index         talli         oriit         tammat         kasvatus         kisat         muuta

Grenadier Weet VIRALLINEN NIMI  Grenadier Weet  SUKUPUOLI  ori
 ROTU  Welsh sec. B  SYNTYNYT  17.06.2006, 9 v.
 SÄKÄKORKEUS  134 cm  KOULUTUSTASO  re 110 cm
 OMISTAJA  Moniet Welsh Ponies  KASVATTAJA  Patrick Grenadier

   VIR MVA Ch -arvonimi myönnetty 10.06.2008
   Kantakirjattu II-palkinnolla (74 p.) 31.03.2009

Etsimme tallille kiihkeästi uutta potentiaalista estehirmua, ja kuin tilauksesta Vibaja oli juuri laittanut sellaisen myyntiin: Grenadier Weet oli komein pitkään aikaan näkemäni B-sektion ori, ja lisäksi sillä oli jo näyttöjä niin este- kuin kouluradoiltakin. Weetin kasvattaja Patrick on hyvämaineinen ja orin suku vähintäänkin mielenkiintoinen: mukana on estehirmuja ja kenttätähtiä höystettynä muutamalla harvinaisemmalla nimellä. Suku, ulkonäkö ja hyppytaidot eivät ainakaan ole tämän oriin kompastuskiviä - itse asiassa alamme pikku hiljaa uskoa, ettei niitä ole ollenkaan! Luonteensakin puolesta täysi kymppi poni on täydellinen jalostus- ja kilpailukäyttöä ajatellen ja sopii ponikantaamme kuin voi leivälle.

Sukutaulu


i. Wee Shanco  - evm
wB, rt, 136 cm
ii. Rheolwr Peacock
iii. Crimson
iie. Faceless GB
ie. Polaris Justina
iei. Austin Fragile
iee. Classical Amy
e. Sarunau Emily
wB, trt, 134 cm
ei. Aston Juniper
eii. Filthgrinder GB
eie. Cevian Elayne
ee. Lilian Pernilla
eei. Addawydd
eee. Lilian Dreamtime
Weetillä on monipuolinen ja vähintäänkin mielenkiintoinen suku: mukana on niin estehirmuja kuin kenttätähtiäkin höystettynä muutamalla harvinaisemmalla nimellä. Weetin kasvattaja Patrick on hyvämaineinen, ja hänen linjoistaan on polveutunut monenmoista menestyjää niin koulu-, este-, valjakko-, kuin kenttäpuolellakin. Weetin isä Wee Shanco edustaa sellaista kouluponien linjaa, jota on jalostettu jo vuosia - sen esi-isiä on jäljitetty 1800 -luvulle asti. Suurin osa niistä on kilpaillut kouluradoilla, ja mukana on myös muutama harvinaisuus, kuten iie. Faceless GB ja iei Austin Fragile. Shanco on Patrick Grenadierin omistama, jo eläkkeelle jäänyt siitosori. Se on saavuttanut elämänsä aikana lukuisia palkintoja; se on palkittu champion -arvonimellä noin viisikymmentä kertaa, valittu kahdesti Britannian parhaaksi kouluponiksi ja saavuttanut lukuisia sijoituksia Vaativa B ja re 110 cm -luokissa. Ori on myös kantakirjassa III-palkinnolla.

Weetin emä Sarunau Emily on myöskin Patrick Grenadierin omistama siitosponi. Se on vasta viisivuotias mutta äärettömän kaunis ja hyväluonteinen tamma. Se on kantakirjattu nelivuotiaana I-palkinnolle, ja se saavutti jo varsana näyttelyistä lukuisia champion -arvonimiä ja ykköspalkintoja. Weeti on perinyt emänsä rakenteen parhaat puolet; loivan lavan, pitkän kaarevan kaulan ja hyvät jalka-asennot. Myös tummanrautias väritys on emältä peräisin. Emily kilpailee tällä hetkellä esteillä 80-90 cm -luokissa. Vaikka tamma on nuori ja sillä ei ole vielä paljoa sijoituksia, se on erittäin lupaava ja sen sukulinjat ovat vertaansa vailla, joten halusin tamman ehdottomasti Weetin sukutauluun.

Luonnekuvaus


Weeti on kaikin puolin kiltti ja huomaavainen poniori, juuri sellainen heppakirjojen tähti, joka lohduttaa surevaa hoitajaansa puhaltamalla kevyesti hänen hiuksiinsa. Kutsummekin Weetiä joskus Muffeksi Nummelan Ponitalli -kirjojen Muffe- ponin mukaan. Weeti mieltää ihmiset vähintäänkin kuninkaiksi (ja kuningattariksi), joita se palvoo kuin jumalaa. Ori on ihmisrakas ja yhteistyöhaluinen, eli juuri sellainen millaisen kunnon welshponin kuuluukin. Kyllä siitä temperamenttiakin löytyy, mutta se osaa näyttää sen oikeissa tilanteissa. Kilpailuissa se virittää itsensä tunnelmaan ja tekee aina parhaansa. Se luottaa ihmiseen niin paljon, että kävelisi varmasti heikoille jäille, jos ihminen sitä pyytäisi.

Weeti on oikein mukava hoidettava. Ainoastaan vatsan alta harjaamisesta se ei pidä, ja se saattaa hieman luimistella jos hoitajan ote on liian kevyt, jolloin harjaus kutittaa. Muuten sen kanssa ei ole koskaan ongelmia, ja siihen voi luottaa 110 -prosenttisesti. Klasu ei lähtisi karsinastaan, vaikka ovi unohtuisikin auki; kerran se jäi hölmistyneenä karsinaansa katselemaan, kun hoitaja lähti ulos sulkematta ovea. Ja mitä teki Weeti - se tönäisi ovea turvallaan saadakseen sen kiinni! Tämän pojan kanssa ei siis tarvitse pelätä karkaamista. Tapahtuneen jälkeen minun oli pakko soittaa orin kasvattajalle ja kysyä, oliko ovien sulkeminen sille tavallista. Kasvattaja myönsi, että Weeti on jo pikkuvarsana ollut tietoinen tilastaan ja jos ovi jätetään auki, se tökkäisee sen kiinni. Olin hieman hölmistynyt - en ollut koskaan nähnyt vastaavaa. Weeti ei pidä siitä, että sen ympärillä pyörii suuri joukko ihmisiä - yksi tai kaksi hoitajaa on sille tarpeeksi.

Vesi on Weetin elementti - se rakastaa suihkua, kylpyä, uimista, kahlaamista, juomista, pärskimistä ja niin edelleen. Toisin kuin monia muita, Weetiä ei tarvitse pakottaa pesuboksiin - eri asia on saada se pois sieltä! Ori myös juo suoraan vesiletkusta ja pärskyttelee vettä hoitajan päälle nauttien täysin siemauksin. Weeti pitää myös hieronnasta, jota ori saakin kerran viikossa. Sen lapa menee helposti hieman jumiin, ja hieronta parantaa orin liikkuvuutta ja tekee koululiikkeet helpoimmiksi suorittaa. Taluttaessa Weeti kulkee nätisti perässä, mutta kiima-aikaan tammat ovat niin houkuttelevia, että se vilkuilee niitä tohkeissaan eikä oikein tietäisi, minne jalkansa lykkäisi. Silloin se pomppii ja saattaa jopa hypätä pystyyn, mutta tamman mennessä menojaan ori rauhoittuu ja muuttuu taas omaksi rauhalliseksi itsekseen. Eli kyllä Weetistä sitä orimaisuuttakin löytyy, ja siksi se ei sovellu lapsien talutettavaksi.

Weeti rakastaa kisapaikkoja ja traileri on sille kuin toinen koti. Se ei stressaa kuljetuksesta, kuten ei tavallisestikaan mistään. Weetillä on käyty paljon näyttelyissä, ja se on jo ansainnut VIR MVA Ch -arvonimet ja se on kantakirjattu II-palkinnolle. Siinä todiste Weetin lavakarismasta! Weet on näyttelykehässä kuin kotonaan, se tietää mitä siltä odotetaan ja käyttäytyy sen mukaisesti. Oria on ilo esitellä yleisölle, sillä se pitää huolen siitä, että kaikkien katseet (ja kamerat) kääntyvät sen puoleen kun se pääsee areenalle. Pieni steppailu ja lihasten pullistelu on sille luontaista showkäyttäytymistä.

Ratsastettaessa Weeti vaatii alkuksi hieman herättelyä, tarvittaessa raipan avulla. Se on pikkuisen laiska ratsastaa, mutta herää asiansa osaavan ratsastajan alla luotettavaksi ja yhteistyöhaluiseksi ratsuksi. Weetillä on todella pehmeät askeleet ja jopa ravissa on ihana istua - aina ei jaksaisi ollenkaan keventää, kun ori astelee pehmeästi kuin pumpuli. Tämän vuoksi sen liikkeet eivät ole mitenkään erityisen näyttävät, mutta ne ovat puhtaat ja suorat. Koulussa Weeti ei oikein ole parhaimmillaan paitsi pliisujen liikkeidensä, myös luonteensa takia. Koulukentällä ori ei oikein viihdy ja osoittaa myös ratsastajalleen, että olisi mieluummin missä tahansa muualla. Kuitenkin se on niin ihana ja ihmisrakas, että tottelee mukisematta pienintäkin käskyä ja jos mennään koulua, niin sitten mennään. Weetin koulutustaso on Helppo B, jonka se suorittaa moitteettomasti, mutta se osaa muutamia Helppo A:nkin liikkeitä.

Kouluratsastus on Weetin mielestä tylsää, mutta esteet se hyppää vauhdilla ja intohimolla. Orin pieni tahmeus katoaa heti sen haistaessaankin esteradan, ja kaviot alkavat pöllyttää hiekkaa nopeutuvalla tahdilla. Weeti hyppää aina reilusti yli, osaa arvioida etäisyydet ja hyppää mistä tahansa kulmasta eikä koskaan kiellä. Sellaista ponia saa hakea, joten tunnen olevani etuoikeutettu omistaessani tämän upean orin. Weeti pistää kaiken likoon niin treeneissä kuin kilpailuissakin. Sillä on puhdas hyppytyyli ja asenne kohdillaan - Weeti on painonsa arvoinen kultaa.Jälkeläiset & astutusinfo


Weet ei ole vielä käytössä jalostukseen.

Kuulumisia


31.03.2009 - Weet kantakirjattiin tänään II-palkinnolla ja 74 pisteellä. Lisään tähän kantakirjalausunnon, kunhan VRL:n sivut taas aukeavat.

10.06.2008 - Weet on vihdoin ja viimein saanut SERTin kokoon VIR MVA Ch -arvonimeä varten, ja tänään se arvonimi sitten myönnettiin. Nuorena Weet ei oikein menestynyt näyttelyissä, koska se oli ikäänsä nähden kehittymätön ja takakorkea. Kasvaessaan nämä kuitenkin katosivat, ja tilalle astui oikein komea tummanrautias ori. Tällä hetkellä se on varmaankin komein B-sektion oriimme. Weet on myös kerännyt sijoituksia niin este- kuin kouluradoiltakin.

Voitot & sijoitukset  (koko kalenteri)


Näyttelyt

03.02.09 - NJ - Gwen Ponies - wB -oriit - LKV1, irtoSERT, JS
19.02.08 - NJ - Desfriet Ponies - wB -oriit - LKV1, BIS2, MVA-SERT, JS
30.12.08 - NJ - Moniet Welsh Ponies - wB -oriit - LKV1, BIS1, MVA-SERT, JS
16.08.06 - NJ - KK Pakokauhu - Ponivarsat - LKV3, irtoSERT, JS

Esteratsastus

16.10.09 - ERJ - Retroradio - 110 cm - 10/100
16.10.09 - ERJ - Retroradio - 110 cm - 8/100
15.10.09 - ERJ - Retroradio - 100 cm - 10/100
14.10.09 - ERJ - Retroradio - 110 cm - 7/100
10.10.09 - ERJ - Retroradio - 110 cm - 3/100
31.10.07 - ERJ - Elgwir Arabians - 60 cm - 1/31
22.10.07 - ERJ - Divine Angel - 60 cm - 1/54
21.10.07 - ERJ - Divine Angel - 80 cm - 5/46
19.08.07 - ERJ - Cabasian - 70-80 cm - 1/40
11.08.07 - ERJ - Cresendo - 70 cm - 4/44
06.08.07 - ERJ - Riimulan Ratsutalli - 60 cm - 5/30
28.07.07 - ERJ - Moniet Welsh - 70 cm - 3/18
07.12.06 - ERJ - Skärgård - 30-40 cm - 3/60
19.11.06 - MEJ - SR - 80 cm - 2/8
31.10.06 - ERJ - Stuteri Ekollon - 30-40 cm - 5/57

Kouluratsastus

09.04.07 - KRJ - BR Team - Helppo B - 3/83
31.12.06 - KRJ - Kaukainen - Helppo A - 7/50
03.12.06 - KRJ - Akura - Helppo A - 10/124


© Moniet Welsh Ponies
Kuvat Stal Rondo