index         talli         oriit         tammat         kasvatus         kisat         muuta

Nelvarna VIRALLINEN NIMI  Nelvarna  SUKUPUOLI  tamma
 ROTU  welsh sec. C  SYNTYNYT  s. 24.11.06, 4v. 24.11.07
 SÄKÄKORKEUS  134 cm  KOULUTUSTASO  Helppo A
 OMISTAJA  Moniet Welsh Ponies  KASVATTAJA  Morknås Welsh (SWE)

   VIR MVA Ch -arvonimi myönnetty 06.09.2009

Nea on tallimme ainoa ruotsalaissyntyinen poni - tavallisesti ostan poneja lähisiittoloilta täältä Britanniasta. En voi kuitenkaan tammaa moittia, sillä se pelaa ihan samassa sarjassa brittiponien kanssa ja on ulkonäöltään todella vaikuttava. Nean omisti suomalainen siittola, joka myi kaikki poninsa pois lopettaessaan siitostoiminnan. Sattumalta olin matkustanut Suomeen sukulaisteni luo, ja käväisin samalla reissulla kyseisessä huutokaupassa. Aikomuksenani ei tietenkään ollut ostaa mitään, mutta kuinkas ollakaan...

Ensivaikutelma Neasta oli yhteen sanaan tiivistettynä raamikas. Se ravasi aitauksessaan kuin valtakunnan omistaja ja hirnui muille poneille suuret sieraimet levällään. Yritin vielä välttyä kiusaukselta, mutta kun sain käsiini tamman paperit, en voinut enää hillitä itseäni. Sen isä Serque on brittiori, jota olen salaa ihastellut näyttelykehissä, mutta jota en ollut vielä saanut yhdenkään ponin sukutauluun. Sen emä on tuntemattomampi ruotsalainen tamma, jolla on kuitenkin hyviä sijoituksia niin esteiltä kuin koulustakin. Esitteessä Neaa kehuttiin hyväluonteiseksi, -rakenteiseksi sekä hyväksi periyttäjäksi. Se oli jo saanut kaksi varsaa Suomessa, ja molemmat kiersivät parhaillaan varsanäyttelyissä napsien I-palkintoja. Sanomattakin selvää, että tammasta tarjottiin huikeita summia. Toivottavasti ystävät ja sukulaiset ymmärtävät, kun kerron miksi he jäivät tänä vuonna ilman joululahjoja...

Sukutaulu


i. Serque  - evm
wC, prt, 134 cm
ii. Ueno Buem
iii. Audust
iie. Litt Mia
ie. Dikita
iei. Taetteå
iee. Inga TWO
e. Matildda  - evm
wC, rt, 130 cm
ei. Ålls Vorn
eii. Wro Fonny
eie. Ydanå Wrötten
ee. Verana
eei. Goorletter
eee. Tu Merlen
Nean isä, Serque on welsh sectio C. Serque on komea näyttelyitä kiertänyt komistus, joka painottuu myös kouluun. Serque on hieno jalostusori, jolla on jälkeläisiä reilut kymmenen kappaletta. Isä on toiminut myös ratsastuskoululla nuorena, mutta ei tullut siellä toimeen - joten myytiin yksityiselle. Serque on saatu muuttumaan ilkeästä pikku ponista oikeaksi unelmien oriiksi.

Emä Matildda on taas yleispainotteinen. Matilddan puolelta Nea on varmaan perinyt esteratsastuksen salat. Matildda on hieno rakenteinen ja hyvä luontoinen tamma. Näyttelyissä ei silti olla kierretty niin paljoa, että huimat suoritukset oltaisiin saatu. Nea on Matilddan toinen varsa. Matildda asustaa isolla monen Welshin tilalla Ruotsissa. Emällä on vielä hieno tulevaisuus edessä, ja häneltä odotetaan paljon varsoja.

Luonnekuvaus


Yleisesti Nea on äkkipikainen , ja hiukan arka tamma. Pienetkin äänet saattavat joskus hermotuttaa Nean. Tahalteen tamma ei halua satuttaa ketään, joka on hänelle ystävällinen. Nea on myös nätti neiti- tyyppiä , ja suuttuu helposti. Tehdessään väärin häntä komennetaan, ja tamma alkaa osoittamaan mieltä. Päättäväisyyttä tamma tarvitsee, ja paljon.

Ratsastaessa Nea usein testailee alussa ratsastajaansa. Jos selässä on aloittelija - tyyppiä, saattaa oikkuja tulla millä mitalla, kun taas selässä on taitava ratsastaja Nea kulkee kuin enkeli. Nea painottuu lähinnä kouluun, mutta on silti  esteillä vauhdikas ja osaava. Tammalla riittää kapasiteettiä isommillekkin esteille, mikäli ratsastaja on rohkea, eikä arkaile. Nean askeleen ovat tasaiset, ja siksipä tamma on mukava muutenkin ratsastaa. Esteillä kannattaa olla tarkkana, sillä jos tamma pääsee kiitämään kovaa vauhtia, ei yllätyksenä olisi parit pukit. Koheltaessaan Nea pudottelee puomeja, ja puomit lentelee. Hiljaa hyvä tulee - sananlasku täsmää juuri upeasti Nean esteratsastuksessa. Tammalla on koulupainotus, jonka vuoksi hän on hieno kouluratsu.  Energiaa pursuaa joka paikasta joskus ulos, ja koulu ei silloin luonnistu, ei sitten millään. Useimmiten kisapaikalla ja valmennuksissa Nea käyttäytyy kuitenkin niinkuin pitääkin. Maastoillessa Nea on oikea hurjapää. Nea haluaisi aina temmeltää jonon kärjessä, käydä pelloilta popsimassa vihreää ruohoa, tai laukata niin, että lumi pöllähtää takana tulevan päälle. Tosiaan, Nea on maastossa oikea energiapakkaus, vaikka voikin säikähdellä oravia , jotka hyppivät oksalta toiselle tai autojen hurinaa.

Hoitaessa Nea on hoitaessa vähän samanlainen tapaus kun ratsastaessakin. Tamma testailee aluksi hoitajaa, onko hän mukava, äkäinen vai millainen. Uusille ihmisille Nea luimii ja esittää pahaa, vaikka oikeasti on kiltti. Tutulle Nea käyttäytyy normaalisti. Nea aristelee vatsaa ja päätä, niitä harjatessa voi nähdä Nean hampaat, tai korvat luimussa. Muuten Nea pitää harjausta mukavana asiana. Tamma on tarkka harjastaan, eikä tykkää kun harjaan kosketaan. Harjaa kammatessa Nea katselee hoitajaa ja saattaa yrittää päällään törkkiä harjaansa. Kavioiden putsaus ei ole suuri ongelma. Nea roikottaa kavioonsa kiltisti, niin kauan kuin on tarve. Sama pätee kengitystä. Taluttaessa Nea voi olla hermostunut, sillä ei pidä talutuksesta. Varsinkaan ratsastustunneilla, sillä Nea haluaa olla "villi ja vapaa" . Metsässä olevat taluttelulenkit ovat joskus ihan kivoja Nean seurassa, joskus taas ei.

Lastatessa Nean kanssa ei tarvitse tapella usein. Tamma kävelee koppiin suoraan, mikäli koppi on tuttu. Jos edessä on uusi koppi, saadaan tamman kanssa tapella. Lääkärikäynneistä Nea ei ole moksiskaan. Nea valitsee kaverinsa huolella. Joidenkin kanssa tamma tulee toimeen, joidenkin kanssa ei.Jälkeläiset & astutusinfo


Nea ei ole vielä siitoskäytössä.

Kuulumisia


28.04.2009 - -

Voitot & sijoitukset  (koko kalenteri)


Näyttelyt

04.09.09 - NJ - Greenwich - wC-tammat - LKV3, irtoSERT, JS
26.06.09 - NJ - Moniet Welsh Ponies - wC -tammat - LKV1, BIS3, MVA-SERT, JS
02.02.08 - NJ - Chennye - wC -tammat - LKV1, irtoSERT, JS

Kouluratsastus

27.09.09 - KRJ - Acantha Farm - Helppo A - 7/100
25.09.09 - KRJ - Acantha Farm - Helppo B - 10/100
22.12.07 - KRJ - Mörkövaara - Helppo A - 1/54
17.12.07 - KRJ - FSRa - Helppo A - 6/77
28.08.07 - KRJ - Jillian Ponies - Helppo A - 1/21
25.08.07 - KRJ - Tierra Verde - Helppo B - 5/30
06.08.07 - KRJ - Satulinna - Helppo B - 7/50
28.06.07 - KRJ - Bratislava - Helppo A - 5/40© Moniet Welsh Ponies
Kuvat Maria A. & sätkynukke