisien poniparivaljakko - 2/8
13.11.05 - VVJ - VDY - Noviisien poniparivaljakko - 1/5

Kouluratsastus

07.12.05 - KRJ - KKR - Helppo C - 3/25
26.11.05 - KRJ - Blackforest Hill - Helppo C - 1/50


© Moniet Welsh Ponies
Kuvat cirith